En eftermiddag på Kliniskt träningscentrum

Igår spenderades eftermiddagen på KTC – Kliniskt träningscentrum. Oftast är det blivande veterinärer- och djursjukskötare som är där och övar, men nu var det dags för oss att ha en praktisk övning kopplat till försöksdjur.

Eftersom hygienen är extremt viktig då det kommer till djurförsök och forskning, både för djurens hälsa och för att resultatet ska vara tillförlitligt, fick vi tvätta händerna enligt en generell hygieninstruktion. Därefter spritade vi händerna och fick sen titta på dem i UV-ljus för att se om vi fått bort alla bakterier. Blått ljus = fritt från bakterier. Är det svarta områden har man missat med tvättningen.
Här kan man se att min klasskompis Marie tvättat sina händer riktigt bra. Man ser också hur långt upp på handledarna hon tvättat. Det vanligaste misstaget är att man glömmer tvätta tummen på handen man hälsar med, samt nagelbanden.

Vi fick titta på olika typer av berikningar som man har i mus respektive råttburar, och diskutera vad det finns för för- och nackdelar med dem. När det gäller berikning tar man hänsyn till djuren naturliga beteenden. Möss t ex har behov av att gnaga, gömma sig och att bygga bon.

Avslutningsvis fick vi lära oss hur man injicerar medicin och vilka sätt som är vanligast att injicera på, nämligen subkutan injektion (under huden) och intramuskulär injektion (spruta rakt in i muskeln). Det här kunde jag sen innan eftersom jag i sommras gick en kurs i villkorad läkemedelsanvändning, och fick utöva det praktiskt på grisgården varje dag.

Djurförsök får bara användas när det inte finns några alternativa metoder. För att få utföra djurförsök i Sverige måste man först ansöka om tillstånd hos en djurförsöksetisk nämnd, som gör en etisk prövning av försöket. I den etiska prövningen väger nämnden nyttan av forskningen mot det eventuella lidande som djuren kan utsättas för i försöket.

Eftersom det inte är troligt att alla i klassen kommer jobba med försöksdjur i framtiden, var det inte rimligt att använda levande djur i övningen. Därför fick vi öva på dessa sötnosar, och vi hade bara vatten i sprutorna. Sedan torktumlas gossedjuren innan de är redo att användas på nytt.

Vad är ett djurförsök?

Första dagen på djurförsöksvetenskapen hade vi en föreläsning om lagar och bestämmelser. Vad är egentligen ett djurförsök?
En vanlig missuppfattning är att djurförsök alltid innebär att  djuren plågas, upplever smärta och lidande. Det är skillnad om man pratar djurförsök inom EU och djurförsök i Sverige.

Svensk definition baseras på syfte, det vill säga vad djuret ska användas till. Det kan gälla forskning, undervisning, beteendestudier mm. Den svenska definitionen av djurförsök och försöksdjur står i djurskyddslagen.

Försöksdjur betyder att det är djur som används i djurförsök eller djur som föds upp, förvaras eller tillhandahålls för att användas i djurförsök.

EU-definitionen baseras på frågan om ingrepp. Definitionen står i Europarådskonventionen och utgår istället ifrån att om djuret utsätts för ett ingrepp, först då är det ett försöksdjur.

I Sverige räcker det alltså med att man har en beteendestudie för att det ska räknas och djurförsök, även fast djuren inte lider av vi tittar på dem. Mina katter har t ex agerat försöksdjur två gånger, en gång i somras som jag skrev om här i bloggen, och en gång när vi studerade deras beteende runt främmande och icke främmande människor inför ett projektarbete inom Etologi förra våren.

 

Försöksdjursvetenskap

Imorgon börjar en kort kurs i försöksdjursvetenskap, den är bara en vecka lång och avslutas med en hemtenta. Vi kommer bland annat att få lära oss vilka lagar som gäller, hur etiska prövningar går till och hur rutinerna kring de olika djurslagen ser ut. Det kommer även vara en övning där vi hanterar levande djur.

Det finns en hel del att säga om försöksdjursvetenskap, så bloggen lär gå varm nästa vecka!

Fysiologitentan idag gick jättebra, så om en vecka är vi helt klara med kursen ”Husdjurens anatomi & fysiologi”, 25 hp, där även histologin och försöksdjursvetenskap ingår.

Helt ok nedvarvning efter tentan; snö, sol och glad häst!
Följdes upp av hallomiburgare på Phils Burger med klassen 🙂

Brevskrivarkväll

I helgen hade jag taco- (och vin) kväll med några vänner i klassen.
Vi passade på att göra något vi pratat om länge – skriva brev om vart vi tror vi befinner oss i livet ett år efter examen, alltså om 4,5 år. Om vi fullföljde vi utbildningen, vad vi jobbar med, vart vi bor, om vi har någon partner, barn och såklart: vad vi har för djur!

Det blev mycket gissande så en del svar kommer säkerligen vara heeeelt åt skogen.
Vi skrev även brev till oss själva med svar på samma frågor. Kul att ha något att se fram emot så långt fram!

Glad alla <3 dag!

Den här veckan är det full rulle, tentaplugg varje dag. Vi har inga föreläsningar nu, bara inläsning, inläsning, inläsning. Är tacksam över att jag har härliga klasskamrater att plugga med, jag lär mig mer genom att prata med andra, får bättre disciplin + att vi faktiskt har riktigt trevligt också 😀

Hann även med en härlig ridtur i vårsolen, Enso är en väldigt social häst, här ville han hälsa på hönorna.

Nu ska jag städa upp lite här hemma och gör mig i ordning för en middag i kärlekens tecken. Hoppas ni får en fin alla hjärtans dag <3

Ny säng

Häromdagen bestämde jag mig för att införskaffa en ny säng.
Jag har haft skruttiga sängar hela mitt vuxna liv och jag sover som en kratta, så det är verkligen dags nu!

Har besökt lite olika sängvaruhus, och provat över 20 olika sängar av alla möjliga märken.
Trodde inte att jag skulle hitta en som jag kände ”this is it” för, men jo, det gjorde jag 😀
Det blev en Härmanö från Carpe Diem. Den är fluffig utan att vara för mjuk, avlastar höft och axel men ger stöd i ländryggen. Jag är en magsovare men jag lovade säljaren Johan på Sova att jag ska sluta med det, då det inte är så bra för nacke/rygg.

Har bara ett litet problem, jag kan inte välja färg!
Det står mellan beige och sand. Egentligen gillar jag sand mest, men eftersom katterna har vitbeiga hårstrån så vore det ju praktiskt om jag valde den beiga.
Tog hem tygprover från butiken för att jämföra mot tapet och resten av inredningen i sovrummet, blev inte mycket klokare. Imorgon måste jag bestämma mig, sen tar det 7 veckor innan min lilla ”prinsessa” kommer hem till mig 🙂
Ben har jag iaf valt! Det blev de mörkbruna med silverrand.

Hormonspel

Igår ägnades eftermiddagen åt Hormonspelet, ett brädspel som går ut på att svara på frågor om hormoner och hur signaleringen ser ut, med olika svårighetsgrad.
Jag älskar spel och lekar, och lär man sig något på köpet är det ju toppen! Hormoner i sig är väldigt intressant, så det kändes väldigt ”lyxigt” att få pyssla med detta istället för att sitta på föreläsning för omväxlings skull.

Nu har vi en vecka på oss att i grupp svara på mer omfattande frågor om hormoner, hur de regleras, när de frisätts, var de bildas och vad deras effekter är.

Vi har precis fått schemat för nästa kurs, Fodersäkerhet & mikrobiologi, 8.15-17 varje dag, tjoho! Det blir helt klart en annan typ av vardag, att spendera så mycket tid i skolan. I kursen kommer vi bland annat få analysera ett eget foderprov, det blir spännande!

Ultraljud

Vi har haft en rätt tuff vecka här hemma, då Gussi 5 dagar in i invänjningen av njurfodret blev dålig i magen. Så det fick vi sluta med, istället försökte jag få i honom skonkost: morotspure, kokt torsk och när inte det funkade längre, kokt kyckling.

Igår ratade han till och med kycklingen, så fick gnussa in den i en knapp tsk av hans favoritblötmat för att han skulle äta överhuvudtaget, det räckte tyvärr för att sätta igång både kräk & vattnig avföring igen. Usch vad man känner sig så hjälplös :/
Idag har han tack och lov ätit sin kokta kyckling, 2 tsk var 3e timma.

Så var det äntligen dags för ultraljudet. Han låg på rygg i ca 40 min, det tog sin lilla tid att raka bort allt fluff från buken. Njurarna såg inte så dåliga ut ändå, de fungerar fortfarnade till viss del. Flera lymfknutor runt bukspottskörteln var förstorade, och själva bukspottskörteln såg lite annorlunda ut med ett brett lager muscularis. Mycket kan jag relatera till från kursen vi läser nu; jag kände igen både bark, märg och njurbäcken (njure) på ultraljudsskärmen.

Ett nytt blodprov togs för att skickas till utlandet, där de kan få fram ett exakt värde för hur mycket det avviker, gällande bukspottskörteln. Gussi fick en påse natriumklorid (vätskeersättning) under huden i nacken innan vi åkte hem, då har han extra vätska ett tag och fortsätter förhoppningsvis pigga på sig.

Stolt över min lille grabb som kämpar på och snällt tog sig igenom alla undersökningarna!

Dräktighetsscanning på Hagby gård

Vi starten av utbildningen för 1,5 år sedan var vi iväg på ett gäng studiebesök hos lantbrukare i närheten av Uppsala, för att se och lära om hur det kan fungera i praktiken. En av dessa var Jozef, som tillsammans med sin fru Jeanette driver Hagby gård, ett ekologiskt jordbruk i Almunge. Jag blev verkligen imponerad av Jozefs engagemang, visioner och positiva energi. Tänkte att hit vill jag komma tillbaka!

För några veckor sedan kontaktade jag Jozef, han kom ihåg mig (!) och välkomnade mig till gården. Idag skulle 120 gotlandsfår dräktighetsscannas, min uppgift var att markera tackorna i pannan med färg, röd för 0 lamm, blå för 1 lamm och grön för 3 lamm. De flesta tackor bär på 2 lamm så de förblev omarkerade för enkelhetens skull. Vi var 6 personer som hjälptes åt och jag tror vi var klara på ungefär 40 minuter. Så himla smidigt!

Efteråt grupperades tackorna efter lammantal och hull, så att utfodringen kan justeras. Scanningen visade också hur många dygn av dräktigheten som passerat, de flesta låg på ungefär 80 dygn (totala dräktighetstiden är ca 145 dagar).

Tanken är att jag ska vara med och hjälpa till när det är dags för lamning i april, gissa om jag ser fram emot det 😀

Grattis klassen!

Tentan skriven och klarad, vi fick våra resultat redan i eftermiddag.
HELA KLASSEN klarade sig, så förbannat skönt! Det är nu man borde ha en klassfest, tyvärr hade vi inte planerat något denna gång. Istället ska jag iväg på dagens andra träningspass, ett gruppass som heter Kettlebell på gymmet Campus1477.

Preparat som vi övat på under kursens gång

I vanliga fall tränar jag på Friskis precis vid skolan, men fram till sista januari kan man påbörja en gratisvecka på Campus1477, alltid kul att testa något nytt!