Valborg

Jag har för mig att ett av mina första inlägg på bloggen handlade om Valborg, så det var nog ungefär ett år sedan jag började blogga. Som vanligt är det sittning ute på SLU och släpp på kåren för de som vill. Såhär såg det ut i Ekoparken kl 9.
2 h senare var det smockfullt.

Man får lämna soffan hemma 🙂

Utfodring i älgpark

I projektarbetet jobbar jag ihop med 3 st studenter från Etologi & Djurskyddsprogrammet.
Vi ska skriva om hur man utfodrar i älgpark.

Jag har varit i kontakt med Gårdsjö älgpark som ligger några mil nordväst om Uppsala. Där har älgarna fri tillgång på tallris och aspar under vinterhalvåret. De får även ett kraftfoder som heter Renfor bas. Under sommaren betar älgarna på åkrarna och får i sig bland annat klöver och maskros. Utöver det läggs det in sly (färska löv) varje dag.

De har även två sorters saltsten i hagen, en ”vanlig” vit och en viltsten som innehåller extra mycket mineraler.

Mitt fina glasunderlägg från Skansen 🙂

Projektarbetet görs både i en skriftlig och en muntlig form, där vi drar lott om vem som får redovisa för övriga i klasserna. Så alla i gruppen måste ha bra koll på hela arbetet.

Föreläsningarna under kursen

Föreläsningarna har löst av varandra och nu har vi bara 4 (!) st kvar.
Kursen går in en ny fas nu där vi har undervisning tillsammans med studenter från Etologi & Djurskyddsprogrammet, vi gör även ett projektarbete tillsammans. Utöver det kommer vi beräkna foderstater och åka på ett gäng studiebesök.

Vi har haft flertalet föreläsningar om energi och olika sätt att beräkna energi på, om hur protein, kolhydrater och socker fungerar, hur utfodring till olika djurslag ser ut, om fodertillsatser, foderlagstiftningar och toxikologi. Allt har varit väldigt intressant!

Lite mer gris..

Åh jag ser så fram emot sommaren! Det har varit perfekt att ”värma upp” med lite pass redan nu, i början kändes det tungt och jag hade ont i kroppen, men man vänjer sig fort 🙂
Helt klart inte samma grej som att lyfta vikter på gymmet!

Här sitter sitter jag och duckar bakom en boxdörr för att inte skrämma suggan som är påväg mot sin grisningsbox. 50 suggor skulle sorteras in i olika boxar efter hur många kullar hon haft, några dagar senare satte grisningen igång. De är seminerade samtidigt så alla hinner grisa inom en vecka. En gris är därktig i 114 dagar, eller som vi fått lära oss för att lätt komma ihåg: 3 månader, 3 veckor och 3 dagar 🙂

Ibland vill man ju bara mysa på mamsen <3

Glad påsk!

Så var påsken över för i år. Man hinner knappt fram med pyntet innan det skall tas ned igen. Imorgon är det röd dag = ingen skola, jag jobbar ett pass hos grisarna.
Det blir en fartfylld vecka då mitt andra jobb (en inredningsbutik i Stockholm) har REA på sitt lager, så jag kommer jobba där efter skolan och sen blir det lite mer gris till helgen.
Jag gillar fart och fläkt så ser verkligen fram emot en intenstiv vecka!

Om man väljer att jobba under studietiden är såklart upp till var och en, alla lever olika liv och det som passar den ena passar inte den andra. Jag personligen ångrar att jag inte jobbade mer i början, jag var rädd för att studierna skulle bli för tuffa, att jag inte skulle ha tid, så jag vågade inte ta på mig så mycket jobb.

Jag kan varmt rekomendera att söka sig till en arbetsplats där man får chans att lära sig mer om branchen. När man kommer ut till en gård där en del kanske har jobbat i 20 år inser man hur mycket kunskap de sitter på, det är tyvärr inget som en 5-årig teoretisk utbildning kan ge. Så mitt råd är att tänka praktiskt vid sidan av studierna 🙂

Här kommer lite blandade bilder från påskhelgen:

Man behövde inte gå hungrig under fikarasten på jobbet 🙂

Var på familjens landställe på Blidö över dagen. Här är jag med lillebror. Det skiljer 5,5 år mellan oss och det var väl ungefär för så längesen som han växte om mig.

Sist men inte minst… 9 veckors väntan är över! Jag & missarna är SÅ nöjda med vår nya sovplats.

Mitt nya jobb

Måste ju berätta om mitt nya extrajobb som jag även kommer jobba med i sommar!
Det är på en grisgård utanför Västerås, Froby gård, som jag var på kurs på förra sommaren. Det tar ca 1 h att köra från mig så denna sommar tänkte jag bo kvar i Uppsala, skönt att komma hem om kvällarna, framförallt nu när min nya säng äntligen har kommit 😀

Gården har en suggnav som hyr ut suggor till bl a satelliten Fropig som ligger på samma gård, och det är på Fropig jag ska jobba. Där bor ca 180 suggor med sina kultingar samtidigt, efter avvänjning går suggorna tillbaka till navet och smågrisarna till en tillväxtavdelning.

Det har varit en rolig vecka och jag lär mig nya saker hela tiden 🙂
Häromdagen skulle vi avvänja 50 suggor från sina kultingar, först gick suggorna ”hem” till navet, och därefter sorterade vi alla deras smågrisar efter storlek och kön, till olika boxar i tillväxtavdelningen. Först var det lite klurigt att få ut ”rätt” gris ur boxen men efter ett tag fick jag in tekniken och 2 h kändes som en kvart!

Så härligt att få umgås med sånna här hela sommaren <3

En helg i sorg

I fredags fick vi ”påsklov”.
En vecka utan schemalagd undervisning. Jag var på så bra humör, foderprovet på morgonen gick bra, följdes av en intressant föreläsning om Fodermedelstillsatser, och sedan ett svettigt pass på gymmet.

Knatade ner på stan för att uträtta lite ärenden, mitt i allt fick jag reda på att en lastbil kört in i Åhlens City i Stockholm. Ringde direkt upp mina föräldrar, båda jobbar på Sveavägen. Tack och lov var båda kvar på sina kontor. Jag var såklart lättad över det, men chocken låg kvar länge. Man är så hjälplös.

Det har varit en tuff helg, med mycket tid för eftertanke och sorg.
Påminns igen om hur viktigt det är att känna tacksamhet över det och de man har i sitt liv. Det och de man älskar. Det och de som får en att må bra.

Idag var jag hemma hos pappa för trädgårdsfix, lek med styvbrorsöner och middag.
Det blir ingen direkt ledighet för mig på lovet, väckarklockan står på 0530. Imorgon börjar jag på riktigt på mitt nya extrajobb, det ska bli både kul och skönt med rutiner och att hålla på med något jag älskar.

Mina styvbrorsöner gillar också husdjur 🙂

Kattupdate

Här kommer en update om hur det går med mina katter.
Båda har ju tyvärr haft problem med magen i 2,5 månader sen jag försökte fasa över dem på ett njurfoder eftersom Gussi har njursvikt. Efter att ha testat ett lättsmält foder och det inte heller gick tog jag paus igen (de åt bara kokt kyckling), och för några veckor sedan introducerade jag ett nytt njurfoder, i kombination med probiotika.

Nu äter de 230 g om dagen och bådas magar är lugna. De äter inte upp alla torrisar de får vid varje giva, så imorgon tänkte jag ställa fram en fylld skål och låta dem ha fri tillgång.

Har kollat Gussis njurvärden igen och de hade inte ökat nämnvärt på 2 månader, så jag har förhoppningar om att det inte kommer gå så fort iaf. Han har gått upp över 500 g sen i januari så nog mår han bättre 🙂

Vi vet egentligen inte vad det var som spökade som gjorde att han tappade i vikt och verkade ha ont, veterinären tror inte det var pga njurarna. Kanske hade han bara ett skov av sin kroniska maginflammation.

Tog även ett urinprov hemma som visade högre nivåer av E-coli, så i veckan var vi inne och tog ett sterilt urinprov med nål genom buken. Är det UVI måste han äta antibiotika, hoppas verkligen att magen pallar med det också!

Här har han precis fått motgift efter sederingen, jag väntar på att han ska vakna.

Rosa lådan

Idag stod ”Rosa lådan” på schemat mellan kl 11-15.
Vad sjutton är då Rosa lådan?

Det är ett experiment där man använder sig av en rosa låda i frigolit.
I rosa lådan kan lägger man en person åt gången, i 5 minuter, för att ta reda på personens värmeproduktion under en dag. Man mäter luftfuktighet och temperatur i lådan innan experimentet, och efter 5 min mäter personen i lådan av samma parametrar igen (lådan har alltså ett lock så att den hålls tät).

Med hjälp av att vi vet personens vikt och fettprocent kan vi med diverse formler räkna ut den totala värmeproduktionen per dag (kJ/dag) och på så sätt kan vi räkna ut hur mycket energi personen förväntas göra av med under en normal dag. Kul och spännande övning!

Näringsfysiologi & fodervetenskap

I veckan startade en ny kurs.
Det är sista gången den här terminen jag skriver det, då Näringsfysiologi & fodervetenskap sträcker sig ända fram till sommaren.

Under kursen kommer vi lära oss om vilka foder som används till vilka djurslag, vad de innehåller och hur innehållet påverkar djuren. Vi kommer att räkna foderstater för olika djurslag.

Sluttenta i juni men vi kommer även ha ett hemquiz, projektarbete där vi jobbar ihop med kursare från Etologi & Djurskydd, studiebesök på SLU:s försöksgård Lövsta, och på Kolmården. Redan om nån vecka har vi ett test där vi ska känna igen olika fodermedel.
De står uppradade i klassrummet under tiden, så vi kan öva.