Snart tenta och jag tacka för min tid som bloggare.

På fredag är det tenta och sedan är det sommarlov! För min del innebär detta faktiskt ett års uppehåll från mina studier på SLU. Jag har nämligen bestämt mig för att jag vill bli bättre på keramik och sökte därför in till en utbildning i just keramisk form, vilken jag har kommit in på. SÅ, från och med augusti kommer jag därför läsa en annan utbildning under ett år, för att sedan komma tillbaka och avsluta mina studier på SLU fast förhoppningsvis på annan ort som en utbytesstudent. Det innebär att jag slutar blogga och att någon annan tar över bloggandet för livsmedelsagronomerna och detta blir troligtvis min lillsyster Signe som jag tidigare nämnt.

 

Jag hoppas att ni som följt min blogg har fått någonting ut av det och att de flesta av er söker in till livsmedelsagronom. Det är en grymt bra och bred utbildning och ett livsmedel är alltid ett aktuellt ämne. Ha det grymt i sommar och lycka till i höst till er som sökt in!

 

Fiskprovning

Vi har börjat ha lite mer föreläsningar om fisk nu, istället för om kött och i tisdags hade vi därför provning av  olika fiskprodukter. Bland annat smakade vi på olika sorters sill(inlagd och stekt), fiskbullar, fiskpinnar, rökt makrill, kaviar, surimi osv.

I onsdags kunde jag tyvärr inte vara med eftersom jag åkte ner till skåne för att hinna träffa mina föräldrar innan sommaren. MEN mina klasskamrater skulle tar ur, filéea och sedan grava en lax! Alltså, jag önskar att jag kunde varit med!

Helgen och studiebesök

Sedan senaste inlägget har jag sprungit 1 mil på blodomloppet en fantastiskt varm dag, extrajobbat, bokat in en helg i Skåne med mamma och pappa, grillat i skogen och varit på studiebesök i Älvkarleby.

Blodomloppet gick bra, jag är sjukt stolt över min insats att springa 2 mil på 1 timme och 9 sekunder. Skogsgrillningen i söndags var fantastiskt mysig. Bara jag, min sambo, Alba vår hund och min bror och hans tjej som promenerade och grillade korv vid en sjö – och vädret var perfekt!

 

I måndags var vi på studiebesök på SLUs fiskodling I Älvkarleby och fick titta på små yngel i bassänger. Det var inte ett jätteroligt studiebesök eftersom ingen av oss i klassen fann det särskilt givande men det var ändå härligt med en utflykt i solskenet.

Klassen på utflykt!

provsmakning av korv och skinka!

Idag hade vi en kort diskussionbaserad föreläsning där vi pratade om skinka och korv. Vi fick smaka ett urval och pratade om skillnaden på en dyr och en billig skinka? Hur kan priset variera så otroligt mycket? Varför måste man ha nitrit i skinkan? Vad är egentligen en skinka gjord på en helmuskel till skillnad från en smet? Vidare snackade vi om skillnaden mellan en emulsionskorv och fermenterade korvar. Det är sånt som vi sysslar med på våra föreläsningar 🙂

USA: del 3

Parkhäng i fantastiskt solsken utanför kårhuset. Självklart finns Starbucks på Kåren så vi hade ju naturligtvis kaffe därifrån.

När vi väl kommit fram till Urbana Champain levde vi (nästan) som amerikanska studenter i en vecka. Det var fint väder så vi passade på att hänga i Louise trädgård och grilla. Vi åkte buss och promenerade runt i stan och på campusområdet. Deras kårhus är inte att leka med eller ens jämföra med vår kår. Det var ett slott! Universitetsområdet i Uraban Champain är STORT och precis som Uppsala så är det väldigt många studenter i staden.

Louise som varit utbytesstudent i snart ett år
Passade på att samla in de sista löveen från Louise trädgård som man skall lägga i påsar och ställa vid vägen. Dessa hämtas sedan upp av kommunen typ. Amerikaner sätter stort värde på att det skall se vackert ut framför huset och detta är därför väldigt viktigt att göra.
Vi hade en helkväll med 1 dollars burgare, öl och bingo!

Eftersom det finns så många studenter på campus så finns det också väldigt många studentaktiviteter. Det fanns också jättemånga vackra stora hus som var fraternities, alltså typ nationer. Nu fick vi tyvärr aldrig tillfälle att  gå in i ett eftersom det fanns så många regler kring huset och medlemskap men det är tydligen precis som i filmer som visar upp amerikanskt studentliv! Det ÄR verkligen benhård uppdelning mellan killa roch tjejer, och på tjejernas hus får man inte dricka alkohol, därför dricks det desto mer när tjejerna bjuds över till killarnas hus. Och det ÄR blå och röda koppar som gäller! Det är också väldigt dyrt att gå med och i alla fall för tjejerna så är man medlem för livet om man en gång gått med.

USA: del 2

Första helgen spenderade vi som turister i Chicago. Efter första dagen av regn kom sedan solen och värmde lite grann. Vi åkte hopp on hopp off buss för att riktigt se alla turisttillhåll, vi aktade våra huvuden från nedfallande isbitar från skyskraporna, vi promenerade en massa, åt amerikansk frukost ute och massa tacos. Och så shoppade vi såklart!

Chicago skyline
På språng i Chicago downtown
Selfie vid en uppmärksammad konstinstallation i form av en stålböna

Sedan tog vi en greyhoudbuss till Urbana Champain , där vi spenderade resten av veckan som vi hade framför oss. Vi bodde i huset som Louise bott i snart ett år.

Huset som Louise bott i snart ett år som utbytesstudent

 

USA: del 1

När vi landade i Chicago var det kväll. Det ösregnade och var kallt. Ett väder som vi inte riktigt var beredda på och våra korta skinnjackor täckte inte särskilt mycket av tjocktröjorna undertill.

På flyget mot Chicago!

Vi satte oss på tunnelbanan som skulle ta oss in mot stan till den stadsdel där vi hade en lägenhet som väntade på oss. På tunnelbanan luktade det unket och fränt, förmodligen av mannen som satt några säten ifrån oss och kräktes i en påse samtidigt som han hällde i sig öl. Vi kom fram till vår hållplats och hoppade av. Vi promenerade i regnet ca 10 minuter och när vi var sådär alldeles lagom genomsura hittade vi gatan och sedan huset som vi skulle bo i. Louise, som skulle möta oss i Chicago, kom fram till lägenheten precis efter att vi lyckats komma in och det blev ett kärt återseende och massa kramar. Sedan var det dags att fräscha till sig och gå ut för att hitta någonstans att äta, vi var ju vrålhungriga och klockan var ca 22.00. Vi hittade ett trevligt ställe som hade tacos och öl och efter det gick vi hem och satt och pratade och drack öl till tidig morgon. Sedan somnade vi utmattade allihopa. En mycket bra första natt i USA.

Lövsta slakteri

Idag var vi på Lövsta slakteri och fick se hela kedjan från levande gris och ko till styckdetalj. Alltså, jag trodde inte vi skulle få se levande djur men det fick vi. Det var en så himla häftig och samtidigt ganska makaber upplevelse. Med skräckblandad förtjusning tittade jag genom rutorna ner på djurkropparna. Det är första gången som jag ser ett djur bli dödat. Naturligtvis så vet jag om att köttet som ligger i förpackningarna i matbutiken faktiskt kommer från ett djur men ändå fick jag en uppenbarelse [om man nu kan kalla det så] idag när jag såg hela slaktkedjan, och då framförallt själva avdödningen av djuret. Tyvärr fick vi inte ta några bilder men jag tänkte kort beskriva processen för kor.

Korna leds in två och två i slakteriet och står i en fålla. Ena kon släpps fram och stängs in i en separat fålla. Sedan skjuts kon i pannbenet och blir på så vis hjärndöd. Sedan hängs kon upp i ena benet och avblodas snabbt genom att snittar den i halsen, det är vid detta moment som kon dör. Det går snabbt när blodet forsar ur kon och under tiden påbörjar man uppsprättningen av bringan och skär av framklövarna. Sedan skjutsas djuret in till själva styckningen och där börjar man med att flå och stycka djuret upptill vid baken och fortsätter sedan neråt. Hela processen går otroligt snabbt, och de som jobbar med styckningen är verkligen kunniga. Häftigt tyckte jag också var att man behåller hela matsmältningskanalen intakt för att minska spridning av maginnehåll och på så vis minimera risken för att kontaminera slaktkroppen. Detta gör man genom att direkt efter avblodningen snörpa av matstrupen med ett gummiband och när man börjar flå djuret stänger man av tarmen med hjälp av en plastpåse. På så vis läcker inga vätskor ut på något av hållen och hela matsmältningsstystemet kan tas ur genom buken.

Post valborg

Valborgshelgen är över för detta året. Själv gjorde jag faktiskt ingenting valborgsrelaterat detta år. Som vanligt var det kallt fram till första maj och sen så kom våren – äntligen! Så nu är det linne och ballerinaskor som gäller ett tag framöver. För exakt ett år sedan satt jag och skrev min kandidatuppsatas, känns som att det var väldigt länge sedan. Jag minns hur ogärna man ville sitta vid datorn när solen var framme.

I skolan har vi föreläsningar om muskelmorfologi (alltså utseendet på muskler), vad som sker i muskeln när den övergår till att bli det som vi kallar kött, kyckling och ägg och förändringar av färg på kött. Än så länge tycker jag att det är väldigt intressant men nu skall jag bara försöka hitta sista lilla gnuttan av motivation till att faktiskt plugga någonting på detta också och inte bara vilja vara utomhus hela tiden! I morgon skall vi åka på studiebesök på Lövsta slakteri, återkommer med ett inlägg om det senare och hoppas på att man får lov att ta bilder där. I helgen skall jag jobba på mitt extrajobb, som numera också kommer vara mitt sommarjobb för juni och juli. Eftersom jag var så sent ute med att söka praktikplats och inte sökte något sommarjobb så kände jag att tiden började rinna iväg och ville inte riskera att stå utan både praktik och jobb, så när jag blev erbjuden ett heltidstjänst så tackade jag ja och kommer hoppa av praktikkursen för sommaren. SÅ till er som tänkte söka agronompraktik en sommar: sök i tid och sök även sommarjobb så att man inte står utan båda i slutet!

Tentan avklarad, första veckan med kött och fisk

Tentan i tisdags kändes bättre än vad jag väntade mig! Så skönt att ha den gjord, och nu känns det som att vi börjar en ny kurs nästan. Fast egentligen så gör vi ju inte det. Men nu börjar vi läsa om kött och fisk istället för mjölk. I onsdags hade vi introduktionen och nästa vecka är det redan dags för ett till studiebesök. Denna gång skall vi åka till Lövsta slakteri. Det skall bli riktigt spännande!