Helg med omtenta

I våras tog jag äntligen körkort! Tyvärr sammanföll det med en tentamen i växtfysiologi. Jag offrade tentan och satsade 100 % på körkortet vilket gjorde att jag haft den släppande sedan dess. Så i måndags fick vi ett sms om att omtentan skulle hållas onsdag den 11 oktober. Så nu sitter jag här och pluggar för omntentan i nästa vecka.

Växtfysiologin som jag ska tenta av är grunderna i i växtens uppbyggnad. Växtceller, fotsyntes, vattenupptagning, mikro- och makronäringsämnen mm. Under kursen fick vi lära oss hur olika brister hos växten ger olika bristsymtom, exempelvis beroende på om det är nya blad eller gamla blad som dör/blir gula så kan man förstå vilket näringsämne det är som saknas. En annan rolig sak vi lärde oss på kursen var olika tips på hur man får sina växter att få kraftigare stam eller stanna på en viss höjd. Genom att skaka lite på stammen signalerar man till växten att den måste bli stadigare eller genom att klappa på toppen av växten signalerar man till växten att den inte kan växa mer på höjden, det är något som stoppar där uppe. Ett starkt tips till alla med rangliga långa krukväxter!

Åter till tentaplugget då! Jag har avsatt hela helgen till att plugga, och skapat mig en egen liten växtfysiologi-zoon på rummet. Jag använder mig av flashcards för att lära mig. Det är första gången jag gör det och jag tycker det fungerar hur bra som helst! Ska fortsätta med det i framtiden. Britta (som har gjort illa tassen och därför har tratt och tvingas vara inne) är ett bra stöd där hon ligger och sover. Ibland när jag tröttnar på att plugga lägger jag mig bredvid henne och borrar in näsan i pälsen. Hon är ju så mjuk och luktar så gott.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *