Vad är en stol?

De senaste tre dagarna har vi arbetat med ett konstnärlig projekt som gått ut på att undersöka stolar. Lärarna inledde uppgiften med att ställa frågan ”Vad är en stol?”. En intressant fråga då definitionen av en stol är något flytande, trotts att de flesta har en tydlig bild av vad en stol är. Två och två har vi utvecklat 11 stycken olika stolar. Under processen med varje stol undersökte vi en egenskap och vi tänjde på gränserna för när stolen går över till att vara något annat än en stol.

Medan vi arbetade drack vi te och tepåsen blev inspiration första stolens form. Under processen ställde vi oss frågan när en stol övergår till att vara en fåtölj och vi kom fram till att sittytans bredd är avgörande, stolar är ofta smalare än fåtöljer. Ytterligare en avgörande skillnad  är att underreden ofta är högre på stolar än på fåtöljer. Vi konstaterade därför att tepåsestolen kan definieras som just en stol. Wikipedia definierar dock en fåtölj som en stoppad stol vilket tepåsestolen är. Efter att ha läst det vet jag varken ut eller in längre haha. Jag överlåter till er att tolka om den är en stol eller en fåtölj. (Förresten, visst är Ellens illustration fantastisk? :))

Denna stolen döpte vi till osittbar, syftet med den var ifrågasätta om det måste gå att sitta på en stol. Att sitta på en taggig stol är mycket smärtsamt men formen kan nog ena de flesta i att benämna den som en stol, trots att den inte uppfyller sin funktion. Vi drog därför slutsatsen att stolens definition ligger mer i den visuella upplevelsen än i den fysiska funktionen. 

Till de 11 stolarna skrev vi varsin beskrivande text och dessa samt illustrationerna sammanställde vi till en liten bok med hjälp av photoshop och inDesign. 

Jag tycker att denna uppgiften var väldigt givande, vi tvingades att vidga tankebanorna och släppa loss kreativiteten. Vi blev verkligen utmanade att tänka i helt nya mönster som jag inte riktigt snuddat vid innan. Att kunna tänka utanför boxen, eller helst ta bort boxen helt, känns som en essentiell egenskap som landskapsarkitekt. Speciellt om man vill arbeta med gestaltning. Jag kan tänka mig att idéfasen ser ut på ett liknande sätt i arbetslivet och det har varit tre väldigt roliga dagar. Jag är dock extremt trött på stolar nu och känner lite att jag aldrig mer vill ta ordet stol i min mun. Att stretcha hjärnan på detta sättet var lite smått uttömmande, nu tar jag helg och vilar upp mig inför kursens sista vecka, ha det fint!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.