Sandbergsbygge

För att skaffa oss en ännu bättre förståelse för hur kartan och landskapet hänger ihop jobbar vi denna veckan med uppgiften ”landskapet och modellen”. Vi har valt varsitt område i Sverige som vi på något sätt är bekanta med och av detta område håller vi på att bygga en modell av sand. Jag valde Omberg då jag blivit medtvingad på fler vandringar där en vad jag kan räkna på mina fingrar. Nu på senare år har jag dock börjat uppskatta naturen mycket mer och efter de två månader jag gått på Lark-programmet skulle jag mer än gärna åka tillbaka dit. Omberg är fantastiskt vackert och har en väldigt intressant geologi och ett intressant växtliv.
I måndags skrev vi ut en karta, ett foto och en karta över jordarterna och utifrån dessa har vi sedan jobbat med modellen samt ett snitt som visar jordarterna. Det har varit mer klurigt än jag trodde, att räkna alla höjdkurvor, omvandla dem till höjdskillnader och dessutom få till rätt skala har inneburit hjärngympa på hög nivå. Men det är så det ska vara att plugga på universitet, lite utmaning vill man ju ha!

Det är otroligt mysigt att jobba med praktiska moment som dessa, vi kan bestämma själva när vi vill börja och sluta arbetsdagen samt när vi vill ta lunch och pauser. En kursare tog även med sig högtalare så att vi kunde lyssna radio, poddar och musik medans vi arbetade, supertrevligt!

Jag hoppas på att bli klar imorgon så att jag kan vara ledig på fredag. Det känns ganska rimligt iallafall, jag har bara lite finputs kvar på modellen samt snittet. En stor fördel med praktiska moment är att man gör i princip allt arbete i skolan, man har inget hängandes över sig när man är hemma. Man kan därför slappna av och hitta på grejer med gott samvete. Ikväll tog jag, fem kursare samt min rumskompis till vara på detta och såg Bohemian Rhapsody på bio, sevärd film!

”Om ni inte redan är kartnördar så kommer ni att bli det under utbildningen”

Förra veckan ägnade vi åt att studera olika sorters kartor över Hågadalen som ligger i utkanten av Uppsala. Citatet som utgör rubriken kommer från vår lärare och vittnar om att kartor är något vi kommer att ägna oss mer åt. På torsdagen åkte vi till platsen vi studerat och jämförde den information vi utläst från kartorna med verkligheten. Vi studerade platsens geologi, landskapselement och några av de fornlämningar som finns på platsen. Efter exkursionen åkte jag och några kursare till stan och diskuterade lärdomar från dagen över en fika. Vi hade tid avsatt för detta på fredagen men vi kände oss klara redan på torsdagen och kunde därför ta ledigt på fredagen, fantastiskt skönt. Idag examinerade vi denna uppgiften genom seminarium. Det var vårt första seminarium där en lärare satt med under tiden, men det var förvånansvärt avspänt och trevligt. Läraren var duktig på att fördela ordet så att alla kom till tals.

Något jag uppskattar med landskapsarkitektutbildningen är att de flesta av våra deadlines är ganska korta. Vi jobbar ofta med uppgifter i ca en vecka vilket gör att det inte går att skjuta arbetet framför sig, man behöver vara effektiv från första början. Man kanske skulle kunna tro att detta skapar stress men jag upplever motsatt effekt. Idag påbörjade vi ytterligare en uppgift som ska vara klar nästa måndag om jag inte minns fel. Uppgiften verkar riktigt rolig, kommer att skriva om den med när jag kommit igång mer!

Kursstart

Igår körde vi igång med nya kursen ”Studio – Skissa och forma landskapet”. Studiokurs innebär att vi lär oss genom att tillämpa teoretiska kunskaper i praktiken, det vill säga vi lär genom att göra. Kursen består av två delar, landskapsarkitektur och formlära. På introduktionsföreläsningen fick vi en inblick i vilka övningar vi kommer arbeta med och flera kreativa moment som till exempel akvarellmålning, kroki och modellbygge är inkluderat. Dagen igår avslutades med en liten övning i att se ett motiv. Det låter simpelt, men det är mycket svårare än vad man kan tro. Ofta när man ska teckna något har man fördomar om hur olika objekt ser ut och därför gör man som nybörjare ofta fel då man inte betraktar motivet tillräckligt noggrant. Övningen vi gjorde gick ut på att vi ritade porträtt av varandra utan att titta på pappret. På så vis tvingades vi att noggrant studera personen vi målade av och se alla detaljer och propportioner. Resultaten blev väldigt skeva och orealistiska, men de hade ändå en viss charm och de gav upphov till mycket skratt.

Allt ljus på Uppsala

De senaste två dagarna har vi ägnat åt analysplaner. En analysplan är en plan som visar information om vad som händer på en plats. Den kan till exempel visa var bilar, cyklar och fotgängare rör sig, var många människor samlas eller hur solen belyser olika platser på planen. Uppgiften vi fick gick ut på att analysera en plats på campus och sedan göra en analysplan med hjälp av skisser, inDesign och Illustrator. Väldigt rolig uppgift som krävde att man gnuggade geniknölarna ordentligt. Det var knepigt att bestämma sig för vilken information som var mest relevant och hur man skulle visa den på ett så tydlig sätt som möjligt.

Efter skolan idag sågs jag och två kursare på stan för att se allt ljus på Uppsala. Från och med idag och två veckor framöver finns 10 ljusinstallationer utspridda för betraktelse i centrala Uppsala. Trevligt initiativ av Uppsala kommun anser jag, gillar när kommuner arrangerar gratis evenemang som inkluderar hela staden. Stämningen ute på gatorna blir jättehärlig när alla har något att enas runt. Jag hade två klara favoriter av ljusinstallationerna:

Sista veckan på kursen!

Hur fort har inte de två första månaderna gått? Bara en vecka kvar tills vi drar igång med andra kursen. Idag hade vi redovisning av den allra första uppgiften vi fick som gick ut på att skissa av en plats 10 gånger. Redovisningen skedde i mindre grupper och var därför väldigt avspänd och trevlig. Väldigt kul att se hur de andra tolkat uppgiften! Nedan ser ni ett urval av mina skisser.


1. Skissa platsen med de förkunskaper du har.


4. Skissa platsens mellanrum.


5. Visa djupet med olika linjetjocklek.


8. Skissa bildens mörkaste och ljusaste områden.


10. Skissa platsens helhet igen.

Rolig men svår uppgift! Hade lite problem med perspektiven, tur att vi kommer öva på det i nästa kurs! När jag gjorde första skissen hade jag lite prestationsångest men efter kursens gång har det släppt mer och mer. Vi går ju denna utbildning för att öva och lära oss, ingen förväntar sig att vi ska vara fullfjädrade redan från start.

Nästa måndag har vi ett seminarium om hållbar utveckling vilket jag ser fram emot. Jag tycker att hållbar utveckling är jätteintressant och vill verkligen jobba med det i framtiden. Vi har fått ett antal texter om ämnet till hjälp för att förbereda oss. En av dem är boken Design för hållbar utveckling av Ann Thorpe. Rekommenderar verkligen den boken till alla, den tar upp många intressanta och viktiga aspekter av hållbar utveckling. Enligt mig är den största orsaken till att världen ser ut som den gör okunskap. Om alla bara blev mer pålästa om de problem som finns och hur man löser dem är jag säker på att världen hade utvecklats i en bättre riktning. Utbildning är oumbärligt för vår framtid. Ytterligare en rekommendation jag har är filmen The true cost (den har förvisso inte mycket med landskapsarkitektur och göra, men budskapet är livsviktigt). Kunskap är makt kära ni. Klyschigt men sant. Läs på och var snälla mot vår moder jord och alla som lever här.

Exkursion i huvudstaden

Denna kyliga fredag var dagen för ännu en exkursion, sista för denna kursen! Klockan 7.40 samlades klassen för att åka med buss till Stockholm. Första stoppet i Stockholm var skogskyrkogården, en fantastisk plats som verkligen gjort sig förtjänt av sin plats på UNESCOS lista över världsarv. Ett världsarv är en plats som vittnar om jordens och människans historia och därför bör bevaras, till exempel de egyptiska pyramiderna, Venedig och frihetsgudinnan. Skogskyrkogården var enorm och extremt välplanerad in i minsta detalj. Arkitekterna som jobbade med den utformade den efter temat liv möter död vilket skapade storslagna effekter.


Bortsett från kylan var vädret magiskt! 

Gravarna ligger inne bland tallar vilket är väldigt avvikande men även vackert och naturnära.

På eftermiddagen besökte vi Slakthusområdet samt Hornsbergs strandpark. En av landskapsarkitekterna som varit med och ritat parken guidade oss och berättade hur processen sett ut och vilka tankar som fanns bakom de olika delarna av parken.

Lyckades inte få någon fantastisk bild men parken var väldigt trevlig, en perfekt plats för umgänge, särskilt under sommaren. 

Sammanfattningsvis var dagen intressant, inspirerande och… kall. Visdomsord från mig till er som vill läsa denna utbildning: För mycket kläder är alltid bättre än för lite!! Jag måste verkligen intensifiera mitt sökande efter varmare vinterkläder, det hade ju varit tråkigt att förtvina av kyla i vinter. Skulle helst vilja leva som jag lär och hitta en bra begagnad vinterjacka. Men det kräver ju att man aktivt skrollar igenom alla begagnat-sidor regelbundet, vilket jag är dålig på att avsätta tid för.

 

Hem-hemma

Geologi- och hydrologitenta på onsdag! Begrepp som förkastning, plattektonik hydraulisk konduktivitet och dräneringsjämvikt studsar fram och tillbaka innanför skallbenet. Det är mycket kunskap som ska nötas, vi har fått ca 120 instuderingsfrågor samt ett antal räkneuppgifter i hydrologin. Det gäller med andra ord att vässa sin studieteknik och verkligen hänga med från början om man inte vill gå under av stress nu de sista dagarna.

Från och med i fredags och fram till tentan har vi egna studier på valfri plats och jag tog därför tillfället i akt och åkte hem till Linköping. Jag har absolut börjat känna mig hemma i Uppsala, men Linköping är fortfarande min hemstad, mitt hem-hemma. Det var väldigt speciellt att betrakta platser som jag spenderat mycket tid på under min uppväxt med mina nya ”landskapsarkitektglasögon”. Jag såg platserna på ett helt nytt sätt och jag lade märke till detaljer som jag aldrig har reflekterat över tidigare.


Trädgårdsföreningen i Linköping.

Innehållsrik vecka

Denna vecka har innehållit mycket av allt förutom vila. Men jag har bara mig själv att skylla, jag råkade glatt säga ja till allt. I måndags var jag som jag nämnde i senaste inlägget i Stockholm på föreläsning. I tisdags pressade jag in både träning och quiz på Göteborgs Nation efter en heldag med föreläsningar.

I onsdags förmiddag hade vi exkursion i Gottsunda. Mellan 1965 och 1975 producerades över en miljon nya bostäder på grund av bostadsbristen. Gottsunda är ett område som kom till under denna tid. Vi promenerade runt i höstsoligt Gottsunda och beskådade husen och ytorna mellan och runt husen. Jag upplevde området som mysigt och naturnära, dock berättade våra föreläsare om att många upplever otrygghet på grund av till exempel stenkastningar och bilbränder som förekommit där. De berättade även om hur man kan planera för att öka tryggheten och vilka åtgärder man vidtagit på olika platser i Gottsunda för att uppnå detta.

På onsdagskvällen hade kåren en nationsrunda. Varje program hade ett tema och gick tillsammans mellan olika nationer för att sist på kvällen möta upp övriga program på Norrlands nation. Vi landskapsarkitekter hade klädbytartema, det gällde att klä på sig så mycket och så fult som möjligt och sedan byta plagg med varandra under kvällens gång. Faddrarna delade även ut papper med uppdrag vi skulle lösa under kvällen. Jättelyckad kväll, fram till när jag skulle cykla hem och mitt cykeldäck helt tomt på luft för andra gången sedan jag flyttade hit…

Både torsdagen och fredagen innehållit väldigt intressanta föreläsningar om bland annat hållbar utveckling. Vi har haft två föreläsare som forskat om ämnet och jag blev väldigt inspirerad till att göra något liknande. Frågorna om hållbarare utveckling är ju otroligt viktiga och aktuella och jag skulle gärna vilja bidra med kunskap som kan skapa ett bättre och mer hållbart samhälle.

I fredags hade vi även ett studiebesök på ett arkitektkontor i stan vilket även det inspirerade mig enormt. Två landskapsarkitekter som jobbade där berättade om hur deras dagar ser ut och hur det arbetar med olika projekt. Deras arbete verkade fantastiskt roligt och jag blev väldigt ivrig och kände att jag ville ut på arbetsmarknaden nu direkt.

Igår var jag och en kompis från Linköping på Östgöta nations baklängesgasque. Gasque innebär en lite finare trerätters middag följt av fest. Baklängesgasque innebär ett bakvänt händelseförlopp, kvällen inleds med avskedsdrink och middagen börjar med efterrätt samt att konferenciern tackar för en trevlig middag. Ett förvirrande men roligt koncept.


Tjejerna mitt emot oss förgyllde middagen genom att plåta oss med deras polaroidkamera samt måla finaste båten i min sångbok!

Nästa vecka ska jag ägna all min tid åt att dyka ned i geologin och hydrologin då vi har tenta den 24e oktober. Jag ska även vila. Ta hand om mig själv och sova tidigt varje kväll. Det behövs efter denna veckans höga tempo.

Spekulationens stadsbyggnad i Afrika

I måndags åkte jag och två kursare till KTH i Stockholm för att lyssna på en föreläsning av Christopher Marcinkoski, professor i stadsbyggnad vid University of Pensylvania. Föreläsningen handlade om spekulativ stadsbyggnad i Afrika, det vill säga planer på stadsbyggnad som inte alls stämmer överens med behov, plats, kultur och ekonomiska förutsättningar.

I vintras volontärarbetade jag i Ghana i två månader och det totala kaoset som rådde i flera av städerna slog många gånger undan mina fötter. De enorma folkmassorna, marknadsstånden som nästan stod på varandra, lukten av rå fisk och urin och det öronbedövande stadsbullret gav upphov till en stress som tog luften hur mig. Trafiken saknar på många ställen struktur och bilar och motorcyklar kör kors och tvärs bland marknadsstånden, vilket utgör fara och skapar stress. Miljön är mer nedskräpad än man någonsin kan föreställa sig innan man varit där, men vad gör man med sitt skräp när det inte finns någon sophantering? Välfungerande toaletter är ytterligare något som lyser med sin frånvaro vilket leder till att gatan får ta på sig den rollen. Dessa gator är många människors hem då bostäder saknas, jag såg många barn och gamla ligga på gatan och sova.


Halvtaskig bild på nedgången å i huvudstaden Accra. På många ställen i ån fanns det mer plast än vatten och på skylten står det STOP URINATE.

Ghana ser inte ut på detta sättet överallt, vissa ställen är planerade och trivsamma. Naturen är lamslående vacker och landet har stor potential. Men det finns utmaningar. Christophers föreläsning handlade om hur man har försökt tackla problemen genom ny stadsplanering i ett flertal länder i Afrika. Bra med ny planering! Mindre bra att den är helt orealistisk. Man har planerat städer i samma stuk som New York och Dubai, vilket inte alls fyller befolkningens behov och önskemål. Bostäderna i dessa städer blir på tok för dyra vilket innebär att en väldigt liten del kommer att ha råd att bo där. Stilen på städerna passar inte heller in på platsen där de planeras. Afrikanerna vill behålla sin egen still på arkitekturen och få hjälp med att utveckla den, att föra in västerländsk arkitektur är därför ungefär lika passande som att placera en isbjörn i Sahara. Att uppföra dessa flådiga byggnader är inte heller ekonomiskt hållbart, många byggen står halvfärdiga på grund av att pengarna tog slut.


Snacka om att Ghana skulle förlora sin själ om denna kulturella arkitektur skulle bytas ut mot steril västerländsk arkitektur.

Föreläsningen var väldigt intressant och givande, det känns viktigt att få en inblick i vad som händer i andra delar av världen! Christopher var otroligt kompetent och inspirerande, det hade varit fantastiskt att i framtiden jobba med något liknande det han gör. Han har även skrivit en bok om de studier han gjort, The city that never was. Jag hoppas att jag någon gång får tid att läsa den, skulle gärna grotta ner mig i dessa frågor. Om ni är intresserade av att se hanns föreläsning tror jag att den finns filmad på Sveriges Arkitekters facebooksida.

Tvådagars exkursion, Uppland – Dalarna

I torsdags och fredags hade klassen en tvådagars exkursion med övernattning. Vi samlades på stan klockan 8.10 i torsdags för att åka mot första stoppet som var Uppsalaåsen. Denna är mycket viktig för Uppsala då den förser hela staden med  dricksvatten. En fascinerande plats vi besökte på åsen var Vigsta stentorg, ett område uppe på åsen som var fullt med klappersten. När åsen låg under havsytan för flera tusen år sedan spolade havet bort de finare jordpartiklar som fanns på platsen, kvar blev de lite större stenarna som slipades runda.


Det var kul att ha bergartslabben in bagaget när vi besökte denna plats, vi kände oss lagom smarta när vi lyckades identifiera en sten eller två!

Efter lunch åkte vi till en stor och väldigt vacker mosse. En mosse är en slags våtmark som en gång i tiden varit en sjö men sedan växt igen. På grund av lågt pH-värde bryts inte växterna ned och tillslut bildas så mycket torv ovanpå den före detta sjön att man kan gå på den. Detta är en process som tar mycket lång tid. Våra lärare skulle demonstrera de olika lager som finns i mossen genom att hämta upp material från olika lager med hjälp av en lång borr. Målet var att få upp den glaciala leran (lera som avlagrats i samband med inlandsisens avsmältning) som låg på 10-14 meters djup. Att få ned borren gick bra. Att få upp den gick mindre bra. Någonstans på väg upp fastnade den helt och hur mycket vi (eller ja, några få tappra själar) än slet, gick det bara inte. Borren fick sitta kvar i mossen till nästa dag när andra halvan av klassen skulle dit.

 
Mossa och postglacial lera som vi lyckades få upp från de övre lagren av mossen.

Efter besöket på mossen åkte vi vidare mot Leksand resort. Vi bodde åtta personer tillsammans i en jättefin stuga där vi lagade mat och hade det jättetrevligt. Matilda plockade med sig glacial lera från mossen som en annan klass från slu borrat upp förra veckan och denna använde vi som ansiktsmask. Mycket exklusivt, leran var väldigt len och den innehöll säkert massor av nyttiga mineraler då den legat såpass djupt ner i jorden i flera tusen år. Hudexperten talar. Eller inte, gissar bara hej vilt. Men Matilda verkade iallafall ha lite koll och min hy har inte mått såhär bra på länge. Något bra måste den ha gjort, rekommenderar starkt att testa om ni någon gång lyckas lägga vantarna på lite glacial lera 😉

Lånad bild på fina kursare.


Kvällsspa.

Dag två stannade vi bland annat vid en ravin, en fågelsjö och en kokande källa. Med kokande källa menas att grundvattnet som finns i marken under källan har så högt tryck att det pressas upp genom marken, botten på källan bubblar därför.

När jag kom hem igår kväll var jag helt dränerad på energi, men det var värt det! Vi har haft två väldigt lärorika och roliga dagar.