Drottningholm och Hagaparken

Hallihallå, jag sitter i min säng och är glad men också dödstrött efter en dag i Stockholm. Först åkte vi till Drottningholm och promenerade i slottsträdgården. Till största del är trädgården barock, men när landskapsparker blev populära anlades en sådan angränsande till barockträdgården. Då vi studerat dessa trädgårdsstilar de senaste tre veckorna var det jätteroligt att besöka dem och se med egna ögon istället för att bara läsa och lyssna på föreläsningar. Vädret var fantastiskt och vi traskade runt i över en timme och tog massa bilder, här kommer ett litet urval:

Drottningholm är absolut jättefint. Men jag måste ändå ifrågasätta beskärningen, eller snarare stympningen, av träden. Jättemånga av träden ser ut som på bilden ovan och jag tycker att det ser förfärligt ut, det skär nästan lite i mitt hjärta. Om jag fattade rätt är orsaken till stympningen av iallafall vissa träd att de ska få samma form som orginalträden hade, men jag tycker inte riktigt att det är värt det. Sedan har jag ju bara studerat en och en halv termin så vad vet lilla jag om detta, förvaltarna har kanske sina anledningar. Men vackert är det inte iallafall.

Runt lunchtid gick bussen vidare mot Hagaparken. Väl på plats åt vi lunch i solen och sedan försedde vår lärare oss med en plan över parken som ritades inför anläggningen. Vi fick i uppgift att ströva runt i parken och jämföra planen med verkligheten, det blev en riktigt lång och härlig promenad på runt 2 timmar.

Jättefin dag med jättefina vänner! På måndag ska vi redovisa grupparbetet vi gjorde tidigare i veckan och på tisdag börjar nästa kurs, vilket ska bli jättekul. Hoppas att ni får en trevlig helg med massa sol, ha det bäst 🙂

Efter-tenta-lättnad och nytt projekt

Alltså! Det är så underbart att vara fri från plugg på kvällarna nu efter tentan! Min känsla efter tentan är väldigt bra dessutom, jag tror att det gick helt okej. Jag tyckte att frågorna var sjyst utformade, de speglade föreläsningarnas och böckernas innehåll bra enligt mig. Jag svarade på alla frågor och kände mig säker på alla, förutom 4 stycken som jag ordbajsade på i hopp om att kamma hem någon liten poäng iallafall. För att bli godkänd krävs 60% av poängen vilket inte är så mycket, det borde vara möjligt.

Nu återstår bara ett par enstaka dagar av denna kursen och de kommer att fyllas upp av ett studiebesök på Drottningholm och ett grupparbete om landskapsarkitektur från modern tid. Idag körde vi igång med grupparbetet som går ut på att studera projekt av en landskapsarkitekt/arkitektkontor som varit verksamma inom de senaste 70 åren. De mest intressanta projekten ska sammanställas på en plansch som sedan ska redovisas på ett seminarium. Min grupp valde Urbio, ett kontor med landskapsarkitekter i Stockholm. Deras vision är att på nya kreativa sätt integrera naturen i staden, jag rekommenderar att kika in på deras hemsida och kolla in deras projekt!

Vädret på eftermiddagen idag var fantastiskt så jag gav mig ut och joggade i en timme. Jag sprang genom skog och över fält i solnedgången och det var jättevackert verkligen! Min kursare Elvira och jag planerar att anmäla oss till blodomloppet i maj och båda slå våra personbästa på milen så det är dags att börja komma i form.

Jag vill bara passa på att slänga in ett boktips med när jag ändå har er uppmärksamhet, när jag hittar en bok som fångar mig vill jag alltid tvinga alla i min omgivning att läsa den. Ett jävla solsken är definitivt en sådan bok, den handlar om en av sveriges mest kända journalister som levde i början av 1900-talet. Hon var otroligt handlingskraftig och modig och hon hennes nyfikenhet och driv är extremt inspirerande. Boken har ingenting med landskapsarkitektur att göra men Ester Blenda studerade faktiskt vid SLU Ultuna under en kort period av hennes liv vilket var kul att läsa!

Vykort av stadsträdgården

Denna veckan har jag tentapluggat, tentapluggat och tentapluggat. Jag har svarat på instuderingsfrågor, läst och skrivit sammanfattningar och i onsdags när vi hade egna studier hela dagen sågs jag och mina vänner och diskuterade igenom exempeltentan. Jag tror att jag greppar antiken, medeltiden, renässansen, barocken och de engelska landskapsparkerna hyfsat bra nu iallafall! Modernismen och 1800-talets offentliga parker sitter dock inte för fem öre, även denna helg kommer därför att tillbringas med rumpan på stolen och näsan i boken. Den avslutande delen av kursen har varit ganska intensiv måste jag säga. Jag överdriver eventuellt lite dock, jag har trotts allt lyckats peta in två träningspass i veckan, salsa på tisdagskvällarna samt en keramikkurs på torsdagskvällarna, man hinner med andra ord ha ett liv utöver tentaplugget. Eller det kanske jag inte kan uttala mig om innan jag får tentaresultatet i och för sig.

Igår var vi på studiebesök i stadsträdgården i Uppsala. Parken är influerad av landskapsparker och den tyska stilen som uppkom under 1800-talet. Vår lärare hade samlat ihop 8 gamla vykort fotograferade på platsen i fråga. I små grupper promenerade vi runt och försöka hitta vyerna de var tagna från. Dessa markerade vi på en karta och sedan reflekterade vi över förändringar på platsen. Uppgiften hade varit jättemysig om vädret hade varit mer uthärdligt, mina fingrar och tår höll på att frysa av. Att jag fortfarande inte lärt mig att klä på mig tillräckligt mycket kläder inför exkursioner är ofattbart.

Lördagsplaner och torsdagens studiebesök

God morgon! Jag sitter i soffan och har precis ätit frukost framför ett avsnitt av Monty Don’s Italienska trädgårdar. En mysig mjukstart på helgens tentaplugg, jag ska verkligen var produktiv i helgen har jag bestämt. Om en timme ungefär ska jag åka och träna och sedan ska jag riva av så många instuderingsfrågor som möjligt innan jag åker till campus för att servera på en sittning ikväll. När man ställer upp som serveringspersonal på en sittning får man en prick och tre prickar ger en gratis sittning, vilket jag tycker är väldigt värt.

I torsdags gjorde vi ett studiebesök på botaniska trädgården i Uppsala. Trädgården anlades i mitten av 1600-talet och är en barockträdgård med flera för tiden karaktäristiska drag som parterrer, alléer och ett orangeri. Jag har cyklat förbi trädgården ett flertal gånger och promenerat i den en gång tidigare men det var en ny upplevelse att besöka den nu när vi läst om barockträdgårdar. Hela trädgården är väldigt fin men mest tycker jag om orangeriet. Ett orangeri är en byggnad där växter som inte tål kylan vinterförvaras. I orangeriet finns många exotiska växter som fikus, granatäpple, olivträd, palmer och mandel.

Mandelblommor

Trevlig helg på er!

Ännu mer tentaplugg

Jag blev jättepaff igår när en av mina kursare påpekade att det endast är två veckor kvar inför nästa tenta, jag måste verkligen lägga på ett kål om jag vill bli godkänd. Tentan kommer att testa våra kunskaper om historiska trädgårdar från och med antiken fram till modern tid, detta innebär mycket litteratur som ska läsas, förstås och memoreras. Vi har iallafall mycket självstudier på schemat så med lite disciplin kommer det säker lösa sig.

De senaste dagarna har vi arbetat med en uppgift med syfte att förstå barrocken och renässansen. Detta gjordes genom läsning samt att göra en eller flera illustrationen av en barockträdgård från suecia.kb.se.

Överst på bilden syns min illustration av parterrer, vilket var en viktig del av barockens trädgårdskonst. En parterr är en låg plantering med en strikt geometrisk form. Den kan bestå av formklippta häckar, blommor och/eller gräs. Tanken med parterren jag målade är att den består av formklippta buxbomhäckar med krossat tegel emellan. Den andra illustrationen föreställer ytterligare två typiska element i en barockträdgård, en fontän och orangerieväxter.

För er som är intresserade av trädgårdar kan jag verkligen rekommendera Monty Dons trädgårdserier som finns på netflix och youtube. Jag tycker att de är jättemysiga att sitta och kolla på om kvällarna och innehållet är dessutom relevant för tentan. Det är väldigt skönt att kunna varva läsningen med rörligt material, jag upplever att informationen fastnar bättre då.

Landskapsarkitekturens historia

Växtkännedomstentan i tisdags var den mest positiva tentaupplevelsen hittills. I strålande sol och plusgrader promenerade vi runt och identifierade träd och buskar. Växterna som ingick i provet hade alla väldigt karaktäristiska drag för respektive art, provet var därför inte så svårt som jag trodde att det skulle vara. Resultatet släpptes redan samma kväll och jag blev godkänd, woho! 🙂

Direkt efter tentan kastade vi oss in i nästa del av kursen, landskapsarkitekturens historia. Vi har haft föreläsningar om renässansen och barockens trädgårdar vilket är otroligt fascinerande. Trädgårdarna som hörde till överklassens herrgårdar och slott var gigantiska och otroligt vackra och det är spännande att höra tanken bakom dess design och vilka syften de fyllde. Trädgårdarna anlades av högt uppsatta personer som ville visa makt och status och de fyllde även den viktiga funktionen att de sysselsatte många arbetare i anläggningsprocessen. Det finns otroligt många fina trädgårdar i Europa som antingen bevarats eller återskapats och jag är jättesugen på att åka på en tågluff och besöka flera av dem.

Denna fredagskväll kommer jag nog spendera med näsan i boken, jag ligger redan lite efter i läsningen som ingår i en uppgift som ska vara klar nästa torsdag. Föreläsningarna är intressanta men jag har lite svårt att hålla fokus när det kommer till läsningen, igår slumrade jag till redan efter 11 sidor… Önska mig lycka till.

Spex, middag och släpp

Igår var jag och några i klassen och såg årets upplaga av Ultunaspexet! Ett spex är en amatörteater som sätts upp främst på högskolor och universitet av studenter. Vem som helst av studenterna på Ultuna kan söka in till spexet, det behövs skådespelare, dansare, personer som sköter kulisserna, kostymansvarig, manusförfattare och regissör med mera. Årets föreställning var en humoristisk tolkning av sagan om ringen och det var extremt roligt och bra, det märktes verkligen hur mycket tid de medverkande lagt ner. Spexet var interaktivt vilket innebär att publiken när som helst kan ropa ”omstart!” följt av en instruktion, till exempel ”ta det på norska”. Skådespelarna får då improvisera, jag är otroligt imponerad av hur kvicktänkta och duktiga de var. Spexet följdes av trerätters middag på vår restaurang syltan och därefter släpp på kåren. Det blev med andra ord en lång men väldigt rolig kväll!

Fläder och liten stefanandra

Idag blev mina faktablad, efter mycket slit, klara! Igår kom jag till campus klockan 8 på morgonen för att göra klart dem, men allt det jag åstadkom innan föreläsningen 9.30 gick förlorat då jag tydligen inte sparade… Så jag fick lägga förmiddagen idag på att göra om det jag gjorde igår, kul. Blev iallafall hyfsat nöjd med resultatet 🙂

Efter att jag färdigställt faktabladen hann jag med att gå växtvandring nummer 5 igen. Jag har varit noga med att gå alla växtvandringar igen en eller två dagar efter första gången för att repetera. Tentan är på tisdag och jag känner mig ganska nervös. För godkänt behövs 80% rätt och rättningen ska tydligen vara väldigt hård. En småsak som att skriva stor bokstav  istället för liten ger poängavdrag. Jag ska förbereda mig lite mer i helgen och på måndag, sedan är det bara att hoppas på det bästa. 

Efter lunch hade vi kamratgranskning och seminarium i smågrupper där vi presenterade våra egna faktablad och granskade varandras. Väldigt bra repetition inför tentan. Efter att ha korrigerat några småfel kunde jag äntligen skicka in och ta helg. Imorgon ska jag på Ultunaspexet och middag vilket ska bli superkul. Ha det fint!

Huvudet fullt av träd

Efter endast en vecka med växtkännedom har jag förvandlats till en växtnörd av rang och därmed blivit en trafikfara. Istället för att hålla ögonen på cykelvägen fäster jag blicken vid varenda träd jag passerar. Vi har haft 3/5 växtvandringar och på dessa har vi lärt oss otroligt mycket, det är som att en helt ny värld har öppnats. Förr tyckte jag att alla träd såg likadana ut när de saknar löv, detta känns nästan skrattretande nu. Det finns så många uppenbara skillnader och det känns som att jag har gått runt och varit blind hela livet. Igår var jag i Stockholm med en kompis från Linköping och jag fick verkligen hålla tillbaka min impuls att namedroppa vetenskapliga namn på träden vi gick förbi.

Japansk magnoliga – Magnola kobus

Utöver att plugga in de 53 växterna arbetar jag även med ta fram faktablad om två av växterna. De ska vara en A4 stora och innehålla en beskrivning av växternas egenskaper och utseende samt bilder. Jag blev tilldelad fläder och liten stefanandra och jag har lite problem med illustrationerna då båda växterna har vita blommor. I fredags försökte jag mig på att måla en fläderblomma med akvarell, men resultatet blev riktigt kasst så jag får tänka om. Vi får se vad jag lyckas knåpa ihop under veckan som kommer.

Vinterkvist

Ingen är mer nöjd och glad än jag, för denna vecka har vi börjat med växtkännedom! Igår förmiddag hade vi en föreläsning om olika kännetecken som finns hos växter och på eftermiddagen hade vi vår första växtvandring. Vi kommer att ha totalt 5 stycken växtvandringar på 1,5 till 2 timmar och varje gång studerar vi 10 träd och buskar. Våra lärare berättar om växternas egenskaper och ger oss tips på hur vi ska lära oss att identifiera de olika arterna. Vissa träd har en form på kronan som särskiljer sig, andra har en annorlunda färg och form på knopparna och somliga känns igen främst på barken. Vissa är lätta att lära sig, till exempel hägg som luktar bittermandel om man skrapar med nageln på det yttersta skottet, eller kastanj som har ovanligt stora och klibbiga knoppar. Andra arter är mer lika varandra och därmed svårare att lära sig. Speciellt när de är unga och inte riktigt har antagit en tydlig form än. 

En kvist av druvfläder, sambucus racemosa. 

Utöver att känna igen alla växter ska vi även kunna benämna dem med deras latinska namn. Jag är inte alls bekant med latin sedan tidigare så jag började plugga in namnen redan förra veckan. Jag har gjort flashcards och försökt komma på smarta minnesregler. Klibbal till exempel heter alnus glutinosa och det kommer jag ihåg genom att tänka att gluten finns i deg och deg kan vara klibbig. En annan minnesregel jag har är till asken som heter fraxinus excelsior, detta tycker jag låter som en trollformel från Harry Potter och askens kvistar påminner om trollstavar. 

Jag tycker verkligen att denna delen av kursen är otroligt rolig och intressant och det fantastiska vädret har inte gjort det sämre. Min tacksamhet för solen och den molnfria himlen är enorm, det kunde lika gärna ha varit snöstorm och minus 20 grader.