Vinterlandskap

Både Uppsala och Enköping ligger snötäckta. Det innebär försenade bussar och långa pendlingstider, men även lycka att få vara ute i snön! Jag har hunnit med små skidturer väl tillbaka i stan. Sen jag flyttade till Uppsala för fyra år sedan har jag alltid tänkt att jag ska lära mig att åka längd men först nu har jag börjat prova på:)

Idag har jag fått vara ute mycket även under praktiken. Vi har varit runt på olika ställen och kollat på möjliga platser för en ny lekanläggning. De planterade björkraderna var en av platserna som vi besökte. Att gå runt och diskutera med olika kompetenser är verkligen givande. Vi som var med idag var bland annat landskapsarkitekter, stadsträdgårdsmästare och driftsansvariga.

Idag fungerade inte CAD alls för mig, så då satte jag mig istället och granskade material för en förskola som ska byggas och följde även med på platsbesök till en skolgård.

Jag har tyvärr missat alla luciatåg, det var ett i kommunhuset och när jag är på SLU brukar jag se till att kolla på det årliga luciatåget som kören arrangerar, vilket brukar vara jättefint! SLU har ett flertal kårföreningar som går att engagera sig i. Allt ifrån kör till idrott till bar, för att nämna några. Dessutom får man ju självklart som SLU student även vara med i det ”vanliga” studentlivet på Uppsalas alla nationer!

December

Denna vecka har gått supersnabbt, känns som att jobbveckorna som landskapsarkitekt går ännu snabbare än studieveckorna!

I veckan var jag tillbaka på Ultuna för seminarium, vilket innebar presentationer om praktikplatserna. Det var jättekul att få höra hur alla kurskamrater har på sina olika praktikplatser. Många är ju på privata kontor vars landskapsarkitektavdelningar har runt 10-15 anställda. En av de stora skillnaderna mellan min praktikplats och deras är att de projekt som jag får ta del av alltid ligger inom kommunen medans kontor jobbar med projekt runtom i Sverige. Kommunen är också oftast beställare av jobb, enkelt förklarat innebär det att kommunen säger ”på denna plats får bostäder byggas med följande krav….” och konsultfirmor får i uppdrag att rita detta innan det byggs av byggherren. Därför ser även arbetsuppgifterna ofta annorlunda ut.

Sedan har det rullat på som vanligt med möten, skissande och platsbesök. Även hemma har det varit fullt upp med födelsedagsfirande, göteborgsresa och julfix. Imorgon ska jag göra ett inspirations-platsbesök här i Uppsala under förmiddagen, vilket känns superskönt att inte börja veckan med att inte behöva gå upp klockan fem:)

Lekplatser och skolor

Idag har jag fått vara med på en lekplatstillsyn, alltså en månadskontroll av lekplatser där man kikar på att allt ser helt och säkert ut. Detta är kanske inte en vanlig uppgift att göra som landskapsarkitekt men för att förhindra eventuella olyckor eller gestaltningar som är svåra att drifta är det bra att veta vad som gäller. Det som jag lärde mig var bland annat att reglerna kan ändras så pass mycket från år till år att en anläggning som blir godkänd det ena året, kan behöva byggas om det andra när det blir nya krav på exempelvis stötdämpande underlag. Jag har fått ett antal frågor från nyfikna barn som undrar varför en gäng med vuxna i reflexvästar helt plötsligt har intagit deras lekplats, vilket är en helt rimlig fundering.

Jag har även hunnit vara med ett möte med avdelningen med plan- och exploatering som skissade på nya bostadsområden och ville ha experthjälp från parkavdelningen angående grön infrastruktur. Några av de som jobbar på den avdelningen är också landskapsarkitekter, så som landskapsarkitekt kan man också jobba som planarkitekt! Jag har även hunnit vara med på ytterligare ett möte med fastighetsförvaltare och driftsansvariga. Alltså har jag inte jobbat så mycket med mina egna projekt.. Imorgon blir det nya tag!

Handledningsdag!

Idag har jag fått en massa handledning på olika delar som jag skissat på. Nu känns det som jag har supermycket att jobba vidare med och det vore skönt att bli klar med någon del snart, det är lite svårt att ha tankarna på många projekt åt gången. Så det var skönt att få feedback för att veta hur jag ska fortsätta:)

Vi ska beställa en trädinmätning för mitt lekplatsprojekt, så att jag får exakta mått på vart allt finns och därefter kunna göra ritningar på vad som ska tas ned och vad som ska sparas:) Alla större träd ska självklart få vara kvar men de stora buskagen ska tas bort för att öka tryggheten på platsen.

Imorgon är det en dag med mycket möten! Jag har varken hunnit fixa lunchlåda eller gått och lagt mig i tid.. Tur att man hinner sova lite på bussen!

Möten, kaffe och CAD

Dagarna och veckorna går fort på praktiken. Kanske lite väl fort för julen närmar sig och det är mycket som ska hinnas med! Igår träffade jag en kompis som har praktik på ett privatkontor i Stockholm och det var intressant att få höra hur hon har fått jobba de senaste veckorna. Hon trivdes jättebra och fick bland annat förbereda en hel del presentationer och fått rita om en möbel till en skolgård.

Även denna vecka har varit fylld av möten. Jag passar på att följa med på så mycket jag kan för att få en överblick hur alla processer kan gå till under byggprojekt. Jag hade också mitt första egna möte med en fastighetsförvaltare angående två uteplatser som jag skissar på. Sedan har jag suttit och ritat i CAD. Det är ett program som finns i många olika versioner och används av många olika yrken. I mitt fall så innebär det att jag kan ha ett kartunderlag där jag kan rita in mina idéer i rätt skala på rätt plats. Man använder programmet genom att skriva kortkommandon. Det låter kanske lite krångligt- och det är det också. I alla fall när det var ett tag sedan jag använde programmet. Efter en studiokurs när man ritar mycket i CAD blir man ganska duktig men mellan dess är det lätt att glömma bort en hel del kommandon!

Jag var ute och kollade på när anläggarna gjöt gummiasfalt häromdagen. Gummiasfalt är stötdämpande och numera ett vanligt inslag på lekplatser som jag har blandade känslor för. Ett markmateria i plast resulterar ju i att mikroplaster släpps ut när materialen slits. Inte i samma mängd som en konstgräsyta eftersom att det där finns lösa granulat, men det slits av partiklar som tillslut kommer hamna i hav och vattendrag. Samtidigt finns det inget annat alternativ idag (i rimlig prisklass)  till material som man får ha under lekställningar som fallskydd och som samtidigt är tillgängligt för människor oavsett funktionsvariationer.

Lekplatsen Färgkulla. Denna yta är inte tillgänglig men uppskattas som klätterelement.

Gjutning av gummiasfalt. Hela denna yta kommer att vara tillgänglig och så småningom även i olika färger.

Vintern har kommit!

Mitt kontor!

Idag har jag varit och besökt en lekplats som jag ska få rita om! En viktig del i kommunens arbete är att se till att det finns bra lekplatser och många som byggdes runt 60-talet behöver verkligen renoveras. Förhoppningsvis så blir den byggd i sommar! Så nu gäller det för mig att sätta mig in i lekplatsstandarder, olika utrustningar, budget och mycket mer. Det som är kul med lekplatser är att de gärna får vara färgglada, sticka ut lite från sin omgivning till skillnad från om man ritar exempelvis ett torg.

Delar av den nuvarande lekplatsen. Lekutrustningen på bilden är så pass sliten att jag planerar rivning av dessa.

Förra veckan blev också en slitig vecka som avslutades med kommunens årliga höstfest. Det var kul! Sedan har det varit ännu mer möten och det är bra att se alla yrken som landskapsarkitekter samarbetar med.

I morse var jag ute i snön och arbetade med en platsanalys, vilket är ett återkommande inslag i alla kurser och projekt. Jag försökte mig på att göra lite platsskisser men det var alldeles för svårt med tjocka vantar. Foton fick duga för denna gång.

Del av Strömparterren.

Efter en intensiv vecka

Denna vecka som gått har varit så intensiv att jag inte hunnit skriva något här än. Jag har nog spenderat mer vaken tid på att resa, än vaken tid hemma. Dock är jag supernöjd med min praktikplats!

Fina höstfärger i Enköping.

Jag har haft totalt tre heldagar på praktiken eftersom att jag var på dagvattenkurs under två av dagarna. Att läsa extra kurser är inte alltid helt lätt.. På kommunen har jag fått träffa en massa människor, allt ifrån landskapsarkitekter till anläggare. Det känns supernyttigt att få se hur allt faktiskt fungerar i verkligheten. Jag har fått ett eget kontor (!!!) och fått vara med på möten där det diskuterats allt ifrån vart en aktör ska få bygglov till hur man kan arbeta med att omarbeta torget.

Anläggning av en ny lekplats.

Jag har även fått en guidad tur i Enköpings parker, samt fått vara med på driften, alltså med de som sköter om staden. Där fick jag följa med och blåsa löv!

Parkbilen.

Sist men inte minst har jag fått egna uppdrag som jag ska arbeta med under praktikperioden och de kommer jag berätta mer om under veckan!

Uppstart!

Denna vecka har vi haft introduktion till praktiken!

Vår kursledare hade kontaktat över 160 olika arbetsplatser för att hitta praktikplats till oss totalt 15 studenter.. All kontor har tydligen supermycket att göra nu och på grund av många nyanställningar så har de inte tid att ta emot praktikanter. Så det är en bra arbetsmarknad som väntar i alla fall:)

Vi har haft föreläsningar i stresshantering, genus, och konflikthantering. Det känns bra att få lite mjukstart innan vi börjar på måndag. Jag har haft lite kontakt med min handledare och det känns skönt att komma igång nästa vecka!

Mellan kurser

När en kurs tagit slut brukar nästa kurs alltid starta direkt. Idag är jag dock ledig, vilket aldrig hänt innan! För mig passar det väldigt bra att både hinna vara lite ledig och plugga på min extrakurs i dagvatten som jag läser innan nästa drar igång.

Förra kursen är nu avslutad. Jag fick en massa bra feed-back på seminariet i torsdags så att jag kunde arbeta klart på min uppgift och lämna in för gott. Vi hade kursutvärdering, fikade och sa hejdå till kursare och kursledare.

Imorgon börjar vi med föreläsningar inför praktiken och nästa vecka drar det igång på riktig:)

I tysta läsesalen

Idag trotsade jag motvinden och regnet för att ta mig till Ultuna. Igår lämnade vi in våra uppsatser och imorgon har vi seminariet då vi ska ge feed-back till varandra inför slutinlämningen nästa vecka. Så idag har vi tid att läsa uppsatser! Det är lite av mina favoritdagar, att vara klar med en inlämning och bara få ägna sig åt att kika på vad andra har gjort den senaste tiden och få lite ny inspiration.

Jag sitter just nu i skolans tysta läsesal där man nästan alltid har rummet för sig självt. Det finns tyvärr inga fönster ut men väggarna rymmer SLU:s historiska boksamlingar från 1600-talet och framåt, så det är i alla fall en mysig arbetsmiljö.

Lugn och ro.

Boksamlingar.