Essä

Idag har jag skrivit hemifrån och jag har äntligen kommit igång med kursens slutuppgift vilken är en essä. Jag hade kört fast men efter att jag fått lite tips på artiklar från en av våra föreläsare gick det bättre.

Hemmaplugg.

Jag gillar att plugga hemifrån när jag har möjlighet. Det finns alltid olika distraktionsmoment när man försöker koncentrera sig och hemma är det oftast min valp som gör vad som helst för lite uppmärksamhet när han har det tråkigt.

Tore.

Eftersom att veterinärutbildningen också finns ute på Ultuna är det många studenter på SLU som har husdjur (inte så vanligt hos landskapsarkitekter dock). Detta har gjort att kåren har ett utskott som har en hundgård ute på campus, så att man ska kunna ta med sin hund till skolan och kunna rasta den enkelt under dagen. Jag har inte fått någon plats där än men hoppas på att kanske få en till vintern. Fastän han gillar att störa går det jättebra att ha hund när man pluggar- att behöva gå ut och ta pauser flera gånger om dagen gör att man blir effektivare.

Söndag i solen

Denna vecka har gått supersnabbt och det har varit en blandning av höstens regnigaste och soligaste dagar. Vi har haft föreläsningar om demokratiska landskap, om resiliens samt ännu ett litteraturseminarium. Resiliens inom landskapsarkitektur handlar om stadens förmåga att klara av olika händelser i form av exempelvis naturkatastrofer. Detta är något som jag vill jobba med i framtiden!

Dessutom har vi haft en hel del tid för att skriva våra uppsatser. Det är alltid intressant att se hur mycket annat man kan få gjort när man ska komma igång med en uppsats. Denna vecka måste jag verkligen få den gjord.

Idag har jag varit ute och promenerat i solen. Innan jag började läsa till landskapsarkitekt kunde jag bara ett fåtal trädarter men efter några kurser har jag lärt mig över 200 träd- och buskar. Jag kom ihåg att vi i vår första kurs fick lära oss vilka höstfärger träden fick och just då kändes det omöjligt att komma ihåg sådana detaljer, men ju mer man läser om ett ämne desto mer insnöad och intresserad blir man. Just nu är alla aspar och björkar gulfärgade och hösten är som finast. Det är faktiskt så att ju längre norrut man kommer i Sverige desto intensivare blir trädens höstfärger, så jag som kommer från västkusten njuter alltid lite extra av hösten här i Uppsala.

Kritiktillfälle

När man presenterar ett förslag eller en gestaltning har man nästan alltid ett kritiktillfälle då man får feedback på sitt arbete. Under kritiktillfällena de första året på programmet kändes detta som ett ganska läskigt moment- att direkt efter sin muntliga presentation ställas inför frågor eller åsikter. Nu känns det inte alls så läskigt längre utan ofta får man bra idéer och nya tankar som man lär sig ifrån.

Alla förslag för torget som vi arbetat med var väldigt olika varandra och det fanns mycket spännande idéer. Jag försöker ibland att spara på olika inlämningsuppgifter, både mina egna och andras för att kunna gå tillbaka till och inspireras när man ska starta upp ett nytt projekt.

Fastän det känns som om terminen precis har startat har antagningen inför våren öppnat. Jag har inte bestämt mig helt än, men det lutar åt en kurs i översiktlig planering samt en fortsättningskurs i markprojektering (alltså att rita i CAD), men jag har lite tid kvar att fundera innan jag behöver bestämma mig helt:)

InDesign och inlämning

Efter en hel dags arbete i programmet InDesign blev vi idag blev vi klara med vår gruppinlämning som vi printade ut på A1! Det är alltid mycket små fix som ska göras när man arbetar med layout och oftast får vi fria tyglar kring hur vi får presentera vårt material så det är många beslut som ska fattas. Detta är den näst sista inlämningen för kursen så nu blir det till att ta tag med nästa stora skrivuppgift.

Utskriven inlämning.

Vi har en hel dag för granskning av andras arbeten under morgondagen och det ska bli kul att se vad resten av kursarna har sysslat med under den senaste veckan.

De senaste dagarna har varit riktigt regnigt och blåsigt men under några soliga timmar i helgen var vi ett gäng som passade vi på att vindsurfa och basta vid Ekoln, strax söder om Ultuna. Idag blir det till att stanna inne och kolla på film istället!

Lördagslugn

Äntligen helg! Vi har skrivit, skissat och fikat under gårdagens arbete. Dessutom passade på att boka ett grupprum vilken är skönt att ha när man ska diskutera.

Arbetsbordet.

Vi ritar vanligtvis både i datorprogram och för hand och till detta arbete planerar vi på att damma av våra akvarellfärger. Vill man göra en snabb akvarellskiss kan man tejpa upp sitt planunderlag på ett fönster och sedan lägga över ett akvarellpapper för att snabbt  föra över planunderlaget till rätt skala på akvarellpappret.

Planunderlag över Sivia torg.

Nästa kursperiod ska jag ha praktik vilket är en obligatorisk kurs under mastern. Jag ska nu sätta mig med min ansökning som skickas in till skolan som i sin tur arrangerar praktikplatser till alla studenter! De som är ute på praktik nu verkar jättenöjda så ser fram emot att få själv testa på:) Sen blir det till att lämna skoljobb och istället njuta av helgen!

Skisser och idéspåning

Idag rotade vi fram våra skisspapersrullar och tuschpennor för nu har vi påbörjat ett gestaltningsprojekt!

Oftast arbetar vi med gestaltningar i så kallade Studiokurser- då jobbar man ofta intensivt med ett och samma projekt under flera veckor. Vi har jobbat med stadsdelar, naturområden, gator och bostadsgårdar tidigare. I denna kurs gör vi ett kort men intensivt grupparbete som handlar om att vi ska göra en konceptidé för ett torg i Uppsala. Vi ska arbeta utifrån kursens olika delar vilket innebär med inspiration från våra artiklar om Berlin, utifrån litteratur samt utifrån veckans tema kring hur vi rör oss på platser och hur man upplever staden med olika sinnen. Denna gång ska vi inte göra ett fullt utarbetat förslag utan lämna det på idéstadiet.

Jag har haft några intensiva dagar eftersom att jag även börjat med en distanskurs om dagvatten via ltu. Detta är ett ämne som vi får lite grunder i under utbildningen men eftersom jag är intresserad av att arbeta med just detta passar jag på att ta en extrakurs. Dagvatten är all nederbörd som hamnar på hårdgjorda ytor i städer och kan bland annat skapa översvämningar eller transportera giftiga ämnen till vattendrag. Som landskapsarkitekt kan man arbeta med dessa viktiga frågor!

Frågor och svar om utbildningen

Jag har fått några superbra frågor om utbildningen som jag tänkte svara på!

En viktig sak att berätta om utbildningen är att den gjorts om i år. Detta innebär att kurser som jag har läst kan ha förändrats, slagits samman eller utvecklats men de olika momenten man gör under utbildningen bör vara det samma. Även intagningskvalifikationerna har förändrats från naturvetenskaplig gymnasienivå till samhällsvetenskaplig i Uppsala. I Alnarp har det alltid varit samhällsvetenskapligt krav för intagning.

Det går att navigera sig fram till gamla kurssidor och scheman via dessa länkar:
– Aktuellt ramschema för årskurs ett:
https://student.slu.se/studier/kurser-och-program/program-pa-grundniva/landskapsarkitektprogrammet—uppsala/
– Det tidigare ramschemat för utbildningen vilket ger en uppfattning om vilka ämnen och kurser man läser resterande år:
https://student.slu.se/studier/kurser-och-program/program-pa-grundniva/landskapsarkitekt-ultuna/

1. Hur ser en dag generellt ut? Sitter man mycket inne och lyssnar på föreläsningar eller är man mycket utomhus i naturen?
På programmet läser man en väldig bredd på kurser- särskilt de första tre åren. Det innebär att man ena månaden har formlära och får lära sig akvarell, andra månaden ritar i datorprogrammet CAD och tredje får lära sig om geologi. Detta innebär att dagarna ser olika ut men eftersom det är mycket obligatoriska moment tillbringar man mycket tid på skolan och med klassen. Det är jämförelsevis mycket lärarledda lektioner och när vi arbetar med Studio-kurser har vi handledning av både lärare, andra studenter och även konsulter. Är man i skolan hela arbetsdagar brukar man inte behöva plugga så mycket extra på ledig tid:)

Gemensamt för många kurser är att man ofta jobbar i projektform i grupper. Innan jag började på utbildningen föredrog jag att arbeta självständigt men nu tycker jag grupparbete alltid blir bättre eftersom man hinner komma så mycket längre när man jobbar tillsammans.

Det är mycket moment utomhus. När man läser kurser som Växtgestaltningens biologi och Floristik är man ute nästan hela kursen. I andra kurser jobbar vi med platsanalyser (ex. vad det är för geologiska förutsättningar, hur ekologin ser ut, hur människor använder en platsen etc.) som vi gör utomhus och ofta ligger till grund för en större uppgift. Sedan blir det självklart mycket tid framför dataskärmar och salsföreläsningar med.

Ett tips om man funderar på att börja på utbildningen är att följa med en student under en dag, se http://www.slu.se/utbildning/stod-kontakt/traffa-slu/skugga-en-student/.

2. Skulle du kunna förklara lite om hur ett seminarium går till, berättar man om vad man har kommit fram till under veckan och redovisar inför hela klassen eller hur går det till?
Seminarier är främst till för att kunna diskutera litteratur eller projekt samt att ”stämma av” så att alla är i fas och brukar oftast vara rätt avslappnat. Under mitt senaste seminarium agerade vår seminarieledare som moderator för diskussionen, någon presenterade en av artiklarna som vi läst och sedan var det fritt fram att berätta om man tyckte något var extra intressant. Sedan ledde diskussionen in mer på de texter vi själva skrivit och reflektioner kring dessa.

Seminarier kan dock se olika ut. Ofta sitter man i smågrupper och diskuterar utifrån frågor och diskussionspunkter för att sedan avsluta i helklass. Post-it lappar och mind-maps är också ett vanligt inslag! Oftast förbereder man sig till ett seminarier genom att läsa texter och kanske skriva lite minnesanteckningar.

Vi har desto fler redovisningar och dessa sker i halv- eller helklass under de första tre åren, och under mastern där kurserna är mindre är det främst i helklass. Eftersom att det är mycket grupparbeten presenterar man främst i grupp.

3. Är det mycket biologi?
Nja, inte direkt. Det finns i vissa kurser, exempelvis ekologi och i växtkurser. Det är dock mer fokus på ekologi och geologi skulle jag dock säga! Utbildningen (och yrket) är tvärvetenskapligt så man lär sig lite om mycket men blir expert på träd och platsstudier.

Bild från Treptower Park i Berlin.

Skrivuppggiften inskickad!

Under de senaste dagarna har vi arbetat med vår första skrivuppgift som jag precis skickat in. Det var en skrivuppgift i arkitekturkritik som skulle handla om en plats från studieresan i Berlin, vilket enkelt förklarat kan vara en beskrivande, reflekterande eller problematiserande text om en plats eller projekt som vi besökt. Jag har skrivit om Sudgelände, parken som byggts i ett industriområde med tågräls.

Gångtunnel i Sudgelände.

Vi har även hunnit med ett besök på ArkDes i Stockholm med kursen där vi gick på Making Effect Symposium som handlade om arkitekturforskning (se architecturemakingeffect.se). Det var intressant att se hur många olika forskningsområden det faktiskt finns men då varje forskare endast hade en kort stund att presentera var det svårt att förstå deras resultat. Vi passade på att kolla på en utställning på Moderna museet och njöt av konferenslunch i höstsolen.

I föreläsningssalen på ArkDes.

Schemat.

Helgen spenderades bland annat i Fiby urskog med några vänner. Det är en av de platser man får besöka på kursen Ekologisk botanik vilket är utbildningens kanske mysigaste kurs. Vi hittade mycket svamp ute i skogen!

Höstskörd!

Nu blir det till att fokusera på litteraturinläsning och veckans två seminarium!

 

Berlin tur och retur

Nu är Berlinresan tyvärr slut och jag är hemma i Uppsala. Vi hade tre intensiva dagar med kursen och sedan stannade jag över helgen med några vänner. Resan var jättespännande och vi har besökt många platser.

En halvdag spenderades på slottsträdgården Sanssouci.

Sanssouci.

Gardenesque.

Trädfotografering.

I Berlin får vegetationen ta en större plats än i Sverige, det är mycket sly och ogräs som växer på stadsgator vilket ökar den biologiska mångfalden!

Vegetation vid parkeringsplats.

Bostadsgård i Kreuzberg.

Naturpark Südgelände, under murgrönan skymtas gamla tågräls.

Konst har en viktig roll i stadens historia och graffitikonstverk finns runtom i staden.

I Naturpark Südgelände är graffiti tillåtet på betongväggarna.

Vi besökte även ett flertal platser som byggts till minne av berlinmuren, kriget och dess offer för att bland annat studera hur man valt att skapa besökares upplevelser av platser som dessa. Det som gav starkast intryck hos mig är de små kopparfärgade gatstenarna som finns här och var i staden som berättar namnet på människor som levt på platsen, samt när de deporterats och mördats under förintelsen.

Trots långa dagar och tunga studiebesök har vi kunnat koppla av på kvällarna. Vi har besökt restauranger och barer vilket har varit supertrevligt samt en bra start på kursen!

 

Terminsstart

Den långa sommaren verkar ha nått sitt slut och på SLU är det ännu en gång fullt av studenter. Det hela känns bekant för mig då jag börjar mitt fjärde år på utbildningen men eftersom att jag nu börjar min master har jag mycket kul att se fram emot under det kommande året.

Mitt namn är Siri och jag är en landskapsarkitektstudent som kommer från Göteborg. Den här bloggen kommer handla om landskapsarkitektprogrammet och Uppsalas studentliv. För er som är intresserade av att läsa till landskapsarkitekt- tveka inte att ställa frågor!

Under kandidaten i landskapsarkitektur (alltså de tre första åren på universitetet) läser man mestadels obligatorisk kurser. Detta skiljer sig från mastern (de två sista åren) där man får välja majoriteten av kurserna själv. Jag läser nu kursen Landscape Architecture- History, Theory and Practice som jag kommer berätta mer om under terminens gång. Nu ska jag packa inför morgondagen då vi åker till Berlin för studieresa!