Ny kurs! Planeringens grunder

Jajamensan, nu är den nya kursen igång, Planeringens grunder. Visst låter det lite… stramt och tungt? Det har i alla fall vad jag tänkt inför kursstarten. En nyttig kurs, javisst, men som kanske inte känns sådär superlajban…? Döm då om min förvåning att första veckans avslutning var det fnissigaste vår klass varit med om hittills! Jag säger bara ett ord: Rollspel.

I kursen ska vi studenter få ett grepp om de olika stegen i landskapsplaneringens organisation och process. En viktig del av när en kommun plockar fram en ny plan för hur de vill att kommunen ska utvecklas är att lyssna till vad diverse utomstående röster tycker om den. Det kan röra sig om markägare, föreningar, länsstyrelsen, privatpersoner osv. Och vår första övning i kursen blev att iscensätta just en situation där alla möjliga olika tyckare skulle samlas i ett möte så att alla kunde ge uttryck för just sin mening, och sedan förhoppningsvis komma fram till nån slags lösning. Så under fredagseftermiddagen gick mina klasskamrater in i roller som både byalaget, upprörda föräldrar, en friluftsförening, pensionärer, försvarsmakten, m fl, och alla hade de sin egna unika åsikt om hur de tyckte att ett specifikt område mark skulle användas… En väldigt skrattig och rolig avslutning på kursstarten blev det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *