växttentamen…!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

”Lavandula angustifolia, Helianthus salicifolius, Verbena bonariensis, Plectranthus scutellarioides…”

Denna tid på året är det helt klart perenn- och annuell-sortimentet i Alnarpsparken som man bör passa på att hänga i och titta på. Trots att det är sent i september blommar de flesta annueller än. Och vad passar då bättre än att plugga in de latinska namnen på de olika arterna? Sagt och gjort, vi i LARK åk 2 inleder vår termin med en perenn- och annuell-tenta! På latin. Så på rasterna och efter skolan stryker vi av och an mellan raderna av blomstrande grönska och rabblar latin och lär varandra minnesregler. ”Hemerocallis -Homeros-går-till-kallis, Aruncus aethusifolius – i-ett-hus-i-folie, Anaphalis triplinervis – tre nerver, Alchemilla mollis – alkemisten milla” osv osv…

Det kan låta övermäktigt att träna in 90 latinska namn. Det finns många olika metoder för inlärningen, du kan t ex lita på att det alltid är nån i klassen som skriver ut en kortlek med bild på ena sidan och namn på andra, eller gör ett bildspel eller laddar upp alla bilder i nåt digitalt glosförhör. Och på så vis lyckas namnen alltså smyga sig in där någonstans i huvudet, det ena namnet efter det andra, på årskurs efter årskurs av alla dessa elever som drar perenn-rabatt fram och tillbaka.

Snart är det tenta. Tills dess… Chelone obliqua, Hosta lancifolia, Tagetes tenuifolia, Helichrysum petiolare…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *