Evolutionens själviskhet

Ja, idag har vi haft en föreläsning om evolution. Om man kom ihåg vad man läste under gymnasiet var det inte mycket nytt, men en nyttig uppfräschning av de olika teorierna om livets uppkomst.

En tankeställare som vår föreläsare tog upp var att ingen individ gör något för artens bästa, som man ofta får för sig. Att individer gör saker för sitt eget bäst och för sin egen överlevnad är väl inte så oväntat, men en spännande tanke då genetiska mutationer sker och förs vidare även om det gör att populationen minskar.

Något som vi kan använda som landskapsarkitekter längre fram är ju tanken på att väldigt få växter, och djur, lever på platser som är optimala för dem eftersom det på de platser som har de allra bästa förhållandena är alldeles för hård konkurrens. Detta och succession har vi tagit upp tidigare men det är alltid värt att tänka på för att få så system som är så självgående som möjligt så fort som möjligt.

Under eftermiddagen var det en kort handledning inför de gruppredovisningar som vi ska hålla i nästa vecka. Vår grupp har ju fått community ecology,succession och ö-teori som vi har börjat försöka bena ut betydelserna av idag under lunchen.

Vi har väl fått ett hum om vart vi ska börja leta men har lagt det på is till onsdag eftersom vi har en hemtenta i marklära till imorgon kväll som vi allihop har valt att fokusera på i första hand.

Och så till slut så har jag som ordförande i den internationella kommittén lyckats få till ett nytt evenemang i början av maj då vi ska ha den internationella middagen där alla får ta med sig en maträtt från sitt eget land och testa varandras. Var super kul i höstas så jag håller tummarna. ^^

Tror att jag stavat rätt den här gången (^^’)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *