Matlådans dag

Det blev en riktig snabbkörare i förmiddags då två föreläsare från Lund kom till Alnarp och lyckades gå igenom de fyra föreläsningarna som skulle ha tagit två dagar på bara tre timmar. Pennan glödde nästan och jag hade bläck längs fingrarna på högerhanden men mycket fick vi gjort.

Som en fortsättning och fördjupning på det som vi läste igår blev det mycket prat om istiderna som än idag påverkar hur landskapet ser ut och höjningarna av både landet och havsnivån. Eftersom det är svårt att presentera något med någon annans powerpoint så blev det lite flummigt, men mycket blev utrett av det som vi undrat över från texterna i vår bok.

Hur olika jordarter är uppbyggda var en annan sak som togs upp och som jag tycker är väldigt spännande. Förut har jag aldrig reflekterat över hur jorden ser ut på olika platser i Sverige och varför. Hur en mosse från början kunnat vara en sjö som bildats efter att inlandsisen lämnat ett stort isblock efter sig.

Förhoppningsvis kommer vi att få se många spännande exempel på hur torv av olika slag skapas naturligt. Torv är ju en sak som jag sällan tänk på hur det faktiskt skapas, bara att vi kan använda det till en mängd olika saker så som bränsle eller planteringssubstrat.

Men eftersom det är matlådans dag idag så begav vi oss ett gäng till en av mina klasskompisar som bor i närheten av Alnarp för att laga lite mat tillsammans för att fira detta.

Det blev en hel massa klyftpotatis och ett spännande experiment med att laga en vegansk rätt som kalas seitan. Seitan är egentligen bara vatten och gluten, eller i vårt fall urtvättat vetemjöl för att få så lite stärkelse kvar som möjligt. Glutenet ska innehålla en mängd protein och degklumpen kan man sen marinera på olika sätt och använda som ett alternativ till kött på olika sätt.

Efter en timme i ugnen med en marinad på bland annat soja, sirap och chili så blev det en riktigt god provbit var, men det bästa resultatet ska man få om man låter den vila över natten efter ugnen och sedan steker bitarna i mycket olja. Så imorgon är det upp till bevis!

Är ändå rätt fint när solen skiner, även om det inte är grönskande

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *