Onsdag med Odlingsutskottet

Inga schemalagda lektioner idag då vi skulle börja arbeta med våra gruppresentationer i ekologi som vi ska hålla nästa vecka. Hela förmiddagen gick åt för att reda ut vad Community ecology egentligen är, vilket vår grupp ska prata om.

Det är nästan biologiskt system, nästan ekologiskt samhälle, men ändå inte riktigt… Väldigt svårt att kort och konkret komma fram till vad det faktiskt är, så det ska vi försöka reda ut på riktigt till på tisdag. Många artiklar och kapitel i engelska ekologiböcker blir det i helgen för att försöka få ihop något som kan förklara det på ett bra sätt.

Sedan blev det lunch i det underbara solskenet mot tegelväggen. Super mysigt! Som vi längtat. ^^

Efteråt blev det mycket grävande på odlingsutskottets stora odlingslott. Alla landen och pallkragarna skulle vändas och jordförbättras. Mycket svett och några blåsor i händerna men en massa glada miner. Och fika så klart.

Istället för en massa kakor som det lätt blir på alla kåraktiviteterna bjuds det på mörkt bröd med cream cheese och gurka. Super gott att få något som känns som fika men lite friskare än en massa chokladkakor. ^^’)

Onsdagarna kommer till stor del att bli odlingsdagar framöver, och jag hoppas att det blir en massa goda grönsaker och andra gottigheter till hösten. ^^

Full fart i odlingstunneln!

Posted in Alnarp | Leave a comment

Evolutionens själviskhet

Ja, idag har vi haft en föreläsning om evolution. Om man kom ihåg vad man läste under gymnasiet var det inte mycket nytt, men en nyttig uppfräschning av de olika teorierna om livets uppkomst.

En tankeställare som vår föreläsare tog upp var att ingen individ gör något för artens bästa, som man ofta får för sig. Att individer gör saker för sitt eget bäst och för sin egen överlevnad är väl inte så oväntat, men en spännande tanke då genetiska mutationer sker och förs vidare även om det gör att populationen minskar.

Något som vi kan använda som landskapsarkitekter längre fram är ju tanken på att väldigt få växter, och djur, lever på platser som är optimala för dem eftersom det på de platser som har de allra bästa förhållandena är alldeles för hård konkurrens. Detta och succession har vi tagit upp tidigare men det är alltid värt att tänka på för att få så system som är så självgående som möjligt så fort som möjligt.

Under eftermiddagen var det en kort handledning inför de gruppredovisningar som vi ska hålla i nästa vecka. Vår grupp har ju fått community ecology,succession och ö-teori som vi har börjat försöka bena ut betydelserna av idag under lunchen.

Vi har väl fått ett hum om vart vi ska börja leta men har lagt det på is till onsdag eftersom vi har en hemtenta i marklära till imorgon kväll som vi allihop har valt att fokusera på i första hand.

Och så till slut så har jag som ordförande i den internationella kommittén lyckats få till ett nytt evenemang i början av maj då vi ska ha den internationella middagen där alla får ta med sig en maträtt från sitt eget land och testa varandras. Var super kul i höstas så jag håller tummarna. ^^

Tror att jag stavat rätt den här gången (^^’)

Posted in Alnarp, Kåren - ASK | Leave a comment

Lektion i det gröna

Igår hade vi alla våra lektioner utomhus och trots den hårda vinden var det väldigt trevligt att få ett avbrott från att sitta inne på föreläsningar.

Under förmiddagen fick vi en rundvandring i parken för att titta på alla de lökväxter och perenner som blommar nu på vårkanten, men eftersom det är den kallaste våren på närmare 100 år så är det inte lika mycket som kommit upp som det brukar. Vi fick dock se en massa vackert blåblommande scillor, snödroppar och krokusar.

Det känns som att det har slagit ut en massa den senaste veckan då vi fått en så underbar värme och strålande sol, bara någon vecka bort hade vi ju minusgrader och snö. Som en  färgsprakande boom har våren kommit hit till oss i södern. ^_-)

På eftermiddagen fick vi vara ute och gräva i parken för att se hur grundvattnet beter sig på olika platser och hur kompakterad marken blivit av att det rör sig så mycket människor i parken. En glad överraskning är att grundvattnet står betydligt högre den här våren än den förra, och blir det inte en fullständigt snustorr vår så kommer vattenbristen inte att bli lika allvarlig i sommar.

Idag är det seminarium för att gå igenom det som vi fått läsa om och höra på föreläsningar om markkemi och markfysik den här och förra veckan. Hemtentan som vi kommer att ha på det här ska vara klar på tisdag, men jag tror att många av oss kommer att börja på den redan nu i helgen. Tycker att man alltid blir lite osäker på hur mycket man ska skriva när man skriver det som en hemtenta och man får titta i sina papper samtidigt som man skriver, men det kommer nog att gå bra. ^^

 

Julrosorna blommar fortfarande lite här och var i parken och snart kommer magnoliorna blomma

 

Posted in Alnarp, Växter | Leave a comment

Mera vår!

Trots att vi slutade tidigt igår så blev det sent hem efter att vi arbetat med hemtentan om biologi som skulle lämnas in idag.

Tisdagsfiket är något som legat på is länge men som igår drog igång igen när några elever bakade olika riktigt smaskiga kakor och många spännande bröd som vi fick köpa för e billig fikapeng i kårhuset. Supersmarrigt att sitta och mumsa ihop trängda runt ett bord med spetsduk. ^o^

Vi gav oss av från universitetet lite efter 20.00 men blev kvar hos en klasskompis som bor i närheten av Alnarp där vi lagade mat och lyssnade på musik.

Idag hade vi inga lektioner men det blev en del arbetande med tentan idag med. Med en påse muffins och varsin dator blev det en hel del gjort innan en sen lunch ute på odlingsutskottets odlings lott.

Under eftermiddagen blev det en hel del klippande och grävande för att få igång marken och växterna inför den här växtsäsongen. I den starka vinden var det inte så fruktansvärt varmt att gräva trots den strålande solen som vi är så glada för nu på vårkanten. Fröerna som planterades i växthuset har redan grott och visar sina små blad. Ser verkligen fram emot att få se den nu bruna och trista lotten komma till liv!

Fullt ös på odlingslotten!

Posted in Kåren - ASK | 2 Comments

Markfysik och Markkemi

Nu sätter vi igång på riktigt med markfysik och markkemi som vi blev lite smått introducerade till i börja av den här kursen. Något som är väldigt lugnande är att det på många sätt har likheter med geologin som vi arbetat med. Det har varit föreläsningar idag som tagit upp kornstorlek, lerhalt och hur jord bildas från berggrunden, sådant som vi redan har stött på.

Utöver detta så har det även kommit upp nya namn på jordar som inte har med jordarter att göra, mer hur de ser ut för blotta ögat, var i Sverige de finns beroende på klimat och inte på hur inlandsisen rört sig.

Under eftermiddagen blev vi även introducerade till ett grupparbete där vi ska arbeta fram en föreläsning per grupp om olika områden, allt från ekosystemtjänster till hur olika organismer livnär sig på olika vis. Superspännande alltihop! Men den grupp som jag är med i har valt att arbeta med succession, ö-teori och ekologi på en natursamhällig-nivå. Riktigt vad det där betyder kommer vi att få luska ut, men det blir en spännande tolkningsfråga. ^^

Det känns nästan som att vi hoppade över våren, att den inte hans med. Idag har vi haft 18 grader här i Alnarp och vi har ätit glass ett helt gäng lutade mot den varma tegelväggen och lunchen blev på bänkarna utanför. Alla lökväxterna lyser med sina färger och vi bara väntar på att magnoliorna ska börja blomma. 0o0

Det surrar av bin och humlor som saknat våren lika mycket som vi

Posted in Alnarp | Leave a comment

Borrkärnor och rullstensåsar

Idag hade vi tur med vädret och inte en ändå regndroppe kom den här gången till skillnad från då vi åkte till Berlin i höstas. Men i full mundering har vi stått uppe på en blåsig moränrygg, som är en kulle skapad av isen, och vandrat genom djupa pölar i ett kärr.

Vi har alltså haft exkursion och varit ute i fält idag. Något försenade lämnade vi Alnarp med egen buss och begav oss till Dalby stenbrott för att titta på all gnejs som finns där och blicka ut över landskapet för att se hur åkermarken används och varför det inte finns några stenmurar mellan åkrarna där. Vi kikade på en massa olika jordarter och stod uppe på en moränrygg som består av sand och grus och större stenar som flyttats dit och formats till en kulle av inlandsisen. Där uppe höll vi på att blåsa ner, men soligt va det.

I närheten av stenbrottet behövde vi reflexväst och hjälm, men trots att det kanske inte direkt var till någon nytta då vi bara befann oss inom området vid stenbrottet någon minut bar alla sin utrustning med stolthet. ^^’

Tada!

Vi besökte även ett kärr för att ta upp en borrkärna och titta på leran som lagrats där för cirka 15 000 år sedan. Blött och säkert 20cm djupa pölar fick vi vada igenom, men det var verkligen en upplevelse att få trycka ned en kapsel i torven och dra upp en grå lera som såg lika slät ut som marmor. Såg nästan lite ut som smält grå marmor.

Vi besökte ett mindre stenbrott i Dalby för att i närheten av det titta på en riktig rullstensås som även den skapats av inlandsisen.

I en skog vid Vombsjön fick vi kika på sanden som blåsts dit av vinden innan vegetationen tagit över och kunde hålla kvar den. Under mossan var det som sanden från en sandstrand!

Längtar till nästa fältbesök då jag tror att vi ska titta på vårlökar. ^^

Upp, upp och iväg mot solen!

Posted in Fältbesök | Leave a comment

Första sommarregnet

Fortsättning på gårdagens geologi med en genomgång på vår uppgift. Vi fick en fiktiv bild över ett svenskt landskap där många vanliga lämningar efter senaste istiden var utmärkta. Ganska klurigt att svara på frågor om hur saker uppkommit eller varför man väljer att bygga en by eller en flygplats på olika specifika ställen på grund av hur den geografiska platsen ser.

Under eftermiddagen blev det en genomgång och lite övningar på hur man läser av en jordartskarta och vad de är bra för. Så med färgglada kartor satt vi och klurade på hur isen rört sig och hur olika jordarter blivit till under tiden isen dragit sig tillbaka och landet höjt sig. Mycket prat har det blivit om Högsta Kustlinjen som visar var landet låg i förhållande till havet när isen först lämnade landet.

Det ska bli spännande att få se hur allt detta ser ut på riktigt när det imorgon är dags för en exkursion där vi åker ut med buss och kikar på olika jordar och lämningar i naturen. Precis som under förra kursen där vi fick en känsla av hur saker passar i ett rum får man nu en inblick i hur mycket omkring oss är uppbyggt och får en helt annan syn på varför en rullstensås i Skåne egentligen inte är en sådan.

En massa ramslök fyller marken i parken nu under lövträden och ger en föraning om riktig vår och lövsprickning. När vi dessutom fick ett kort sommarlikt regn, ett sånt där som kommer nästan utan förvarning och egentligen inte gör himmeln mörk, fick jag en ordentlig sommarkänsla.

Längtar!

Posted in Alnarp | Leave a comment

Vår!

Idag kändes det verkligen som vår och det sticker upp små blommor överallt i parken.

Vår lärare i geologi försökte idag ta igen det som vi missade när han var sjuk, men nu tror jag att vi har fått hyfsad koll på hur vår jord blivit påverkad av inlandsisen under den senaste istiden. Hur grundvatten nivåer påverkar oss och hur lätt våra avfallsdeponier kan förorena det som vi egentligen är så beroende av.

Vi var sugna på att äta lunch ute, men det är fortfarande lite för kallt för att sitta ute en längre stund… Istället blev det en liten promenad för att kika på alla lökväxter som är på väg upp.

I eftermiddags jobbade jag en stund på plantskolan och i växthuset där var det 32 grader! Kändes riktigt tropiskt och med en glass i handen fick jag verkligen en längtan efter sommaren!

Tittar man noga ser man att marken är vit av snödroppar

Posted in Alnarp | Leave a comment

Stenar, jordarter och dumplings

Idag höll vi hus i Lund för att gör ett par övningar där vi skulle lära oss att känna igen olika mineraler och jordarter samt att känna skillnaden på grus, sand och silt.

Inte helt lätt att hitta till ett hus och ett klassrum där man aldrig varit förut, men jag tror att alla faktiskt tog sig dit trots en del tågkaos i den lilla snön som inte direkt la sig. Men eftersom det ska vara den sista kalla dagen på ett tag nu så stod vi ut när vi under lunchen trängde ihop oss i en liten källare där det såldes dumplings. Super gott och väldigt starkt!

Uppdelade i två stora grupper fick vi under förmiddagen känna på olika storlekar av markpartiklar för att på enkelt sätt räkna ut vilka egenskaper en jordart som vi stöter på har.Vi fick även kika på olika sorters torv som blivit mer eller mindre nedbrutna från den vitmossa eller de löv som varit materialet för torvens uppbyggnad och olika sorters dy som skapats på sjöbottnar.

Man får verkligen upp ögonen för hur stor skillnad något som jag tidigare såg som obetydligheter kan göra på hur marken beter sig och hur den påverkas av allt omkring.

Under eftermiddagen blev det istället mineraler och bergarter där vi fick en genomgång om vilka mineraler som bygger upp vilka bergarter och hur de skapas på olika sätt och olika platser. Verkligen en komplex historia som är lite svår att förstå och man känner sig mer som någon som ska avgöra om faktan kan stämma eller inte än att man får förklarat för sig hur det faktiskt funkar i jorden under våra fötter.

Efter allt detta blev det först en runda till matmarknaden som besöker Lund den här veckan för att köpa churros. NOM. ^_^

Sedan bar det av hem till en klasskompis där det bjöds på våfflor, för att sen hålla ett möte om hur vi ska göra med workshoppen som vi ska hålla kvällen innan LARK-dagen(landskapsarkitekt-dagen) den 20 april. Det ska gå i årets tema Divide, Cross & Conect.

Från fingrus till grovsilt i små boxar, med lera på slutet

Posted in Alnarp, Fältbesök | Leave a comment

Fika i växthuset

Nu är det påsk! Trots att det fortfarande är snö över typ hela Sverige…

Eftersom man behöver en paus i läsandet då och då så blev det en liten tur till blomsterhandeln som ligger i byn där mina föräldrar bor. Där finns det ett nyöppnad litet fik mitt bland alla växter.

Super mysigt att sitta bland palmer och citrusväxter med en stor tekopp och en god chokladkaka. Älskar att fika på platser som har ett tydligt tema, inte bara ett helt vanligt fik.

Men nu hoppas jag på att ta det lite lugnt under påskhelgen, så glad påsk på er!

Nom…

Posted in Växter | Leave a comment