Vallastaden

Bara en föreläsning idag. En snabb vända hem för att sedan ge sig av till Malmö för en föreläsning och diskussions kväll på Form och Design. Det handlade om Vallastaden i Linköping som ska bygga 10 eller till och med 15 000 nya boenden i en ny stadsdel till Linköpings stad.

Det var väldigt intressant att höra hur man tänkt och vilka svårigheter som uppstått ur den plan man ritat för området. Nu i år invigdes de 1000 första bostäderna. Där byggs både lägenheter, radhus och privata villor. Det var en man där som ritat ett hus till sin mor, det var högst intressant och nytänkande på ett sätt som skulle sänka antalet timmar som man i framtiden skulle behöva lägga på skötsel.

Jag fick dessutom tag i ett gratis exemplar av tidskriften Arkitektur som tog upp just Vallastaden, där man har lagt fokus på olika delar av området. Så klart är jag extra nyfiken på hur de har tänkt anlägga grönområdena, vilket de inte gick in närmare på under kvällen. (^^♪

Efter detta blev det en stund med några landskapsarkitekter från Alnarp. Vi gick till en restaurang i närheten där det blev lite blandat med enkel mat och dryck.

Det har känts som en trevlig uppladdning inför helgen, har fått reda på att en klasskompis till mig får följa med då det blev en plats över efter någon som inte kunde komma. Spännande! (OwO)

 

Posted in Alnarp | Leave a comment

Många böcker

Kort dag eftersom det är onsdag, och vi har nästan slutfört projektet med barockparken.

Efter förmiddagens arbete spenderade jag några timmar på biblioteket där jag läste om dammar och bläddrade i vårt stadsträds lexikon. Hittade många intressanta träd, bland annat Pagod kornellen, Cornus controversa, som har ett väldigt fint skiktat växtsätt. Får försöka hitta den så att jag kan lägga in en bild. ^_^

Sedan bar det av till Lunds stadsbibliotek där det blev skönlitteratur/fantasy i några timmar, (^_^’) Innan en klasskompis och jag gick på en föreläsning som skulle hållas där.

Den handlade om tillväxt i BNP, och var ganska intressant, men trodde att det skulle handla mer om miljön än att han bara nämnde det som en synvinkel. Bättre lycka på nästa föreläsning antar jag. (‘ o ‘)

Posted in Alnarp | Leave a comment

Älskade perspektiv

Vi har fortsatt med vårt barock-Alnarp. Vi har börjat få ihop något som liknar en barockträdgård och vår modell har börjat ta form.

Det är lite klurigt med skala och vår boské/parterr har verkligen ställt till det för oss. Men efter mycket klurande tror vi att vi har hittat en lösning. Många olika papper och lera ska tillslut bli en modell i skala 1:200. ^^

 Vi har en tanke på ett uteklassrum med spaljéer till väggar, och eftersom jag älskar att rita perspektiv har jag bestämt mig för att rita ett perspektiv av just detta.

Efter tre timmar och kramp i linjal-handen har jag nästan nått ett slutresultat. (O . O) Väldigt nöjd faktiskt, men jag har bestämt mig för att öva på runda objekt i perspektiv då detta är ganska klurigt.

Posted in Alnarp | Leave a comment

Morfologiska studier

När jag först läste det här i vårt blev jag väldigt förvirrad. ~_~

Lät som något överjordiskt, men det var inte riktigt så illa. Det är något i förändring eller förvandling. När vi jobbar med det är det just nu en hybridisering av två saker eller platser.

Vi började morgonen med att morfa två saker som vi hade med oss. Jag satsade på lite olika saker och gjorde flera försök. (Även om jag behöver öva på mitt tecknande. -_-)

 

Efter detta fick vi ett större projekt där vi ska morfa en barockpark med Alnarpsgården. Vi har hunnit en del på vägen idag, men än så länge är det mycket spekulationer. Vi ska arbeta med detta fram t.o.m onsdag förmiddag. Det är väldigt intressant att försöka få ihop alla bitar på logiska platser. ^o^

Dessutom har jag blivit utvald till att följa med på Sveriges arkitekters halvårsträff som den här gången hålls i Malmö och Lund. Det ska verkligen bli spännande att träffa andra studenter som studerar arkitektur på olika sätt, för där kommer det vara alla sorters arkitekter.   (*O*)

Posted in Alnarp | Leave a comment

Versailles

Idag fortsatte vi, två man kort men vi löste det. \ ^_^ /

Blev väldigt nöjd med resultatet. Dock väldigt klurigt att planera sin egna barockträdgård i ett redan befintligt område, som vi gjorde idag.

Våra förslag på Spårvägen

Väldigt spännande att få se hur de andra har tolkat uppgiften och vilken park eller trädgård de hade valt. Mycket pyssel blev det och många fina modeller, som får vila på sina platser till på måndag. ^^

Vår enkla modell över Versailles

Posted in Alnarp | Leave a comment

Alla har nog varit lite trötta idag… Men framåt eftermiddagen kvicknade vi till när vi fick börja arbeta med dagens uppgift. ^^’

Vi har studerat geometriska former och olika format som man kan använda sig av både vid presentationer och i trädgårdsdesign.

Vi tog en favorit i repris och arbetade med att vika upp modeller ur ett pappersark. Ser väldigt enkelt och stilrent ut, men är betydligt svårare att klura ut. \+_+/

Som uppföljning på detta ska vi i grupp undersöka en barock eller renässanspark för att hitta geometriska former och sedan bygga en liknande modell av den. Vår grupp har tagit oss an en del av Versailles.  (O o O)

Posted in Alnarp | Leave a comment

Kevin Lynch

Lite föreläsningar om yrket landskapsarkitekt.

Vi fick bland annat lite bok tips, The image of the city av Kevin Lynch. Han skriver om hur man kan gestalta formen på olika områden med fem enkla element.

Själva testade vi att göra ritningar över Pildammsparken med hans fem element; stråk, barriärer, områden, noder och landmärken.

Pildammsparken

 

Posted in Alnarp | Leave a comment

Föreläsningar och bullar

Underbart väder på morgonen, det riktigt strålade mellan grenarna när jag cyklade till universitet. (*^。^*)

Korsningen innan Alnarpsgården

Vi har haft föreläsningar om medeltiden och barocken, väldigt spännande att det finns så lite man faktiskt vet om trädgårdarna från medeltiden och hur mycket som finns kvar sen barocken. I Sverige finns det ett flertal barockträdgårdar som man under senare 1900-talet har rekonstruerat till något som åtminstone liknar originalet.

Efter föreläsningarna var det tisdagsfik i kårhuset!

\(^o^)/

Bulltema, och det fanns många goda bullar som jag tyvärr glömde fota innan jag åt dem.(;´∀`)

Kanel och lingon bullen var nog min favorit.

Posted in Alnarp | Leave a comment

Pildammsparken

Jag insåg när vi kom till Pildammsparken att jag aldrig har varit där. Och jag blev glatt överraskad! (^・^)

Vi hade helt underbart väder, dock lite kallt i skuggan. Vilket min förkylning, som jag dragit på mig i Tyskland, tydligt påvisade med rinnande näsa… (¯―¯٥)

Vi testade att placera oss på olika sätt i runda utrymmen för att undersöka hur stor platsen kändes beroende på hur man rörde sig. Väldigt intressant att diskutera hur många personer som hypotetiskt sett skulle få plats där.

Vi gjorde lite skisser av cirklar i perspektiv som vi hade skapat med hjälp av ett snöre och oss själv.

Vi avslutade dagen med att ta en kort växtrunda i parken med Patrick.

 

Posted in Alnarp | Leave a comment

The missing house

Alla var nog lite slitna när vi vaknade i morse och packade ihop det sista inför resan hem.

Vi besökte The missing house som är ett minne av bombningarna under andra världskriget. På väggarna av de andra husen står namnen på de som bodde i det bombade huset.

Sedan skulle vi gått på museum, men en felräkning av museets personal var vi för många för att få komma in… (ーー゛)

Men vi fick en underbar båtresa tillbaks till Danmark men en massa sol.  ^ ^

Posted in Berlin | Leave a comment