Växter som arkitektur?

För en landskapsarkitekt är det i enkelt tal själva växten som är byggstenen. Träd, buskar, örter, gräsmattor. Men kan en växt verkligen ha samma arkitektoniska… kraft och formspråk som exempelvis en byggnad, en möbel?

Well, kolla bara här!

Ricinus communis (ricin) och Beta vulgaris (rödbladig mangold) – är dom inte helt otroliga!

Och ju mer man tittar på växter, ju fler aspekter upptäcker man. Texturer, former, silhuetter, vackra knoppar, häftig frukt, roliga kottar och, som i det här fallet, fantastiska färger! Det finns otroligt mycket att arbeta med när man väl satt igång.

Men framförallt så är det ju helt enkelt bara väldigt, väldigt… vackert, eller hur?

den typiske LARK-studenten?

Vad jag fått klart för mig efter ett år av landskapsarkitektur-studier är att ämnet är otroligt stort och det finns många håll att gå! Våra föreläsare återkommer ofta till att utbildningen är av den tvärvetenskapliga sorten. Vi blir en slags generalister, med fötter (förhoppningsvis ändå relativt stadigt stående) i många olika ämnen. Samtidigt finns förstås möjligheter att rikta in sig åt det håll som känns mest lockande för just dig.

Ibland ligger fokus i utbildningen verkligen på ”klassisk kunskap”, med inlärnings-plugg i sin renaste form, som de kurserna som handlar om pur växtkännedom. Ibland ligger fokus istället på städers infrastrukturer, platsers rumslighet eller kanske 1700-talets landskapsparker. Ena dagen grottar man ner sig i perenn-rabatter för att andra dagen få en inspirationsföreläsning som påminner en om att landskapsarkitektur verkligen kan vara hur storskaligt som helst! (se inlägg om Gil Penalosa)

Så vem väljer att plugga LARK egentligen? Det kan variera ganska mycket skulle jag säga. Vissa gillar gestaltning, andra planering, andra växtfokus. Vissa är kanske mer lagda åt det estetiska hållet medan andra brinner för miljöfrågor och hur man kan skapa biologisk mångfald och hållbara städer. Och oftast är där ingen tydlig gräns utan ämnena går in i varandra, skapar fusioner. Och det är det som enligt min åsikt är tjusningen med landskapsarkitektur!

Färg-bonanza!

När man vandrar runt i Alnarps växtsortiment stöter man på många olika färger och strukturer, och kanske inte alltid de färger man förväntar sig att en växt ska ha. Själv blev jag alldeles tagen av dessa lila(!!)-skiftande individer som finns där. Här är olika former av Brassica oleracea (prydnadskål) samt Salvia officinalis ‘Purpurascens’ (kryddsalvia).

Gil Penalosa – TED talker och inspiratör

Hur ska framtidens städer se ut? Med den frågan inledde gästföreläsaren Gil Penalosa sin inspirationsföreläsning som hölls under fredagsmorgonen i Alnarps aula. Det är spännande hur ett yrke som landskapsarkitekt ena dagen kan handla om växtvalet till en blomsterrabatt på ett torg i Lund till att nästa dag handla om storskalig stadsplanering och framtidsutopier.

Gil Penalosa, en passionerad man med en välslipad powerpoint i TED talk-klass i ryggen, är grundare för organisationen 8 80 Cities, vars grundprincip är att om man skapar städer som är trygga och funktionella för åttaåringar såväl som 80-åringar så funkar dem för alla stadens invånare.

Under de kommande 40 åren kommer troligen antalet invånare i många av världens storstäder fördubblas. Göteborg med sina idag ca 550 000-invånare kommer enligt prognos att ha ökats till 900 000 år 2050. Detta innebär att hälften av de byggnader som Göteborg år 2050 kommer att bestå av ännu inte byggts. What a great opportunity! menade Gil, och talade om de stora möjligheter och utmaningar som kommande stadsplanerare står inför just nu.

När vi nu under 2000-talet står inför ständiga expansioner av städer måste vi framförallt hitta nya sätt att resa, lägga vårt fokus på sustainable mobility, hållbar rörelse. Han tryckte mycket på vikten av att i framtidens stadsplanering lägga fokus på fotgängaren och cyklisten snarare än bilisten, och att detta är en fråga om värdighet och jämlikhet. En säker och välfungerande cykelfil signalerar att cyklisten prioriteras och uppmuntras. Om man däremot pressas till att cykla ute i väggrenen signalerar det istället att denne är nedprioriterad och också nedvärderad. Stadsplanering är alltså i första hand en fråga om demokrati, om att minska klassklyftorna. Att alltid ha ”de sårbara” invånarna i åtanke: barnen, de gamla och de fattiga. Detta var i min mening ett otroligt inspirerande och framförallt viktigt synsätt att ha i åtanke.

Som avslutande meningar sa Gil, i ren Bear Grylls-anda: ”We’ve learned how to survive, now we have to learn to live.”

Gil på twitter: G_Penalosa
och se Gils TED talk här

växttentamen…!

 

”Lavandula angustifolia, Helianthus salicifolius, Verbena bonariensis, Plectranthus scutellarioides…”

Denna tid på året är det helt klart perenn- och annuell-sortimentet i Alnarpsparken som man bör passa på att hänga i och titta på. Trots att det är sent i september blommar de flesta annueller än. Och vad passar då bättre än att plugga in de latinska namnen på de olika arterna? Sagt och gjort, vi i LARK åk 2 inleder vår termin med en perenn- och annuell-tenta! På latin. Så på rasterna och efter skolan stryker vi av och an mellan raderna av blomstrande grönska och rabblar latin och lär varandra minnesregler. ”Hemerocallis -Homeros-går-till-kallis, Aruncus aethusifolius – i-ett-hus-i-folie, Anaphalis triplinervis – tre nerver, Alchemilla mollis – alkemisten milla” osv osv…

Det kan låta övermäktigt att träna in 90 latinska namn. Det finns många olika metoder för inlärningen, du kan t ex lita på att det alltid är nån i klassen som skriver ut en kortlek med bild på ena sidan och namn på andra, eller gör ett bildspel eller laddar upp alla bilder i nåt digitalt glosförhör. Och på så vis lyckas namnen alltså smyga sig in där någonstans i huvudet, det ena namnet efter det andra, på årskurs efter årskurs av alla dessa elever som drar perenn-rabatt fram och tillbaka.

Snart är det tenta. Tills dess… Chelone obliqua, Hosta lancifolia, Tagetes tenuifolia, Helichrysum petiolare…

Följ med mig i årskurs 2!

Hallå!

Mitt namn är Agnes och jag läser alltså sedan ett par veckor tillbaka årskurs 2 på programmet för landskapsarkitektur på SLU i Alnarp. det här året kommer den som vill att kunna följa mig under de kurser som varje åk 2-elev behöver ta sig igenom för att komma ut på andra sidan, förhoppningsvis en aning klokare 🙂

Förra året fick ni följa Viktoria som då läste årskurs 1 (japp, ni har räknar rätt, vi går alltså i samma klass!). Alla hennes inlägg finns kvar på bloggen under kategorin arkiv – åk 1 Viktoria

Är du kanske sugen på att söka in till just landskapsarkitekt? I denna blogg kommer jag att försöka ge en bild av vad just denna utbildning kan handla om, samt försöka bena ut de tankar som cirkulerar i mitt huvud om vad det kan innebära att studera just landskapsarkitektur. Hur praktiserar man det i verkligheten? Var ligger fokus? Vilka andra ämnen tangerar? Har du själv några funderingar är det bara att kommentera!

Tidigare har jag studerat ämnen som berör design och kommunikation, såsom animation, klassisk teckning, formgivning, berättande. Min förhoppning och övertygelse är att dessa ämnen, som råkar vara de som intresserar just mig, (men därmed även andra eventuella ämnen som kanske just du intresserar dig för) kan gå hand i hand med just landskapsarkitektur, då det är ett såpass brett ämne. Dessa tankar tänker jag gå in i djupare i kommande inlägg. Tills dess, ha det så fint så hörs vi alltså under hösten!

-Agnes

Tenta på Öland

De tre sista dagarna på kusen spenderade vi på Öland.

Vi har fått se både tallskogar med blåbärsris och kallor på vägen dit och väl på plats både det stora öppna Alvaret och strandnära gräsmarker.

Alvaret var verkligen imponerande. Mycket av berget ligger ju i dagen och det är ytterst tunt jordlager, trots detta så finns det en del vatten där i de hålor som finns. Underbart vackert! Ursäkta den korniga bilden, datorproblem är en ständig följeslagare.

Så små på en så stor plats

Vi har tyvärr stött på en hel del mygg… Överallt där det fanns den minsta skugga fanns det mängder med mygg och mina vader är helt rödprickiga trots myggmedel. Men vi har haft tre varma och underbara dagar.

Vår tenta hade vi på en gräsäng vid havet runt knuten från den camping som vi bodde på. Klurigt som vanligt att försöka nyckla i vår flora och komma fram till vilka växterna var som de markerat åt oss, men efteråt tror jag att alla var rätt nöjda och att så gott som alla fick en ganska stor poängpott. ^_-)

Så tummen upp för avslutningen av det här läsåret, med boende i stugor, god mat och varmt dopp i havet.

Ha en trevlig sommar!

Sista dagen i Alnarp

Sista lektionen på plats i Alnarp har vi klarat av. Imorgon beger vi oss till Öland.^^

Vi fick en genomgång på hur man nycklar sig fram till de olika gräslika växterna som finns. Och det finns mängder! Vi fick en introduktion på tre olika familjer som faktiskt går att skilja från varandra på ett rätt lätt sätt, men att sedan komma fram till rätt släkte och art är betydligt svårare.

Vid lunch delade vi ett gäng på en prinsesstårta, både för att jag fyllt år och för att det var sista dagen i Alnarp för den här terminen. Och man kan ju alltid komma på en anledning att äta tårta. ^_-)

Efter lite missförstånd över vart vi skulle vara på eftermiddagen så satt vi under hästkastanjerna vid infarten till Alnarp och klurade på lite fler sorters gräs.

Ett kort möte hann jag även med där vi diskuterade lite inför höstens småttingvecka, mycket ska ju fixas och många medhjälpare som behövs för att det ska fungera.

Ikväll har vi allihop packat och många av oss har kört på pizzabullar som picknicklunch till imorgon. Myggmedlet, floran och luppen är packade och jag ska försöka skriva om hur det gick för oss åtminstone en dag under Ölandsresan. ^^

Sommar igen! <3

 

Plast på plats!

Efter gårdagens föreläsning om vegetationstyper blev det en runda till Lomma för glass. Sommar på riktigt med kulglass i strut!

Tillbaka till skolan igen och så var det dags för att sätta upp plasten på odlingstunneln hos odlingsutskottet. När vi precis hade fått den på plats och börjat fästa den ordentligt insåg vi att den var ut och in. ^^’

Så det var bara att ta ned den och börja om, men men… Ännu ett försök och allt blev som det ska, så nu har växthusplantorna fått flytta ut i sommarvärmen. ^^

Som ett stort segel i vinden!

Idag var det genomgång av alla våra exkursioner under kursen. Bland annat Hässleholm, Ängelholm och Dalby med alla de olika sorters växter och växtförhållanden.

Vi skulle skriva en kort reflektion över vad vi har tänkt på när vi besökte de olika platserna och vad vi kommer att ta med oss från kursen. Det kändes som ett bra sätt att påminna oss själva om vad vi faktiskt sett och vilka de olika vegetationstyperna var.

 

Mera utsikt!

Ännu en exkursion! Idag till Hässleholm och Finiasjön.

Där fick vi se ut över sjön på en hög höjd och ta en fika. Den långa uppförsbacken var definitivt värt det, men som många gånger så är det svårt att fånga känslan på bild.

Vi fick en lång och intressant introduktion till hur kommunen arbetat för att få till de fina utsikterna och alla de vandringsleder som finns runtomkring sjön. Mycket fokus på våtmarker och betesmarker, men även en del funderingar på vad som kan göra en del träd värda att bevara och hur man kan kombinera kulturminnen med naturområden.

Vi hann med en liten tur till Hovdala slott, super fint men inte direkt ett klassiskt slott.

Sedan bar det av till andra sidan sjön där vi åt lunch intill en slottsruin. Riktig sommarkänsla där vi satt utspridda i gräset.

Även där tittade vi på olika våtmarker och men vi fick även besöka ett fågeltorn där man kunde se ut över sjön, och eftersom det var kokande het i luften så blev det även en stund i sjön, dock bara upp till knäna.