Fytoremidering

Idag har jag tänkt inte hunnit med mycket mer än att sitta på tåget. Jag skulle ge mig hem till mina föräldrar utanför Karlskrona men på grund av ett elfel av något slag så blev jag sittandes på både ersättningsbuss och i ett väntande tåg. Efter mycket om och men lyckades jag ändå ta mig hela vägen till Karlskrona.

Men under alla väntetid har jag fått en del gjort trots allt. Jag har bland annat läst om fytoremidering, som går ut på att rensa marken på föroreningar genom att låta växter på olika vis dra upp dem ur marken med vattnet.

Super intressant och något som jag hoppas att man i framtiden kommer att forska mer om så att vi kan få tydliga resultat på hur man kan använda sig av växter i både design och sanerings-syfte.

En tanke som jag länge har haft är att använda detta som ett förslag i mina ritningar över Gamla stationen i Landskrona. ^^

En mysigt varm Thuja i Alnarpsparken

Posted in Alnarp | Leave a comment

Eget arbete

Ny vecka med eget arbete, så många tar tillfället till att arbeta hemifrån.

Själv kommer jag att fara runt lite överallt den här veckan för att hinna träffa så många av mina vänner som möjligt. Men givetvis så har jag även gjort en del skisser till de planscher som vi ska presentera om några veckor. Våra förslag till rumsliga förändringar på platserna i Landskrona.

Jag funderar på att arbeta upp med någon sorts murar för att anpassa platsen till människans nivå och skapa en sorts marknadsplats.

Förutom detta så har jag läst en hel del inför vårt nästa litteratur-seminarium, det handlar mycket om att anpassa allmänna platser för alla åldersgrupper och med en hel del fokus på funktionsnedsättningar.

Posted in Alnarp | Leave a comment

Ask-onsdagen

Förutom alla hjärtans dag igår så var det även Ask-onsdagen då Alnarps studentkår och alla dess utskott ställer upp sig i kårhuset för att presentera sig samt vad man håller på med.

Så då var ju jag där för internationella kommittén och bjöd på godis. Tyvärr så var det inte jätte stor rullians på folk hos just mig, men många glada miner när man fick en godisbit. ^_-)

Dessutom fick både besökarna och vi utställare fika, en kaka och te eller kaffe. Nomsigt värre och väldigt trevligt att prata med de andra utskotten. Jag satt bredvid kroki- och odlings-utskotten, intresserad av båda två så vi får se vad jag hittar på när våren kommer närmare. ^^

Annars så hade vi eget arbete idag och jag skrev främst ut en hel del instruktioner och litteraturtexter, men även skissat fram en enkel men kladdig skiss över hur jag vill att folk ska röra sig i området runt gamla stationen och hur jag vill förändra rumsligheten där.

Som sagt så vill jag få in något som gör att platsen blir mer på en mänsklig nivå.

Posted in Internationella kommittén | Leave a comment

Att teckna det tänka

Under förmiddagen idag så var det en föreläsning om hur man ska tänka när man ska skissa fram ett perspektiv eller en illustrationsplan. Mycket är det att tänka på men många hjälpmedel som man kan använda sig av. Det finns ju en hel uppsjö av olika sorters linjaler och annat, till och med suddmallar för att inte sudda fel linjer i en ritning. ^^’

Efter denna introduktion fick vi i uppgift att själva skissa fram ett perspektiv över hur ett torg skulle se ut om där planterades tre träd och byggdes en mur. Detta tror jag att många av oss la lite för mycket tid på, inklusive mig själv. ^~^

PÅ grund av detta blev de resterande tre uppgifterna tyvärr lite framhastade… Vi skull bland annat rita in en gång och cykelväg genom en blandskog, något som inte direkt fick ett särskilt estetiskt uttryck från min sida. – o – ‘)

Men trots lite tidsbrist och lite kvardröjande sömnighet från gårdagens feber så tycker jag att det har varit väldigt intressant och är hyfsat nöjd med det som jag lyckades skissa fram.

Lite dåligt fotoljus i studion tyvärr

Utöver detta så har vi fått en inlämningsuppgift där vi ska ta fram en illustrationsplan utan tekniska hjälpmedel med utgång från en printad plan vi fått. Jag har tänkt ta mig an den i nu under de kommande dagarna när vi har eget arbete.

Posted in Alnarp | Leave a comment

Ett café i parken

Idag var det en föreläsning som jag har sett framemot länge nu, men tyvärr så har jag dragit på mig feber och hosta. Därför fick jag stå över idag men har fått anteckningar från en av mina snälla klassisar. ^^

Föreläsningen handlade om hur man inte ska planera vad man ska göra för att få folk till en plats utan snarare vart man vill att folk ska träffas. Att man ska kolla på den stora skalan för att se vad som finns runtomkring, vad är intressant i omgivningarna?

Förutom detta så var det dags för det första litteraturseminariet, jag hoppas att jag klarar mig med att läsa texterna noggrant. Inför nästa seminarium har jag börjat läsa lite eftersom jag var hemma och vilade mig idag.

Vi har en hel del spännande texter som gör det betydligt mindre långtråkigt att läsa in dem. Många tankar om hur man kan tänka vid planering, men mycket om hur man tidigare gjort fel. Ett återkommande tema tycker jag i många fall, men förståeligt då man ännu inte har kommit på ett sätt som löser alla problem. ^^’

Jag hoppas att jag mår bättre imorgon så att jag kan ta mig an uppgift 6 som vi kommer arbeta med då.

Tyvärr så är alla snö borta idag, trots gårdagens snöfall

Posted in Alnarp | Leave a comment

Soppa på Lantan

Redovisning igen, den här gången för våra koncept till Landskrona platserna.

Min tanke i stort är väl att gör om bangården vid Gamla stationen till en plats för tillfälliga utställningar, marknader och liknande men att bevara den känslan av industri som finns där. Att använda tegel och låta spåren ligga kvar men fylla upp dem med grus eller så.

Jag vill arbeta på människans nivå som nu saknas helt på platsen. Den vildvuxna känslan då ogräset sakta tar över området vill jag spinna vidare på genom att plantera mycket låga växter blandat med klätterväxter, gärna i gröngrå toner.

Efter en heldag av spännande redovisningar av olika idéer så var det dags för min första soppa.

Sopporna arrangeras av lantmästarna på olika campusboenden ungefär en gång i månaden och då serveras det ärtsoppa med olika kryddning beroende på vilket boende. På Lantan är det morötter och timjan, riktigt smaskigt.

En Soppa är lite som en informell sittning, den är betydligt billigare, betydligt galnare och ganska speciell. Jag fick lite känslan av firmafest. ^^’

Men det var verkligen super kul! Lantmästarna är lite annorlunda än oss andra kan man nog säga, och ibland har jag nästan varit lite rädd för dem (*o*’), men de är egentligen väldigt trevliga.

Det blev många bonniga sånger, om man nu får säga så. Och en hel del Skånska, i många fall medvetet överdriven. \ >w< /

Ser fram emot att få gå på nästa, och då kanske stanna på pabben som är efteråt vilket jag inte gjorde den här gången.

Underbart väder i sortimentet

Posted in Alnarp | Leave a comment

Tegel

Eget arbete idag och jag tog en långfrukost innan jag gav mig av till Alnarp.

Efter lite krångel med datorn fick jag hjälp av en av våra lärare som varit med oss redan från första kursen. Att försöka få allt i rätt skala är inte direkt det enklaste. *-*

När jag lyckats få fram gamla stationen i skala 1:500 satt jag i vid mitt ritbord i några timmar. Det tar ju oftast mycket längre tid än vad man tänkt sig och jag sitter helt i min egen värld, nästan helt omedveten om min omgivning. ^^’

Det var inte så många i klassrummet idag, så det ska bli spännande att se allas idéer imorgon för dagens eget arbete gick ut på att fundera ut ett koncept till vad vi vill göra med de platser som vi arbetat med.

Jag har valt att fokusera mycket på teglet och de bruna toner som finns på stationen, men även på låg växtlighet och bevarande av den industriella känslan. Känns skönt att jag kom på en idé ganska fort, det finns enligt mig nästan inget värre än att sitt fast med att man måste komma på något men har fullkomlig idétorka.

Mina planscher till Uppdrag A

Dessutom har jag cyklat till Hjärups växthandel och köpt såjord för nu har jag tänkt sätta igång med lite odling i köksfönstret. ^^

Posted in Alnarp | Leave a comment

Svenskmiddag

När jag cyklade hem ikväll var det en sån där magisk tystnad när snön faller i stora långsamma flingor och man bara är hur lycklig som helst. <3

Under dagen har vi haft halvterminsutvärdering och en del föreläsningar av en landskapsarkitekt som bland annat jobbat med delar av Lomma. Väldigt roligt att för höra om projekt som man kan relatera till samt att få veta lite mer om hur arkitekttävlingar går till.

Sedan blev det en liten roadtrip till Lomma för att hämta smörgåstårtorna och prinsesstårtan till svenskmiddagen som började klockan 18. Vi var hela 30 personer med mestadels utbytesstudenter men även ett gäng svenskar.

Vi dukade upp ett riktigt smörgåsbord och till det blev det ett näst in till omöjligt quiz men som alla verkade tycka var roligt med alla konstiga frågor som jag knåpat ihop. ^w^

Mot slutet när det började droppa ut folk så körde vi igång ett hela havet stormar med svenska klassiker, det var verkligen kul att titta på och de som var med skrattade minst lika mycket. ^o^

Känner att det blev riktigt lyckat och att alla har haft det trevligt. Jag fick många kommentarer om att det var bra planerat och att musiken var en bra blandning. Många såg fram emot nästa event som vi ska ställa till med.^_-)

Alltid gott med smörgåsbord

Posted in Internationella kommittén | Leave a comment

Uppdrag A

Nu har vintern kommit till oss också här i Alnarp! Det är inte många centimeter, knappt en faktiskt, men den är där i alla fall fläckvis. ^^’

På väg till Alnarp imorse var det -7grader och jag fick både skrapa sadeln på cykeln och hälla varmvatten på cykellåset innan jag försiktigt halkade iväg. Men det har varit en sån där helt underbar vinterdag och temperaturen har hållit sig under nollan hela dagen.

Så var det ju redovisning av uppdrag A idag, och alla har lyckats producera helt olika planscher om de fyra platser som vi har fått välja mellan.

Många idéer har man fått om hur man ska gå tillväga med nästa uppdrag som vi startar upp inom kort. Helt nöjd blir man ju aldrig men jag känner att jag åtminstone kan stå för det som jag har producerat. Dock har jag glömt att fotografera mina planscher, så de får jag visa en annan gång. ^w^

Dessutom har jag idag fått, eller hämtat, nyckeln till förrådet som vi kan ha kommitténs saker framöver. Jag kunde inte hitta något som tillhörde oss där, men mycket av våra grejor är ju sånt som förbrukas. Men jag ser mycket fram emot middagen imorgon. ^^

Posted in Alnarp | Leave a comment

Ling-dagen

Ling-dagen, Landskapsingenjörs-dagen, och hela entrén, loftet och ett av de största klassrummen var fulla med utställare från en mängd olika områden.

Mycket av det var intressant även för oss landskapsarkitekter, designers till utemiljöer och olika tidningar bland annat.

Jag gick på två av föreläsningarna som de höll i aulan under dagen. Regnbäddar och Gröna tak. Båda två var verkligen intressanta och tiden gick super fort!

Förutom alla broschyrer och spännande företag så fanns det såklart en mängd godis, fika och frukt nästan överallt. Och givetvis åt jag alldeles för mycket. ^w^’

Massa spännande gratis grejor ^o^

 

Förutom Ling-dagen var det givetvis full verkstad i ritsalen. Det var många där redan när jag kom vid halv 9 och minst lika många kvar vid 18 då jag cyklade hem. Men många börjar bli färdiga och själv har jag bara en plansch kvar att skriva ut, jag glömde ett papper hemma som behövdes där. ^^’

Posted in Alnarp | Leave a comment