Är bloggen död?

Facebook är mitt medium måste jag erkänna. Den som vill nå mig hittar mig där och sådant jag får veta utan att aktivt leta efter det hittar jag där. Jag sprider i mitt facebooknätverk både personliga och mindre personliga betraktelser, åsikter och länkar till sånt som intresserar mig.

Idag leddes jag in till ett blogginlägg, via en person jag följer (men inte är vän med) på Facebook. Inlägget har rubriken ”R.I.P. The Blog, 1997-2013” och författaren skriver bland annat:

”Sometime in the past few years, the blog died. In 2014, people will finally notice. Sure, blogs still exist, many of them are excellent, and they will go on existing… Today, teens are about as likely to start a blog (over Instagramming or Snapchatting) as they are to buy a music CD. Blogs are for 40-somethings with kids.”

Min erfarenhet är precis som han skriver: jag läser vissa blogginlägg, om de länkas upp i de flöden (t.ex. Facebook) där jag är aktiv. Så hittade jag ju detta blogginlägg.

I mitt arbete tar jag emot några bloggar via RSS (t.ex. SLU-Rektorsbloggen), men aldrig i mitt privatliv.

Jag tror detta är en viktig aspekt att beakta om vi på SLU har en ambition att nå ut med våra bloggar: det räcker inte med att bara blogga. Man måste länka ut inlägget i de kanaler där vi når den avsedda målgruppen. Så gör vi till viss del redan nu: har ingångar via vår webb och via nyhetsbrevsutskick. Men där når vi bara dem som redan följer oss. För större spridning (om man önskar det) måste inläggen ut via fler arenor – där människor, precis som jag brukar göra, snubblar över sånt de inte aktivt letar efter och när de gillar fyndet sprider det vidare.

Gott Nytt 2014 önskar jag er alla! Ett år för digitalsociala upptäcksfärder?!

P.S: Min 15-åriga dotter använder också Facebook, men hennes medium är Tumblr. Och jag som är en 40+ förälder sitter här och bloggar 😉

4 reaktion på “Är bloggen död?

 1. Att blogga utan att länka i andra kanaler är troligen som att göra en tidning med en prenumerant (du själv) i ett exemplar…. 😉

 2. Hm, kan ju vara så. Jag tycker gränserna suddats ut mer och mer mellan blogg och hemsida… Kanske för att en del bloggar växer sig större, populärare och blir till business? Vad gör de ”kids” som har mer att säga/berätta än snap och knäpp? De som vill uttrycka sig lite mer ingående? Blir de analoga konstnärer, huliganer och politiker?
  God jul!

 3. Och oj! Ovanstående inlägg skrevs redan före jul… Jag har varit dålig på att besöka er blogg. Men nu ska jag bli bättre! I mitt nuvarande jobb arbetar jag ju mer med sociala medier än tidigare och trendspanar en del. Det SÄGS att bloggen är på väg att göra come back, men…

  Att dela inlägg är nånting man definitivt måste göra. Min privata WordPress-blogg delas genom en inställning automatiskt till Twitter, t ex, men det finns flera sådana inställningar att göra. Genom delningen når man ju flera. Vidare är det ju alltid bra att tagga inlägg så att de blir sökbara via sökmotorer, att ”pinga” inlägg så att de syns i olika bloggportaler etc.

  På jobbet uppmanar jag alla att dela bra nyheter etc på vår webbplats genom de dela-knappar vi har på alla sidor. Det är så lätt så – det enda som krävs är att man har ett konto på t ex Twitter eller Fejan, typ.

  För egen, privat del, har jag noterat ett gäng följare som läser kontinuerligt och det mesta, men många besökare kommer också via just sökmotorer. Taggning är superviktig – om man vill bli läst!

  Hälsa ”alla”! Jag saknar er.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *