Tack för mig!

Detta blir mitt sista och avslutande blogginlägg. Hoppas ni som följt mig har haft nöje och lärt er massa om livet som studerande på landskapsarkitektprogrammet. Nu väntar jag med spänning på år 3 som jag tror kommer bli ett fantastiskt kul år! 


Vill ni fortsätta följa mig finns jag på Instagram under namnet @karinschedin

Ha en fin sommar! Massa kramar från Karin.

Hejdå gräsmattan!

”Generellt sett har en äng dubbelt så stor biologisk mångfald jämfört med en konventionell gräsmatta”

”Men om man i stället har mer ängslika ytor, där det idag är gräsmattor? Enligt färsk forskning från vårt eget universitet skulle det till exempel reducera dieselåtgången för skötseln med tio gånger. Genom att anlägga blommande grönytor kan man reducera koldioxidutsläppen och de ekonomiska kostnaderna kraftigt.”

Så skriver Annika Borg i sitt inlägg, Ett blommande campus. Visst låter det spännande? Klicka på länken och läs om det spännande projekt som dragit igång på SLU Ultuna.

Projektet som dragits igång är SLU:s klimatfondprojekt “Towards sustainable lawns: searching for alternative cost effective and climate friendly lawns in Ultuna Campus” och det håller på att förverkligas. Ett projekt för att ta reda på om det finns alternativ till den vanliga gräsmattan som har en mindre klimatpåverkan, lägre skötselkostnader och högre biologisk mångfald.

Läs mer i foldern nedan för mer information. 🙂

Folder om projektet

Latingalenskaperna fortsätter

Hej! Kom hem för ett tag sen efter att ha avverkat en växttenta. Vi går ute i Uppsala ska identifiera olika träd och buskar. Det kändes bra, så håll tummarna att jag klarat den! Så under de senaste veckorna har tiden mest gått till att plugga in träd- och buskars vetenskapliga namn (latin) och att kunna skilja mellan olika arter.
Prunus ‘Accolade’
Cornus mas
Magnolia kobus
Men imorgon är det igång igen och denna gång ska vi lära oss perenner! Så det är bara att fortsätta ända in i kaklet. Terminen är slut den 18 maj så det känns som att det blir full fart ända fram till dess!
I fredags åt jag, Linda och Amanda världens godaste tapas på balkongen i strålande sol! Får drömma mig tillbaka dit nu när vädret är som det är.
Tapas <3
Ha en fin dag! Kram Karin

Pallkragar och spanska flaggan

Hej!

De har ett stadsodlingsprojekt här där jag bor och i år har jag tillsammans med 2 vänner fått 3 pallkragar att odla i denna sommar. Ska bli så kul!!! Har börjat förkultivera sockerärtor som vi ska ha där, samt purpurbasilika. Resten som vi ska ha sås direkt i pallkragarna bara det blir lite varmare ute.
På bilden nedan är en krydd- och grönsaksväxt vi ska odla. Supergod, krispig och lite syrlig. Passar perfekt i sallader!

 

På balkongen har vinbärsbusken kommit i gång och idag fick sockerärtorna komma ut på avhärdning.

Inomhus står purpurbasilikan fortfarande, den ska få växa till sig innan den får komma ut. Ska även så en sommarblomma/klätterväxt, spanska flaggan, som ska få pryda balkongen i sommar.

Pärlor, snö och sol

Ledig idag och borde egentligen läsa igenom några texter inför morgondagens seminarium men känns betydligt roligare att göra annat. Som att skriva här! Tänkte visa lite annat jag pysslar med utöver plugget. Har blivit helt såld på att göra armband med hjälp av pärlväv och rocaillepärlor (glaspärlor). Här får ni ett smakprov på hur det kan se ut under arbetets gång. Här är det senaste armbandet jag gjorde snart färdigt.

Var bjuden på ett dop för några veckor sen och ville ge något personligt i doppresent. Kollade runt på internet och hittade lite exempel på drömfångare gjorda med hjälp av pärlor som man lägger med hjälp av pärlplattor. Det ville jag göra! Sagt och gjort. Här är fjädrarna pärlade och klara. Inväntar strykning.

Tada! En färdig drömfångare till en liten tös.

Har även hunnit med en resa till fjällen,

trädgårdsmässa med min mamma,

och hunnit njuta av vårsolen på innergården på skolan.

Nu ska jag pyssla vidare, färdigställa lite armband som ligger och väntar på mig. :) och kanske läsa lite texter.. 

KRAM FRÅN KARIN

Spex och guldiga grodor

Vad har jag pysslat med fram tills nu?

 

 Var mer än en månad sen jag skrev.. förlåt. Jag har iallafall jobbat med Ultuna-spexet och varit med i gruppen som har hand om och gör all kuliss. Det har varit superkul att få måla bakgrunden till spexet och fixat rekvisita. Föreställningarna var under 3 helger och första föreställningen följdes av spexmiddagen, en sittning med god mat och sång. Var längesen jag var på sittning så det var kul att gå på. Vad har jag mer hunnit med? Svårt att minnas.. Vi har iallafall påbörjat kursen Studio - Bygga i natur. Såhär står det på hemsidan:
Syftet med kursen är att studenterna ska kunna förstå konsekvenserna av ny bebyggelse i ett oexploaterat område. Övningsområdet och exploateringsanspråket är givna förutsättningar som studenterna lär sig att systematiskt bearbeta. 
Kursen innehåller tre delar. 
I första delen ska studenterna redogöra för samhällets regelverk rörande landskapsvärden i övningsområdet. 
I den andra delen ska studenterna beskriva och bedöma ett landskaps olika aspekter gällande bl a vegetation, mark, vatten, terräng samt upplevelser av landskapet. 
I den tredje delen utformar studenterna ett förslag på placering och gestaltning av en anläggning i övningsområdet. Föreläsningar bidrar till bl a fördjupning i landskapsbedömningar och till förståelse för det historiska landskapet. 
Exkursioner görs till övningsområdet samt till ett antal referensobjekt.

Det har varit en intressant kurs, den avslutas på fredag. Den snöiga bilden kommer från vårt övningsområde. Det ligger i närheten av SLU och är en fin plats för rekreation.

Under vårvintern finns det även möjlighet att återigen repetera det man lärde sig under växtmaterialläran, om vinterkvist. Alltså att identifiera träd och buskar med bara kvist och knopp, utan löv. Ettorna har hållit på med det nu och då brukar alltid kursledarna lägga in alla kvistar på innergården så fler kan repetera och testa sig själva om kunskaperna finns kvar. Jag och Linda testade oss, det gick bra. Känns skönt att lite sitter kvar iallafall. :) På bilden ovan ser ni dom fina knopparna från havtorn. (Hippophae rhamnoides). Ser ut som guldiga grodor. 

Nu ska jag äta lunch och sen åka in till Uppsala för att redovisa en rest. Missade ett seminarium om landskapskaraktärsbeskrivning för någon vecka sen. Bäst att ta tag i rester så fort som möjligt så man slipper ha saker släpandes. :)

Kram! Karin

Auto-CAD och S:t Eriks.

HEJ ALLIHOPA!

Markprojektering, grundkurs är den kurs vi pysslar med just nu. Hade lite svårt att få ihop någon vettig förklaring om vad vi gör men jag tycker hemsidan sammanfattade det väldigt bra. 

"Kursen syftar till att introducera de vanligaste handlingarna som beskriver en tänkt byggd miljö, och ge kännedom om vanligt förekommande hårda material och byggda detaljer. Med hjälp av studiohandledning på ritsal konkretiseras ett färdigt gestaltningsprogram till en datorritad överbyggnadsplan och en planterings- och utrustningsplan. Här bestäms ytmaterial, höjdsättning, växter, växtkvaliteter och utrustning. Material för ytor, murar, trappor och annat demonstreras i föreläsningar samt i exkursioner i färdiga och pågående markanläggningar. 
I kursen introduceras ritprogrammet Auto-CAD."

Det vi ritar in är den bostadsgård vi gestaltade i kursen Studio-Gestaltning av närmiljö. Kul att vi ska använda oss av något själva gjort. 

Vad ni kanske förstår så sitter vi vid en dator hela dagarna och ritar,ritar, ritar och ritar. Men jag gillar verkligen den här kursen, det känns verkligen relevant och som något man kanske får jobba med i framtiden. Tror jag kommit nog långt i mitt ritande så att  nästa steg blir att bestämma växter. I våra gestaltningar som vi gjort tidigare under utbildningens gång har vi inte riktigt behövt bestämma växter, men nu är det dags och DET BLIR SUPERKUL!
Här ser ni två bilder på hur det kan se ut. Ber om ursäkt för den urdåliga kvalitén på bilderna...

Vi var på studiebesök på "S:t Eriks, Sveriges Sten- och betongleverantör" i Uppsala i tisdags. Det började med en liten föreläsning som följdes av en rundtur i fabriken. Riktigt kul och intressant att se hur produktionen går till.

På bilden till vänster ser vi betongmarksten påväg in i härdningen. På den högra bilden ser vi marksten som kommit ut från härdningen.
Färgade plattor med tryck.
Olika fraktioner grus.
Visningsexemplar utanför S:t Eriks. 

Ja, det var allt för denna gång. Nu ska det lagas mat!

Kram, ha det bäst!

 

VT2017 – workshopveckan.

HEJ!


VT-2017 är igång! 
Kan inte fatta att snart 2 år på utbildningen är avklarat. Helt fantastiskt! Som några av er vet så hade vi en kurs innan jul, Markvetenskap. Inte en av mina favoritkurser och den var tung att ta sig igenom. Men den avslutades iallafall med en tenta och jag klarade den. SÅ SKÖNT!
VT-2017 kickades igång med en Workshopvecka. Vad är det? Kanske ni undrar. Den går till såhär ungefär:

Under hösten har vi fått lämna in förslag på olika teman man skulle vilja arbeta med under en vecka, det kan vara i princip vad som helst för teman. En lista sammanställs och vi får sedan ut en lista med valbara ämnen. Där väljer man ett 1:a, 2:a och 3:e handsval. En del teman som finns som förslag utgår men några teman man kunde välja på detta året var: 
Lera, Tusch, Gjuta i betong, Akvarell, Gröna tak och väggar, Street Art, Origami, Hållbar stad, Portfolio och så några fler. 
Utifrån hur man valt bildas grupper med studenter från år 1,2 och 3 i. Jag fick temat tusch.

Genom att träffas hela gruppen, lägger gruppen tillsammans upp hur veckan ska utformas, vi bestämmer själva vad vi vill göra och hur vi ska arbeta kring vårt ämne. 
Material införskaffas och sen sätter man helt enkelt igång. Vår grupp satt tillsammans i skolan och skissade/tecknade utifrån idéer man sett på internet, vi besökte även Tropiska Växthuset på botaniska i Uppsala, vi gick på Uppsala Konstmuseum och kollade i böcker efter inspiration. 
Vi ville också att vårt arbete skulle resultera i en utställning som presenterades i slutet av veckan.

Många grupper jobbar efter att skapa en utställning, det är kul. För då får man ta del av andra gruppers arbete. I år ställdes allt ut i entrén till Ulls Hus. (ett av alla hus på campus där vi landskapsarkitektstudenter håller till för det mesta.) 

Här kommer några bilder från workshopveckan-2017 med dålig bildkvalitet. Ber om ursäkt för detta...
Workshop 2017 – tusch
Workshopvecka 2017 – besök i tropiska växthuset.
Workshopvecka 2017 – besök på Uppsala konstmuseum.
Workshopvecka 2017 – inspiration i bok.
Workshopvecka 2017 – utställning av olika gruppers verk i entrén.
Resultat av workshopvecka – väckt mitt intresse för att teckna i tusch.

Det var en kort sammanfattning av workshopveckan-2017. En riktigt kul och givande vecka! 

Kram från Karin!

uppslukad av markvetenskap

Här kommer en sen bild på slutresultatet av formläran och vår rymdsten som stod ute i Uppsala under 3 veckor.

img_4124

Nu är jag helt uppslukad i vår sista kurs innan julledighet. "Markvetenskap och geoteknik". 

I den ingår markkemi, markfysik, markbiologi och geoteknik.
"Kursen behandlar markens grundläggande funktioner som växtplats i det ekologiska systemet och landskapet. Moment som ingår är markens beståndsdelar samt markens fysikaliska, kemiska, biologiska och geotekniska processer och egenskaper. Fokus läggs på naturligt förekommande jordar."

Det är ganska mycket att ta in, så känner mig lätt stressad kan jag medge. Men det är bara att kriga på och hoppas att tentan den 21 går vägen. Håll tummarna för mig!

 

Allt ljus på Uppsala!

HEJ! 

Formläran startade för någon vecka sen. Har varit uppe helt i det arbetet vi håller på med nu så känner mig väldigt off. Det vi pysslar med ska resultera i något slags objekt som ska belysas/lysa och som vi sedan ska ställa ut på ljusfestivalen "Allt ljus på Uppsala". 
Denna festival invigs 4 november och man kan se alla utställares alster fram till den 27 november. 
Fokus ligger på idéarbetet och hur man kommer fram till olika ideér. Tänkte visa er lite bilder som visar vad min grupp har jobbat/jobbar med. Temat för oss är universum.

HELT UNDERBART ATT VI FÅR GÖRA SÅNT HÄR UNDER VÅR STUDIETID! I LOVE IT! 


14795982_1144812065604875_1115613591_o 14796192_348987792116462_1782350923_o

Några av våra första ideér kretsade kring en tratt som skulle ge känslan av att man sögs in i rymden. Eller ett tak, ungefär som en stjärnhimmel. 

14799946_348987802116461_1879956981_o 14808693_348987742116467_2090649415_o

Det har spånats på många ideér och whiteboarden har klottrats full. 

14808794_1144811825604899_900092049_o 14812853_348987678783140_429052633_o

Kreativt kaos och modellbygge.

14813001_10208886385895869_1050884483_o 14813429_1143939175692164_71418827_o

Den idé vi fastnade för ska bli en rymdsten. Fika är viktigt när hjärnan går på högvarv!

14859459_10208902229691954_1352651667_o

Modellbygge!

14859580_10207667157660240_1194088648_o

Här kan ni se en miniatyr av hur vi vill att vår "Rymdsten" ska se ut när den är klar. Den kommer bli betydligt större och arbetet med den pågår för fullt. Kommer blir hur cool som helst!!! 

Fortsätter uppdatera om arbetet på måndag! Tänkte lägga upp lite bilder då på vårt riktiga bygge. Kika in på måndag vettja! :D 

Kramar Karin