Då var det dags!

Då var det dags ja, tentaveckan inledd. På fredag har vi tenta, och sista veckan handlar mycket om att repetera allt det vi gjort. Funderingarna handlar alltid om: ”Vad är det jag glömmer att plugga på?”, ”vad tror ni kommer på tentan? osv. Men ärligt talat så har man aldrig någon aning om hur tentorna kommer se ut, det är bara att försöka läsa igenom allt vi haft och få en övergripande förståelse för det som ska tentas av. Kursen vi läser heter ju ”Skogens skötsel, planering och hälsa”, och det är ganska brett så det finns att göra minst sagt. Vi (mitt oerhört häftiga gäng alltså) brukar boka något av grupprummen på skolan och gå igenom allt tillsammans. Alltid är det någon som förstår något bättre och kan förklara för de andra (Läs: alltid är det någon som bjuder på fika). Nej, skämt åsido, vi tycker det fungerar bäst att hjälpas åt sista veckan för att se till att man inte missar något.

Den här veckan avslutades som serveringspersonal på en av kårens större årliga sittningar, välkomstsittningen. En sittning är helt enkelt en fest som anordnas av kåren. För att få delta på sittningarna så måste man jobba på minst två sittningar och det här var min andra. Att jobba på sittning är roligt, att gå på sittning är väldigt roligt. Arbetet började kl. 15 igår lördag och 12 timmar senare lämnade vi kårhuset igen, så idag har ögonlocken vägt ganska mycket hela dagen. Ska skriva mer om hur kåren fungerar i något inlägg längre fram. Lägger in en bild på lugnet före stormen på kårhuset.

Hugo rättar till de sista besticken med millimeterprecision.

Återkommer med mer tentaångest längre fram i veckan, hörs då!

Back to school!

Vi har ju redan varit tillbaka i Umeå några dagar, men helgen bjöd inte på något bloggmaterial direkt. Första snön la sig i Umeå, skulle vara det då!

Tanken var att summera dalaresan på vägen hem i bussen men det blev inte så. Leksand mötte Färjestad och… ja ni förstår.

Sista dagen i Siljansfors tillbringades först i skogen där vi kikade på försök med naturlig föryngring. Kortfattat så handlade det mycket om frötallar och skärmträd. Föryngring med hjälp av frötallar innebär att man vid slutavverkning lämnar ett antal tallar som ska ge frön till nästa generation skog. En metod som inte används så mycket idag, men som helt klart har sina fördelar om det görs på rätt sätt. Skärmträd är en annan metod som innebär att man lämnar fler träd, som ske ge skydd åt de plantor som föryngringen består av. Skyddet kan t e x bestå i att skärmträden minskar risken för frostskador.

Efter detta så återvände vi till Siljansfors och fick en visning i museet. Inte helt oväntat så handlar utställningen om skogsbruk förr i tiden. Vi fick se skogsarbetarkojor och redskap från olika årtionden och kan bara konstatera att vi ska vara glada att vi ska jobba i skogen med surfplattor, funktionskläder och sätesvärme i bilen. Kände på en gammal motorsåg inne på museet och det var som att göra ett marklyft på gymmet. Jag kan varmt rekommendera ett besök på skogsmuseet i Siljansfors, det är alltid viktigt att ha koll på historien och vad vi kan lära oss av den. Som exempel kan sägas att det stod några gamla ryggsprutor för hormoslyr i museet. Hormoslyr användes förr för att ta död på oönskad inväxning av lövträd i skogen. Det kommer aldrig hända igen och är du nyfiken på varför så har P3 dokumentär gjort ett väldigt bra avsnitt om detta, in och lyssna!

Den här veckan har precis inletts och den började i skolans fina gym. Helt nyrenoverat gym, helt gratis för oss studenter. Slänger in en bild på gymmet nedan.

Resten av veckan är väldigt typisk för hur en vecka på Jägmästarprogrammet ser ut. Vi har oftast halvdagar med föreläsningar och resten av dagen ägnas åt självstudier. På torsdag har vi exkursion där vi ska ut och kolla på skogsbruk på torvmark.

Det var vad jag tänkte delge er idag. Nu ska jag börja tentaplugga inför tentan den 25/10, ska försöka berätta hur det brukar gå till i nästa inlägg. Hööj!

Vårt fina gym (killen nere i hörnet har godkänt publicering)

Hööj!

Det innebär inte att volymen är för låg, utan det är så man hälsar i Dalarna. Kan vara bra för mina klasskamrater att veta.

Idag har vi spenderat dagen både inomhus och utomhus, ungefär som vår vardag ser ut i vanliga fall. Under förmiddagen höll Stora Enso en presentation av sin verksamhet, intressant att höra och att jämföra mellan de olika aktörerna i branschen. Under jägmästarprogrammet träffar man många olika aktörer och det är naturligtvis viktigt för både dem och oss. Det är ju hos dem vi förmodligen kommer söka jobb i framtiden, så de är såklart nyfikna på oss också.

På eftermiddagen åkte vi ut i skogen och representanterna från Stora Enso gick igenom praktiska utmaningar som man kan ställas för i arbetslivet. Just det är så värdefullt för oss så att vi får ett sammanhang mellan skolbänken och arbetslivet som sedan väntar. Vi provade på att planera en basväg, bedöma naturvärden i en sumpskog, placera ut ett virkesavlägg och gå igenom utmaningar vid föryngring.

Frostigt och snö i luften hela dagen, men trevligt ändå! Svårt att misslyckas i Dalarna liksom.

Bra frekvens på skrivandet nu, kör väl på så länge fingrarna glöder.

Hörs, hööj! (Funkar alltså både som ”hej” och ”hejdå”)

Gratulerar!

Stort grattis till mina klasskamrater, idag ska ni få uppleva något fint. Vi sitter nämligen i bussen på väg till Dalarna, närmare bestämt Mora.

Det är dags för ”Dalaresan”, som äger rum Måndag till Torsdag den här veckan. Vi har precis hoppat in i bussen igen efter studiebesök på SCA´s plantskola Bogrundet utanför Sundsvall. Vi har inte besökt någon plantskola tidigare, så det var klart intressant. En plantskola är helt enkelt en anläggning där man producerar plantor som sedan ska planteras ut och bli skog. Här i Bogrundet producerar SCA varje år ca. 90 miljoner plantor, och har kapacitet för ännu mer. Det är mer avancerat än man kan tro att producera en planta, med många olika steg och lösningar för att ge plantan en så bra start som möjligt. Bland annat kan nämnas att för att plantan inte ska frysa ihjäl under vintern så begraver man plantorna under konstsnö under vintern. Kan låta märkligt att begrava något under snö för att det inte ska frysa ihjäl, men det är faktiskt varmare under än ovanför snön.

Slänger in ett par bilder från besöket.

Några granar som sedan ska bli skog.
Kottar som ligger på tork och som sedan ska ge frön till nya plantor.

Anledningen till att vi ska till just Dalarna, förutom att det är ett fantastiskt vackert landskap, är att SLU har en försökspark där som heter Siljansfors. Den ska vi besöka senare i veckan, och imorgon ska vi träffa Stora Enso. Skriver några rader om det imorgon.

Nu ska vi fortsätta resan ner mot Mora, hörs imorgon med senaste nytt från vasaloppsmålet!

Våra kurser i ettan!

Hallå där!

Har inte hänt så jättemycket sedan sist, mest egna studier som ägnats åt rapporten som vi skriver om skogsbruksplanen. Tycker själv att det är en ganska rolig uppgift, just att få skriva om fastigheten, fastighetsägaren och dennes ambitioner med fastigheten. Naturligtvis också bra för oss att få ”komma ut i verkligheten”.

Men ett inlägg kan inte handla om några dagar där det inte hänt så mycket, så jag tänkte istället ägna inlägget åt vad vi hittills lärt oss på programmet. Eller åtminstone försökt lära oss. Vi börjar väl från början, från Augusti år 2017 alltså.

Första kursen vi läste hette Skog och skogsbruk. Ungefär lika brett som det låter. Det handlade om ALLT, kändes det som då. Vi var en hel del ute på exkursioner, både för att kolla på olika typer av skogsbestånd, men vi läste också mycket marklära och hade exkursioner även kring det. Vi cyklade runt och grävde gropar kring Umeå, och förvånades över hur mycket som skilde mellan olika ställen. Det var en del praktiska examinationer i mätningar och inventering också, t e x relaskopering. Mycket viktigt att ha koll på, inte minst förra veckan när vi skulle göra skogsbruksplanen såklart. Kursen innehöll också många andra praktiska examinationer, t e x en kvisttenta där man ska känna igen trädslag på dess kvistar (utan löv), och jordartsprov där det gäller att bestämma hur finkornig jorden är genom att bland annat rulla den mellan fingrarna eller tugga på den!

Andra kursen hette Ekologi och trädbiologi. Här läste vi om hur träd växer, vad som händer inne i trädet, om hur ekologi fungerar och en hel del genetik. Kanske lite mer utmanande kurs än den första, åtminstone för mig. Men väldigt intressant och även om vi läste om saker på molekylär nivå så har det direkta kopplingar till varför man sköter skogen på ett visst sätt och varför träd ser ut som de gör. Genetik har också en stor plats inom skogsbruket, eftersom forskning hela tiden pågår för att ta fram förädlat plantmaterial med vissa önskade egenskaper.

Efter jul var det dags för Skogens ekonomi. Dels handlade det om allmän företagsekonomi, och dels om skogsekonomi mer specifikt. När det gäller företagsekonomi så har man väl olika erfarenheter sen tidigare, men oavsett var man tänker sig att man kommer jobba i framtiden så kommer ekonomi alltid vara en del man berörs av. Allmänbildning helt enkelt! Skogsekonomi för privata skogsägare är däremot mycket mer invecklat än man kan tro. Att bedriva skogsbruk kan innebära väldigt stora inkomster, men ganska sällan, och det gör planering och upplägg väldigt speciellt.

Innan sommaren nådde till Umeå så började nästa kurs som hette Praktiskt skogsbruk. Riktigt rolig kurs, och här fick vi komma ut på exkursioner i skogen igen och det uppskattas alltid. Bland annat var vi och kika på en pågående avverkning med Sveaskog. Där fick vi se hur de jobbade med hänsyn bland annat och åka med i en skördare. Kursen innehöll även lite mer marklära, men i grova drag så säger väl kursens namn egentligen vad det hela handlade om: Hur man sköter skogen rent praktiskt och varför man gör på olika vis.

Det var första året det! Väldigt grundläggande och nosade väl på det mesta som man sedan läser. Första året som student på ett universitet innebär ju naturligtvis mycket annat nytt också, ska försöka skruva ihop ett inlägg om det också så småningom.

Första året får räcka för nu, år två kan vi gå igenom nästa gång som min vardag är för innehållslös för att skriva om. Nästa inlägg kommer på Måndag, det kommer handla om något ni absolut inte vill missa!

Ha det!

Mitt i veckan!

Vad händer mitt i veckan då?

Planen som vi arbetade med i skogen förra veckan börjar ta form. Arbetet som utfördes i skogen ska vi ju översätta till något användbart för fastighetsägaren också, och det görs i programmet PC-skog. Innan vi åkte ut i skogen så läste vi in fastigheten i programmet, ritade ut fastighetsgränser och andra gränser så som kraftledningar, vägar bäckar mm. Vi ritade också ut de olika avdelningarna så bra som man kan utan att vara på plats i skogen. För att rita ut avdelningar utan att vara på plats så kan man använda sig av olika lager i kartor. Vi använde t e x flygfoton, laserskannad volym och höjd. Den typen av data finns tillgänglig för allmänheten på skogsstyrelsens hemsida, och kan vara användbar för alla som äger skog eller bara är nyfikna! Här hittar ni den: https://kartor.skogsstyrelsen.se/kartor/?startapp=skogligagrunddata

När vi kom tillbaka till skolan så torkade vi bort alla kaffe- och chokladfläckar från blanketterna vi fyllt i och knappade in siffrorna i PC-skog. På så sätt får varje avdelning på fastigheten siffror som beskriver skogen i just den avdelningen. Naturligtvis stämde inte gränserna för avdelningarna exakt med det som vi gjort innan, utan sådant får man rätta till i skogen när man ser verkligheten. Skickar in en bild nedan på hur det kan se ut i programmet PC-skog. De olika avdelningarna delas in utifrån vilken nästa åtgärd bör vara. Så R står för röjning, G för gallring och S för slutavverkning, plus en del andra varianter.

Urklipp ur PC-skog

Tills imorgon har vi en uppgift om föryngring som ska förberedas så pass att man kan redovisa inför resten av klassen. På engelska. Så jag har lite att göra nu… Vi hörs!

Då betar vi av detta!

Bloggar man så bör man väl presentera sig, så nu betar vi av detta så vi kan ägna oss åt annat sen.

Johan Sjöberg heter jag, är 28 år gammal och kommer från Sågmyra i Dalarna. Jag studerar nu mitt tredje år på Jägmästarprogrammet och det innebär ju också att jag lämnat Dalarna och flyttat till Umeå där jag bor med min sambo.

Innan jag började studera så jobbade jag i en helt annan bransch, men har väl egentligen alltid vetat att jag ville bli Jägmästare. Det dröjde dock tills jag blev 26 år innan jag insåg att nu var det dags. Ska jag vara helt ärlig så tänkte jag redan då att jag kanske var för gammal för att börja på ett femårigt program. Kan säga att jag inte ångrar en dag att jag sa upp mig från ett bra heltidsjobb för att börja studera, och man blir nog egentligen aldrig för gammal för att plugga. Jag kan tvärtemot känna att jag fått ut mycket av att ha haft några år i arbetslivet redan.

Utanför SLU´s lokaler är jag, oavsett vad ni tror, inte influencer på heltid. Jag har ibland en fritid också. Jag tränar en hel del och framförallt skidåkning. Inte utförs då, utan den snoriga varianten med kroppsstrumpa och is i skägget. Jag äger dock inget skägg, men ni förstår. Tycker man som jag att det är trevligt med skidåkning så har man bra förutsättningar i Umeå. Det finns många spår att välja på och nu även en rullskidbana. Om jag inte tränar så kanske jag jagar eller fiskar. Fisket brukar resultera i mer utbyte än jakten för min del, men jagar man med Skogis kan det vara trevligt ändå.

Varför valde jag skogsbranschen då? Jag tror att jag svarar som många av mina klasskamrater, att jag trivs i skogen. Men jag tycker också det är lätt att se potentialen och framtiden i skogen. Vi har väldigt mycket skog i Sverige, och alla vill göra allt av skog. Går det att göra av trä så ska det göras av trä oavsett om det är skärbrädor, kalsonger eller diesel. Jag tycker debatten om vad skogen ska användas till är intressant, det kommer säkert märkas här i bloggen. Alla har en åsikt, oavsett vad man har för relation till skogen. Jag tycker det är viktigt att man pratar om skogen. Jag tycker det mesta som handlar om skogen är intressant och följer intresserat vad som händer i branschen, ska försöka skriva om det också.

Sådär, sån är jag. Hörs nästa gång!

Snart bara vi som inte är mätta..

Inventeringen av fastigheten flyter på bra, och det är snart bara vi som inte är mätta! Skämt åsido, men det har gått bra med inventering och fastställande av avdelningsgränser på fastigheten. Förutom att vi gör en skogsbruksplan så ska vi även skriva en rapport om fastigheten och planen, och där ska vi bland annat reflektera kring hur arbetet gick och fastighetsägarens förutsättningar och mål. För att få en bild av hur fastighetsägaren ser på sitt skogsbruk så har vi intervjuat honom, och det gav oss mycket att skriva om. Han hade bra koll på sin skog och gjorde mycket jobb själv i skogen.

Något som man kanske inte tänker på när det gäller att inventera skogen är att marken är väldigt viktig för hur skogen växer, och den ska beskrivas i planen också. Därför har vi med en jordsond som man trycker ner i marken och när man drar upp den så har man som en borrkärna med sig upp med en genomskärning av det översta marklagret. Marklära läser man redan i ettan på jägmästarprogrammet och det är en hel vetenskap, omöjligt att gå in på detaljerat här. Kan väl försöka sammanfatta det som att det handlar mycket om hur finkornig marken är. Slänger in en bild på jordsonden nedan.

Jordsonden

Ett annat verktyg vi använder oss av är relaskopet. Att det faktiskt fungerar är närmast magi. Förklarar man det för någon som inte alls är insatt så kan det låta oseriöst och omöjligt, men det fungerar! Det man får ut av relaskopet är skogens grundyta per hektar. Grundyta är den yta av skogsmarken som täcks av trädens stam. Alltså den samlade tvärsnittsarean av alla träd. Kunde jag förklara det där? Nja. Slänger in en länk med.

https://www.skogskunskap.se/ordlista/g/grundyta/

Relaskopering

Relaskopet består av en kedja vars ena ände hålls strax under ögat, och den andra delen hålls upp som på bilden så kedjan sträcks. Spalten som ni ser är 1cm bred, och om man räknar in alla träd som fyller den spalten, så får man grundytan per hektar. Man snurrar alltså ett varv där man står, och räknar in alla träd som fyller spalten. Den som kom på det här är värd ett nobelpris.

Vår lunch i skogen är inte värd något pris alls alls, men kokt korv är gott ändå! Lagom tills korven blivit varm så brände sig en av oss på korven och lyckades sparka omkull både kastrull och gaskök så korven låg utspridd på vägen. Jag tänker inte säga vem det var, det vore taskigt mot Nils.

Kan ha åkt ner någon bit choklad med.

Nästa inlägg dyker upp någon gång i framtiden, hörs hej!

Vad som händer just nu.

Jag går som sagt tredje året på jägmästarprogrammet, och just nu läser vi en kurs som heter: Forest management planning and forest health. Kort sammanfattat handlar kursen om hur man planerar för skötsel av skogen. Det här är den första kursen vi läser helt på engelska. En utmaning naturligtvis, men bra träning inför både resten av programmet och arbetslivet. Det kan kännas speciellt att ha redovisningar på engelska inför resten av klassen, men även om alla kanske är olika bra på engelska så är alla också medvetna om att det är en extra utmaning för samtliga. En stor del av kursen handlar om att vi ska göra skogsbruksplaner. Detta görs i grupper om 3-4 personer och imorgon Måndag börjar vi inventeringen av fastigheten i fält. Jag och två klasskompisar ska göra plan på en fastighet utanför Sundsvall.

Är man inte bekant med begreppet skogsbruksplan så kan man säga att det är ett hjälpmedel för privata skogsägare för att se hur fastigheten ser ut, vad den innehåller för olika skogsbestånd och vad som ska göras inom de närmsta åren.

Man kan tycka att begreppet ”Forest health” låter märkligt, vadå ”Skogens hälsa”? Den delen berör sjukdomar och insekter som kan drabba skogen. Finns mycket mer som kan orsaka skada på skogen än man kan tro, och att identifiera vad som drabbat skogen är inte helt lätt. En rapport om sjukdomar ska skrivas på den här kursen, också den på engelska. Känns som jag skriver i slowmotion, men det går.

Återkommer i veckan med hur inventeringen fortgår. Sparkar igång Skodan kl. 05 imorgon bitti, så kan va dags för en ålderman som mig att sova nu. Morgondagens mest spännande blir att se om min klasskompis Nils är vaken när vi ska åka!

Hörs hej!

Vem är det här då?

Ja, vem är nu jag och varför skriver jag här? Johan heter jag, är 28 år och studerar till Jägmästare. Det sistnämnda är anledningen till att jag också skriver här. Jag tänkte att det här första inlägget får handla om varför jag skriver här, mig själv presenterar jag senare när jag redan skrivit om sånt som faktiskt är intressant.

Sverige består till ca. 70% av skog. 28 miljoner hektar är täckt av skogsmark. Husen man ser omkring sig, allt papper man använder i vardagen, alla kartonger man får hem sina beställda varor i, allt det kommer ursprungligen från skogen. Fundera på allt runt omkring dig som kommer från skogen. Oavsett om vi tänker på det eller inte så är skogen viktig för oss alla.

Varför håller jag på så här? Vem försöker jag vara, det här vet ju alla redan?

Ja, möjligt. Men vad alla inte vet är vad en jägmästare är. Frågar jag samtliga klasskamrater i min gamla högstadieklass vad en Jägmästare kan jobba med så är jag övertygad om att jag inte kommer få svar. Jag känner faktiskt extremt få personer som kan säga vad en Jägmästare studerar och jag skulle tro att majoriteten av de som faktiskt kan svara på frågan har eller någon gång haft en mailadress som slutar på ”@stud.slu.se”.

Så det är anledningen till att jag skriver här. Jag vill försöka förmedla hur det är att studera till Jägmästare, varför jag tycker att du också ska göra det och förhoppningsvis också förmedla varför jag efter två år, och inte ens hälften gjort, fortfarande tycker det var värt att säga upp sig från ett heltidsjobb och börja plugga.

Sådär, då var mitt första blogginlägg klart och jag har inte lärt er något om hur det är att plugga till Jägmästare.

Återkommer med ett nytt försök inom kort.

Hörs hej!