Varför jag valde jägmästarprogrammet

Hej!

Om några dagar stänger Antagning.se och detta innebär även att den årliga ansökningen till jägmästarprogrammet snart är förbi. Passa på att göra er ansökning!!

Jag tänkte att i samband med detta kan det vara kul att höra varför jag valde att söka just jägmästarprogrammet. Jag fick höra om denna utbildning av en slump genom en diskussion med en skogsmästare (yrkestitel för treårig skogsutbildning). Jag fick då framför allt lärdom om skogens nyttor och komplexitet som jag aldrig fick lära mig på gymnasiet. Skogen är Sveriges största naturresurs, den bidrar till en flora av arbete och hållbar försörjning. Jägmästarutbildningen är den högsta skogliga utbildningen i landet och ger bred kunskap inom allt från ekonomi till biologi och därför valde jag att läsa denna utbildning.

Utbildningen ger möjlighet till arbete inom kommuner, skogsbolag, Skogsstyrelsen, Naturvårdsverket, Länsstyrelsen, LRF (Lantbrukarnas Riksförbund), Banker och många andra arbetsplatser. De olika yrken som finns på dessa platser är bland annat produktionsledare, virkesköpare, chefspositioner inom skogsföretag, forskning, förvaltning, fastighetsmäklare m.m.

Utöver detta är SLU för nuvarande högst rankad i världen inom skogsvetenskap enligt CWUR. Universitetet är dessutom högt rankat inom många andra kategorier som markvetenskap och biodiversitet. Detta är ett bevis på att läsa till jägmästare ger kompetens av världsklass! Utbildningen erbjuder dessutom kunskap för den nödvändiga omställningen till ett hållbart samhälle.

Har ni intresse för hållbart nyttjande eller klimatfrågor och vill vidareutbilda er efter gymnasiet rekommenderar jag er att söka till Jägmästarprogrammet! Utbildningen är väldigt rolig med goda kamrater, kompetenta lärare och härlig gemenskap!

 

Här är några länkar för utbildningen som kan vara spännande att läsa, och hör av er om ni har några frågor eller funderingar!

https://www.slu.se/framtidiskogen 
Information om skogliga utbildningar på SLU

https://www.slu.se/utbildning/program-kurser/program-pa-grundniva/jagmastare/
Här finns information om behörighetskrav och ramschema för vad vi läser på utbildningen

https://student.slu.se/studier/kurser-och-program/program-pa-grundniva/jagmastare/
Lite mer information om programmet i sin helhet

https://www.naturvetarna.se/jobb-lon-och-villkor/jobb/har-jobbar-naturvetare/skog/ 
Information om jobb i skogssektorn med bland annat lönestatistik 

https://www.slu.se/ew-nyheter/2017/4/cwur-rankning/
SLU:s rankning i en jämförelse mellan olika universitet 

SCA OBBOLA AB

Hej alla!

Idag bedrevs vår undervisning på ett sätt som var utöver det vanliga. Det var nämligen dags för ett studiebesök på pappersbruket SCA OOBBOLA AB! Väl på plats fick vi en introduktion till industrin och blev sedan indelade i grupper för att få en guidad rundvandring av den trevliga personalen. Där fick vi uppleva brukens olika processer och förlopp som kontinuerligt pågick hela året. Efter att tillbringat en halvdag på industrin blev det sedan dags att åka tillbaka till SLU för att genomföra en dendrologiexamination.

här är någrabilder från dagen

 

Arv mellan jägmästarkursare

Hej alla!

Jag har insett att jag glömt nämna ett viktigt moment för jägmästare som vår kurs nyligen blivit inkluderade i. Det är en tradition som gått i arv mellan jägmästarstudenter sedan före 1950-talet att välja ett unikt klassdjur och klassväxt. Detta är ett slags kännetecken för varje kurs som hjälper till att urskilja de olika kursomgångarna men samtidigt skapa en sammanhållning internt mellan jägmästare oavsett examensår.

Förra veckan var det vår kursomgångs tur att välja och för vår klass blev det klassdjuret mufflonfår och klassväxten fläder. När vi efter många omröstningar beslutade oss för dessa val var nästa tanke att vi ska skriva en västvisa som innefattar dessa. Vad jag är medveten om har detta varit en lika stark tradition som valet av klassdjur och klassväxt, det vill säga att alla jägmästarkurser har haft en egen unik västvisa. Detta är ett väldigt fint arv mellan jägmästare genom tiderna!

Sista föreläsningsdagen innan påsk

Hejsan alla!

Idag var den sista dagen med föreläsningar innan påsk, så imorgon bär det av hemåt! På vägen hem från SLU tittade solen fram, trots att klockan var närmare 17.00. Det märks att dagarna blir längre och vi går mot ljusa tider!

Under den gångna veckan har vi haft fullt upp med många saker. I måndags fick vi en undervisning inom ämnet härskartekniker och på tisdag skiftade fokus vidare mot skogsteknologi och dendrologi. Under onsdagen diskuterades arbetsmiljö, skaderisker inom skogsarbete och säkerhetsåtgärder som kan tänkas vidtas för respektive skaderisk. Förutom detta har vi idag fått en grundläggande presentation i ämnet GIT, alltså Geografisk IT och börjat lära oss manövrera och använda geografiska informationssystem (GIS). Så denna vecka har varit full med många olika intressanta aktiviteter och ämnen! Nu är det dags att låta den intagna informationen sjukna in i några dagar innan vi fortsätter.

 

Som alltid, har ni några frågor som ni vill ha svar på angående Jägmästarprogrammet är det bara att höra av sig! Ha en trevlig ledighet.

Våffeldagen

Hej allihopa!

Igår var våffeldagen som jag och mina vänner självklart firade med att grädda våfflor. Det blev en riktigt mysig tillställning eftersom många i min klass kom förbi för att träffas, prata och äta. Sammanhållningen mellan och inom jägmästarklasser är över lag väldigt bra och igår var ett riktigt bra tillfälle där det märktes. Jag ångrar i efterhand att jag inte tog några bilder på detta att visa upp för er, ska försöka lägga upp fler bilder i mina inlägg i framtiden.

Nu är det snart påsk men det återstår fortfarande några dagar innan man får åka hem för att träffa familj och vänner.

Glad Påsk!

3/4 av första året avklarat!

Hejsan!

Idag var sista lektionen med skoglig ekonomi. Under kursens gång har vi lärt oss både grundläggande ekonomi och tillämpad skoglig ekonomi. Skogen i Sverige motsvarar ju trots allt 11 % av landets BNP så det känns relevant att vi fått kunskaper om ekonomin som står bakom dessa siffror. Vi har även börjat bli insatta i några av de ekonomiska problematiseringar som kan uppstå med skog.  Nu återstår endast att lämna in en uppsats tills imorgon så är denna kurs färdig.

På onsdag börjar en ny kurs som riktar in sig på skogen och skogsbruk och jag är förväntansfull för jag har hört mycket gott om denna kurs.

Mer information kommer snart!

Vårväder och annat smått och gott

Hej alla läsare!

Idag var det väldigt fint väder och jag tänkte därför visa upp en bild som jag tog i morse på väg till SLU här i Umeå! Perfekt promenadväder!

Några av er undrar säkert vad jag och mina klasskompisar läser för nuvarande. Föregående vecka har vi riktat in oss på naturresursekonomi. Då fick vi lära oss om principer för att tillvarata resurser som både är förnyelsebara och icke förnyelsebara. Vi har dessutom diskuterat bland annat möjligheten för värdering av resurser som inte har ett monetärt värde med hjälp av olika modeller.

Sedan vill jag även hylla vår undervisare Brian som under veckan lyckats lära ut sitt ämne på både ett roligt och intressant sätt!

Denna vecka nalkas däremot en tentamen på tillämpad ekonomi…  så det blir att ta en kraftansamling och förbereda sig så gott som möjligt.

Mer spännande information kommer snart!

Jag är en jägmästarstudent

Hej alla nyfikna människor!

Jag heter Elias och läser först året på Jägmästarprogrammet i Umeå. Jag kommer från mitten av de djupaste skogarna i Småland och är 20 år. På fritiden träffar jag vänner, odlar upp växter av olika slag och läser berättelser av Carl Barks och Don Rosa. Efter att jag flyttade upp till Umeå är jag även aktiv inom Jägmästarnas studentkår

I denna blogg kommer jag främst skriva om vad jag lär mig på denna utbildning men även lite smått och gott om vad jag sysslar med på fritiden och andra spännande saker.

Tveka inte att skriva en kommentar ifall det är något ni läsare undrar över.