Sverigeresan Norr

Hej alla läsare!

Sommaren är här och på grund av detta är det beslutat att denna blogg ska ha ett sommaruppehåll i några månader. Även om detta är det sista inlägget innan hösten kommer det fortsätta vara aktiviteter på SLU. Under sommaren kommer jag och mina klasskompisar som nu läst ett helt år av utbildningen att läsa en sommarkurs som heter Sverigeresan Norr. Den kommer bland annat behandla fjällandskap men även olika nordliga växtklimat, växter och markutnyttjning. Som jägmästarstudent kommer man att praktiskt taget få uppleva de längsta fältexkursionerna som erbjuds av något universitet i landet. Denna resa varar under 3 hela veckor, och det finns dessutom en annan resa, kallad Sverigeresan Söder, som varar under 5 hela veckor! Ingen av dessa resor är därmed inget att tala lågt om. Vi kommer under denna fältexkursion att åka runt och bo på olika platser i Norrland!  Detta är genomförbart genom att jägmästarstudenter går ihop till billag som tillsammans ansvarar för transportering till de olika platserna. Resans upplägg är dessutom välplanerat med många föreläsare med stor kompetens. Det blir kul och vi kommer lära känna varandra i klassen ännu bättre eftersom vi kommer umgås i princip konstant under 3 veckor!

Med dessa avslutande ord önskar jag alla en glad sommar och hoppas att träffa många nya jägmästarstudenter till hösten!

 

 

Kåraktiviteter

 

Under månaden som gått har kårhuset varit flitigt använt av evenemang och studenter! Först hölls en sittning för årskurs 15/20 för att fira att de tagit sin kandidat i skogsvetenskap där jag och några andra från min årskurs närvarade som personal. Sedan hölls terminens sista torsdagspub där det istället för soppa och pannkakor bjöds på nygrillade hamburgare. Till följd av att det var terminens sista torsdagspub och att hamburgare serverades var kårhuset fullsatt hela kvällen! Helgen därefter hölls en heldagsträff för de studenter som tagit examen för ett år sedan, kallad examensmiddagen. Utöver allt detta tog ett bröllop plats i kårhuset mellan två jägmästarstudenter denna månad! Nu efter ett år av aktiviteter i olika skala var det dessutom dags den årliga städdagen där jägmästarstudenter tillsammans städar upp hela kårhuset. Kårhuset är utan tvekan en av de mest centrala platserna för alla jägmästarstudenter, gamla som nya, där många aktiviteter ständigt hålls!

 

 

 

Nyckling av växter

Hej alla läsare!

Idag har jag och min klass varit ute på exkursion där vi fått lära oss grunder i att nyckla olika växter. Begreppet nyckla växter betyder i grova drag en metod som främst baseras på tvåvalsalternativ för att identifiera växter. Just denna exkursion var inriktad på växter som finns vid kulturmarker, alltså marker som människan har brukat som exempelvis åker eller betesäng. Några av de växter som vi fått nyckla idag är ormbunkar, smultron och maskros. Dessa växter är relativt enkla att känna igen med blotta ögat men nycklingen för dessa växter är däremot mer krävande då en enda felbedömning under nycklingen gjorde att man fick fram fel växt.  På fredag kommer vi sammanfattningsvis ha en examination på 6 timmar där vi ska nyckla arter. Förhoppningsvis kommer mycket möda och slit göra att man klarar av denna uppgift! Några undrar säkert varför en jägmästarstudent ska kunna nyckla växter och detta beror på att växter kan användas för att läsa av marken i form av bland annat fuktighet, ståndortshistorik, bördighet och begränsningar med mera. Det är dessutom roligt att kunna!

Som alltid är det bara att höra av sig om ni har några frågor!

Majsommar med IR

Hejsan!

Blommorna har slagit ut och solen är uppe till 11, nu är det sommar! I samband med att vädret varit så fantastiskt har sektionen IR (International Relations) i vår studentkår valt att hålla ett midsommarfirande för alla skolans utbytesstudenter och internationella studenter. Då vi fortfarande befinner oss i maj blev eventet kallat för majsommar. Under kvällen blev det att klä och dansa runt midsommarstången för att därefter prova olika typiska midsommarrätter. Det bjöds bland annat på sill, kräftor och surströmming där man fick provsmaka all mat. Sammanfattningsvis var kvällen en väldigt mysig tillställning där vi i IR fick lära oss lite om de internationella studenternas traditioner samtidigt som de fick lära sig lite om våra!

 

 

 

 

Dendrologiska föreningens städdag

Hej alla läsare!

Idag har jag och mina vänner haft rejält med saker att göra då det var städdag på campusarboretet! Det var genom dendrologiska föreningen som vi genomförde detta. Dendrologiska föreningen är en förening inom kåren där vi som är intresserad av träd och växter odlar, behandlar trädrelaterade frågor, umgås och fikar en gång i veckan tillsammans. Det finns även många andra föreningar och sektioner inom kåren som är inriktade på olika områden. Ska skriva mer om detta i kommande inlägg. Det är så kul med en aktiv kår och den gemenskap det ger! Idag hade vi bra uppslutning på städdagen med dendro, med fokus på arboretet.

Campusarboretet, eller Skogisarboretet som vi jägmästarstudenter föredrar att kalla det, är en stor trädsamling som är planterade runt SLU och vårat kårhus av oss studenter. Väl på plats fick vi dels röja undan underväxta träd och klena stammar samt transportera undan utrensat material till anlagda platser. Även Johnny Schimmel som är föreståndare för Arboretum Norr och är vår undervisare i dendrologi var med och deltog i projektet. Resultatet vi fick av att röja undan småträd var mycket bra, det blev öppnare och de olika trädarterna som finns planterade fick mer utrymme och syns bättre.

Förutom städandet vid campusarboretet passade några av oss även på att rusta upp kårhusets rabatt! Jag måste säga att alla gjorde ett väldigt bra jobb och tacka för att så många ville vara med och delta!

 

Studiebesök i fält

Hej alla!

Äntligen har snön smält bort och med detta betyder det att vi ska börja vara ute i fält! För några dagar sedan åkte vi på studiebesök till en plantering, gallring och slutavverkning. Där fick vi möta personer som dagligen arbetar med dessa uppgifter och fråga dem om arbetsmiljö, produktionsmål, hänsynstaganden och utföranden med mera. Det var väldigt intressant att få höra reflektioner från personer som arbetar rent praktiskt med de teoretiska kunskaper som vi får lära oss på SLU!

Som alltid är det bara att höra av er om ni har några frågor!

Torsdagspubar

Hej alla!

Skogshögskolans studentkår anordnar varje termin ett event varje torsdag för de som är kårmedlemmar i Umeå. Detta veckoevent kallas för torsdagspub och innebär att kårmedlemmar får umgås under en måltid tillsammans. På menyn finns tre sorters soppor, pannkakor som dessert och ett stort utbud av olika drycker. På dessa torsdagspubar får en jägmästarstudent möjligheten att socialisera sig med sina klasskamrater, studenter från andra årskurser och studenter från andra utbildningar. På torsdagspubarna råder dessutom vanligtvis god gemenskap och en hög mysfaktor! I torsdags var terminens sista torsdagspub men de öppnar åter igen till hösten.

Bilderna nedan visar upp lite av jägmästarnas kårhus

Ha en trevlig valborgsmässoafton!

Västsittningen

Hej alla!

Snart är jag i fas med att berätta om allt som hänt senaste tiden. I helgen hade vår klass en alldeles egen sittning, kallad västsittningen. Själva sittningen går ut på att jägmästarstudenterna officiellt får använda sina västar från och med denna sittning och därför stod västarna i fokus. Förutom att introducera jägmästarvästarna valdes även en klassvisa som jag nämnt lite om i tidigare inlägg. Vi fick god mat, som dessutom var hemlagad av äldrekursare, och det fanns en god stämning före, under och efter sittningen bland studenter från min årskurs, 17/22.

Som alltid är det bara att höra av sig om ni har några frågor!

Bilden visar uppdukningen inför sittningen.

Mot Finland!

 

Vissa av er undrar säkert vad en jägmästarstudent gör på fritiden, så idag berättar jag lite om ett spännande ögonblick som jag upplevde under tiden som jag var sjuk. Då tog nämligen jag en dagstur med några klasskamrater till Finland. Orsaken bakom denna resa var att priserna för kryssningen var historiskt och märkbart låga, endast 5 kr tur och retur!!! Det tog ungefär 4-5 timmar att ta sig från Umeå till Vasa i Finland men väl på plats fanns det mycket tid att utforska staden. Den första destinationen som jag och mina vänner (några av dem syns på bilden ovan) besökte var ett arboretum för att se på träd, där almarna var väldigt fina! Vi var även inne i en affär för skogsmaskiner och motormanuella redskap (alltså röjsågar och motorsågar mm) på vägen till arboretet.

De sista timmarna i staden ägnades till att utforska stadens centrum i jakt på mat. På kvällen åkte vi sedan tillbaka till Umeå för att vara utvilade för markläraundervisning dagen efter. Detta var en dag att minnas, särskilt då resan och upplevelsen endast kostade 5 kr!

när färjan for hem igen gick solen bakom horisonten

Saxnäs

Hej alla!

Föregående vecka var jag lite småkrasslig vilket gjorde att jag inte lyckades få iväg något inlägg de dagarna. Men det har hänt mycket spännande som jag vill dela med mig av! Förra helgen åkte jag och ett par andra studenter från olika årskurser ut i fjällen till en ort som heter Saxnäs. Syftet med detta var att erbjuda utbytesstudenter möjlighet till att uppleva en annan del av studentlivet här på SLU. På resan åkte vi turskidor nerför ett berg och pimplade efter röding. Det var en mysig resa som resulterade i att jag kom närmre andra elever på mitt universitet! Endast vädret var lite smått opålitligt med denna resa, men det kan inte hjälpas. Kul blev det ändå!

 

TV: Snödjup i relation till en fjälledsmarkering, cirka 1,5 meter snö

TH: Överblick från berget vi besteg med skidor