April april din dumma sill

Hej hopp! Jag är i Alsen för tillfället då jag startade Tellbell igår. Eller inte jag, Ove A Lindkvist körde och Telle gjorde en godkänd insats. Kusk nöjd, jag nöjd, Telle nöjd, trots ingen placering eller peng. Nytt rekord trots medeldistans och en kort galopp. Snart släpper det för Tellis. Ikväll åker jag tillbaks till Sundsvall och praktik vilket känns bra. Jag har hört att Tekno Odin kommit dit i helgen så ska bli kul att få pyssla på med en riktig stjärna i några veckor. Klockan är 10 och jag har iallafall under morgonen hunnit putsa upp Telles grejer från igår, hämtat sommardäcken från källaren, diskat, slängt in en tvätt och käkat frulle. Tills jag åker ska jag hinna storstäda, packa, duscha och tvätta lite till, plus Tellis. Tur det är fint energigivande väder! Nu kaffe!

Juste förresten! Det var ju avelsvärderin på Wången i Söndags. Allt från en Shirehäst till små shettisar visades. Supermysigt att kika på, älskar våren! Får så mycket glädje, inspo och energi! Förresten så flyttar min pojkvän hit till mig inom 10 dagar <3 Livet leker folk! Hörs!

Bergsåker

Idag kom solen äntligen tillbaks! Och den ska vara framme hela veckan! 😀 Jag är åter i Sundsvall på VFU. Igår gick det inte att träna hästarna pga slask så idag drog vi in 12 hästar till Bergsåker där det kördes jobb. Jag och Bella har mest spenderat dagen i varsin horsecombi dock, då vi hämtade/lämnade alla 12 pållar som skulle tränas. Jag hittar numera från Wolmsta – Bergsåker, något jag inte gjorde imorse. Annars så är Telle anmäld till lopp i ösund tillsammans med Ove A på måndag, ska bli så spännande!

Livet rullar på kompisar, snart är det mitten på April, sen vipps blir det säkert sommar! Annars önskar jag mig pengar så jag kan köpa hästgrejer. Klickar i en ny kassakorg på diverse hästsidor varje dag som jag aldrig på riktigt shoppar. Nån dag dock.

Ansök till hippologprogrammet nu!

Godmorgon vänner! Idag är det den 6;e april vilket innebär att det är 10 dagar kvar till sista ansökningsdagen för hippologprogrammet. Om ni har minsta fundering på att söka så sök! Jag själv funderade som jag säkert tidigare nämnt på hippen under 6 år innan jag faktiskt tog mig hit. Jag anmälde mig faktiskt till antagningsprovet 2 gånger innan jag faktiskt for hit och gjorde det. Varför denna velan kan man undra? Folk som känner mig vet att jag är en rastlös själ. Jag är en hästnörd i grunden men tänkte att, efter ha jobbat med hästar och vanliga jobb att hästar kan man kanske ha som hobby, inte jobb. Tji fick jag, när jag tyckte att alla vanliga jobb var roliga en stund sen blev det väldigt tråkigt. Samt att jag behövde få leka av mig lite runt om i världen innan jag kunde finna någon slags ro, men vetni. Ro har jag äntligen funnit och det är för att jag har valt precis rätt universitetsprogram för mig! Hippologprogrammet erbjuder en kandidatexamen och ger dig en väldigt bred utbildning. Efter dessa tre år kommer jag kunna jobba administrativt eller likväl praktiskt, med egentligen vadsomhelst som innefattar häst. Det öppnar också dörrar för entreprenörskap, vilket är tankarna som jag själv går i just nu.

Om ni har funderingar kring antagningsprovet som man genomför och ska bli godkänd inför innan terminstart så är det bara att höra av sig. Antagningsprovet är en nervös dag. Även om man bedöms i moment som är ganska basic om man är en hästperson från grunden, så är prov altid prov och det är alltid pirrigt att bli bedömd. Jag var rätt ringrostig när jag gjorde mitt prov för två år sedan. Hade haft ett hästbreak här och var, mest pysslat i stallen och inte kört så himla mycket på slutet. Körde dock en del inför och tränade häst vid hand då det ingår i beprövningen. Antagningprovet består alltså av tre moment, Utselning, körning med klocka på bana och häst vid hand. I mitt fall så gick körningen åt pipsvängen. Jag fick ett sto som kunde vara piggelin, speciellt om man stör henne i munnen. Där kom jag nervös, hästen pullar, jag tar i henne för hårt vilket resulterar i att hon blev ännu hetare. Så vi kan säga att det inte gick perfekt den där nervösa dagen för två år sedan. Men allt baseras inte på din prestation just då utan man får berätta varför saker och ting blev som det blev och vad man kunde ha gjort annorlunda för att rätta till situationen även om det är med facit i hand. Så ni måste inte prestera 10/10, att rekommendera är dock att träna på momenten innan. Träna på häst vid hand så att ni känner er säkra, är ni osäker på selning så träna, testa klocka. Mest för eran egen skull så dagen inte behöver bli mer nervös än vad den redan är. Förutom testerna så får ni se anläggningen och får en rundvandring till det som kan bli erat nya hem för de kommande 3 åren, samt träffa några av oss hippologer som redan går här. Sök sök sök! Ni kommer INTE att ångra er, detta är det absolut bästa jag har bestämt mig för i mitt liv. Ni kan också komma hit på något som heter Wångenpaketet där ni får vara här i en dag eller två och hänga med oss en dag under utbildningen. Detta är mycket uppskattat särskilt om man måste flytta en lång bit hemifrån för att gå sin drömutbildning. Det finns i dagsläget 5 platsen på travinriktningen och 5 platser på islandsinriktningen. Du får själv vara med och forma din utbildning och verkligen nischa dig om du vet var du vill vara efter dessa tre år. Hippologprogrammet erbjuder dig en räkmacka där du kan bolla idéer med alla sorters experter i alla områden, perfekt för nördar!

 

Här har ni bilder först hemifrån när jag tränar på häst vid hand innan antagningsprovet, sen från dagen D när jag gjort utselning och mitt misslyckade körprov, haha glad var jag endå ser det ut som 😀 Redo för häst vid hand, som jag förövrigt nailade 😉 Hör av er vid minsta fråga eller fundering! Nu är jag i Alsen, klockan är 07:09, jag har varit vaken sen halv 6 och ska strax bege mig ut i den dm snö som fallit under natten och pussa på TellBell!

Team Tjomsland

Nu har tre VFU-dagar gått och vi trivs här i Sundsvall jag och Bellis. Imorgon jobbar vi också, sen rullar vi tillbaka till Alsen över helgen så vi får pyssla om våra egna pållar också. Tjomsland har väldigt fina kallblod, många hingstar men alla beter sig ok! Igår och idag har vi varit inne med några hästar och kört fort, då banorna kring Wolmsta Gård inte är de bästa såhär på vårkanten, spec inte idag då det kom massa snö igen. I måndags åkte Bella med på lunchtrav på Hagmyren medan jag var hemma på gården och körde häst. Körde fina Cali Maks och lille Odinprinsen. Cali Maks är halvbrorsa med Telle, hehe, de har dock inte en likhet.

Detta är Cali Maks som gömmer sig under all man.

Ikväll ska vi se finalen av mästerkock, sen sova tidigt, somnade kring 7 häromdagen jag 😀 Stackars Bella som bor sambo med en Gunilla som mig själv.

Nu får ni lite bilder!

VFU

Vilken påskhelg vi har! Långfredagen var om tidigare nämnt travdag och det gick hur fint som helst! Telle var kanon, vi knep sista peng men han hade nog kunnat hamna ännu lite längre fram om jag hittat lucka i tid, vi blev istället fast bakom en galopperande rygg en liten stund för länge. Men skam den som ger sig, denna gång kom vi iväg fint i starten och Telle sänkte rekordet ytterligare, plus att jag körde in mina första pengar! Roligt! Nikos häst kom sen 3;a på ett jättefint sätt och Eliax, (passhäst) kom första utan peng med gick en 15- tid på ett väldigt bra sätt han med! Fina hästar! Igår sen så var min kurskamrat Bella på Dannero med sin passhäst och de fick pengar med sig hem de med! Det är kul med trav!

Nu strax rullar bilen mot Sundsvall och VFU. Jag och Bella ska vara hos Tjomsland på hans filial i S-vall. Jag har inga förväntingar utan är bara peppad på att få se något nytt och förhoppningsvis lära mig massor. Det känns också bra att det bara är en tre timmars biltur bort från Wången, för då kan jag komma hem till Tellemannen på helgerna.

Nu ska jag fortsätta äta ur min kyl trots att jag snart spricker. Ha det!

Dagen före dopparedagen!

Imorgon ska jag och Telismannen ut på tävlingsbanorna igen! Han kändes inte perfekt igår under banpreppen dock, men jag hoppas att det beror på några mm för långa framhovar, då dom ska filas ner under morgonen. Vi får provköra ikv igen och se om det gjort något! Annars så är jag tillbaks i Alsen igen! Pojkvännen följde med så vi myser på. Igår gick vi en prommis upp till Landverk när vi var Sessanvakt (hunden). Världens finasta vy!

Nu ska jag snart till stallet och umgås med Tellis, sen får vi se vad dagen bjuder på! Njut av det fina vädret Sverige bjuder på gott folk! Och om ni har några funderingar kring hippologprogrammet eller hur det är att studera på Wången så tveka inte att fråga! Ansökningarna till hippologprogrammet är i full gång!

Tidigt påsklov

Hej och hallå från Umeå! Jag kom hem till hemstaden i förrgårkväll efter en dag med studiebesök i Sundsvall. Vi besökte Svante Båth, PH Vet och Ortsjögård, sen rullade Wångenbussen vidare till Bergsåker där det var v86-tävlingar på kvällen, men då rullade jag hemåt för att inte behöva köra ensamen till umeåt hela mörka kvällen. Besöken var väldigt lyckade iallafall! PH Vet har varit en guru i mina ögon under många år trots att jag aldrig besökt hans klinik, nu när jag fick lyssna på honom under mindre än en timma så mer än växte han i mina ögon och han väckte många tankar i mitt hippologhuvud. Där skulle det vara intressant att spendera mer tid! Ortsjögård var nästa stop, efter en lunchpaus på Pinkladies (en diner som enbart spelade 50’talsmusik, supercharmig), ortsjögård är en modern anläggning som tar emot fölston, konvalescenter, rehabpatienter och unghästar. Jag är ju väldigt intresserad av avel sedan innan och detta besök fick mig att drömma mig bort mot framtiden när jag själv önskar stå som ägare för en sådan anläggning. Finns det något mysigare än föl och unghästar?

Här i Umeå så har jag hunnit med en stallvisit, (hör och häpna) Telles halvbror Almfaks bor här, och vi var ute på en mysig tur under gårdagen medan solen sken. Annars hann jag umgås med familjen under gårdagen och vi avslutade kvällen med ett biobesök. Vi såg tårtgeneralen och den var verkligen över förväntan! En rolig men samtidigt fin film! Idag sen så ska jag och pojkvännen hänga på Avion och IKEA, vi har en lunchdejt inplanerad med Joels mamma och senare en fikapaus med hans pappa. Jag är hemma den här veckan då alla våra kurser slutade i tisdags. I onsdags började VFU-kursen, men vi tar lite lov innan vi åker iväg då VFUN bara är förlagd under 8 av de 10 veckor som kursen pågår. Jag och Bella ska vara hos Tjomsland i Sundsvall om jag inte nämnt det tidigare. Det känns roligt, och det känns samtidigt bra att jag inte är alltför lång ifrån Wången (bara ca 3timmar) så kan jag hänga med Telle på helgerna nu när formen är i toppskick! Mer om detta senare! Här kommer några av de få bilder jag hunnit knäppa under de senaste dagarna.

   

Kursavslut

Godmorgon! Klockan är 07:09, jag har just deklarerat och får tillbaks välbehövliga pengar <3 Annars så är det idag kursavslut i samtliga kurser, vet ni att allt jag har kvar av hippolog år 2 är VFU i 8 veckor? Tiden har gått så hiiimla snabbt. Känns som att det var igår jag började typ. Idag så flyttar Rex till ny människa (läs gymnasieelev på Wången) och jag tror att även Jerva ska få en ny skötare. Imorgon sedan så åker vi på studiebesök i Sundsvall och sedan vinkar jag hejdå till studiebesökskompisarna och rullar hem till Umeå! Det ska bli så himla skönt att komma hem i några dagar. Niko tar hand om Telle medan jag är borta så jag kan känna mig bekymmersfri. Telman ska starta på långfredagen nästa vecka är planen, så jag kommer tillbaks till Alsen i början på nästa vecka och finslipar inför start. Idag ska han gå banjobb vilket jag hoppas ska gå galant! Annars så står bara en kursvärdering på schemat, tvättider, städning av lägenhet och rensning av kylskåp (lika med ät upp allt som finns). Ha en trevlig Tisdag!

Periodslut!

Det närmar sig slutet för period 3 vilket verkligen känns av. Nästan alla kurser är avslutade med godkända resultat, idag hade vi unghästexamination där jag examinerade Jerva som jag och Bella har kört in sedan i höstas. Hon var suuuperfin dagen till ära och tog inte ett felsteg. Trots att hon var helgalen påväg ut till hagen imorse 😀 Så kul med häst!!

Annars så lämnade jag precis in en uppgift där vi fått fördjupa oss i en valfri träningsmetod och redovisat ett träningschema. Jag anpassade mitt till Telman vilket gjorde det superroligt att skriva, och det är faktiskt ett seminarium angående det ämnet som är det sista som väntar innan jag åker hem till Umeå ett par dagar.

Annars så har Fredrik Johansson, föredetta jockey och Stina Swartling, montéryttare –  varit på Wången under veckan.  De har hållt fyspass på både mark och häst för de som varit intresserade! Även om jag inte tänker mig en montékarriär så finns det mycket jag kunde ta med mig från det de har att berätta.

Åre och systrar!

Igår vinkade jag av systrar efter en supermysighelg som började i Åre! Vi skålade in helgen med bubbel uppe på hotellrummet och gick sedan till Fjällpuben och åt middag. Jag åt Oxrygg och det var såååååå gott, har typ aldrig ätit godare i livet. Nämen allt var seriöst perfekt. Sen trippade vi vidare till Bygget och dansade och umgicks natten lång. Hotellfrulle morgonen därpå som tyvärr inte var superimpressive, därefter rullade systrarna och jag hit till Alsen! Väl här tog vi en välbehövd nap inan vi åkte ut på körtur med Tellis. Sen spelades nintendo 64, det lagades tacos och vi mös till Mellofinalen. Mysigaste helgen <3

Idag kickade jag igång måndagen med projektredovisningen som jag och Bella har jobbat med under vintern. Det gick helt okej tror jag! Sedan skulle jag egentligen ha examination med Jerva, men läraren var sjuk, så vi har skjutit på det till Fredag. Då hinner vi öva lite mera häst vid hand, jag och Jervis! Annars kommer Fredrik Johansson, Galopp-montétyttare imorgon och ska hålla föreläsningar och annat kul för oss under veckan! 😀 Vi börjar imorgon eftermiddag med att prata galoppträning, ska bli spännande då jag och Tellis tänkte ägna sommaren åt det.

Annars har halsonten kommit tillbakasmygande?