Höga toppar och…

Ja ni förstår.. Denna veckan har bjudit på det mesta så att säga. Tråkigt nog har min ena sköthäst Rolling Stones blivit gaffelbandsskadad. Känns väldigt trist men så är det. Var kanske inte världens roligaste start på terminen för min del, då min passhäst jag hade förra året drog på sig en senskada. Då tog jag det väldigt hårt och det är svårt att inte göra så även nu. Det är ju tyvärr så det är att hålla på med hästar ibland, det är inte alltid det går bra och det är många faktorer som skall samverka. Jag har fått jobba mycket på min självkänsla och självförtroendet, då detta är sådant man behöver kunna klara av i sitt framtida yrkesliv. Det går inte att deppa ihop helt utan det är bara att kämpa på. Ett tips till alla därute är att inte vara för hård mot sig själv. Livet blir så tungt att härda ut då..

Resten av veckan har gått i ett. Jag och Felicia (som åkte med som medhjälpare) har kört våran ena hippologhäst, ettåringen Definitely ett par gånger nu. Hon har känts fin, men är tyvärr en tjej med otur och kommer in med den ena sparkskadan efter den andra. Skärper de sig inte så blir det bubbelplast runt hela hästen snart alltså… Även vår andra hippologhäst, Chucklehead, har börjat träna på lite i sandbacken. Han är lat och lattjar mest runt. Imorgon blir det slut på det dock, då han skall få lufta benen lite på travbanan! Får se vad han tycker om den saken.

Chucklehead

Vi har även ett antal andra kurser än just travkursen (så klart) och där har vi denna vecka bland annat haft en redovisning och en ”hippoanalys”. Redovisningen gick i temat ”stallklimat” där vi med olika mätverktyg undersökte hur stallmiljön skiljde sig mellan lösdrifterna och stallarna på Wången. Även hur det kan påverka hästarna. Bland annat hur de påverkades av ventilationssystemet och luftfuktighet. Vi delades in i två grupper (där vi undersökte olika stallar) och sedan redovisade vi för varandra. Bland annat gick det att utläsa att ventilationen inte fungerade som tänkt, då dörrar stod öppna och det ledde till att luften tog enklaste vägen ut. Det innebär, för de hästar som står längst bort från den öppna dörren, att ventilationen kan bli mycket dålig i en del boxar. Det var ett exempel på något som man kan behöva ha i åtanke kring stallmiljön. På torsdagen hade vi licenskurs och jag fick köra Flickas Honey, vilket var mycket kul! Jag hade tänkt att lägga licenskursen på is, då jag haft nerver som spökar. Men nu har jag kommit fram till att det är så kul så att jag får ge det ett försök. Om jag hamnar ute på travbanorna eller inte framöver återstår att se… Sedan blir det ju inte bättre när man råkar jämföra sig med sina kurskamrater som kört över hundra lopp haha! Men man skall ju aldrig jämföra sig med andra.

På fredagen åkte vi till ett nybyggt stall ett par mil från Wången. Vi skulle då ha en hippoanalys, vilket i praktiken var som ett studiebesök. Det var en häftig anläggning, då de hade ett unikt koncept. Ridhus, stall och bostadshus satt alla ihop! Vi kom alltså fram till en gigantisk byggnad. Ridhuset var unikt med sin fibersand. Fibersanden kostade dubbelt så mycket som ett ”vanligt underlag” och sanden kom från andra sidan Sverige samt fiber från Tyskland. Det är samma material som det är på ridtävlingar på EM och VM. Väldigt häftigt att se. Syftet med anläggningen var att få dit många duktiga tränare och hålla lektioner bland annat.

Hela byggnaden fick ej plats på bilden.. Detta var alltså ett ridhus, stall som boningshus på bilden.
Vackert stall
Det fina ridhuset (stark ”vill ha -faktor!!)

Sedan blev det plötsligt helg! Inte en dag för tidigt. Helgen bestod av; Lördag- att mysa med min katt och frysa i min isbit till lägenhet. Läst lite i en deckare, pluggat. Sedan åkte vi till Pinchos på lördagen med (nästan) hela hippologgänget. Var mycket trevligt! Idag har jag lyckats sova tills klockan 12, sedan har jag ridit Elsas (som går hipp3) Islandshäst Yngvi tillsammans med Edith som går hipp1, väldigt mysigt! Hann även köra Definitely med Felicia. Nu taggar vi ny vecka!

Elsas fina Yngvi
Livsnjutaren Leo

Åby Yearling&Mixed Sale 2019

Igår var det auktioner på Åby. Hann ej se hela auktionen, utan bara en del i början. Det var ett unikt upplägg, då det inte bara såldes ettåringar, utan även avelsston och starthästar. De sistnämnda hästarna blev sålda vid ca 21 och direkt efter startade dem i V64 där prissumman gick till nya ägarna. Tyvärr fick jag ej se detta live, då jag var tvungen att åka tidigare. Tycker det lät som ett roligt upplägg i alla fall! Lyckades även glömma att ta kort… Något jag reagerade på var hur mycket lugnare alla hästar var under denna auktion jämfört med Elitauktionen och Kriterieauktionen som båda hölls på Scandic Infra City i Stockholm. Det var få hästar som inte ville in i ringen och de flesta stod lugnt under hela budgivningen. Om det var en slump eller inte vet man ju inte. Överlag anser jag att det var ett mer hästvänligt upplägg. Det märktes i stallarna, där knappt någon häst ens gnäggade. Verkade harmoniskt trotts massvis med folk. Det tror jag kan bero på att Åby har goda förutsättningar att hålla auktioner och hysa in så pass stora mängder med hästar. Det fanns lediga boxar trots att det var en stor mängd hästar och människor som vistades på området. Det behövdes inga provisoriska stallar, vilket jag tror lugnade hästarna. Auktionshallen var också behagligt tempererad (för oss människor). Det enda minuset var väl priserna på hästarna. Av de hästar jag hann se gick rätt så många åter och det var förvånansvärt många (enligt mig) som gick åter eller såldes för 30-45 000 kronor. Kändes dock lite som att en del av första hästarna gick åter av den anledning att auktionen inte riktigt kommit igång, den känslan fick jag i alla fall. Men överlag tycks hästarna sålts för hyfsade priser, men inga extremt höga priser, då den dyraste starthästen såldes för 470 000 kr och den dyraste ettåringen såldes för 550 000 kr. Det gissar jag kan bero på att detta var den sista auktionen för i år, där det tidigare i år bland annat har varit Kolgjini Sales, Elitauktion och Kriterieauktion. Alla säljare kanske inte var helt nöjda med priserna, då en häst bland annat gick för 675 000 kronor och sedan ropades tillbaka (Nr 94, Indeed Smart som är ett ettårigt sto e. Ready Cash, u.Firtina Boko). Det här med att gå på auktion är något nytt för mig och det är mycket att lära, men väldigt roligt! Detta är med andra ord inte en experts utlåtande. För den som vill läsa mer om vad hästarna gick för kan kika in här: https://yearlingsale.se/auktioner/aby-yearling-mixed-sale-2019

//Iakttagelser från en avels-amatör

Allmänt tjöt

…Och lite filosoferande kring hur det är att plugga på Wången! Vad gör man på dagarna? Kvällarna? Helgerna? Varför går jag här? Hur är det att bo i Jämtskogarna? Och viktigast av allt; vart är jag påväg just nu (hehe)? Spärra upp ögonen för här kommer dagens novell.

Nu är jag nämligen på g mot Göteborg för en helg hemma. Känns skönt att åka hem ibland, även om jag sällan har hemlängtan. Tänkte multitaska lite här på planet och berätta om denna vecka. Fast innan det vill jag bara påpeka att Göteborgska är Sveriges finaste dialekt (framtida göteborgare välkomnas med öppna armar pga trött på norrländska… Men bara lite). Överlag brukar ju folket på Wången byta dialekt när så många människor med så olika dialekter möts i en härlig symfoni. Inte jag.. Har gått från att prata halländska till att bli en tvättäkta Göteborgare på mindre än ett år. Har släppt fram min inre Glenn Hysén… Har bestämt mig för att åka hem lite oftare, förra året åkte jag knappt hem någonting alls. Man har ju sin ”wångenfamilj” och vi hittar på allt möjligt. Livet som hippologstudent på Wången innebär att studera i mindre grupper, vilket kan klinga negativt enligt vissa. Jag vill dock slå ett slag för Wången haha! Vi har väldigt bra sammanhållning vi hippologer här. Låter klyschigt men det blir en liten familj. Det är ofta roliga aktiviteter, både i och utanför studiesammanhang. Det är nog det jag tycker är det bästa med att studera här.

Tätt därefter kommer den galet vackra utsikten… Sådana vidder som det blir härute i skogarna är svårt att finna någon annanstans. När jag började plugga förra året var jag något skeptisk kring det faktum att Alsen ligger lite off, men nu tycker jag inte längre att det är särskilt långt till närliggande platser. Det tar ungefär 50 min att ta sig till Åre. Där är det mysigt att gå i affärer, åka skidor eller gå ut på helgerna om man gillar uteliv. Nattklubben Bygget har även lite kändisar där ibland som har spelningar, som exempelvis Petter, Benjamin Ingrosso och LBSB. Östersund ligger ca 50 min bort och där finns gallerior, bio osv. Precis utanför oss som bor i kösta finns ju även en bygdegård. Där är det fullt pådrag på bygdegårdsfesterna. Väldigt roligt och det ger även en känsla av att ha ett studentliv. Dessutom finns det en spa-avdelning på Wången med jacuzzi som man kan hyra… Det finns många möjligheter för den som vill hitta på saker här.

Denna veckan har bestått av lite pluggångest då jag inte tagit tag i mina uppgifter i tid, känns dock bättre nu. Vi har bland annat en uppgift just nu där vi valt varsitt ämne kring hästens anatomi som vi skall fördjupa oss kring. Jag valde leder. Vi skall sedan hålla en föreläsning för hipp-ettorna där vi presenterar våra valda ämnen. Vi berättar då bland annat kring anatomiska strukturer, namn på kroppsdelar på latin osv. Det är väldigt lärorikt. I tisdags hade vi ridning på schemat i travkursen. Jag fick då rida min gamla sköthäst Rex Lavec. Det var ett kärt återseende… Ett av de examinerande momenten i travkursen i år är just ridning, där vi skall rida någon form av program. Inför provet har vi ridit och tränat på att byta sittben och rida volter. Även om jag känner att jag koll på det så är det alltid lärorikt att rida lektioner. Förra veckan under ridlektion fick jag hänga på Tamara och Soltuns Kosmos med en häst som heter Citabelle. Då stod det galoppintervaller på schemat. Var lite som förr i tiden när det enda man gjorde var att galoppera (var ju det bästa som fanns).

Dagarna går fort här överlag. Försöker minnas vad som skett nu det senaste, men det faktum i kombination med att jag är en allmänt glömsk person förenklar inte direkt. Något jag däremot minns är att det kom massor med snö både den 1 oktober och dagarna därefter. En skräckinjagande syn för en förvirrad göteborgare. Men snart kommer det vara massvis med snö och det är ju det bästa som finns!

Min sköthäst Rolle (Rolling Stones) har varit svullen i ena bakkotan och vi var oroliga att det var en skada i gaffelbandet. Nu har svullnaden gått ned och som tur var tycks det ha berott på att han slagit på sig på det benet. Det är aldrig roligt med skadade hästar, så det kom som en lättnad. Eftersom han ströks från den planerade starten i fredags så skall han eventuellt starta i slutet på oktober. Så nu håller vi tummarna för Rolle!

Kriteriehelg dag två och tre

Lördagen inleddes med ett studiebesök på Menhammar Stuteri. Rundturen bestod av en vända i seminstationen, rundtur i stallarna samt ute i hagarna bland stuteriets alla hästar. Vi fick bland annat hälsa på Maharajah, Readly Express, Panne de Moteur och Nuncio. De levde ett härligt hästliv i stora gräshagar där de tävlade om vem av dem som var störst, bäst och vackrast.

Efter studiebesöket for vi vidare till Solvalla. Där fick vi hänga på och se hur det gick till vid bland annat dopingkontroll och vi fick även se de fina kontoren vissa av Solvallas anställda arbetade vid. Sedan fick vi självklart sett ett par lopp innan vi åkte vidare mot kriterieauktion.

Glada tjejer (Felicia jobbade på kriterieauktionen så vi fick roa oss själva)

På söndagen åkte vi återigen till Menhammar, till Yttersta gård för att välja ut två hästar vi skulle ha med hem till Wången. Den ena hade vi redan valt ut, så det var häst nummer två som vi skulle titta på. Först ut var ett sto som såg trevlig ut, men när den andra hästen kom ut på gången var vi alla kära. Det var då som sagt Chucklehead.

Förutom Menhammar och Yttersta fick vi även en rundtur på Annemanna, som drivs av Margaretas dotter. Förutom travhästar fanns där även högpresterande Westernhästar samt ett flertal käpphästar (och väldigt söta barn).

Vi åkte sedan till Solvalla igen för att se på trav. Efter kriteriet åkte vi åter igen till Menhammar och hämtade upp hästarna för att bege oss hemåt. Hälften av färden bestod av märkliga finska och franska låtar samt hela Queens album… Tamara och Bosse DJ:ade och avfärdade varje invändning mot en viss låt med att säga ”detta är kultur”. Kan lugnt medge att det var ett under att vi alla överlevde färden utan en skråma.

Helgen som varit

Denna helgen var ingen vanlig helg… Det har ju (för oss travisar) varit kriteriehelg! Med detta menas att det hålls kriterieauktioner på Scandic infra city (i Stockholm) och travtävlingar på Solvalla. Travhippologerna (dvs jag, Felicia och Tamara) åkte dit med våra kursledare i travkursen, Linda Degermark och Bo Eklöf. Vi var där i studiesyfte och vi hann med väldigt mycket på denna helg (=väldigt trött gäng som anlände till wången vid 03:30 natten till måndag..). Vi hann med två studiebesök, besiktning av häst inför auktion, titta på auktionen både fredag och lördag, vara med på diverse studiebesök på de olika avdelningarna på Solvalla med mera. Vi hade en rolig helg helt enkelt.

Fredag-

Avfärd 07:00.

07:15 hämtade upp en styck sömnig Bosse.

Ca 11; Anlänt i Sundsvall på studiebesök numero uno. Det var på

Ortsjöns Hästgård i Sundsvall (https://www.facebook.com/ortsjonshastgard/ ) Vi var imponerade av vårt besök. Det var en riktig drömgård. Dessa saker tyckte jag utmärkte sig på gården:

*Gödselhantering. Hårdgjorda ytor (som kostat mycket att åstadkomma men var väl värt pengarna) förenklade gödselhantering. Det är snart oktober och ingen lera…. Gödseln kördes bort med traktor. Alldeles intill hästarna betade kor. De betade ner intilliggande hagar. Detta för att bli av med parasiter (de överlever inte i ett annat värddjurs kropp). Sedan växelbetades hagarna. Hästarna blev av med eventuell koskräck på köpet.

*Parasitbekämpning. Gården är en del av SVA:s kontrollgårdar, vilket innebar bland annat att träckprov togs på varje (!) enskild häst. De hästar som behövde avmaskas fick i samråd med SVA noga utvalda medel (ej ”samma till alla”). Starka maskmedel gavs enbart om det var absolut nödvändigt, annars fick de ”snällare preparat”. Varför? Jo, på grund av det finns risk för parasitresistens. Detta kan leda till att parasiterna blir resistenta och att maskmedel inte längre har någon verkan. Dessutom är de noga på gården med att skicka efter och göra odlingar. Där går det att utmäta om stora blodmasken finns i markerna. Stora blodmasken är den mask som ställer till mest för hästarna och kan orsaka stora problem. Detta bör göras på alla gårdar..!

*Stora lösdrifter. Hästarna rörde sig över stora marker. Forskning på ridhästar har visat att de håller bättre senare i livet om de får röra sig över stora ytor på lösdrift under sina år som unghäst. De hade stora halmfyllda ladugårdar att gå in i. Noga var det också att påpeka att det var lösdrift- inte ”slödrift”. Alla hästar (unghästar, fölston mm) visiterades dagligen.

*Fölungarna hanterades regelbundet. Mer intensivt vissa perioder. När fölen lämnade gården kunde de lyfta ben, bli spolade och lastas utan medhjälpare. Det viktigaste var att fölen upplevde allt som något trevligt, inte läskigt. Viktigt var även att de blev trygga och modiga hästar med respekt för människor. Ingen fölunge fick lov att flytta på en människa.

*Avvänjning- först i åttonde månaden. Sedan sker en gradvis avvänjning. I unghästflockerna finns sedan alltid minst en äldre häst. Dessa håller ordning och reda i hagarna. De kallades för ”arbetshästar” då de jobbade på gården med just denna uppgift.

*Fri tillgång till grovfoder av god kvalitet. Inget kraftfoder! De höll sig i gott hull utan kraftfoder, på grund av de höga värdena i hösilaget. Istället gavs extra mineraler, exempelvis selen.

Efter studiebesök nummer ett fortsatte vi vidare och väl framme i Stockholm gick vi och tittade på auktionshästarna. Vi analyserade exteriör av hästarna tillsammans med Bosse. Det var roligt att han var med, det är en stor kunskap som Bo Eklöf besitter och jag och Tamara fick lära oss mycket. Något vi reagerade på var att vi fick se fler tråkiga haser, harhaser och dåliga benställningar än vad vi väntat oss. Dock var det till största del fint stammade hästar som överlag tyvärr inte gick för särskilt mycket pengar. Tråkigt för uppfödarna… Därav var det ganska många hästar som ropades tillbaka och blev osålda. Vi skulle eventuellt också få ropa in en häst på auktionen (Menhammarhäst) men så blev inte fallet. Med oss hem fick vi ju som sagt två hästar, båda från Menhammar Stuteri.

Det var en del från fredagen då jag tänkte att lördag och söndag får komma i ett annat inlägg, innan jag snart spräcker gränsen för antal ord per inlägg hehe..

Jag och Tamara gosar med två mysiga fölungar (samt Bosse i bakgrunden som fick stanna utanför hagen då han var för osmidig för att komma mellan staketet haha)
Pigga gänget

Hälsningar från nya bloggerskan

Trevligt att få blogga för SLU måste jag säga! Alicia Flyrin heter jag och går andra året på hippologprogrammet inriktning trav på Wången. Det var inte självklart att det skulle bli just travinriktningen jag hamnade på, då jag från början sysslat med islandshästar. Min travbakgrund startade med att jag började jobba extra i ett travstall under helger, efter att ha fått tips om extrajobb från en släkting. Jag fortsatte jobba extra helger och sedan även vardagar under ca 4,5 år och har lärt mig massor på det. På gården fanns det tre stallar, med avel, unghästar och tävlingsverksamhet. När jag sökte till hippologprogrammet hade jag precis flyttat in i min nya lägenhet i centrala Kungsbacka (en lägenhet med den placeringen är i stort sett omöjlig att få tag i). Planerna var då att söka fast anställning i travstall. Jag kan än idag inte förstå att jag flyttade från drömlägenheten… Ändå kunde jag inte släppa tankarna på hur det vore att studera till hippolog. När jag, efter att ha bott ca en månad i lägenheten, bestämde mig för att flytta nästan hundra mil till lilla Alsen var de flesta i min omgivning i chocktillstånd. Jag åkte upp på antagningsprov och efter att ha blivit antagen styrdes lillbilen mot Östersund. Jag fick även sålt mina två islandshästar (vilket jag fått ångra hundra gånger om). Nu har ett år gått och jag trivs bra. Dagarna är alltid roliga här och vi lär oss ständigt nya saker. I vår travkurs har vi nu fokus på unghäst och ridning. Vi har därför fått två nya hästar, varav en är hos oss hippologstudenter på inkörning och den andra är en tvåårig hingst som är vår nya hippologhäst. Ettåringen heter Definitely och är E. Zola Boko, U. Really and truly och UE. Varenne. Tvååringen heter Chucklehead och är E. Jocose, U. Nollkoll och UE. Viking Kronos. Jag har även Rolling Stones som sköthäst. Han är Wångens stolthet, en äldre herre som varit en unghäststjärna tidigare under sitt liv (vunnit bland annat treåringseliten och långa E3). Mer info om mig och hästarna kommer inom kort!

Chucklehead
Även kallad ”Chuckie”
Rolling Stones i banjobb

Snipp snapp snut så var sagan slut

Hej och ursäkta ej tidigare adjö. I Fredags hade vi vår examen, jag och Bella fick dela på Karin Ericsson stipenditet vilket kändes helt rätt då vi varit väldigt jämna under vår utbildning. Jag har haft familjen här sedan i torsdags vilket har varit supermysigt, de åkte igår vid lunch och även om jag började jobba redan i fredags efter examen (jobbar med wångens hästar denna sommar sen får vi se var det bär av) så är riktigt första jobbdagen idag.

Tack för den här bloggtiden iallafall och hoppas ni haft någon nytta av att läsa om in vardag som hippologstudent. Jag finns på facebook och instagram feliciawester om ni skulle ha några frågor framöver. Annars vill jag tacka för mig och önska alla en underbar sommar!

Dissektion

Idag har vi dissekerat hästben och skrivit ut alla ligament och vävnader på latin. Hur var er måndag? Nämen det var kul, luktar lite äckligt annars rätt spännande att skära i hästben. På fm hade föreläsning via länk tillsammans med veterinärstudenterna och Anna Bergh, väldigt intressant.

Imorgon ska jag köra wångens examenslopp för avgångselever och studenter sen tar jag med mig hästen jag kör hit till Wången en månad då ägaren ska opereras. Blir roligt! Massa som händer nu, nästa vecka är det elitloppet! Ska bli fett najs, bara jag hittar hästvakt hehe.

Opponering

Idag är det precis en månad kvar till examen! Så sjukt, tänk att jag snart gjort tre långa år här på Wången. Idag hade vi iallafall opponering på våra exjobb och samtliga blev godkända wihio! Annars snöar det här i mitten på maj?

I helgen har jag iallafall haft just helg, iom att vi hade deadline inför opponeringen i fredags. Passande nog kom kompis malin hit från huvudstaden och vi hade en supermysig helg trots aprilväder som snö, hagel, regn, sol, blåst, vindstilla. Vi hann äta på creperiet i Åre, besöka Ristafallet, ha en sen vinkväll, laga gofrulle, göra yoga, promenera blanktjärnsrundan och äta sushi i östersund! Värsta myshelgen <3

Nu har jag pluggat lite ikväll och imorgon ska jag förbereda exjobb inför miniredovisning för utbildningråder (Torbjörn Jansson och Nils Roneus) på torsdag. God tisdag!

Slutspurt!

Jag är helt värdelös på att blogga nu jag vet. Förra veckan hade vi påsklov iaf så då låtsas vi att jag var ursäktad. Vi studenter har ju inte riktigt lov, men det var iallafall undervisningsfritt vilket var skönt för det var dunder väder, jag var valpvakt och gårdsvakt åt en av mina lärare. Fick också feta pollenchocken för att det blev grönt på träd och gräs i slutet på april? Gissa sen vad jag vaknade till idag? SNÖ! Typ 5cm säkert mer. Jaja, det mesta är borta nu men det småsnöade på oskis kvällsprommis ikväll igen……

Iallafall så har ju SAS haft flygstrejk som ingen kanske har missat! Min kompis höll däremot på att missa sin helg här pga av det, men nu verkar det som att hon kommer imorgonkväll från estockholmot! Välkommen Mallis. Malin är en kompis jag lärde känna när jag bodde i L.A för 5 år sedan (så längesedan!!) hon peppade mig att söka hit då jag alltid varit hästnörd.

Annars är jag numera även en hundnörd och vill ha kennel och ställa ut och tävla och träna hund helst, hehe.

Det jag egentligen skulle skriva om och menade med rubriken var slutspurt på exjobbet. Lämnade precis in det för opponering som jag är godkänd för, själva opponeringen blir på Tisdag nästa vecka. Blir spännande, sen ska vi testredovisa det för utbildningsrådet på torsdag nästa vecka vilket blir ännu mer spännande! Men lix dags att bli kompis med mitt arbete verbalt mer än att berätta titeln och resultatet till folk i en mening.

Nu vill Oskis nog sova så jag antar att vi gör så, nattinatt! Och glad snöig maj!