Nu tar vi lov!

Muntliga syntesen gick super att göra om men jag fick en ny rest hehe. Nästa måndag har jag omtenta i stallmiljö men utöver det är första året på hippologutbildningen klar! Man kan inte alltid vara på topp helt enkelt men det är bara att göra om och göra rätt! 🙂
Efter omtentan är planen för mig och Samba att dra hem till Dalarna på sommarlov. Vi har massor av skogsstigar och kuperad terräng som vi ska träna på och förhoppningsvis hänger hon med mig till Wången i höst för att stå där och tränas. Man vet ju aldrig med hästar men målet är att hon ska visas nästa vår/sommar, då gäller det att träna noga!

Det här skolåret har gått SÅ fort! Jag har ju sagt det en hel del hehe men jag menar det verkligen, tiden går sannerligen fort när man har roligt. Att gå hippologutbildningen är helt fantastiskt roligt och lärorikt. Man blir hemmablind på sin egen kunskap men jag har moments lite här och där när jag inser hur mycket jag faktiskt har lärt mig!
Och viktigt viktigt hörni, det finns fortfarande en chans att söka och komma in på hippologprogrammet till hösten (trav eller islandshäst)! Det finns några platser kvar så det är möjligt att skicka in sen anmälan och ett extra intagningsprov görs i augusti. Så till dig som inte sökte i våras men ångrade dig, här är en andra chans 🙂

Det här blir mitt sista inlägg för det här läsåret, men i höst fortsätter jag blogga här vilket jag ser fram emot. Det är så roligt att skriva ner allt som händer och kunna se tillbaka på det. Lätt att glömma allt som händer 🙂 Här kommer det eka tomt tills i höst men på instagram kommer jag vara aktiv som vanligt (alltså posta väldigt mycket bilder på hästar hehe). Där heter jag eafannyk.

Önskar er en bra sommar, så kan vi ju alla hålla tummarna att det fantastiska vädret (plus regnskurar lite då och då, vi måste ju ha hö! Hehe) håller i sig. Tjoflöjt så länge!

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Gör om gör rätt

I torsdags var det muntlig syntes där vi ska välja ett påstående som vi ska argumentera för/mot. Det handlar om att som hippolog kunna ta fram relativ fakta och forskning för att avgöra och lära ut vad som stämmer eller inte. Jag valde påståendet ”hjälptyglar får hästen att gå i rätt form” då hjälptyglar och (främst) form är något jag intresserar mig för. Dock så måste jag göra om den då jag inte hade tillräckligt med belägg hehe. Ingen ursäkt, men en förklaring är stalltentan som tog upp mycket tid samt att jag var distraherad av avlivningarna jag var med på och var nervös inför (men gick bra att vara med trots allt). Jag gjorde det jag kunde men är ändå skönt att göra om och visa vad jag kan på riktigt. Man är inte alltid på topp 🙂

Igår kväll anordnades det med hjälp av hippologens akademiska studentkår, HAS, en avslutning för treorna som går ut nu på fredag. Vi grillade, åt god efterrätt och spelade kubb. Dom fortsatte kvällen med bland annat bastu medan jag åkte hem, då jag kom direkt dit från en jobbdag i stallet och ville hem och duscha och sova 😉

Idag har jag gjort alldeles för lite vettiga saker men vad gör det om 100 år. Jag delade manen på Samba, det lilla hon har… Hehe. Hon verkar fälla lite av manen också men vill se om manen ligger kvar om jag delar den så att den förhoppningsvis kan fortsätta växa på båda sidorna. Annars får jag kvickt ta ur tofsarna så hon inte blir flintis!

Så tycker jag att vi alla ägnar ett tack åt moder natur för det fantastiska vädret vi har, samt ett grattis till alla sorters mammor på mors dag 🙂 (Kanske räknas vi hästmattar också? 😉 )

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Tack Ymir

Igår var en tråkig dag för många på Wången. Ymir och Björk som jobbat på skolan länge och väl togs bort på grund av försämrad hälsa. Björk har jag inte haft att göra med så jättemycket men Ymir desto mer. Båda har varit ovärderliga för skolan.

Ymir var en av de första hästarna som kom till Wången när islandshästinriktningen öppnade. Jag har hört att han var lite vildare på den tiden men alla som haft turen att träffa honom förstår nog att så inte var fallet senare. Alla kunde rida och hantera honom. För den oerfarne ryttaren var han en trygg trotjänare och för den mer kunnige tände han till och gav allt. Oavsett situation så har han gjort sitt allra bästa och ställt upp med positiv anda.

Jag har bara fina minnen med Ymir. Han introducerade mig för konsten att rida pass och hjälpte mig att klara flera examinationer. Under vårterminen på sista året på gymnasiet tävlade vi och ställde upp i både tölt, femgång, A-flokk, speedpass och stilpass. Han taggade till ordentligt varje gång det var pass som gällde. När jag hade honom som träningshäst på den tiden så brukade vi rida ut och så fick Ymir välja väg och gångart. Det växlade mellan skritt, tölt och galopp och slingan med ovalbanan som avslut var en favorit. Jag brukade fläta hans pannlugg när vi skulle rida då han var så fin i det. Igår gjorde jag en sista fiskbensfläta i hans lugg. Det är svårt att beskriva en häst som Ymir, det är nog en individ som måste upplevas. Ni som vet, ni vet. Jag är inte ledsen som jag trodde att jag skulle vara, bara glad och tacksam över att få ha tagit del av hans liv. Jag ser framför mig hur han springer på stora gröna ängar, med en stor sjö bredvid som i Alsen där han spenderat sitt liv. Han äter gräs tätt intill sin gamle vän Isak som han lärde känna på Wången.


Vänster; här red vi på travbanan i närmare minus 30. Jag hade tre lager tröjor med två vinterjackor över frusen som jag är. Vill minnas att det gick ganska bra den dagen trots allt.


Vänster; på tävling i Härnösand. Vi red både ingen pass alls och väldigt bra pass. Den dagen lärde jag mig mycket teknik gällande passläggningar.


Vänster; det ridpasset gick så bra att jag sjöng någon sorts improviserad låt (som jag hoppas ingen hörde)


Höger; våran sista ritt innan Ymir skulle på bete och jag skulle ta studenten


Höger; julshowen 2015, kadriljen hade pirattema och jag och Ymir drog några passträckor genom ridhuset. Papperspapegojan Ernst som sitter på mitt huvud är kvar i hörnet på Ymirs gamla box.

Om någon som känt Ymir och har bilder eller berättelser att dela så tar både jag (och säkert skolan också) emot med glädje. Han har verkligen varit en klippa för verksamheten och alla som träffat honom.

Björk har jag tyvärr varken bilder eller berättelser av, men hon har varit lärorik för många och varit en riktig krut-tant från början till slut. Energin verkade aldrig ta slut för henne!

Livet har ju sin gång men jag vet med säkerhet att både Ymir och Björk kommer att finnas kvar i mångas minnen och hjärtan och lärdomen de gett har hjälpt mängder av folk att utvecklats. Nu får de äta hur mycket gräs de vill och det förtjänar dom verkligen.

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Hoppsan hejsan

Swish har det sagt och så var det söndag. Sitter i soffan med öppen balkongdörr. Luktar lite ko från granngården men det är så lyxigt med det fina vädret att det inte gör något alls 😉

Vad har hänt i veckan då? Samba försöker jag hålla igång någorlunda men haft lite dålig inspiration och motivation, det blir ju liksom så ibland. Det är mest att jag känner mig uttråkad och vill ha nya situationer att ta tag i, vilket vi snart kommer att få. I torsdags gick hon från att vara en spännis till att kunna ridas! Med en signal jag lärde henne från marken några minuter innan kunde jag få henne att söka sig framåt och nedåt genom att lyfta ryggen genom magmusklerna, slappna av och helt enkelt använda all energi till att arbeta på ett bra sätt. Suuuperroligt! Såklart galoppade vi flera varv också då hon har väldigt lätt för det. Bästa galoppen jag stött på! (Är faktiskt inte jättepartisk här, har inte ridit så många islandshästar med så bra galopp!) Idag fyller hon fyra år 🙂

Lydia har haft några gummibolls-pass där det känns bra. I fredags gick hon med på antagningsprovet (roligt gäng, hoppas på att få se dom/er igen i höst!) och skötte sig fint, men såklart så fick hon lite nya intryck och det tog ett ridpass igår att få tillbaka ”våran” ridning. Hon är bara sex år men otroligt schysst och enkel att ha att göra med, tråkigt nog så är ju ridprovet imorgon och efter det ryker antagligen skorna inför betet som börjar snart.

Stalltenta och några mindre uppgifter kvar, utöver det så är det lugnt och skönt plus gissningsvis deltagande i den årliga städningen av stallet. Hoppas att vädret fortsätter i samma anda som den här helgen!

Idag har min kära nära vän Sanna åkt hem efter att ha bott hos mig och tävlat på Wången sedan i fredags. Gneistis vårkval har ägt rum och mestadels har vi suttit på läktaren i solen, vilket resulterade i en intressant bränna på ena halvan av kroppen haha 😉 Roligt att se på många fina hästar men sugen blir man ju, dröjer dock ett tag innan jag och Samba kan ställa upp 🙂 Hipp-treorna har tävlat fyrgång, femgång och tölt då de har tävlingsblock nu. Mycket bra gjort allihopa!

Det var lite det som hänt. Nu lär jag lägga ett kol på tentaplugget som jag inte är så duktig på hehe.

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Sista rycket!

Min hjärna förstår verkligen inte hur det kan vara tre veckor kvar av första året på hippologutbildningen! Det går bara sååå fort så det är helt galet. Det känns mer verkligt också när värmen kom med besked och satte spurt på naturen. Idag har det varit helt underbart väder, gäller att ta vara på det här i Jämtland, you never know liksom 😉

Lydia var suuuperfin på dagens lektion! Vi red en och en och red igenom ridprovet som vi har nästa vecka. I början hittade jag inte riktigt takten och tempot men det blev bättre och bättre, i slutet var det bara el magnifico!

Samba var en riktig drygis att hantera först, ska pilla på allt och kunde inte stå still! Det fick bli en slarvborstning och när hon fick börja arbeta blev hon nöjd 🙂 Får påminna mig ibland om att hon är min, det känns häftigt!

På fredag är det antagningsprov och det blir roligt att träffa de förhoppningsvis blivande studenterna. Om det är någon som läser som ska göra provet och har frågor så svarar jag gärna 🙂 Allt från frisyr till transfer till småprat. Kommentera eller skicka meddelande, finns på facebook och instagram (eafannyk).

När det är avklarat så kommer en saknad vän hit på besök över helgen, hon ska tävla på helgens tävling som anordas på Wången av klubben Gneisti och så ska vi umgås – antagligen mestadels med mat och skratt 🙂

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Studiebesök

Dagen började med jour i active stable där jag har haft pass igår och idag. Där ser man till att det finns hö i foderautomaterna, att halmen är tillgänglig och så ska det mockas. Till hjälp har man mockmoppen Elof:

Efter det var det passexamination i ridhuset, jag red lilla Ymir och det gick väl ok. En bra läggning fick vi men tyvärr två som var mer röriga och resulterade i delvis korsgalopp. Pass kräver sitt fokus och den hade jag inte riktigt, men jag löste situationen så gott jag kunde och det blev godkänt. Tråkigt bara att inte få till det så bra jag vet att jag kan!

På eftermiddagen var hela klassen på studiebesök hos Jan Persson som har quarterhästar! Jätteroligt besök på en otroligt fin anläggning med smarta lösningar och vacker utsikt. Härliga och roliga att prata med. Tror det skulle vara mycket lärorikt att rida lektion för Jan, utbyte mellan discipliner är viktigt för att utvecklas tycker jag, man kan alltid lära av varandra.

 
Hästarnas utsikt över fjällen. Hästarna får leva naturligt i flock med fri tillgång på grovfoder så gott det går. Den cremellofärgade är en hingståring, mamman i bakgrunden var väldigt vacker med en guldfärgad päls.

 
Ridhuset som var öppet på ena sidan och nät på andra (med fjällutsikt som syns lite vagt på bilden). Undrade om det aldrig snöade in, men de berättade att det max blev några decimeter men väldigt sällan. På grund av att det är öppet så blir det inte heller fuktigt och sådär råkallt som det kan bli i många ridhus. Häftigt att en sån lösning faktiskt fungerar i Jämtland!


Stallen var likt ridhuset öppna på ena sidan, alltså ingen vägg alls. Här snöade det heller aldrig in. Smart, billig och hästvänlig lösning med tanke på exempelvis belysning och ventilation som inte behövs. Ett sånt stall skulle jag kunna tänka mig! Hela konceptet var väldigt smart utformat som begränsade stallarbete = mer tid till kvalitativ träning av hästar. Mycket inspirerande, vill absolut komma tillbaka eller få hit Jan för att ta del av träningen också!

Från imorgon till söndag ska jag jobba i stallet där jag har Samba då dom ska åka ner till romme för att tävla. Planerar att varva tentaplugg med mys med hästarna och så måste jag ta mig tid till att putsa sadeln (sa när jag köpte den att: den här ska jag sköta om!… smörjt den en gång). Fint väder ska det bli ganska mycket av så det blir härligt. Ska åka till wången dock för att rida Lydia också. Det går bra för oss nu! Har fått koll på alla hörn och vet hur jag ska förbättra saker.

Publicerat i Okategoriserade | 1 kommentar

Inget slår det här!

Att rida pass är det roligaste som finns! Igår var vi i ridhuset och tränade på passläggningar. Jag red racer-Valsa och det gick bra, lite dåligt flyt i övergångarna i början bara. Skolans passhästar är väldigt rutinerade och vet precis när det är dags för pass och inte, så när man börjar förbereda får man som ryttare vara väldigt teknisk så att hästen inte tar saken i egna hovar 😉

Idag red vi på ovalen, där det finns plats att öka tempot också! Jag och lilla Ymir återförenades och la två riktigt fina läggningar med bra fart. Jag är jättenöjd! Om jag bara kunde ha fått till det så bra när jag och Ymir tävlade i trean på gymnasiet 😉

Nästa vecka är det examination i pass, den sker i ridhuset och det är läggningarna som är det väsentliga.


Valsa och lilla Y.

Två andra roliga saker är att avelstentan är godkänd och att jag var en av dom som fick ta del av årets Fjóla-stipendium. Klappar mig själv på axeln för att jag klarade tentan, inklusive de frågor som hade med matte att göra! Stipendiet ska gå till ett eget equiband och resten ska sparas inför utbildning, förhoppningsvis C-tränarprovet 🙂

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Tiden går fort när man har roligt

Hur kan det vara MAJ??? Bara en månad kvar på första året, alltså? Tiden bara flyger förbi. Imorgon och på torsdag är Vignir här, då ska vi rida pass 😀 Nästa vecka har vi examination i pass, wihoo roligaste ever!

Förövrigt så tränas det på med våra töltprovshästar och gårdagens lektion gick bra för mig och Lydia. Det är inte helt rätt ibland men hon är väldigt ”svart på vitt” med vad jag som ryttare gör. Ingen gråzon här inte 🙂 Vi fick några mycket fina sekvenser och jag har bra koll på vad jag behöver göra.

Tenta i stallmiljö har vi i slutet av månaden och jag planerar att lägga tid på att plugga inför den så ofta jag kan. Börjar man i tid så behövs det inte plugga så intensivt som det blir om man börjar för sent! Vi ska också göra ”travarhälsan” inför Ulf, vilket är en hälsokontroll från topp till tå av hästen.

Vädret tyder väl inte på dagens datum direkt med grå himmel och några enstaka plusgrader. Hemma i Ludvika pågår otrevliga demonstrationer men jag hoppas att kärleken och glädjen är större. Vi ska ta hand om varandra oavsett vilka vi är!


Samba vilar på sin favoritplats i hagen. Bita på min sko gör hon varje gång jag sätter mig ned bredvid, knasboll 🙂

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Familje-häng

Nu har mamma och pappa åkt hemåt. Väldigt mysigt och roligt att ha dom här! Vi har varit till Samba och promenerat med henne, in till stan för att kika på hööks (jag fick ett presentkort där, det fick bli en ny hjälm äntligen. Velat ha en ny länge), umgås hemma och så tittade dom när jag red Lydia idag. Det gick dock lite sådär att rida idag, mina tankar var åt andra håll så hade inte full koll på vad jag gjorde med mina hjälper riktigt. Nya tag imorgon! Hjälmen var skön iallafall 🙂

Senare idag ska jag åka till Samba för att borsta och pyssla, kanske en till prommis. Igår tog jag ur broddarna så kan med gott samvete gå på vägarna nu. Guldstjärna till Samba då jag tog bort brodden med skruvdragaren! Var faktiskt tveksam till om jag skulle få göra det.

Ha en bra långhelg ni som har det! För mig blir det en härlig blandning av plugg, hästar och chill.

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Födelsedagsmirakel kanske!

Idag fyller jag 21 🙂 Den bästa födelsedagspresenten från mig till mig är att jag klarat både tentan och lämnat in mineraluppgiften! Om de är godkända återstår att se men för några dagar sedan kändes det lite övermäktigt att ens få det gjort. Min klasskompis som är duktig på matte var världens bästa och förklarade formlerna inför avelstentan och jag kunde svara på alla mattefrågor!

Näst på agendan står bland annat en tenta i stallmiljö i slutet av maj så den ska jag i lugn och ro plugga till från och med nu. Med färgglada pennor och frihet att använda vilket typsnitt som helst med vilken färg som helst på word så blir det ganska trevligt 🙂

De två senaste ridpassen på Lydia har varit riktigt bra! Det har varit självständig ridning och jag tränar mest på att ställa och böja på raka och böjda spår samt att vända för ytterhjälper för att få med hela kroppen. Jag känner att jag har rätt teknik och har hittat rätt knappar och växlar på Lydia vilket är roligt 🙂

I helgen kommer mamma och pappa upp hit vilket blir roligt! Dom ska få träffa Samba så får se om hon blir godkänd 🙂 Pappa har träffat henne men inte mamma. Främst mamma har stenkoll på hästarna hemma så hon kommer säkert inspektera noga hur Sambas normaltillstånd ser ut inför att hon kommer hem 😉


Samba börjar verkligen se bättre ut i hullet! Fortfarande väldigt tjock men med tanke på hur hon har sett ut så är det riktigt bra 🙂 Med en hälsosammare vikt kommer hon kunna arbeta bättre och mer korrekt. Just nu tränar vi mest från marken på varierande underlag för att stärka upp och bygga muskler och leder. När hon har en bättre vikt kommer jag kunna rida lite mer utan att det blir för mycket belastning.

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar