Första snön har fallit

Jajamensan, ni läste rätt. Igår 24e september kom det faktiskt snö från himmelen. Det är inte ovanligt tidigt egentligen men det är alltid en känsla av att det är lite väl tidigt. Snön lade sig aldrig på backen men fjällen är numera täckta av snö, över en halv dag bara. Bara att inse att vinterdäck och underställ snart är på.


Igår red vi lektion med träningshästarna för Ulrika Backan. Det var en väldigt bra lektion och Ullis såg stor skillnad från två veckor sedan när de ”besiktades” vilket var roligt. Jag har snarare känt att vi gått bakåt iochmed att Samba växlat om och blivit passtaktig och att hon fått väldigt mycket energi = spänd. Men vi hade en bra dag igår vilket visade att vi trots allt gjort framsteg. Galoppen var riktigt bra! Mycket större och luftigare än den varit tidigare. Att ha någon från marken som kan se och berätta om hur det ser ut är viktigt, iallafall för mig som behöver lite bekräftelse då och då hehe.

Estelle har jag också varit lite stressad över då jag känner att hon behöver en aningens lite mer tid än de två andra unghästarna, men att jämföra är dumt och vi tar oss framåt vi med. Igår kunde vi rida själva i korallen med varvbyten och övergångar. Hennes gångarter har bättrat sig också och blivit mer separerade, vilket är jättebra! Men ju bättre trav desto mer obekväm är den att rida 😉


Idag är första jourmorgonen för den här veckan avklarad. När klockan ringde 6.15 trodde jag att det var mitt i natten, det var så mörkt! Men lite ska det dröja innan solen går upp runt tiotiden och går ner innan fyra.
Den här veckan är företagsekonomi-vecka också, kursen verkar efter första veckan vara väldigt bra med smidigt upplägg, så det blir bra. Kanske behöver en extra chokladbit bara för att muta hjärnan 🙂

Publicerat i Vardag som hippologstudent | Lämna en kommentar

Vecka 39

Måndag
8.30-12.00 Pedagogik
13.00-16.00 Ridkonst

Tisdag
13.00-16.00 Ridkonst

Onsdag
8.30-12.00 Företagsekonomi, inlämning uppgift
(13.00-16.00 Ridkonst)

Torsdag
8.30-12.00 Företagsekonomi
13.00-16.00 Ridkonst

Fredag
8.30-12.00 Företagsekonomi

Den här veckan har jag även jour igen. Onsdag EM har vi egentligen inget schemalagt men gissar att vi har hjälp av Sara då ändå 🙂

Publicerat i Vardag som hippologstudent | Lämna en kommentar

Snabba puckar

Blir mycket om hästarna nu men det är också vad som tar upp mest tid för stunden, första perioden har vi dessutom bara två teoretiska kurser.

Iallafall! Igår var det lite synd om Estelle. Först var hon en stjärna när hon fick framskor för första (tror jag?) gången, stod snällt hela tiden utan protester på att någon spikade i hovarna. Efter det satt jag på henne för andra gången i longering. Första gången (i måndags) satt jag bara på så att hon fick vänja sig vid mig på ryggen. Igår var det jag som gav drivande och förhållande hjälper, som hon är duktig på att förstå. Jag ska också försöka hitta ett bra tempo i trav, då hon har nära till tölt måste traven värnas om lite extra så fokus är att hon ska kunna trava med mig på utan att byta alltför ofta – så att vi tillslut kan visa upp fyra skilda gångarter.
Efter träningspasset gick vi till veterinär Ulf och så drogs två ganska stora vargtänder ut. Minst sagt en fullspäckad dag för Estelle men hon tog allt väldigt bra. Men hon sov nog ganska gott inatt 🙂

  

Med Samba går det bra men hon börjar komma in i en riktig energi-knäpp! Har ridit syskon till henne så jag kan ana vad som väntar, hehe. Hon är bara fyra år men håller sig bäst i psyket av att ridas ganska mycket, därför försöker jag hitta ett upplägg som är varierande för kroppen men stimulerande för hjärnan. Igår när jag red var hon spänd som en fiolsträng i början! Samba som har en helt klockren tölt grisepassade till den grad att hon vixlade några gånger, men det som funkar bäst i sådana lägen är att rida framåt. Så vi red runt i den där grisepassen tills hon kunde börja relaxa lite, då kom hennes rena fina tölt tillbaka och vi kunde avsluta med att sänka halsen i trav. Hon är rolig den där damen, i slutet av passet var hon som vilken lugn turridningshäst som helst 😉


Samba och min klasskompis Elsas Yngvi häromdagen efter en tur på slingan och travbanan.

Idag ska Estelle ridas igen, gissar att vi knäpper loss longeringslinan så att vi tar oss runt själva idag utöver att hitta lite mer gångarter. Samba vet jag inte riktigt än vad vi hittar på. Rider eller promenerar på travbanan tror jag!

Publicerat i Vardag som hippologstudent | Lämna en kommentar

Schema vecka 38

Måndag
10.00-12.00 Pedagogik
13.00-16.00 Ridkonst, unghäst

Tisdag
13.00-16.00 Ridkonst, unghäst (tandkoll och skoning för bebisarna)

Torsdag
13.00-16.00 Ridkonst

Utöver schemat har vi eget arbete i företagsekonomi och pedagogik, och unghästarna tränas självständigt om ingen lärare har utrymme för extra lektion 🙂

Publicerat i Vardag som hippologstudent | Lämna en kommentar

Fredagsmosig hjärna

Onsdag, torsdag och fredag förmiddag den här veckan har vi haft företagsekonomi. Det är en kurs på 5hp och upplägget är att ha lektioner som den här veckan varannan vecka fram till ungefär mitten av terminen. De veckor vi inte har lektioner så får vi uppgifter att jobba med. Jag tar personligt illa upp bara av att titta på siffror så jag var lite osäker innan hur min hälsa och plugganda skulle hantera den här kursen, men vår lärare Bengt är väldigt duktig och gör allt väldigt tydligt (trots att det är lätt att röra ihop alla begrepp). Så tack livet för det 🙂 Idag hängde hjärnan inte riktigt med dock efter alla nya saker den lärt sig plus tidiga jourmorgnar, dessutom var det lite för många räkneuppgifter (fler än noll är för mycket).
Sååå nu är det gött med helg! Samba och Estelle ska tränas och på söndag ska jag köra en häst till travet och antagligen hänga i stan under dagen, utöver jouren då. Längtar till tisdag, då det ser ut som att jag får en lucka att ta sovmorgon på 😉 Är tröttare än jag brukar, men känner mig inte ensam om det?


Satt upp på Estelle idag, duktig häst 🙂
(Sitter aldrig upp i stallet bortsett från eventuellt första gången på unghästar. Det är ofta en plats de känner sig trygga på. Innan jag sitter upp hoppar jag och hänger i stigbygeln och sitter endast upp om hästen är helt lugn med det, då brukar det inte vara några problem att sitta upp. Hade sällskap i stallet och bad denne att stå vid huvudet för att hjälpa till om det behövdes. Ser också till att hästarna lärt sig vara uppbundna och att de inte kommer loss om de backar eller går framåt 🙂 Vill bara påpeka att det är en säkerhetsrisk att sitta på hästar eller rida i stall som bland annat har lågt tak)

Publicerat i Vardag som hippologstudent | Lämna en kommentar

Estelle och Samba

Min kärlek till chips är så stor att jag nio gånger av tio råkar kalla Estelle för Estrella, får nog köpa en påse imorgon till fredagsmyset 😉
Unghästblocket känns jätteroligt då det verkligen är ett lyft från förra gången. Jag är väldigt nöjd med inridningen jag gjorde i våras, men nu har jag högre krav på resultatet vilket gör att jag måste snabba på utvecklingen lite (men självklart inte mer än hästen klarar av). Lärare Sara har full koll på målet med unghästarna och ser till att jag inte såsar för mycket! Idag longerade vi i korallen med sadel på och bett under repgrimman. Estelle är känslig på ett väldigt bra sätt men behöver lite hjälp att tänka framåt även om hon blir osäker. Superduktig idag var hon, och rolig att jobba med – smart och snäll.
Igår besiktades unghästarna i ridhuset av bland annat Vignir som också ska examinera oss vecka 43. Man ser på allt från päls till gångarter och för protokoll så att det finns en utgångspunkt som avgör lite vad man bör klara av när inridningen är färdig.


Jag och Estre… Estelle.

Igår och idag red vi fortsättningshästarna för Vignir, med samma syfte som med unghästarna. Vignir red igår efter att ha sett oss visa hästarna (visade Sambas fina gångarter som jag inte lyckas komma åt än hehe) och idag red vi hela passet. Målet är att få tydligare och mer långvariga svar från hjälperna samt att kunna behålla gångarterna och välja kontakt. Samba är väldigt duktig på att svara för mina hjälper men behöver fortsätta utan att jag behöver påminna henne. Hittills har jag också låtit henne gå i den gångart hon vill, men nu är det dags att be om att hon behåller gångarten och genom det kunna bli starkare och få bättre balans. Samba har varit positiv och villig båda dagarna och svarar bra på det vi bett henne om! Så rolig häst att träna, bara fyra år är hon ju också.

Publicerat i Vardag som hippologstudent | Lämna en kommentar

Prinsess(hästen) Estelle

Alla unghästar på plats så utan att överdriva kan jag säga: nu köööör vi! Sju veckor kan man hinna mycket på men då får man ligga i lite. Som tidigare nämnt har vi tre unghästar men två studenter, så på dagens lektion lärde vi känna samtliga bebisar lite för att sedan välja vem som ska rida in vilken häst (så rider lärare Sara in den tredje jämsides, perfekt möjlighet för oss studenter att få se mer demos under det här blocket).

Vi tog hästarna en och en och började i boxen med att fösa hästen runt, för att se hur hästen hanterade det och så att dom ska lära sig vad som ska göras. Efter det gick vi till korallen för att longera och se hur hästarna rörde sig och betedde sig. Efteråt, när vi sett hur hästarna är i lynnet och gångarterna, så delade vi ut hästarna åt oss själva (med lite hjälp hehe, det var svårt att välja). Som jag skrivit tidigare så vill jag gärna rida in den här hästen och kunna få godkänt enligt C-tränarprovet. Elsa var säker på vilken hon ville rida in, så kvar till mig blev hästar som var olika men som båda hade saker som skulle utveckla mig som ryttare. Valet blev till sist den som hade mer tölt, så att jag får träna på att utveckla och bibehålla gångarter i inridning (min förra unghäst töltade ju bara, hehe) 🙂

Estelle heter hon, stoor fin musblack och väldigt cool men känslig. Vi jobbade lite till med hästarna efter utdelningen och borstade, lyfte hovar, hade på sadel och bett. Det blir så roligt det här, och utmanande på ett bra sätt! Imorgon har vi Vignir, då ska vi få en dagsstatus på både unghästar och fortsättningshästar för att ha något att jämföra med när vi examineras 🙂


Till vänster Estelle, till höger morgonens utsikt efter jouren.

Publicerat i Vardag som hippologstudent | Lämna en kommentar

Schema vecka 37

Måndag
8.30-10.00 Pedagogik
10.00-16.00 Etik

Tisdag
13.00-16.00 Ridkonst, unghästar

Onsdag
8.30-11.30 Företagsekonomi

Torsdag
8.30-11.30 Företagsekonomi
(Min bil Bubblis till verkstaden buhuu, håll tummarna!)

Fredag
8.30-11.30 Företagsekonomi

Onsdag eller torsdag har vi Vignir, där vi ska besikta unghästar och fortsättningshästar. Gissar också att vi har någon till lektion med hästarna 🙂 Har även jour den här veckan.

Publicerat i Vardag som hippologstudent | Lämna en kommentar

Ordentligt insparkade

Torsdagens mysterieaktivitet för hippisarna och hov-ettorna var utöver lite sightseeing att laga trerätters ihop i Näldens folkets hus. Trevligt trevligt! Det var andra välkomstaktiviteten för veckan. Den tredje blev en redig inspark av både hipp-ettor och tvåor, då vi i tvåan inte hade någon förra året. Två representanter från HAS och SLUSS som studerar på strömsholm kom upp till Wången och höll i lekar, som avslutades med en simtur i dammen på travbanan 😉 Vi avslutade med hamburgare och prisutdelning (mitt lag vann, tjohoo). Väldigt rolig kväll och kul att träffa studenter från vår systeranläggning och få med ridhäst i samtalen.

 
”Avmaskning”, gissa ingridenserna (betfor, melass, salt och vatten). Mellan platserna gick vi i kolonn (kolon? kallong? kalsong?) enligt sann strömsholms-anda.

  
Gå en bana i par blinda, lagkompisarna fick instruera med sin allra bästa instruktörsröst för att överrösta andra laget 😉
Andra lekar var att komma till andra sidan ridhuset utan att nudda marken, springa i skrittmaskinen (oklart syfte) och spansk (finsk, rysk, tysk, kinesisk, nordpolisk…) julafton.

Så, nu är vi hippologstudenter på riktigt antar jag. Annat som skett är att två av tre unghästar kommit, den sista kommer idag (vi är två islandsstudenter nu men lärare Sara rider in en av dom). Så imorgon måndag hoppas jag att vi kan sätta igång så de är ridhästar vecka 43 🙂 Glömmer varje gång hur roligt det är med unghästar.

Publicerat i Vardag som hippologstudent | Lämna en kommentar

Period ett: unghäst och fortsättningshäst

Första veckan här handlar mest om introduktion till de nya kurserna så det rullar igång sakta men säkert. De nya ettorna är ett härligt gäng och vi har redan hunnit med två fikakvällar och pratat om allt från kobingo till hur vi borstar hästar 😉

I ridkursen har vi pratat om den kommande första perioden där vi kommer ha en varsin unghäst och fortsättningshäst (=inriden men inte utbildad). Fortsättningshästarna är anlända och redo för träning så igår red vi på dom för Camilla plus att hon provade båda. Jag har ju min Samba och det gick bra, hon är så rolig att rida! Vi ska sätta upp mål inför träningsperioden och igår satte vi igång enkelt med att förfina (och förenkla) hjälper. Skriver senare om målen jag har med henne 🙂


Med Sara har vi pratat om unghästdelen och gått igenom C-tränarprovet. Vi kan klara den här delen av kursen utan att klara målen för C-tränare då den här delen är en förberedelse inför ”the real deal”, men jag och klasskompis Elsa satsar ändå på att få de minst 7.5 poängen man måste få om man gör C-tränarprovet. Enklare saker kan man utsätta sig för men man lär ju satsa lite 😉 Unghästarna kommer dock nu i helgen och på torsdag nästa vecka ska vi besikta dom (och fortsättningshästarna) med Vignir som även kommer examinera oss, så vi får ha lite tålamod 🙂

Efter lunch har vi vuxenstudenter en mystisk gemensam aktivitet, spännande att se vad det blir. Samba behöver praktiskt nog en vilodag så jag stannar bara senare på dagen och borstar lite (och kliar med grepen, hennes absoluta favorit).

I helgen är det tävlingar på Wången som klubben Gneisti anordnar och som sagt så anländer unghästarna. Sedan kör årskurs två igång på riktigt!

Publicerat i Vardag som hippologstudent | Lämna en kommentar