Let’s skriva en seminarieuppsats

Idag är det officiellt uppstartad med seminarieuppsatsen, då vi kollat på två andra uppsatser enligt bedömningsmatrisen samt pratat om hur man kan tänka när man skriver. Frågeställning och syfte skulle också vara klart till idag, alltså ämne på uppsatsen. Jag har valt rollkür och hur det påverkar hästen fysiskt och psykiskt/beteendemässigt (ska komma fram till en bra benämning på det senare som också är mätbar hehe).

Annars så är det inlämningen om pedagogisk grundsyn som ska in på fredag kväll, har en del kvar att skriva men har också skrivkramp så inte den bästa kombinationen riktigt. Men jag brukar vara duktig på sista-minuten-plugg 😉

Dagens ridlektion fick jag hoppa över idag trots att jag verkligen ville rida (såklart!). Kände mig hängig och lite yrslig så åkte hem och vilade, har inte lust att bli sjuk! Får hoppas att jag är pigg imorgon bara så jag kan rida båda hästarna för Camilla.


Världens bästa Samba trots att hon ibland tenderar att bli en atombomb plus har en väldigt ocharmig pannlugg 😉

Nu: plugga! (Pluggar bäst på kvällen, absolut minst produktiva timmarna är mellan 16 och 18 har jag märkt de senaste dagarna haha)

Publicerat i Vardag som hippologstudent | Lämna en kommentar

Grått, blött och kallt

Det summerar väl vädret helt ok just nu. Idag var det dessutom väldigt blåsigt. November levererar 😉

Snart dags för en ny vecka, och det rullar på minst sagt (lite snabbare än önskat kanske). I torsdags skrev vi i hipp2 tenta i företagsekonomi, och vi alla tre klarade det! Det satte slut för kursen företagsekonomi i hästverksamhet 1, men ingen vila här för direkt efter tentan träffade vi Ulf för att introduceras för kursen sporthästens friskvård. Det blir nog en rolig kurs men inte helt smärtfri, i december examineras vi i hästens skelett och muskler (på latin) men innan dess är det en hel del spännande föreläsningar med olika personer från branschen på schemat. Seminariekursen har också startat som jag skrivit tidigare, vi har haft en liten uppgift om informationssökning och referenser som jag lämnade in igår och på onsdag ska ämnet vara bestämt så vi kan börja skriva. Jag velar mellan några få just nu, ska försöka hinna leta lite i databaserna och se vad jag hittar bäst information om. Inlämningen i pedagogik trodde jag var till på tisdag, men tack och lov så är det fredag som gäller. Har dock en hel del kvar att skriva så ska fortsätta med det nu. På tisdag har vi istället ett seminarie om fem olika artiklar/rapporter där jag har tre kvar att läsa. Imorgon har jag omexamination med Samba. Båda bakbenen som varit drabbade de senaste veckorna ser riktigt fina ut och såret hon fick är nästan helt läkt (peppar peppar), hon har blivit ojämn på grund av det och rollar en hel del/skjuter inte på men annars har hon varit riktigt fin. När underlaget ute repar sig och förhoppningsvis blir packat med en massa snö så ska vi ut och träna upp dom där bakbenen igen 🙂

Ja, pjuh, säger jag bara. Det är lite smårörigt för stunden men det är bara att prioritera och beta av sakerna en efter en! En fördel med att det är mycket teoretiskt plugg nu är att man har en bra anledning till att stanna inne hela dagarna 😉

 
(Vänster: Samba efter en bra lektion för Camilla i torsdags. Höger: Bergman som jag longerade i busvädret idag, trav och galopp med boots för att hjälpa till med takten. Samba longerade jag också)

Publicerat i Vardag som hippologstudent | Lämna en kommentar

Långhelg följd av hektisk vecka

Igår kom jag tillbaka till Alsen efter tre hela dagar hemma i Ludvika. Min klasskompis som också bor i Dalarna åkte också hem så vi samåkte till Mora. Hemma umgicks jag med min familj, mest systerdotter Sally som sedan sist jag såg henne lärt sig krypa (i raketfart!), ställa sig upp mot saker och i söndags lärde hon sig ”prata” (dadadadada). Jämfört med hästar så är ju människobarn tämligen värdelösa 😉 Men bra är väl det så man hinner med någorlunda. Utöver att hänga med rally-Sally så hann jag också träffa både mormor och morfar med sambo, äta för mycket och att inte plugga alls.

 
Mammas och pappas hund Maja (tant på 12 år) och min syster och hennes sambos Percy.


De två sekunderna Sally är stilla får man ta vara på.

En pluggfri helg på hemmaplan gör att den här veckan blir lite mer hektisk, men det är det värt. På torsdag är det tenta i företagsekonomi, nästa tisdag är det inlämning av en uppgift i pedagogik och på måndag ska vi ha gjort en mindre uppgift inom seminariekursen. Sedan ska även hästarna ridas förstås. Samba har jag omexamination med på måndag och hon känns mycket bättre nu efter sina två ”skador” så hoppas det fortsätter framåt. Bergman lär jag fortfarande känna, han kommer lära mig mycket tror jag.

 
Bergman med sina söta öron och så Samba som kanske inte ska bli modell… Tur att hon är bra på alla andra sätt 😉


Och såhär ser det ut just nu. Ska dock plocka ihop och vila resten av kvällen. Börjar se suddigt efter allt läsande!

Publicerat i Vardag som hippologstudent | Lämna en kommentar

Hästlov

För elever på Wången är det höstlov, men vi studenter har inget officiellt sådant 😉 Vi i tvåan har dock turen att inte ha mer än en schemalagd lektion utöver ridning/körning och det är en introduktion till seminariekursen som vi har på torsdag.

Idag på förmiddagen har jag och Elsa haft lektioner åt lokalklubben Gneisti som anordnar läger här på Wången. Det var tre ridgrupper och de fick välja mellan sitsträning/övergångar och lekar, alla valde lek och dom var jätteduktiga på att lösa utmaningarna dom fick. Bland annat skritta så fort de kan och tölta så långsamt de kan, flytta en kon från ett hinderstöd till ett annat och hoppa över ett hinder. Några av skolans hästar var med och även om jag var impad över alla hästarna idag så måste skolhästarna få en extra guldstjärna, främst över hindret som alla hoppade utan att tveka med fin teknik 🙂 Verksamhetshästar är bland det finaste som finns alltså!

På kvällen red jag Samba som har en riktigt fin arbetsvilja just nu, men orken är inte riktigt där. Såret hon fick förra veckan läker men det sker ju inte över en natt och benet är fortfarande lite svullet. Vi får ta det lugnt helt enkelt men det behöver man ju göra ibland 🙂 På grund av detta planerar jag sällan in viloperioder, då de brukar komma automatiskt genom sjukdomar, skador, resor eller annat.

I övrigt så håller jag på med det sista på träningsdagböckerna som ska in nästa vecka, en för Estelle och en för Samba. En pedagogikuppgift skrev jag klart igår och en ny ska jag börja på snart. Jag har satt en egen deadline på torsdag med träningsdagböckerna och helst ska jag ha gjort en bra bit på pedagogikuppgiften, då planen är att åka hem över helgen för att träffa familjen och chilla 🙂 Efter det drar period två igång där företagsekonomin avslutas och två nya kurser startar – seminariekurs i hippologi och sporthästens friskvård.


Roligare bilder än såhär har jag tyvärr inte. Snön kommer sakta men säkert. Jag gissar på att det blir minst lika mycket snö som förra vintern!

Publicerat i Vardag som hippologstudent | Lämna en kommentar

Sår och ny bekantskap

Igår fick jag och Samba gå till veterinär Ulf för andra gången den här veckan. Hon och en ny hagkompis gjorde upp och en spark träffade på vänster kota bak, tråkigt men sånt händer ju och finns möjlighet att ha Samba ihop med någon så ska hon såklart få det 🙂 Vi hade tur den här gången och det blev bara ett ytligt sår. Det är vanligt vid sår på ben att det svullnar upp vilket det gjort på Samba, men med rengöring och rörelse borde det läka snart.
Små sår tar man oftast bäst hand om själv genom att rengöra med koksaltlösning. Om man är osäker på hur djupt det är eller om såret sitter nära t. ex en led så är det bättre att kontakta veterinären en gång för mycket än för lite. Jag gick till Ulf så att han kunde raka runt om och känna om något mer var skadat, för säkerhets skull.

Idag efter en lång lektion om skatter och avgifter på företagsekonomin så hade vi ridlektion på nya bekantskaper. Sista veckan på terminen är det examination i tölt så vi kommer ha en varsin skolhäst att träna fram tills dess. Jag ska ha Bergman som jag red för första gången idag, wow-känsla att kunna rida på tanke igen efter att ha pratat med stora bokstäver till unghästarna under en lång period haha. Parallellt med töltprovshästarna har vi fortsättningshästarna och jag har kvar Samba som det. Riktigt bra och nyttigt att ha fler än en häst att rida, speciellt när de har olika ålder och utbildning.

Publicerat i Vardag som hippologstudent | Lämna en kommentar

Full rulle

Igår var en lång lång lååång dag och efter en lite orolig sömn var idag inte heller så lätt och lekande.

Så igår alltså var det examinationer i alla moment för unghästen samt träningshästen. Innan det hade vi också föreläsning i pedagogik och iochmed att vi fick feedback på examinationerna samma dag (väldigt skönt såklart) så var jag på skolan 12 timmar med kort sväng hem för lunch.
På examinationerna kunde jag visa mitt arbete med hästarna som vi brukar göra och jag är som tidigare nämnt mycket nöjd med mitt jobb. Med Estelle blev jag godkänd och inte långt från att bli godkänd enligt C-tränarprovet heller (vilket jag satsade på först men sedan fick lägga undan tankarna på då jag skulle ha behövt mer tid, vi hade sex veckor med unghästarna den här gången). Så det är jätteroligt och C-tränare känns inte så långt bort trots allt! Imorgon ska jag visa Estelle för hennes ägare och i helgen åker hon hem, tråkigt på ett sätt då varje häst har mycket att lära ut men ändå skönt att gå vidare och rida äldre hästar igen. Variation är bäst 🙂

Sambas examination gick tyvärr inte som planerat, då hon två dagar innan (så typiskt!) var tjock i kotan och lite i hasen vilket gjorde henne mycket orörlig. Antagligen har hon trampat snett eller halkat till och skapat en liten inflammation. Tack och lov så blev det snabbt bättre (idag kändes nästan ingenting) men istället för att träna som jag planerat fick jag ändra och promenera istället. För att det skulle få läka ut helt så ville jag inte heller belasta Samba så på examinationen visade jag bara vårat arbetssätt en kortare stund. Examinatorerna förstod och höll med om att det var rimligt men eftersom att jag inte kunde visa allt så ska jag göra en omexamination om två veckor som filmas och skickar till examinatorn som inte finns på plats (nuuu har jag använt ordet examinat… färdigt för den här gången hehe).

Hem och sova för att idag ha en förmiddag med en grupp barn! I pedagogiken ska klassen anordna hästaktiviteter för en grupp barn från skolan som ligger här i byn. Jag, Elsa och Tamara visade dom runt i stallet, vart hästen bor och vad dom äter (de modiga fick smaka själva), de fick borsta och fläta, åka häst och vagn samt arbeta lite i stallet. Kan ni gissa vad som var roligast? Jo, att packa höpåsar och sopa stallgången. Det satte igång engagemanget rejält! Det var väldigt roligt och perfekt efter en dag som var innan. Barnen var duktiga och skötsamma och gav oss fina teckningar som vi ska sätta upp på väggen när vårat uppehållsrum är klart (renovering har pågått i hela skolbyggnaden) 🙂

Kan inte säga att hjärnan är så nöjd över att nu ha tre dagar med företagsekonomi, den är lite mosig 😉 Men snart är det helg och nästa vecka har vi knappt några lektioner alls. Då ska jag ta tag i inlämningar jag inte hunnit göra, och ta en och en annan sovmorgon 🙂

Publicerat i Vardag som hippologstudent | Lämna en kommentar

Vad behöver unghästen kunna på examinationen?

Hantering: Unghästen ska vara i gott skick samt vara lätthanterad. Hästen lyfter lätt på hovarna och utrustningen kan sättas på utan problem.

Handhäst: Unghästen kan utan tvekan följa på båda sidor om ridhästen, den följer i alla gångarter (skritt, trav/tölt, galopp). Unghästen är bra placerad, den stretar inte mot tygeln och kan stå still tålmodigt. För högre poäng ska unghästen kunna följa ridhästen på mer avancerade vägar, som böjda spår inåt och utåt.

Häst vid hand: Unghästen kan utan tvekan följa på båda sidor om ledaren, den följer i skritt och trav eller tölt. Unghästen är bra placerad, stretar inte emot tygeln och kan stå still tålmodigt. Unghästen ska också kunna gå bakom ledaren och följa i skritt och trav eller tölt. Ungästen ska kunna strykas över kroppen med pisken samt sidföras från marken. För högre poäng ska unghästen kunna följa ledaren på mer avancerade spår, som böjda spår inåt och utåt.

Longering: Unghästen kan longeras i skritt och trav i båda varven, den har bra framåtbjudning och är uppmärksam på ledaren. För högre poäng kan ledaren visa exempelvis att unghästen kan longeras i galopp och göra halt på voltspåret.

Ridning: Unghästen visas på vald plats och kan ridas i tre eller fyra stabila gångarter (hänsyn tas till hästens gångartsanlag som visades vid besiktningen). Unghästen svarar villigt och utan spänning på ryttarens hjälper och stretar inte emot. Unghästen ska kunna sidföras under ryttare. Unghästen står still vid upp- och avsittning som också kan göras från båda sidor av hästen.

Ridning av examinator: En examinator sitter upp och rider unghästen och bedömer hästens beteende i ridning samt hur välutbildad den är. Examinatorn kontrollerar att unghästen tränats väl och anpassat för den individen och dess förutsättningar.

En enkel och övergripande förklaring på hur examinationen med unghästarna går till, ovan står det som krävs för godkänt – ju bättre unghästen och tränaren presterar i varje moment, desto högre betyg. Tränaren ska även diskutera/analysera träningsperioden och examinationsmomenten som utförts inför examinatorerna.

Publicerat i Vardag som hippologstudent | Lämna en kommentar

Femstjärnig tölt!

Idag har vi i hipp2 haft föreläsning i pedagogik hela dagen som handlade bland annat om etik och pedagogisk grundsyn, som vi också har en inlämning om. Pedagogik är roligt och jag tycker det är viktigt att kunna mycket om det då det är en stor del i arbetslivet som hippolog. Det är också användbart på det sättet att man lär sig mycket om sig själv och andra människor, vilket man kan ta med sig och utvecklas av som instruktör eller inom andra roller som man kommer ha.

Dagarna räknas ned till examination med hästarna också som jag skrev i förra inlägget. Jag måste få vara lite osäker här och säga att jag faktiskt inte är säker på om jag kommer klara det eller inte, men oavsett så är jag väldigt nöjd med vad jag gjort hittills med båda hästarna då det är det bästa resultatet utifrån mina och hästarnas förutsättningar. Alltid finns det saker man reflekterar om i efterhand som man skulle göra annorlunda om man fick göra om det, men det är precis det man lär sig av och så tror jag att det alltid kommer vara 🙂 Så jag känner att jag kan gå till examinationerna och visa det vi kan och berätta hur jag resonerat. Jag har i slutändan varit sann mot mig själv och följt vad jag tror på och processen dit har varit otroligt lärorik, trots att mitt självförtroende svajat ordentligt. Hästar hörni, hästar 😉 De kan få en att känna sig som drottning av världen men också raka motsatsen! Vi har fantastiska lärare här på Wången som ger hjälp och stöd och delar med sig av all sin kunskap (som det finns mycket av) men samtidigt ger en spelrum för att vara sin egen ryttare, tränare, instruktör och allt vad det kan vara.

Samba efter ett ridpass på travbanan. Nu har vi hittat en riktigt fin lösgjordhet så nu är jag bekväm med att börja träna konditionen. Hon har varit spänd en kort period och jag ser inget syfte med att träna kondition när hästen bara grisepassar, hehe. Nu när vi har alla gångarter på plats igen och Samba kan slappna av i kroppen och arbeta på ett bra sätt så kan vi rulla på i tölt och trav längre sträckor. Under ridpasset där bilden är tagen, som var igår, så fick vi till några få steg av riktigt häftig tölt! Det var en känsla av att hela kroppens muskler arbetade precis på rätt sätt och att hon töltade uppåt med hela framdelen. Riktigt häftig känsla, som varade i två steg 😉 Längtar tills den tölten träder fram på riktigt!

Publicerat i Vardag som hippologstudent | Lämna en kommentar

Det börjar närma sig

Här har det ekat i veckan, har helt enkelt bara blivit så. Men det rullar på i samma anda så mycket nytt har inte hänt ändå. Hästarna tränas, det pluggas och det görs allt annat än pluggas 😉 Idag blåser det storm så jag ska försöka jobba på disciplinen och hålla mig till att faktiskt plugga, utöver att motionera Samba (Estelle ska vila).

Veckan som kommer är sista veckan med hästarna innan examination som är måndag eller/och tisdag vecka 43 som det ser ut nu. Igår handhästade jag med Estelle och det kändes riktigt bra! Vi har också ridit i paddocken självständigt några gånger och den delen ska vi fortsätta med i veckan då det är vad vi behöver träna mest på. Signalerna fungerar bra men Estelle behöver helt enkelt bli mer varm i kläderna gällande självständig ridning, då vi inte gjort det så många gånger ännu.


Japp, hon är stor! 😉 Mätt till 145 cm i mankhöjd.

Samba har också examination samma vecka som Estelle, men jag kommer ha kvar henne som tränings/fortsättningshäst fram till jul. Störst fokus ligger på lösgjordhet nu vilket vi börjar hitta, det är bara grundträning just nu och det ska vi fortsätta med hela terminen, hon är ju trots allt bara fyra! Hela hösten och vintern kommer handla om grunder, styrka och kondition. Hur långt vi kommer får tiden visa, går det bra satsar jag på avelsbedömning i vår/sommar men är hon inte redo så skjuter jag fram den till året då hon är sex år, jag har ingen stress 🙂

Nu måste jag verkligen sätta fart med plugget. Hörs sen!

Publicerat i Vardag som hippologstudent | Lämna en kommentar

Kurs med Angelo

Hemma efter två hela dagar i läktarstolen 😉 Sanna har åkt hem och jag har fått upp värmen. Otroligt inspirerande och roligt att se på alla lektioner som Angelo haft men ridhuset blir tyvärr inte varmare för det. Invirad i vinterkläder och hästtäcken har vi sett unga och gamla hopphästar, hästar som inte kunnat longeras (men numera kan), islandshästar i markarbete och ridning och för att toppa allt det en ryttare som red helt utan träns och sadel.

Angelo har helt tillämpat inlärningsprinciperna i sin undervisning och det blir som trickträning även i de vanligaste övningarna. Till exempel så kan tygeln bli en signal för att höja ryggen, då ryttaren håller kontakt som sedan släpps direkt när hästen gör rätt. Det låter så självklart men alla som rider känner nog igen sig i att man inte alltid ger såpass enkla (och få) signaler till hästen 😉 Angelo förenklar ridning så långt som det bara går, så det är verkligen något jag inspireras av.

När det visade sig finnas tid till det så tog jag och Elsa i min klass tillfället i akt och delade på en lektion som vi red idag! Superkul att få prova på sin egna häst med Angelos hjälp. För Samba och mig var det väldigt lämpligt då jag varit lite lost det senaste med hur jag ska få ihop allt. Det är också en frisk fläkt med någon som inte håller på med islandshästar då de inte är lika förlåtande gällande gångarterna 😉 Samba har vänt sig till grisepass det senaste och Angelo löste det fortare än jag som inrutad islandsryttare tänker är möjligt, hehe. Ska inte skriva i evigheter här, men det var riktigt bra iallafall och bäst av allt är att vi ska få rida för honom igen imorgon!


Stallkatten Tuna har haft sin bästa helg på länge, alltid ett knä med filt tillgängligt att sova i.


Jag och Samba idag, i arbete mot att höja ryggen och länga och öppna halsen. Lång fin halsmuskel här!

Publicerat i Vardag som hippologstudent | Lämna en kommentar