Slut på period 3

Nu så, är allt klart! Har en vag känsla av att inte veta vad jag ska göra av all tid nu när jag pluggat klart det som finns att plugga på 😉 Bara att invänta resultat nu.

Imorgon åker jag hem till dalarna under några dagar för att träffa familjen. Roligast blir det såklart att träffa systerdotter Sally som lärt sig gå sedan jag såg henne sist! Samba är under tiden på sin hemmaplan (där hon föddes alltså) och rids av uppfödaren. Det blir nog en bra motivationsboost för både mig och Samba att få en skjuts i rätt riktning efter att ha jobbat på själva ett tag. Det är ju så lätt att fastna i samma spår!

Jag åker tillbaka på tisdag nästa vecka och börjar praktiken på onsdag. Jag blir ju kvar i Jämtland så det känns inte så mycket att det snart är praktik när jag bor kvar hemma och så, men det ska bli roligt och utvecklande! Jag kommer vara hos Gummi Einarsson som håller till bara någon mil från Wången, det är där jag jobbar på ridskolan. Jag känner mig peppad och motiverad 🙂

Publicerat i Vardag som hippologstudent | Lämna en kommentar

Fyra av sju examinationer klara

…Plus två inlämningar och tre studiebesök kvar. Något mer intensivt än vanligt i slutet av den här perioden innan praktikens start.

Måndag: Gjorde boxlista, startlista och tidsschema inför tävlingen. Ridlektion på Gambri, träning inför ridprov. Tränade Samba. Kort möte med veterinär Ulf, som hjälpte mig med några termer till uppsatsen. Jobbade på presentation inför seminarieuppsats + undervisningsmetodik och skriva på uppsatsen.
Tisdag: Föreläsning i idrottspsykologi och planering inför tävling. Red Vaena. Opponerade klasskamraternas seminarieuppsatser och gjorde klart presentationen av min uppsats.
Onsdag: Tränade Samba. Ridlektion på Gambri och Vaena. Ridskola på kvällen och efter det kort träning på presentationen.
Torsdag: Redovisning och opponering av seminarieuppsatsen. Det gick bra! Lite teknikstrul på alla sätt och vis i början bara hehe. Sedan ridlektion på Gambri och efter det tränade jag Samba. Gjorde klart presentationen i undervisningsmetodik.
Fredag: Examinationsdag. Ridprov inför ridlärare 1 på Gambri, gick superbra! Passridning på Vaena, första sträckan var jag försiktig med men den andra var riktigt bra. Undervisningsmetodik praktisk, har väl gjort liknande examinationer kanske fyra gånger under min totala tid på Wången 😉 Det går på rutin nu så den gick bra. Undervisningsmetodik teori, samma här så faller det sig naturligt. Det gick bra. Vi hipp2 var även med på Gabbis i hipp3 examination som ska göras i grupp, dock så är hon ensam trea 😉 Vi var med men bedömdes inte. Fix inför tävlingen.
Lördag: Tävling! Lite rörig början men det blev en rolig tävling som verkade vara uppskattad. Tränade Samba. Har under veckan varit mycket kontakt med de anmälda som undrar saker eller vill göra ändringar.
Söndag: Väääldigt lugn haha. Snöstorm ute. Var i stallet på eftermiddagen och tog in Samba och Yngve lite tidigare, de ville verkligen in haha. Snön var helt inbäddad i Sambas päls! Men såklart helt torr och varm på huden 🙂 Tacksam över pälsen!

Sista veckan i period tre nu. Eller ja den slutar på onsdag. Imorgon måndag har vi de sista examinationerna i ridkursen som vi gör i ett svep, arbete från marken, longering och tömkörning. På tisdag har vi studiebesök på två ridskolor och en travskola inom pedagogikkursen. På onsdag är det inlämning av seminarieuppsatsen och en sitsuppgift. Sedan är det bara kursutvärderingar kvar! Jag åker hem på onsdag och åker tillbaks tisdagen därpå. Dagen efter börjar jag på praktiken, det ska bli roligt!

Publicerat i Vardag som hippologstudent | Lämna en kommentar

Vinter nummer 2

Nu har vi fått en massa snö igen, härligt! Våren kommer dröja så då kan det lika gärna vara snö tycker jag, så vi slipper is och hårda vägar (att rida på alltså, det enda hästfolk tänker på hehe).

I torsdags och fredags red jag ute på Vaena och Gambri, sikten var kraftigt begränsad i snöfallet men ridpassen var bra ändå!

Samba har vilat några dagar mer än planerat då jag saknat inspiration och motivation. Bara bra för henne med små vilor regelbundet 🙂 Nyttigt var det också, då det har klarnat för mig hur jag ska jobba vidare med henne! Igår lördag longerade jag henne över ett lågt hinder och en bom som låg på varsin sida av ridhuset. Hon är faktiskt ganska katastrofal på att bedöma avstånd och koordinera benen över hinder haha, så vi börjar enkelt. Hon hade bra bjudning över bommen/hindret och fick till några bra språng både från trav och galopp. Satsar på att göra det här en gång i veckan, det är superbra träning för alla hästar med bommar och hinder. Hoppryttare skulle jag dock aldrig kunna bli. Är alldeles för lat för att släpa fram alla bommar 😉 Idag promenerade vi/arbetade från marken på travbanan med equiband på. Hon var på spänn då det blåste och var flera andra ekipage på travbanan, men hon var ändå mottaglig att arbeta med!

På pluggfronten så är jag klar för opponering och redovisning som är på torsdag. Måste bara renskriva den där artikeln jag inte förstår, haha. Det blir fullt upp i veckan då jag ska skriva klart uppsatsen, göra klart redovisningen för uppsatsen, läsa uppsatsen som ska opponeras, göra klart redovisningen till examinationen i undervisningsmetodik med ämne böjda spår, göra lektions-pm till den praktiska examinationen i undervisningsmetodik med ämne övergångar skritt-tölt, göra startlistor, tidsschema och boxlistor till tävlingen som är på lördag, examination i pass och ridlärare 1 ridprov, hålla i tävlingen… Utöver att rida, träna Samba, en föreläsning, två möten och jobb på ridskolan. Hmm tror det var allt haha. I helgen lär jag också börja på och egentligen skriva klart en sitsuppgift vi har. Och skriva klart det sista på seminarieuppsatsen såklart.

Efter den här veckan är det examination i arbete från marken, tömkörning och longering kvar och själva inlämningarna på sitsuppgiften och uppsatsen, men sedan är det bara kursutvärderingar och efter det börjar praktiken!

Publicerat i Vardag som hippologstudent | Lämna en kommentar

Favoritsyssla

Jag och Elsa har delat upp jouren så att jag tar morgon och lunch och hon eftermiddag och kväll. Det är så mysigt och rofyllt att vara själv i stallet på morgonen, gymnasieeleverna har ju lov så det är väldigt lugnt på hela anläggningen. Min favoritsyssla i stallet är att mocka, det jag minst gillar är att göra rent/fylla på vattenhinkar (några hästar i stallet som inte dricker ur vattenkopp hehe) och att packa hö 😉

Idag var det riktigt kallt på morgonen, men solen skiner och värmde upp framåt dagen. Jag red Gambri inne då det fortfarande var ganska kallt ute hehe, hipp1 red samtidigt lektion för Camilla så jag hängde på den. Sedan red jag Vaena för Camilla, vi började i ridhuset och gick sedan ut till travbanan och tränade på pass. Det gick helt ok men det var lite på och av med energin, av bortåt så att det var svårt att få henne alert och på tillbaka så att traven och galoppen försvann lite. I slutet lyckades jag dock få henne med mig och vi kunde göra en bra passläggning!

Igår var det ju semmeldagen och HAS bjöd på semlor! Så gott. Innan det red jag Samba inne och Gambri ute på passbanan. Samba börjar bli mer liksidig och är mycket renare i tölten vilket är roligt. Gambri var lite styv men hade fin energi och han har jättehärlig tölt.

Nu ska jag renskriva de sista artiklarna (de svåraste som jag försökt undvika ett bra tag) och diskutera om dom. Skriva referat ska jag också göra. Nu är det verkligen inte mycket kvar 🙂

Publicerat i Vardag som hippologstudent | Lämna en kommentar

Sportlovsvecka

Imorgon går jag på stalljouren. Det är sportlov för gymnasieeleverna och då brukar det vara väldigt lugnt på skolan. Vi har flera hästar att rida och träna longering/arbete från marken/tömkörning med självständigt alla dagar utom onsdag och fredag då Camilla är här och har lektion med oss.

Seminarieuppsatsen börjar närma sig slutet på riktigt nu. Det svåraste är diskussionen som jag nämnt och sedan så har jag några meningar kvar att översätta från väldigt vetenskaplig engelska haha, att få bra svenska termer är en utmaning ibland!

De enda lektionerna den här veckan blir ridningen på onsdag och fredag plus en i pedagogik på tisdag (semmeldagen tjoho, HAS bjuder på semlor!). Blir passande att ha många fria dagar som jag kan lägga upp som jag vill, stall på morgonen och plugg resten av dagen. Ridskolan har uppehåll den här veckan så det blir en extra kväll till uppsatsen 🙂

Publicerat i Vardag som hippologstudent | Lämna en kommentar

Storm (igen)

I söndags var det storm, i måndags kväll blåste det upp igen och imorgon ska det fortsätta. Snön smälter och vägarna är täckta av is bortsett från ”stora” bilvägen och några småvägar, tyvärr inga ridvägar 😉 Jag tycker att det är lite läskigt att rida på is, men hästarna går ju faktiskt väldigt bra på det särskilt i tölten 🙂

I helgen när Viktoria var här så tog hon superfina bilder på Samba som jag ser fram emot att se när de är redigerade. Hon jobbade även med Samba från marken vilket var roligt att se. Hon har två hästar som hon arbetar i frihetsdressyr med (i brist på bättre ord). Vi gör mycket samma saker men det är så bra med ett nytt perspektiv på det, och jag fick bra råd på hur jag kan utveckla det då jag förut har hållit mig till de saker jag är säker på.

I ridkursen har vi utöver ridningen haft föreläsningar i idrottspsykologi vilket är superbra. I måndags fick jag också till en super passläggning på Vaena, gjorde bara en då det ibland är bäst att bara sluta när det går som bäst 😉

Idag red fick jag hjälp av Camilla med Samba. Jag började i ridhuset och Samba var jättefin redan från början. Bra energi och bra takt i tölten, det kändes som att hon landat i den ”nya” ridningen. Vi gick sedan ut på passbanan där vi skrittade och töltade fram och tillbaka. Jag har haft problem med att Samba blir så spänd när vi rider ute, men idag var hon inte alls spänd och vi fick till ett riktigt bra ridpass med Camillas hjälp!

Nu ska jag ta ledigt resten av kvällen 😉 Det är upploppet av seminarieuppsatsen men diskussionen är svår och jag kommer ingenstans idag. En sitsuppgift till ridkursen började jag lite på men fastnade ganska snabbt. Bättre då att lämna det och ta nya tag imorgon!

Publicerat i Vardag som hippologstudent | Lämna en kommentar

När det går dåligt

Ännu en vecka har swishat förbi! Jag har gjort det vanliga. I onsdags gick vi igenom det vi gjort hittills på seminarieuppsatserna, och nu börjar upploppet. Jag pendlar mellan känslorna av att ha massor kvar att skriva och att känna mig nära mållinjen hehe. Nu måste jag dock ta tag i alla delar jag inte förstått ur artiklarna jag skriver om och skriva en bra diskussion vilket jag tycker är svårast. 

Jag har ridit Vaena i veckan, i onsdags var vi ute och tränade pass. Det gick ok på ovalbanan men jag var väldigt försiktig i galoppen innan läggningen då det är isunderlag, hästen löser ju det men jag kan tycka att det är lite läskigt. På pass banan sedan gick det… katastrofdåligt haha. Jag är inte så bra på att ta nya tag när det händer men det är bara att rida på ändå. I torsdags var vi inne och då kändes det bra, men kunde ändå inte känna mig nöjd då problemet var på passbanan 😉 Passande nog så har vi börjat med idrottspsykologi, så jag hoppas att det kommer något användbart ur det.

Samba rider jag väldigt korta pass på nu med fokus att hon ska ta i ordentligt och att alltid rida framåt för att lossa på handbromsen. Hon är därför lite svajig i hjärnan igen men det lägger sig nog snart. Hon är ung och är en energisk häst, med åldern jämnar det ut sig 🙂 

I torsdags kom en vän hemifrån hit som stannar till imorgon söndag. Viktoria och jag var i samma grupp på ridskolan jag red på först, för ungefär 100 år sedan 😉 Vi har haft ett gemensamt fotointresse och haft ”photoshoots” regelbundet, jag lade ner kameran men hon fortsatte! Det är Viktoria som tagit bilden på mig och Samba som är längst upp på bloggen. Idag är planen att ta nya bilder på Samba 🙂

Publicerat i Vardag som hippologstudent | Lämna en kommentar

Livet tillbaka

Jag glömmer varje år hur mycket mörkret påverkar mig, men så när ljuset smyger sig tillbaka så blir allt så mycket lättare och roligare! Det känns som en lättnad nästan, och saker flyter på mycket bättre 😉 Har också lite nyfunnen motivation då jag hunnit få hjälp med Samba två gånger av Hjalti som jag jobbade hos mellan gymnasiet och universitetet. I helgen har hon fått vila och gått i skritten, men hon ser ut att ha gott om energi så är nog lika bra att rida på hehe. Delade manen på henne också så hon är fin inför nästa helg då jag har lite foto-planer, fick dela upp det på två dagar för hennes tålamods skull. Första halvan blev så bra den kan bli med fluffet, andra… inte lika fin 😉


I veckan har jag ridit Bergman och Thengill. Thengill hade jag på passlektion och det gick mycket bättre att lägga han än första gången veckan innan. Bergman var också jättefin, men jag fokuserade mest på min egen sits och att sitta rakt. Han fick jobba på som han behagade!

Resten vet ni 😉 Seminarieuppsats som får mest fokus.

Publicerat i Vardag som hippologstudent | Lämna en kommentar

Tömkörning

Idag sken solen och vi tränade på tömkörning under ridlektionen. Jag hade Bergman och det gick bra! Han var superfin att jobba med även om han var lite pigg (och lyssnade på Elsas smackningar till Sjóli också, inte bara mina hehe). 

Tömkörning är jättebra träning att variera med. Man ser hästen från marken och den får arbeta utan ryttare på ryggen i egen balans. Jag upplever att det stärker hästens självförtroende, att det uppmuntrar att ta för sig lite mer! Det kan även vara bra för att lära hästen nya rörelser, men jag föredrar att göra det vid arbete från marken med vanlig tygel då jag tycker jag är bättre på det 😉 

Nedan är lite bilder från när jag arbetade Bergman mer lite kortare tömmar i skänkelvikningar och öppna. Vi jobbade även på små och stora böjda spår i tölt/trav med målet att Bergman skulle mjukna i överlinjen och länga sig något. Superhärligt väder 🙂 

Avslut på den här måndagen blir HAS-möte (hippologernas akademiska studentkår). Jag är suppleant i år, jag har ingen erfarenhet av styrelse-grejen så jag hänger med på ett hörn för att se hur det går till.

Publicerat i Vardag som hippologstudent | Lämna en kommentar

Hästar, plugg… och hästar som vanligt

Ännu mer otur med bilen, i veckan la han av helt hehe. Det var bara att fixa fram startkablar och sedan åka en vända till stan för att ladda upp batteriet ordentligt. Jag passade på att köpa en ny grimma och ett pannband till Samba, och en tröja till mig 🙂

Det har varit riktigt kallt i veckan men det är 2019 och klimatet mår ju sådär, så i veckan ska det bli plusgrader… Längtar INTE till den isen! Från en vecka till en annan 20 graders temperaturskillnad… Bara att bita ihop! När det var så kallt tidigare i veckan iallafall så red jag Gambri barbacka i ridhuset, det var jättelänge sedan jag gjorde det men det var bra för sitsträningen då man känner så väl hur man sitter. 

I veckan har vi även tränat pass på ovalbanan, superkul! Jag red Thengill som jag aldrig lagt i pass förut, han var lite klurig men tillslut fick vi pass efter halva långsidan iallafall, haha. Tur att han är så förlåtande. 

Veckorna ser väldigt likadana ut nuförtiden. Jag har kommit en bit på seminarieuppsatsen vilket känns bra, lite lättnad också haha efter en extrem skrivkramp. Samba är igång nu och fokus är att hon ska börja ta i och få lite tempo. I fredags blev hon skodd och i veckan ska vi få lite ridhjälp. 

Publicerat i Vardag som hippologstudent | Lämna en kommentar