Hektiskt

Inlämningen om mineraler och vitaminer och tentan i genetik ligger dagarna efter varandra nästa vecka vilket gör det lite hektiskt just nu med plugget. Jag har haft svårt att få ordning på mineraluppgiften så den är mycket mindre färdig än vad jag hade önskat hehe men det är bara att jobba ända in i kaklet. I värsta fall så är det ju bara att göra om tentan eller uppgiften 🙂

Ridningen är igång och jag har nu Lydia som jag rider inför töltprovet. Hon är riktigt rolig och otroligt schysst, men jag måste få ordning på mig själv för att få ordning på henne – lärorikt!

Våren har dragit igång ordentligt också och trots att jag förväntar mig bakslag med snö så är det härligt att snön smälter och värmen smyger sig fram. Tillochmed några tussilago har tittat fram!

Och här ser ni hur mycket snö det faktiskt har varit hehe, samma grind olika tider på året:

Samba tränar jag så varierat jag kan och framförallt så ger jag henne tid att vänja sig vid det nya underlaget. Från is med packad snö ovanpå till antingen klafsiga eller stenhårda grusvägar på nolltid. Att vänja hästarnas senor och leder på nya underlag (och att variera underlag) är viktigt för hållbarheten. Att för snabbt träna på underlag hästen inte är van vid kan leda till överansträngningar och hältor – som man ju gärna undviker!

Nu ska jag äta och så plugga vidare. Det som funkar för mig är att tänka att om en vecka är både inlämning och tenta avklarade, förhoppningsvis! Om inte så kanske det bara är en sak som behöver göras om 🙂

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Hippologstudent-liv

Nu är det tre dagar kvar att anmäla sig på till hippologprogrammet (och övriga utbildningar) 🙂 Hoppas vi ses i maj på antagningsprovet/i höst på starten av läsåret!

En vanlig fredag som denna började vi med att både inriktning island och trav hade lastnings-seminarium där vi i två grupper redovisade olika frågor relaterade till lastning och transport av häst och sedan diskuterade runt det. Efteråt red vi på islandsinriktningen lektion för Camilla.
I helgen ska jag skriva på en uppgift om hur vitaminer och makro- och mikromineraler fungerar i hästens kropp och behovet av dessa. Ska också plugga inför tentan inom avel-och genetikblocket där vi gått igenom allt från korsscheman för hästens färg till formler för avelsframsteg. Kanske svänger jag förbi Wången och kikar på avelsvärderingen som kommer äga rum innan jag rider min egna häst som tränas och sköts efter det färskaste inom hästvärlden, som jag tar del av genom skolan.

Har det ganska bra måste jag ändå säga 😉


Och finväder ska det vara hela veckan framöver, så snön hinner jobba ordentligt på att smälta!

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Veckans ordspråk, rid-edition

Solen fortsätter skina på oss och små bäckar av vatten visar att snön smälter trots allt.

Ridningen för Vignir har gått bra men det är svårt att rida ibland alltså haha. Innan våren är över ska jag banne mig sluta tänka så mycket och bara börja rida ordentligt! Man kan ju tycka att jag borde vara över mes-ridningen nu 😉 Iallafall, Lydia har varit jätterolig att rida och det verkar som att jag ska ha henne på töltprovet i slutet av maj – som jag bestämt mig för att göra så **** bra, haha! Fokus idag och igår har varit att kunna jobba med lite flyt. Kunna inverka utan att tempot eller energin störs, släppa handbromsen helt enkelt. Den där handbromsen verkar ha rostat fast på mig hehe. Fick iallafall beröm för min sits, men ibland använder jag kroppen lite tokigt utan att jag tänker på det. Något jag ska försöka ta med mig är: ”tänk inte på vad hästen gör, låt hästen tänka på vad du gör”. Passande för en ryttare som mig 🙂


Lydia igår.


Nu syns det dåligt, men tiden är här! Tiden där några går runt i t-shirt och andra i dunjacka 😉 Vår i Jämtland.

I förmiddags var Ingebjörn i stallet och gav Samba lite nålar och knakbrak 🙂 Sedan förra gången har hon blivit rakare i ryggen men är lite stel i bakkärran, vilket jag också upplevt. Jag tränar henne så varierat jag kan men med all snö så har miljöerna varit begränsade då skogsstigar är igensnöade och bommar begravda t.ex. Men vi tränar på så gott vi kan! Ska försöka spara ihop till ett equiband också som jag gillar att använda.
Förövrigt så börjar Samba sakta men säkert tappa sin övervikt. Mycket kvar men banta gör man inte på en dag 🙂

Imorgon seminarie om lastning, sedan helg! Är så ridsugen att det kliar i hela kroppen men det lär bli mest plugg. Finvädret måste njutas av iallafall!

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Back to school

Vecka 15 och lektionerna är igång igen efter påsk och ledigt. Samba är igång och vi växlar mellan att rida, longera/arbeta från marken och promenera. Hon är väldigt duktig men ibland sprätter det i benen av vårkänslor 🙂

I måndags började vi som vanligt med att vara hos Ulf på förmiddagen. Han gjorde ultraljud på en häst som skadat sig i kotan, sedan fortsatte vi med lite teori och sist en hältutredning på en privathäst. Jag ska vara extra noga med att klämma och känna på hästarna samt att lyssna på terminologin som används, snart ska vi göra en praktisk tenta eller vad jag ska kalla det där vi ska göra travarhälsan på en häst. Det innebär att man går igenom hästen från topp till tå och bedömer hälsotillståndet, det görs på travtävlingar för att bedöma om hästen är startklar eller inte.
På eftermiddagen red vi för Camilla, det var ju ett tag sedan vi hade ”riktig” lektion eftersom att vi har haft unghästarna. Lite ringrostig var jag ändå men det var väldigt motiverande! Jag red Lydia, ett sto som är 6 år.

Igår redovisade vi ett rasarbete som vi arbetat med i grupper. Det kändes nog bra ändå så hoppas lärare Åsa också tycker det 🙂 Jag och min gruppkamrat Evelina skrev om connemaraponny.

Nu sitter jag och pluggar innan jag ska till skolan. Vi ska rida för Vignir en och en, jag rider 10.15. Samma häst som i måndags, alltså Lydia 🙂 Vi ska även rida för honom imorgon eftermiddag.


Gammal bild men solen skiner idag också! Snön lär dock ta lång tid på sig att smälta, det är ju en del hehe.

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Att göra antagningsprov (psst, sök!)

Den 16 april stänger ansökan till hippologprogrammet och kanske är ni en del som velar på om ni verkligen ska skicka en ansökan? Självklart ska ni det tycker ju jag då 😉 Jag menar det verkligen när jag säger att jag går världens roligaste utbildning!

För att få möjlighet att komma in på hippologprogrammet så krävs ett godkänt antagningsprov som görs på den anläggning som utbildningen sker på. Provet är till för att du som framtida elev ska kunna hänga med i utvecklingen och ta till dig av utbildningen, men det är långt ifrån så skrämmande som vissa kanske tror.
Provet innehåller tre moment, för islandshästinriktningen är dessa ridning i ridhus/ridbana, ridning på ovalbana och häst vid hand. Detaljerad beskrivning av dessa finns att läsa här: klick klick.


Kanske träffar du på Hella under dagen?

Innan proven drar igång så träffar alla ansökande personer från SLU och anläggningen samt representanter från HAS = hippologernas akademiska studentkår för att få veta om dagen samt utbildningen. Möjlighet till att ställa all världens frågor och funderingar finns under hela dagen 🙂
När jag gjorde provet så var momenten i ordningen nedan. Detaljerad information om hur momenten går till finns som sagt här: klickediklick, men jag skriver en liten kortis ändå.

Häst vid hand/hästhantering: Här ska du visa att du kan hantera en häst, prata och komma ihåg instruktioner samtidigt, typ 😉 Du hanterar hästen med säkerhet; rätt utrustning på dig och hästen (hästens garderob blir du visad till), binder upp hästen i rätt ände, inte sitter skräddare och kratsar hovar… ja lite så! Ni som gör provet går i samlad trupp till ridhuset där ni får bekanta er med hästen ni fått tilldelad, det är erfarna hästar som gjort det här ett x antal gånger redan, mycket snälla individer! En och en får ni gå till bedömarna och ställa upp hästen, presentera er och sedan visa hästen enligt instruktioner ni fått innan. Mitt tips: se självsäker ut/häng inte upp dig på småsaker! Fake it til you make it liksom 😉 Bedömarna kommer inte underkänna dig om du säger fel namn till hästen, glömmer du så hitta bara på något. När jag gjorde hästskötarexamen (samma moment) så glömde jag föräldrarnas namn så jag sa min häst Hugurs istället.

Ridning i ridhus/ridbana: Här rider alla ansökande i grupp på skolans erfarna hästar. Ridningen sker på instruktion och under provet byter man häst med varandra en gång. Här behöver inte bedömarna se att du är en proffsryttare, då skulle du ju inte behöva gå utbildningen 😉 Du ska bara visa att du säkert och medvetet kan rida och styra runt en häst utan att göra tokerier som att dra hästen i munnen och flaxa med skänklarna, sitta baklänges i traven eller stå på huvudet när du sitter av. Mitt tips: Lita på det du kan och bli inte nedslagen om du inte rider ditt allra bästa. Kom ihåg högerregeln när du rider, ha översikt så du inte krockar med någon. Och som sagt, lita på det du kan redan, tänk inte på det du inte kan. Du vill ju gå utbildningen för att lära dig något 🙂

Ridning på ovalbana: Samma här, ridning i grupp på instruktion på skolans hästar samt ett hästbyte. Lite samma som med ridningen på ridbana, säkerhet och inget knas. Ni kommer få rida i samtliga gångarter där galopp och pass görs en och en, galoppen ska ha en ökning. Mitt tips: Fortfarande att lita på det du kan, du behöver inte vara ett proffs! Angående passläggning så får man stöd om man är oerfaren. När jag gjorde provet var det en som aldrig ridit pass förut, men hon gjorde det jättesnyggt ändå efter en liten genomgång. Det är helt fantastiskt roligt att rida pass så att få en sträcka ska man vara glad för 😉


Om du har tur så får du rida Ymir 😉

Dessa moment kommer då bedömas av bedömarna (nähä??) och ges underkänt eller godkänt genom en siffra. Bedömningen är 5-10 MEN, men men men, prestationsångesten kan du lägga åt sidan. Jättesvårt för många, jag är en av dom, men något att lära sig. Pressen att få höga poäng gör dig inte till en bättre ryttare (eller för vissa kanske? Men antagligen inte för många). Tänk inte på siffran, tänk på att göra det du ska 🙂

Mitt tips av alla tips: Förbered dig. Återigen, detaljerad information om hela dagen finns här: kliiiiick. Jag har/hade turen att vara väl bekantad med hela Wången-grejen och allt som hör till samt att jag sällan blir påverkad av nervositet – jag blir mest pirrig. Men jag vet att många blir nervösa och oavsett hur du reagerar i situationer som den här så rekommenderar jag att läsa på. Med internet är det ju busenkelt 🙂 Om du läst om antagningsprovet och är bekant med det, så går mindre energi åt att känna ”vad är det jag håller på med??? *skriker inombords*”.

Jag har en vana av att rida väldigt mesigt när folk bedömer mig, så mina poäng var inte att hänga i granen direkt. Men bedömarna såg att jag var hästvan, att jag hade någon sorts ridkänsla och att jag skulle hänga med i utbildningen. Dom ser igenom nervositet och har full förståelse för att den finns, trots att deras ”examinations-face” är på 😉
Min rekommendation är 100% att om du funderar på det, SÖK och PROVA! Det är en erfarenhet, en upplevelse och möjligtvis en investering på din framtid. Du kommer träffa härliga människor, rida på trevliga hästar, ha världens finaste utsikt och äta god mat. Att göra antagningsprovet betyder inte att du måste bestämma dig för att gå utbildningen, men att göra antagningsprovet är din chans att få börja den om du vill!

Ett till tips: Fråga 🙂 Vi hippologstudenter finns lite här och var, lärarna svarar gärna på frågor och SLU finns till förfogande. Mig kan du fråga om allt, inga frågor är för dumma och är dom det så har jag också undrat över dom. Jag finns på facebook, instagram fannykristoffersson, bloggis och så kan du maila kristofferssonfanny@hotmail.com också.

Information om hela alltet angående hippologutbildningen: klickur.

Hoppas vi hörs och ses 🙂

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

April, redan?!

Men inte märks det på snömängden inte 😉 Jag är van vid att det snöar och har sig fram till (och kanske lite in i) maj, men en meters snödjup är något nytt. Efter flera riktigt härliga vårdagar med sol så är det inte jätteskojigt när det nu är grått och snöar igen hehe, men efter reg… snö kommer solsken.

I måndags åkte jag och klasskompis Linnea till Birsta för att shoppa. Jag är väldigt dålig på att spendera pengar på mig själv men jag kom hem med lite smått och gott ändå 🙂 Gladast över mina blommor, får dock se hur länge de lever då jag verkligen inte har gröna fingrar!

Annars pluggas det på varvat med stall och lite chill som vanligt. Börjar klia i fingrarna nu, främst till ridlektionerna. På måndag drar det igång med lite häst-snack och planering och på onsdag och torsdag kommer Vignir som vi ska rida för. Efter att bara ha ridit bebis-hästar sedan Januari så blir det en bra kickstart! Jag har satt upp två små mål att klara av innan sommaren; blicken upp och att bli bättre på att rida utan stigbyglar. Dåliga vanor jag bestämt mig för att bli av med 🙂


Vad är ett inlägg utan Sambero? 😉 Hon får fylla ut tills jag kan skriva om skolhästarna också!

OCH innan jag går, kom ihåg att sista ansökningsdatum till hippologen är 16 april! Jag ska skriva ett inlägg om antagningsprovet och posta i helgen. Många blir nog lite skrämda av det men det behöver man absolut inte vara! Så läs gärna det när det kommer 🙂

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Påskledigt

Jag är inte mycket för påskfirande, men det har verkligen känts som ledigt! Hoppas känslan håller i sig hela veckan, trots pluggande, så energin är på topp inför sista perioden i skolan innan sommaren 🙂

Min tillfälliga rutin är att plugga, åka till Samba och sen hem för att laga mat och chilla. Fungerande upplägg! Häromdagen stannade jag vid grillplatsen vid alsensjön innan stallet, där två av mina klasskompisar satt i en snöhög. Det var kul att bara hänga, prata och umgås sådär utanför skolbubblan. Bland annat pratade vi om Jesus så helt o-påskig har jag inte varit 😉

Samba har jag jobbat från marken sedan jag kom tillbaka, men igår red jag lite också. Jag får påminna mig själv ibland om att hon faktiskt är min hehe, jag tror på henne väldigt mycket så om jag bara tränar så jag vill träna henne kommer hon bli SÅ bra! Dessvärre så är det ju lite svårt att rida 😉 För mig gäller det att vara tydlig och lite ”tuff” när jag rider, om jag tycker att jag gör jäättemycket uppe på hästryggen så gör jag egentligen normal-mycket. Ingen minns en fegis! (Som man kan höra Camilla säga då och då)


Till vänster: fikapaus i vårsolen. Hon fick ha en fuskdag på sin diet 😉 Höger: Så det alltid slutar när jag vill ta kort på Samba.

Idag har jag haft stallet hela dagen, underbart väder och bästa gänget hästar och hundar att umgås med!


Och en riktigt gosig katt 🙂

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Tidigt lov

Nu är jag i Jämtland igen efter en och en halv vecka hemma i Dalarna 🙂 Avståndet är ju lite tråkigt ibland men absolut värt det! Inte långt kvar till sommaren heller, det går så fort. Planen är att vara hemma över sommaren, antagligen få med Samba också. Innan dess kommer nog mamma och pappa på besök också när jag fyller år i slutet av april.

Bloggis har fått eka lite, lite plugg har jag fått gjort men mest har jag bara haft det lugnt och umgåtts med min familj och en vän.


Våran hund Maja. En liten hund-tant som blir 12 i höst!


Min systers hund Percy, adopterad från Irland. Riktigt gosig!


Mammas Mulle under en prommis.


Hugur under samma promenad.


Vi har haft riktigt vårväder! I söndags satt vi på trappan hela dagen nästan, riktigt varmt! Jag satt i bara pyjamasbyxor och långärmad och det var nästan lite för varmt.


Maja-mys.


Och såklart Sally-mys! Blev ju moster, för sju veckor sen. Nästa gång vi ses har hon nog växt en del. Då kan hon nog premiära på hästryggen 😉

Trots att det nu är påsk och dåligt med lektioner så måste jag tillbaks till verkligheten för att plugga och sätta igång med Samba igen efter minivilan. Tjoflöjt så länge!

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Hem!

Idag reser jag hemåt för lite ”lov”! Väskan är packad till bredden med böcker dock men ska ändå vara på hemmaplan några dagar 🙂 Två föreläsningar är det på schemat i veckan så det är vad jag missar, får läsa på flitigt på egen hand istället.

Hemma ska jag förutom att plugga träffa familj och vänner och Hugur såklart! Äntligen får jag också träffa min systerdotter Sally också. Hugur har paxat första ridturen men det kanske får bli till sommaren istället 😉

Kändes lite vemodigt att lämna Samba helt ärligt hehe, även om det inte är så länge och en vila passar bra så har hon ju dom där ögonen som ger dåligt samvete när man lämnar. Ni vet när man lämnar hästen i boxen eller hagen och den tittar på en och ba ”vadå ska du åka härifrån??”.  Men Samba har varit en stjärna så hon förtjänar några dagar ledigt hon också. Planen framöver är att rida ut för att få styrka, kondition och framåtbjudning kompletterat med arbete från marken där hon får jobba för liksidighet och bålstyrka bland annat. Equiband tycker jag är en super hjälp till detta. Får spara pengar och köpa ett eget 🙂

    

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Vill du bli hippolog?

Nu är ansökan öppen för hippologutbildningen 2018 🙂 Min rekommendation är att om du har minsta tanke på att gå, sök!! Sök utbildningen, gör antagningsprovet och så kan du i lugn och ro bestämma dig över sommaren. Genom antagningsprovet får du uppleva Wången och se det du vill se och få svar på alla frågor samtidigt som du får smaka lite på hur det är att gå här.

Att gå hippologutbildningen är jätteroligt! Att få en universitetsutbildning utan att behöva prioritera bort det som är bäst i hela världen; hästar, för att senare kunna välja och vraka bland alla möjliga jobb inom hästnäringen. Jag tycker att man ska följa sina drömmar och göra det som gör en lycklig, så har du möjligheten – prova 🙂

Frågor är det bara att ställa! Jag finns här på bloggis men också instagram – fannykristoffersson.

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar