Tappsko, igen!

I måndags blev det lite mer skoning än jag hade tänkt hehe. På morgonen har vi ju lektion i hovslagarhallen och den här veckan är sista träningen innan provet. Vi drog av, riktade och slog på sko på fram- och bakhov. Fram är lättast, har inte riktigt fått tekniken för att få bakhoven att ligga bra på benen! Det gick bra iallafall. På kvällen när jag kom till Samba så såg jag att hon hade dragit av den andra framskon, så det var bara att leta reda på skon och slå på den igen. Samba var jättesnäll med mig som tur var 🙂 Hennes hovar växer som ogräs! Riktigt fina hovar men de växer lite på höjden istället för att bli långa och nu är det dags för nya skor. Hade dock hoppats på att dom skulle sitta kvar iallafall en vecka till, då hovslagaren såklart inte är hemma hehe.

Kaisa fick på sin tappsko i måndags också så vi har ridit på. Är mest i stora korallen nu ensamma, då hon kan behöva lite självförtroende utan att ha mentalt stöd i form av en annan häst eller människa hehe. Hon är jätteduktig och vi tränar på att lyssna för alla hjälper och att svänga.

I helgen ska jag vara i stallet och så ska jag plugga! Tappskoprovet på måndag och mineraluppgiften fick vi utdelad igår. Vi ska också läsa några artiklar inför en föreläsning.
Beteendetentan fick vi tillbaka igår och jag fick nästan full pott, ett fel! Så det var ju skönt 🙂 Den satte avslut på den delen av HBH-kursen. Kvar är genetik/avel och stallmiljö, och mineraluppgiften då. Hejaheja!

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Tappskor och premiär

I fredags hade Kaisa tappat en sko i hagen under dagen, och tror ni inte Samba tappar en på lördagen också? Haha det är ju så typiskt.

Kaisa får på grund av tappskon vila idag, inget jag egentligen har lust för men ridhuset är bokat hela dagen och ute är det ingen idé att försöka hitta på något med en hov utan sko med brodd. Igår hann vi iallafall ett pass inne så vi gjorde repris från dagen innan. Vi har börjat rida själva på större ytor nu så två gånger har vi följt efter lilla Ymir i ridhuset vilket har gått jättebra. Behövs bara lite självförtroende så vi kan gå först/vara ensamma. Tre veckor kvar! Det sitter i bakhuvudet kan jag säga 😉

Samba har jag ridit ut två gånger nu! Igår var premiären och idag repris. Igår var hon ganska trött när vi kom ut (longerar alltid innan jag rider) men hon gick på ändå och var jätteduktig. Var lite orolig innan då hon kan vara lite arg på andra hästar, men hon följde efter den äldre jättefint! Vi hann som tur var nästa hela vägen hem innan skon flög av hehe. Tur Samba bor där hovlagaren bor! Idag var hon mycket piggare än igår, och galopperade väldigt mycket. Vääärldens härligaste galopp, kom fram till att det känns som en blandning av en gunghäst och en karusellhäst. Älskar att rida på Samba!

I veckan dras lite nya grejer igång tror jag, har varit skönt att kunna plugga lite mindre ett tag innan de nya uppgifterna ska börjas med!

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Kiropraktor och sidförande

Igår fick Samba lite knak och brak när kiropraktorn kom till stallet 🙂 Några småsaker fanns att rätta till så får se hur det ser ut nästa gång. Jag tänker så med friskvård till hästen att som människa kan det hjälpa otroligt mycket med massage och annat – saker som kan vara svårt att träna bort själv. Därför vill jag regelbundet kolla upp Samba för att veta hur hon ser ut i kroppen och fixa till snedheter innan de eskalerar. Träning är såklart viktigast och jag är noga med liksidighet, men tror det hjälper träningen att kolla upp regelbundet 🙂

Måste berömma Kaisa också för en liten sak vi gjorde idag. Jag red och tänkte prova på att ge sidförande hjälper – det gick! Vet inte hur snabbt det brukar gå riktigt, men Kaisa gjorde det på en gång åt båda hållen i flera steg. Jag var snabb med att ge eftergift så hon förstod vad som var rätt.

Annars är det ganska lugnt för stunden i skolan. Lite som en mellanperiod där gamla uppgifter är klara och nya inte kommit än. Snart börjar genetik- och avelsblocket och vi ska få en mineraluppgift. Pedagogiken är snart klar, vi har ett tillfälle kvar innan examination i undervisningsmetodik/ridledare. Även tappskokursen ska avslutas med teoretiskt och praktiskt prov.
Har fått resultat på de sista skrivuppgifterna i pedagogiken och båda var godkända, tjoho! Får sen när resultatet från tentan i hästens beteende kommer.
Tre och en halv vecka kvar är det av unghästblocket, det känns lugnt men dags att börja rida ut och rida på stora ytor!

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Återigen…

…Hovslagaryrket är i dagsläget inget för mig. Vi fick testa på att verka idag (på döhov), för att få en uppfattning om det (=att det inte är så lätt som det ser ut hehe). När hoven var färdigverkad så skulle vi slå på en sko, men jag hann aldrig så långt. Det var en klurig sko att rikta!


Såhär tokigt kan det bli. Det var min klasskompis (som jag lovade att inte nämna vid namn 😉) som slog till ordentligt efter att vi båda knackat utan att det hänt så mycket alls. Nä fy skam. Skons fel! 😉

Kaisa hade jag som handhäst idag. Jag ville testa utan mellanhäst, alltså att hålla direkt i Kaisa så vi var i ridhuset för säkerhets skull. Det gick galant så bara att rida ut 🙂 Vi red kors och tvärs och i tölt och näästan galopp, går nog lättare ute med det. Jag provade också att byta sida att ha Kaisa på, vilket gick utan problem. Ett steg närmare examination och färdig ridhäst 🙂


Modellar för kameran!

Läget på hemmaplan är det här:

Stackare. Grannen mår bra dock men får se hur han hanterar förlusten av sin köksbänks-kompis.

 

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Skräcken

Hår.

Hår överallt.

HÅÅÅÅR!

Är det ens någon idé att ta fram dammsugaren/klädrollern? Nä. Väntar till juni någon gång när dom är klara (och vinterpälsen ska börja sättas igen) 😉

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Spara pengar: var kritisk!

På hippologprogrammet läggs det mycket vikt på att vara kritisk. Vi får lära oss att avgöra vad som är en bra forskning och hur en sämre kan se ut till exempel. Även att vara kritisk till det som finns inom hästvärlden, särskilt det som går i trender. Hästsport är ju, som de flesta nog vet om, en väldigt dyr sport och därför kan det vara smart att lägga pengar på rätt saker. Det finns mycket påhitt och en hel del av det är super! Men vissa saker är mindre bra, eller mer mindre funktionella. Mycket gör nog ingen skillnad alls egentligen utan ger mest en bra känsla i magen till hästägaren.

Foder verkar de flesta glada att spendera pengar på. Tips från coachen (;)) är att om pengar ska läggas på extrafoder – ha först en foderanalys! Väl spenderade pengar som gör att plånboken blir gladare då kronorna hamnar på exakt det hästen behöver (om den behöver något extra). Att shoppa tillskott utan att veta vad grovfodret saknar är en ren chansning. Kanske innehåller extrafodret väldigt mycket av det grovfodret redan har för mycket av? Då får hästen ett överskott och det grovfodret kanske saknar tillgodoses inte. Ett enkelt exempel är energi, överskott av energi omvandlas till fett och ger tjocka hästar. Brist på protein kan påverka hästens muskeluppbyggnad och pälssättning bland annat.
Blandfoder är populärt, men viktigt att komma ihåg är att müslin och pellets gör det svårt att veta exakt hur mycket hästen får i sig av vad och om hästen saknar något i grovfodret så kommer man långt på ”rena” fodermedel som är mycket billigare.


Stona med sina föl (och Samba) klarar sig gott på fri tillgång av grovfoder. (Samba har inte behovet av så mycket mat som stona med sina föl har, men hon funkar bra i flocken och håller på att tränas så jag har is i magen och låter henne vara lite i överhull för hennes trevnads skull, hon är på gång att tappa i kilon)

Täcken och andra ”skötsel”produkter är också poppis. Många hästar är i behov av täcken, men många skulle också gott klara sig utan. Exempelvis så är det inte farligt att släppa ut en svettig häst i minusgrader, och den torkar heller inte särskilt mycket snabbare med ett täcke på om den är svettig (ofta långsammare, på grund av att fukten fastnar i täcket och är kvar längre än om den går direkt upp i luften). En kort päls behöver inte vara för kall, och en lång päls behöver inte värma, det är lätt att se om hästen är för kall eller för varm. Viktigt att lära sig hur sin häst fungerar – det kan göra gott får ekonomin!

Fattar mig kort och enkelt på lilla bloggis, men tanken med inlägget är att det är smart att tänka en extra gång, och våga ha lite is i magen samt lära känna sin häst! Att behandla ett sår på hästens ben med ett dyrt medel kan absolut fungera, men går det verkligen snabbare eller blir bättre än med vanlig koksaltlösning? Är täcket för tvåtusen verkligen så mycket bättre än för ett som kostar hälften så mycket?

Återigen, otroligt generaliserat och enkelt inlägg, men tycker att det här tänket är väldigt viktigt för hästmänniskor så vi lägger pengar och tid på rätt saker 🙂

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Att rida in en häst

Det är så roligt att ha två unghästar att rida in! Speciellt när de är varandras motsatser på många plan 🙂 Jag har aldrig tänkt att jag vill hålla på så mycket med inridning och att det är lite sådär på min lista över favoritsaker. Men måste ändra mig lite där, det är faktiskt riktigt roligt!

Samba och Kaisa är faktiskt på samma nivå nu haha, trots att jag har hållit på med Samba mycket längre. Men eftersom att Samba är min egen och vi inte har någon egentlig tidsgräns på inridningen så har jag ingen stress, vi tar det chill 🙂

Kaisa är äldre än Samba och det verkar som att hon har varit väl hanterad innan. Hon har hittills varit otroligt vänlig, enkel och positiv att ha och göra med. Ställer upp på allt 🙂 I korallen kan jag styra gångart, stanna och byta varv själv, har dock alltid haft med mig någon som står i mitten men vi behöver ingen hjälp därifrån. Tanken är att vi ska börja rida ut nu (efter en annan häst såklart). Vecka 11 är det examination och då ska vi kunna rida själva i helst alla gångarter, rida olika vägar och kunna flytta för skänkel. Vi ska även visa longering, häst vid hand och handhästridning.


Min vän fick sitta upp på Samba igår, så roligt att se henne bli riden!

Samba är 3,5 år och jag började med henne i början av november förra året, då var hon i princip ohanterad så steg ett var att få tag på henne och sätta på grimman. Hon var och är väldigt nyfiken och följsam men samtidigt vaksam, så jag fick börja med lugna rörelser så hon kände sig trygg med att stanna hos mig.
Idag kan vi rida själva i korallen och gissar att det går i paddocken också, har inte provat bara. Men vi har ridit i paddocken utan lina, men medhjälpare i mitten 🙂 Det är dags även för Samba att börja ridas ut. Tänkte göra det för någon vecka sedan men som sagt, vi har ingen stress så jag backade ett steg för att se om hon var helt med på noterna. Samba har lite humör och gillar att veta sina gränser, annars blir hon lätt orolig i huvudet och provar sig fram för att försöka förstå vad hon ska göra. Men otroligt rolig och personlig att ha och göra med, tycker om henne så mycket! De gångerna jag ridit henne nu har jag inte velat sitta av, hon blir en helt amazing ridhäst i framtiden tror jag och hennes gångarter kommer bli underbara. Tror extra mycket på tölten 🙂
Det mål jag har med Samba är att innan nästa år kunna rida ut själv i alla gångarter och kanske åka på en av tävlingarna gymnasieeleverna anordnar på Wången för att miljöträna. I vår vill jag visa henne exteriört på avelsbedömning, full visning hoppas jag på till nästa år när hon blir 5 🙂

Det roliga med att rida in hästar är att även de minsta sakerna kan kännas stora. Igår ville jag nästan grina när min vän kunde vända utåt ifrån mig när hon red Samba 😉 Jag blir extra noggrann också, hästen ska följa mig och mina signaler när vi leder, den ska stå blick stilla vid uppsittning, den ska stå stilla på stallgången och så vidare. Något jag ska komma ihåg med de äldre hästarna också!

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Hästfolk hehe

Brr det var lite kallt idag när jag och Elsa i min klass tog våra bebishästar på skolan. Vi båda red (hjälpte varandra att ”longera”) och dom var så duktiga våra hästar! 🙂

  

Statusen på stigbygeln när vi kom in i stallet igen säger nog en del om hur ”bra” behandlade mina fötter kände sig. Även statusen på mina handskar, inte heelt skönt när det är nästan -20 😉 Problemet är att jag hatar tjocka vantar vid hästhantering och ridning. De jag har håller värmen helt okej men kvaliteten är.. ja den är bajs haha. Men vi kämpar på mina vantar och jag. Nya får vänta, Samba ska snart träffa både tandläkare och kiropraktor och ingen behöver nog gissa vem av oss jag prioriterar högst hehe.

För stunden har jag det ganska lugnt med plugg. Tenta på tisdag och ett beteendeprojekt. Snart kommer ett nytt lass så jag laddar inför det. Samba ska jag ge några lugnare dagar nu så kroppen får vila lite. Hon har mycket kropp att röra på och det märks att hon blir lite trött när jag ridit några dagar. Vi har ingen stress vilket är skönt, så vi hittar på saker som ger kroppen vila men håller hjärnan igång. Huvudet är hon då inte trött i 😉

Ska flika in också att det är en rolig dag för mig privat, då jag för några timmar sedan blev moster för första gången! Kommer tyvärr inte kunna åka hem på ett tag för att träffa nytillskottet men det är såklart speciellt ändå. En av de få nackdelarna med Alsen, det ligger 50 mil för mycket från Ludvika 😉

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Varför jag går hippolog och inte hovslagare

I måndags hade vi skoning, puh. Jag betalar gladeligen för att en hovslagare ska sko mina hästar i framtiden, inget jag vill hålla på med 😉 Slå på tappskor i befintliga sömhål går okej, men mer än så törs jag då inte. Det krävs skicklighet för att sko på ett bra sätt!


Rikta gjorde jag okej iallafall!

Idag har vi storm igen, haha. Det snöar och snöar och snöar och snöar, och idag blåser det på det så det driver på vägarna. Fick skotta fram bilen idag, snövägg både framför och bakom. Fick ta den andra uppfarten till skolan då den första var igendriven, alltså totalt! (Typ samma höjd som min bil) Vi är väl redan någon halvmeter ovan mark, om inte mer. Vattenkoppen i skolans lösdrift är UNDER marknivå just nu, utan all snö är den upphöjd en halvmeter. Grindarna till många hagar är nästan i knähöjd, och vi har en hage som inte går att använda i islandsstallet då den nästan är helt under snö. Sååå nu är ni uppdaterade 😉 Men det är ju helt galet vad mycket snö det har kommit!

Annars så jobbas det på med både Kaisa och Samba som båda är duktiga. De är varandras motsatser, Kaisa är liten och vit, Samba är stoor och svart 🙂 Kontraster är bra, då blir man flexibel som ryttare!


Bilden på Kaisa tog min klasskompis Linnea förra veckan. Den på Samba tog jag igår efter att ha ridit själva för andra gången.

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Pluggis

I veckan skrev jag klart två uppgifter, en lämnades in idag och en ska in veckan efter den som kommer nu. Båda i pedagogik i hästverksamhet, bland det sista vi gör i den kursen faktisk då den är 5hp och slutar i mars om jag minns rätt 🙂
Med dom uppgifterna klara finns tid att plugga inför en tenta som ska skrivas veckan efter den som kommer, samt arbete på ett beteendeprojekt vi gör som ett grupparbete.

Kaisa har gått som handhäst i torsdags och fredags, följer fint och har både töltat och galoppat bredvid de andra. Nu till veckan ska vi fortsätta lite med det, samt rida lite mer tror jag 🙂

  

Måste dock vara lite partisk och ge veckans guldstjärna till Samba, kära nåååån vad jag tycker om henne! Undrar när min instagram ska börja tappa följare efter allt Samba-spam 😉 Hon blir starkare och säkrare för varje dag och det är så häftigt att se. Hon hade svårt för galoppen i början och tog bara några steg i vänster varv, dålig balans och koordination. Nu galoppar hon såå fint i båda varven (utan ryttare, jag stör balansen när jag rider). Hennes hållning har ändrats och hon aktiverar hela kroppen och rör sig i en ”form” jag vill uppmuntra. Avspänd underhals, bra bakbenssteg och buk- och ryggmuskler i arbete.


Den här hållningen gillar jag!

Var lite häftigt när jag tänkte tillbaks på det. Kände igår ”åå vad jag vill rida på min häst”, och eeh det är bara att sitta upp? Så idag red jag lite i paddocken. Hoppas på att få sällskap så vi kan börja rida ut i veckan. Har verkligen saknat den här känslan och kan inte förstå att jag känner den! Att bara längta till att få träffa och rida en särskild häst. Och den hästen är min! Följ dina drömmar säger jag bara. Vägen dit kommer vara helt otrolig.

 

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar