Examinationsvecka

Måndag: ridning för Ullis/träna på demo.

Tisdag: tenta i företagsekonomi och inlämning av coachinguppgift. Eventuellt rida intervaller på fysiologikurs som hålls på skolan.

Onsdag: undervisningsmetodik och demo examination.

Torsdag: fiktiv hästskötarexamen för gymnasieeleverna vi haft det här blocket, vi är med och coachar i uppvärmningen.

Fredag: seminarie/opponering coachinguppgift.

Utöver detta måste Samba tränas, jag har ridskola på onsdag kväll och arbetsplanen till examensarbetet ska göras och skickas in.

Publicerat i Vardag som hippologstudent | Lämna en kommentar

Det rullar på

Hjälp vad den här veckan flög förbi. Jag sitter i köket och har nyss ätit men var så hungrig så måste hitta på något mer att äta hehe. Jag hade morgonfodringen i privaten idag så jag och Mimir var uppe med tuppen och fixade i stallet. Klockan tolv hade jag privatlektion med ett av mina ridskolebarn på sin fina ponny och efter det åkte jag till Wången och hade mina elever från gym1 (vi lade in en extra, lektionerna ingår i didaktikkursen). Samba och Kongur har fått vila i helgen, då jag ville ha en lugn helg. Bra dag ändå! Där plugget ekar tomt haha men det är sedan gammalt att jag skjuter upp sådant och pluggar ganska bra när det börjar bli tight om tid 😉

Trökväder igår men jag tog ändå en prommis till stallet vilket var skönt.

I veckan har jag hittat en hel del knappar på Kongur och han är så rolig att rida. Vi har dragit ämnen till demon också och jag fick tölt – hästens form vilket inte kunde bli bättre 😉 Så den ska jag börja planera och träna på i veckan.

Mötet med Sussie som jag hade i onsdags var till stor hjälp och jag är peppad på att skriva examensarbetet! Jag tycker att det är svårast att komma igång men steg ett är att läsa lite studier för att komma fram till exakt hur jag ska lägga upp min. Examensarbetet har jag både fruktat och suktat efter i så många år nu så det känns knäppt att det snart är dags. Jag har alltid varit imponerad av de studenter som skrivit ex-jobb då det kräver så mycket tid, kunskap och självdisciplin.

Nu ska jag äta något mer och sedan får vi se vad det blir av resten av dagen 🙂

Publicerat i Vardag som hippologstudent | Lämna en kommentar

Full fart

Veckan inleddes med plugg, stallfix (tar sin lilla tid att borsta igenom Kongurs man och svans), examination i form av en clinic om islandshästens gångarter med hästskötare och hipp1 som publik, kursråd, kårmöte och sist kvällsfodring i hippstallet. Hemma runt nio, Mimir är trött och jag börjar längta till sängen!

Imorgon tisdag har vi inget schemalagt, vilket är bra då jag behöver skriva på en marknadsplan och opponera på mina kurskamraters affärsplaner i företagsekonomikursen. Jag skulle även behöva hinna byta däck, rida Samba och leta lite artiklar/studier som finns eller inte finns inom ett visst ämne, då…

…jag på onsdag morgon har telefonmöte med Sussie angående examensarbete där vi ska bolla lite idéer och förhoppningsvis komma fram till vad jag ska skriva om på vårterminen. Innan ett examensarbete behöver man ha en godkänd arbetsplan, så den ska vi ha skickat in innan vi går på VFU i november så att vi har tid att ändra vid behov, så att vi kan köra igång direkt efter jul. Sussie undervisar och studerar pedagogik, så där har ni facit på vilket område jag kommer skriva om 😉
Onsdag kväll har jag ridskola som vanligt, barnen ska få rida en hinderbana. Så själva banan behöver jag klura ihop innan dess.

På torsdag är det lektioner som vanligt, vi undervisar gym1 och rider sedan lektion. På EM har vi företagsekonomi där vi examineras i opponering.

Fredag morgon ska jag och Elsa ha en föreläsning för hästskötarna och efter det är det helg. Då måste jag ta tag i en inlämning i didaktikkursen.

Annars så ska jag också rida Samba och Kongur. Ska även försöka hitta på något i helgen så att tankarna får vara fria ett tag. Viktigt att pausa och unna sig tid, särskilt när det är mycket annat som måste göras! Till exempel så tog jag och Mimir en långpromenad häromdagen med Alsens fantastiska utsikt och nya vägar i skogen och igår borstade jag Mimirs pudel-päls länge länge. Små saker som ger ro i själen!

Nu ska jag sova! Ta hand om er 🙂

Publicerat i Vardag som hippologstudent | Lämna en kommentar

Oktober

Som gjorde entré med snö och blåst.

Men då är det tur att vi har ridhus. Jag red ett kort pass på Samba och sedan hade vi lektion för Camilla med demo-hästarna. Jag ville rida trav på Kongur då jag tycker att jag är ganska ”dålig” på att rida trav. Jag töltar hellre 😉 Vi tränade på övergångar och att ha kvar samma häst i traven som i skritt. Mitt i lektionen slängde jag ur mig att vi måste träna på sluta någon gång då jag tycker det är svårt, så då gjorde vi det på en gång. Tillslut fick jag till några steg åt båda hållen vilket var roligt att få till. Lektionen var bra då jag tycker att jag hittade fler knappar på Kongur och lärde mig mer om hans styrkor, svagheter och hur jag bäst rider honom.

Efter det åkte jag hem och har sedan dess från och till försökt förbereda inför ett seminarium vi har i företagsekonomi på torsdag. Det går SÅ trögt och jag blir så frustrerad på mig själv! Jag vet ju dock att jag alltid får sakerna gjorda men det skulle ju vara bra mycket bättre att göra det lite mer effektivt 😉 Men men, alla fungerar vi olika.

Det har också löst sig med bil äntligen och jag har nu en pålitlig bil igen. Rena rama lyxen att ha fem dörrar, fyrhjulsdrift, dragkrok och AC när ”mina” tidigare bilar inte haft något av det hehe.

Publicerat i Vardag som hippologstudent | Lämna en kommentar

Framsteg på ett plan bakslag på ett annat

Eller något sådant… Samba har verkligen mognat och visar så fina sidor av sig själv. Som att hon hittat sig själv lite efter en förvirrande tonårstid 😉 Det är så SKÖNT att kunna rida överallt utan att oroa sig över vad som ska dyka upp bakom kröken och göra henne spänd och nervös resten av ridturen. Med hästar ska man ju inte leta faror på det sättet, men det var en tuff tid när hon var så påverkbar av omgivningen och det gjorde att jag undvek vissa platser att rida på. Jag ångrar ingenting dock utan tror att det gav henne tid att växa inom hennes (och min) komfortzon som vi nu långsamt har gjort större. Nu är hon underbar att rida ut på! Förra veckan hade vi en föreläsning om just utveckling och hur den fungerar. Jag ser det gärna som en trappa, ingen vanlig där alla steg är lika stora, utan en där några trappsteg är jättesmå och går fort att ta sig över och några är höga och långa som man låååångsamt tar sig förbi. Det känns som att jag och Samba precis tagit klivet upp från det där stora trappsteget 🙂

I veckan som gått så har jag pluggat alldeles för lite, men nu när det drar ihop sig till inlämning av en av uppgifterna så har den fått lite uppmärksamhet. Det är en affärsplan som ska in imorgon måndag. Vi har haft första träningen inför demon som vi ska ha under examinationsveckan. Vi fick då prova på att göra en demo och under tiden få feedback, det var superbra att göra så! Nu vet jag hur man lägger upp den på ett bra sätt och att jag behöver tänka extra mycket på att beskriva hur jag använder mina hjälper för att uppnå resultat.

Något tråkigt som varit i veckan är bilen jag har. Den har krånglat och inte ens bilverkstaden hittar felet och eftersom att bilen är 20 år gammal så har vi insett att det måste vara slutet för den, iallafall med mig. Det är för oklart hur länge till den klarar sig för att jag ska använda den en jämtlandsvinter till 😉 Därför blir det (förhoppningsvis) så att jag köper ”ny” bil i början av veckan som kommer. Riktigt träligt med bilar som krånglar och här i jämtland är det besvärligt att vara utan egen bil, särskilt när man har häst och jobb, så det är bara att bita i det sura äpplet eller hur man säger haha. Förhoppningsvis ska det vara över med krångel så jag kan släppa tankarna på det!

Publicerat i Vardag som hippologstudent | Lämna en kommentar

Ny professor

I fredags välkomnades Eyolfur Isolfsson till wången, ingen mindre än vår tredje adj. professor i ridkonst och den allra första för islandshäst! Häftigt 🙂

Han hade kurs i helgen som jag tittade lite på. Jag hade HAV i helgen, alltså stalljour så jag hängde kvar lite extra på skolan. Har ridit några svängar på Samba och Kongur som är så roliga att rida! Sista passet på Samba var suuperbra och hon gick riktigt fint, men orkade inte så mycket tyvärr då vi var i ridhuset där underlaget nyss är utbytt och inte hunnit sätta sig ännu, så det är ganska tungt. Men det är bra träning det med 🙂

Den här veckan är det seminarie i didaktik och jag måste verkligen jobba på några uppgifter i både didaktik och företagsekonomi. Därför blir det ett snabbt inlägg här så jag hinner läsa på lite innan dagens föreläsning som börjar klockan ett.

Från gårdagens tur på travbanan med Kongur.

Publicerat i Vardag som hippologstudent | Lämna en kommentar

Fina skolhästar

En första vecka med mycket att göra är över och nu är det lite lugnare tempo. Tävlingen gick bra, det var roligt att tävla igen då jag inte gjort det på väldigt länge nu. Gambri var superkul att rida hela helgen och fick fina poäng för att nyss ha kommit från sommarbete. Jag ville gärna rida en final och det fick jag, i fyrgång fick vi en tredje plats.

Lördag kväll hade HAS välkomnande för de nya ettorna som avslutades med hamburgare. Trevligt trevligt.

Den här veckan är det på tiden att komma igång med skolan och inlämningar som ska in. Närmast ligger en affärsplan som jag måste jobba på nu. I didaktiken har vi lektioner varje vecka för gym 1 med uppgifter runt det och så ska vi ha en demo i slutet av perioden. Min demo-häst är Kongur som jag nu ridit två gånger. Jätterolig ridhäst och stallets sötaste! Även stallets mest erfarne, då det är en förstaklass hingst som också tävlat en hel del innan han kom till Wången. Ser fram emot att rida honom mer.

Med Samba går det långsamt bättre och mer stabilt. Min motivation är dock väldigt låg tyvärr så jag kämpar lite för att matcha hennes takt i utvecklingen. Men det går upp och ner! Förhoppningsvis får jag mer lust snart. Igår red jag henne i ridhuset och tränade samtidigt kommandon på Mimir som är bra att ha när han ska med på ridturer i framtiden. Gå före, bakom, höger och vänster. Stanna, sitt och kom. Det är mysigt att hänga med mina djur, ensam i ridhuset och stallet. Kvalitetstid!

Publicerat i Vardag som hippologstudent | Lämna en kommentar

Vecka 37

Mycket roligt den här veckan! 🙂

Måndag: Länk med Ullis, förberedelser för tävling och stresshantering.
Jag och Mimir tog en ordentlig sovmorgon och vaknade halv tio, han är en riktig myshund och jag får dra upp honom varje morgon 😉 Ska longera eller rida Samba om jag hinner, hon ska få spa-behandling av en i årskurs två som är equiopat. Ska hämta ett paket och handla.

Tisdag: Ridning på ovalbanan på Gambri med Camilla. Samba longeras, mest för att hon inte ska samla på sig för mycket energi som hon kan göra.

Onsdag: Longera Samba. Lämna in första FEK-uppgiften där vi ska skriva om vem vi vill vara som företagare. Eventuellt rida skolhäst.

Torsdag: Lektion för gym 1 på morgonen. Därefter ridning på Gambri på ovalen med Camilla, SLU ska samtidigt filma till en video om antagningsprovet. FEK – företagsekonomi på eftermiddagen, länk. Rida Samba.

Fredag: Clinic för HUL – hästsportens unga ledare. Jag och Elsa ska visa och prata om islandshästens gångarter på Gambri och Thengill. Efter det ska dom få rida islandshäst och prova på gångarterna 🙂 Rida Samba.

Lördag och Söndag: Tävling på Gambri, T8 och V5. Vi i hipp 3 (alla två av oss) ska tävla för att känna efter hur vi fungerar på tävlingar, vårterminen ska vi tävla en del då det ingår i ridkonsten. Lördag kväll är det välkomnande från HAS, det blir roligt! Ska rida Samba om jag orkar och hinner, annars longera.

Älskar den här bilden som Elsa tog på mig, Mimir och Samba igår!

Publicerat i Vardag som hippologstudent | Lämna en kommentar

Sista året

Något hejdå-över-sommaren-inlägg blev det visst inte. Jag åkte hem och datorn har dammat sedan dess! Nu är jag i Alsen igen sedan en vecka tillbaka, vi har haft välkomstmys med de nya ettorna, första HAS-mötet är avklarat, didaktik-kursen är igång och företagsekonomin börjar på fredag. I period ett har vi bara de två kurserna, men det verkar bli fullt upp ändå. Redan nästa fredag ska jag och Elsa hålla i en clinic för hästsportens unga ledare och samma helg ska vi tävla varsin skolhäst på Gneisti open som hålls på Wången. Idag är det lära-känna aktiviteter hela dagen men det går en mini-epedemi av förkylning här så jag måste tyvärr hålla mig hemma. Ikväll drar ridskolan igång så jag måste ha lite röst kvar så barnen hör mig 🙂

Sommaren har varit bra och jag har landat efter mitt andra år på utbildningen. Jag och Samba jobbar på i vår egen takt och har haft många trevliga skogsturer på våra underbara ridvägar hemma. Vi red också en kurs för Haffi Gislason som var precis vad jag behövde, jag fick med mig mycket inspiration och motivation hem.

Den här sommaren har jag också fått en dröm uppfylld, eller ja jag uppfyllde den själv. Jag köpte nämligen en storpudelvalp som är helt perfekt! Han fick heta Mímir och växer så det knakar.

Nu kör vi, sista året! 🙂

Publicerat i Vardag som hippologstudent | Lämna en kommentar

Examinationsvecka…

…inleds imorgon. Jag har bara tre och det är inte så mycket att förbereda inför det. Gjorde precis klart min powerpoint till VFU-redovisning. Spenderar alltid alldeles för mycket tid på powerpoints, skulle kunna bli klar på en tredjedel av tiden men jag gillar att pyssla med det så det blir snyggt hehe. Utöver redovisning så har vi examination del 2 inför ridlärare 1 (del 1 gjorde vi innan VFU’n) och ett seminarie kopplat till våra VFU-platsers ridskoleverksamheter.

Samba har raket(!!)energi just nu så jag vet inte vart jag ska ta vägen haha. Hon har känts lite styv de senaste passen men nu har vi gjort några ordentliga dressyrpass vilket jag tycker har hjälpt. Idag ska hon få springa av sig i ridhuset så jag kan rida ut i veckan utan att riskera atombombs-detonation 😉

Nu måste jag handla då jag inte har något vettigt kvar att laga mat av hemma. Ikväll är det avtackning av treorna, vad det blir vet nog ingen men trevligt blir det säkert 🙂

Publicerat i Vardag som hippologstudent | Lämna en kommentar