Miljöträningskurs

I helgen har jag och Samba vidgat våra vyer och varit med på miljöträning då Jämtsäker kom till Wången med alla möjliga sorters föremål. Det var två pass som varade i två timmar och eftersom att jag inte ridit Samba något efter vilan så gick jag från marken ett pass och red halva det andra passet 🙂 På slutet idag märktes det att hjärnan fått jobba, vissa uppgifter tog Samba lite längre tid på sig att utföra så hon stod och tänkte läänge länge. 

Det var många övningar som ökade gradvis i svårighet, och vi gick på en volt för att göra övningarna flera gånger tills hästarna vant sig vid dom. Det började med paraplyn, bollar och blinkade lampor bland annat och andra övningar var att gå över och under en presenning, gå över en högljudd bro, smälla ballonger och gå förbi en cementblandare. Samba var väldigt entusiastisk över att gå över presenningen och bron var lite rolig när hon vant sig vid ljudet. Plötsliga smällar från soptunnan och grus kastad på paraplyn var lite jobbigare men svårast var att gå under presenning av olika slag. Det var som ett tält uppsatt som gick ok så länge det inte lät för mycket utifrån, men sen var det som en ställning med saker hängandes från och den tog Samba lång tid på sig att gå under.

Värst av ALLT det här var dock… wait for it… En SHETTIS haha. Igår lördag kom det in en pytteliten shettis som ryttaren red runt i galopp på och Samba blev spänd som en fiolsträng och stegrade i protest två gånger. Blir dock inte förvånad, Samba är väldigt förutsägbart oförutsägbar! 

Trots att själva miljöträningen inte var läskigast den här helgen enligt Samba så har det varit jättekul och välbehövligt att göra något annorlunda. Vi (jag) har haft en svacka och jag vet att det kommer krävas en del av mig för att ta oss ur den. Därför var det roligt att umgås på det här sättet utan krav. Det var kul att se hur nyfiken Samba var och hur glad hon blev (när hon inte var sur över att hon var tvungen att vänta innan hon fick göra övningarna igen). På slutet idag var hjärnan bra trött av all tankeverksamhet. 

Publicerat i Vardag som hippologstudent | Lämna en kommentar

Stormigt

I torsdags började det fläkta en hel del på eftermiddagen och under natten var stormen Jan i full gång. Igår fredag var det också blåsigt men har man bott i Jämtland i snart 6 år så är vind inget ovanligt och många gånger blåser det såhär utan att stormvarning är utfärdad hehe. Det värsta är isen som täcker marken, håller tummarna för att det ska komma snö som får stanna nu. 

I veckan har vi haft bland de sista passen i kursen sporthästens friskvård som handlade om tillskott och stallmiljö. Angående tillskott så finns stora brister på ordentlig forskning som bevisar det företagen påstår om exempelvis magnesium. 
Nästa vecka ska vi besöka en ridskola och efter det är kursen avslutad. 

I ridkursen så har vi den här perioden inga skolträningshästar, vilket är ganska skönt efter att ha haft två träningshästar hela höstterminen – det kräver ju sin tid även om det är roligt. Vi ska istället rida olika hästar. Examinationer den här perioden är tömkörning, arbete från marken, longering, ett ridprov i grupp och passexamination (tjohoo!). Vi ska även anordna en tävling och planen nu är att göra en gaedingakeppni på passbanan i mars 🙂 

Under period 4 har vi i tvåan praktik/VFU. Sedan är det examinationsvecka innan sommaren. Det går fort! Halvvägs till hippolog 🙂
I helgen har jag och Samba en rolig grej bokad, det berättar jag mer om imorgon 🙂

Publicerat i Vardag som hippologstudent | Lämna en kommentar

Nytt år nya möjligheter och nya skoluppgifter

I onsdags kom jag tillbaks till Alsen efter två veckor hemma i Ludvika. Jag har umgåtts med min familj och träffat en saknad vän. Har lyckats få ihop lite plugg också trots att motivationen till det inte är särskilt jättestor på ett jul”lov” 😉 

Vecka 2 börjar lektionerna igen men vi har den här veckan haft en hemtenta i kursen sporthästens friskvård, och så har vi på island en inlämning om öppna (där deadline blev flyttad till onsdag nästa vecka) och det vi skrivit hittills på seminarieuppsatsen ska in på måndag för opponering och feedback. Vi har också några artiklar att sammanfatta om tillskott och ett projekt ska göras och redovisas i pedagogik snart. Inte jättemycket men vi har att pyssla med 🙂 Under period 3 som börjar nu ska vi inom pedagogik börja med undervisningsmetodik igen vilket jag ser fram emot.

Samba har vilat under tiden jag var hemma och idag fick hon springa i ridhuset då hon ska igång igen. Jag måste ha longerlina i början för annars springer hon något så galet fort och okontrollerat haha. När det värsta var över fick hon springa fritt. Ska nog göra så några dagar innan jag börjar rida hehe, atombomb den där hästen alltså (film från idag finns på min instagram, eafannyk). 

Tycker mig se att manen och pannluggen växt till sig lite! Mer volym och längre strån, hoppas det fortsätter så haha!
Publicerat i Vardag som hippologstudent | Lämna en kommentar

Examinationer

Idag och igår har vi haft examinationer. Igår var det redovisning i hästens anatomi på fördjupad nivå och idag två ridexaminationer.

Redovisningen i anatomi kändes rörig i hjärnan, men publiken upplevde inte det och det blev godkänt så jag är nöjd. Vi var fyra studenter (vi tre i hipp2 samt en 3a som går ridhäst och har kursen ihop med oss) så vi delade upp det i fyra delar, där jag hade det distala benet. Jag berättade vad delarna heter på latin samt om funktionen på ben, leder och senor. 

Idag hade vi på island våra två examinationer i ridkursen. Först ut var Bergmann som jag har tränat inför töltprovet. Det innehåller främst öppna och arbete på böjda spår men ganska snabbt in i provet är det eget arbete i tölt och avslut med trav i lång och låg form. Det här är det första ridprovet jag känner att jag verkligen gjorde bra! Bergmann var superfin och jag red honom bra. I töltarbetet fick jag med både tempoväxlingar och öppna på ett bra sätt och han travade rent och avslappnat i slutet. Bergmann är ganska känslig med mycket vilja så traven i slutet var ett fint kvitto på min ridning. Det har varit så roligt och lärorikt att rida honom den här perioden!

Samba hade en pigg dag idag och då tar det lite längre tid att få igenom hjälperna och få henne ridbar, plus att hon är nyskodd och därför lite passtaktig. Men hon sansade sig fort och var väldigt fin. Vi har haft en lite hackig höst med all energi som gjort henne spänd och rört till gångarterna, men där vi är idag är jag supernöjd med och jag tycker att hon har blivit väldigt ridbar och mer självsäker. Idag går hon att forma fint mellan hand och skänkel, hon flyttar sig åt sidan på ett bra sätt och hjälperna fungerar bra. Hon ska få vila över jul och nyår och det är perfekt timing för det, hoppas bara hon inte blir heltokig av att inte ridas 😉 Idag firar vi ettårsdag också 🙂 Jag började hantera henne i oktober förra året men för prick ett år sedan skrev jag kontrakt och blev ägare. 

Imorgon åker jag hem till dalarna 🙂 Kommer ta med mig plugg hem men bloggis får stå tom ett litet tag. Jag finns på instagram för den som är intresserad på eafannyk, annars hörs vi nästa år! 🙂

Publicerat i Vardag som hippologstudent | Lämna en kommentar

Julshowshelg

Två träningar och två julshower senare. Underbart att rida fantastiska Gambri även om det bara var ett varv i ridhuset per tillfälle 😉 Också Lusse/Lysingur var härlig som jag red bakom Elsa som red med handhästar.

Nu är det sista veckan i skolan innan juuul! Är så sugen på julmat haha. Under veckan så är det dom sista ridpassen på hästarna innan examinationer, ord som ska pluggas in och inlämningar som ska skrivas. Några tar jag dock med mig hem över jul, om det inte sker ett mirakel och jag skriver färdigt två uppgifter (som jag inte börjat med än). Man vet aldrig 🙂 Examinationer är vecka 51 i ridkursen och anatomin som ska redovisas.

Igår kom det massvis med snö, i Jämtlands-stil vilket betyder kraftiga vindar och över 1,5 dm snö över en dag 😉 Hoppas den får stanna kvar nu till våren.

Publicerat i Vardag som hippologstudent | Lämna en kommentar

Vinterpigg

Bara att hålla i hatten nu, mycket talar för att Samba fått ny energi med den lilla snön och kylan vi fått hehe. Den energin kommer vara helt fantastisk i framtiden, när jag kan tygla den 😉 Hoppas hon kan hålla sig lugn över jul då jag planerar en vila då!

Det var bara alldeles nyss det föll in att det är ”jullov” om en och en halv vecka… Lite mer snart än vad jag tänkte mig haha. Så det blir full rulle närmsta veckan! På julshowen i helgen kommer jag dock ta någon av de andra skolhästarna, då jag känner att jag måste fokusera på ridprovet med Bergman.

Det blir en kort uppdatering idag, men det rullar på som vanligt som hippologstudent 🙂


Mina fina träningshästar, lär mig såå mycket av båda två och de kompletterar varandra super!


Nya stallkatten som tycker om att titta på när någon rider i ridhuset.

Publicerat i Vardag som hippologstudent | Lämna en kommentar

Första advent

Hela facebook- och instagramflödet svämmar av uppdateringar från horse show och jag blir både avundsjuk på alla som där plus rid- och shoppingsugen 😉 Kanske lika bra att vara hemma med pengarna i behåll, är många saker jag ”villhöver”. Samba och Bergman har fått vila i helgen, och jag har jobbat på elevboendet då de behövde en extra dessa dagar (som student ska man aldrig tacka nej till jobb hehe).

I fredags gick hästarna superbra och jag fick än en gång känna en glimt av Sambas framtid då vi fick igenom mycket när vi återigen hade uterittsterapi. Bara några knasryck och bara liite spänd ibland, framsteg (hehe…)! Bergman börjar jag kunna rida väldigt bra om jag får säga det själv ( 😉 ), han är verkligen super för mig att rida då han kräver en tydlig ryttare. I helgen som kommer ska vi visa tölt på Wångens julshow, där jag och klasskompis Elsa även ska visa handhästridning. Julshow är alltid rolig att vara med på men tidskrävande med genrep och två shower, men jag får se till att plugga flitigt i veckan istället 🙂

Publicerat i Vardag som hippologstudent | Lämna en kommentar

Man ska sluta på topp

De senaste passen med Bergman och Samba har varit super och det känns som att mycket äntligen börjar släppa. Så nu vågar jag nästan inte rida något mer 😉 På Bergman börjar jag hitta rätt läge där jag kan fånga upp energin och använda den på ett bra sätt. Samba har vi påbörjat lite uteritts-terapi med då hon blir så spänd/explosiv när vi rider ut och då går det inte att rida på något vettigt sätt. I måndags red därför Camilla med på världens snällaste skolhäst Thengill och hade mig och Samba som handhäst. I och med det fanns det bara ett spår för Samba att gå på och jag kunde fokusera på att använda energin framåt, tillslut lossnade Samba i hela kroppen och kunde trava på framåt (tidigare har det bara blivit grisepass då hon varit så spänd i kroppen). Så vi får helt enkelt köra på den metoden några gånger för att förhoppningsvis kunna rida ut som ett normalt ekipage snart 😉 Igår red jag i ridhuset med fokus på att höja ryggen i en lång och låg form. Samba var suuuperfin verkligen!

Imorse hade vi genomgång av inledningen till seminarieuppsatsen och på eftermiddagen var det föreläsning för Marie Rhodin. Efter skolan följde jag med klasskompis Elsa till ridskolan hon jobbar på, då jag som det ser ut kommer börja ha ridlektioner där på onsdagar efter jul. Så jag träffade framtida elever och fick lite koll på stallet och hästarna. Det blir kul att ha ridlektioner regelbundet i ”riktiga” världen. 🙂

Publicerat i Vardag som hippologstudent | Lämna en kommentar

Vart är snön…

Jag ska vara försiktig med vad jag önskar mig, men lite snö skulle verkligen inte skada. Just nu är det stenhårt i backen och väldigt tråkigt underlag att rida på och hagarna är knaggliga så hästarna står mest stilla ute. Ett lager snö skulle alltså passa bra nu 🙂 Prognosen säger lite snö i veckan så hoppas det stämmer.

Veckan har swishat förbi men gått bra. Jouren fungerade fint och gruppen travelever jag hade var duktiga. Ulrika Backan har varit på plats så vi har ridit några pass för henne vilket varit givande, hon känner dessutom Bergman väldigt väl då hon hade honom innan han flyttade till Wången 🙂 I torsdags hade vi dock Camilla och hon hade en rolig och jättebra övning som vi red. Vi red upp på medellinjen och red öppna fram till X (jag red mer mot skänkelvikning för att ha Bergman rak i kroppen), vid X en 10-metersvolt och sedan övergång till tölt, tölt till B eller E. Vi red varannan gång åt höger och varannan åt vänster. Superbra övning verkligen och i slutet fick jag och Bergmann perfekt läge att göra övergång till trav, och så kunde vi trava i en fin form i ett bra tempo. Även Samba har varit duktig i veckan.

Annars så är det mest som vanligt. Häst, plugg, icke-plugg (mest icke-plugg måste jag erkänna). Blev innan helgen klar med årets julklappar, så skönt att ha det färdigt redan 🙂


Frostig Samba.

 
Vänster: Solnedgång över fjällen. Höger: Soluppgång över Alsensjön.

Publicerat i Vardag som hippologstudent | Lämna en kommentar

Barbacka och hoppning!

Igår måndag hade vi undervisningsmetodik som kommer leda till att vi blir ridlärare 1 som examineras i slutet av nästa termin. Vi ska efter jul ha en grupp med gymnasieelever att instruera men innan dess får vi nöja oss med varandra, det vill säga jag och min enda islands-klasskompis Elsa 😉 Eftersom att vi båda har gjort det upplägget så mycket (båda har gått gymnasiet på Wången och alltså tagit ridledarexamen två gånger) så hade vi lektion för varandra plus lärare Ullis samtidigt som vi diskuterade lite under tiden. Vi fick välja ämne på lektionen så jag hade barbacka och Elsa hade ”hoppning”. Roligt med lite annat än vad vi brukar göra!

Den här veckan har jag jour måndag EM till fredag EM, då vi inom pedagogiken ska reflektera över vårat ledarskap. Därför har islands- och travstallet bytt jourgrupper så jag har en grupp travelever i islandsstallet och trav-klasskompis Tamara har islandselever i travstallet. På så sätt kan vi faktiskt få chans att ha en ledarroll, då det blir lite svårt att få till om man har en grupp som redan känner stallet utan och innan.

Annars så ska inledningen till seminarieuppsatsten skrivas, hästens/människans anatomi på latin ska pluggas in och ridningen måste jag trappa upp en bit, insåg att det bara är fyra veckor ungefär till examinationen. Tiden går fööör fort! Snart är det 2019 och då är det skola som gäller några veckor och sedan 10 veckors praktik innan sommaren, då jag också gärna vill visa Samba på avelsbedömning och det kräver sin träning. Sååå jaa, det gäller att ta till vara på varje dag. Men trots det ska jag sova snart, tant Fanny är trött för det var ett tag sedan klockan ringde klockan 6 på morgonen 😉

 

Publicerat i Vardag som hippologstudent | Lämna en kommentar