Veckans bubblare: champagne och havsvatten

I ett tidigare inlägg [1] nämndes den karaktäristiska skillnaden som återfinns i champagne och andra mousserande drycker gentemot deras mer stilla varianter: bubblorna. Att skillnaden i de bubblande och icke-bubblande dryckerna ligger på kemisk nivå redovisades redan då [2] och har sedan dess utökats med ytterligare studier [3]. I dagarna kommer ännu en artikel inom detta område, som dessutom identfierar ett dussintal av över hundratalet ämnen som förekommer i avsevärt större mängd i champagneaerosolen strax ovanför ytan än drycken i glaset [4]! Många av dessa föreningar är ytaktiva ämnen, däribland några som är av olfaktorisk betydelse, något som man mycket väl kan tänka sig då bubblorna i sig ger upphov till relativt stora reaktionsytor.

Champ_våg

Artikeln leder även diskussionen åt ett helt annat men likväl relaterat fenomen, nämligen kemin i havsvattnets brus. Det har nämligen visat sig att specifika organiska föreningars koncentration är många tiopotenser högre i havsbruset än i havsvattnet självt, förmodligen då den större ytan även här leder till ökad reaktionsbenägenhet [5]. Fascinationen över små bubblor och deras kemiskt annorlunda aerosol är väl något man kan skänka en tanke nästa gång man dricker valfri bubblande dryck – oavsett om strandens tånglukt gör sig påmind eller ej.

Champagneartikeln [4] tillhör de forskningsrön som uppmärksammas av Vetenskapsradions nyhetsprogram i Sveriges radio P1, 29 september 2009 [6]. Programmet sänds vardagar kl 06.33, 07.36 och 08.37.

[1] Vin, bubbel och klimat, Lundberg, D. Forskarbloggen (11 december 2008), länk: <http://forskarbloggen.typepad.com/forskarbloggen/2008/12/vin-bubbel-och-klimat.html>

[2] Wine flavor: chemistry in a glass,Polášková P. et al.,Chem. Soc. Rev., 37 (2008), 2478.

[3] Wine Chemistry and Flavor: Looking into the Crystal Glass, Ebeler S.E. & Thorngate J.H., J. Agric. Food Chem., 57 (2009), 8098.

[4] Unraveling different chemical fingerprints between a champagne wine and its aerosols, Liger-Belair G. et al., PNAS, 106 (2009), 16545.

[5] Marine aerosol production: A review of the current knowledge, O'Dowd C & De Leeuw G., Phil. Trans. R. Soc. A 365 (2007), 1753.

[6] Vetenskapsradion, länk: <http://www.sr.se/cgi-bin/p1/program/index.asp?programID=406&nyheter=1> (2009-09-29)

This entry was posted in Daniel Lundberg, en forskares vardag, kemi and tagged , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Veckans bubblare: champagne och havsvatten

  1. camilla says:

    var för är salt i hav vatten
    vet du det var för?

  2. Intressant och läsvärd artikel!