”Välj GMO fritt” har fått en ny innebörd

Av Jens Sundström Institutionen för växtbiologi och skogsgenetik, SLU i Uppsala

Under hösten 2010 valde City Gross att marknadsföra sitt fläskkött med devisen ”Välj GMO fritt”. Det fick mig och ett antal andra forskare att reagera eftersom det gav konsumenterna intrycket att det fläskkött som generellt säljs i svenska butiker kommer från GM-grisar (vilket inte är fallet) samt att de GM-produkter som faktiskt säljs i Sverige skulle innebära en fara för miljön eller människor och djurs hälsa.

Kalvstek märkt ”Välj GMO fritt”

Som rapporterats om i svensk press går nu även konsumentombudsmannen på vår linje: ”Konsumentverket KO förbjuder Bergendahl Food AB att vid marknadsföring av fläskkött använda uttrycket ”Garanterat GMO-fritt. Alltid på City Gross” eller liknande framställningar som ger konsumenter intryck att det i andra svenska livsmedelbutiker förekommer fläskkött som bär spår av genetiskt modifierade organismer (GMO), om så inte är fallet.”

I Tyskland och Österrike finns visserligen en märkning ”ohne gentechnik” som tillåter syftningar på vilket foder som använts men den principiella hållningen inom EU är att en produkt ska märkas med vad den innehåller, inte med vad den INTE innehåller.

Den uppmärksamme läsaren noterar kanske att produkten på bilden (t.v.) även är laktosfri vilket i sammanhanget är intressant eftersom mjölken därmed innehåller ett enzym som framställts med hjälp av just genteknik.

City Gross har i alla fall tagit till sig av kritiken från konsumentverket och avslutat sin GMO-fritt kampanj. Jag noterar också att de vid en första okulär besiktning verkar följa lagstiftningen och märker ut de produkter som faktiskt innehåller GMO. Det underlättar för oss konsumenter som insett miljönyttan med GM-produkter att göra ett fritt val.

GMO-märkt produkt från City Gross. OBS bilden är manipulerad

Särskrivningen i ”Välj GMO frittsic. är därmed mer förståelig; men med tanke på den kritiserade kampanjen är det på gränsen till ironiskt att City Gross förnärvarande är den livsmedelskedja i Sverige som det är enklast att hitta GM-produkter i.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

This entry was posted in GMO, Jens Sundström. Bookmark the permalink.

3 Responses to ”Välj GMO fritt” har fått en ny innebörd