SIDA, SNF och det gyllene riset

Av Jens Sundström, Institutionen för växtbiologi och skogsgenetik, SLU i Uppsala

Som rapporterats om i vetenskapsradion den 21:a oktober så har fältförsök med det vitaminberikade s.k. Gyllene riset vandaliserats på Filippinerna. Sverige stödjer via biståndsmedel till det internationella risforskningsinstitutet (IRRI) utvecklingen av det Gyllene riset. Det samlade internationella vetenskapssamhället har reagerat med bestörtning och kraftigt fördömt attacken mot fältförsöken med det Gyllene riset[1]. Filippinska myndigheter har bland personerna bakom attacken identifierat medlemmar av organisationen MASIPAG.

Det har nu visat sig att MASIPAG sedan flera år erhåller stöd från Sida, genom projekt som drivs av Svenska Naturskyddsföreningen (SNF)[2]. Svenska statliga biståndsmedel går alltså dels till organisationer som genom forskning och utveckling söker trygga en säker livsmedelsförsörjning, dels till organisationer som genom att stödja kriminella handlingar söker motverka en sådan utveckling.

I ett brev till biståndsminister Hillevi Engström har jag tillsammans med ett antal svenska och internationella forskare uppmanat regeringen att snarast undersöka om de biståndsmedel som tilldelats MASIPAG har använts i enlighet med de riktlinjer som regeringen gett till biståndsmyndigheten Sida.

Läs hela brevet i UNT via denna länk, eller på engelska via denna länk.

Carl Johan von Seth kommenterar på ledarsidan i dagens DN stödet till MASIPAG.

Uppdatering:

En replik på vårt brev till biståndsministern från Sida publicerades i UNT den 28/10 vilket föranledde ett svar från oss publicerat den 29/10.

Med anledning av detta har vi också skrivit ett brev till general direktören på Sida, Charlotte Petri Gornitzka, publicerat den 28/10 här på forskarbloggen.

Johan Norberg kommenterade den 4/11 vandaliseringen av fältförsöken på ledarsidan i SvD, vilket resulterade i ett replikskifte med Greenpeace den 6/11 med en slutreplik från Johan den 7/11.

Den vetenskapliga tidskriften Nature har på sin nyhets-blogg skrivit om det svenska stödet till MASIPAG den 13/11, i en artikel med titeln: Swedish scientists decry government links to anti-GMO ‘vandals’. Vilket har uppmärksammats av bland annat the Genetic Literacy project.

Klara Jacobson (SLU) och Thomas Böhn har skrivit ett inlägg i frågan den 16/11 publicerat i UNT vilket vi svarade på den 3/12.

Pingat på Intressant

[1] *B. Chassy et al., “Global scientifi c community condemns the recent destruction of field trials of Golden Rice in the Philippines”; http://chn.ge/143PyHo (2013).

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

This entry was posted in bistånd, GMO, Jens Sundström, Okategoriserade. Bookmark the permalink.