Setting up a laboratory in the Galapagos, part 11

Vardagen som volontär på Charles Darwin Research Station (CDRS)

Av Beate Hillmann, SLU

Här är stugan vid stranden Playa de los Alemanes som chefen för CDRS, Swen Lorenz, ställde till vårt förfogande under min vistelsetid som volontär på Darwinstationen.

Stugan som vi bodde i under min tid som volontär. Foto: Beate Hillmann, SLU.

Kl. 20.30. Det är läggdags, värmen och uppgifterna under dagen gör mig så trött. Mygg plågar mig, gecko ödlorna jagar varandra högljutt och på stugans tak finns det måsar som är osams, skrattar och beter sig som galningar. God natt, sov gott.

Kl. 5.15. Väckarklockan ringer: duscha, förbereda frukosten, dottern Luisa ska också duscha. Jag äter frukost, borstar tänderna – stopp. Det sitter en jätte stor myra direkt på borsten. Bort med den och tvätta tandborsten i desinfektionslösning. Innan jag lämnar stugan tar jag på mig skorna – stopp. Högerfoten får inte plats i skon. Det sitter en jätte kackerlacka i skon, ut med den…

Kackerlackan som gärna vill bo i min sko. Foto: Beate Hillmann, SLU.

Kl. 6.15. Vi skyndar oss från stugan till båtplatsen (1 km att gå) och håller utkik efter en vattentaxi som ska ta oss till Puerto Ayoras centrum där skolbussen avgår ifrån. Vi väntar 5, 10, 15, ibland 20 minuter och längre innan en taxibåt kommer och hämtar oss. I dag har vi tur.

Kl. 6.40 kommer skolbussen och hämtar Luisa. Jag behöver en taxi för att komma till Nationalparkens entré. Tyvärr kan jag inte ta cykeln dit eftersom stora huvudgatan Avenida de Charles Darwin byggs om. Från Nationalparkens entré går en cirka 2 km lång väg genom Galapagos Nationalpark till CDRS. Den sträckan kan jag däremot cykla.

Under mangroveträden vid entrén står min lånecykel. I lådan på cykeln lägger jag smutstvätten som fått lov att tvätta i stationens tvättmaskin. När jag är framme parkerar jag cykeln vid huset som kallas ”Botaniken”.

I väntan på vattentaxi. Foto: Beate Hillmann, SLU.

Nationalparksentrén. Foto: Beate Hillmann, SLU

Lånecykeln med tvättlåda parkerad vid "Botaniken" på CDRS. Foto: Beate Hillmann, SLU.

Lånecykeln med tvättlåda parkerad vid ”Botaniken” på CDRS. Foto: Beate Hillmann, SLU.

Kl. 7.00. Jag är redan svettig på grund av värmen och luftfuktigheten eller så är det kanske det monsunliknande regnet som blött ned mig. När jag inte jobbar i labbet så sitter jag i rummet bredvid och skriver. I hörnet finns lådorna med donationsvaror från SLU: basutrustning till labbet. En egenhet är att de papper jag lämnade på skrivbordet igår ser lite annorlunda ut idag: en gecko har lämnat sina spår.

Skrivrummet intill labbet.

Mellan kl. 12 och 14 är det lunchrast för all personal. Tyvärr finns det ingen möjlighet att köpa lunch på CDRS.  I början lämnade även jag stationen och åkte hem, men det var alltför besvärligt, så jag började tillbringa lunchen i och omkring CDRS. I dag tvättar jag till exempel. Sedan sätter jag mig med min smörgås och kollar på havsleguanerna. I december månad är det mycket liv bland dem eftersom parningstiden närmar sig och hanarna strider om sina revir. Efter det är det tid för en liten skräpinsamlingstur på forskningsstationens strand.

Lunchutsikt: havsleguaner. Foto: Beate Hillmann, SLU.

Lunchsyssla: skräpinsamling på stranden. Foto: Beate Hillmann, SLU.

Kl. 13.00 är jag tillbaka och fortsätter med jobbet fram till kl.14.30 då jag lämnar stationen för att träffa min dotter som åkt skolbuss tillbaks till Puerto Ayora. Eftersom det inte finns någon affär alls i närheten av stugan, måste jag handla varje dag: vatten – mycket vatten (finns inget dricksvatten i stugan), allt för frukosten, lunchen och middagen.

Kl. 16.00 är vi tillbaks i stugan, hänger upp tvätten, duschar en gång till, lagar mat, gör läxor och samsas med alla djur som finns i stugan. Och det är många, fram för allt myror – tusentals små myror men även stora. Utöver det har vi sällskap av geckoödlor, kackerlackor, spindlar och ibland även giftiga tusenfotingar.

Snart är det läggdags igen, god natt!

Tusenfoting på oväntad plats i stugan. Foto: Beate Hillmann, SLU.

Utsikt från stugan. Foto: Beate Hillmann, SLU.

About Ann-Katrin Hallin

Fackredaktör / Science Editor
This entry was posted in galapagos, international, miljö. Bookmark the permalink.

Comments are closed.