I blåregnets tid

Thomas Nilsson, Fakulteten för skogsvetenskap, SLU

De som såg SVT:s långtråkiga julserie om August Strindberg, la kanske märke till det ståtliga praktfullt blommande blåregnet på baron Wrangels husvägg. Om man inte visste att det var ett blåregn såg man blott en vacker trädgård. Jag, som genast såg att det var ett blåregn, blev tillfälligt rätt förvirrad. Jag trodde att handlingen plötsligt förflyttats till Frankrike eller andra sydliga trakter. Så var det dock inte. Man var kvar i Stockholm. Tulpantrd_004Ett sådant blåregn fanns nog aldrig i Stockholm, inte ens på Strindbergs tid.
Om klimatförbättringen fortsätter finns det dock gott hopp om blåregn, kanske även norr om Stockholm. Redan nu har jag ett blommande tulpanträd i Knivsta. Jag har förstått att det fanns många andra faktafel i serien, men det är så typiskt att växtfakta ignoreras.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

This entry was posted in trädgård. Bookmark the permalink.

One Response to I blåregnets tid

  1. Hilde Nybom says:

    Jag vet inte vad som gäller i Stockholm, men inte behöver du färdas så långt söderut som till Frankrike för att få se en husvägg täckt av praktfullt blåregn. Det räcker med Kristianstadstrakten i nordöstra Skåne (odlingszon 2) – där dylik grannlåt dessutom inte är avhängig det ”nya klimatet” utan förekommit även under de betydligt kallare 1950- och 60-talen. Stockholm, i skyddade lägen, är nog inte SÅ mycket kallare…?