Fång leder till att hästar måste avlivas varje år

Av Magdalena Wärn, Studerande vid Etologi & Djurskyddsprogrammet SLU i Skara

Fång drabbar hundratals hästar varje år och leder till att många måste avlivas på grund av de inte går att rehabilitera. Men med rätt kunskap skulle många hästar slippa gå detta öde till mötes.

Fång är en sjukdom som uppstår vid rubbning av tarmfloran och med mest framträdande symptom i hovarna. Hästen har svårt att stå och röra sig, och har mycket ont. Orsaken kan exempelvis vara överutfodring, för mycket socker/stärkelse eller ett för snabbt byte av foder. Många gånger sker utbrottet på våren och försommaren då hästen släppts ut på ett för kraftigt bete. Men det som många inte vet eller tänker på är att risken för fång även är stor i en väl nedbetad hage där gräset som växer upp är väldigt spätt och näringsrikt.
Ju tidigare det upptäcks att hästen drabbats av fång desto fortare och lättare går i regel rehabiliteringen. Det viktigaste är att ta bort hästen från det som utlöste sjukdomen, tillkalla veterinär och ställa den på mjukt underlag för att minska smärtan i hovarna. En häst som rehabiliteras för fång skall ges foder av den bästa kvalitén och skall absolut inte svältas utan skall ha tillgång till fiberrikt stråfoder, storleken på ransonen skall anpassas efter hästens behov.

Alla hästraser kan få fång men små ponnyer, exempelvis Shetland och andra naturraser, drabbas ofta lättare än stora raser. Detta kan bero på att de många gånger är lättfödda och ofta inte motioneras lika mycket som stora ridhästar. Många små ponnyer rids inte så hårt eller går som sällskapshäst till en stor häst. Det är relativt lätt att få tag i en liten billig ponny som sällskap. Men om den inte kan gå i samma hage, på grund av risken för fång, som den stora hästen så ställer detta till bekymmer och slutar kanske med att ponnyn får gå ensam i en liten hage. Detta är inte är någon god lösning för någon av hästarna som visserligen kan ha synkontakt med en artfrände men ändå inte kan få utlopp för sitt starka flockbeteende.

Kraftigt gödslade beten innehållande endast ett fåtal grässorter är framför allt inte bra för en ponny, men inte optimalt för någon häst. En häst mår bäst av att gå på ett naturbete med blandade sorters gräs och örter, med skogsdungar och varierande terräng. Detta är bra för både matsmältningssystemet och psyket då en häst i naturligt tillstånd tillbringar många timmar och vandrar långa sträckor för att söka föda och få i sig en blandad diet innehållande alla nödvändiga näringsämnen.
Men har man inte tillgång till ett lämpligt bete för sin ponny kan Greenguard,en sorts munkorg,vara ett alternativ. Den begränsar intaget av gräs så att hästen inte äter för stora mängder, men möjliggör att ponnyn kan gå i en hage med gräs som annars hade varit för kraftigt för den.

För att undvika att ens häst drabbas av fång krävs att man tänker till och anpassar utfodringen för varje individ. Även om risken är störst hos små ponnyer så kan som sagt alla hästar drabbas och om hästen är överviktig är risken större. En häst är gjord för att äta lite och ofta, och inte för kraftigt gräs eller för mycket kraftfoder. Var speciellt uppmärksam på hästens tillstånd vid betessläpp och undvik snabba foderbyten. En långsam introducering till betet men även vid nya fodermedel är bäst. Var speciellt uppmärksam om du är ägare till en häst som tidigare haft fång, risken för återfall är stor.
Är det acceptabelt i dagens upplysta samhälle att så många av dagens hästar lider av och avlivas på grund av denna sjukdom. Har du en häst som ligger i riskzonen för att utveckla fång är det din skyldighet att ta reda på hur du skall minimera riskerna och se till att hästen får leva ett så naturligt och friskt liv som möjligt.

Inlägget ingår som ett delmoment i kursen Djurmiljö (C-kurs i
etologi- och djurskyddsprogrammet) med prof Bo Algers som kursledare.

Pingat på Intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

This entry was posted in djurskydd. Bookmark the permalink.

7 Responses to Fång leder till att hästar måste avlivas varje år

 1. Susanne Gyllhamn says:

  Hej, Jag har ett 17 årigt halvblod som fick fång i somras. Han mår bra nu men bara magrar av pga sin strikta diet. Vad kan jag ge som inte riskerar fången igen? Han får 6-7 kg Hö med lägre värden och ca 4-5 kg´hösilage med bra värden. Skulle behöva något med mer energi men vet ej vad jag kan ge.
  Tacksam för svar.

 2. Hej Susanne!
  Jag själv har en 25-årig shettis som haft fång en gång tidigare. Henne låter jag sommartid beta i en skogshage, där det inte är så kraftigt grönt gräs och stödutfodrar med hö vid behov. En ”fång häst” bör ju som sagt inte gå på ett kraftigt gödslat bete.
  Vintertid får hon ett hö med bra kvalité och med bra värden och fri tillgång till halm. Jag utfordrar på många spridda platser i en stor hage för att få hästarna att röra på sig mer.
  Min personliga uppfattning är att risken för att de ska drabbas av fång vid utfodring med hö är relativt liten. Speciellt om de är lite magra. Jag själv skulle nog ge en halvblodshäst riklig tillgång på ett bra hö. Det är svårt att få dom att röra på sig om de utfodras med fri tillgång, och rörelse är viktigt för att de ska må bra. Flera utfodrings platser och en bit att gå till vattnet kan vara en idé.
  Ibland är det inte praktiskt möjligt att ge fri tillgång hö, men min uppfattning är att en häst alltid bör ha möjlighet att äta åtminstone halm. Det är inte bra för en häst, och framför allt inte en ”fång häst”, att ha långa tider med fasta, högst 3-4 timmars uppehåll.
  Det är svårt att säga på rak arm vad du ska utfodra din häst med och hur mycket. Det krävs bland annat en analys av grovfodret.

 3. Ulrika says:

  I rättvisans namn bör man se över ev ärftlig belastning och inte bara skuldgöra hästägare. Ger fånghästar fånghästar vid avel, är frågan över huvud taget studerad? Vi vet att hästens hormonbalans är inblandad, att ston är mer utsatta, att risken för akut fång är högre vid brunst, att hästar med hormonella sjudomar som Cushing och insulinresistens är mer utsatta, det är alltså redan tydligt att interna faktorer spelar in! Därmed inte sagt att man inte ska göra något för att förhindra att ens hästar växer sig groteskt feta. Många förbiser nyttan med gräsreducerare, där hästen kan äta lite hela tiden och slipper gå flera timmar utan mat. Det kan också innebära ett djurskyddsproblem om hästägare inte vågar släppa sina hästar på bete alls, så att de ”får möjlighet att bete sig naturligt”. Kanske är det trevligare att inte finnas än att leva ett mycket inskränkt liv i en dammig padock utan hästkompisar om fånghästen visar sig inte alls klarar av att beta?

 4. Helena Arfvén says:

  Hej!
  Jag har ett shetlandssto som blivit mkt mager under vintern!
  Hon är 27 år nu, avmaskad och precis ny raspade tänder. Äter 2×1,5 kg bra hö/dag, går i samma hage som sitt 3-åriga föl.
  Dom har inget eller sparsamt med bete i hagen. Hon har god aptit men jag vågar inte ge henne något annat än hö.
  Hon fick fång då fölet avvandes för 2 1/2 år sedan trots att hon bara fick hö att äta. Hon är pigg och springer på mjukt underlag (hon är öm i hovarna men inget akut).
  Hon och fölet går mest i hagen eftersom dom inte har någon som pysslar om dem längre. Jag bor på mkt långt avstånd och det är min far som utfodrar.
  Fölet är ganska lagom i hullet inte fet iallafall. Dom äter ur samma hötapp.
  Vad ska jag göra?
  Vågar jag ge henne mer hö eller är det bättre med nåt annat?
  Mkt rädd för att ändra något plötsligt med maten då risk finns att akut fång utlöses?
  Är det farligt för hästen att va mager?
  Hon får i sig bet då jag är hem och sköter dem men det blir mkt oregelbundet.
  Är det farligt för henne att beta på gräsmattan i samband med att jag kör med hennes föl och hon springer lös under tiden?
  Tacksam för svar!
  /Helena

 5. Emma says:

  Hej, jag har en 18 årig new forest valack som de senaste två somrarna fått kraftiga fång anfall och har även haft det tidigare. Det brukar vara ett par veckor efter vi släppt ut dem på bete när gräset är som kraftigast det kommer. Jag har försökt att introducera långsamt men detta har inte hjälpt och även att endast låta honom gå på det ”frodiga” betet någon timme men inte heller detta har gjort någon skillnad. När fånget utbryter har hovslagaren kommit och han har stått inne på en tjock spånbädd och gått på smärtstillande. Han har alltid tillfrisknat helt efter max en vecka om jag inte minns fel. Undrar om det finns någonting man kan ge honom eller om det finns någonting jag kan göra nu när sommaren börjar närma sig? Och om mer motion gör någon skillnad? tacksam för svar!

 6. Hej Emma!
  Det är besvärligt när de får fång om och om igen. Det som du kan göra är väl att försöka hitta ett bete som inte är så kraftigt. Gärna ett skogsbete med kanske buskar, blandade örter och gräs, och sedan komplettera med hö. Ju äldre gräset är desto mindre näring innehåller det.
  Man bör heller inte släppa ut en ”fånghäst” i en ner betad hage, efter att andra hästar ätit upp allt gräs. Det gräset som kommer upp är väldigt näringsrikt och kraftigt och risken för fång ökar.
  Om man släpper ut hästen på bete ett par timmar så är det bästa att släppa ut mitt på dagen när det är som varmast. Då äter hästarna oftast mindre och vilar mer. Hästen bör även vara mätt då den släpps ut på betet.
  Morgon och kväll är sockerhalten i gräset högre, detta för att gräset ska klara kallare temperaturer. Äter hästen av gräset då kan det vara en utlösande faktor av fång.
  Motion är aldrig fel. Hästen gör av med mer energi och en överviktig häst har oftast större risk att drabbas av fång.
  Hoppas du fick några svar på dina funderingar.
  Mvh Magdalena

 7. Annika says:

  Hej! Jag har börjat ta hand om ett shettissto på 13 år. Hon är ganska rund om magen. Hon har inte använts mycket, endast till småbarn som ridit lite men väldigt sällan. Nu har jag börjat köra henne och hon rör på sig varje dag. Hon har haft fång då och då. Ägarna säger att hon bara får äta kort nedbetat gräs med reducerare på och den halm hon står på i boxen, absolut inget annat. Jag tycker det känns fel att hon inte får något hö eller mineraler alls nu på sommaren. På vintern får hon en liten tuss i hagen när de andra får men inget inne överhuvudtaget, inte ens till natten. Vad tycker du om detta?