Lillebror på besök

Hej på er!

Hoppas ni har haft en härlig vecka!

Lucas kom hit igårkväll, vilket jag hade sett mycket framemot. Alltid kul att umgås med honom, blir alltid väldigt mycket skräpmat och film när vi umgås 😉 Idag följde han med mig till skolan och var med på föreläsningen som vi hade om hästens rörelseapparat. Sen gick jag och Natalie och övade hästens skelett medan Lucas gick på en liten pokemonrunda på campus. Nu ikväll ska jag och Lucas in till stan för att äta och sedan gå på bio och se den nya Guardians of the Galaxy – det ska bli kul!

Annars har inget särskilt hänt den här veckan. Vi hade dock en väldigt rolig skoldag igår då vi fick öva oss på att lyssna på hjärta och lungor på både häst och hund. Jag lyckades höra mitt första blåsljud på hund, vilket var väldigt spännande! Vi tog även EKG och blodtryck och försökte tyda EKG-vågorna. Det var verkligen en rolig dag. Nu börjar man verkligen känna att man så småningom ska bli en veterinär – det är ganska lätt att glömma i mörkret av till exempel livsmedelssäkerhet 😉

Nu ska vi bege oss mot stan! Bilden nedan är ifrån vår lilla picknick vid sjön idag!

Muskler och ben

Hejsan!

Slutade ovanligt tidigt idag och sitter just nu hemma vid skrivbordet och dricker en kopp kaffe. Vi tränade på klinisk undersökning på hund idag vilket var väldigt spännande. Det mesta gick rätt bra, men bukpalpation är väldigt svårt! Man vet liksom inte om man inbillar sig att man känner något organ eller om man faktiskt gör det. Får nog hem och träna lite på mopsarna där hemma!

Kursen i full gång. I förra veckan så blev vi klara med näringsdelen, vilken vi sedan avslutade med hjälp av ett webtest. Det är inte alls ofta som vi har sådana webtest, i det här fallet var det nog på grund av att vi ska ha kännedom om näringslära, men det är inget som vi riktar in oss ordentligt på.

Nu framöver så kommer det mest handla om rörelseapparaten hos häst med allt vad det innebär. Det kommer alltså bli en grundlig genomgång av muskler, ben, leder, ligament/senor, rörelseanalyser osv. Därför försöker jag och minska kompisar nu repetera hundens ben och muskler för att det ska bli lättare sen att applicera det på hästen. Det är sjukt hur mycket man har glömt alltså…

Ikväll ska jag på kick-off med internationella utskottet. Den blev senarelagd på grund av kandidaten. Så ikväll ska vi hem till en av tjejerna i utskottet och äta mat och spela spel. Det ska bli trevligt!

 

Dagarna rullar på

Hej!!

Denna vecka har gått så himla fort! Antagligen för att jag kom upp hit tisdagsmorgon, vilket gjorde skolveckan väldigt kort. Imorgon kommer de finska studenterna till skolan. Jag har ordnat så två föreläsare ska hålla en liten föreläsning på engelska för dem, sedan ska jag visa dem runt på skolan innan vi går på pub på nation på kvällen. Hoppas att allt går smidigt!

Annars har det inte hänt något speciellt den här veckan. Har gått i skolan och pluggat bara, haha! Har ändå ganska mycket motivation och energi att plugga nu, vilket är skönt. Idag gick jag och tjejerna till och med iväg från lunchen för att plugga lite ben! Blev sjukt imponerad av oss 😉 Hade föreläsningar om näringslära idag. Tycker det är ganska intressant, men när det blir väldigt många näringshalter i form av siffror så blir det ganska tröttsamt. Tog en bild när jag satt på föreläsningen, haha. Ganska meningslös men alltid kul med bilder tänkte jag!

Hoppas ni får en skön helg! 

Back to school

Hej på er!

Hoppas att ni har haft en trevlig påsk! Min påsk har varit jättebra, men den gick så himla fort. Jag jobbade ju två 11h-pass, så det kändes som om hela helgen försvann, haha. Men jag har haft det bra både hemma och på jobb. Börjar känna mig mer och mer säker på jobb nu och skakar inte längre som ett asplöv när någon ber mig ta ett blodprov 😉

Jag sitter just nu i föreläsningssalen ”Are” där vi är rätt ofta. Bilden är tagen nu under pausen, i fall ni undrar varför det ser så rörigt ut! Föreläsningen vi har idag handlar om näringslära. Vi kommer lära oss om olika näringsämnen i foder och hur det tas upp av olika djurslag. Ändå intressant!

Till helgen kommer 11 finska veterinärstudenter på besök. Eftersom jag är ordförande i internationella utskottet så har jag organiserat deras vistelse här. Jag är lite nervös för deras besök faktiskt, eftersom jag känner ett ganska stort ansvar för att allt ska gå bra. Men det brukar lösa sig!

Vi hörs senare i veckan!

Kram

Klinisk anatomi

Hej på er!

Nu har den nya kursen satt igång och det känns faktiskt lite konstigt att vara tillbaka i skolan igen med schemalagda dagar – men kul! Igår var första dagen på kursen och vi gick 8.30-16.00 vilket var lite av en chock efter ”kandidatsemestern” 😉  Men jag är otroligt taggad på kursen och vi har redan börjat lära oss lite om röntgen och det känns jättespännande. Nu på morgonen hade vi ”basgruppsmöte” vilket vi inte har haft sedan ettan. Basgruppsmöte är en typ av studiegrupp där man har vissa fall som man diskuterar och sedan bestämmer inlärningsmål. Sedan ska man plugga på dessa inlärningsmål till nästa möte. Tycker detta är ett bra inlärningssätt och tycker det är otroligt givande att diskutera på uppföljningen om man verkligen har pluggat på inlärningsmålen. Kul att lära sig av varandra också!

Vi slutade lite tidigare idag så nu ska jag cykla hem och plugga lite innan vi har möte med internationella utskottet ikväll. Så jag måste fixa fika till det mötet också, får se vad det blir idag!

Hoppas ni får en härlig fortsatt vecka!

Kram!

Livet som veterinärstudent

Hejsan!

Det kom en fråga i förra veckan angående hur mycket tid man som veterinärstudent behöver lägga på skolan och studier, och om man behöver vara ”supersmart” för att klara av det. Det är en väldigt svår fråga att svara på eftersom det är så himla individuellt hur mycket tid som krävs för att man ska klara tentorna och liknande – så jag kan ju bara utgå från mig själv. En vanlig skoldag pluggar jag väldigt sällan längre än till 19.00. Om vi exempelvis går i skolan 09.00-15.00 så cyklar jag hem efter skolan, tar det lite lugnt i ca en timme. Sen sätter jag mig och börjar sammanfatta dagens föreläsningar i ett Word-dokument, så att jag vid kursens slut har allting samlat och slipper sitta och leta i powerpoints när jag ska tentaplugga. Tycker också det är betydligt mycket skönare att studera mina ”egna ord”, tycker det fastnar bättre i huvudet då.

Veterinärprogrammet är inte så himla ”lästungt” som exempelvis juristprogrammet är. Jag pluggar i princip bara på föreläsningsanteckningar, och kollar bara i böckerna om det är något jag inte riktigt förstår eller om mina anteckningar från föreläsningen inte var så omfattande.

Jag tycker inte man behöver vara ”supersmart” för att klara av den här utbildningen, men det underlättar såklart om man har lätt för att lära sig. Det är ju inte så mycket fysik och matte och sådant, vilka är ämnen som jag snarare anser att man måste vara smart för. Men en sak som krävs är disciplin – och det tror jag gäller alla universitetsutbildningar. Man måste kunna sätta sig ner och plugga även om det är veckor kvar till tentan. Jag tycker också att det hjälper att vara strukturerad så att man har en plan för sin inläsning. Men programmet kräver rätt mycket av en – framförallt nu när man kommer till de senare årskurserna. Så jag vill poängtera en sak – om man vill bli veterinär för att ”gulla med djur” så bör man nog tänka om. Det krävs hårt arbete, mycket vilja och såklart en kärlek för veterinärmedicin. Har man det så tror jag att man klarar veterinärprogrammet fint!

Mycket att göra

Hej på er!

Förlåt för att jag har varit lite frånvarande denna veckan, har haft supermycket annat att tänka på! Så jag tänkte blogga både idag och imorgon så ni får lite att läsa i alla fall 😉

I veckan hade jag min muntliga presentation av kandidatarbetet. Jag var mindre nervös än jag trodde att jag skulle vara, och redovisningen gick faktiskt bra! Det var jättekul att få lyssna på de andras arbete också – det är ju en sådan himla variation på vad folk har skrivet om! Och man har ju verkligen chansen att skriva om något som man brinner för, vilket underlättar skrivandet och gör det till ett mycket bättre arbete också. Jag hade också min opponering i veckan, vilket innebär att man granskar någon annans arbete och kommer med lite förslag till ändringar och frågor till den muntliga presentationen. Det arbete jag opponera på var jättebra, så det var kul!

I onsdagskväll flög jag hem för att hålla i mammas överraskningsfest som gick av stapeln igår (fredag). Hon fylla 50 igår och då hade jag ordnat så alla hennes vänner och familj kom och överraska. Det blev väldigt lyckat och hon blev så överraskad!!

Imorgon tänkte jag svara på lite frågor som ni har skickat in!

Ha en trevlig helg, kram!

Trevligt besök

Hej på er!

Nu är jag tillbaka i Uppsala igen! Min mormor, moster och hennes man John, var igår och hälsade på mig – vilket var väldigt uppskattat! Vi gick en vända i stan och tittade lite på domkyrkan och liknande. Sen åkte jag och mormor till skolan. Mormor blev väldigt imponerad av skolan, och jag tycker alltid det är lika kul att visa upp den för jag tycker den är så himla fin. Sen blev det lite fika hemma hos mig innan vi begav oss in mot stan för att äta på en italiensk restaurang som jag gillar. Fick även en jättefin orkidé av dem – hoppas nu bara att jag kan hålla den vid liv! 😉

Fick en fråga om hur en normal dag ser ut för en veterinärstudent. Eftersom utbildningen består av flera olika kurser så är schemat också väldigt varierande. Vissa kurser, exempelvis Speciell patologi som vi läser i tvåan, har väldigt få föreläsningstimmar. Då går vi ibland bara i skolan 2-4 h per dag, och sen är resten självstudier hemma. Men andra kurser så som Försöksdjursmedicin har väldigt långa skoldagar (ca 8-4), men då är det också tänkt att det ska behövas mindre självstudier. Det är väldigt sällan som vi går till kl16 eller 17 om dagarna – det blir istället vanligare från och med årskurs 4. Skoldagarna består i princip bara av föreläsningar. Ibland med samma lärare en hel dag, men oftast med olika. Vissa kurser ha även laborationer, dissektioner eller andra praktiska övningar, men det är helt klart föreläsningar som dominerar. Från och med fjärde året börjar de mer praktiska momenten, och man börjar då mer lära sig att ”arbeta som en veterinär”.

Nästa kurs är Klinisk anatomi som börjar 5e april. Då kommer det nog bli lite roligare skoldagar att läsa om än det har varit nu under kandidaten!

Hoppas ni får en skön helg! Kram!

Första inlämning – check!

Hej på er!

Har precis lämnat in min uppsats nu, känns lite nervöst faktiskt! Det är dock inte den slutgiltiga versionen, för nu ska min opponent komma med förslag till förbättringar, sen är det sista inlämning den 4e april. Nu ska jag istället fokusera på den muntliga presentationen som jag ska ha i nästa vecka. Har suttit lite med det nu på morgonen och det är ganska svårt att få ihop det så det inte blir alldeles för tungt och tråkigt att lyssna på. Jag tänkte förresten sen när uppsatsen är publicerad att jag länkar den här så att den som är intresserad kan läsa!

Idag jobbar jag 11.30-20.00 och jag är på vårdavdelningen. Tycker det är lite tråkigt att jobba den tiden, särskilt när man börjar 07.00 dagen efter vilket innebär att jag i princip går och lägger mig direkt jag kommer hem. Hela dagen försvinner liksom. Men jag är ändå glad att jag gick upp i tid i morse så att jag hann fixa lite med kandidaten, för det kommer jag definitivt inte orka göra ikväll 😉

Nu måste jag fixa mig till jobbet! Hoppas ni får en skön dag!