Pubrunda med Disneytema

I onsdags var det dags för den årliga pubrunda med SLU. Varje program väljer ett tema som man ska klä ut sig till. Först möts programmen upp var för sig och går runt på olika nationer innan alla möts upp på nationen där släppet är. Dagen började med att jag åkte till stan för att jag skulle köpa saker till min utklädnad. På stan mötte jag upp Amanda och sen åkte vi hem till mig. Efter ett litet tag kom Elin, Denice och Vera och så förfestade vi lite och åt pizza innan vi gick ut. Pubrundan är ett perfekt tillfälle att träffa personer både från sitt eget program och från andra program, och enligt mig är det ett av de roligaste eventen. Kvällen avslutades på Norrlands med en massa dans.

Dagen efter pubrundan var det dags för det sista litteraturseminariet i kursen, vilket handlade om slakt. Det var även det seminariet som jag skulle redovisa på. Jag berättade om en artikel som handlade om välfärden vid transport till slakt och vid slakt för o-traditionella lantbruksdjur såsom hjort och vildsvin. Redovisningen gick ganska bra, så jag är nöjd! I fredags avslutade vi slaktveckan med att ha en tvärgruppsdiskussion om fall 6 där vi diskuterade de största problemen vi ser med slakt.

Som rubriken lyder hade vårt program ”disney-tema”, ser ni vilka vi är utklädda till?

Eftersom det var fint väder i söndags passade jag på och gå ut en runda till gamla Uppsala, väldigt fin promenadväg men det tog ett tag att gå dit och tillbaka. 

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Slaktvecka

Den här helgen har jag nästan bara fokuserat på att plugga, och det har gett resultat. Jag är inprincip klar med ett brev som vi ska skriva till en beslutsfattare för att få de att ändra något vi tycker är dåligt med tillexempel djurhållning. Jag argumentera för att EU bör förstärka/tydliggöra sina lagar för grishållning så att svanskupering kan upphöra. Jag har även skrivit klart mitt andra abstract. I söndags tog jag en liten paus från studerandet för att äta med några av mina vänner på Pinchos. Det blev en härlig kväll med mycket mat och bra prat!
I måndags började ”slaktveckan” på programmet. Med det menas att att vi har olika föreläsningar om slakt, och att vi diskuterar slakt hela den här veckan. Igår började det med att vi pratade om konvetionell slakt, vilka slaktmetoder som finns, vilka som är bäst och hur det går till från transporten tills djuren drivs fram till bedövningen och tillsist avlivningen. Idag hade vi föreläsningar som fokuserade på slakt på gården och på mobil slakt, vilka visade sig vara väldigt intressanta metoder. Imorgon har vi schemafri dag och pubrunda med SLU innan veckan fortsätter på torsdag med litteraturseminarium.
Det bästa med Pinchos är att man kan välja en massa olika rätter, så skönt att slippa ha beslutsångest. 
Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Minigolf & etikdag

Förra helgen kom min pojkvän Philip upp till mig från Skåne. Han stannade från fredag – tisdag, så vi hann göra lite saker tillsammans. Vi var bland annat och åt lunch och spelade minigolf på Latitude 59 här i Uppsala. De hade en inomhusbana, vilket är perfekt om man vill spela på vintern, och de hade även bowling, laserdome och shuffleboard. Vi var även på stan en sväng, myste framför olika serier och filmer och tog igen den tiden som man missar när man bor 60 mil från varandra.

I onsdags var jag i skolan hela dagen. Morgonen började med att vi hade PBL möte och gjorde klart ett fall om transport av kycklingar och påbörjade fall 6 som handlar om saker man vill förbättra i slakterier. Efter lunchen hade vi en etikdag för att fira djurens dag. Vi har haft den i 3år nu och i år handlade den om just etik, om hur människor ser på djur och lite om den svenska djurskyddslagen. Efter vi hade haft 2 föreläsningar fick vi gå och sätta oss i olika grupper och diskutera olika frågor. På den här dagen bjuds även andra program som är inriktade på djur in, så i år fanns där bland annat två klasser med hippologer. Det var stora frågor som bland annat handlade om synen på olika djurslag och hur man kan förbättra synen på djur hos allmänheten. Trots stora frågor blev det ändå bra diskussioner och det är speciellt intressant när man får höra om hur elever från andra program tänker.

Latitude 59

På djurens dag firades även kanelbullens dag så det stods och delade ut gratis kanelbullar och kaffe, och sedan fick vi även en chokladboll och kaffe efter etikföreläsningarna så det blev mycket fika den dagen! 

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Sista dagarna i Skara

Näst sista dagen började vi med ett studiebesök på en mjölkgård. Där kollade vi på deras mjölkrobot, automatiska utfodringssystem, foder och kalvar. När det var dags för lunch åkte vi till SLU:s forskningscenter igen och den här gången var det olika doktorander som kom och presenterade sig och pratade lite med oss. Jag tycker det är roligt att höra vad man kan tänkas göra efter man har tagit examen, och då jag är intresserad av forskning tyckte jag den här delen var extra rolig. Efter lunchen begav vi oss mot en fiskodling. På vägen dit stannade vi vid olika fina miljöer bland annat vid ett kalkbrott. Vår lärare stannade även alla bilar eftersom det låg en stor snok på vägen som vi skulle kolla på, och sedan fick den skrämmas bort från vägen så den inte skulle bli överkörd. Det märks att man går ett djurprogram när sådana här saker sker. Då vi knappt pratat om fiskproduktion innan var såklart även det studiebesöket intressant, och det blev ännu bättre när vi fick åka ut på sjön i en båt.
Sista dagen hann vi med två besök på förmiddagen innan vi åkte tillbaka till Uppsala igen. Det första var SLU:s försöksgård där de håller nötkreatur och får. Vi pratade om olika forskningsstudier som pågår där, och om inhysningen. Det sista besöket var på Gate bisongård. Där fick vi höra om den mer sällsynta djurhållningen av bisons, och vi fick även åka på en vagn in i deras hage där en flock med bisons gick. Himla kul upplevelse, och eftersom man kom väldigt nära djuren såg man hur stora de verkligen är. Besöket avslutades med att vi fick en god macka med bisonkött på.
Kalkbrottet vi stannade vid 
 ‘
Innan sista kvällen på vandrarhemmet åkte jag och några vänner till en skog för att leta reda på Silverfallet som är till höger på bilden. Blev en mysig promenad dit
Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Skara dag 3, slakteri och genetik

Dag 3 började lite nervöst för min del eftersom vi skulle åka och besöka ett slakteri. Vi fick först se lite av drivningen av grisar fram till bedövningen, och därefter fick vi se själva avlivningen. Efter grisarna gick vi över till nöt-sidan och fick se samma sak på den avdelningen. Vi fick även se hur djurslagen hålls uppstallade om de inte går till slakt direkt. Jag klarade av att se allt utan att svimma, men det var mycket att smälta, och det var många tankar som for runt efter besöket. Det var ett av de mest givande studiebesöken och det var väldigt lärorikt. Så nu har vi sett hela kedjan från när livsmedelsdjuren föds upp tills de går till slakt!

Efter slakteriet åkte vi till Viking genetics som tar fram avelstjurar och kor. Där hade vi en föreläsning om hur viktigt det är att ta hänsyn till hälsan i aveln för att djuren ska må bra och för att de ska producera bra. Vi fick även se hur de håller djuren på gården och se hur rummet ser ut där tjurarna lämnar semin.

Då vi varit på två studiebesök, åkte vi till SLU:s forskningscenter i Skara för att äta lunch. Vi fick kasta i oss den lite snabbt för att hinna till vårt tredje studiebesök den dagen vilket var till Hornborgarsjön. Där finns det olika arter av fåglar, och vi fick en föreläsning om hur bete med olika djurslag kan både gynna och skapa konflikter i olika miljöer. Kvällen avslutades med att större delen av klassen samlades i ett av sällskapsrummen för att se premiären av Bonde söker fru.

Varje morgon fick vi en hotellfrukost, så gott 

Hornborgarsjön 

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Skara dag 1 & 2

Vecka 39 åkte vi i klassen till Skara och stannade där i fem dagar för att gå på olika studiebesök. Sammanlagt hann vi med 11 studiebesök, vilka alla var givande. Vi åkte dit på måndagen, och åkte  dit i egna bilar, så jag åkte tillsammans med Isabelle, Amanda, Elin och Denice. Det tog ca 4 timmar att åka ner till Skara, och när vi var framme var det direkt på det första studiebesöket vilket var en konventionell grisgård. Där pratades det om förslaget som lades fram som djuromsorgsprogram (och inte genomfördes), smågrisar och strö. Såklart fick vi gå runt och titta på djuren och djurhållningen också. Efter grisgården åtke vi vidare till vandrarhemmet vi skulle bo på. Vi packade upp, åkte till Max och åt, handlade på Maxi och sedan gick vi och la oss.
Dag två började med att vi besökte en fårgård. Det låg väldigt fint uppe på en kulle och där pratade vi bland annat om olika betesmarker. Vi fick även se hur fåren hålls på vintern, klappa deras hundar och vi blev bjudna på päron som kom från deras trädgård. Efter fåren åkte vi till Skaras stadshotell där vi åt lunch, och vi fick tillfälle att utforska staden när vi gick till hotellet. När vi hade ätit åkte vi till en minkfarm. Ett av de studiebesöken som var mest intressant eftersom jag aldrig har fått en bra bild på hur minkfarmar ser ut, då det alltid är det värsta som visas på internet. Efter besöket fick jag en lite bättre bild på djurhållningen av mink, huruvida man är för eller emot pälsproduktionen är en annan sak. Dagen avslutades med ett besök på en thairesturang med några från klassen.
Vandrarhemmet låg väldigt fint vid en sjö 
Skara hade en fin kyrka! 
Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Besök från Skåne

I helgen kom min mamma och hälsade på eftersom jag fyllde 21 år förra veckan. Även min farbror kom från Skåne och hälsade på, det var första gången han var hemma hos mig i Uppsala så det var roligt att får visa hur jag bor! När mamma var här passade vi på att åka till Stockholm en dag, lika bra att passa på när de ändå är här eftersom det är en lång resa. Vi åt även en massa mat för at fira min födelsedag. Jag passade på och njöt när jag fick äta lite annan mat än vad jag annars har råd med eftersom jag är student.

Den här veckan har vi pratat mycket om jakt. I måndags hade vi en föreläsare som kom från länsstyrelsen som var vilthandläggare och i tisdags var det en riksjaktsvårdskonsulent som föreläste. Det pratades mycket om hur acceptansen av jakt ser ut, om vildsvin, om vargkonflikten och om vilka olika yrken det finns i samband med naturvård och jakt. Det är många komplexa och svåra frågor vilket gör det intressant att diskutera och lyssna på, och det satte många tankar i huvudet på en. Nästa vecka åker vi till Skara för att gå på olika studiebesök, och det lär bli en händelserik vecka!

En kväll var mamma och jag på en resturang som heter Miss Voon och åt. Det är en resturang som kombinerar det asiatiska köket med det skandinaviska, och det visade sig vara en väldigt bra kombo! Det ligger dessutom på elfte våningen så man har en fin utsikt över Uppsala. 

Innan mamma skulle åka hem gick vi och köpte en stor glass med olika tillbehör och så gick vi och satte oss vid Fyrisån i stadsparken, bra avslut på besöket.

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Slutet på välkomstveckorna

Efter två veckor var välkomstveckorna för de nya eleverna slut, och det hela avslutades med småttingmiddagen. Liksom de flesta sittningar var även denna rolig. Jag fick prata med fler nya elever vid middagen och på det efterföljande släppet på kåren blev det mycket dans vilket jag tycker är väldigt kul!

Vi har såklart haft en del föreläsningar också. Två handlade om internationell djurhållning och hur lagarna ser ut i olika länder. Det jag tyckte var mest intressant i de här föreläsningarna var hur stora skillnader det var mellan främst Europa och resten av världen. Vi hade även en föreläsning som handlade om stress och djurhållning. I den togs det bland annat upp hur stress i ung ålder påverkar djuret senare i livet. Tillexempel kunde lite stress tidigt i livet göra att djuret senare kunde hantera sin miljö bättre och därmed bli mindre stressade.

Jag är lite virrig, så jag kom 1 timme för tidigt till stationen när jag skulle ta bussen till skolan för sittningen. Eftersom jag inte orkade åka hem igen gick jag runt på stan den timmen, och köpte mig en munk. Det brukar vara något som kallas kulturnatten samma kväll som småttingmiddagen så det var väldigt mycket folk och aktiviteter på stan, så det var ändå okej att jag var tidigt!

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Sångboksmiddag

De senaste veckorna har jag förutom studierna hunnit gå på två småttingevent och en sittning. På småttingeventen såg vi bland annat på lite dans, umgicks med nya elever och såg på olika lekar. Förra året var jag mer aktiv under välkomstaktiviteterna som minifadder, och då hjälpte jag till lite mer under vissa aktiviteter och hade mer kontakt med de nya eleverna. Dock valde jag att inte vara i år, även om det var en rolig upplevelse!

På sångboksmiddagen som var i lördags sitter man med personer som kommer från samma landskap som en själv. Jag tycker det är en väldigt rolig sittning eftersom man får lite ”hemma-feeling” då man sitter med personer som kommer från samma ställe som en själv. Jag träffade tillexempel 4 personer som har gått samma gymnasium som mig, varav en av dessa har gått i min klass. Man får dock räkna med mycket sång och skrik, första året jag gick på den här sittningen blev jag överraskad av allt ljud. Men det är bara att sjunga med!

En bild från en småttingaktivitet

Jag och min klasskompis Denice när vi var på skåningarnas förfest

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Hur reagerar labbråttor på radio?

Nu har det snart gått två veckor av utbildningen och vi har hunnit ha några PBL:möten, ett litteraturseminarium och några föreläsningar. Vi har bland annat haft föreläsning om brandskydd (tyvärr missade jag den då jag var sjuk, men jag har hört att den är väldigt bra!) och igår hade vi en föreläsning om EU och opinionsbildning. Där fick vi reda på hur vi ska lägga fram budskap/önskemål om tex lagändringar till makthavare.

Litteraturseminariet handlade om stallmiljö, så mina klasskompisar hade läst olika vetenskapliga artiklar som de presenterade om stallmiljö. Vi hade även  diskussioner om hur bra artikeln och undersökningen var gjord. Det fanns många intressanta redovisningar som bland annat handlade om hur radio påverkade labbråttor och om gummimatta eller betonggolv var bäst för hälsan hos kor. Det visade sig att råttor gillade tystnad mer än att ha en radio på och att det troligtvis var bättre att använda gummimatta än betonggolv hos kor baserat på deras hälsa.

Bilder från EU-parlamentet i Bryssel när jag var där med min gymnasieklass. 

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar