Vad kan man göra efter programmet?

I och med det nya ramschemat så kommer årskurserna efter min ta en husdjursexamen. Det ska även gå att ta ut en biologiexamen. Men vad kan man då göra med dessa? Det finns de som blir djurskyddsinspektörer eller jobbar på andra avdelningar på länsstyrelsen, jobbar på djurpark, med försöksdjur, som lärare på gymnasieskolor, eller jobbar på gårdar och djursjukhus. Det är även många som har startat eget företag och jobbar som rådgivare eller instruktörer. Såklart kan man även gå olika masterutbildningar efter programmet, och därefter kan man till exempel utbilda sig till forskare eller varför inte jobba som expert inom EU när det ska skapas lagar kring djur?

Man kan i princip välja det ämne som verkar mest intressant under utbildningen såsom etologi, djurskydd eller bevarandebiologi, fokusera in sig på det och sedan försöka hitta ett arbete utifrån det, bara fantasin sätter gränser! Det som också är bra med programmet är att vi läser om både lantbruksdjur, sällskapsdjur och djurparksdjur/vilda djur så vi får ett brett spektrum, dessutom är vi väldigt vetenskapligt inriktade så den kompetensen får man också med sig.

Vad hade ni helst velat jobba med? 

Publicerat i Skola | Lämna en kommentar

Snart lyfter vi

Nu sitter jag på flygplanet som ska ta oss till Kenya! Det här varit lite stressigt de senaste dagarna för att försöka hinna fixa allt till idag. Blev till och med lite shopping i morse för att ha med allt på resan. Jag är lite flygrädd så just nu är jag nervös men det lugnar sig nog när vi är i luften. Vi ska mellanlanda i Etiopien och sen ska vi vara framme vid 10.25 i Kenya om allt går som det ska. Förhoppningsvis kan jag sova på flyget eftersom vi ska på en utflykt med giraffer ganska direkt imorgon när vi kommer fram.

Jag tror inte jag kommer uppdatera något mer under resan men kommer såklart skriva om allt när jag är hemma igen! Om ni vill se lite bilder så länge lär jag lägga upp något på Instagram och där heter jag: loissvensson.

En bild på fel håll från flyget. Har aldrig åkt ett så här stort flyg innan, lite häftigt är det allt. 

Publicerat i Kenya | Lämna en kommentar

Hejdåmys

I måndags hade jag ännu ett litet möte med min handledare för att stämma av olika idéer med exjobbet innan Kenya. Sen satt jag kvar på skolan en liten stund och skrev på hemtentan. Igår hade vi vårt sista gruppmöte innan resan där vi diskuterade de sista kapitlen i kursboken. De handlade om ekonomi, politik och olika samhällen och deras inverkan på bevarandebiologi. Ekonomin påverkar bevarandet genom att mycket av degraderingen som sker är på grund av att stora företag vill tjäna pengar. Det är dock få som tänker på vilka tjänster som ekosystemen ger oss när de inte förstörs, så som att ge oss syre och skyddar länder mot översvämningar. Men det är svårare att räkna på tjänsterna än de varor man kan få, och därför tycker tyvärr många att det är bättre att ta tillvara på resurserna direkt genom att tex hugga ner skogar eller ta upp alla fiskar ur haven än att lägga ner pengar på att bevara.

Idag har jag varit och shoppat fler saker inför Kenya, men jag hittade inte allt jag ville så jag måste ge mig ut  på stan imorgon också. Efter jag hade varit på stan så åkte jag hem till Vera där Amanda, Denice och Elin var för att vi skulle ses en sista gång innan resan. Vi pratade en stund om allt möjligt innan vi var tvungna att säga hejdå. Resten av kvällen har jag tvättat, tittat på OS och bara tagit det lugnt.

(Blir tyvärr inga bilder i det här inlägget eftersom internet laggar).

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Min vecka i Skåne

Nu är jag tillbaka i Uppsala igen efter mitt besök i Skåne. Jag hade alla dagar fullbokade när jag var hemma för att jag skulle hinna träffa all släkt och alla vänner. En dag var jag i Malmö för att träffa min kusin Lina, där tog vi en promenad, shoppade (hittade ett par solglasögon och en sjal inför Kenya) och sen åt vi falafel på kvällen. Dagen innan jag åkte hem åkte jag till Lund för att träffa Tilda som är min barndomskompis. Vi åt brunch i hennes korridor, och sen tog vi en promenad förbi universitetsområdet. Jag älskar Uppsala, men jag måste ändå säga att Lund är rätt mysigt det med. I torsdags åkte jag upp igen efter jag hade sagt hejdå till familjen där hemma och hämtat alla saker som jag ska ha med på resan.

Här uppe har jag hunnit söka visum, läst det sista kapitlet i kursboken, kollat på OS-invigningen samt Kallas lopp där hon tog guld, så himla bra start på OS! Nu ska jag åka in till stan och köpa ett minneskort till kameran, och sedan måste jag ta mig till skolan för att börja på hemtentan vi har i den här kursen.

Mycket bilder på Scat och Whiskey nu, men de är så fotogeniska. 

Solen kom fram när Lina och jag promenerade i pilgrimsparken. 

Tilda framför Lunds universitetshus. 

Och en sämre bild på Lunds domkyrka. 

Publicerat i Fritid | Lämna en kommentar

Vad vill ni läsa om?

Igår hade vi återigen ett möte om boken och om PBL:en. Vi pratade om ett avsnitt i boken som heter ”threats to biodiversity” där de tog upp om hur klimatförändringar, skogsskövling, överutnyttjande och invasiva arter bidrar till att olika djur och växter utrotas. På PBL:en pratade vi om arkskog, vilket är ett ekosystem som vi kommer besöka i Kenya, och så kom vi fram till att vi ska prata om hotet från vilda växtätare nästa gång. På em hade vi en föreläsning om djurparker, om problem som kan uppstå i djurparker, vad det finns för åsikter kring de (ska man ha delfiner, hur man gör med överskottsdjur osv) och hur det fungerar med att återintroducera djur i det vilda (finns både bra och dåliga resultat på detta). Det var en väldigt givande föreläsning.

På kvällen åkte jag till Skåne igen. Det var inte längesedan jag var här sist, men vi har många schemafria dagar nu och jag kan göra allt skolarbete som krävs här så jag valde att åka hit. Så kan jag passa på att hälsa på släkten innan Kenya samt så kan jag hämta saker som jag ska ha med på resan. Idag var jag hos farmor och farfar hela eftermiddag och kvällen.

Eftersom jag inte lär kunna uppdatera här när jag är i Kenya undrar jag om det är något speciellt som ni vill läsa om? Så kan jag försöka skriva ihop några tidsinställda inlägg innan resan så det uppdateras här ändå. Kom gärna med frågor också om ni vill att det ska tas upp!

Jag hade turen att farmor hade gjort semlor idag, så gott. 

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Dialektkrock

I helgen var jag ute på stan och köpte kläder inför Kenya. Trots att det är vinter hittade jag ett par shorts, dock i en storlek för stora men men de blir nog bra ändå. När jag handlade en bok hände det en rolig sak: kassörskan frågade om jag ville bli medlem, jag sa ja, och då ville hon ha min epost-adress och eftersom den är lite krånglig bokstaverade jag den. Dock förstod hon inte mina ”o” på grund av min skånska, så det slutade med att jag fick skriva ner adressen. Flera liknade situationer har inträffat på grund av min dialekt: en gång började en annan kassör prata engelska med mig, jag har fått förklara flera skånska ord för mina vänner och andra gånger har jag inte förstått vissa ord från andra dialekter. Det är ännu en bra sak med Uppsala: det finns människor från alla delar av Sverige och alltså en massa charmiga dialekter.

Idag hade jag mitt första möte med handledare inför kandidatarbetet. Om allt går som planerat kommer jag utföra en studie på Skansen, vilket lär bli väldigt spännande! Jag vet inte vad för studie jag kommer göra, men det känns skönt att ha lite mer koll på vad som komma skall.

Jag har börjat ta fram saker som jag ska ha med till Kenya så att jag förhoppningsvis inte glömmer något när jag väl ska börja packa.

Publicerat i Fritid, Skola | Lämna en kommentar

Säkerhetsföreläsning

I måndags hade vi en säkerhetsföreläsning inför Kenya. Det kommer troligtvis inte hända oss något på resan, men det är ändå skönt att ha gått igenom de risker som finns. Vi fick berätta om de saker vi var oroliga över och sedan så berättade Jens lite om hur man skulle agera om något liknande skulle hända. Tillexempel var giftiga ormar, om vi skulle bli bitna var det viktigaste att vi identifiera vilken orm det var så att vi får rätt motgift. Det och småkryp är något jag är rädd för. Vi har fått höra om den här säkerhetsföreläsningen ett bra tag nu, och helt plötsligt har vi haft den tiden och snart reser vi, tiden går snabbt nu.

I tisdags hade vi vårt andra gruppmöte där vi diskuterade djurparker, och kursboken. Det blev diskussion om djurparkers syften, inavel, varför människorna bevarar djur och olika ekosystem. På eftermiddagen hade vi en föreläsning där vi pratade om olika ämnen som ingår i bevarandebiologi och de är väldigt många såsom ekonomi, etologi och klimat. Resten av veckan har vi haft schemafritt och jag har  passat på att träffa en vän, läst i kursboken och börjat se över vilka saker jag ska ha med i packningen.

VHC där många av våra föreläsningar hålls 

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Intro kandidatarbete

I slutet på förra veckan hade vi två föreläsningar som handlade om vår exjobbskurs som startar efter de kurserna som pågår nu. Det pratades allmänt om vad som förväntas av studenter och handledare, vi fick administrativ information, viktiga datum och de visade oss gamla betygskriterier. Jag vet inte vad jag ska skriva om än, det finns så många ämnen jag är intresserad av. Men jag ska ha möte med min handledare nästa vecka så då kanske saker och ting klarnar! Det känns galet att vi om bara några månader ska börja med kandidatarbetet, men tror att det kommer bli kul även om vi kommer ha fullt upp.

I helgen firade jag Elins födelsedag tillsammans med Vera och Denice. Vi åt chips, drack några drinkar och dansade loss till bra musik. Det var himla roligt, och Elin hade gjort det väldigt fint hemma hos sig med glitter och discolampor. Annars hittade jag inte på så mycket mer i helgen förutom det vanliga så som att plugga och plocka lite i hemmet.

Kom väldigt mycket snö förra veckan, en bild på hur ”baksidan” av skolan såg ut då 

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Bevarandebiologi – 15hp

Nu har vi börjat en ny termin, och därmed har vi även börjat bevarandebiologikursen! Än så länge har vi haft två föreläsningar och ett PBL-möte. På introduktionen berättade läraren som vi ska resa till Kenya med, Jens, om olika resmål vi kommer åka till och om förberedelserna innan resan. Vi kommer ha 4 möten om jag förstod det rätt, och där kommer vi ha olika PBL-fall som utgår ifrån de resmål vi ska till i Kenya. På vårt första möte pratade vi om djurparker (vi ska inte till en ”traditionell” djurpark utan till parker som håller färre djurslag i större hägn) och när vi ska besöka dessa resmål kommer varje grupp berätta om det som har diskuterats under mötena. Till varje möte ska vi även läsa 1 kapitel i vår kursbok ”Fundamentals of conservation biology” (vilka ligger på ca 100 sidor), svara på olika frågor som finns i boken och diskutera dessa. Vi kommer dessutom få ut hemtentan innan vi åker iväg så vi kan förbereda den också.

På vår andra föreläsning var det två anställda på SLU och en student, som har varit med på samma resa tidigare som berättade om hur de hade upplevt den. Meningen var att berätta om de saker som inte hade varit så bra, och hur man ska hantera vissa situationer som kan uppstå för att resan ska bli så bra som möjlig.  Detta så att vi förbereder oss på att resan kommer bli tuff, men de poängterade också att det kommer bli en oförglömlig upplevelse som man inte lär ångra. De pratade också om hur synen  mellan män och kvinnor skiljer sig i Kenya. I veckan har jag även tagit de sista sprutorna som behövs inför resan och jag har fått hem 2 andra vaccin som ska tas oralt innan resan samt malariatabletter.

Så här såg det ut när vår grupp brainstormade kring djurparker, utifrån dessa ord diskuterar vi sedan fram frågor som vi ska svara på tills nästa möte 

Publicerat i Kenya, Skola | Lämna en kommentar

Kurser i åk 1 och 2

Nu är jag tillbaka i Uppsala igen! Jag har varit här i en vecka och har hunnit lämna in alla examinationer som vi har haft i etologi 2 kursen, och jag har även redovisat på engelska. Var en bra träning inför framtiden, och nästa gång det är redovisning på svenska lär jag inte vara så nervös! I tisdags avslutades kursen och efter det har jag typ bara varit hemma och gjort nödvändiga saker som att handla och städa. I fredags var jag dock hos Vera och hade spelkväll/filmkväll med mina vänner från klassen, väldigt mysigt!

I det här inlägget hade jag först tänkt berätta om vilka kurser som jag läste i ettan och i tvåan, men eftersom ramschemat ändrades för de årskurser som började efter oss så tänker jag att jag kan lägga ut de kurserna istället. Så får jag försöka kommentera de kurser som liknar/är de kurser jag har gått!

 • Åk 1:
 • Naturvetenskaplig grundkurs – evolution och ekologi (15hp)
 • Etologi och djurskydd (15hp)
 • Djurhållning, djurhälsa och smittskydd (15hp)
 • Djurens biologi 1 – biokemi (15hp)
 • Åk 2:
 • Djurens biologi 2 – cellen (15hp)
 • Djurens biologi 3 – fysiologi (15hp)
 • Djurskydd & författningskunskap (7.5hp)
 • Djurens utfodring (7.5hp)
 • Avel 1 (7.5hp)
 • Etologi & antrozoologi 1 (7.5hp)

När jag kollar på det så här ser det inte ut att vara jättestor skillnad. Den största är att vi inte hade så mycket biokemi och vi hade inte en kurs med bara cellen, istället hade vi en mattekurs. En av de bättre kurserna tycker jag är etologi och djurskydd, eftersom det var där i alla fall jag började lära mig vad som verkligen menades med etologi och hur man kunde använda det för att göra djurens liv bättre. Jag tycker även att de här kurserna som som man kanske inte förknippar så starkt med orden ”etologi och djurskydd” såsom fysiologi och utfodring är väldigt viktiga eftersom man bl.a. lär sig hur djurets fysiologi påverkar när det är under stress och hur ett djur beter sig när det har fått fel foder. Hoppas ni har fått en bättre koll på vad som händer under åk 1 och 2, trots att jag inte har gått exakt de här kurserna.

Imorgon börjar min sista termin på SLU och bevarandebiologi kursen, ser väldigt mycket fram emot den!

 

Känns bra att vara tillbaka i Uppsala igen! 

Publicerat i Skola | Lämna en kommentar