Ska man återinföra utrotade djur i det vilda?

Återigen har vi haft en etikdag. Denna gången hade den temat ”reintroduction”. På förmiddagen var det föreläsningar om återinförandet av djur i naturen, och på eftermiddagen blandades olika program och årskurser, och så hade vi gruppdiskussioner. Som vanligt så diskuterades fram intressanta aspekter på frågorna som vi hade fått. Bland annat pratade vi om vilka etiska aspekter som bör beaktas om man vill förvilda tama djur, vad det finns för syfte för det och hur ekosystemet skulle påverkas av detta.

Vi hade även ett litteraturseminarium om motivation/frustration och i fredags redovisade vi vårt grupparbete i beteendeekologi. Vi hade fått ett fall där det var en Afrikans vildhunds hona som åt upp sina ungar på en djurpark. Meningen med arbetet var alltså att vi skulle komma på olika anledningar varför det här hände igenom att leta upp information om hur vildhundars sociala liv ser ut, hur de lever i det vilda och varför de utför olika beteenden. De andra gruppernas arbeten var upplagda på samma sätt, fast med olika djurarter och andra problem som hade uppstått i djurparksmiljö.

En Afrikans vildhund från London zoo 

Publicerat i Skola | Lämna en kommentar

Tacos & djurträning

Förra fredagen hade Denice och Elin ordnat en tacokväll. De hade kört all in och satt upp girlanger i taket och fixat hattar. Efter att vi hade ätit en hel del tacos så gick vi ut på Värmlands nation och dansade tills de stängde. Som vanligt avslutades kvällen på Max. Hade alltså en riktigt bra kväll!

I tisdags gjorde jag och Isabelle studier på hennes hundar till vårt projektarbete. Vår frågeställning gick ut på att se om hundar i olika åldrar koncentrerade sig olika länge på ett pussel. Meningen med projektarbetet är dock att jämföra  2 olika observationsmetoder som vi använde när vi studerade hundarna.

I fredags var vi hos getterna hela em. Vi skulle träna 2 getter till att lära sig att gå i koppel samt passivitetsträna en av dem. Jag tycker att vi kom en bra bit med getterna när de gällde att de skulle acceptera halsbandet och förstå att det inte var något farligt, dock hann vi inte så långt att vi gick med de i koppel, det hade vi behövt fler träningstillfällen för. Passivitetträningen gick också bra. På slutet fick vi en tredje get att träna, och eftersom hon bland annat hade blivit target tränad innan så gick allting mycket snabbare med henne. Lektionen avslutades med att hon faktiskt gick i koppel, vilket var väldigt kul! Vi tränade getterna med klickerträning och targetträning.

De andra dagarna har vi haft PBL, ett litteraturseminarium om träning och en föreläsning om motivation och frustration.

Först får hon vänja sig vid halsbandet…

för att sedan få det på sig. Föremålet som hålls framför henne var vår target som hon skulle följa efter. 

Publicerat i Fritid, Skola | Lämna en kommentar

Tre intressanta föreläsningar

Den senaste veckan har vi haft en hel del intressanta föreläsningar. En handlade om kognition och där togs ämnen som verktygsanvändning, social kognition, språk & kommunikation och imitation upp. Föreläsaren berättade om att vuxna surikater antagligen lär yngre surikater hur man ska hantera farliga byten vilket jag tyckte var intressant, att djuret faktiskt lär ut något medvetet för att den senare kommer kunna gynnas av det.

I fredags hade vi en heldag med Karolina Westlund, som pratade om djurträning och olika metoder som kan användas och vad de har effekter på djuret och träningen. Vi har haft en annan föreläsning med henne tidigare år som fokuserade mer på positiv förstärkning, ”target-träning” och klickerträning. I år handlade den om mer ”ovanliga” metoder såsom moulding. Hon pratade även om negativ förstärkning och bestraffning och varför man inte bör använda de metoderna. På slutet pratades det om hur oönskade beteenden kan lösas. En väldigt intressant och intensiv dag!

Igår hade vi en föreläsning med Per Jensen. Han pratade om hundens domesticering och om hur människan och hunden har utvecklats tillsammans, till den grad att det till och med visar sig i generna. Han tog bland annat upp att hundar är väldigt duktiga på att läsa människors ansiktsuttryck och att de vet var människan har sin uppmärksamhet riktad. En annan kul som togs upp var att det finns teorier om att domesticeringen av hunden gjorde att våra förfäder kunde domesticera andra djur och då bilda jordbruk. Så utan hunden kanske vi fortfarande hade varit jägare och samlare?

Förutom att vi hade roliga föreläsningar fick vi även snö förra veckan!

Publicerat i Skola | Lämna en kommentar

Om två månader åker jag till Kenya!

Vi har fått välja mellan bevarandebiologi/djurskydd- kontroll och bedömning/antrozoologi inför nästa kurs. Eftersom jag tycker att vilda djur är en av de roligaste sakerna vi läser om var det ett ganska självklart val att välja bevarandebiologi kursen. Ett extra plus på detta är att i kursen ingår en kursresa till Kenya! Den 16 februari nästa år kommer vi som läser kursen och några veterinärstudenter åka dit och stanna där tills den 11 mars. Flygbiljetten är alltså redan bokad och första vaccinationen är tagen så förberedelserna för resan är igång och jag ser så fram emot den!

I Kenya kommer vi bo både i tält på savannen och på hotell. Vi kommer åka runt i lastbil till olika studiebesök  och sista veckan åker vi flygplan ut till havet och bor där. Jag kan knappt fatta att jag kommer få se så många afrikanska djur i sitt naturliga habitat och få uppleva hur livet i Afrika är (och få lite sol). Vår lärare har sagt att det är en tuff resa som man kommer bli trött av rent psykiskt eftersom det är så mycket att ta in, men jag tror definitivt att det är värt det!

Det är värt att nämna att vi får betala för resan själva, och i år kostar den 26 000 kr. Så om ni har tankar på att också läsa bevarandebiologi kursen och vill åka till Kenya kan det vara dags att börja spara redan nu. Jag kommer såklart uppdatera här om resan så det är bara att fortsätta läsa om ni vill veta mer om den!

Publicerat i Kenya, Skola | Lämna en kommentar

Glitter i håret

Återigen har vi haft några schemafria dagar. Under dessa dagar har jag hunnit gjort skolarbete, jag har bland annat gjort klart PBL:en till imorgon då vi ska diskutera stereotypier hos olika björnar och vad för påverkan median har på samhället med fokus på djur.

Jag har även påbörjat min vaccination inför en resa jag ska göra i februari nästa år. Jag kommer skriva att ett annat inlägg om resan eftersom det har med skolan att göra, men jag kan skriva redan nu att det kommer bli minst sagt en stor upplevelse! I fredags var det dags för släpp på kåren igen. Före släppet var jag och mina vänner hemma hos två stycken tjejer som vi träffade under småttingveckorna och där blev vi bjudna på julmat, vi spelade mario cart och vi fick glitter i håret. Sedan åkte vi till kåren där vi spelade biljard och dansade loss.

Spontanköpte räkor, det blev en bra avslutning på helgen

Publicerat i Fritid | Lämna en kommentar

En spontanresa söderut

För snart en vecka sedan bestämde jag mig väldigt spontant för att åka till Skåne. Det var inte så längesedan som jag var nere, men vi hade en del schemafria dagar, jag hade inte jättemycket skolarbete att göra och jag kände att jag behövde träffa min släkt igen. Så jag åkte ner i onsdags och kom tillbaka till Uppsala igen i söndags. När jag var nere hann jag äta lunch med mamma, fika med mormor och morfar, fira min morbrors sambos barn, äta middag hos pappa och fira Mårten gås med farmor och farfar. Mårten gås är en skånsk tradition och SLU har varannat år en sittning som heter gåsen som jag antar utgår från den. Vi testade även på VR hos min morbror, vilket bjöd på många skratt.

Igår var det obligatoriskt i skolan igen då vi skulle handleda åk 1 i deras projektarbete där de ska göra en studie i etologi. Vi svarade på några frågor och gav råd kring studiens upplägg. På em satt jag med vårt arbete i beteendeekologi och på kvällen kom min vän Jocke hit och så kollade vi på när Sverige mötte Italien i VM:kvalet. Helt sjukt att Sverige faktiskt gick vidare, så roligt att kunna följa de i VM nästa år! Idag hade vi en repetition i statistik på och efter den satt jag och Isabelle tillsammans och började med vårt projektarbete.

Min pappa och hans sambo har skaffat kattungar, så himla söta!

Så god middag hos farmor och farfar, dock fuskade vi och ersatte gås med kyckling 

Har börjat bli kyligt i Uppsala nu, och idag kom den första snön för i vinter

Publicerat i Fritid, Skola | Lämna en kommentar

Etologi 2 – 15 hp & PBL

Som ni vet har vi påbörjat kursen etologi 2 nu. Nästa år kommer denna kursen tas bort och ersättas med etologi & antrozoologi 2 men jag kommer ändå beskriva lite vad vi gör i den här kursen. Det är även den första valet vi har gjort då det gäller vilken kurs i utbildningen man vill gå och då kunde man välja antingen denna eller djurskydd- välfärd och etik -2.

Som vanligt har vi Problem baserat lärande i denna kursen. PBL har vi i de flesta av våra kurser och går ut på att vi får en text/bild/film som har något med djur att göra. Utifrån materialet ska vi diskutera fram olika frågor med kursmålen som utgångspunkt. Vi ska sedan besvara dessa på nästa möte med understöd av vetenskapliga artiklar. Tex idag hade vi ett PBL-möte där vi hade fått en text om tvättbjörnar och deras problemlösnings förmåga. Utifrån den texten kom vi fram till dessa frågor: Hur är problemlösnings förmågan hos olika arter? och hur kommer djuren fram till de olika lösningarna?

Förutom PBL:möten har vi gruppdiskussioner med fokus på olika ämnen. Igår diskuterade vi metodik. Inför varje diskussion ska vi läsa två vetenskapliga artiklar. I kursen ska vi även träna skolans getter (ser väldigt mycket fram emot detta moment!), vara handledare till åk 1 , genomföra ett projektarbete där vi jämför två olika observationstekniker, göra ett metodikarbete och ett arbete som behandlar beteendeekologi. Individuellt ska vi även göra en hemtenta.

Några intressanta föreläsningar som vi kommer ha är: kognition, inlärning och träning av djur. Vi ska även ha en föreläsning med Per Jensen som jag också ser fram emot.

En bild från när vi hade en fysiologi lektion med getterna i åk 2 och de precis hade fått killingar, en av mina bästa stunder på SLU. 

Röd panda från Kolmården 

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Hemtenta & besök i Skåne

Förr förra veckan fokuserade jag på att skriva hemtentan i Djurmiljö kursen. Vi hade drygt två veckor på oss att få den färdig, men eftersom jag hade bokat en resa till Skåne ville jag bli klar med den på en vecka. Därför satt jag relativt konstant med den i en vecka, det enda vi hade i skolan då var två olika etikpass.

För en vecka sedan begav jag mig alltså hem till Skåne. Jag var där till i söndags, och under den tiden hann jag träffa min familj och släkt samt äta en massa mat. En av de bästa sakerna jag vet är när jag kommer hem är att få äta hemlagad mat från farmor och mormor. När jag åkte upp till Uppsala igen följde min äldsta lillebror med eftersom vi skulle kolla på när Sirius spelade fotboll mot Malmö ff. Trots att det var väldigt kallt och MFF redan har vunnit guld så var det en väldigt bra stämning på läktaren och det var roligt att få se de vinna en match till. Igår åkte vi till Mall of scandinavia och jag lämnade in min hemtenta, känslan när man har lämnat in en uppgift är alltid lika härlig.

Idag började vi en ny kurs i skolan: etologi 2. Jag har höga förväntningar på den här kursen eftersom jag tycker att läran om djurs beteende är en av de roligaste sakerna vi har läst om. Vi ska även läsa en del om kognition vilket jag också tycker är väldigt intressant. Tror det är en bra fördel att jag tycker ämnet är intressant eftersom det blir många arbeten i kursen och vi kommer dessutom arbeta med mycket på engelska.

På tåget till Skåne passade jag på att renskriva hemtentan. Ett resturangbesök när pappa bjöd mig och mina bröder på mat. 

Omöjligt att ta en normal bild med min yngsta lillebror, men go är han! 

Idag visade jag runt Oscar i Uppsala, och så en bild från studenternas. 

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Pubrunda med Disneytema

I onsdags var det dags för den årliga pubrunda med SLU. Varje program väljer ett tema som man ska klä ut sig till. Först möts programmen upp var för sig och går runt på olika nationer innan alla möts upp på nationen där släppet är. Dagen började med att jag åkte till stan för att jag skulle köpa saker till min utklädnad. På stan mötte jag upp Amanda och sen åkte vi hem till mig. Efter ett litet tag kom Elin, Denice och Vera och så förfestade vi lite och åt pizza innan vi gick ut. Pubrundan är ett perfekt tillfälle att träffa personer både från sitt eget program och från andra program, och enligt mig är det ett av de roligaste eventen. Kvällen avslutades på Norrlands med en massa dans.

Dagen efter pubrundan var det dags för det sista litteraturseminariet i kursen, vilket handlade om slakt. Det var även det seminariet som jag skulle redovisa på. Jag berättade om en artikel som handlade om välfärden vid transport till slakt och vid slakt för o-traditionella lantbruksdjur såsom hjort och vildsvin. Redovisningen gick ganska bra, så jag är nöjd! I fredags avslutade vi slaktveckan med att ha en tvärgruppsdiskussion om fall 6 där vi diskuterade de största problemen vi ser med slakt.

Som rubriken lyder hade vårt program ”disney-tema”, ser ni vilka vi är utklädda till?

Eftersom det var fint väder i söndags passade jag på och gå ut en runda till gamla Uppsala, väldigt fin promenadväg men det tog ett tag att gå dit och tillbaka. 

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Slaktvecka

Den här helgen har jag nästan bara fokuserat på att plugga, och det har gett resultat. Jag är inprincip klar med ett brev som vi ska skriva till en beslutsfattare för att få de att ändra något vi tycker är dåligt med tillexempel djurhållning. Jag argumentera för att EU bör förstärka/tydliggöra sina lagar för grishållning så att svanskupering kan upphöra. Jag har även skrivit klart mitt andra abstract. I söndags tog jag en liten paus från studerandet för att äta med några av mina vänner på Pinchos. Det blev en härlig kväll med mycket mat och bra prat!
I måndags började ”slaktveckan” på programmet. Med det menas att att vi har olika föreläsningar om slakt, och att vi diskuterar slakt hela den här veckan. Igår började det med att vi pratade om konvetionell slakt, vilka slaktmetoder som finns, vilka som är bäst och hur det går till från transporten tills djuren drivs fram till bedövningen och tillsist avlivningen. Idag hade vi föreläsningar som fokuserade på slakt på gården och på mobil slakt, vilka visade sig vara väldigt intressanta metoder. Imorgon har vi schemafri dag och pubrunda med SLU innan veckan fortsätter på torsdag med litteraturseminarium.
Det bästa med Pinchos är att man kan välja en massa olika rätter, så skönt att slippa ha beslutsångest. 
Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar