Det är slut

Hej, länge sedan sist. Nu är det plötsligt dags att avsluta den här bloggen – jag tog faktiskt examen idag! En dag med tårar, skratt, pepp, nostalgi… Åh vad underbart det har varit.

I veckan har alla i klassen redovisat sina examensarbeten vilket har varit väldigt intressant att lyssna på. Vilken enormt kompetent grupp människor vi utvecklats till.

Om den här bloggen får ligga kvar och ni vill nå mig kan ni hitta mig på info@djurvetologen.se 🙂

Testerna är igång

Nu börjar äntligen the real deal, baslinjetester för studien jag gör exjobb i. Vi har testat alla våra 12 hundar i MH-liknande tester tillsammans med 2 personer. Det har till exempel inneburit att de fått uppleva närmande person, skrammel och visuel överraskning. Samma tester ska göras i försökets slut för att se om vår interaktionsbehandling ger någon skillnad.

Om ni glömt vad jag är med i för studie så kommer här en kort beskrivning:

Vi vill undersöka hur hundens relation till människor ser ut, beroende på hur dessa människor interagerar med hunden under en kortare period. Beteendestudier innan och efter interaktionsperioden kommer att fastställa hur hunden använder olika personer som stöd i en utmanande situation, något som tidigare använts för att utvärdera relationen/anknytning hos hund gentemot deras ägare. Idén kommer ursprungligen från humanpsykologin där man identifierat olika omvårdnadsbeteenden hos föräldrar gentemot sina barn (och dess effekter på barns anknytningsstil) och vi vill i denna studie modifiera dessa omvårdnadsstilar gentemot hundar. Vi hoppas att en ökad förståelse för vilken effekt omvårdnadsstilarna har på hundens relation till människan kan bidra till möjligheten att skapa fler lyckade relationer mellan hund och människa.

Läs mer: https://www.slu.se/institutioner/husdjurens-miljo-halsa/forskning/forskningsprojekt/omvardnadsbeteende-och-dess-effekt-pa-kanslomassig-anknytning-hos-hund/

Nedan ser ni försöksgänget utom försöksledaren Therese som tog bilden. Ni ser även mig tillsammans med en hund medan vi väntar på att det andra paret ska bli klara med sina tester. Sist ser ni en bild på när vi avreagerar efter skrammel och visar hunden att det inte var något läskigt som hände.

Det rullar snabbt framåt

Hejsan igen, nu pågår förberedelserna inför exjobbet för fullt. Mellan jobb i getstallet, metodskrivande och annat så fixar vi rummen vi ska göra forskningsstudien i (städar, lägger dit rätt saker, möblerar om…) inför sista piloten på måndag. Då ska vi göra fullständiga interaktioner med beaglar (andra än de vi ska ha till de riktiga testen dock). Nu ska vi få se om allt funkar… Spännande!

Nästa vecka tar jag tidigt påsklov och återkommer vecka 15!

Pilot

… fast nä, det var väl etolog jag skulle bli? Inte pilot? Eller va?

En pilot, pilotstudie, är tester som görs innan den riktiga studien. Det gör vi för att se vad som fungerar, vad som inte fungerar alls och vad som måste ändras lite. En sådan pilotdag hade vårt exjobb igår. Det är väldigt lärorikt att vara med om att göra en riktig vetenskaplig studie och se hur arbetsprocessen är.

Det som skulle testas var olika typer av interaktionsstilar tillsammans med hundar. Vi byggde en testarena i mitt vardagsrum. Allt filmades och diskuterades efteråt.

Vi lärde oss väldigt mycket av vår pilotdag. Till exempel insåg vi att sådant vi trott var kristallklart hade tolkats olika av alla, så då kunde vi tillsammans sätta en ny och tydligare definition av vad som ska göras. Det nya ska i sin tur testas på måndag. Så får vi se hur det går 🙂

Idag var sista föreläsningsdagen i vår utbildning. Hela klassen samlades till föreläsning om bedömning och redovisning/opponoering av exjobb. Det känns superkonstigt att vi inte ska ses mer förrän det är dags att redovisa våra, förhoppningsvis, färdiga exjobb. Slutet är verkligen nära…

SLU – en million möjligheter att lära sig

Idag gick jag efter lite getjobb på en föreläsning om BARF (biologiskt anpassad rå föda, rått kött/organ/ben och sånt) med foderföretaget Mush. Även om det blir en tydligt vinklad föreläsning när ett företag håller det så tycker jag alltid det är intressant att lyssna på alla som pratar om de ämnen jag tycker är intressanta. Jag har bara hört torrfoderförespråkare tala tidigare så det var intressant att lyssna på Mush som kom med andra åsikter och infallsvinklar. De presenterade även forskningsprojekt som verkar väldigt spännande.

Det är så härligt att vara mitt i sveriges Mecka för djurnördar. Både det jag läser i mitt program och sådant som arrangeras av studenter finns precis där jag spenderar nästan all min tid. Nördglädje serverat på silverfat! Och förresten, jag var inte nästan ensam på föreläsningen som det ser ut på bilden – jag brukar bara sitta väldigt långt fram på sånna här grejer. Där var jättemånga som kom och lyssnade 🙂

Idag har jag lämnat in min arbetsplan för exjobbet. Arbetstiteln (som vi får se om den håller) är: ”Utvärdering av två hanteringstekniker för hundmöten när hunden är kopplad.”

Fortsättning följer…

Inlämning projekt

Hejsan hoppsan! Nu är det bråda tider för idag ska projektet in. Vad har jag kommit fram till om svenska valpkurser undrar du såklart! Jo, utifrån de 60 svar jag fick har jag kommit fram till att de generellt sett har gott stöd i vetenskaplig litteratur och att deras existens är väldigt relevant. Det är bra med valpkurser! Väldigt få valpkurser är av den ”hårare” skolan och ”dominans” hamnade faktiskt i botten, det sysslas inte med och valpkurshållarna identifierar sig inte med begreppet. Najs. Det har typ inget med hundträning att göra.

Nu måste jag fortsätta se till att rapporten faktiskt följer de instruktioner vi fick ut…

Såhär kan det se ut när man är mitt i pluggkaoset. Nudlar och en Planet Earth-paus.

Getjobb

Jag jobbar på med mina getpolare. Vi har 9 tokiga små killingar nu som ska vara med på allt man gör hela tiden. När alla vuxna damer snällt går flyttar sig vid morgonmockningen springer alla killingar till en och hoppar runt. Kaosartat men supergulligt!

Annars är det just nu slutspurt i antrozoologikursen så jag kämpar på med att göra min rapport om svenska valpkurser läsvärdig… 🙂

Mycket att göra

Den här veckan är en sådan då jag köper massa god mat (+chips) och hela tiden måste påminna mig om att ta det lugnt mellan varven. Det blir sådana veckor ibland. På tisdag slutar antrozoologikursen, så den här veckan är det redovisningar, sammanställningar och febrilt arbete med det stora individuella projektet.

Igår öppnade anmälan till höstterminen vid sveriges universitet. Som startskott höll SLU öppet hus dit folk bjöds in för att lyssna på info om utbildningarna och prata med oss som går programmet. Jag och min vän Katta stod och pratade med jättetrevliga potentiella studenter. Roligt att få prata om något av det man gillar mest, sin fantastiska utbildning!


P
rogramstudierektor Claes, Katta och jag

Mellan mingeltillfällena gick jag på en föreläsning som Husdjursrådet (studiebevakar för oss djurstudenter) ordnade. SLUs försöksdjurskoordinator berättade om vilka försöksdjur som finns på våra olika anläggningar, samt hur SLU tänker om och arbetar med försöksdjur. Väldigt intressant. I princip all forskning som görs på SLU görs för djurens skull (hur får vi dem att må så bra som möjligt med tanke på miljö, foder, träning…) och SLU är väldigt öppna med sin verksamhet. Det känns bra tycker jag!

Bearbetning av resultat

Igår stängde jag min enkät som skickats ut till 100 valpkurshållare. Hade då fått in 60 svar, vilket jag tycker är väldigt bra.

Enkäten bestod av 66 frågor, ganska många kan tyckas. Men det var i princip bara kryssfrågor som gick fort att jobba igenom. Frågorna delades upp i fyra delar; 1. Syfte och moment, 2. Värdering av moment, 3. Identifiering med begrepp, 4. Platser, privatträning och socialisering. I slutet kunde deltagarna välja om de ville fylla i en mailadress för att få ta del av studiens resultat.

Nu är det dags att bearbeta datan och försöka få till en representation av mina resultat som fungerar i projektarbetet. Siffror är inte helt min grej, men det är väldigt kul när man väl klurat ut vad som passar bäst att göra med dem och de visar något.

Återkommer när jag är lite mer färdig!

Kaninvälfärdsevent

Jag är ordförande för Sveriges Kaninvälfärdsförening som jobbar för Sveriges tamkaniners välfärd. Varje år (2a året nu, men ändå) håller vi ett event för att samla kaninintresserade och sprida kunskap. Den här helgen har vi just hållt vårt event!

Jag föreläste om kaniners kroppsspråk och lite om berikning. Det är roligt att få sprida vidare det man lärt sig under åren 🙂 Vi hade även bjudit in en veterinär, en djurskyddshanläggare (EoD-alumn) och en biolog/djurtränare. Superspännande var det alltihopa! Mitt i eventet höll vi årsmöte. Alltihop hölls i vårt eget superfina kårhus som alla var väldigt imponerade av.

Här nedan ser ni mig föreläsa 🙂

Nu har dagens kaninfolk gått hem. I förmiddags pratade vi kaninspråk och berikning med Emma

A post shared by Sveriges Kaninvälfärdsförening (@sverigeskaninvalfardsforening) on