Praktik på smådjursklinik

Kursen Antrozoologi består som ni kanske förstått av en stor mängd mindre projekt och moment. Tidigare har jag varit på två dagars praktik hos Hundhjälpen, och kommande veckor blir det två dagars praktik hos Mälarens Smådjursklinik. Klart man skulle vilja ha mer, men samtidigt får man se mycket på några dagar här och där.

Jag och Katarina spenderade hela gårdagen hos Mälarens. Vi fick träffa flera hundar, en katt, två kaniner och två fåglar. Intressant att se hur arbetet på en mindre, självständig klinik fungerar. Smådjursklinik är en intressant praktikplats eftersom det förekommer massvis med djur-människa-interaktioner och massvis med människor som pratar med varandra om djur. Det finns alltid något att lära sig om hur man bäst informerar djurägare om deras djur.

Spexmiddag

För tredje gången sedan det startades upp igen var det dags för spexpremiär! I år kallades det Harriet och Mjölkrelikerna. Riktigt bra spex med många Etologi och Djurskyddsstudenter involverade.

Efter själva föreställningen var det finmiddag anordnad av kåren. Temat var maskerad, med faktiska masker. Enormt bra tema tyckte vi, och beställde masker från England… Ibland är det roligt att anstränga sig lite! Nedan ser ni mig och min kursare Katta i en selfie från fördrinken. Vi dansade till sent in på natten – härligt!

Frivillighet

Igår höll jag vetenskapligt seminarium där vi diskuterade två artiklar, som vanligt.

  1. Exploring the existence and potential underpinnings of dog–human and horse–human attachment bonds
  2. The prevention of undesirable behaviors in cats: Effectiveness of veterinary behaviorists’ advice given to kitten owners

Två väldigt intressanta artiklar tyckte jag såklart, det är ju jag som valt dem. Vi diskuterade hur lite vi vet om häst-människa-relationen. Vad är vi för varandra? Liknar det hund-människa-relationen eller är det något helt annat? Svårt att säga eftersom forskningen inte kommit dit än. Hund-människa-relationen vet vi dock en del om och det är väldigt spännande att vända och vrida på ämnet. Det kommer komma fler blogginlägg om just den relationen så jag utvecklar inte mer än så 🙂

Vi pratade också om rådgivning och när det är bäst att ge går för att förbättra ett djurs liv. Innan köpet? I början? En bit in? Vi tror att nya djurägare är väldigt mottagliga för råd eftersom de har en hög motivation att försöka göra rätt. Vi tror att den typen av verksamhet skulle gagna många fler arter än hunden, som är den enda som har etablerad kurs för nya ägare, i.e. ”valpkurser”.

Idag hade vi verklighetsbaserat fall som hölls av en i kursen. Han hade tagit fram ett fall om en tik som kastrerats, vilket verkar ha lett till att hanhunden blivit väldigt fixerad vid hennes dofter. Han hade också ett fall om en häst som var väldigt rädd för att lämna stallet och rida ut. I det sista fallet var vi alla rörande överens om att det ägaren behöver göra är att jobba under stresströskeln, innan hästen blir rädd, och jobba med motbetining och desensitisering (långsamt vänja hästen samtidigt som man kopplar ihop det lite läskiga med något trevligt, typ mat). Trots detta var de vanligaste råden ägaren fått i forumet där hen ställt sin fråga något stil med ”fortsätt”, ”den vänjer sig”, ”kör lite skänkelvikningar”. Hm! Respekterar vi hästars rädslor?

Sista PBL

Nu har det börjat, alla ”sista” som kommer med sista terminen på programmet. Det känns sorgligt samtidigt som jag regelbundet fylls av tacksamhet för allt jag fått vara med om och lära mig.

Det sista PBL-fallet kallade vi ”viljornas kamp” – och det handlade om 1) allt som vi vill att våra djur ska göra som de inte vill göra , och 2) allt de vill göra som vi inte vill att de gör.
Exempel nr 1: Hunden ska gå fint vid sidan av oss hela promenaden / Katten ska klösa på det snygga klösträdet
Exempel nr 2: Hunden vill lukta massor och springa omkring / katten vill klösa på den perfekta soffan

Frågeställningen vi tittade på var mer exakt hur vi kan hjälpa djur och människor att möta varandras behov. Till exempel fundera över vem vi går på promenad för? Oss eller hunden? Hur kan vi ge katten det den ser i soffan, fast någonstans där vi vill att den klöser?

Jag nördade in mig på hundar. Några godbitar jag hittade var att gamla hundar verkar ha större behov av att få dofta, kanske för att andra sinnen blir nedsatta. Hittade också att om hunden måste möta något läskigt, till exempel en konstig främling, så är det bättre om den får göra det med oss först.

Sista PBL är avklarat. Jag vet dock attt det inte är sista gången jag använder tankesättet.

Läs mer om PBL här: https://sv.wikipedia.org/wiki/Problembaserat_l%C3%A4rande

Alumnidag, katter och smågetter

Så mycket roligt har hänt sedan jag bloggade sist.

Alumnidag
I fredag höll EoDs ledning alumnidag. Det är en dag då nuvarande och föredetta studenter bjuds in till gemensama aktiviteter. Ofta innebär det föreläsningar om vad de som gått ut sysslar med idag. Väldigt intressant. Vi fick lyssna på en alumn som är försöksdjurstekniker på Kliniska Institutet, han avslutade med en fin GoT-referens om att den dag han sägs upp från sitt jobb eftersom det inte längre finns försöksdjur ska han säga som John Snow; my watch has ended. På kvällen åt vi alla middag ihop uppe på högsta våningen i Veterinärmedicinskt och Husdjursvetenskapligt centrum.

Katthem
idag åkte vi med halva kursen (3 pers) till Uppsala Katthem precis utanför Uppsala. Det var ett väldigt intressant besök. Vi guidades runt bland alla katterna och pratade om att tämja katter, att prata med kattköpare och mycket mer. Ett katthem känns som en verksamhet som verkligen har antrozoologi i sin ryggrad. Allt handlar om relationen mellan djur och människa; både problemet och lösningen.

Till katthemmet hade de fått ett enormt hjul, som ett hamsterhjul för katter. Hittade en youtube film på hjulet i användning:

Killingar
It’s the most wonderful time of the year! Det är killingdags. I fredags kom 2, och imorse kom hela 3 stycken små underverk. Det är fantastiskt att se hur fort de kommer igång. Har ni tänkt på den enorma skillnaden mellan djur som föds helt hjälplösa, till exempel hund eller kanin, mot djur som föds nästan färdiga, så som getter och marsvin? Det är helt otroligt att evolutionen har gett så olika anpassningar. Naturen är häftig! Sånt här kan man nörda in sig i på Etologi och Djuskyddsprogrammet om man vill 🙂

Här ser ni en liten en som föddes imorse.

Djurparksantrozoologi

Hej på er 🙂 Idag har jag redan hunnit vara nere i getstallet och beskåda två helt nyfödda underverk. Persika fick en liten bockkilling och en liten getkilling. Helt underbara!

Igår blev det en lång skoldag med både verklighetsanknutna fall (ett om gerbiler och ett om en kanin) och sedan djurparksprat fram till 16.30. Lisa är en fantastiska föreläsare, studierektor vid HMH (husdjurens miljö och hälsa), och dessutom en riktig djurparksnörd. Hon pratade med oss om informationsspridning, effekt av besökare, berikning, problembeteenden och så diskuterade vi gränsdragning. Vad är tillräckligt bra när det kommer till djurhållning? Var går gränsen för ”inte okej”? Hon visade också många små klipp som jag tänkte att ni kunde få se.

Ovan ser ni en grå jako (inte jakob) som får sig en liten utmaning, en foderberikning bestående av en god kotte hängandes från ett snöre. Det är viktigt att vi funderar på hur våra djur lever i det vilda för att hitta bra berikningar så deras liv kan bli intressantare. En relevant och utmanande berikning hjälper djuren att må bättre. De får göra sånt det är meningen att de ska göra.

Ovan ser ni en en fisk som gör ett beteende som brukar kallas ”pacing”. Fisken bor på en stor akvarieanläggning och höll på såhär varesig det var folk nära eller ej. Den simmar helt enkelt fram och tillbaka. Beteendet är en stereotypi; något som djuret gör om och om igen på samma sätt utan en uppenbar funktion. Sådana beteenden uppstår när djurets välfärd är låg. Senare forskning har visat att stereotypier får djuren att må bättre i studen, eftersom de då hanterar sin jobbiga situation. Viktigt att veta är också att stereotypier kan vara svåra för djuren att sluta med, så en gammal stereotypi kan hänga med in i en ny, bättre miljö.

Här ser ni ett kattdjur, Serval, som gör samma beteende. Det är tyvärr ganska vanligt hos de större kattdjuren i djurpark.

Här ser ni en elefant som utför en typisk elefant-stereotypi; bobbing. Den står och gungar med huvudet fram och tillbaka. Vi fick under föreläsningen fundera på vem stereotypier är ett problem för. Om djuret bor i en dålig miljö är det ett problem för djuret. Har den fått en mycket bättre miljö sedan stereotypin utvecklades är stereotypier inte nödvändigtvis dåliga för djuret, den mår ju ganska bra när den utför dem. Det kan dock se tråkigt ut för besökarna. I fallet med elefanten ovan kan dessutom rörelsen vara väldigt belastande för djuret och leda till skador och smärta. Är det istället en ko som börjat med tungrullning i en dålig miljö, fått en bra miljö och fortsätter tungrulla – så är det inte lika illa.

Nedan får ni en sista film om en svensk världskändis; Santino! Han bor på Furuviks djurpark och har bevisat att schimpanser kan planera för framtiden. Tyvärr gjorde han det genom att samla stenar i förväg som han kunde kasta på besökarna när de kom för att titta på honom. Väldigt kognitivt intressant, men det får en också att fundera över vad Santino egentligen tycker om att ha besökare som tittar på honom…

Praktik hos Hundhjälpen

Jag och kursaren Emma Lund fick två dagars praktik hos Hundhjälpen i Uppland, så det har vi sysslat med i lördags och igår. Företaget håller till på en jätteimponerande anläggning med stora, fina lokaler och utomhusplaner.

Dagarna bestod av passen ”Social promenad”, ”Valpsläpp”, ”Medlemsträning”, ”Hälsa och hundmöte”, ”Valpkurs” och ”Nosework grund”. Det var väldigt intressant att få se både instruktörer, ägare och hundar i samarbete. Kommunikation, relationer och sånt är ju precis vad vi nördar för tillfället. Jag känner nu mer än någonsin att jag vill jobba med djur och människor tillsammans.

Ni kan bl.a. kolla in Hundhjälpen via Facebook, klicka här så får ni se fler bilder. De som kommer från 4/2 och 7/2 är de jag och Emma var med på.

 

 

Studiebesök UDS

Kursen Antrozoologi består av föreläsningar, seminarier, basgruppsfall, verklighetsbaserade fall, praktik, projekt, rådgivning OCH studiebesök. En himla massa godsaker i alla fall! Allt på temat relationen mellan människa och djur.

Idag hade vi bokat in ett studiebesök på Universitetsdjursjukhuset med fokus på djurens miljö, beteende och stress. Vi fick se speciella platser där katter får vänta, olika flöden genom djursjukhuset, lite operationer, boxar med mera. Väldigt intressant att se sjukhuset ur den synvinkeln och få ställa frågor.

Vi människor påverkar verkligen djur på alla möjliga sätt. På något vis är alla världens djur i någon slags relation till oss. Antingen bara för att vi påverkar miljön de lever i, eller för att vi påverkar hela deras liv; från start, till död. Ämnet vi läser känns därför helt otroligt viktigt!

Rovdjur, tänk på barnen!

Igår fick vi gå på en föreläsning tillsammans med kursen i bevarandebiologi. Egentligen skulle den handla om rovdjur, betesdjur och människan men föreläsaren blev sjuk. Därför kallades en ersättare in; Jonatan Borling. Författare och frilansande rovdjursnörd.

Och vadå ”tänk på barnen”? Har jag blivit knäpp i min rubriksättning? Det är faktiskt så att ”tänk på barnen” var ett argument som kom upp på båda sidor när vi diskuterade stora rovdjur i Sverige. Vi fick lyfta de argument vi själva kände stämde, eller som vi hört från andra om ifall vi ska ha t.ex. varg i Sverige.
”Tänk på barnen” – vi måste bevara naturen så att framtida generationer kan få uppleva samma saker som vi kan idag.
”Tänk på barnen” – vargen kan äta upp dem.

Som ni kanske har märkt att jag lärt mig hur man lägger in filmer här på sidan 😉 Här kommer en till på Jonatan som berättar om hur man kan känna igen spår av varg och lodjur

Idag har vi haft seminarium om 2 vetenskapliga artiklar som min kursare Marcus har valt ut. Den ena handlade om barn som får utbildning om djur och den andra om överviktiga katters ägare. Visste ni att alla kattägare pratar med sina katter, men att ämnena de pratar om skiljer sig? Ägare till överviktiga katter pratar t.ex. mer om sin familj än ägare till normalviktiga katter.

Imorgon blir det PBL där vi frågar oss hur domesticerade djurs morfologi påverkar deras beteende, alltså; hur har utseendet vi avlat fram påverkat beteendet? Vi ska också kolla på hur media riktad till barn (disney etc) påverkar deras uppfattning av djur.

Fest och ilska

Oj, vilken dramatisk titel. Ska jag berätta en historia om välta bord och krossat glas på sittning tro? Icke, det här är en historia som är trevlig rakt igenom!

I fredags hade jag aktiviteter som följde tätt inpå varandra. På förmiddagen smög jag med på ”Djurskydd, kontroll och bedömning”s föreläsning om att göra djurskyddskontroll på reptiler och fåglar. Samma föreläsare som vi i antrozoologin hade igår; Carro Alupo fd. Hellgren. Härlig föreläsning med många anekdoter och lärdomar om hur man ska kolla igenom djuren efter saker som kan tyda på problem.

Därefter for jag och klasskompisen Astrid ner på stan och klippte oss. Allt man kan behöva finns 20 min bort med buss i Uppsala centrum! Där hämtade jag även upp min lilla mamma som hälsar på i helgen.

På kvällen bjöds sittning på kåren. Riktigt festligt minsann! Det blev fler dop av fd. ordförande i olika utskott, även dop av klubbmästeriet och fd. styrelsen. Dop innebär att ens utskott tilldelar en ett namn som används i kårsamanhang. Det speglar oftast ens tid i utskottet. Ni kan ta en titt på mitt inlägg från november för att läsa om mitt kårnamn ”Kånken”. Såklart inkluderade sittningen även dans till sent på natten. Här en charmig bild tagen mitt på dansgolvet av samma Astrid som jag klippte mig med 😀

Man kan tro att det är slut på lärande och föreläsningar när det är lördag, men inte för en djurbeteendenörd! Carro som föreläst på SLU i dagarna 2 skulle även hålla en öppen föreläsning på REALgymnasiet i Uppsala. Såklart var vi tvugna att gå dit! Ta varje chans att lyssna och lära 🙂 Carro instagrammade flitigt från sin ”Uppsala-turné” så vill ni kolla in fler bilder så kan ni det via länken vid bilden här;

https://www.instagram.com/p/BP00W9gBJ50/?taken-by=6ben1svans

Puh, nu ska jag och mamma ta det lugnt och jag ska smälta 3 dagars Carro-lärdomar. Nästa vecka blir det vilda djur, seminarier, fall, studiebesök… och så måste jag trycka in lite vila där någonstans också.