Ympning av äppelträd

I förra veckan hade vi en praktisk eftermiddag, en slags workshop där vi fick prova på och öva på att ympa äppelträd. Det var svårare än jag trodde att få till ett bra snitt.

Vi övade först på vanliga kvistar innan vi släpptes lösa på äppelsorterna.

Sen gällde det att binda om stadigt och stabilt.

Nu är det bara att vänta och se om det lyckades… I så fall får vi hem egenympade äppelträd!

 

Projektarbete stadsodling

En stor del av den här kursen ägnas åt ett projektarbete där vi i grupper ska ta fram ett fiktivt odlingsföretag. Min grupp har valt att arbeta med att ta fram en plan för en stadsodling som med hjälp av odlingstunnlar, kallbänk och andra smarta lösningar levererar produkter så stor del av året som möjligt.

Foto: Markus Spiske, unsplash.com

Som vi sett i grönsaksdiskarna de senaste veckorna är vi extremt importberoende vad gäller mat i Sverige. Och ur ett stad-land-perspektiv ser det ännu värre ut. Skulle det hända något (väder… bränslekris… konflikt… datorhaveri modell större) där transport och logistik störs eller till och med störs ut, så skulle butikshyllorna i staden gapa tomma väldigt snart, även om själva jordbruket fortsatte att fungera (om det traditionella jordbruktet skulle göra det är en lite annan fråga).

Det är alltså en ödesfråga att städerna börjar ta lite ansvar för sin egen livsmedelsförsörjning. Med biointensiva metoder kan man producera mycket mat på liten yta, och det behöver inte ske i form av dyra resursslukande vertikala odlingstorn i stål och betong, utan det finns faktiskt jord i staden också där man kan odla. Inte för att det måste vara en dålig idé med dessa gröna skyskrapor som man ser skisser på ibland, men varför gå över ån för att hämta vatten… Och det ena behöver inte heller utesluta det andra. I andra länder såsom Kanada, USA och England finns det en växande rörelse av urbana odlingar där man i liten skala, med smart resurssnål teknik i kombination med kroppsarbete kan producera med både volym och kvalitet. Ännu ett område där vi ligger lite efter här i Sverige… Dags att ändra på det! #trädgårdsingenjör

Foto: Anurag Arora, unsplash.com

Pluggpaus

Foto: Julian Hanslmaier, https://unsplash.com/@j_h

Hade en tung omtenta förra veckan och nu på fredag är det tenta igen, denna gång på de bara kvistarna. Så det har blivit väldigt mycket tentaplugg de senaste veckorna. Men man måste släppa det ibland… Så nu tar jag och lägger undan böckerna ett tag och gör en kopp te och lyssnar på lite farmerama radio. Vill gärna tipsa om denna podcast som är intressant för den som gillar småskalig, radikal, holistisk matproduktion. England ligger som vanligt lite före oss och man blir verkligen inspirerad.

Studiebesöksdag

I veckan hade vi ännu en studiebesöksdag. Den här kursen heter ju Odling i trädgårdsföretag, och på schemat står besök hos en mängd olika företag som har odling som en huvuddel av sin verksamhet, och en del andra närrelaterade verksamheter, exempelvis en biogasanläggning.

I torsdags var vi på tre företag; nordens största perennodling- Wändels perenner, Saxtorps Svamp utanför Landskrona, och Kiviks musteri på Solnäs gård.

Jag tog tyvärr inga bilder på Wändels, men det var ett spännande besök på ett företag där man verkar ha tänkt till ordentligt vad gäller arbetsmiljö och hur man gör produktionen smart och effektiv. Det var tunnlar och växthus och friland.

På Saxtorps Svamp blev vi välkomnade av Richard Pedersen som driver företaget tillsammans med sin sambo Anette, han visade oss runt i odlingskammarna där olika sorters champinjoner tittade fram:

Richard Pedersen på Saxtorps Svamp AB

De odlade också flera ovanligare sorter men det är champinjonerna som säljer ojämförligt bäst. Vi svenskar får se till att bredda våra horisonter lite mer, det finns ju så mycket mat vi inte tagit till oss ännu… Vi fick också en riktig ”goodiebag” med oss därifrån i form av varsin svampodlingslåda! Jag kan säga att jag är väldigt pepp på att skörda Ostronskivling hemma i vardagsrummet!

På Solnäs gård traskade vi ut i äppelodlingarna, det blåste sylvasst kalla vindar just den dagen men det var trevligt ändå. Och intressant att lyssna på Jan Flemming Jensen, som är Trädgårdsingenjör (och operasångare!), berätta om hur deras äppelodling ser ut och lite om hur den sköts. Vi ska dessutom ha en föreläsning med honom imorgon då han ska berätta om ”Arbetsåret i fruktodlingsföretaget”.

Sen var det rätt skönt att komma in i värmen i deras mysiga café och inte minst gårdsbutiken som var enorm och där jag köpte fantastiska äpplen (Santana och Gloster) bland annat. Jag kommer att ta den lilla omvägen in dit hädanefter nästa gång jag åker mellan Landskrona- Lund/Malmö, för att köpa äpplen.

Ett litet hörn av butiken där man hittar det mesta i äppelväg, och även andra lokala produkter.

 

 

pumpanörd

Jag planerar ju att odla spännande pumpasorter detta året (utbudet är helt otroligt, jag hade rejält svårt att begränsa mig till bara två), och jag hoppas att det blir många många pumpor eftersom jag helst vill äta minst en pumpa i veckan under höst och vinter (det är ju både gott och nyttigt!). Så jag har forskat lite mer om denna växt och hur man får den att trivas, och har dessutom hittat en hel del spännande kuriosa. Bland annat lärde jag mig att man tror att pumpor och squash har domesticerats minst ett dussintal gånger i olika delar av världen. Människor i alla tider och på (nästan) alla platser har alltså lockats av pumporna. Med tanke på det är Sverige lite av en avart, maken till pumpalös kultur har sällan skådats! Jag hoppas ju verkligen att det kommer att förändras. Grejen är att jag har fortfarande inte provat att baka, eller ens smakat, pumpapaj. Jag borde väl om jag ska kalla mig pumpanörd. Men det är bara inte så lockande, jag föreställer mig att det mest bara är sött. (Samma sak med det här ”Pumpkin Spice Latte” som folk tjatar om. Meh, det är ju inte ens någon pumpa i, helt meningslöst!) Men det kommer nog att bli minst en paj i år… Och mycket grytor med pumpa, curryrätter, thairätter, soppor, röror, m.m.

En annan häftig grej är ett projekt där några Amerikanska forskare vill ta hjälp av människor som odlar pumpa i olika delar av världen för att kartlägga vilka arter av djur och mikroorganismer som pumpan interagerar med- och hur detta skiljer sig åt mellan olika platser. Om du odlar pumpa så kan du ställa upp och hjälpa till, jag har anmält mitt intresse. Att vara Citizen Scientist är kul!

‘Great Pumpkin Project’ Recruits Citizen Scientists to Document Agricultural Biodiversity

Virtuell odling

Nej, det är inte en felstavning av vertikal odling! Utan lite tips om sätt att odla på som inte kräver vare sig jord, syre, solljus eller ens växter…

Vi pratar alltså digital odling! Nu när det är kallt och grått ute och växtsäsongen känns avlägsen kan man få utlopp för sin odlingslusta på lite andra sätt. Dels kan man bläddra i trädgårdsböcker, det är alltid härligt och lärorikt. Man kan lyssna på diverse trädgårdspodcasts, det är också härligt och lärorikt (är det någon läsare som vet några bra podcasts så tipsa gärna i kommentarerna!)-

Sen finns det datorspel. Härligt men kanske inte så lärorikt… men riktigt roligt! Här är några av mina favoriter:

Stardew Valley: Du ärver en gullig liten gård i en gullig liten by. Odla frukter, grönsaker, gör marmelad och skaffa grisar som bökar upp tryfflar… och bli vän med lokalbefolkningen, om du kan!

Viridi: En virtuell zen-trädgård. Kanske världens mest avslappnade spel. Perfekt att ha igång i bakgrunden medan man sitter och pluggar. Man tittar in då och då och sjunger lite för växterna eller för den lilla snigeln som då blir själaglad.

Plant Tycoon: Du driver en plantskola. Ditt uppdrag är att dra upp växter från frö och sälja. Experimentera med att mutera och  hybridisera fram nya galna (och magiska!) växter. Beroendeframkallande och avslappnande.

Studiebesök på morotsåkern.

Vädret här vid Skånes västkust har den senaste veckan varit grått, dimmigt, fuktigt och kallt. Jag har verkligen intensiv vårlängtan just nu och har tröstat mig genom att beställa frön. Två häftiga pumpasorter blev det, och lite annat smått och gott. Helgen har spenderats mest så här:

I torsdags var vi på studiebesök på Möllegårdens morötter, en av Sveriges verkligt stora morotsodlare som finns aldeles i närheten, i Löddeköpinge. Det var ett intressant besök där vi fick en liten inblick i hur det kan se ut när man odlar hundratals hektar och verkligen är specialist på en gröda. Vi fick varsin påse morötter som ”goodiebag” och ja, de var verkligen goda!

Det var roligt att se att de skördar morötter i princip året om. Nu på vintern ligger de och väntar på upptagning under tjocka lager med halm.

 Nästa vecka blir det två eftermiddagar med föreläsningar, en heldag med studiebesök, och så ska vi komma igång ordentligt med våra grupparbeten och ha första redovisningen kopplat till dessa. Jag berättar mer om detta snart. Sen ska jag försöka hinna med att plugga till en omtenta också!

Odling av matsvamp

Vi har haft en spännande föreläsning med Madeleine Uggla som jobbar här på SLU, hon kom och pratade om odling av matsvamp. Äntligen! Jag tycker att det är så himla roligt och spännande med svamp! För några decennier sedan hade vi en ganska stor produktion av matsvamp i Sverige men under 90-talet försvann den i princip över en natt när man konkurrerades ut av stor export ifrån Polen. Det har hänt mycket sedan dess, och nu är matsvampodlingen på gång igen i Sverige vilket är väldigt roligt! Det är ju en gröda som inte kräver energikrävande belysning och som man kan odla inomhus, vilket innebär att vårt klimat inte är en nackdel.

photo credit: USDAgov 20161028-AMS-LSC-0134 via photopin (license)

Det finns egentligen en uppsjö olika arter av svamp som kan odlas, i Asien har man en anrik tradition av att äta en mångfald ingredienser och där finns ett enormt utbud av olika svampsorter – men inom EU finns det strikta regler som gör att man inte bara kan börja odla nya sorter bara för att de verkar goda, eftersom de räknas som ”novel foods”. Dock har vi ett antal ”nya” sorter som är godkända och som kommer mer och mer i butik, utöver den trogna champinjonen, såsom exempelvis Enoki och Nameko.

För den som inte riktigt har drabbats av den stora svamppassionen ännu kan jag rekommendera att titta på något föredrag med mykologen Paul Stamets. Han är en enormt inspirerande person och när man lyssnat på honom känner man att allt är möjligt!

Rotningslabb med sticklingar

I fredags inledde vi en laboration där vi tog sticklingar av olika växtmaterial och sedan gav behandling med olika preparat för att se om dessa har effekt på rottillväxt. Det var i första hand olika koncentrationer och former av växthormonet auxin vi doppade de olika sticklingarna i, både syntetiska hormoner och salixvatten. Auxin stimulerar bland annat igångsättandet av rotproduktion. Det ska bli spännande att se hur effekten blir.

Johan och Kajsa fyller pluggbrättena med substrat.

Sticklingarna ska nu få växa till sig i växthus med högtrycksnatriumbelysning och hög luftfuktighet, innan det är dags att utvärdera de olika behandlingarna i våra labbrapporter.

Alltid kul att få chansen till växthusbesök!

Bar kvist

Jag har börjat plugga så smått på de 50 vinterkvistar, träd och buskar, som vi har tenta på på den här kursen. Det är växter vi lärt oss förut men nu ska vi visa att vi kan känna igen dem även utan blad. Till min hjälp har jag bland annat en av mina älsklingsböcker…

Ur underbara boken ”Illustrated Trees of Britain & Europe” av David More & John White.

På fredag i nästa vecka ska vi ha en workshop där vi får titta på kvistar ifrån alla arterna. Tänkte försöka vara väl förberedd så att jag får ut så mycket av det som möjligt!