Seminarium

Idag har vi haft seminarium och redovisning. Vi blev indelade i grupper och fick en varsin nationalekonomisk artikel att presentera inför övriga grupper. Artiklarna handlade om livsmedelspriser och hälsosam kost, betalningsvilja för att skapa livskraftiga rovdjursstammar i Sverige, RUT-avdrag och kvinnors arbetsmarknad samt toppjobb och skilsmässor bland kvinnor och män. Det var intressanta artiklar som la grund till bra diskussioner. Vi skulle även koppla dessa artiklar till nationalekonomiska teorier. Det var en roligt och ganska lättsam övning där man fick insikt av vad nationalekonomi faktiskt är för något. Nu blir det mer tentaplugg!

Posted in Att studera Ekonomi-hållbar utveckling på SLU | Leave a comment

Tips på tentaplugg

Tentan i Mikroekonomi är om 2 veckor. Det är mycket och svårt material att lära sig och det kan vara mäktigt att plugga inför en tenta på universitetet. Alla gör olika och efter en tid finner man sin rutin som fungerar bäst för en själv. Jag tänkte berätta hur jag brukar göra.

  • Skriva rent anteckningar från föreläsningarna (detta bör göras i anslutning till föreläsningen så spar man tid och får ökad förståelse när man går igenom föreläsningen igen)
  • Dela upp anteckningarna i olika delar
  • Skriva en sammanfattning för varje del. Poängen är att sammanfattningen ska vara väldigt överskådlig och kortfattad, ex räknesätt, formler, begrepp, liknelser/skillnader – allt man ska kunna/känna till ska stå med
  • Plugga del för del och gör upp en tidsplan
  • Gör (om det finns tillgängligt) uppgifter till varje del
  • Se till att få en förståelse av materialet och inte bara lära sig saker utantill – fråga kursare och lärare om man undrar över något
  • Sista veckan innan tentan gå igenom alla delar igen och titta igenom uppgifter och räknesätt, repetera
  • Börja plugga i tid! Det vinner man bara på i slutet

Posted in Pluggtips | Leave a comment

Bal och klänning

Uppsala är fylld av aktiviteter för studenter av studenter. Jag har inte varit jätteaktiv, förutom dansen i höstas, men vill man engagera sig finns det verkligen något för alla. Igår var jag på min andra sittning. Jag var på Uplands Nation och åt tre-rätters. Det var himla lyxigt att för en gång skull bli serverad (jag jobbar ju extra som servitris). Det var god mat och mycket sång. Det är verkligen en annorlunda stämning att gå på sittning; det är fyllt av traditioner, tal, sånger, priser, medaljer m.m. Men det är förståeligt då studentlivet i Uppsala har varit aktivt i flera flera decennier. Jag rekommenderar verkligen att nån gång prova att gå på en sittning. Det finns många olika och med olika teman. Sen så är det faktiskt riktigt roligt att få klä sig riktigt fint för en kväll.

Posted in Student i Uppsala | Leave a comment

Ekonomi och samhälle

Efter en tung teoridel kommer en intressant del i mikroekonomin. Nu har vi kommit in på hur skatter, subventioner, förändringar på marknader bl.a. spelar in på konsumenter, producenter och samhälle. Vad händer egentligen på ”cykelmarknaden” om trängselskatten i innerstan ökar? Vad händer om man sätter ett pristak på en vara? Vad händer om skörden slår fel? Vi undersöker vad som händer med utbudet och efterfrågan, om priset sjunker/ökar, välfärdsöverskott eller välfärdsförluster m.m. Än så länge pratar vi i enklare termer men det är otroligt intressant och redan nu får man en ökad förståelse för hur samhällsekonomin fungerar och vilka faktorer som spelar in och hur ett utfall kan komma att se ut beroende på en extern faktor. Mikroekonomi ingår i nationalekonomi, och är man mer intresserad av dessa frågor är nationalekonomi ett mycket intressant ämne.

Posted in Att studera Ekonomi-hållbar utveckling på SLU | Leave a comment

Dugga

Hej! Idag hade vi vår andra dugga i mikroekonomi. Jag tror inte att jag har berättat om duggor förut, så jag gör det nu. Det är som ett minitest för att se hur mycket man lärt sig under kursens gång. Man får ett papper med några frågor som handlar om det vi nyss gått igenom och alla besvarar detta samtidigt i föreläsningssalen. Efter duggan är skriven går vi igenom den och får svaren på en gång. Får man 60% rätt på en dugga får man 2 poäng att ha till tentan. Vi har haft 5 duggor per delkurs i mikroekonomin, så det betyder att man kan få hela 10 poäng från duggor att räkna till sin tentapoäng. Det är inte så mycket poäng, men ibland faller man på mållinjen och då kan även små marginaler vara värdefulla. Det är också ett bra test för en själv för att se hur mycket man faktiskt har förstått av föreläsningarna. Jag fick 50% rätt idag och känner att jag behöver plugga lite hårdare. Jag vill klara den här tentan!! = )

Posted in Att studera Ekonomi-hållbar utveckling på SLU | Leave a comment

En individs nyttonivå

Vi har studerat utbudskurvan, efterfrågekurvan, budgetlinjen och indifferenskurvor där man undersöker en enskild individs konsumtionsbeteende. Vi lär oss bl.a. om när en individ har en viss budget hur många av vara x och vara y kommer denna individ att köpa för att göra sitt optimala val och känna sig ”lyckligast”. Det är lite svårt att förklara men nu börjar det kännas som att vi verkligen lär oss metoder att kunna använda för att analysera en konsuments beteende. Detta kallas konsumentteori. Igår började vi med produktionsteori som utgår från företagen som står för utbudet på marknaden. Det finns många likheter med konsumentteorin. Konsumenter med sin efterfrågan och produktionen med sitt utbud leder till att dessa två skapar en marknad som vi senare ska gå igenom. Det är i nuläget lite krångligt och många generella antaganden att greppa. Men rent teoretiskt är det inte jättekrångligt att förstå, det gäller bara att kunna hitta den röda tråden och få alla pusselbitarna att falla på plats. Så i helgen ska jag sammanfatta konsumentteorin och räkna på övningsuppgifter och hoppas på en större förståelse. =) 

Posted in Att studera Ekonomi-hållbar utveckling på SLU | Leave a comment

Tentan i matematik avklarad

I fredags skrev jag tentan i matematikdelen. Det gick bra tycker jag. Det var uppgifter som jag hade förväntat mig skulle komma. En av uppgifterna var mer av en fråga i textform med ett problem. Men jag känner att hade man hängt med på alla regler och lärde sig formlerna utantill så var provet inte så svårt. Däremot är det stor risk för slarvfel! Haha! När det är så långa och komplicerade uträkningar kan lätt ett slarvfel hoppa in. Därför gick jag igenom hela provet igen innan jag lämnade in det. Det som är så bra med matte är att i de flesta fall går att rätta sig själv. 

Posted in Att studera Ekonomi-hållbar utveckling på SLU | Leave a comment

Matematik hela dagen

Nu sitter jag här inför min 4:e tenta på Ekonomiprogrammet. Det är en deltenta i matematik. Det är avancerat men roligt! Känner man att matten från gymnasiet inte riktigt sitter som den ska, så går den här kursen rätt så fort fram och jag skulle då rekommendera att plugga extra matte innan. Gå igenom derivata, integraler, räta linjen, exponentialfunktioner, potensregler, bråkregler, pq-formeln, kvaderingsregler och inverser innan så kommer det vara mycket lättare och roligare att hänga med. Visserligen har vi en introduktionsvecka då vi går igenom allt ovan. Jag var verkligen i behov av den veckan då jag behövde färska upp minnet lite. Men det är inte alltid så enkelt med matte och känner man att en vecka inte räcker så kan man alltid förbereda sig. Sedan finns också räknestugor som är schemalagda i kursen samt räknekvällar anordnade av kåren där man kan få extra hjälp och stöd med matten. Det tycker jag är så bra! 

Posted in Att studera Ekonomi-hållbar utveckling på SLU | Leave a comment

Tentaplugg och snöslask

Vi hade riktig vinter i nästan två veckor, nu är det slask igen … tråkigt tycker jag. Igår gick vi till en irländsk pub här i Uppsala, det var riktigt trevligt. Jag har hunnit jobbat ett pass i veckan också, men nu laddar jag om inför tentaplugg. På fredag har vi alltså tenta i matematik. Vi måste lära oss alla formler utantill och greppa allt nytt (och gammalt) vi lärt oss. Jag tycker det hittills känns bra, men när det kommer ”fallfrågor” och man ska applicera sina kunskaper blir det såklart lite svårare. Men denna deltenta är ju, vad jag förstått, till för att tenta av rena mattekunskaper och näste del i kursen består av själva tillämpningen och teorin i mikroekonomi. 

Posted in Att studera Ekonomi-hållbar utveckling på SLU | Leave a comment

Vad ska du läsa i höst? Kom till SLU – Skugga en student!

Hej! 

Är du sugen på att studera i höst?
Har du hört talas om SLU – Sveriges Lantbruksuniversitet?
Vad har SLU för utbildningar att erbjuda?
Vad är en agronom? Vad innebär det att plugga hållbart?
– Besök SLU och skugga en student så får du svaren!

Jag jobbar som studentkommunikatör på SLU och vi erbjuder blivande studenter att skugga en SLU-student en dag. Det innebär att du via SLU:s hemsida bokar en student att skugga på ett eller flera program som du är intresserad av. Att skugga en student under en dag är otroligt givande då man får vara med på föreläsningar, seminarium, vandra runt på campus och verkligen känna in miljön. Sedan är det ett jättebra tillfälle att ställa alla möjliga frågor om utbildningen/arna man är intresserad av. Jag själv skuggade två studenter innan jag valde min utbildning här på SLU. Det var en mycket givande dag och jag rekommenderar fler att göra det. 

Här är länken med mer information om att skugga en student på SLU:

https://www.slu.se/utbildning/stod-kontakt/traffa-slu/skugga-en-student/ 

Jag hoppas vi ses! 

Posted in Student i Uppsala | Leave a comment