HULLBEDÖMNING

Idag hade vi en ovanligt trevlig dag i skolan. Det var dags för hullbedömning, alltså att känna på olika hundar och avgöra om de är över- eller underviktiga, och hur mycket muskelbyggnad de har. Några klasskamrater hade med sig sina egna hundar, och vilken lycka det var att gå in i ett rul med 8 glada hundar som ville bli klappade. Vissa dagar i skolan är bara ren njutning, och idag vart det en trevlig paus från allt tentapluggande. Särskilt i slutet när vi satt på golvet som små dagisbarn och myste med vovvarna.

BAL PÅ SLOTTET

Wow säger jag bara. Det är inte varje dag man kan skriva en sådan rubrik. BAL PÅ SLOTTET. Hur coolt? VMF, veterinärernas (och numera även djursjukskötarnas!) studentkår, fyller i år 150(!) år, vilket bara i sig är helt otroligt. Detta firades såklart med en magnifik bal på Uppsalas slott, och det blev en riktigt lyckad kväll. På SLU ser man oftast studenter gå runt i allt från jeans, klänning och t-shirts till mjukisbyxor, så det var lite extra härligt att se alla så superuppklädda. Wow.

Joanna, Linnéa och jag!

I söndags fick jag inte mycket gjort, låg mest i sängen hela dagen faktiskt och kollade på film. Idag har jag däremot varit riktigt produktiv, satt i ett grupprum i skolan och tentapluggade från 8:30-15, sedan hann jag både handla (vilket var ett riktigt äventyr, letade efter jordnötssmör i en kvart tills jag hittade någon att fråga, då stod det tydligen bredvid kaffet. Helt normalt), springa en runda och laga massa matlådor.  På bilden nedan ser ni min fina lilla hylla i korridorskylskåpet där det ändå får plats förvånansvärt mycket.

Veckans matlåda är ris och kycklinggryta med jordnötssmör, vilket jag ser fram emot sååå mycket. Mums!

Näringslivsdagen + veterinärkongressen

Både igår, idag och imorgon är det en massa företagare, olika kliniker och andra veterinärmedicins-inriktade människor här med montrar och gratis godis och tävlingar att vara med på. Igår var det näringslivsdag, då vi gick runt och pratade med lite olika djursjukhus och kliniker från hela landet, vad de kunde erbjuda osv. Många sökte sommarjobbare vilket ju man kan tycka är i vääldigt god tid, vad som är ännu sjukare är att jag redan har sommarjobb färdigt. Synd, då vissa ställen verkade vara trevliga, men man kan ju alltid söka dit i framtiden!

Idag är det tyvärr mer inriktat på veterinärer, men gick ändå en runda och kollade. Om inget annat så är ju gratis godis och goodie-bags alltid trevligt 😉

Pluggfika är bästa fikan

Ännu en dag utan föreläsningar, ännu en dag som spenderades i stallet hos Lordis. Jag mötte upp Joanna och vi red på en riktig långtur som var trevlig trots det ruskiga vädret.

Efter ridturen cyklade jag hem, åt lunch och tog sedan bussen till stan (har ju numera busskort, jippiee!) för lite plugg på Storken med Joanna. Det har en tendens att bli lite mer fika och prat än plugg när man ses på ett café, men idag var vi ändå ganska duktiga.

NOVEMBER

Oktober avslutades med snö (!) och rusk och regn, men nu när några dagar har gått i november så har vädret faktiskt blivit ganska milt och behagligt igen. Väntar bara på att det ska bli kallt igen, det är ju lika oundvikligt varje år. Jag har i alla fall köpt busskort nu för att inte ge mig på det livsfarliga äventyret som är att cykla 6,2 kilometer till Ultuna på halt underlag, inte efter att jag förra hösten trillade och fick jordens blåmärke på mitt knä. Känner inte för att upprepa det faktiskt.

Det var lite trögt att komma igång idag på föreläsningen, jag har varit hemma i Småland i helgen och plugghjärnan har inte slagits på än. Hemma hittade vi massa gamla fotoalbum, vilket typ är det roligaste som finns. Vi konstaterade också att jag var 100% coolare som liten än jag är nu:

Trots att jag trivs så bra här i Uppsala så är det alltid lite jobbigt att säga hejdå på tågstationen, den där känslan av att man lämnar någon bakom sig är så konstig och svår att vänja sig vid.

Nu har jag i alla fall gjort veckans matlådor och redan fikat tillräckligt för den här månaden. Imorgon blir det sista föreläsningen innan tentan (om jag minns schemat rätt), sen är det några seminarium som gäller och massssa tentaplugg. Det är bara att köra på helt enkelt!

Poliklinisk hästövning

Väljer du den här utbildningen så är det en sak du måste vara beredd på – du kommer att, på lektionstid, hantera hela och delar av döda djur. Redan första terminen är det dissektioner av minkar och katter, vi fick även se fårhjärnor, hundhuvuden, kohjärtan m.m.
Förra veckan gjorde vi det jag tycker har varit värst hittills – hästhuvuden. Ett avsågat hästhuvud. Päls och pannlugg och allt. Det man inte ska glömma är att hur hemskt det än känns så måste vi lära oss, och det känns mer hemskt att låta 80 studenter öva på att endoskopera eller sätta på en munstege på levande hästar. Djuren vi får öva på har skänkts till universitetet, och det är djur som ändå skulle avlivas. De används så mycket som möjligt, och inte en del av kropparna går till spillo.
Jag är ändå otroligt tacksam över att vi får en sådan bra möjlighet att se och känna på olika strukturer i kroppen på riktigt, för när jag om några år står där vid en operation och ska assistera en veterinär så måste jag veta vad som är lever och vad som är tarmar. Då går det inte att prova och hoppas på det bästa liksom.


Finaste DSS-arna som övar på steril handtvätt. Helt irrelevant för inlägget, men det är strikt förbjudet att ta kort på dissektionerna. Vilket jag tycker är bra. 

 

Återbjudningen 2018

I lördags var det dags för återbjudningen, en fantastisk sittning som de nya djursjukskötar- och veterinärstudenterna höll i som tack för att vi fixade en insparksvecka till dem. Temat var DISNEY, vilket inte kan bli mycket bättre, trots att vi äldrekursare skulle hitta på ett eget tema att klä ut oss till – vilket råkade bli rävar. Superfina var vi verkligen (hehe, detta kan diskuteras. Kul var det dock).

I söndags fick jag inte mycket gjort, köpte en jacka och blev därför lite fattig nu innan CSN kommer, men ska nog klara mig en dag till.

Nu har våra intensiva veckor med föreläsningar tagit slut, och istället har vi olika praktiska övningar och grupparbeten. Vi hade en föreläsning i måndags, sedan bokade vi ett grupprum och satt och pluggade hela eftermiddagen. Idag, imorgon och på fredag är jag helt ledig, så det gäller att inte slappna av allt för mycket utan faktiskt få lite plugg gjort också 😉 Särskilt då jag ska till Linköping i helgen och hälsa på en kompis!

Fredagsmys

Veckan har verkligen flugit förbi, med allt från sista dagen i Polen, till en kompis som fick sova hos mig då hon råkat låsa in sin nyckel. Lite föreläsningar har jag ju hunnit med också, men känner att fokuset på skolan inte har varit på topp denna vecka. I eftermiddag var jag en sväng i stallet på äkta fredagsmys med mysigaste pållen på denna jord <3

Nu ska jag sätta mig och göra en tenta om odontologi (=tänder) på studentwebben, håll tummarna för att jag får godkänt! Vi har ett försök på oss varje dag fram tills nästa måndag, men det hade varit så skönt att få det klart så jag kan lägga fokus på allt annat som ska in i huvudet 😉

Ikväll blir det bio och hamburgare på Max! Och kan inte låta bli att avsluta med en obligatorisk öronbild:

VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING

Årskurs två på djursjukskötarutbildningen innehåller den trevliga kursen som heter ”Sjukvårdslära och verksamhetsförlagd utbildning 1”. Eller praktik, som man ju också kan säga. Ärligt talat har jag lite blandade känslor om detta, då det i princip kommer innebära totalt 20 veckors jobb på hittills okänd ort, förmodligen ensam, förmodligen inte i Uppsala, förmodligen långt ifrån alla kära klasskamrater. För ett år sedan kändes det som att utbildningen var huur lång som helst och att mina tre år skulle ta en evighet, men nu har jag snart gått halva och vill liksom inte slösa bort studietiden på att jobba. Det är helt enkelt för roligt att plugga.

Praktiken är uppdelad i totalt fyra fem-veckorsperioder, två på vårterminen i tvåan, två på höstterminen i trean. Om man vill får man göra en av dessa perioder utomlands, vilket jag faktiskt inte kan låta bli att göra. Hur coolt vore det inte att få se hur det funkar på ett djursjukhus i ett annat land än Sverige? Jag har mailat runt till nästan 20 kliniker på Irland, då jag blev helt förälskad i detta land när jag var där förra sommaren, och kan tänka mig att bosätta mig där en kortare period i framtiden. Hur som helst har jag i alla fall fått svar från en klinik, och plötsligt blev det på riktigt. Ska jag verkligen åka dit? Jag? Vi får väl se.

Jag som har jobbat hela sommaren efter ettan inser nog ändå hur otroligt mycket man lär sig av att få göra saker på riktigt istället för att bara höra om dem i en föreläsningssal, så det ska ändå bli kul att få komma ut och prova på mitt framtida yrke.

Söt ponny på Irland 2017

Grupprum 9

Idag hade vi vår andra odontologi-dag, alltså föreläsningar om tänder. Vi har gått igenom allt från hur många molarer en kanin har till vilka bettfel som finns hos häst och hur man förebygger paradontit hos hund – ganska blandat, helt enkelt. Det är intressant att få höra hur många djur som kommer in för andra problem eller bara vanliga rutinundersökningar som visar sig ha grova tandproblem. Förhoppningsvis något som kommer att minska i framtiden!

Dagens föreläsning höll på till 12, så efter det bokade jag ett grupprum där jag nu sitter och tar igen det jag missade i helgen. Det bästa med grupprummen i huset VHC är att man har utsikt över universitetsdjursjukhusets rastgård = man får se hundar med jämna mellanrum. Ett ganska trevligt avbrott i plugget liksom. I skrivande stund kom det precis ut en liten svart fyrbenting med bandage på tassen <3

Snart ska jag ge mig ut i höstrusket och cykla mina 6,2 kilometer hem, kanske (förmodligen inte) gå igenom lite mer skolarbete, och sen är det dags för veckans volleybollträning!