Tenta 1 avklarad

Då var det här programmets första salstentamen avklarad! Det kändes bra så jag tror och hoppas att resultatet ska räcka till godkänt. På djursjukskötarprogrammet kan man bara få antingen godkänt eller icke godkänt på tentor vilket jag tycker är bra, det blir bara extra press om man ska satsa på ett högre betyg än så.
Men ja, då var tenta 1 av 2 på den här kursen avklarad och för er som inte läst tidigare inlägg så var denna tentan i biokemi, cellbiologi och rörelseapparaten. Nästa tenta är den 3/12 och då har vi tenta i fysiologi, där ingår bland annat endokrina system, sinnesorgan, digestionsorgan och annat kul!

Under första kursen på programmet tilldelades vi en fadder från åk 2 som ger oss en fadderpärm där tentor från tidigare år finns. Det har varit till stor hjälp vid tentapluggandet! Kan ju vara skönt att ha sett en variation av tentan sedan innan så man har ett hum om vad de kan tänkas fråga om, även om de försöker hitta på något nytt inför varje år. Det var vissa frågor från tidigare tentor som återkom på våran tenta idag vilket var skönt att se, hade hoppats på att de inte skulle hitta på allt för mycket nytt och avancerat haha. Nu återstår en lång väntan på ca 14 dagar innan vi får resultatet. Håll tummarna!

Tentaplugg

Om ni undrar varför det varit lite dåligt med uppdateringar här så är rubriken förklaringen till det! Jag och mina kursare har salstenta i biokemi/cellbiologi och rörelseapparaten på måndag så studentlivet är inte så jättespännande just nu skulle väl jag säga, dagarna ser mest likadana ut just nu fram till tentan. Det är väldigt mycket att plugga in också, förutom biokemin och cellbiologin så ska vi kunna skelettet, leder och muskler och deras latinska namn så det blir väldigt mycket korvstoppning redan i andra kursen.
Är väldigt tacksam för alla föreläsare som lägger ut Powerpoints åt oss så att man kan läsa igenom dem om och om igen!
Just tentan i biokemi och cellbiologi är lite speciell också för just den delen av den här kursen som vi läser nu är ett förkunskapskrav för en kurs i vår, så om man inte får godkänt nu på måndag eller på omtentan den 7/12 så får man inte gå den där kursen i vår! 😬
Paniken haha! Förhoppningsvis så ska det väl gå bra, om inte nu på måndag så får man en ny chans om 1,5 månad, bara det att den 3/12 skriver vi den sista tentan i den här kursen så då blir det två tentor under samma vecka. 😅 Håller tummarna för att vi klarar den allihopa på måndag!

Praktiska provet

Jag tänkte att jag skulle berätta lite om det praktiska provet som vi gjorde under första kursen och vad det gick ut på, men först tänkte jag meddela att alla i klassen blev godkända på den första tentan vi hade. Bra jobbat klassen!

Jo, det praktiska provet var ett prov i djurhantering av hund och häst. SLU har egna utbildningshästar och hundar som vi studenter tränar på och gör själva praktiska provet med, och som vi kommer träffa flera gånger under utbildningen. Det här första provet var mest ett prov där vi skulle visa att vi kan hantera häst och hund på ett säkert sätt eftersom kanske inte alla är häst- eller hundvana sedan tidigare. (Vi fick även träna med gosedjurskatter för SLU har inga utbildningskatter).

Vid hantering av hund skulle vi kunna ta ut och in hunden ur en bur på ett säkert sätt, vi skulle kunna lyfta hunden både själv och med hjälp av en annars person, vi skulle kunna lägga hunden både från och mot oss på undersökningsbordet och hålla hund för blodprovstagning. På gosedjurshundar hade vi även tränat på att ta på och av tratt och munkorg.

Vid hantering av häst skulle vi kunna ta ut och in hästen i boxen på ett säkert sätt, binda upp hästen i en säkerhetsknut, lyfta fram- och bakben, leda och vända hästen på ett säkert sätt och även kunna tempa hästen.

Vi gjorde dock inte alla dessa saker på det praktiska provet utan det var 3-4 utvalda delar på häst och hund som vi fick göra!

Skillnaden mellan veterinärer och djursjukskötare

Redan tidigt under första kursen pratade lärarna om skillnaden mellan veterinärer och djursjukskötare, och att det kanske var flera på veterinärutbildningen som skulle ha gått den här utbildningen istället om de hade vetat skillnaden mellan yrkesgrupperna, så därför tänkte jag att jag skulle skriva lite om skillnaderna (sett utifrån ett djursjukskötarperspektiv då) så att kanske ni som är lite osäkra på vilken av utbildningarna ni ska välja egentligen får en lite mer tydlig bild förhoppningsvis!

Jag börjar med att skriva lite om kurserna på de olika programmen för det är ju ganska stor skillnad och det kan vara bra att veta vilket program som läser vad!
På djursjukskötarprogrammet som är på 3 år ligger fokuset förstås på djur och djurs beteenden, både sjuka och friska, och omvårdnaden av dessa och man läser kurser i bland annat djuromvårdnad, anatomi, biokemi, näringsfysiologi, mikrobiologi, epidemiologi, rehabilitering, arbetsledning och intensiv- och akutsjukvård.
På veterinärprogrammet som är på 5,5 år läser man kurser som handlar om djurhälsa, djur- och smittskydd och livsmedel. Man läser kurser i försöksdjursmedicin, livsmedelssäkerhet, patologi, biomedicin, farmakologi och toxikologi bland annat och sedan har man klinisk undervisning de två sista åren på programmet.

Vi har pratat mycket om vår framtida yrkesroll i allmänhet under den här kursen och då har vi kommit fram till att djursjukskötarna gör väldigt mycket. Många kan nog ha uppfattningen att det är veterinärerna som gör det mesta men jag skulle säga att djursjukskötarna gör en väldigt stor del av arbetet på djurkliniker och djursjukhus.
Vi kommunicerar med djurägarna, utformar omvårdnadsplaner och gör omvårdnadsdiagnoser, vi för journal, vi steriliserar instrument och medicinteknisk utrustning, vi administrerar läkemedel, vi förbereder operationssalar, operationssalsutrustning och patienter inför operation, röntgar, söver och assisterar vid operationer och mycket mer. Vi ser till att djuren som kommer till kliniken/sjukhuset har det så bra som möjligt helt enkelt eftersom djuromvårdnad är vårt största fokusområde, och det är veterinärerna som ordinerar behandling men det är vi som utför den!
Vi är narkosläkare, operationsassistenter, blodprovsanalytiker, labbtekniker, dietister, rådgivare och mycket mer! Det är det nog inte alla som tror, eller vet, eftersom det som djurägarna oftast ser av oss är när vi tar emot i receptionen, tar blodprov, lägger om sår och så. Den största delen av arbetet gör vi bakom kulisserna!

Presentation och första kursen

Hej!

Malin heter jag och nu är det min tur att få blogga som djursjukskötarstudent åt SLU. Under fliken ”Om mig” kan ni läsa lite om vem jag är men jag kör en liten presentation här också.

Jag har vetat i flera år att det var djursjukskötare jag ville bli, men jag behövde skriva högskoleprovet några gånger innan jag äntligen blev antagen i år. Djursjukskötarprogrammet är ju en väldigt populär utbildning, som bara finns på en plats i Sverige, så jag känner mig verkligen glad över att äntligen ha kommit in när det i år var 1776 personer som sökte programmet och det endast finns 80 platser.

Den första kursen i åk 1 heter Djuromvårdnadens grunder och den börjar jag och mina kursare närma oss slutet på nu. Denna vecka har vi praktiskt prov i djurhantering där vi har tränat på hantering av hästar och hundar, och nästa vecka har vi en MCQ-tenta (multiple choice questions) och sedan är kursen slut. Det känns jättekonstigt att första kursen redan är över och att det snart var en månad sedan jag satt där i aulan första dagen och var hur nervös som helst haha. Är jättepepp på tre år av djurstudier framför mig eftersom djur är det bästa jag vet!

Hoppas ni som läser bloggen får en inblick i hur utbildningen är, oavsett om ni är sugna på att söka hit eller om ni bara är nyfiken på utbildningen!

2/3

De sista veckorna på praktiken flög förbi och nu är jag klar! Kan ni förstå det? SOMMARLOV!

Jag har nu även avklarat två av tre år på djursjukskötarutbildningen och slutet börjar siktas någonstans långt borta vid horisonten. Till hösten kommer förhoppningsvis en annan student att ta över den här bloggen, så detta är mitt sista inlägg! Ha en supertrevlig sommar och hoppas vi ses i Uppsala till hösten!

Den längsta veckan

Riktigt så lång som jag trodde att veckan skulle bli var den faktiskt inte. Jag hade i helgen mina två obligatoriska jour-dagar, vilket efter lite dålig planering från min sida betydde att jag var på kliniken sju dagar i rad. Jag var helt inställd på en annan helg, men hade inte informerat mina handledare om detta så det var ju inte så lätt för dem att veta! Som tur är löste det sig ändå, och jag fick måndag och tisdag ledigt istället.

Helgen var som en vanlig dag på vårdavdelningen, kanske lite lugnare. Vi möttes i fikarummet och gick igenom alla hästar som var där, vilka mediciner de skulle få, och sedan hjälptes vi åt med allt som skulle göras. Ett akutfall på söndagen var det enda utöver det vanliga, och det var inte särskilt akut. Det bästa med att vi inte hade så mycket att göra var att där fanns ett föl med sin mamma som var mycket glada för all uppmärksamhet de fick! Gosa med föl en hel helg var inte helt fel!

Nu är det så galet att jag bara har sju (!) arbetsdagar kvar tills min tid på Mälaren är slut! Det blir resten av denna veckan och fyra dagar nästa vecka, sen är det bara projektarbetet som ska skrivas klart innan vårterminen är avklarad. Jag har verkligen trivts mycket bättre än jag kunde ha hoppats på, och har redan fått erbjudande att komma tillbaka och jobba när jag är klar vilket är jätteroligt!

Sakna sina knasiga klasskamrater kan man göra när man är på praktik!

En vanlig dag

En dag på vårdavdelningen börjar med rond 08:00. Varje dag är det en ansvarig veterinär, en ”intern” (en veterinär som är nyutexaminerad och går bredvid för att lära sig), en veterinärassistent och nu även ett gäng praktikanter. Ronden börjar i stallet där hästar som ska opereras står. Vårdveterinären och kirurgen går igenom vad som ska göras, om någon häst kanske ska stanna kvar efter sin operation, om det är något extra vård ska ta hand om. Gruppen fortsätter sedan till vårdstallet, och stannar vid varje häst för en uppdatering om hur den mår, vad den ska få för mediciner, om bandage ska bytas osv. Helt enkelt vilken plan som finns för hästen.

Efter ronden ger assistenten morgonens mediciner, medan veterinären tar en status på varje häst – hjärtfrekvens, hur slemhinnorna ser ut, om hästen har ätit/druckit, hur tarmarna låter, och hur den verkar må allmänt. Sedan är det ofta en rad med saker som ska göras, vilket alla hjälps åt med – bandagebyten, rektalisering, någon särskild undersökning, lite vad som. Kommer det in akuta patienter hamnar detta också ibland på vårdveterinärens ansvar, och då följer assistenten med och hjälper till. Såhär fortsätter det hela dagen, fram tills runt 15-16 då det brukar lugna ner sig, assistenten ger hö och vatten och eftermiddagens mediciner, sedan är det bara att åka hem! Hittills har dagarna gått förvånansvärt fort, och om det är lite att göra någon gång så finns det alltid ett gäng hästar som uppskattar att få lite sällskap.

En något lerig Lorden

Vårdavdelning

Då var det en ny vecka och dags för den tredje och sista avdelningen – vård. Här bor hästar som stannar över natten på kliniken, ofta med sårskador, kolik och liknande. På mina två dagar där har jag fått göra allt från att lägga bandage, tvätta sår, ge mediciner, gå ut på promenad och rykta.

Tyvärr var det lite dåligt timing, så igår var vi tre nya praktikanter på samma avdelning, idag kom en till plus en djursjukskötare som redan jobbar på en annan avdelning som ska lära sig att vara på vård. Som om detta inte vore nog så är det tydligen även en väldigt lugn start på veckan. Som ni förstår har vi gått runt som en liten flock av förvirrade praktikanter efter veterinärerna.

Svensk som jag är kan jag inte låta bli att nämna vädret också. För vilket väder vi har! Från 20+ och sol till minusgrader på natten, snö, hagel, regn och blåst. Äkta aprilväder fast i maj!

April, april

Uppsala bjuder på 20+ grader och strålande sol, lagom till valborgsfirandet som redan har börjat. Det är fantastiskt med så fint väder men också lite ångestframkallande efter förra årets torka och just nu skulle det faktiskt inte vara helt fel med lite regn.

Livet på polikliniken rullar på med hältutredningar, röntgen, koll av tänder och spiktramp. Mest hältutredningar. Nästan bara hältutredningar faktiskt. Jag förstår att det är vanligt och viktigt men som djursjukskötare blir min enda uppgift att klippa päls och steriltvätta inför ledinjektioner, i sällsynta fall får jag äran att springa fram och tillbaka med hästen om ägaren inte är i form att springa. Jämfört med hur det var på operationsavdelningen så är rollen på polikliniken verkligen att vara veterinärens assistent. Att gå en treårig utbildning och sedan jobba med att tvätta hästben tycker jag känns lite överdrivet, så i framtiden lär jag nog inte hamna på en poliklinik för hästar. Men vem vet.

All personal som jag svansar efter är i alla fall otroligt trevliga och tar hand om sin vilsna praktikant på bästa sätt!

Älsklingskatten!