OSCE

De praktiska proven är nu avklarade, och jag lyckades få godkänt på alla tre! Nu är det bara ett obligatoriskt moment kvar innan kursen är slut och det är dags för praktik.

När vi gör OSCE (det praktiska provet) så får vi en tid utsatt att komma till en samlingsplats i träningslokalerna, ofta indelade i grupper på 2-5 personer beroende på hur många stationer det är. Vi skriver upp att vi är där och får ett nummer tilldelat för att examinatorerna inte ska veta våra namn. Efter detta får varje person ställa sig utanför varsin station där det finns instruktioner om vad som väntar innanför, och när tiden sätts igång är det bara att gå in och köra.

På den första OSCE:n vi gjorde var en uppgift att lägga bandage på ett hästben. Det kommer alltid fler uppgifter än de som faktiskt kommer på själva provet, och som tur var så kom inte just denna. Vi skulle klara den på 8 minuter, första gången jag provade tog det 16 minuter. Som ni kan förstå var jag lite krossad av detta. Efter mycket övning lyckades jag faktiskt komma ner till ganska precis 8 minuter, men då gällde det att inte göra några misstag alls.

MCQ-tenta

Tentan är nu avklarad, måste säga att det är högst oklart hur det gick. Det var en så kallad ”MCQ”-tenta, multiple choice questions, alltså att varje fråga hade ett antal svarsalternativ att välja mellan. Vissa av frågorna kändes klockrena, vissa chansade jag helt på och vissa kändes lite halvbra. Nu är den i alla fall gjord, och har jag tur så slipper jag göra en omtenta!

Från och med att tentan var klar har vi nu bara de praktiska proven kvar innan praktiken drar igång, och nästa tenta blir inte förrän i januari 2020! Tjoho!

Jag och lurven längtar tills det blir så här fint väder igen!

Anteckningar

Fick för några dagar sedan en massa beröm och frågar om mina anteckningar, vilket jag inte kan låta bli att skryta lite om. När jag fick frågan ”Hur gör du?” så visste jag däremot inte riktigt vad jag skulle svara. Hur gör jag egentligen?

Jag tycker om att skriva med färger, dela upp olika ämnen i rutor och bubblor för att få överblick över allting. Det optimala hade varit att kunna skriva upp alla anteckningar till tentan på ett enda papper, men så litet kan inte ens jag skriva. Det jag gör mest är att försöka strukturera upp det vi ska kunna, gärna i punktform och så få ord som möjligt.

Jag antecknar alltid för hand på föreläsningar, ibland är det lite svårt att hänga med i tempot men för det mesta går det bra. Min taktik är för det mesta att få med allt som står på powerpointen och allt som sägs, men måste jag välja så är det som föreläsaren säger viktigast – vi får i princip alltid ut powerpointen och om jag missar något går det alltid att gå tillbaka och titta igen.

Det bästa som finns är dock att rita! Särskilt i denna kursen när det är många olika prylar och slangar vi ska kunna namn och funktion på, så tycker jag det blir så mycket lättare att rita och dra pilar för att förstå. Här nedanför är en narkosapparat uppritad i alla sina olika delar.

Semlebak

Inför imorgon har jag för första gången i mitt liv bakat veganska semlor! Vi har som tradition i familjen att göra mini-semlor (så kan man äta flera stycken på en gång utan att få dåligt samvete). I år blev de veganska också. Kanske inte det godaste jag har gjort, men med mandelmassa och grädde så går ju det mesta ner.
Satt precis nu och funderade på om det heter ”semlebak” eller ”semmelbak”, eller om det ens är ett ord.

Förutom semlor så var vi ute på Flustret i lördags och hade skoj, det gäller att passa på nu innan alla klasskamrater sprids ut i landet för praktiken. Nu är det bara tre veckor kvar!!

Lite plugg blir det också. Tentan är på fredag och jag känner mig lite halv-redo för den. I skrivande stund har jag en ugnspannkaka i ugnen och ska fortsätta sammanfatta lite anteckningar.

INTUBERING

Dagens gruppträff tog mycket längre tid än jag hade trott, men jag hann med att öva lite inför det praktiska provet på eftermiddagen ändå. Vi ska bland annat lära oss att intubera och sätta ihop en narkosapparat. Dagens svåraste var att välja rätt storlek på tub för att intubera – längden känns ganska självklart, och det går att mäta ungefär hur långt ner den ska, men tjockleken var lite svårare! Hur vet man hur tjock en luftstrupe är liksom? Som med allt annat så kommer det nog bli lättare desto fler gånger man gör det. 

SÄLEN

Jag hann med en tur till Sälen för den årliga dosen av skidåkning, men är nu tillbaka i Uppsala redo för tentaplugg. Efter skidåkandet följde jag med mina föräldrar hem några dagar för att sedan kunna köra upp med en bil som jag kommer behöva när praktiken börjar! Det tog sisådär 6 timmar att köra, vilket ändå kändes förvånansvärt snabbt men oooj vad ont jag hade i benen och rumpan när jag var framme! Nu är bilen här i alla fall, och den skötte sig utmärkt hela vägen!

En glad kompis i Åre förra året!

Imorgon är det lite grupparbete som gäller, och på eftermiddagen ska jag och några kamrater öva inför det praktiska provet tillsammans. 

Narkosapparaten

Idag har vi haft en praktisk förmiddag, då vi går ner till något som kallas ”Hus 3” och gör saker lite mer på riktigt, istället för att bara lyssna på föreläsningar. Som vanligt var alla klädda i fina blåa klinikkläder och foppatofflor. 

I denna kursen har vi förutom tentan även praktiska prov, så kallade OSCE:s. Vi får ett antal olika moment att träna på, och sen på provdagen väljs några moment ut som vi då ska visa upp. Idag fick vi bland annat se hur en narkosapparat fungerar med alla sina miljoner slangar och knappar man ska hålla koll på, och i nuläget är det rätt så rörigt men det känns ändå som att det finns hopp att lära sig-

Tycker vår kursledare är helt fantastisk, och hon lyckas lugna oss lite med att vi lär oss sakerna en gång nu, och sen när vi börjar jobba så kommer vi bli experter. Jag har faktiskt gått från att aldrig i hela mitt liv kunna tänka mig att söva ett djur till att tycka att det är superspännande! 

Måndagsbrunch

Idag har vi varit helt lediga, så imorse kom mina fina vänner hem till mig och åt en massa pannkakor, drack te och pratade om allt mellan himmel och jord. Vi var liiite duktiga också och satt och pluggade en stund, men det känns fortfarande som att tentan är långt bort så ingen är särskilt stressad över den än (tror jag). 

Förutom pannkakor och plugg fick jag även hjälp att skruva ihop lite ikea-pallar då det är brist på sittplatser här hemma!

twenty one pilots

Något som är helt fantastiskt med att bo i Uppsala är att det är så nära till Stockholm och därmed möjligheten att gå på konserter (vilket råkar vara något av det bästa jag vet). Igår gick jag och en kompis på twenty one pilots, och herrejösses säger jag bara. Vilket underbart band. Är rätt så sliten idag men sååå himla nöjd. 

Februari

Mitt februari började med en flytt från korridorsrum till lägenhet, där jag nu har börjat komma i ordning tillsammans med min klasskamrat och numera rumskamrat Elenora. Bara att få ha ett eget kök och vardagsrum är superlyxigt för mig som har levt på 13kvm med delat kök, toa och dusch….

I skolan fortsätter vi med föreläsningar och allt som hör därtill. Vi har som sagt även ett grupparbete att jobba på med, där vi bland annat ska skriva en hygienplan för ett djursjukhus – alltså allt man ska tänka på när det gäller handtvätt, tvätta kläder och rengöra efter patienter.