Sommartider

Andra terminen på masterprogrammet är nu avklarad! Så här några dagar efter kursslut börjar jag få lite perspektiv på terminen och kan också börja ta in att det nu bara är ett år kvar på utbildningen.

De två sista veckorna på terminen blev väldigt intensiva med redovisningar i båda kurserna, färdigställande av två större projektrapporter och därtill ett par mindre PM som jag hade kvar.

Framförallt blev det en rejäl uppladdning inför presentationen i projektledningskursen. Alla grupper fick först inleda eftermiddagen med en ”1-minuts pitch” för att väcka åhörarnas intresse följt av en 15 minuters presentation där alla fick berätta mer om sina projektidéer. I publiken satt förutom alla kursare, även lärare, representanter från Malmö stad, Fastighetsägare Sofielund och lite andra lokala aktörer från Sofielund.

Det var värdefullt att ha fått coachning från Drivhuset inför pitchningen. Precis som för många andra typer av projekt är det ofta minst lika viktigt att kunna presentera och sälja in sin idé för andra som att själva idén i sig är bra! För lyckas man inte övertyga andra om varför idén bör genomföras så är det ju tyvärr inte så självklart att den blir något mer än just en idé.

Det var framförallt intressant att få lyssna på vad de andra jobbat med hela terminen. Var imponerad över alla olika projekt som grupperna arbetat fram! De flesta fokuserade på att utveckla mötesplatser i olika delområden i Sofielund, den stadsdel som varit fokus för den här kursen, men utifrån helt olika utgångspunkter. En grupp hade fokuserat på att utveckla en cykelstadsdel, en annan grupp hade bland annat tagit fram ett förslag på en vintergrön mötesplats i form av ett grönhus med ett intressant kretsloppstänk. Vårt projekt Liv’in Sofielund handlade om att stärka en befintlig mötesplats, synliggöra området och binda ihop det med resten av stadsdelen men också om att påbörja en dialogprocess om områdets fortsatta utveckling med lokala aktörer i området.

Förra veckan presenterade vi också våra projekt i mobilitetskursen. Jag och två andra kursare valde att studera två skånska kommuner som fått Stadsmiljöavtal och vi försökte göra en övegripande utvärdering av hur effektiva de styrmedel kommunerna valt egentligen skulle kunna bli för att minska bilåkandet och flytta över dessa resenärer till kollektivtrafiken. En viktig lärdom från projektet var att det inte räcker med att göra kollektivtrafiken mer attraktiv, bilen måste samtidigt göras mindre attraktiv för att det verkligen ska ge resultat!

Överlag tycker jag vårens kurser varit bra, men båda kurserna har haft lite barnsjukdomar eftersom det var första gången de båda testades i den här formen. Men projektledningskursen var nog den kurs jag både själv tyckt varit roligaste och fått ut mest av. Mobilitetskursen har lärt mig en del om hållbara transportlösningar, tillgänglighet och styrmedel, men den var mycket mer teoretisk än jag hade hoppats på. Kan tänka mig att båda kurserna kommer utvecklas en del till nästa år.

Efter att ha vilat upp mig ett par dagar i Göteborg är jag nu på väg till Stockholm där jag kommer jobba på mitt tidigare jobb under större delen av sommaren, med några veckors avbrott för sommarlov vid västkusten – längtar redan.

Så får passa på att önska er alla en riktigt fin sommar och tacka er för att ni följt mig det här året! Vi hörs igen i september, sen tar troligen en ny student från programmet över pennan och bloggen!

Helg ljuva helg

Det är nåt så fantastiskt med att kunna vara ledig när det är helg! Tidigare när jag pluggade blev det så lätt att veckorna flöt ihop och att en hel del helger behövde ägnas åt plugg men försöker numera se till att låta helgerna vara lediga så mycket det går, att studera är ju också ett jobb även om det är mycket mer upp till en själv att disponera tiden.

Nu har vi två till veckor med intensivt plugg. I tisdags hade vi en workshop med grupphandledning i projektledningskursen om våra projekt- och effektmål samt s.k. arbetspaket som vi delat upp vårt projekt i. Gillar konceptet med grupphandledning men det kom nog också något sent. Vi insåg att vi behövde ändra fokus på vårt projekt och en del av det vi gjort, och eftersom projektet ska redovisas den 23 maj börjar det bli tajt. Men det ska nog gå ändå!

I torsdags passade jag även på att gå på en bok-release! Två av de lärarna vi hade i höstas har släppt en bok (som ni som läser första året till hösten kommer troligen att ha boken som kurslitteratur). Boken handlar om hur man kan omsätta teorier om hållbarhet och miljö i praktiskt strategiskt arbete. En del av det här metoderna tog de upp på kursen men tror att man kan få ytterligare lite inspiration och verktyg med hjälp av boken – blir ett projekt att ta tag i när det lugnat ner sig lite med studierna!Vi hörs i veckan!

Stadsmiljöavtal och en intensiv slutspurt

Veckorna bara flyger iväg nu. Plötsligt är det nästan mitten av maj och alla projekt ska snart vara färdiga och redovisas. Det blir nog ett par svettiga sista veckor innan sommaren.

I mobilitetskursen har vi de senaste två veckorna varit fullt sysselsatta med vårt projekt och att genomföra intervjuer på två olika kommuner här i Skåne samt Trafikverket. Vi är nu också inne på det sista temat på kursen som handlar om styrmedel för en omställning av transportsystemet mot mer kollektivtrafik, gång och cykel. Måste säga att den här delen är den jag tycker är allra mest spännande! Vi ska också försöka koppla vårt arbete om stadsmiljöavtalen just till styrmedel, och om den här typen av finansiering leder till de effekter som eftersträvas.

Kan ju passa på att berätta lite mer om det där med stadsmiljöavtal. Stadsmiljöavtal är ett helt nytt sätt att finansiera hållbara transporter på, och regeringen har avsatt 2,75 miljarder kronor mellan perioden 2015-2018 för detta. Kommuner och landsting kan alltså söka pengar för investeringar som tillgodoser ett allmänt lokalt eller regionalt kommunikationsbehov, dvs. olika typer av kollektivtrafik- och cykelsatsningar (cykelåtgärder har bara varit möjligt att söka pengar för sen februari 2017). För att få finansiering via stadsmiljöavtal krävs också s.k. motprestationer från den som söker, i form av andra åtgärder som ska bidra till hållbara transporter eller ökat bostadsbyggande. 

Ett exempel på mer hållbara transporter, spårvagn i Freiburg, Tyskland.

En stor utmaning med stadsmiljöavtalen är just nu tidsramen. Alla kommuner och landsting som sökt och beviljats pengar behöver vara färdiga med både de projekt man sökt pengar för men även sina motprestationer innan årsskiftet 2018/2019. Det kommer troligen inte alla vara, det brukar ju ofta finnas ganska stor risk att något oväntat händer som försenar projekt. Men eftersom det bara finns pengar till 31 dec 2018 kan det här ju bli ett problem eftersom kommunerna/landstingen får den slutgiltiga utbetalningen först när de är helt färdiga. Förhoppningsvis förlänger regeringen tidsfristen så att de avsatta pengarna också kan betalas ut under 2019, men än är det lite oklart vad som händer. Det är nog inte bara vi som har det svettigt just nu!

Det finns också en tanke på att stadsmiljöavtalen ska förlängas mellan 2019-2029 med ca 1 miljard per år, men det är som sagt fortfarande oklart vad som händer med de pengar som är avsatta fram till 2018. Så det blir att följa det här med spänning!

Tycker det här oavsett är ett spännande sätt att driva på utvecklingen mot ett mer hållbart transportsystem och hoppas att de kommuner som faktiskt väljer att satsa på mer hållbara lösningar gynnas och kan fortsätta utveckla sina idéer mer långsiktigt! Lunds nya spårväg är bl.a. ett av projekten som finansieras med stadsmiljöavtal, men även mindre kommuner som Hörby har fått finansiering. Här hittar ni mer info om vad det är för projekt på g!

Befintligt hyrcykelsystem i Lund, ett annat sätt att främja mer cykling i städerna.

Verktygslåda med metoder

Har du ibland önskat att du hade tillgång till de där bra verktygen för att få ihop ett projekt, en grupp vänner eller en förening? Metoder och idéer för att skapa engagemang för en fråga eller för att få igång en idégenerering?

Nu har jag fortsatt med att uppdatera bloggen och lagt till en ny sida som heter Verktygslåda för att dela med mig av tips på hemsidor och böcker med praktiska och lättillgängliga verktyg och metoder. Det kan handla om metoder för att driva lokalt utvecklingsarbete, idégenerering, innovation, gruppdynamik, ledarskap, konflikthantering och mycket mer!

Hoppas sidan kan vara till glädje för er!

Om studier, orientering och så lite vårtecken från Skåne

Påsken har passerat och snart är det redan Valborg! Känns som våren alltid springer förbi så snabbt och att sommarn kommer innan jag riktigt hunnit förbereda mig på den. Försöker i alla fall vara ute så mycket som möjligt nu för att hinna med att uppleva våren. Tillbringade en del av påsken vid västkusten och i lördags for jag iväg på min livs första orienteringstävling i Röstånga. Att jag inte upptäckt det här innan! För en som mig som gillar kartor, att lösa problem och att vara ute i skogen så passar ju orientering som handen i handsken!
De senaste veckornas studier har bl.a inneburit studiebesök och föreläsningar. Förra veckan besökte vi Framtidens hus i stadsdelen Lindängen i Malmö för att få lite inspiration och lära oss mer om det sk. CASE LINDÄNGEN, ett program i Lindängen i Malmö där man ska testa en ny styr- och organiseringsmodell för lokal utveckling. Vi har även haft en del föreläsningar i mobilitetskursen på teman som jämställd transportplanering och klimat. För den som tycker det är intressant hur jämställdhetsfrågor kan integreras i transportplaneringen kan jag tipsa om att K2 i samarbete med WSP tagit fram en handbok för jämställdhetskonsekvensbedömning. Göteborgs stad jobbar också aktivt med frågor runt social hållbarhet och har bl.a. tagit fram modeller och processtöd för social konsekvensanalys (SKA) och barnkonsekvensanalys (BKA).

Förra veckan hade vi dessutom en föreläsning om luftkvalitet och buller i koppling till transporter. Att buller är så intressant är framförallt för att det faktiskt påverkar vår hälsa. Forskning har kunnat visa på att buller påverkar sådant som blodtryck, puls och kan minska andelen djupsömn (REM-sömn) vilket i sin tur påverkar sömnkvaliteten. Samtidigt pratade vi en del om det faktum att bullerriktvärden har höjts ganska nyligen (2015) för att kunna få igång bostadsbyggandet. Många forskare, inklusive vår föreläsare, ställer sig mycket skeptiska till en sån förändring och jag kan verkligen se ett problem i att man långsiktigt riskerar att bygga in hälsoproblem (och ojämlika förutsättningar till hälsa) i samhället.

Från buller till natur. Eftersom rubriken utlovade lite vårbilder så passar jag på att avsluta inlägget med lite vårtecken från Skåne.

Samhällets behovstrappa

Förra veckan hade vi en idéworkshop med Drivhuset som jag tyvärr missade när jag var uppe i storstan. Vi fick däremot lite material att arbeta med, och som inspiration även denna video gjord av nätverket Hela Sverige ska leva. Nätverket har tagit fram en modell inspirerad av Maslows klassiska behovtrappa och gjort om den för att visa på vad samhällen, oavsett om det är i städer eller på landsbygden, behöver för att fungera och utvecklas.

Terese Bengard som är verksamhetschef för Hela Sverige ska leva berättar om modellen i videon nedan. Den är bara ca 6 min lång, så varför inte passa på att ta en kort paus och kolla in filmen när du ändå är här?

Visste du förresten att Hela Sverige ska leva i samarbete med ett par fler organisationer tagit fram en sida som heter fria metoder? Här hittar du ett helt bibliotek med tips på metoder att använda vid lokal utveckling, alltifrån tips för att påbörja kreativa processer, stöd för att hålla möten, processledning och mycket mer.

Reflektioner på tåg – vilka normer planerar vi efter?

Tog en kort tur till Stockholm över onsdagen för en träff med mitt jobb, vart en trevlig men otroligt intensiv dag eftersom mycket skulle hinnas med. På den långa resan hem passade jag på att lyssna på podcasten Landet och ett intressant avsnitt som handlade om attityder om stad och landsbygd. Vilka antagandet gör vi om landsbygden och staden? Hur påverkar det här hur vi pratar, planerar och vad som prioriteras politiskt? Ett avsnitt väl värt att lyssna på och framförallt diskutera, oavsett hur man ser på planering och stadens respektive landsbygdens roll i ett hållbart samhälle.

En helt vanlig vecka

Här kommer några ögonblicksbilder från min vardag de senaste veckorna!

Det har blivit en och annan workshop med projektgruppen den senaste tiden. Här syns vårt första försök att sammanställa vår research på ett kreativt sätt (alltid roligt att få använda färgglada post-it lappar)!

Den här veckan genomför vi också några av de sista intervjuerna med aktörer i vårt projektområde. Intervju- och researchfasen börjar lida mot sitt slut och vi kommer nu börja fokusera ännu mer på att jobba fram vår projektidé.Däremellan tillbringas tiden djupt försjunken i artiklar om projektledning, megaprojekt och aktörsstyrd stadsplanering, förnyelsestrategier, medborgardeltagande, ”wicked problems”, legitimitet och medskapande design. Ungefär varannan eller var tredje vecka är det dags för litteraturseminarium, vilket innebär några intensiva timmar med att sammanfatta artiklar till det PM som ska lämnas in innan seminariet.Nästa vecka är det dags för det sista seminariet i projektledningskursen, därefter blir det mestadels fokus på projektarbetet och något enstaka studiebesök. Den 25 april ska vi vara färdiga med vår huvudsakliga projektidé som ska ”pitchas” för resten av klassen. Det datumet börjar närma sig med stormsteg. Den slutgiltiga presentationen är däremot först 23 maj, tur är väl det!Vissa dagar fastnar jag hemma med pluggandet, andra dagar sitter jag på Lunds universitet eller Malmö högskola. För den som behöver en paus i pluggandet (som jag) kan jag verkligen rekommendera en tur upp på Malmö högskolas enda (vad jag vet) gröna tak som finns på Niagara-huset. Härifrån har man både utsikt över stan men också ut mot hamnen, och en och annan marksanering som för tillfället pågår i området.För två veckor passade jag och några kursare på att besöka ett frukostseminarium på WSP i Malmö som handlade om Sverigeförhandlingen och Lunds kommuns satsning på spårvagn. Sverigeförhandlingen är ett nytt sätt för kommuner, regioner, städer och näringsliv att arbeta med avtal för samhällsutveckling. Det Sverigeförhandlingen är mest känt för är arbetet med höghastighetsbanan. Vad som är mindre känt är att de också arbetar för sådant som att öka kollektivtrafik och bostadsbyggande i storstäderna. På en av föreläsningarna samma vecka i mobilitetskursen fick vi dessutom besök av Lund- och Helsingborgs kommuner samt Region Blekinge som berättade om sina kollektivtrafikprojekt, projekt som de fått finansiering för via StadsmiljöavtalenLite då och då får jag gliringar från nära och kära att vi samhällsvetare (eller ja, vad kallar man egentligen oss som läser tvärvetenskapligt?) alltid sitter på café. För min del måste jag säga att det inte riktigt stämmer, men nån enstaka gång ibland är det inte helt dumt att avsluta dagens tillsammans på ett fik efter en lång dag av studier (särskilt om man hittar någon god fika!). Limepaj på Patisserie David i Malmö var definitivt en sådan!

Så, det börjar nog bli dags att avrunda på bloggen för den här gången, men eftersom jag också är en naturnörd så kommer ni inte undan utan en naturbild. Här ett litet vårtecken från Stadsparken i Lund!

Äntligen vår!

Nu är det äntligen vår, på riktigt! Solen skiner och det blåser in varma vindar över Skåne. Fick familjebesök i helgen och igår gav vi oss iväg på en cykeltur till nationalparken Dalby Söderskog. På vägen passerade vi av en slump Billebjers naturreservat (som förutom att vara naturreservat också ingår i EUs nätverk av skyddade områden, sk. Natura 2000 områden). Fantastisk plats som tidigare varit stenbrott, idag får man en fin utsikt från klippan i området, perfekt för en lunchpaus! Är man intresserad av både vanliga och ovanliga växter är det här också en fin plats att besöka lite senare under våren och sommaren. Om ett par veckor kan ni nog räkna med att lövskogsbackarna i både Billebjer och Dalby Söderskog är fulla med vitsippor!

Det var länge sen jag gav mig ut på cykelutflykt, men nu när det börjar bli varmt igen känns den knappa milen till Dalby inte alls särskilt lång – det blir nog fler cykelturer hit och till andra platser i Skåne framöver!

Utsikt från klippan i Billebjers naturreservat. Nedanför sträcker sig en rullstensås med en och ljung. Bortom åkrarna, till vänster i bilden skymtar Dalby Söderskog.

Barnens närnatur i stadsutveckling

Stadens närnatur är otroligt viktig för barns välbefinnande och hälsa, motoriska och sociala utveckling men även för att skapa en förståelse för naturen och hållbarhet. När vi planerar och förtätar våra städer är det viktigt att vi också tar hänsyn till att det finns tillräckligt stora och kvalitativa naturmiljöer.

Jag vill passa på att tipsa om Ekologigruppens blogginlägg om just behovet att ta hänsyn till barnens närnatur i planeringen, särskilt mot bakgrund av att vi idag förtätar våra städer allt mer. Många av deras referenser är också väl läsvärda och kan vara ett stöd för att integrera de här frågorna i planeringen.

För den som vill ta in just barnens perspektiv i planeringen finns många olika metoder att ta hjälp av. Fick igår tipset om en GIS-baserad metod som har utvecklats av SLU i Alnarp för att ta in barn och ungas synpunkter på den fysiska planeringen. Den verkar vara väldigt användbar som komplement till andra typer av studier.

Stadsnära natur är inte bara viktig för barn utan även för vuxna. Det görs en del forskning på området på SLU, bland annat med fokus på trädgårdars betydelse för hälsa, framförallt för rehabilitering, men även hur skogsvistelse påverkar hälsa och välbefinnande. Skickar med en länk med samlad information från SLU där ni kan hitta lite allt möjligt på temat.

Jag har suttit och funderat lite de senaste veckorna på hur jag ska få in lite kurser till hösten på temat miljöpsykologi och planering av naturmiljöer kopplat till hälsa. Hade från början tänkt att försöka kombinera det här masterprogrammet med kurser från masterprogrammet ”Outdoor Environments for Health and Wellbeing” men valde det här året att inte läsa mer än 100 %. Men jag är riktigt sugen på att läsa några av kurserna till hösten, kursen ”Utomhusmiljöer för barn och ungdom” som blandar teori med tillämpning av praktiska metoder verkar riktigt rolig och relevant.