Äntligen vår!

Nu är det äntligen vår, på riktigt! Solen skiner och det blåser in varma vindar över Skåne. Fick familjebesök i helgen och igår gav vi oss iväg på en cykeltur till nationalparken Dalby Söderskog. På vägen passerade vi av en slump Billebjers naturreservat (som förutom att vara naturreservat också ingår i EUs nätverk av skyddade områden, sk. Natura 2000 områden). Fantastisk plats som tidigare varit stenbrott, idag får man en fin utsikt från klippan i området, perfekt för en lunchpaus! Är man intresserad av både vanliga och ovanliga växter är det här också en fin plats att besöka lite senare under våren och sommaren. Om ett par veckor kan ni nog räkna med att lövskogsbackarna i både Billebjer och Dalby Söderskog är fulla med vitsippor!

Det var länge sen jag gav mig ut på cykelutflykt, men nu när det börjar bli varmt igen känns den knappa milen till Dalby inte alls särskilt lång – det blir nog fler cykelturer hit och till andra platser i Skåne framöver!

Utsikt från klippan i Billebjers naturreservat. Nedanför sträcker sig en rullstensås med en och ljung. Bortom åkrarna, till vänster i bilden skymtar Dalby Söderskog.

Barnens närnatur i stadsutveckling

Stadens närnatur är otroligt viktig för barns välbefinnande och hälsa, motoriska och sociala utveckling men även för att skapa en förståelse för naturen och hållbarhet. När vi planerar och förtätar våra städer är det viktigt att vi också tar hänsyn till att det finns tillräckligt stora och kvalitativa naturmiljöer.

Jag vill passa på att tipsa om Ekologigruppens blogginlägg om just behovet att ta hänsyn till barnens närnatur i planeringen, särskilt mot bakgrund av att vi idag förtätar våra städer allt mer. Många av deras referenser är också väl läsvärda och kan vara ett stöd för att integrera de här frågorna i planeringen.

För den som vill ta in just barnens perspektiv i planeringen finns många olika metoder att ta hjälp av. Fick igår tipset om en GIS-baserad metod som har utvecklats av SLU i Alnarp för att ta in barn och ungas synpunkter på den fysiska planeringen. Den verkar vara väldigt användbar som komplement till andra typer av studier.

Stadsnära natur är inte bara viktig för barn utan även för vuxna. Det görs en del forskning på området på SLU, bland annat med fokus på trädgårdars betydelse för hälsa, framförallt för rehabilitering, men även hur skogsvistelse påverkar hälsa och välbefinnande. Skickar med en länk med samlad information från SLU där ni kan hitta lite allt möjligt på temat.

Jag har suttit och funderat lite de senaste veckorna på hur jag ska få in lite kurser till hösten på temat miljöpsykologi och planering av naturmiljöer kopplat till hälsa. Hade från början tänkt att försöka kombinera det här masterprogrammet med kurser från masterprogrammet ”Outdoor Environments for Health and Wellbeing” men valde det här året att inte läsa mer än 100 %. Men jag är riktigt sugen på att läsa några av kurserna till hösten, kursen ”Utomhusmiljöer för barn och ungdom” som blandar teori med tillämpning av praktiska metoder verkar riktigt rolig och relevant. 

Rymdteknik och linbana – stadsutveckling och innovationer!

Nu var det länge sen jag skrev här, mycket har hänt sen sist. Just nu har jag väldigt fullt upp med allt från studier, körsång och mycket mer så jag har tyvärr inte hunnit skriva så mycket.

Innan jag uppdaterar er på sånt som händer i mitt liv måste jag skicka med er ett litet nyanserat perspektiv på det där med innovationer i stadsutveckling. Jag skrev ett något kritiskt inlägg om det för ett tag sen – framförallt ur ett projektperspektiv, men självklart har också innovativa projekt stor möjlighet att ta sig an en del stora samhällsutmaningar. Bloggen Hållbar stad skrev idag ett inlägg på temat. Naturvårdsverket stöttar nämligen just nu (mellan åren 2016-2019) stadsinnovationer och 16 projekt har hittills fått finansiering. Kretsloppslösningar vid nybyggnation, odling i industrifastigheter, klorfria badhus, rymdteknik ska införlivas i byggsektorn, linbanor som kollektivtrafik är några exempel på de projekt som fått stöd från Naturvårdsverket. Ta en titt på de olika projekten som fått bidrag här.

Linbana utreds i Sollentuna kommun. Här en bild på den tänkta linbanan i Göteborg! Bild: Göteborgs stad, http://www.goteborg2021.com/jubileumsprojekt/linbana/

Gospel, skog och en liten överraskning!

Helgen innebar välbehövlig vila och några mindre äventyr. I lördags for jag iväg på en dagsutflykt till Kristianstad för att träffa en av mina fina vänner från Uppsalatiden. Vi fikade, lagade mat och hann även till min stora glädje med en långpromenad i skogen i trakterna runt Ivösjön. På söndagen var det äntligen premiär för min första gospelkonsert! Har nyligen gått med i en gospelkör i Malmö för att komma igång med musicerandet igen. Åh så roligt det var! Det brukar vara väldigt härlig stämning på repen, men det är något helt annat att sjunga inför publik tillsammans med ett par riktigt skickliga musiker.

Måndagen började med förberedelse av ett seminarium följt av grupphandledning för ett projekt vi ska genomföra i kursen ”Hållbar urban mobilitet”. Jag och en kursare ska skriva på temat Lundalänken – den nya spårvägen som ska byggas i Lund i koppling till det bidrag kommunen fått via stadsmiljöavtalen, ett statligt stöd för hållbara transporter. Vi har väldigt många tankar om hur vi skulle kunna vinkla vår studie men än så länge behöver vi klura lite till på vilken konkret frågeställning vi vill jobba med. Det svåra är ju att avgränsa sig och att dessutom hitta en frågeställning som kan bidra med nått nytt perspektiv!

På tal om mobilitet så låg det en mycket trevlig överraskning från Skånetrafiken i brevlådan idag – ett 2 veckors gratis jojo kort som gäller i hela Skåne! Sådana trevligheter dyker tydligen upp när man har folkbokfört sig här i Lund. Fint exempel på en knuff i rätt riktning (även om jag nu kanske inte tillhör den målgruppen som behöver ändra mina resvanor i någon högre grad, åker mest kollektivt, går och cyklar). Men uppskattat var det oavsett, perfekt så här lagom till att jag ska börja göra fler helgutflykter!

Intensiv vecka och kritiska reflektioner runt projekt

Den här veckan har vart otroligt intensiv. Det har nu blivit fredag och jag är helt slut. Gjort ett par intervjuer för det projekt vi jobbar med vilket varit väldigt givande, men det tar också mycket energi från mig just nu, mer än jag trodde.

Har funderat en hel del på det här med projektformen, som numera är det mest vanliga sättet att arbeta på, både privat och i kommunala förvaltningar. Vi läser för tillfället en kurs i projekt- och processledning och tanken är att vi ska lära oss hur man kan genomföra en förstudie till ett projekt, göra en projektansökan, sätta upp projekt- och effektmål, dela upp projektet i arbetspaket m.m. Jag tycker att det på många sätt är väldigt roligt och intressant att lära mig det här, för det är något vi kommer behöva ha kunskap om, kunna förhålla oss till men kanske framförallt använda oss av i yrkeslivet. Samtidigt finns det många problematiska aspekter med att jobba i projekt utifrån syftet att bidra till en hållbar samhällsutveckling.

Projekt utgår ju i grunden från en kortsiktighet, och när budgeten för ett projekt är slut så finns det inte några direkta förutsättningar för att fortsätta jobba med det. Det kräver att man sätter upp tydliga mål i ett tidigt skede, innan man egentligen har så mycket kunskap om projektet, platsen, förutsättningarna och att målen sedan ska kunna utvärderas. Här finns det väl dessutom en risk att de mål som sätts upp är sådana som är ”lätta” att utvärdera och uppnå, och att man missar andra mjuka värden som är mycket svårare att utvärdera?

En del av arbetet med våra projekt är att vi ska hämta inspiration från det entreprenöriella arbetssättet med att ta fram innovativa lösningar – innovation är ju ett sånt där modeord just nu i samhällsplanering. Intervjuade en person på kommunen i onsdags som var väldigt kritisk till hur innovativ man egentligen kan vara när man jobbar i projekt. Om man börjar med att sätta upp projekt och effektmål, hur innovativ kan man då egentligen vara? Gör man inte bara om det andra redan gjort? Kräver inte innovation också testande av spontana lösningar under tiden, lösningar som också kan misslyckas? Om allt är detaljstyrt från början finns det ju inte några direkta möjligheter för detta. Jag tycker han lyfte ett par viktiga poänger som vi nog behöver reflektera över.

Dessutom finns ett stort problem med projekttrötthet i många områden, och frågan är om det är genom projekt som man kan skapa varaktig utveckling och förändring? Matilda Molander på DN skrev en intressant ledare häromdagen som handlade just om att det i många områden kanske är viktigare att jobba med långsiktiga åtgärder som visserligen kanske inte ses så ”innovativa” och nytänkande – men som kanske är nödvändiga för samhället. Måste verkligen alla lösningar vara innovativa och nytänkande? Självklart finns det mycket som vi nog behöver tänka om och göra annorlunda, och en del kan säkert göras med innovativa projekt, men samtidigt ska vi nog inte glömma bort att de mer konventionella, kanske ibland något ”tråkiga” lösningarna kan bidra med en långsiktighet som krävs i många sammanhang för att få mer hållbara samhällen.

Nu låter jag kanske väldigt negativ, och jag vill verkligen poängtera att jag tror att projekt kan vara väldigt bra och det är spännande att samhällsplanerare allt mer pratar om innovation – men det är minst lika viktigt att vara kritisk till de här projekten, att fundera över i vilka sammanhang de är lämpliga och vad de egentligen åstadkommer.

Vad tänker ni? Skulle vara spännande att höra era tankar och reflektioner!

Fältarbete

Vad hände? Igår kändes det verkligen som våren var på väg, vintergäcken har börjat titta fram och solen lyste upp hela Lund. Nu är det fullt med snö igen. Men tack och lov skiner solen, då är det helt okej! Synd bara att mina skidor inte befinner sig på samma plats som jag själv.

Just nu lägger jag nog mest tid på vår kurs i projekt- och processledning, som är den kurs jag tycker är roligast och mest motiverande att jobba med. Några av oss i gruppen var ute och gjorde lite research i onsdags, från kl 9 till kl 17 var vi ute i vårt område för att se hur området förändras över dagen, vilka människor som rör sig där och förhoppningsvis för att prata med lite folk. Vi lyckades få till två spontana intervjuer som blev väldigt lyckade. Det är sällan jag är så van vid att så spontant ta kontakt med folk, knacka på en organisations dörr och fråga om man får komma in men den här gången blev det lyckat – även om jag också tror att det i vissa fall kan vara väldigt viktigt att förbereda vissa aktörer på att man kommer. Men vi fick ut mycket information som leder oss vidare med projektet och det blir troligen fler besök framöver, men kanske inte fler heldagar.

En vecka i backspegeln

Haft en lugn och skön helg hemma i Lund. Blivit mer innesittartid än vad jag normalt gillar men den konstanta dimman som ligger över Lund lockar inte direkt till några långa utevistelser! Men då kan man ju passa på att bjuda hem vänner på fredagsmiddag, göra DJ-listor för Lindy Hop, laga mat, tvätta och andra såna där mer eller mindre viktiga saker.

Den här veckan har bestått av lite allt möjligt, i tisdags hade vi t.ex. ytterligare en workshop för vårt projektarbete i projektledningskursen. Däremot ändrades fokuset helt på workshopen eftersom ingen av grupperna hade det underlag vi behövde för att kunna genomföra workshopen – nämligen att sammanställa och kategorisera information efter intervjuer med aktörer. Vi hade fortfarande efter två veckor inte fått ut någon mer information om målet och syftet med själva projektet, vilket vår grupp kände viss frustration över och gjorde att vi inte kom så mycket framåt i vår research. Ingen annan grupp hade heller hunnit börja med några intervjuer och det var rätt oklart att vi förväntades vara färdiga med den researchen efter bara två veckor. Under workshopen fick grupperna istället stöd med hur vi skulle börja kategorisera våra frågor som vi ska ställa till olika privatpersoner, organisationer och företag i våra områden men även lite stöd i att organisera upp arbetet vilket var bra. I det område vi kommer att jobba med finns väldigt mycket föreningar och företag, så jag misstänker att vi kommer få en hel del att göra om vi vill hinna täcka in en bredd av aktörer. På tisdagkvällen kom också information till slut om projektet och vad vi förväntas leverera vilket gjorde att vi äntligen kan komma igång på riktigt.

Istället för att vara på Malmö högskola som vi brukar var vi i tisdags på Kommendanthuset, som ligger ungefär vid Malmöhus (Malmö slott). I kommendanthusets lokaler har den ideella organisationen Glocal Place byggt upp en arbetsplats där vem som helst med intresse för hållbar stadsutveckling kan få sitta. Visst ser det rätt trevligt ut?

Foto: Glocal Place, www.isumalmo.se.

Kanske kan vara lite roligt att sitta där och jobba som variation från Niagara, ett av högskolans höghus där ett par av oss normalt brukar sitta och plugga tillsammans (vilket i och för sig också är en rätt spännande och annorlunda miljö)!

Vy från sjätte våningen på Niagara. Här sitter vi och pluggar för det mesta.

Öppet hus i Alnarp 17 mars

Den 17 mars är det öppet hus på SLU i Alnarp, passa på att ta en tur förbi campuset och träffa student- och karriärvägledningen om du funderar på att börja plugga på SLU, kanske på den här utbildningen? Det kommer även finnas studenter på plats men framförallt från grundutbildningarna.

Undrar du nåt specifikt över den här utbildningen är det bara att fråga mig här på bloggen eller Student- och karriärvägledningen på SLU!

Kollektivtrafiknoder på landsbygden

I höstas utlystes en studenttävling av Region Halland för att komma idéer på utveckling av kollektivtrafiknoder på den halländska landsbygden. Nu har vinnarna utsetts och det var spännande att kolla på bidragen! På första plats kom ett förslag med fokus på modulhållplatser som kunde anpassas efter platsens specifika behov. Två av våra kursare var även med i tävlingen med det spännande bidraget ”Väntilationsplats”. Spana in alla bidragen här!


Bild: Region Halland