Dax för labbrapportskrivande

Måndag och ny vecka och nya tag. Idag har vi haft både föreläsning och varit i labbet på förmiddagen. Det är nu dax för sista labben – bestämning av bakteriers känslighet för antibiotika. Vi ska undersöka hur motståndskraftiga 6 st olika antibiotikum är mot två olika bakterier. Svaret får vi i morgon när våra 2 prov växt till i värmerum över natten.

Det här kommer bli sista labben på mikrobiologidelen och det innebär att vi ska skriva en labbrapport till torsdag. Labbarna till mikrobiologidelen har varit väldigt grundläggande och enkla och fokuset har varit att lära sig hantera hur man stryker på bakterier på olika agarplattor och att vara noggrann med desinfektion kring verktygen. Väldigt spännande och roliga är slutbetyget!

Här märker vi ut var på agarplattan vi ska sätta små lappar med antibiotika i.

Det här en en läskig men också spännande labb. Problematik kring antibiotikaresistenta bakterier är ju ingen nyhet och det skrämmer mig verkligen…

 

Labbvecka i mikrobiologins värld

Den här veckan är mark/växtarna på labbet. Vi labbar just nu med olika bakterier och lär oss grunder i hur man identifierar dem genom olika kontrolltest.

Här har vi Clara som ympar in ”bakterie 1” i en glukoslösning. Vi vet inte vad de är för någon bakterie än, spjälkar bakterien sockret i lösningen eller inte? Det tar vi reda på imorgon när proven stått i värmerum över natten.

Den här veckan innehåller praktiska förmiddagar i labbet och på eftermiddagarna är det inläsningstid i kursboken, en variation av praktik och teori något jag tycket är riktigt bra!

Gul Richard, Summerred, Signe Tillisch, Katja, Gravensteiner, Aroma, Galloway….

Idag har klassen åkt på utflykt till Kerstin och Sten Ebbersten som bor en bit utanför Uppsala. De båda är agronomer och professorer och har jobbat tidigare vid SLU. Sten har ett stort intresse för äpplen och ympning så i våras var vi på besök hos dem och lärde oss ympa på äppelträd. Nu var vi där och tittade på ymparna och tittade på alla deras fruktträd och tittade på vilka sorter som gav mer frukt än andra. Sten har ca 50 olika äppelsorter i sin trädgård, många äldre, idag ovanliga äppelsorter. I år är det ett riktigt dåligt äppelår då skörden förstördes i blomningen då blommorna frös. Men såklart blir det alltid äpplen på träden så vi fick ta med hem så mycket vi ville!

 


Hunden Kråkan i ett äppelhav.


Här är en ymp som tagit sig bra och växt ungefär 1 meter.

Denna ympen ympades i våras men har inte växt till så bra, men det har ”tänt” – alltså växt till.


Här provsmakade vi flera olika sorter, det skiljer så otroligt mycket i smak – fascinerande!

Signe Tillisch, Galloway, Summerred, Katja, Gravensteiner, Citronäpple.. Ja här har vi en del

Post tenta = vilohelg

Nu är det riktigt ruggigt höstväder här i Uppsala, det duggar och är grått ute samtidigt som det blåser lite kallt. Med andra ord ett riktigt inne-mysar-väder!

Den här helgen har varit en riktigt vilohelg. Jag och några andra i klassen hade filmkväll i fredags med pizza och päronpaj med vaniljsås, mumsigt och mysigt!

I lördags var jag och några andra och gjorde lite ärenden på stan inne i Uppsala. Jag har b.l.a äntligen fixat bibliotekskort och hann även med lite shopping och mysfika på Kafferummet Storken. Sedan var vi ett gäng som åt middag ihop på lördagskvällen. 

Det är verkligen viktigt det där med återhämtning efter att man tentapluggat och skrivit tenta. Det är nog faktiskt det viktigaste jag lärt mig under det första läsåret och mitt bästa pluggtips – vila. Efter tentan måste man vila hjärnan och koppla bort plugget.

 

Äntligen är tentan skriven!

Nu är tentan äntligen skriven, wohoo vilken härlig känsla!

Såhär känns det dagarna innan mitt i allt tentaplugg haha..

Men så skönt när man kommit över på andra sidan, stor tumme upp på det! Det får bli ett cirkelfyspass på Friskis och Svettis ikväll som belöning. Imorgon börjar mikrobiologiavsnittet i kursen sedan är det en ledig helg som väntar, härligt!

Äntligen helg!

Nu är det äntligen helg och det firades med middag tillsammans med några klasskompisar. Vi åt lövbiff och klyftpotatis, mumsigt värre! Till efterrätt blev det äpplpaj som vi knåpade ihop.

Vi är verkligen en riktigt härlig klass och har så roligt ihop. Man behöver aldrig känna sig ensam i Uppsala för klassen är som en enda stor familj!

TentaP

Nu är det ungefär en vecka kvar till tentan i cellbiologi och genetik så nu ska det läggas krut på plugget sista dagarna.

Igår redovisade vi ett grupparbete eller en fallstudie som vi kallar det. Alla i kursen har blivit indelade i grupper där vi i varje grupp har fått dyka lite mer på djupet kring olika genetiska/DNA/biotekniska områden. Min grupp har fördjupat oss i hur DNA används till att identifiera nya arter. Varje gruppmedlem redovisar sedan vårt arbete i små tvärgrupper där vi sedan diskuterar kring redovisningen och ämnet.

Redovisningen gick jättebra för både mig och mina kompisar i tvärgruppen. I pausen fick vi fika i form av kaffe, ett äpple och en chokladbit av vår kursledare Anna, lyxigt och snällt!

I den här kursen ingår det några obligatoriska moment som man måste deltagit i för att få godkänt i kursen

  • 2 laborationer:
    Mitos på lökrötter
    Analys av transgena växter
  • Problemlösningar och räkneövningar
  • Gruppdiskussion kring ämnet etik och kloning
  • Grupparbete och redovisning av fallstudie (i mitt fall ”spår av DNA avslöjar okända och kända arter”)

Nu är alla dessa moment gjorda så nu väntar bara tentan!

I veckan har jag suttit i bibblan i skolan och skrivit manus, alltid bra att ha om man skulle komma bort sig när man redovisar.

SLU 40 år och bonde söker fru

I år firar SLU 40-årsjubeleum och kommer i helgen (30/9) ha ”öppet campus” på Ultuna mellan kl 11-15. Det kommer hållas spännande föreläsningar bl.a kring framtidens mat och man kan prova på spännande experiment också! Här kommer en länk till firandet http://www.slu40.se/oppet-campus-ultuna/ 

Ikväll är det säsongspremiär av bonde söker fru och som agronomstudent får man såklart inte missa detta haha! Vi samlades några i klassen och mumsade på bakelser som vi fick av kåren som kåren fått av SLU som blivit över från 40-årsfirandet. Vi bidrog till ett minskat matsvinn och gott var det också!

Studieråds-onsdag!

F.v: Rasmus, Isabel, Elin L, Elin A (jag), Julia och Bettan

Onsdag betyder lunchmöte på kåren med studierådet – BiOM (Biologi- och Mark/växtrådet).

Denna veckan är det kursutvärderingar som vi sammanställer, mailar kursansvariga om kritik/pepp från utvärderingarna, samt planering för terminens studiebesök. Spännande! En rolig, lärorik samt viktig timme per vecka.

Här är en länk till vår facebooksida https://www.facebook.com/ULSbiom/ 

Helgen i bilder!

Hälsat på höns

Gått på loppis, och fikat i septembersolen. Här är sopstationen på en gammal vagn.

Loppis med all möjliga ting, så roligt! 1000 prylar att titta på.

Åkte förbi en skördemarknad lite hastigt och lustigt, vi kom lite sent när alla började
plocka ned så det blev en snabb titt. Hade gärna gått där länge och kollat. Så roligt med
lokala matproducenter!