Julbak i korridoren

Igår kväll hade vi det jättetrevligt här i korridoren då vi bakade pepparkakor, drack glögg och lyssnade på julmusik!

På Ultuna finns det studentbostäder som ägs av Stiftelsen Ultuna Studentbostäder – Susbo. Området kallas Gälbo och Kronåsen och ligger 2-3 min från campus. Här finns både korridorer, lägenheter och s.k b-dubletter (två rum som delas med ett kök).

Jag trivs att bo så nära skolan, det är en bra och trevlig korridor och eftersom man måste plugga på SLU för att bo här så blir det en väldigt bra sammanhållning i korridoren.

På Gälbo är nästan alla korridorer och lägenheter husdjurstillåtna. Hos oss bor tre hundar – Max, My och Sansa.

Camilla som bott här i korridoren längst visade att det fanns en korridorspärm (grön-blommiga pärmen bredvid pennskirnet på bild) med bilder, text och brev på folk som bott i korridoren sedan 70-talet, så häftigt! Nu har vi skrivit och och klistrat in bilder på alla oss som bor här nu, undrar om någon tar fram den om 40 år och tittar på våra bilder… cool tanke tycker jag!

Julkalendermorgon

Nu startas varje morgon med julkalendern tillsammans med frukost, mysfaktorn är hög!

Den här veckan blir det korta dagar i skolan, som jag tidigare skrev så var det inga föreläsningar i måndags då det var tid för odlingsförsöket i växthuset. På förmiddagen jobbade jag och Clara med våra plantor och på eftermiddagen blev det en skön promenad i vintersolen tillsammans med min korridorskompis Louise och sedan togs kursboken fram för lite läsning.

Igår hade vi en jättekort föreläsning från 10.15- 12.00. Eftermiddagen spenderades också vid skrivbordet med att gå igenom föreläsningar, repetera och läsa. Lite välförtjänt träning hann jag också med på kvällen på Friskis och Svettis som ligger på Ultuna, perfekt!

Idag blir det en föreläsning från 9.15-12.00 sedan blir det som igår, plugg och plugg.

Torsdag: Föreläsning 9.15-12.00 och efter det jobba i växthuset med odlingsförsöket. Vi ska även jobba med vår presentation. På kvällen ska jag på programsittning tillsammans med en massa härliga mark/växt:are (mark/bäst). Det är alltså bara mark/växt:are som är med och det kommer bli jättekul!

Fredag: Kort föreläsning från 10.15-12.00. På eftermiddagen åker jag hem till mina föräldrar i Småland och är där hela helgen, längtar! Ska bli så skönt att få vara lite ledig från plugget och vila upp sig på landet, komma ut i tysta skogen och vara med familjen.

Just nu har jag precis lagt upp plugget för en kemiomtenta som ska skrivas efter nyår, den här gången ska den banne mig sitta! Nu blir det fullt upp med växthusförsöket, växtbiologikursen och så lite kemi på detta, fullt upp minsann!

Tid för växthusförsöket

Både i fredags och idag (måndag) har vi en heldag för att stå i växthuset och jobba med vårt odlingsförsök. Våra rapsplantor växer så det knakar och det är spännande att varje gång vi tittar till dom se hur mycket dom har vuxit, vad som hänt sedan sist. Man märker under projektets gång vad vi borde tänkt på när vi planterade, t.e.x. hur kan vi göra för att de ska växa så rakt som möjligt? Vad ska vi binda upp dem med? Vi lär oss väldigt mycket om hur man ska tänka kring att lägga upp ett försök.

Nåväl, Anna (min ena projektskompis) och jag jobbade i fredags, mättade alla plantor och strukturerade någorlunda upp hur vi ska lägga upp redovisningen av projektet i slutet av december. Idag jobbar Clara och jag vidare med att åter mäta och sedan leta information kring samodling, andra försök och forskningsartiklar osv som kan vara bra att ha med i vår presentation.

Växthusförsöket kommer examineras enbart med en redovisning framför klassen. Varje grupp kommer redovisa ungefär 30 min om deras försök, vad de kom fram till, vad som gått snett, hur de gått tillväga osv.

 

På fredagskvällen var det funkisfest på kåren med temat ”räddaren i nöden”. Funkisfesten är en ”fulsittning” som kårstyrelsen ordar och bjuder alla kårfunktionärer (de som är engagerade i utskott) på. Det fanns många olika utklädningar, BiOM-rådet var ex-tentor (extreeemt bra räddare i nöden hahaha!), sjöräddningssällskapet, tamponger, round up, Bamse osv. Under funkisfesten döps alla utskottsordförande och vi hade två ordförande från BiOM som skulle döpas, Isabell och Frida. Dessa namn hade vi jobbat ganska länge med och vi hade skrivit ner en fin motivering till varför de namnen passade dem så bra. Sedan fick de varsin fin skylt som vi pysslat ihop. Frida fick namnet ORKAN och Isabell KOSMOS.

Julbord med klassen

Igår slöt nästan hela klassen upp i finkavaj och klänning på IKEA:s restaurang här i Uppsala för att inta julbord. Förra året gjorde klassen detta till den ”grej” och eftersom vi gjorde samma grej i år är det nu en tradition hos mark/växt-16. Nästan alla hade bjudit med en vän, några ettor och treor från mark/växtprogrammet. Vi hade det jättetrevligt ihop och vi sjöng även en trudelutt för sångböckerna hade vi med oss.

Sångboken är en rolig grej, typsik studentgrej. Jag vet inte hur det är på andra universitet i andra städer men i Uppsala har varje kår eller nation en egen sångbok som används under middagarna på sittningar. Man ska gärna skicka runt sin sångbok så att bordsgrannarna ska skriva ett litet rim eller hälsning. 

Längst fram på bilden har vi Signe.Hon pluggar till livsmedelsagronom och har också en studentblogg, klicka gärna in, hon skriver jättefina inlägg!

Här har vi hela goa gänget, mätta och belåtna.

Vi sitter alltså inte hela dagarna i ett labb eller med näsan i boken och läser om fotosyntes, vi hittar på en hel del knas-roliga grejer. Studentlivet är spännande! 🙂

Labbmåndag

Idag lyckades jag med något vettigt, jag hade fått för mig att labben idag skulle börja 8.30 men nej nej, den började 9.30, haha! Jag fick iallafall en del vettiga saker gjorda i skolan innan labben började vilket var bra.

Labben idag höll på hela dagen och vi studerade 3 följande frågor med fokus på vetes nitratreduktion:

  1. Är reduktionen av nitrat till ammonium beroende av ljus?
  2. Vart i veteplantan sker nitratreduktionen?
  3. Är växter beroende av att konstant reducera nitrat eller beror förmågan på nitrattillförseln?

Här kommer lite bilder vad vi gjorde på labben för en sammanfattning

Förberedelser av 9 olika test. Först skulle det tillverkas olika lösningar.

Vetebladen skulle klippas ned i 3 mm små bitar och vi skulle använda 0,5 g att ha i varje exempel. Ungefär 1 kruka  vete räckte till ett exempel och vi hade 9. Pilligt värre…

Veteplantorna hade behandlats med olika halter kaliumfosfat.

Beroende på hur mycket nitrit som reducerats från nitrat kan ses på färgen på provrören. Ju mer rosa desto mer nitrit.

I den här kursen kommer det inte ingå så mycket labbar, detta är första labben vi gjorde. Men labben var väldigt lärorik då vi har haft föreläsningar om olika näringsämnen och transportsystem förra veckan. Nu fick vi knyta ihop säcken och förstå praktiskt vad vi läst om.

Resten av veckan ska det skrivas labbrapport. Det blir också korta föreläsningar tisdag, onsdag och torsdag. På fredag blir det inläsningsdag vilket är bra då man kan komma i kapp lite.

Torsdag!

Redan torsdag och imorgon är det fredag, ännu en vecka som flugit fram! Veckorna har flugit fram på senaste tiden och jag har haft många punkter att göra på min att-göra-lista. Nästa vecka blir lugnare och det ska bli skönt.

Den här veckan har ägnats mycket åt inläsning och besök i växthuset. Vi läser just nu om mineralnäring och vattentransport och har idag fokuserat på vattentransport på cellnivå hos växter.

Igår eftermiddag var vi i växthuset och tittade till vårt rapsförsök. Vi hade också ett möte med vår handledare Folke om några förbättringar och hur vi ska analysera rådatan.

Både i måndagskväll och ikväll har jag varit på kåren då det var ”hearing” för slutna poster så som t.e.x vice ordförande i BiOM-rådet (som jag sökt). Då ska man presentera sig själv och motivera varför man söker posten och sedan röstar alla som är där (såklart kårmedlemmar). Ikväll var det novemberkårmöte och jag blev vald, woho! Utöver votering kring många, många utskottsposter så får man lite uppdatering från kårstyrelsen vad dom jobbar med just nu samt votering av motioner och propositioner från medlemmar och styrelsen.

Till helgen ska jag gå på julmarknad på Uppsalas slott sedan ska jag försöka plugga en del. Tentan i växtbiologi är inte förens efter nyår, men det kommer vara en stor tenta så man gör bäst i att plugga kontinuerligt hela tiden. Lättare sagt än gjort haha! 😉 Men nu får jag minsann ta mig själv i kragen!

Måndag

Veckorna bara flyger fram och idag startades måndagen hemma hos min kompis Elin med bullbak. Idag var det studiedag eller inläsningsdag, d.v.s inga föreläsningar utan eget ansvar för det.

Vad skulle vi ha bullarna till då och varför var vi uppe i ottan? Jooo, BiOM-rådet (vårt studieråd) skulle bjuda ettorna på kaffe och bulle för att ”promota” BiOM, göra lite reklam och synas för att de ska få upp ögonen för rådet och veta att vi finns. Ettorna läser just nu kursen ”grundläggande kemi” tillsammmans med de som läser kandidatprogrammet i biologi- och miljövetenskap och livsmedelsagronomerna. Detta är en väldigt tuff kurs så kaffe och bulle gick hem väldigt väl på deras rast!

Här har vi gänget!

Efter lunch var det dags för plugg. Jag har renskrivit en del anteckningar och läst i kursboken. Renskriva och repetera anteckningar tycker jag är ett väldigt bra inlärningsmoment förresten!

Denna veckan lämnar vi fotosyntesavsnittet och går mot vatten- och mineralnäringsavsnittet.

Syster på besök i helgen

Den här veckan har rusat fram i 110 km/h har det känts som. Vi har som i tidigare inlägg kommit igång med vårt odlingsförsök i växthuset, föreläsningar, inläsning, träning på gymmet, gjort en omtenta i form av munta, fått tentaresultat från mikrobiologitentan (godkänd, hurra!) och kårkickoff med traditionsutskottet. Det har hänt mycket i veckan som sagt men jag har vilat upp mig ordentligt i helgen då min syster kommit på besök från Småland.

Min syster och jag har haft en jättetrevlig helg. Vi har varit på kåren då det var släpp i fredags, gått på stan och kollat på Uppsalas domkyrka, slottet, ätit på restaurang och fikat och druckit kaffe på café. 

På campus har landskapsarkitektsstudenterna ställt ut olika konstverk runt om på Ultuna. Mitt på campus står en stor fyrkantig kub med speglar utanpå. Man kan även gå in i kuben, där inne finns….. Ta en titt om du har möjlighet, värt ett besök!

Nästa vecka kör vi på igen med samma hastighet och jag ska uppdatera vad som händer. Häng med!

Förmiddag i växthuset

Förmiddagen har spenderats i växthuset. Vår raps och vitklöver har nu blivit tillräckligt stora för att plantras om i krukor.

Här selekterar vi ut de klöverplantor och rapsplantor som blivit störst för att använda i försöket.

Så roligt att stå i växthuset med finnarna i jorden och plantera växter! Lite variation från att sitta i föreläsningsalen. Nu får krukorna stå i växthuset i ungefär 4 veckor till. Under tiden ska vi observera och analysera hur de växer.

I eftermiddag har jag suttit på föreläsning, just nu läser vi om fotosyntesen i väldigt detaljerad form, och i folka form dvs. hur växter omvandlar ljusenergi till kemisk bunden energi. Det är även mycket kemi och biokemi i växtbiologi.

Ultuna Studentkår

Nu tänkte jag berätta lite om studentkåren här på Ultuna – Ultuna Studentkår som kallas ULS. ULS studiebevakar bara för alla agronomprogram, kandidatprogram och landskapsarkitektprogrammet alltså inte för veterinärprogrammet eller djurskjukskötarprogrammet, som har sin egen kår – VMF.

Kårens huvudsakliga uppgift är att studiebevaka över alla utbildningar men också vara en studiesocial miljö. På kåren kan man engagera  sig i mycket och det är ett jättebra ställe att lära känna nya vänner. Kåren håller också i insparken (småttingveckorna) varje år.

Man kan engagera sig i lite olika olika utskott, här är ett axplock:

Klubbmästeriet ordnar olika sittningar under året, t.e.x Sångboken, Älg/Gåsmiddag, Kamratmiddag, Valborgssittning mm. Dessa sittningar är jätteroliga att gå på. Efter sittningen är det släpp på kåren. KM ordnar också torsdagspubarna på kåren.
Studieråden studiebevakar över alla utbildningar. Varje program har sitt egna studieråd.
Fikautskottet (FiqU) som ordnar café på kåren varannan vecka.
Traditionsutskottet (TradU) som hjälper till vid b.l.a examen och andra högtider med marskalker, fanbärare mm.
MiljöutskottetKören ULLA/Ultuna Drängar, LikeU (likabehandlingsutskottet) och flera andra!

Som kårmedlem har man många förmåner, t.ex. måste man vara med i kåren för att söka bostad på Ultunas studentbostadsområde Gälbo/Kronåsen.

Gå med i kåren, häng på kåren och engagera dig i kåren, det gör verkligen studietiden så mycket roligare 🙂

Här kommer en länk till kårens hemsida: http://ultunastudentkar.se