Statistiklabb

Nu har terminen satt igång, nytt schema och nya aktiviteter och skrivits ned i kalendern, det är mycket som händer i veckan, jag är taggad på en ny termin helt enkelt!

Idag hade vi en lång dag i skolan kändes det som även fast den varade från 9-15, vi hade nämligen vår första datorlabb i statistik. Vi skulle tolka olika statistik-uppgifter och sedan lägga in koder i ett dataprogram som heter ”R”. Väldigt annorlunda och klurigt då jag aldrig förut kodat, men efter ett tag släppte det. Anledningen varför vi ska göra en datorlabb är för att vi ska skriva ihop en inlämningsuppgift i statistik som kan ge bonuspoäng till tentan, viktigt viktigt!

Efter att suttit vid datorn hela dagen behövde jag träna på Friskis och Svettis en timma, så lyxigt att det finns en träningsanläggning på campus!

När jag kom hem satt jag en stund och räknade några mattetal och kollade igenom anteckningar från igår sedan lagade jag och en kompis i korridoren mat tillsammans och spelade ett spel som jag fått i julklapp som heter ”Skogen”. Supermysig kväll!

Framtidsplaner?

När man är inne i sina tentaperioder blir det lätt att man blir stressad och uttråkad. Då jag är en målmedveten människa är det viktigt för mig att sätta upp mål så att jag har någonting att sträva mot. Vad vill jag göra om 10 år? Vilken arbetsplats vill jag jobba på? Vad vill jag närmare bestämt jobba med? Sånt kan jag gå runt och tänka på ofta och ännu mer i tentaperioder så att man peppar sig själv med varför jag faktiskt måste klara tentan jag pluggar till.

Eftersom agronomyrket är så brett, så finns det många olika områden man kan jobba med och många olika arbetsgivare som privata företag, myndigheter/statlig nivå eller kommuner. Arbetsmarknaden ser också väldigt god ut för mark/växtagronomer, just nu är det väldigt stor brist på mark/växtare!

Jag skulle vilja jobba med någon slags utveckling, fördjupa mig mer kring växtnäring och jobba kring det, eller med bekämpningsmedel. Någon slags utveckling av skydd mot växtpatogener i växtodling som inte tär på miljön men ger ökad skörd skulle jag vilja vara med och utveckla. Ju fler kurser man läser ju fler områden villl man fördjupa sig inom. Det finns mycket att göra minst sagt efter examen!

Tentastress

Dagarna nu innan tentan är minst sagt stressiga.. Det är mycket som ska göras men man får inte glömma bort att pausa och vila huvudet regelbundet. Imorgon kl 9-14 ska det skrivas tenta och man är alltid lika nervös och stressad även fast man gjort det så många gånger och man vet att man överlever. Imorgon eftermiddag väntar 3 heeeelt lediga dagar utan något plugg alls vilket ska bli hur skönt som helst! Jag ska gå på dop och träffa hela tjocka släkten i Skåne vilket ska bli jättekul. Nu är det dax att ladda upp batterierna och ladda upp för nästa kurs. Ha det fint!

Vad blir nästa kurs?

Nu i tentatider är det lätt hänt att man glömmer bort vilken kurs som står på tur, schema och vilken kurslitteratur som ska köpas eller lånas hem. Nästa kurs jag ska läsa heter ”grundläggande matematik och statistik för biologer” på 7,5 hp.

På studentwebben beskrivs kursen såhär:
”Kursen bygger på föreläsningar, lektioner samt datorövningar och erbjuder också handledda räkneövningar. De huvudsakliga momenten som behandlas är följande: Ekvationslösning. Derivator och integralkalkyl. Beskrivande statistik. Grundläggande sannolikhetslära. Sannolikhetsfördelningar. Hypotesprövning och konfidensintervall. Regressionsanalys och envägs variansanalys. Analys av data med lämpliga programpaket.
Tillämpningar från olika naturvetenskapliga områden.”

Kursen startar måndag den 15/1 och jag är faktiskt lite taggad på att räkna matte igen då det var längesedan sist nu, men det påståendet kanske jag tar tillbaka snabbt haha 😉 . I januari blir det åter att ta fram miniräknaren och rutat block helt enkelt och det är en variation mot växtbiologikursen då det bara var läsning och föreläsningar som gällde, nu får man använda huvudet på annat sätt. Variation är bra :).

 

Gott nytt år!

På universitetet brukar det ges omtentatillfällen i början av varje termin, alltså i början av januari och i slutet av augusti. Idag var det dax att skriva omtenta i kemi för min del.

Nu är jag åter tillbaka i Uppsala och det väntas ett fortsatt tentaplugga till växtbiologitentan nästa vecka. Jullovet har räknats som egen inläsningstid och det gör det även nästa vecka fram till tentan på torsdag den 11/1. På tisdag nästa vecka har vi en föreläsning – sammanfattning av kursen och efter det frågestund innan tentan. Brukar oftast vara ett bra tillfälle att knyta ihop säcken på.  Även fast man kanske inte har egna frågor så är det alltid bra att gå dit och lyssna och kanske få nåt tips eller ett ”ahhaaa-moment”.

Ikväll ska vi ”kemikrigare” som vi kallar oss som skrivit omtenta kolla på bio och laga paj och dricka vin och mysa, härlig kväll helt enkelt!

Hur fungerar det med studentbostad i Uppsala?

I Uppsala kan det vara ganska knepigt att få tag i bostad så det gäller att ha alla tentakler ute och inte ha för höga krav men samtidigt inte bli lurad av för höga hyror.

Jag började smått titta efter studentbostad när jag sökte in till mark/växtagronomutbildningen i april 2016. Jag gick med i olika bostadsköer och facebookgrupper. Jag fick tag i ett studentrum i andrahand genom en facebookgrupp ”alla vi som bor på Gälbo/Kronåsen”, studentbostäderna som ligger precis bredvid Campus Ultuna, alltså Susbo:s bostäder. Jag hyrde en termin i andrahand och fick sedan ett förstahandskontrakt några månader in på första terminen. Jag trivs bra att bo i studentkorridor så nära skolan. Man känner sig aldrig ensam i då man har ett gäng med härliga korridorsgrannar. Det blir också en bra sammanhållning då alla som bor här också pluggar här på SLU. Vi är också många i min klass som bor här så man har alltid nära till varandra. När man bor i korridor brukar man ha 10-månadereshyra,  det har jag. Då betalar man inte hyra på sommaren när man, som de flesta åker hem till föräldrarna över sommarlovet.

Är du intresserad av att börja plugga på Ultuna tycker jag absolut du ska ställa dig i Susbos bostadskö. Här finns både studentkorridorer, dublettlägenheter och vanliga lägenheter. http://susbo.se/index.html 

Inne i Uppsala finns också korridorsboenden (Rackarberget) samt i Flogsta som är ett studentområde några km nordväst om Uppsala, man kan ställa sig i kö genom Uppsalas bostadsförmedling https://bostad.uppsala.se  

SLU har även sammanställt ännu fler bra länkar för en bostadssökande, spana in! https://www.slu.se/utbildning/studentliv/bostad/bostader-uppsala/  

Hoppas detta kan vara till hjälp för framtida studenter!

 

Här listar jag fler + med att bo på Gälbo/Kronåsen

+ Alltid nära till skolan
+ Nära till skogen/friluftsområde
+ Ok avstånd till butiker (Gottsunda centrum)
+ Bra cykelvägar till Uppsala (5 km bort) och bra bussförbindelser
+ Djurvänligt område, det finns alltid något sött lurvigt man kan gosa med.
+ Trevliga korridorsgrannar / vanliga grannar!
+ Lugnt område

God fortsättning!

Julafton har passerat och jag befinner mig just nu hemma i Småland hos mina föräldrar. Det är så skönt att komma hem och bli lite bortskämd dom här veckorna, träffa gamla vänner och umgås med familj och släkt. Det behövs verkligen en uppladdning av batterierna nu innan jag ska skriva tentor efter nyår.

Nu i mellandagarna står det kemi- och växtbiologiplugg på schemat, med lite avlastning som att gå långa promenader i skogen med hunden, äta julgodis och umgås med familjen.

God fortsättning!

Redovisning

Idag hade vi redovisning av våra odlingsförsök. Det gick jättebra för vår grupp och alla andra grupper också som fick godkänt. Vi fick lära oss mycket om herbicider, tillförsel av bakterier i odling, näringsbrist, växthormoner och tillväxtretardenter samt odling i olika ljus med olika våglängder.

Vi redovisade i 25 min ungefär och började med en introduktion till vårt odlingsförsök (samodling av raps och vitklöver), miljöpåverkan, övergödning idag, hur mkt raps gödslas normalt och varför vi intresserade oss av ämnet samt vår frågeställning. Sedan presenterades hur vi gått till väga under försökets gång, alltså metoden och vilka material som använts och till sist men inte minst vårt resultat och slutats i form av tabeller och rådata. Så vad var vår slutats? Vitklöver ger ingen näringstillförsel till rapsplantan under ett försök på 4 veckor.

I måndags bakade vi surdegsbröd i skolan! Vår kursledare Folke hade nyss gått en kurs i surdegsbakning och vi testade att baka en bröd på rågmjöl och ett på vetemjöl för att se skillnaderna. Vetemjöl jäser mycket, mycket bättre än rågbrödet då vetemjölet innehåller mycket mer gluten som mikroorganismerna i surdegen trivs i och producerar mycket co2 som gör att limpan jäser. På rasten under redovisningen fick vi smaska på gott surdegsbröd. Limpan till höger är bakat på vetemjöl och den till vänster på rågmjöl.

Efter redovisningen var det dags att fira, vi åkte ett gäng i klassen och köpte pizza, sedan bjöd Agnes in till pizza/te-mys hemma hos henne. Supermysigt!

Slutspurten innan jullov

Förra veckan var minst sagt intensiv. Det skrevs labbrapport, odlingsförsöket skulle avslutas, all data sammanställas, skriva manus och presentation till morgondagens (tisdag) redovisning av odlingsförösket. Nu kör vi på slutspurt tills onsdag och sedan hoppar jag på tåget hem till Småland för jullov! Nåja, sån stor ledighet blir det tyvärr inte då det ska skrivas omtenta i kemi 4/1 och växtbiologitenta (11/1), men det ska bli skönt att komma hem till familjen ändå. 

Hur var det då med vårt odlingsförsök – samodling av vitklöver med raps? Reslutatet visade på att vitklöver inte direkt ger någon kvävetillförsel till rapsen efter 4 veckors samodling. Men hade försöket varat längre hade vi kanske kunnat se resultat. Vitklövern hade utvecklat rotknölar på sina rötter, så där fanns en symbios mellan vitklövern och bakterier på rotknölarna skötte kvävefixeringen.

Även fast vi inte fick något ”roligt/spännande” resultat så har vi lärt oss maaaasssoooor av detta försöket Hur man ska tänka, hur ska man planera försöket, hur hade vi kunnat göra detta bättre? Det var verkligen kul att få göra något praktiskt och sköta försöket på egen hand. Växtbiologi 15 hp är så värt att plugga 🙂

Examen på Ultuna

Igår var det examensbal här på Ultuna. Det var ungefär 20 agronomerna som tog examen och fick sina agronomringar och examensbevis, en väldigt fin högtidsstund och man kan inte undgå att bli lite rörd ändå..

Det är kåren (traditionsutskottet och klubbmästeriet) som ordnar examensceremonin, sittning samt fest på kåren senare –  Luciabalen. Eftersom min kompis Elin och jag är kårens fanbärare var vi med och fanbärde under ceremonin.

Det startar redan på fredagskvällen då det är ringverspub på kåren. På lördagen började ceremonin på eftermiddagen i aulan. Många bjuder in familj och vänner sedan hålls det tal av kårordförande, kårens inspektor mm., priser delas ut och inte minst får alla examenstagare examensbevis och sin agronomring (dock inte obligatoriskt).

Elin och jag höll kårfanan och den svenska fanan genom procissionen och på scen. Under ceremonin finns det fler marskalker som hjälper till. Det kan vara att dela ut programblad, blommor till de som talat eller tagit emot pris och avbytare till fanbärarna. Några sätt man kan engagera sig i kåren alltså.

Elin och jag efter ceremonin.