Tredje skolveckan

Jag kan inte förstå att jag redan är inne på tredje skolveckan. Helgen gick åt att partaja med hela universitetet. Det var nämligen dags för den årliga Homecoming, där äldre studenter bjuds in för att titta på fotball och festa loss. Det började redan i slutet av förra veckan då en av utbytesstudenterna fyllde år, vilket ledde till utgång under hela helgen.
Bortsett från helgens festligheter är allt bra. Föreläsningarna under måndagen rullade på snabbt. Morgonens föreläsning i mikrobiologi handlade om hur redox-reaktioner, vattenaktivitet påverkar mikrobielltillväxt. Mycket av vilket jag kände igen sen tidigare föreläsningar från SLU, vilket var skönt. Likt livsmedelsprogrammet i Sverige bygger Food Science studenters kunskap på UofG på kemin under första året, något som ofta refereras till som Killer chem. Efter mikrobiologin var det dags för en föreläsning i Food Processing, vilket är en kurs som förklarar hur olika livsmedel tillverkas. Just idag handlade föreläsningen om unit operation concept, vilket listar och numrerar ordningen av processer bakom en produkt. Intressant, kortfattat och en ganska självklar kurs just nu.

Homecoming game

Ett gäng utbytesstudenter

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Andra skolveckan

Kanada är fantastiskt, naturen, människorna och mentaliteten här är helt underbar. Första veckan i skolan rullade på ganska snabbt, den andra likaså och jag kan se hur de kommande månaderna kommer att försvinna snabbt. Helgen som gick åkte jag tillsammans med andra utbytesstudenter till Bruce Peninsula National Park, igen. På vägen dit kunde man se majsfält efter majsfält, gårdar och lantbruk som vart i full gång med skörden. När vi väl kom fram till stugorna vi hyrt för natten hoppade vi i plurret, för att sedan äta burgare på ett strandhak. Aldrig trodde jag att Kanada kunde erbjuda en fortsättning på sommaren, med turkost vatten och varma dagar!
Väl tillbaka i skolan på måndag var det dags för föreläsningar och laborationer. Det känns som att allting äntligen börjat falla på plats när det kommer till plugg och socialt umgänge, vilket är väldigt skönt. Utöver skolarbete finns det sedan väldigt många olika klubbar, eller organisationer man kan gå med i. Jag funderar själv att gå med i ”The Wildlife club” för att få göra exkursioner under terminen.
Det finns många likheter mellan Guelph och Ultunas upplägg vad gäller studentorganisationer. Jag har redan hittat motsvarigheten till Biolivsrådet på Ultuna, här kallas det istället för Food Science Club. Varje tisdag bjuds det där på pizza och gratis pennor till studenter som läser livsmedelsrelaterade program. Upplägget av föreläsningar och labbar imitt program är till största del detsamma, bortsett från det faktum att en föreläsning endast varar i 50 min. Alla studenter väljer själva vilka kurser de vill läsa och pysslar sedan ihop ett schema som är skräddarsytt för just dem. Mitt schema är inte alltid optimalt, då jag måste springa från ena sidan av campus till den andra på endast 10 minuter för vissa kurser. Denna transportsträcka kan liknas vid rush hour, då alla studenter släpps samtidigt från sina föreläsningar för att hinna till den andra. Föreläsarna är professorer vid universitetet och har för det mesta undervisat på samma sätt de senaste 40 åren, med mindre ändringar i uppgifter och upplägg under kursen. Detta gör att många av mina medstudenter redan har anteckningar från tidigare år, vilket lett till att deltagandet på föreläsningarna minskade kraftigt från första till andra veckan. Staden Guelph i sig, är väldigt liten och livnäras främst av studenternas kaffe- och alkoholkonsumtion. Om man vill gå ut under torsdagskvällarna tar man därför bussen in till Guelph för att dansa loss till gamla favoriter eller dricka en öl.

Mitt schema för kommande termin

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Första skolveckan

Insparken för alla internationella studenter och förstaårselever är nu slut och det är dags att dra igång med skolan på riktigt. Helgen som gick spenderas däremot på Niagara Fallen som ligger ca 1,5h bort från campus med buss. Under insparksveckorna hade nämligen nästintill alla internationella studenter gått och köpt biljetter dit för att beundra de vackra fallen och efter att ha varit där kan jag säga att det var fantastiskt! 
Under söndagskvällen var jag sedan tvungen att sätta igång och skriva på första inlämningsuppgiften. Arbetsbördan är mycket större här då man läser flera kurser samtidigt.  Tre av kurserna som jag läser kräver labbrapporter, inlämningar, midterms, kapitelsammanfattningar och sluttentor, vilket skiljer sig väldigt mycket från SLU:s upplägg. Änsålänge föredrar jag fortfarande SLU:s upplägg, men jag har accepterat att jag får bita i det sura äpplet och göra mitt bästa för att lyckas med alla labbrapporter själv. Jag ser på de kommande 3 månaderna som en tid med intensivt plugg, mer intensiva helger med exkursioner och sena kvällar. En reflektion som jag redan nu dragit är att tiden som studentutbytesstudent kommer att vara överväldigande, intensiv och mycket lärorik.
Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Welcome to University of Guelph!

Sommaren har nu officiellt tagit slut och skolan har börjat på nytt! Men för mig ser vardagen annorlunda ut den här terminen, det är nämligen så att jag skall läsa en termin vid University of Guelph, i Kanada. Jag tog därför mitt pickpack i slutet av augustimånad och flög till mitt nya hem för en termin och visst har jag haft fullt upp sen dess!
Från första morgonen har sedan START international haft evenemang, dagar som kvällar, för alla utbytesstudenter som kommit till Guelph. Det har varit introduktionsmöten, träffar för utbytesstudenter, gratis frukostar, kuponger och rundvisningar på campus och med andra ord en väldigt intensiv period. Under helgen som gick flyttade även förstaårseleverna in, vilket är ett stort event. Däremot bestämde jag och mina rumskamrater redan andra morgonen i korridoren att vi skulle ta tillfället i akt och åka några timmar bort till Bruce Peninsulas National Park. Sagt och gjort gick vi först och köpte ett tält på en secondhandbutik för §10, motsvarande ungefär 70 kr för att ta med oss ut i nationalparken under helgen!
Efter helgen var det sedan dags för Orientationweek, vilket jag skulle säga är motsvarigheten till insparksveckorna på SLU, bortsett från att man får massa plastflaskor och kylskåpsmaneter gratis. Även här var det event efter event, med allt från ansiktsmålning till matcher med Amerikansk football. Undervisningen drar sedan först igång på torsdag förmiddag med introduktion i kurserna Food Processing I, Food Chemistry, Food Microbiology och Food product Development I. Att döma från mitt schema kommer jag att ha fullt upp denna terminen med alla kurser  och exkursioner till nationalparker här i Kanada. Känslan just nu är för övrigt otrolig, allting är nytt, spännande och inte alls som hemma i Sverige.

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Sommar, sommar, sommar

Nu är det sommar, nu är det sol, nu är det koskit i hagen, och lilla fröken sitter på en stol har fullt med kakor uti magen! 
Ännu ett läsår har gått till sin ända, tentan hade jag den 25 maj och den senaste veckan har gått åt att opponera, skriva presentationer och förbereda sig mentalt för vad som väntar inför sommaren. Många åker hem precis efter tentan, så det gäller att passa på att hänga lite extra på kvällarna. Jag har även lyckats få in lite extrajobb, som gjort mig helt slut i benen (stengolv och nedgångna gympaskor  är inte en bra kombo). Min plan inför sommaren är istället att hänga kvar i Uppsala, iallafall ett tag till. Detta på grund av sommarkursen Floristik och Entomologi, med Agronom- Mark/växt ettor, som jag sett fram emot alldeles för länge!

 

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Miserable

Jag vill bara ha den förbannade tentan nu så att jag slipper gå runt med en klump i magen. Tycker inte om att gå att vänta på tentor ett dugg, måste vara det värsta som finns. Jag vet att det finns saker som jag måste jobba på men energin är som bortblåst och disciplinen finns inte kvar.

Vad jag borde göra är att ta ut de viktigaste delarna ur varje föreläsning och sammanställa ett dokument på saker som kan komma på tentan. Men till och med det har jag inte lust att sätta mig in i.  Det får mer än gärna redan vara fredag, eller helst lördag morgon, så att jag inte behöver oroa mig längre.  Tyvärr har jag inga bra tips att ge till mig själv längre för att få orken tillbaka, var tvungen att googla för att tända plugg-lågan igen. Så nu skall jag på’t igen ba’.

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

It’s The Final Countdown!

Det blir alltid lite tyst från min sida när jag har mycket plugg. Sista tentan i tvåan är Livsmedelsteknologi och jag känner mig redo för en gångs skull! Det skall bli så härligt med lite välbehövd paus, för min del i en hel vecka innan jag hoppar på sommarkursen Floristik och Entomologi. Under den veckan planerar jag att servera på vårbalen i stan, klämma in lite sommarjobb och slutföra allt som måste göras inför utbytet vad gäller stipendieansökan, mejlkontakter med University of Guelph som jag skall läsa vid under höstterminen-18.
Vardagen tickar som vanligt förbi med sol, springturer och boken tryckt till näsan. Har även funnit ro till att läsa ut min första sommarbok och påbörjat nästa, yay! Tiden går så fruktansvärt snabbt att jag inte riktigt märker att det är en ny dag, som vilken annan svensk, börjar jag leva först när sommaren kommer. Dagens föreläsning handlade om Laktos och en annan om Mjölkfett och smör, väldigt intressant minst sagt. Äntligen har vi kommit till kärnan i utbildningen och jag känner att jag hittat helt rätt när det kommer till både skola och program.

Svårt att stänga in sig när det är så fint väder ute

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Visste du att?……

 1. Laktosintoleranta kan äta lagrad ost?
  Laktosintoleranta individer är känsliga mot mjölksockret laktos som finns naturligt i mjölk. Detta då de saknar tillräckligt med enzymet laktas som spjälkar disackariden laktos till monosackariderna; galactose och glukos. De som ej har tillräckligt med laktase och därför ej kan spjälka laktosmolekylen får därför förlita sig på att magens bakterier bryter ned laktos. Bakterierna fermenterar då laktos till mjölksyra och det är denna metaboliska väg som ofta orsakar obehag vid intag av laktos för en laktosintolerant individ.
  Anledningen till att dessa individer däremot kan äta viss lagrad ost beror på att bakterier som tillsatts osten fermenterar laktos till mjölksyra vid lagring. Vid längre lagring av ost minskar mängden laktos då detta används som bakteriernas energi för att överleva, de bildar då även mjölksyra av kolskelettet.
 1. Ost som innehåller mycket fett är oftast av den mjukare typen.
  Detta beror på att extra fett mjukar upp strukturen i den färdiga osten. Där fett finns kan inte kasein miceller (mjölk proteiner)  binda in, vilket gör att det blir mindre koagulerat.
 1. Varför vi har rosa julskinka?
  Pågrund av nitratsalter som motverkar ogynnsam oxidation, samtidigt som det ger mikrobiologiskt säkrare produkter med längre hållbarhet genom att man förhindrar tillväxten av Clostridium botilinum.  Detta beror på tillsatser av nitrat och vatten som tillsammans bildar en nitratsyra. Nitratsyran tillsammans med ett reducerande medel, exempelvis askorbinsyra, underlättar bildningen av kväveoxider från nitraten och därmed ger låga halter av nitrit i produkten. Därigenom minskar risken för bildning av skadliga nitrosaminer i den färdiga produkten. Askorbinsyran har också en antioxidantiv effekt och minskar problemet med härskning av produkter som innehåller fett med hög andel fleromättade fettsyror.
 1. Varför yngre djurs kött är mörare än äldre?
  Detta beror på att de yngre djuren inte hunnit utveckla lika många korslänkar med kollagen som de äldre djuren. De korslänkar med kollagen som kalvar har bryts istället ned vid tillagning då de inte är värmestabila. Det är nämligen så att mekanisk och kemisk stabilitet i styrkan hos kollagenet ökar med åldern, snabbt växande djur har även dem mörare kött, då kollagen inte hunnit bildas och stabilisera muskulaturen.
 1. Varför man inte skall förvara bröd i kylskåp?
  Under gräddningsprocessen, då stärkelse gelatiniseras, uppträder både amylos och amylopektin i obestämd form. Redan när brödet svalnar, vid ungefär 60°C börjar dock retrogrederingen. Retrogradering menas med att strukturen går tillbaka till den kristallina, mer ordnade strukturen för stärkelsen. Detta ger brödet ett hårdare inkråm och negativ inverkan med avseende på munkänsla och arom. Denna process sker optimalt vid temperaturer mellan 0–10°C och är för det mesta negativt.
Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Utbytestermin i Kanada

Det är nu fastställt, jag åker till Kanada den 28 augusti. Biljetten är bokad, on-campus housing deposit är inskickad och jag är nästan ruinerad. Utbytesterminen sträcker sig från september till december månad och planen är att läsa Food Chemistry, Food Microbiologi, Food Processing och Dairy Processing. Det skall verkligen bli så roligt att få komma iväg och upptäcka ett annat universitet, men det känns lite läskigt samtidigt. Den största oron är att inte riktigt trivas eller att tiden skall gå för fort.
Planerna inför resan är att  avsluta kursen Food Technology, därefter påbörja  sommarkursen Floristik och Entomologi kursen, som sträcker sig en månad in i sommaren, dvs till juli-månad. Därefter börjar jag arbeta för Jordbruksverket som fältbesiktigare  under en månad eller två.  Beroende på säsongen får vi sedan se om det sträcker sig lite längre in i Augusti eller slutar i början. Målet med sommaren är helt enkelt att tjäna ihop så mycket pengar som möjligt innan resan då den kommer att vara enormt ekonomiskt krävande. Andra prioriteringen är att njuta av sommaren och verkligen ta tillvara på min omgivning.
Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Nu är det sommar, nu är det sol

Sista veckorna i skolan innan sommarlov och man känner hur kroppen mår dåligt över att vara fast inomhus. Men tanken slår mig att om jag inte skärper mig de 2 sista veckorna kan min sommar komma att bli kortare med en omtenta, vilket motiverar mig att fortsätta begrava näsan i böckerna. Kursen livsmedelsteknologi som jag har tenta på om några veckor, har hittills skänkt mig förståelse i många av våra dagliga livsmedel så som mjölk, ost och yoghurt, för att inte nämna en djupare förståelse i hur jag skall lyckas med min bakning i framtiden.
Då det var Kristihimmelfärds i torsdags och fredagen hamnade i kläm kunde jag sätta mig ner och fördjupa mig ytterligare i kursen. Mycket mer än så händer inte i skolan just nu, vi har fått ganska mycket tid under hela kursens gång till inläsning, men med det fina vädret har det tagit emot att sätta sig inomhus. De senaste veckorna har för min del istället inneburit sena kvällar med grill, vin och härligt sällskap, där plugget har blivit bortprioriterat.
Även fast det tar emot att plugga under våren/sommaren har jag anmält mig till en sommarkurs i Floristik och Entomologi, något som Mark/växt- agronomerna läser under sin första sommar på Ultuna. För mig passade det perfekt att läsa denna kurs denna sommaren, även fast den inte ingår i mitt program. Sommarkurser som ges på SLU är ett bra sätt för mig att spendera första delen av sommaren på, då jag börjar jobba för Jordbruksverket först i juli-månad. Jag ser det även som en chans för mig att bredda min utbildning och chanserna till arbete efter examen.

När man unnar sig en sovmorgon med gott kaffe och deckare, då lever man

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar