Blod är en flytande vävnad

Direkt efter Matemaik och Statistik-tentan i onsdags, gjorde jag en 180° och begravde mig själv med mer plugg. Det är trotts allt en intensiv arbetsperiod för min del, detta då jag skjutit fram en tenta. Att skjuta på tentor är dock det värsta tänkbara en student kan göra, så notes taken att jag aldrig mer skall strunta i att göra en tenta och tänka att det kommer fler tillfällen.  Tentan var direkt efter det att familjen kommit hem från Peru-resan, och vid den tiden kändes det inte som hela världen att inte ta tentatillfället. Tentan som jag missade var i Djurfysiologi på 7,5 hp, däremot känns den mer som en 15 då den är så spretig. Den handlar om allt från vilka olika typer av vävnader vi har i kroppen; epitel, stödjevävnad, muskulatur och nervvävnader. Därefter handlar det om olika processer i kroppen liksom digestion, exkretion, reproduktion,  cirkulation och rörelseapparaten. Kursen täcker med andra ord ett väldigt brett spektra som i stunden känns överväldigande.
Om man däremot skall vara lite optimistisk i alla dessa måsten så ges det sjukt mysiga tillfällen att hitta nya mys-plugg-ställen.  Häromdagen, i lördags rättare sagt, hittade jag till Triller Cafe som ligger i samma lokaler som stadsbiblioteket. Dit kommer jag mer än gärna igen, det blev en (riktig) bamsing med te, följt av 4 timmar med sammanfattningar av föreläsningar. Söndagen, som är idag, tog jag mig istället till ett annat ställe, Hotel Centralstationen, inte lika mysigt men de har en brunchbuffe som passar perfekt under långa arbetsdagar, där gratis Wi-Fi och ständigt flöde av Cashewnötter och te finns tillgängligt i pluggpauserna. Varför sitter du inte hemma då kan man undra? Det beror på att familjen som äger lägenheten är uppe under sportlovsveckan, vilket gör att jag tar mig friheten eller lyxen att äta och plugga ute. Jag kunde trotts allt suttit på Karolina Rediviva (Universitets biblioteket i Uppsala ), men trivs bättre i en levande miljö där man kan dricka kaffe och te i mängder.   Nog om det, tillbaka till plugget nu för att fokusera några timmar till!

Central Station Hotel i Uppsala för 89:- brunch och timmar med plugg

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Analytical Natural Products Chemistry

Analytical Natural Products Chemistry, heter den nya kursen som följer Matematik och statistik för biologer. Hjärnan sadlar om från allt med siffror till kemiska beteckningar, där kurserna i år1 gör sig påminda. Kursintroduktionen innehåller en genomgång på vad vi kan förvänta oss utav de kommande veckorna. Det första vi får reda på är att vi skall få genomföra ett spännande projekt med koffein, med tonvikt på resultat från laborationsarbete. Vi kommer även att göra en litterär studie där vi kan välja mellan olika ämnen som; varför potatis bildar Glykoalkaloider när de utsätts för ljusare förhållanden, vilken kemisk sammansättning som ger lakrits dess karaktäristiska smak, hur man analyserar och karaktäriserar vinets kemiska beståndsdelar. Eller varför olika kryddor luktar och smakar på olika vis, vad det är med kattmynta som attraherar katter eller vad som gör att grapefrukts smakar bittert. Allt detta i den nya kursen som vi kommer att läsa, personligen ser jag verkligen fram emot att få svar på alla dessa frågor.
Kursen började dessutom riktigt bra med vår föreläsare Lena Lundqvist, som skrivit ut alla Föreläsningar, alla laborationsövningar och alla uppgifter med svar. Här pratar vi om en kursansvarig som tar sin kurs på allvar och månar om studenterna från första mötet. Innan jag ens hunnit påbörja kursen är jag därför övertygad om att detta kommer att vara en händelserik, rolig och nyttig kurs.

Tidig vårsol och ny kurs att se fram emot

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Y-hatt och predikationsintervall

Sista genomgången i statistik uppgifter innan tentan på onsdag. Det är mycket som skall hända dessa kommande dagar för att få plugget på plats,  slutsatsen är att det känns som om den här kursen gick alldeles för fort.
Nu har dock helgen kommit hit igen, vilket ger mig möjligheten att verkligen sitta i timmar och plugga utan att behöva vara någon annanstans.
Dagen sparkas igång med storstädning av lägenheten, som en följd av gårdagens bjudning. Följt av en promenad till Göteborgsnation för att lämna en telefon som kompisen glömt i all hast. Efter det kurrade magen till lite extra och det var dags för mig att promenera hem för att påbörja plugget. Nu sitter jag därför här, med böcker upp till näsan, youtubevideos och kaffe för att klara tentan på onsdag.
PS. Vegan smöret var grymt, köp och testa själv! (Jag vet att jag absolut kommer köpa det igen)
PS1: Veganost är inte så kul längre, iallafall inte Cheezly, inget big fan.

Sista föreläsningen i matte innan tenta.

Vackra campus en sen eftermiddag, med en cykeltur hem i kylan.

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Solsken och snö

Hör och häpna, solen tittade fram idag för första gången på väldigt länge och jag kunde inte vara gladare!
Det blev en senare lördagskväll igår, utan direkta planer, fick för mig att hela lägenheten skulle städas under morgonen, städningen ledde därefter till ommöblering, som ledde till IKEA. Badrummet mitt fick sig ett lyft, så det var kul, jag har officiellt köpt min första plastblomma. Att köpa plastblomma var dock min enda lösning på att göra badrummet mer trevligt, detta då det saknar fönster. Men nog om det, som alla andra dagar i veckan är det dags för mysfrulle, med egen juice gjord på morot, ingefära och äpple. Men det tar inte slut där, jag kände mig lite extra kreativ så istället för att laga kvällsmat på morotskrafset gjorde jag kardemumma och morotsscones och det blev riktigt jäkla bra! Jag gjorde även en grym blackeyedpeas hummus med extra kummin. Älskar när mina experiment i köket visar sig vara ätbara!
Nu blir det att plocka upp statistik boken i några timmar innan jag tar välbehövlig paus och gör något annat experiment, kanske fröknäckebröd med ramslökssalt och chiafrön.  Tankarna är med andra ord långt ifrån statistik och matte, istället drömmer jag mig bort till ett måttlöst köksexperiment där mängd, tid eller fysikaliska egenskaper inte spelar så stor roll.

Älskar att vi går mot ljusare tider, det är trots allt inte bara jag som behöver solen

Testar ett nytt vegan smör, tidigare vart det Flora, fortsättning följer

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Att plugga på universitet

Idag är fredag, YAY, och jag är trött. Var ute en spontanare igår kväll med lite för mycket att dricka,  med för trevligt sällskap. På schemat idag stod det 10.15-12.00 lektion i matematik, genomgång av logaritmer, dvs repetition, så jag bestämde mig för att ta en liten sängmorgon med administrativt arbete inför utbytesåret till Guelph, Kanada. Att åka iväg på ett utbyte kräver ganska mycket förberedelser, med en motor som måste komma från dig själv. Morgonen spenderades därför genom att göra en utbytesstudie-kalkyl, för att veta hur mycket jag vill ansöka om för stipendier till utbytet.

En klar fördel med att börja på universitet och plugga vidare, och inte börja jobba direkt, är helt klart de flexibla arbetstider. Även då jag inte brukar avvika från mitt givna schema, så är det skönt att göra som man vill när man har en sån där dag med betoning på  sån där.  Idag blir det därför hemmastudier, med att sammanfatta föreläsningar, göra uppgifter och fila vidare på inlämningarna i matematik. Under föreläsningarna brukar  föreläsarna använda sig flitigt utav powerpoints som de senare lägger upp för oss studenter att läsa in, vilket är ett utmärkt sätt att få igen sådant som man missat eller inte förstått helt och hållet från kursböckerna.  Nog om det, dags att mala lite kaffebönor, värma på vattnet och sätta upp köksbordet för lite mysplugg!

Fördelen med att plugga hemma, man kan dricka hur mycket te och kaffe som man vill

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Signe testar: Veganska ostar

Som blivande livsmedelsagronom tycker jag att det är superkul att testa olika produkter som finns på marknaden, och då jag gått och blivit hobby-vegan kunde jag inte förmå mig att köpa ”vanlig” ost, framställd av mejeriprodukter. Därför styrde jag kosan mot  närmsta butik och letade mig fram till den  vegetariska/veganska -kyldiskarna för att finna ost substitut. Med mig hem fick jag diverse Astrid och aporna produkter, liksom Jeezly – original, Cheezly- cheddarsmak och Cheezly- Italiensksmak.  Kroppen skrek efter en knäckemacka med ost och grönt, sagt och gjort öppnade jag därför den ena förpackningen efter den andra.
Fösta reflektionen över Jeezly-orginal var; Vad tusan innehåller egentligen detta? Smaklökarna möttes av en mindre bekant smak, där ingredienserna var svåra att fastställa. Förundrad, vände jag på förpackningen  för att läsa mer om produkten som chockat mina smaklökar. En ljuvlig ost, som är helt mjölkfri och inte innehåller soja, utan baserad på kokosfett. Innehållsförteckningen talade om att jag höll i en produkt gjord på vatten, kokosolja, modifierad potatis- och majsstärkelse, havssalt, veganska smakämnen och lite annat kul för  att bibehålla livsmedlets alkalinitet och konservering. Helt rekå innehåll,  inget att egentligen klaga på, jag får det jag läser på förpackningen. Däremot är det inte en upphetsande tanke när jag är medveten om vilka fantastiska mejeribaserade ostar jag går miste om. Fortfarande inte helt nöjd tillsatte jag därför lite bjäst, som jag personligen tycker smakar mycket mer ostigt.  Nu smakar det bättre och osten är ”god” för att vara vegansk.
Jag öppnar ytterliggare en förpackning, denna gång Chezzly-cheddarsmak.  Mina hungriga ögon möts av en till synes grå puck, som inte direkt triggar mitt sug efter ost. Men, jag ger produkten en chans, medveten om att det är en sojaprodukt  med cheddarsmak och inte ”riktig” ost.  Osthyveln åker fram och förstör halva osten, oj tänker jag, men tar det lite lugnare, placerar den söndriga cheezly:n på knäckemackan och tar mig ett bett.  Usch, fy och blä, jag tvingar mig själv att tugga vidare, är den dålig? När gick den ut? Vad innehåller den? Skall det smaka såhär? Förvirrad över den gryniga, illasmakande osten i munnen, sköljer jag ner allt med ett glas vatten. Såhär kan det inte vara, förlåt Astrid med dina apor, ni gjorde ett bra jobb med Jeezly-Original, men här har ni verkligen gjort en stor miss. Det gör mig lite ledsen att jag spenderat 30:- av mina CSN för en produkt som jag inte uppskattar, men som jag inte kan förmå mig att slänga ut. Kanske finns det något bättre ändamål än att ha den på mackan? Fortsättning följer, medan den ligger i kylen för oavsiktlig lagring.
Uppgiven men fascinerad  över produkterna lägger jag ifrån mig osthyveln och lägger in den sista osten i kylen. Tanken slår mig att detta kunde ha varit en av mina produkter som färdig livsmedelsagronom, förutsatt att man hamnar på produktutveckling-sidan.  Min uppväxt har lärt mig att vara kritisk mot produkter, men även ödmjuk i den bemärkelsen att det mycket väl kunde ha varit mitt eget jobb att ta fram ett aptitligt ost substitut för vegetarianer/veganer.  Driven av tanken att själv komma på en bättre ost-produkt finner jag mig själv granska ramschemat för livsmedelsagronomer där vi  under tredje året får en kurs om mejeri produktframställning, för att förstå de kemiska aspekterna bakom mejeriprodukter.  Mer driven plockar jag fram Biometri-boken igen för att plugga inför tentan i matematik och statistik.

Tre kandidater skall, en vinnare, vilken är bäst i test?

 

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Hur veckans schema ser ut

Måndag 10.15-12.00 Föreläsning Matematik-M3 med Linnea Kjedgård
13.00-17.00 Räkneuppgifter på egen hand
Tisdag Instuderingsdag med statistik 10.00-19.00
Onsdag 9.15-12.00 Datorlab 3
Följt av inlämningsuppgift 3 i statistik
13.00-14.00 Informationsmöte om utbytesstudier
Torsdag 10.15-12.00 Föreläsning Matematik-M4 med Linnea Kjedgård
13.00-16.00 Räknestuga 3
Fredag 10.15-12.00 Föreläsning i Matematik M5

Dag in och dag ut cyklar jag längs Fyris och äter min havregrynsgröt

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Vila upp sig

Att plugga när pudersnön ligger utanför fönstret och solen tittar fram är lite sådär extra svårt, MEN, jag har funnit en tillfällig lösning! Det är att gå ut och gå under lunchen med en vän, och sedan isolera mig själv med hörlurar i biblioteket tills det att huvudet inte orkar tänka längre. För mig är kursen vi läser, ”Matematik och statistik för biologer” väldigt krävande, dels för att motivationen inte ligger på topp, men även för att jag alltid haft svårt för dessa ämnen. Jag finner även mig själv bjuda in kompisar till plugg-sessioner för att inte tappa motivationen, där det blir te i stora koppar, glass i lass och musik!
Men för att berättiga mitt glass-ätande har jag gått och skaffat kort på Friskis och Svettis, då detta finns på Ultuna. Här erbjuds både pass, bastu och gym som ett avbrott i studierna.  Utöver lite träning och plugg har även helgen gått åt till att festa på kåren tillsammans med alla nydöpta Ultunesare som fått sitt kårnamn, kommande vecka är det sedan dags för kårkickoff  där alla  medlemmar  i utskott välkomnas av kåren med en fulsittning.  Däremot hinner jag troligtvis inte gå på den då jag har andra planer,  men vi får se, jag kanske skall gå på släppet, allt beror på hur långt jag hinner i plugget under veckan. 
Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Gästbloggare Agnes

Mitt namn är Agnes Wahlsten och även jag pluggar andra året på Livsmedelsagronomprogrammet, vilket som ni säkert förstår innebär att vi båda utgör två pusselbitar i den medelstora skara som bildar vår klass. Jag har haft turen (eller slumpen hehe #statistik) att hamna i en helt underbar klass som gör studenttillvaron mycket mer uthärdlig, till och med väldigt rolig. Att Uppsala dessutom är en extremt studentvänlig stad med ett stort utbud gällande ”aktiviteter” bidrar helt klart till att man absolut inte sitter still och rullar tummarna om dagarna, om man säger så.
Ursprungligen kommer jag från Växjö, staden som ligger mitt inne i de småländska skogarna. Där pluggade jag naturvetenskapligt basår direkt efter gymnasiet i ambition av att sedan läsa till Veterinär eller ingenjör inom bioteknik. Det är svårt det där med karriärs val. Speciellt när det finns mycket prestige och press inom det, från både en själv och från människor runt omkring en. Det var inte lätt att välja, men efter en kort men värdefull termin på fysioterapeut programmet, blev det ändå till slut SLU och det är jag otroligt glad och tacksam för.
Som för många andra studenter började även vår termin denna veckan, och det har verkligen varit med buller och bång. Kursen vi läser nu heter grundläggande matematik och statistik för biologer och denna läser vi tillsammans med mark-växt agronomerna och bio-miljö-programmet. Det är alltid ett välkommet tillskott att läsa med andra klasser, speciellt denna veckan då ca hälften utav vår klass har varit iväg och roat sig i Val-Thorens. Denna veckan har i alla fall bestått utav flera statistik föreläsningar, lektioner och datorlaborationer. Matematiken känns väldigt lugn (i alla fall om man jämför med vad min syster som läser ingenjör läser J) då den i princip bara är repetition, däremot har statistiken bestått utav mycket nytt material, så jag tror att jag talar för alla genom att påstå att man känt sig rätt hjärntvättad efter denna veckan. Trots rätt mycket plugg har vi dock haft en rolig vecka!
Söndagen har fått bestå utav plugg, träning och förberedelse inför den nya veckan. Att känna sig hyfsat i fas och utvilad inför en ny vecka är A o O för att orka prestera, vågar jag hävda. Detta året är jag även Ordförande i livsmedelsprogrammets studiebevaknings utskott. Vi jobbar med att ”kvalitetssäkra” utbildningen genom att bilda en länk mellan studenter och kurs- och programansvariga. Min ambition är att få igenom en del förändringar som jag observerat har fattats generellt på de universitet jag har studerat på. Att programmet är så pass nytt gör att det är lättare att få inflytande som student, att kunna forma utbildningen till att bli så bra som möjligt.
En annan sak som är otroligt rolig är att jag nästa höst ska iväg till Melbourne på utbyte! SLU har utbytesavtal med många universitet och vårt program är utformat så att man ska kunna åka iväg på utbyte i både trean och fyran. Eftersom jag är väldigt intresserad utav just global hållbarhet är detta en fantastisk möjlighet som jag hoppas kan leda till något större i framtiden. I varje fall så ska det bli extremt roligt, jag ser redan framför mig hur jag glider runt i tunna sommarkläder, hänger på stranden, går på massa yoga klasser och käkar acaibowls.
Avslutar med att lägga in lite bilder från idag på vårt fina område med studentbostäder där på ultuna.
Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Vissa dagar är bättre än andra

Just nu håller vi på med en inlämningsuppgift i Statistik…. igen. Det är den andra inlämningsuppgiften i statistik, utöver det har vi även en uppgift i matematik som skall lämnas in innan nästa vecka. Utöver det har vi dessutom statistikuppgifter och matteuppgifter som skall lösas i veckan. Jag är minst sagt slut och jag längtar efter de dagar jag får sitta och verkligen plugga, dvs tentainläsningsperioden för att alla bitar skall falla på plats!
Utöver det är egentligen inte jag den som skall klaga, gjort lite felprioriteringar och försöker klämma in så mycket som möjligt under veckorna, men tror inte att jag är så annorlunda från alla andra. De kommande dagarna får jag bara ta och bita ihop, plugga järnet och försöka balansera mat/sömn-klockan. Jag får intala mig själv att allt det jag lär mig nu ändå ligger till grunden för framtida yrke, det kan hända att jag behöver kunna statistik där, då är det ändå superbra att kunna  det hela lite grundläggande för att inte senare stå där som ett fån.
Tack och hej, det var allt för kvällens gnäll-session!

När motivationen tryter kallar man på en vän

Publicerat i Studentlivet | Lämna en kommentar