Rapportskrivning

Denna kurs har innefattat så ofantligt mycket rapportskrivande att jag har börjat få skrivkramp. I slutet av denna vecka skall jag ha hunnit rätta ”Flylab” för andra inlämningen, skrivit klart hela Uv-strålningen på bakterier, få tillbaka min hemtenta, sammanfatta alla tidigare föreläsningar och ha hunnit svara på alla Cross-group questions så att jag förstår dem ordentligt till tentan. Det är med andra ord mycket i mitt huvud just nu, mitt i detta skall jag också hinna skriva min ansökning till utlandsstudier som skall in till helgen.
Vissa veckor är med andra ord stressigare än andra, men ger man sig tusan på det så skall det nog gå!

Over and out

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Laborationsveckor

 Nu är det dags att verkligen lägga in ett kol när det kommer till plugget. Denna veckan inleds med ytterligare en labb-rapport, UV-light induced mutagenesis. Denna laboration handlade om att utsätta bakterier av två olika slag för olika strålningsgrader för att erhålla en eller flera mutationer. Vi skulle på så sätt kunna dra slutsatsen om vad som krävs för att utveckla ett motstånd mot ett antibiotikum. Samt avgöra vilken specifik Uv-behandling som var optimal för att maximera mutagenes.
Förra veckan hölls dessutom pubrundan som ordnades av Fadderriet. Där vi programvis gick från en nation till en annan, för att genomföra uppdrag och dricka en och annan öl.  Detta avslutades sedan med en uppsamling av alla program på Norrlands. Det blev lite av en vild kväll för min del, men det är inte varje vecka det är nations pubrunda!
Det var allt för idag!
Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Epistasis, pleiotropy, dihybrider & mutationer

Epistasis,  pleiotropy, dihybrider och mutationer håller jag på att läsa mer om just nu. För att vara mindre precis så sammanfattar jag alla tidigare föreläsningar för att vara förberedd till tentan som kommer till slutet av oktober. Denna kommande vecka i skolan har vi inte allt för mycket schemalagt förutom projektet som skall vara klart och labbrapporter som redan är klara. För mig och min grupp är det därför lugnt, det är därför i sin ordning att försöka få ett grepp om vad hela denna kurs egentligen handlar om.

Upplägget med kursen har hittills inneburit x antal föreläsningar, ett antal laborationer med tillhörande rapporter, en veckas hemtenta,  cross-group discussions och case-studies.  Cross-group discussions har varit flera frågor, lite som en minitenta där man i grupp arbetar för att svara på ca 10 frågor under en förmiddag, case-studies är istället en större fråga som man skall svara på, denna är också i grupp.  Dessa frågor är främst till för instudering och fungerar utmärkt att öva på  inför tentorna.
Helgen som gick missade jag  verkligen mycket, det var utgång på Stocken (Stockholmsnation) i Torsdags med ett härligt gäng, fest i fredags och Slektfesten i Lördags, allt detta för att ligga hemma och sova hela helgen för att bli fri från den eländiga förkylningen. Vilket jag kanske lyckades med, såhär optimistiskt sagt på måndagen efter.  Men helgen var inte helt förgäves, jag gjorde utsökt musli/crunch, cyklade lite i solskenet och gick också på Bio ensam, vilket var en första gång. Det var så skönt att få sitta själv på bion, det gör jag helt klart om! För ibland behöver man bara vara ensam!  

 

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Förkylningstider

Allt jag äter denna vecka är i sopp-form!
Då menar jag den typen av soppa som skall bota mig från alla sjukdomar i världen. För visst har jag liksom många andra gått och fått den förkylningen, den som aldrig riktigt släpper, den som får en att tro att man kommer dö av hosta. Bortsett från soppa och te, som min diet bestått av den senaste veckan så är allt bra.
Hemtentan är färdig och avslutas med att skickas in på måndag förmiddag, får för mig att jag kommer att kika på den igen under helgen men vi får väl se. Det var inte så värst svårt som jag trodde att det skulle vara, visst, vissa frågor var kluriga men det var inte så att jag inte hade tid att läsa in mig på dem. Under veckan som gått har jag alltså: gått och blivit förkyld, avnjutit mysigaste-middagen med Tuva och Louise, hjälpt min bror flytta, jobbat restaurang 3 halv-dagar,  skrivit klart hemtentan, storstädat lägenheten och varit på Stand-up show på Kalmarsnation som rockade!
Summa summarum min vecka har varit bra, bortsett från viruset i kroppen som förpestar min tillvaro. Imorgon börjar jag jobba klockan 8 på Ulls restaurang tills kvällningen. Sen skall jag bara dyka ner i soffan och slappna av, veckan har trotts allt känts ganska hektisk. Behöver lite tid att vila upp mig lite för att ha ny energi till Slektmiddagen som hålls under lördagskvällen med Veterinärer, Ultunesare och civilingenjörerna från Ångström som läser hälften av sina kurser på Ultuna.
Det var allt för idag, skall försöka njuta lite mer av hösten!

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Vecka 40.

Denna vecka kickar igång med en hemtenta i vår nuvarande kurs (Genetik och Immunologi på organism- och molekylärnivå.) Det är den första hemtentan för mig här på SLU så var lite nevös över hur den skulle vara utformad, men har nu skummat över den och tror att jag överlever även denna vecka. Utöver skolarbetet har jag skrivit upp mig på att jobba för Eurest under veckan då jag är ”ledig” från föreläsningar. Sedan blir det en och annan öl på nation, mina kursare och jag har även bokat in en Stand-up kväll på Kalmars nation under onsdagen. Kort och gott är det en rolig vecka att se fram emot. Jag skall även fila lite på labbrapporterna som Agnes och jag skrev, som för övrigt blev superba!
Det finns mycket roligt att engagera sig i och utanför skolan men personligen behöver jag den typen av stimulans för att kunna plugga mer fokuserat. Under första året är det svårt att hinna med så mycket annat än att lägga grunden för utbildningen. Men andra året har hittills varit ganska mycket mer avslappnat och jag har haft tid att bygga på relationer och hitta på roliga saker.
Nu skall jag dock ta och sätta igång med denna hemtenta så vi hörs!  
Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Vecka 39.

Ny vecka, innebär nya tag i skolan och i vardagen
Måndagen innebär för mig hemmaplugg med hög musik, mängder av te och ett och annat projekt arbete. Detta projektet handlar om virus som genetiska verktyg i växtpatologin, där jag tillsammans med 3 andra kursare skriver ihop ett större dokument som sedan lämnas in den 10 oktober. Efter avslutat projekt är det dags för mig att sammanfatta veckans föreläsningar för att vara bättre förberedd inför tentan som smyger sig på i slutet av oktober. Det är farligt att ha en månad kvar till tenta, man känner att man har mycket tid och prioriterar inte alltid plugget, men det hör väl till lite?

 

 

Helgen som gick vart dessutom super rolig och mysig. Korridorsfesten på studentvägen vart hur mysig som helst, man vet aldrig riktigt vad man ger sig in på innan man träffat korridorskompisarna! Gårdagen var bara en enda stort mys för mig, efter att ha sovit ut efter korridorsfesten anslöt jag mig till mina underbara mark&växt-kompisar som hade förberett världens godaste och finaste tacofest! Människorna på SLU är verkligen guld värda, inte allra minst mina mark & växtare som är som en andra familj.

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Den 22 September

Dagen började med sovmorgon, vilket var precis det jag behövde nu när förkylningstiden kommit! Följt att ett arbetspass för Moccado på VHC. Jag arbetar ibland extra på skolans restauranger vid sidan om allt skolarbete för att få lite variation och pluggpaus. Efter avslutat pass, mötte jag upp med min labbpartner Agnes för att skriva färdigt de 2 rapporterna som gjorts under veckan.  Den ena handlade om hur man med hjälp av Protein G HP spintrap columns kan rena polyklonala antikroppar genom något som kallas affinitetskromotografi. Den andra labbrapporten handlade om hur man med hjälp av metoden Enzyme Linked Immunosorbent Assay kan identifiera ackumuleringen av virus i en gröda. Allt detta i en och samma kurs, som heter Immunologi och genetik på organism- och molekylär nivå, 15 hp (Obligatorisk kurs). 
Sedan vart det dags för mig att cykla hem, veckan har trotts allt tagit ut sin rätt. Med laborationer, föreläsningar, Restaurangarbete Onsdag-Torsdag för kongress på SLU, pub med SMK17 under torsdags kvällen och nu idag några timmar på Moccado. Kvällen avslutas därför med att baka Zucchinibröd, göra morots-/ingefärs-/äpplejuice i centrifugen samt laga en soppa tomatsoppa som än står på spisen och puttrar. Resten av kvällen skall jag avnjuta i absolut ensamhet med lite mer kökspyssel! Det blir sen en tidig kväll, för imorgon skall jag på kantarell-/lingon- och blåbärsjakt med en skojig landskapsarkitekt!

 

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Det är dags för fredagsmys!

Nu har ännu en vecka börjat lida mot sitt slut. Tentan i Immunologi hade jag nu på förmiddagen, den liknande de tidigare tentorna väldigt mycket i sitt upplägg, med lite mer fokus på metoder som kan genomföras med hjälp av antikroppar. Det kändes ändå helt okej, med tanke på att jag har varit insparksansvarig under dessa 2 veckor som kursen ägt rum. Det var även väldigt skönt med lite luft i schemat, då vi under onsdagen och torsdagen var lediga från föreläsningar för att istället ha inläsning. Detta var något jag verkligen behövde för att läsa in till tentan!
Veckan som gått har varit händelserik, minst sagt. Förra helgen avslutades insparken och denna veckan har varit full med laborationer inom Immunologin där vi har varit i laborationssalarna för att rena antikroppar genom att använda en metod som heter ProteinG HP Spin Trap Columns. Vi har även estimerat mängden protein genom att använda Bio-RAD Protein Assay Method. Samt använt oss utav SDS-polyacrylamide  gel electrophores, det har med andra ord varit många olika metoder med fokus på immunologi denna vecka. Till en början känns allting väldigt främmande, men så fort man sätter sig ner med det hela klarnar det lite mer och det man hört på föreläsningarna får en djupare mening.
Fredagen inleddes som sagt med tenta, går vidare i att skriva labbrapporter (se plural) och avslutas med en sväng till studentlya för förfest innan jag drar ut en vända på nationsklubb! Detta kallar jag en optimal fredag, en med målinriktat plugg och något kul att se fram emot på kvällningen. Lördag morgon har jag lovat min bror att vi skall ställa ut på Vaksala torg för att sälja av lite prylar. Vaksalas loppis på lördagar, är ett superbra tips för alla nya (och äldre) studenter som vill fynda ny inredning, kläder eller möbler. Gud vet att det var så jag byggde upp mitt hem!
   

 

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Vecka 37.

Småttingveckorna är över och jag kan äntligen börja lägga mer energi på plugg och studentblogg. Under de första 2 veckorna har jag engagerat mig i kåraktiviteter då jag var ansvarig för insparken tillsammans med 13 andra studenter. Utskottet vi har en post i heter egentligen SmåttingKommitten, förkortat SMK17. I år valde vi att bli tilltalade regenter och under dessa fantastiska 2 veckor har jag fått äran att vara en silverfärgad figur, iklädd solglasögon och peruk. För att inte nämna att jag gått runt i samma kläder i 2 veckor sträck! Det har varit så roligt att få tukta småttingar och vara en del av deras första minnen här på SLU.  Det hade inte gått utan att alla engagerade sig så mycket som det gjordes. Inte heller hade det gått utan min underbara fadder som medlade mellan småttingar och mig, Fadder Beatrice Tillgren är en tjej som är guld värd!
Men nu är det dock slut på lekandet för min del. SMK har tagit en hel del tid från studierna, så nu är det dags att lägga energin på skolarbete istället. I slutet av denna vecka har jag nämligen en deltenta i immunologi som väger ganska tungt. Det blir därför lite mer fokus på studier nu en tid framöver och kanske lite mindre engagemang i att hänga med alla trevliga människor på kåren.
Denna dag inleddes dock med att få struktur på allt plugg. Samt att ta en riktigt lång och härlig frukost och bara få slappna av lite.

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Septembermånad

Hösten kom till Uppsala snabbare än väntat. Morgnarna är kalla och daggiga och nya studenter springer över hela campus! Höstterminen har med andra ord dragit igång ordentligt och på lördag är det småttingarnas sista sittning.
Mina planer för idag är att bädda ner mig i filtar och läsa in mig lite mer på immunologin, som vi för övrigt har tenta i kommande vecka. Plugget drar igång ordentligt så det gäller att vara beredd från första början, andra delen av kursen som vi arbetar med parallellt handlar om genetik. Det hela är väldigt intressant, men samtidigt väldigt komplext.
Vi hade en himla mysig start på dagen idag. Första föreläsningen imorse handlade om Recent Immunological techniques (Affibodies). Föreläsningarna  är ibland på svenska, men för det mesta på engelska, även större delen av kurslitteraturen är på engelska.
Men nog om det, nu skall jag ta tjuren vid hornen och försöka sammanfatta lite föreläsningar och försöka strukturera upp plugget lite!

Vi ses i dimman!
Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar