Veckans planering

Nu har en hel vecka till gått, veckorna bara flyger förbi och innan jag vet ordet av det är det dags att fira julafton. Veckan som gick har varit extremt händelserik för min del, under måndag och tisdagen var det föreläsningar i djurfysiologin. De första föreläsningarna handlade då om hela djurets funktion, följt av hur vävnader är uppbyggda. Därefter hade vi även en föreläsning om centrala nervsystemet- hur detta är uppbyggt, hur det fungerar, detta främst översiktligt då hela kursen är 7,5 hp vilket gör att man inte riktigt fördjupar sig utan läser om området mer översiktligt. Därefter hoppade jag på tåget som tog mig till Skåne, det var nämligen dags för SACO-mässan i Malmö denna vecka.

Studentrekryteringsuppdraget är verkligen en möjlighet för mig som student att pausa studierna lite och komma iväg, detta oavsett om det rör sig om en mässa eller en nyfiken skugga.

För du som läser vet väl att du kan skicka in en intresseanmälan på SLU:s hemsida? För att därefter bli uppringd utav en av oss studentrekryterare där vi bestämmer ett datum som passar för ett besök på campus. Denna intresseanmälan ges även av andra program, så kika in på Skugga en student för att välja ut vilket program du vill skugga för en dag!

Väl i Malmö träffade vi många trevliga gymnasieelever med frågor rörande samtliga program som SLU erbjuder. Därefter bestämde jag mig för att förlänga min vistelse i hemstaden i Skåne. Detta följt med intensivt pluggande av jägarexamens teorin som avläggs nu under tisdagen, den 12 december (håll tummarna).

Kommande vecka är även den fullspäckad med föreläsningar, ett typiskt veckoschema kan se ut på följande sätt:
Måndag
9.15-11.00 Föreläsning om Cirkulationen
11.15-12.00 Övning med hjärtmodell
13.15-15.00 Demonstration med anatomin av brösthålans organ
Följt av egen inläsning
Tisdag
9.15-10.00 Övning i histologi del 1 (vävnadstyper)
10.15-12.00 Föreläsning om respiration
13.15-15.00 Föreläsning kombinerat med demonstration om Anatomi och digestionsorgan
Onsdag
9.15-11.00 Föreläsning om histologi, digestionsorgan och reproduktionsorgan
11.15-12.00 Föreläsning om digestion del 1.
Torsdag
9.15-11.00 Föreläsning om digestion del 2
11.15-12.00 Histologin i njuren
13.15-15.00 Njurfysiologi
Fredag
10.15-12.00 Föreläsning om växtätardigestion
Följt av egen inläsning

 

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Vad är det som gör kaffe så gott?

När jag låg i sängen i gårkväll låg jag och tänkte på hur gärna jag ville somna, endast för att få vakna upp igen för att brygga kaffe. Då jag gått och blivit med kaffekvarn är det som en helt ny värld av aromer har öppnats upp för mitt lukt- och smaksinne. Efter avslutad tenta i växtfysiologi började jag också fundera på vad egentligen det är i kaffe som gör det så gott?
Det är terpener, en form av sekundär metabolit som bildas utöver de primära. De sekundära metaboliterna är ämnen som inte är nödvändiga för växtens överlevnad, men som kan underlätta spridningen inom en art alt avskräcka herbivorer.  De sekundära metaboliterna delas i sin tur in i undergrupperingar, en undergrupp kallas terpener (samling kolvätekedjor) som bildar eteriska oljor. Sekundär metabolism bidrar till alla skillnader vi uppfattar mellan växter: tex varför kaffebönor, krusbär och jordgubbar smakar olika. I kaffebönans falla kommer den ljuvliga doften från furfurylmerkaptan, detta ämne uppfattas dessutom olika beroende på koncentrationen.
Effekterna av koffein kommer från alkalodier, ytterligare en undergrupp inom sekundära metaboliter. Alkaloiderna är istället den påtagliga fysiologiska effekten som koffeinet har på oss människor.
Vad man får i livsmedelsprogrammet
Därefter finns det olika typer av bönor, följt av olika rostningsgrader, olika bryggningsmetoder- temperatur på vattnet, dragningstiden, malningen av kaffet. Alla dessa komponenter gör att vi kan uppleva kaffet på olika sätt, vilket gör det till ett så fascinerande livsmedel eller skall jag säga drog (Tips: läs mer om alkaloider).  Vad som egentligen gör kaffet så gott är de olika kemiska föreningarna, detta är något som vi livsmedelsagronomer får läsa om, i kurser liksom växtfysiologi. Hur vi sedan uppfattar molekyler, liksom terpener får vi lära oss mer om i kurser som Cellbiologi och Biokemi som ges redan under första året i Livsmedel.
Kaffeböns-test
Detta leder mig till söndag morgon, vilken kaffetyp och byggmetod tycker jag bäst om? Nördig som jag är har jag därför inskaffat olika typer av märken, rost från matbutiken, för att hitta min favorit Arabica-kaffeböna. De 4 mörkrostade kandidaterna denna månaden är därför:
1. Ekologiska kaffebönor, Garant, från Colombia; Jämförspris 124 kr/kg
2. Årets Julkaffe 2017 Zoégas Selected, från Rwanda; Jämförspris (?)
3. Hazienda, Zoégas Organic, från Östafrika, Central- och Sydamerika; Jämförspris144 kr/kg
4. REKO, Arvid Nordqvist Selection, från Centralamerika, Östafrika, Asien och Nicaragua; Jämförspris 128 kr/kg
Nu till min mer filosofiska reflektion över kaffebönorna. Hitintills har jag hunnit smaka Garants eko-böna, malt bönorna till storlek motsvarande hälften florsocker/strösocker- Koncentrerad bryggd i kaffekokare, men också i press. Beskrivs som mjukt, harmoniskt med toner av sträv kakao.  Kaffe med mycket arom, karamellton men ändå rätt så mörk, relativt låg syra. Den växer, men är ingen solklar vinnare. Helt rekå-vardagskaffe för låg peng, främst köpt för den snygga designens skull.
Haizienda från Zoegas var min första kaffeböna som jag malde, därför har jag en förkärlek för just denna. Fyllig, rund, med smak av mörka druvor. Vid tentaplugg eller perioder av idétorka köps denna för att väcka sinnena till liv, då den är relativt lekfull. Designmässigt stilfull och attraktiv förpackning.
Väntar med spänning att få smaka Julkaffet och REKO.

Söndagsmorgonens aktivitet- brygga kaffe, smaka av, brygga mer!

 

Publicerat i Livsmedel | Lämna en kommentar

Ny kurs- Djurfysiologi

På måndag börjar vi en ny kurs i Djurfysiologi. Enligt kurshemsidan kommer den att innehålla nedanstående mål:

Kursen behandlar basal anatomi och fysiologi för de vanligaste husdjuren vilket ger nödvändiga grundkunskaper för förståelsen av hur det friska djuret fungerar.
Efter genomgången kurs skall studenten kunna:
– översiktligt beskriva husdjurens grundläggande anatomiska byggnad
– beskriva vävnaders och organs struktur och funktion
– redogöra för hur organ och reglersystem samverkar under olika betingelser

Däremot missade jag Uppropet och introduktionen till kursen, liksom första förelsningen som handlade om hela djurets funktion. Då jag var allt för slut ikväll för att gå på Funkisfesten som kåren höll ikväll för kårfunktionärer, är det nu läggdags för mig! Klockan har inte ens hunnit slå 19.30 men kombinationen av en krävande vecka och tidiga mornar gör mig trött!

 

Publicerat i Kurser, föreläsningar och annat skolrelaterat | Lämna en kommentar

IKEA sittning och SACO-mässa

Nu är veckan äntligen till sin ända, nu sjunker jag istället långt  ner i soffan. Veckan som gick har minst sagt varit hektisk för mig med tenta under onsdagen, följt av inlämning av ansökan till utlandsstudier. Utöver detta har jag ätit  årets första julbord (+lekt) på IKEA med Mark och växt, lustigt nog gjorde vi det hela till en finsittning, sjöng snapsvisor och allmänt studentikosa! Det är ett härligt gäng dem där Mark/Växt-agronomerna som jag spenderar lite av min fritid med.  Dagen efter var det dags för den där Saco-mässan, utbildningsmässa för gymnasieelever, där jag fick svara på många frågor om SLU som skola, utbildningarna som vi erbjuder och hur det egentligen är att läsa till Livsmedelsagronom. Då slog det mig att jag kanske skall ta och svara på de frågorna även för er som inte var i Stockholm mellan den 29 november-1 december på mässan.
Jag var med på mässan under 2 dagar, dvs Torsdagen och Fredagen där skolan stod för transport till Stockholm och tillbaka samt lunch för oss studentrekryterare. Hur lyxigt som helst att gå på SLU med andra ord, där personalen värnar om sina studenter och deras insikter, uppfattning om SLU som universitet.
Idag, Fredag, kom jag därför hem för att sjunka direkt ner i soffan, slutsatsen över den gångna veckan, det är tungt att vara student med ledig tid avsatt för att läsa in till tentan en vecka innan det är dags och sittningar mitt i veckan.
Shoutout till Mark/Växt-Agronomen Elin som även hon skriver om livet som student på SLU!

Biggest Shoutout till Mark/Växt-Agronomen Elin, som är en grym individ på alla sätt och vis! Kika gärna in på hennes blogg, http://blogg.slu.se/agronom-mark-vaxt/

 

Publicerat i Studentlivet | Lämna en kommentar

SACO-mässa Stockholm

Tentan är nu avklarad, nu drar jag istället iväg på SACO-mässa under 2 dagar.  Därefter är det därför dags att istället lägga fokus på utlandsstudie-ansökan, samt jägarexamen som vi snart har uppskrivning (prov) på!
Med andra ord gäller det att maxa tillvaron de närmaste veckorna för att hinna med mitt fulla schema!
Over and out

Station Älvsjö, påväg till mässhallen

Studentrekryterare Elin från Mark/växt-agronom stannar upp för att beundra omgivningen

Taggade tjejer från SLU:s många utbildningar , väntandes på gymnasieelever! #coolakidsenSLU

 

Publicerat i Kurser, föreläsningar och annat skolrelaterat, Okategoriserade | Lämna en kommentar

Tenta-stress

Nu har helgen också gått, helt plötsligt var jag en dag närmare tentan. Dagarna har fortsatt med plugg dag in och dag ut, en ny lussebullsdeg blev satt. Den stora anledningen till att jag kunnat fokusera så mycket på plugget denna helg bygger på att mina fötter gått och fått en allergisk reaktion som nu utvecklats till en infektion,  ett besök till vårdcentralen senare sitter jag därför här igen, framför datorn, med kaffet på värme.
Idag är planen att få undan lite tvätt här hemma och ha en plugg-dejt med min kursare Agnes.  Mycket mer står faktiskt inte på agendan för idag, istället blir det en mysdag med Lana Del Rey i högtalarna och mystofflorna på. Återkommer när jag har roligare aktiviteter för mig än tentaplugg.
Over and out

Min kursare Agnes och jag undersöker växter vars hormonbalanser är rubbade. Detta under kursen växtfysiologi.

 

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Tenta-tider

Nu är det snart dags för tentan, kaffekokaren står ständigt på, magen är mättad med Lussekatter och mystofflorna är på!
Jag älskar kontrasterna som kommer med att plugga på Universitet, ena veckan är det laborationer, andra föreläsningar och tredje endast hemmaplugg. 
Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

En helt vanlig dag

Nu gäller det, vi har i princip inläsning hela veckan för att vara redo inför tentan som ligger den 29 november. Som vanligt har jag dock fyllt upp min vardag med både plugg, men även med arbete.  Veckan inleddes med en föreläsning om ”Nya grödor mot svält” där vi pratade en hel del om de metoder som finns för att genmanipulera växter till vår fördel, både när det kommer till föda, men också hur man med hjälp av transgena växter ”naturligt” kan sätta in gener som gör dem mindre attraktiva hos skadedjur. Högst aktuell och spännande föreläsning som väckte en del frågor rörande transgena växter och den allmänna synen.
För att fånga ”the essence” av dagen så började den 9.30 med ett hopp ur sängen, för att till min förvåning mötas av ett vitt Uppsala. Troget hoppade jag dock upp på min stålhingst som stod kedjad vid husväggen, för att bege mig ut till Ultunas fagra ängder, där en sal med frostbitna andra studenter satt och väntade på föreläsaren Eva. Väl framme, lite smått svettig och glad satt föreläsningen igång! Kl 12.05 var det sedan dags för lunch där ett möte med insparksgruppen, även kallad Småttingkommiten, stod på schemat. Det är ganska vanligt med lunch-möten med utskotten man är med i för att bestämma kommande event eller större händelser. Detta möte handlade främst om vilken mat som skulle lagas till lördagens VK-middag, en middag med veterinärer, Ulsare och Teknologer.
Därefter var det dags att bege sig till skolans bibliotek för tentaplugg, varvat med fikapaus med Mark & växt-gänget. Kl 17.13 bestämde jag mig för att inte gå till kårmötet, som skulle hållas 17.30. Istället packade jag ihop mina saker och fick syn på Bella, en tjej som jag lärde känna på spexet under mitt första år på Ultuna.  Vi bestämde oss för att cykla tillbaka till stan med största försiktighet på de hala vägarna. Väl hemkommen kokade jag upp lite te, lagade lussebullar och fortsatte att läsa in det sista i kapitlet som jag inte hann avsluta i skolan.  Sen tittade jag på klockan 23.32 och insåg att det nog var läggdags för mig. Det har varit en bra dag, intressant föreläsning, ett lunchmöte med SMK och de sociala kontakter som jag skapat under min tid här på Ultuna, gör att jag trivs så bra på SLU!

En effektiv paus mitt i plugget är alltid bra, om man är livsmedelsagronom tar man tillfället i akt och lagar upp Lussekatter till kursare

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

V. 46

Ny vecka, med nya föreläsningar och nytt material. Denna vecka kommer vi att avsluta Hormonal Activity- Växthormon på olika plantor, samt skriva klart det sista på labbrapporten. Därefter kommer en ny laboration, Water Relations där vi skall mäta vattenpotentialen, osmotiska potentialen, tryck potensialen i potatis. Denna veckan är bortsett från laborationerna, ganska lugn. Vi har 2 föreläsningar till denna veckan, sedan har vi fått tid till att skriva klart rapporterna och förbereda oss inför kommande tenta i växtfysiologi. Det har med andra ord varit en ganska kort kurs på 7,5 hp, som gått otroligt snabbt.
Något annat som gått väldigt snabbt är skiftningen från höst till vinter. Denna veckan inleddes med frost på mark och fönsterrutor, det dröjer väl inte länge förrän juldekorationerna åker upp och Lussebulles-bakandet tar vid.

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

NY KURS

Mycket har hänt sedan sist jag skrev men för att sammanfatta lite kort skolmässigt: tentan i Genetik och Immunologi skriven och rättad. Börjat ny kurs som heter Växtfysiologi som läses tillsammans med Biologi och miljövetenskap. Målet med denna kurs beskrivs som att;
Ger en förståelse av växten som livsform, inte bara ur mänskligt nyttoperspektiv, utan sett från växtens egna livsmål.
– förstå och kunna beskriva växtens organ, celler och vävnader; fotosyntesen; upptag, transport och användning av vatten och mineraler; tillväxt och utveckling; skydd mot abiotisk och biotisk stress
– redogöra för hur variationerna i växternas form, utvecklingsförlopp, fotosyntes och ämnesomsättning är anpassningar till olika livsbetingelser
– utvärdera de fysiologiska egenskapernas betydelse vid människans olika användningar av växterna 
(SLU, Kursplan; Mål URL: https://www.slu.se/utbildning/program-kurser/kurser/?sprak=sv&anmkod=20006.1718)
Det skall bli roligt att få börja läsa lite mer litteratur i kommande kurser och inte endast den grundläggande kemin. I denna kurs ser jag främst fram emot resultatet på labotationen som löper under hela kursen. Laborationen handlar i detta fall om att klassificera olika tillväxt hormon hos givna frön –>växter.

 

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar