Regn och mer regn

Efter ytterliggare en tung skolvecka drar jag nu på äventyr till Toronto för en weekend med några andra  utbytesstudenter. Det är första helgen på längre som inte är fylld med skoluppgifter och andra måsten. Som jag tidigare skrivit så är det väldigt intensivt att plugga här och upplägget skiljer sig markant från det man är van vid på Ultuna. Varje vecka har jag 2 labbrapporter som skall skrivas, en i Food processing och en i Food Microbiology. Sen har jag en veckosammanfattning av föreläsningar i Food Microbiology och en case study för att applicera kunskapen. Utöver det har jag ett grupparbete i Food product Development, där vi utformar en produkt samtidigt som vi lämnar dokumenterar processen och genomför marknadsundersökningar. Föreläsningarna är utformade på liknande sätt som hemma i Sverige med powerpoint, där föreläsaren går igenom innehållet som man sedan antecknar. För att komma bort lite från campus händer det därför att jag tillsammans andra utbytesstudenter letar upp något mysigt cafe.
Snart är det dags för final exams, i slutet av November kommer jag att vara som mest stressad över allt som skall göras. Tills dess är det att bita ihop, få ordning på uppgifterna som skall lämnas in och skriva sitt bästa på ytterliggare en midterm. Hoppas, hoppas att det går vägen.
Bortsett från alla måsten i skolan har vi lyckats klämma in lite Halloween partajande och karvande, vilket har höjt mysfaktorn något otroligt.

 

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

En vanlig onsdag på UoGuelph

Klockan 8 ringer mobilen och jag sträcker mig efter mobilen så kvickt som möjligen går för att inte väcka min australienska room-mate som sover 2 m bort.  Värmen i duschen är precis över minimum och det tar inte mer än 5 minuter innan jag hackar tänder och tvingas klä på mig för att inte frysa. Därefter äter jag dagens viktigaste mål, nämligen frukost! En högst okomplicerad blandning av havregryn och sojamjölk i en kaffemugg  brukar räcka för att starta dagen, därefter är det dags att slänga ihop lunchen i en brunpapperspåse som åker med i ryggsäcken under dagen.
Vägen till skolan är kort men intensiv. Det kan liknas lite vid ett tunnelbanesystem i en storstad där alla studenter avslutar sina lektioner samtidigt, det gäller därför allt som oftast att stirra ner i marken och gå med bestämda steg för att inte krocka med någon. Väl framme i lektionssalen har jag etablerat ett kompisgäng som jag sitter med under föreläsningarna.
Under onsdagarna har jag generellt sett inte så jättemånga lektioner att skryta om. Dagen börjar  därför ganska lugnt med Food Microbiology, följt av Food Processing.  Klockan 11.20 är jag klar med dagens föreläsningar och då brukar jag oftast möta upp andra utbytesstudenter i biblioteket för att skriva en av alla tusen uppgifter vi har fått under terminen. Just denna onsdagen filar jag lite extra på labbrapporten om Listeria monocytogenes i ready-to-eat foods som har deadline på fredag. Därefter fortsätter jag med med läxan i matte, aka Food Processing där jag räknar på hur länge jag måste värmebehandla ett specifikt livsmedel, för att effektivt avdöda mikroorganismer med en log cykel, för att försäkra mig om att livsmedlet är säkert för konsumenterna.
När klockan sen börjar närma sig 17, vilket den oftast gör alldeles för snabbt, packar jag ihop mina saker för att hinna med ett Zumba pass med andra utbytesstudenter. Just ikväll skall jag och tre andra tjejer käka på skolans pub. Många av oss är väldigt stressade just nu efter midterms för att hinna med alla inlämningsuppgifter. Det var allt för en typisk onsdag på University of Guelph.

En laboration i Food Processing där vi undersöker hur lång tid gelatinisering i en potatis tar, för att sedan motivera hur denna kunskap kan appliceras i industrin.

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Take me back to Algonquin Provincial Park

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Midterms och Fear Farm

Värst vad tiden verkar gå fort!
För en vecka sedan hade v i ”mid-terms”, vilket kan liknas vid deltentor när man har kommit halvägs genom kurserna. Att säga att det var utmattande för min del är en underdrift, jag höll på att gå under av stress, ångest och rädsla över vad som skulle kunna komma på testen. Men lyckligtvis för mig lyckades jag uppenbarligen skiva ned vad som skulle skrivas ned på de korta 50 minuterna som vi hade proven på. Aldrig tidigare har jag skrivit ett prov med den tidspressen, pennorna nästintill glödde och händerna krampade. Nu gäller det att hitta tillbaka lite till vardagen i kanadensiska skolan innan inlämningarna staplas på hög.
En reflektion jag kan dra efter min korta tid här är att jag verkligen älskar, och då menar jag ÄLSKAR SLU. Vårt lilla söta universitet Ultuna är det bästa universitet man kan tänkas hamna på. Upplägget att bara läsa en kurs åt gången uppskattas verkligen av mig, liksom den nära kontakten med föreläsarna. Student kåren är även något jag insett att jag uppskattat väldigt mycket med alla härliga människor som hänger där.
Bortsett från plugget hänger jag mycket med andra utbytesstudenter under helger och kvällar. Många av oss bor på campus, vilket gör det lätt att umgås när man inte har lektioner eller något att läsa in. Under veckodagarna händer det att vi lagar mat tillsammans. Men mest går den tiden åt till att planera resor som vi skall ta under kommande helger. Ibland när vardagen är för tråkig besöker vi lokala restauranger för allmänt gött snack och häng.  Under helgerna tittar vi på matcher i  rugby och amerikanska football. Det händer också att vi besöker farmers market, går och handlar mat tillsammans eller utforskar närområdet.
Under helgen som gick hyrde vi en bil för att åka till Kitchener-Waterloo för att gå på Fear Farm som kan liknas vid en mindre nöjespark med 6 olika haunted-house toures och en corn maze, där man betalar för att skådespelare klär ut sig och skrämmer skiten ur en. Det är inte en underdrift att säga att mitt hjärtat höll på att hoppa ut när vi blev jagade med en motorsåg i ett majsfält eller när blodiga clowner skriker i ens öra efter att ha hoppat ut framför en. Generellt känns det som om hösten  här bara är en ursäkt för invånarna att  pynta sina hem med skelett, pumpor och spindelväv för att fira Halloween. Innerst inne önskar jag nog att vi i Sverige också gick all in för hösten på samma sätt. Däremot behöver vi inte ta efter Kanada när det kommer till att smaksätta all mat med ”pumpin spice”.  Det var allt för denna uppdatering, nu skall jag sjunka ner i min hög med uppgifter eller läxor inför kommande vecka.

 

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Algonquin Provincial Park

Temperaturen har nu sjunkit ordentligt och det känns i luften att det är oktobermånad. Löven har också börjat skrifta i färg från gröna till gula, orangea och röda. Helgen som gick, spenderades därför genom att titta på lönnskog med vacker vy i Algonquin Provincial Park. Vilket är en av de äldsta provinsparkerna i Ontario, som ligger 4 timmar norr om Guelph.
Äventyret började redan efter sista lektionen på torsdagen, då jag och 8 andra utbytesstudenter hämtade upp hyrbilarna som skulle ta oss från Guelph till Algonquin. Det var fantastiskt att se naturen bara genom bilfönstret, med majs på fälten och pumpor som dekorerade de flesta verandor. Antalet vackra sjöar och kuperade skogspartier var obegripligt, liksom andelen Tim Hortons cafe, vilket är den kanadensiska motsvarigheten till Espresso House i Sverige.
När vi väl kom fram till stugan som vi hyrt under helgen var det mörkt, kallt och blött utomhus. Utrustade med 4 värmeelement, kämpade vi med att försöka få upp temperaturen i stugan.  Morgonen därpå var mina tår som isbitar, då jag inte förutsett vilken temperaturskillnad det skulle vara från Guelph. Med gröt, ägg och rostade mackor i magarna gav vi oss sedan iväg till parken för att påbörja helgens vandring. Vyerna vi fick se under helgen gav mig rysningar, aldrig kunde jag förutsett att naturen kunde vara så vacker. Under kvällarna lagade vi fantastiskt god mat och under dagarna skrattade vi oss alla lyckliga över att få kunna se sådan vacker natur. Det var med andra ord en väldigt, väldigt bra helg. Sedan var det dags att återvända till Guelph och studierna där labbrapporter väntade. 

 

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Tredje skolveckan

Jag kan inte förstå att jag redan är inne på tredje skolveckan. Helgen gick åt att partaja med hela universitetet. Det var nämligen dags för den årliga Homecoming, där äldre studenter bjuds in för att titta på fotball och festa loss. Det började redan i slutet av förra veckan då en av utbytesstudenterna fyllde år, vilket ledde till utgång under hela helgen.
Bortsett från helgens festligheter är allt bra. Föreläsningarna under måndagen rullade på snabbt. Morgonens föreläsning i mikrobiologi handlade om hur redox-reaktioner, vattenaktivitet påverkar mikrobielltillväxt. Mycket av vilket jag kände igen sen tidigare föreläsningar från SLU, vilket var skönt. Likt livsmedelsprogrammet i Sverige bygger Food Science studenters kunskap på UofG på kemin under första året, något som ofta refereras till som Killer chem. Efter mikrobiologin var det dags för en föreläsning i Food Processing, vilket är en kurs som förklarar hur olika livsmedel tillverkas. Just idag handlade föreläsningen om unit operation concept, vilket listar och numrerar ordningen av processer bakom en produkt. Intressant, kortfattat och en ganska självklar kurs just nu.

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Andra skolveckan

Kanada är fantastiskt, naturen, människorna och mentaliteten här är helt underbar. Första veckan i skolan rullade på ganska snabbt, den andra likaså och jag kan se hur de kommande månaderna kommer att försvinna snabbt. Helgen som gick åkte jag tillsammans med andra utbytesstudenter till Bruce Peninsula National Park, igen. På vägen dit kunde man se majsfält efter majsfält, gårdar och lantbruk som vart i full gång med skörden. När vi väl kom fram till stugorna vi hyrt för natten hoppade vi i plurret, för att sedan äta burgare på ett strandhak. Aldrig trodde jag att Kanada kunde erbjuda en fortsättning på sommaren, med turkost vatten och varma dagar!
Väl tillbaka i skolan på måndag var det dags för föreläsningar och laborationer. Det känns som att allting äntligen börjat falla på plats när det kommer till plugg och socialt umgänge, vilket är väldigt skönt. Utöver skolarbete finns det sedan väldigt många olika klubbar, eller organisationer man kan gå med i. Jag funderar själv att gå med i ”The Wildlife club” för att få göra exkursioner under terminen.
Det finns många likheter mellan Guelph och Ultunas upplägg vad gäller studentorganisationer. Jag har redan hittat motsvarigheten till Biolivsrådet på Ultuna, här kallas det istället för Food Science Club. Varje tisdag bjuds det där på pizza och gratis pennor till studenter som läser livsmedelsrelaterade program. Upplägget av föreläsningar och labbar imitt program är till största del detsamma, bortsett från det faktum att en föreläsning endast varar i 50 min. Alla studenter väljer själva vilka kurser de vill läsa och pysslar sedan ihop ett schema som är skräddarsytt för just dem. Mitt schema är inte alltid optimalt, då jag måste springa från ena sidan av campus till den andra på endast 10 minuter för vissa kurser. Denna transportsträcka kan liknas vid rush hour, då alla studenter släpps samtidigt från sina föreläsningar för att hinna till den andra. Föreläsarna är professorer vid universitetet och har för det mesta undervisat på samma sätt de senaste 40 åren, med mindre ändringar i uppgifter och upplägg under kursen. Detta gör att många av mina medstudenter redan har anteckningar från tidigare år, vilket lett till att deltagandet på föreläsningarna minskade kraftigt från första till andra veckan. Staden Guelph i sig, är väldigt liten och livnäras främst av studenternas kaffe- och alkoholkonsumtion. Om man vill gå ut under torsdagskvällarna tar man därför bussen in till Guelph för att dansa loss till gamla favoriter eller dricka en öl.

Mitt schema för kommande termin

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Första skolveckan

Insparken för alla internationella studenter och förstaårselever är nu slut och det är dags att dra igång med skolan på riktigt. Helgen som gick spenderas däremot på Niagara Fallen som ligger ca 1,5h bort från campus med buss. Under insparksveckorna hade nämligen nästintill alla internationella studenter gått och köpt biljetter dit för att beundra de vackra fallen och efter att ha varit där kan jag säga att det var fantastiskt! 
Under söndagskvällen var jag sedan tvungen att sätta igång och skriva på första inlämningsuppgiften. Arbetsbördan är mycket större här då man läser flera kurser samtidigt.  Tre av kurserna som jag läser kräver labbrapporter, inlämningar, midterms, kapitelsammanfattningar och sluttentor, vilket skiljer sig väldigt mycket från SLU:s upplägg. Änsålänge föredrar jag fortfarande SLU:s upplägg, men jag har accepterat att jag får bita i det sura äpplet och göra mitt bästa för att lyckas med alla labbrapporter själv. Jag ser på de kommande 3 månaderna som en tid med intensivt plugg, mer intensiva helger med exkursioner och sena kvällar. En reflektion som jag redan nu dragit är att tiden som studentutbytesstudent kommer att vara överväldigande, intensiv och mycket lärorik.
Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Welcome to University of Guelph!

Sommaren har nu officiellt tagit slut och skolan har börjat på nytt! Men för mig ser vardagen annorlunda ut den här terminen, det är nämligen så att jag skall läsa en termin vid University of Guelph, i Kanada. Jag tog därför mitt pickpack i slutet av augustimånad och flög till mitt nya hem för en termin och visst har jag haft fullt upp sen dess!
Från första morgonen har sedan START international haft evenemang, dagar som kvällar, för alla utbytesstudenter som kommit till Guelph. Det har varit introduktionsmöten, träffar för utbytesstudenter, gratis frukostar, kuponger och rundvisningar på campus och med andra ord en väldigt intensiv period. Under helgen som gick flyttade även förstaårseleverna in, vilket är ett stort event. Däremot bestämde jag och mina rumskamrater redan andra morgonen i korridoren att vi skulle ta tillfället i akt och åka några timmar bort till Bruce Peninsulas National Park. Sagt och gjort gick vi först och köpte ett tält på en secondhandbutik för §10, motsvarande ungefär 70 kr för att ta med oss ut i nationalparken under helgen!
Efter helgen var det sedan dags för Orientationweek, vilket jag skulle säga är motsvarigheten till insparksveckorna på SLU, bortsett från att man får massa plastflaskor och kylskåpsmaneter gratis. Även här var det event efter event, med allt från ansiktsmålning till matcher med Amerikansk football. Undervisningen drar sedan först igång på torsdag förmiddag med introduktion i kurserna Food Processing I, Food Chemistry, Food Microbiology och Food product Development I. Att döma från mitt schema kommer jag att ha fullt upp denna terminen med alla kurser  och exkursioner till nationalparker här i Kanada. Känslan just nu är för övrigt otrolig, allting är nytt, spännande och inte alls som hemma i Sverige.

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Sommar, sommar, sommar

Nu är det sommar, nu är det sol, nu är det koskit i hagen, och lilla fröken sitter på en stol har fullt med kakor uti magen! 
Ännu ett läsår har gått till sin ända, tentan hade jag den 25 maj och den senaste veckan har gått åt att opponera, skriva presentationer och förbereda sig mentalt för vad som väntar inför sommaren. Många åker hem precis efter tentan, så det gäller att passa på att hänga lite extra på kvällarna. Jag har även lyckats få in lite extrajobb, som gjort mig helt slut i benen (stengolv och nedgångna gympaskor  är inte en bra kombo). Min plan inför sommaren är istället att hänga kvar i Uppsala, iallafall ett tag till. Detta på grund av sommarkursen Floristik och Entomologi, med Agronom- Mark/växt ettor, som jag sett fram emot alldeles för länge!

 

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar