Om jag sökt till Livsmedelsagronom idag

Om jag hade sökt till Livsmedelsagronom programmet idag så hade jag försökt att ytterligare skräddarsy min utbildning. Jag hade då valt att läsa till Mark- och växtkurser, som hade gjort att  jag fått en bredare kompetens inom växtförädling och hur växtförädlingen i sin tur påverkar kvaliteten hos den färdiga livsmedelsprodukten.

Hur skulle jag då valt att lägga upp det hela? Jag har kikat lite på ramschemat för de båda programmet och konstaterade att de första kurserna i både Livmedel och  mark/växt innefattar en grundkurs med vald inriktning (Mark/växt alt Livmedel) , följt av Grundläggande kemi I/II. Vad som därefter skiljer de båda programmen år är att  Livsmedelsagronomerna efter denna går vidare med att läsa Biokemi, Cellbiologi och Mikrobiologi som lägger grunden för vidare kurser i programmet. Mark och växt-agronomerna läser istället organismvärlden, Ekologi och Fältkurs i växtproduktion. Därefter finns det inte mycket av kurserna som kan tänkas överlappa, programmen är helt olika i den bemärkelsen. Med andra ord hade det varit svårt att läsa flera kurser parallellt, iallafall för min del.  Men under mina fortsatta studier på SLU planerar jag nog att läsa till några  Mark/växt-kurser för att bredda min kompetens.

Jag hade även valt att läsa agronompraktik I och II under tidigare somrar för att skrapa ihop ytterliggare 15hp. Jag hade även valt att söka stipendier tidigare under mina studier för att inte förlita mig på CSN bidrag fullständigt.  Detta är läxor man lär sig längs studiernas gång, men det är inte försent än. Jag har fortfarande många år kvar på programmet för att förverkliga mina drömmar!

Publicerat i Min vardag | Lämna en kommentar

Sista chansen att söka utlandsstudier

Du har väl skickat in din ansökan inför utlandsstudier hösten-19? Visste du att SLU har utbyte med länder som: Australien, Österrrike, Belgien, Kanada, Chile, Kina, Tjeckien, Danmark, Finland, Frankrike, Tyskland, Ungern, Island, Italien, Japan, Litauen, Nederländerna, Polen, Norge, Nya Zeeland, Portugal, Slovenien, Spanien, Taiwan, Uganda och USA?
Ta chansen och sök!

University of Guelph, Kanada ht-18

Publicerat i Min vardag | Lämna en kommentar

Dags att söka utlandsstudier

Det är dags att söka till utomlandsstudier inför hösten 2019.  Jag kommer ihåg hela processen som om det vore igår, funderingarna kring vilket universitet jag skulle välja  och vilka kurser jag skulle söka.  Till dig som skall söka nu till vintern råder jag till att kolla på universiteten utifrån vilket program du läser. Anledningen till att jag valde University of Guelph i Kanada var för att jag aldrig tidigare varit på den kontinenten och för att jag hört om deras fantastiska natur.  Att jag sedan hamnade på just UofGuelph var till största del för att det låg nära Toronto, Algonquin National park,  Bruce Peninsula National Park, Niagarafallen och   Detroit som jag hade planer på att besöka.
En annan anledning till att det blev just UofGuelph var för att de hade Agriculture och Food Science klasser som lät intressanta och som jag ville ta. Dessa kurser var bland annat Food Processing, Food Microbiology och Food Product Development.
Universitetet i sig ligger i en liten stad som heter Guelph, där det utgör en stor del av staden.  I downtown Guelph  ligger sedan  några restauranger och utgångsställen där studenterna släpper loss på torsdagskvällarna. Mestadelen av tiden spenderas däremot på campus som är gigantiskt stort. Många av förstaårseleverna bor på campus i såkallade residences, det finns East Residence, East Townhouses, South Res, West och North. Själv bor jag i East Residence, International House där jag delar rum med en annan utbytesstudent. Tillsammans med 8 andra utbytesstudenter delar vi på kök  och badrum. För mig som aldrig tidigare bott tillsammans med så många är det lite kaosartat. Därför råder jag dig som behöver lite ordning och reda till att välja ett boende som inte rymmer fullt så många.  Många av de som jag umgås med bor istället i West Residence som är på andra sidan campus. Där bor man istället 3 personer och man delar kök och badrum. Kostnaden för detta är lite högre men jag kan tänka mig att det lönar sig i slutänden då man får mer privacy.
Universitetet i sig är som jag tidigare nämnde väldigt stort och rymmer därför många elever, det är till skillnad från SLU inte så att man lätt känner igen folk i korridorerna. Arbetsupplägget och skoluppgifternas utformning skiljer sig också en hel del från det man är van vid på SLU. Här läser man istället alla kurser parallellt och i mina kurser har jag inlämningar i form av sammanfattningar, laborationsrapporter, räkneuppgifter och grupparbete varje vecka. Det krävs därför av en att man är stresstålig och klarar av att ha många bollar i luften samtidigt. Samt att man klarar av att hänga med i språket för att få rätt på alla nya begrepp som nu är på engelska istället. Det jag däremot har lärt mig under mig tid borta är att sortera uppgifter utifrån hur viktiga de är, nya begrepp och uttryck och lite mer om vad det innebär att läsa på universitet i Kanada. Till dig som funderar på att söka säger jag SÖK, det är en fantastisk upplevelse att komma ut i världen och se hur andra lärosäten fungerar! Dessutom är det fantastiskt att komma ut på äventyr och upptäcka närområdena i en ny stad. Så passa på att sök innan det är försent, du kan alltid bestämma dig senare och fundera på om detta är något du verkligen vill!
Det var allt jag hade att komma med för denna gång, lycka till med sökandet till utlandsstudier!

East residence där jag bor

Hur det kan vara att leva med en annan människa i samma rum

Publicerat i Min vardag | Lämna en kommentar

Regn och mer regn

Efter ytterliggare en tung skolvecka drar jag nu på äventyr till Toronto för en weekend med några andra  utbytesstudenter. Det är första helgen på längre som inte är fylld med skoluppgifter och andra måsten. Som jag tidigare skrivit så är det väldigt intensivt att plugga här och upplägget skiljer sig markant från det man är van vid på Ultuna. Varje vecka har jag 2 labbrapporter som skall skrivas, en i Food processing och en i Food Microbiology. Sen har jag en veckosammanfattning av föreläsningar i Food Microbiology och en case study för att applicera kunskapen. Utöver det har jag ett grupparbete i Food product Development, där vi utformar en produkt samtidigt som vi lämnar dokumenterar processen och genomför marknadsundersökningar. Föreläsningarna är utformade på liknande sätt som hemma i Sverige med powerpoint, där föreläsaren går igenom innehållet som man sedan antecknar. För att komma bort lite från campus händer det därför att jag tillsammans andra utbytesstudenter letar upp något mysigt cafe.
Snart är det dags för final exams, i slutet av November kommer jag att vara som mest stressad över allt som skall göras. Tills dess är det att bita ihop, få ordning på uppgifterna som skall lämnas in och skriva sitt bästa på ytterliggare en midterm. Hoppas, hoppas att det går vägen.
Bortsett från alla måsten i skolan har vi lyckats klämma in lite Halloween partajande och karvande, vilket har höjt mysfaktorn något otroligt.

 

Publicerat i Min vardag | Lämna en kommentar

En vanlig onsdag på UoGuelph

Klockan 8 ringer mobilen och jag sträcker mig efter mobilen så kvickt som möjligen går för att inte väcka min australienska room-mate som sover 2 m bort.  Värmen i duschen är precis över minimum och det tar inte mer än 5 minuter innan jag hackar tänder och tvingas klä på mig för att inte frysa. Därefter äter jag dagens viktigaste mål, nämligen frukost! En högst okomplicerad blandning av havregryn och sojamjölk i en kaffemugg  brukar räcka för att starta dagen, därefter är det dags att slänga ihop lunchen i en brunpapperspåse som åker med i ryggsäcken under dagen.
Vägen till skolan är kort men intensiv. Det kan liknas lite vid ett tunnelbanesystem i en storstad där alla studenter avslutar sina lektioner samtidigt, det gäller därför allt som oftast att stirra ner i marken och gå med bestämda steg för att inte krocka med någon. Väl framme i lektionssalen har jag etablerat ett kompisgäng som jag sitter med under föreläsningarna.
Under onsdagarna har jag generellt sett inte så jättemånga lektioner att skryta om. Dagen börjar  därför ganska lugnt med Food Microbiology, följt av Food Processing.  Klockan 11.20 är jag klar med dagens föreläsningar och då brukar jag oftast möta upp andra utbytesstudenter i biblioteket för att skriva en av alla tusen uppgifter vi har fått under terminen. Just denna onsdagen filar jag lite extra på labbrapporten om Listeria monocytogenes i ready-to-eat foods som har deadline på fredag. Därefter fortsätter jag med med läxan i matte, aka Food Processing där jag räknar på hur länge jag måste värmebehandla ett specifikt livsmedel, för att effektivt avdöda mikroorganismer med en log cykel, för att försäkra mig om att livsmedlet är säkert för konsumenterna.
När klockan sen börjar närma sig 17, vilket den oftast gör alldeles för snabbt, packar jag ihop mina saker för att hinna med ett Zumba pass med andra utbytesstudenter. Just ikväll skall jag och tre andra tjejer käka på skolans pub. Många av oss är väldigt stressade just nu efter midterms för att hinna med alla inlämningsuppgifter. Det var allt för en typisk onsdag på University of Guelph.

En laboration i Food Processing där vi undersöker hur lång tid gelatinisering i en potatis tar, för att sedan motivera hur denna kunskap kan appliceras i industrin.

Publicerat i Min vardag | Lämna en kommentar

Take me back to Algonquin Provincial Park

Publicerat i Min vardag | Lämna en kommentar

Midterms och Fear Farm

Värst vad tiden verkar gå fort!
För en vecka sedan hade v i ”mid-terms”, vilket kan liknas vid deltentor när man har kommit halvägs genom kurserna. Att säga att det var utmattande för min del är en underdrift, jag höll på att gå under av stress, ångest och rädsla över vad som skulle kunna komma på testen. Men lyckligtvis för mig lyckades jag uppenbarligen skiva ned vad som skulle skrivas ned på de korta 50 minuterna som vi hade proven på. Aldrig tidigare har jag skrivit ett prov med den tidspressen, pennorna nästintill glödde och händerna krampade. Nu gäller det att hitta tillbaka lite till vardagen i kanadensiska skolan innan inlämningarna staplas på hög.
En reflektion jag kan dra efter min korta tid här är att jag verkligen älskar, och då menar jag ÄLSKAR SLU. Vårt lilla söta universitet Ultuna är det bästa universitet man kan tänkas hamna på. Upplägget att bara läsa en kurs åt gången uppskattas verkligen av mig, liksom den nära kontakten med föreläsarna. Student kåren är även något jag insett att jag uppskattat väldigt mycket med alla härliga människor som hänger där.
Bortsett från plugget hänger jag mycket med andra utbytesstudenter under helger och kvällar. Många av oss bor på campus, vilket gör det lätt att umgås när man inte har lektioner eller något att läsa in. Under veckodagarna händer det att vi lagar mat tillsammans. Men mest går den tiden åt till att planera resor som vi skall ta under kommande helger. Ibland när vardagen är för tråkig besöker vi lokala restauranger för allmänt gött snack och häng.  Under helgerna tittar vi på matcher i  rugby och amerikanska football. Det händer också att vi besöker farmers market, går och handlar mat tillsammans eller utforskar närområdet.
Under helgen som gick hyrde vi en bil för att åka till Kitchener-Waterloo för att gå på Fear Farm som kan liknas vid en mindre nöjespark med 6 olika haunted-house toures och en corn maze, där man betalar för att skådespelare klär ut sig och skrämmer skiten ur en. Det är inte en underdrift att säga att mitt hjärtat höll på att hoppa ut när vi blev jagade med en motorsåg i ett majsfält eller när blodiga clowner skriker i ens öra efter att ha hoppat ut framför en. Generellt känns det som om hösten  här bara är en ursäkt för invånarna att  pynta sina hem med skelett, pumpor och spindelväv för att fira Halloween. Innerst inne önskar jag nog att vi i Sverige också gick all in för hösten på samma sätt. Däremot behöver vi inte ta efter Kanada när det kommer till att smaksätta all mat med ”pumpin spice”.  Det var allt för denna uppdatering, nu skall jag sjunka ner i min hög med uppgifter eller läxor inför kommande vecka.

 

Publicerat i Min vardag | Lämna en kommentar

Algonquin Provincial Park

Temperaturen har nu sjunkit ordentligt och det känns i luften att det är oktobermånad. Löven har också börjat skrifta i färg från gröna till gula, orangea och röda. Helgen som gick, spenderades därför genom att titta på lönnskog med vacker vy i Algonquin Provincial Park. Vilket är en av de äldsta provinsparkerna i Ontario, som ligger 4 timmar norr om Guelph.
Äventyret började redan efter sista lektionen på torsdagen, då jag och 8 andra utbytesstudenter hämtade upp hyrbilarna som skulle ta oss från Guelph till Algonquin. Det var fantastiskt att se naturen bara genom bilfönstret, med majs på fälten och pumpor som dekorerade de flesta verandor. Antalet vackra sjöar och kuperade skogspartier var obegripligt, liksom andelen Tim Hortons cafe, vilket är den kanadensiska motsvarigheten till Espresso House i Sverige.
När vi väl kom fram till stugan som vi hyrt under helgen var det mörkt, kallt och blött utomhus. Utrustade med 4 värmeelement, kämpade vi med att försöka få upp temperaturen i stugan.  Morgonen därpå var mina tår som isbitar, då jag inte förutsett vilken temperaturskillnad det skulle vara från Guelph. Med gröt, ägg och rostade mackor i magarna gav vi oss sedan iväg till parken för att påbörja helgens vandring. Vyerna vi fick se under helgen gav mig rysningar, aldrig kunde jag förutsett att naturen kunde vara så vacker. Under kvällarna lagade vi fantastiskt god mat och under dagarna skrattade vi oss alla lyckliga över att få kunna se sådan vacker natur. Det var med andra ord en väldigt, väldigt bra helg. Sedan var det dags att återvända till Guelph och studierna där labbrapporter väntade. 

 

Publicerat i Min vardag | Lämna en kommentar

Tredje skolveckan

Jag kan inte förstå att jag redan är inne på tredje skolveckan. Helgen gick åt att partaja med hela universitetet. Det var nämligen dags för den årliga Homecoming, där äldre studenter bjuds in för att titta på fotball och festa loss. Det började redan i slutet av förra veckan då en av utbytesstudenterna fyllde år, vilket ledde till utgång under hela helgen.
Bortsett från helgens festligheter är allt bra. Föreläsningarna under måndagen rullade på snabbt. Morgonens föreläsning i mikrobiologi handlade om hur redox-reaktioner, vattenaktivitet påverkar mikrobielltillväxt. Mycket av vilket jag kände igen sen tidigare föreläsningar från SLU, vilket var skönt. Likt livsmedelsprogrammet i Sverige bygger Food Science studenters kunskap på UofG på kemin under första året, något som ofta refereras till som Killer chem. Efter mikrobiologin var det dags för en föreläsning i Food Processing, vilket är en kurs som förklarar hur olika livsmedel tillverkas. Just idag handlade föreläsningen om unit operation concept, vilket listar och numrerar ordningen av processer bakom en produkt. Intressant, kortfattat och en ganska självklar kurs just nu.

Publicerat i Min vardag | Lämna en kommentar

Andra skolveckan

Kanada är fantastiskt, naturen, människorna och mentaliteten här är helt underbar. Första veckan i skolan rullade på ganska snabbt, den andra likaså och jag kan se hur de kommande månaderna kommer att försvinna snabbt. Helgen som gick åkte jag tillsammans med andra utbytesstudenter till Bruce Peninsula National Park, igen. På vägen dit kunde man se majsfält efter majsfält, gårdar och lantbruk som vart i full gång med skörden. När vi väl kom fram till stugorna vi hyrt för natten hoppade vi i plurret, för att sedan äta burgare på ett strandhak. Aldrig trodde jag att Kanada kunde erbjuda en fortsättning på sommaren, med turkost vatten och varma dagar!
Väl tillbaka i skolan på måndag var det dags för föreläsningar och laborationer. Det känns som att allting äntligen börjat falla på plats när det kommer till plugg och socialt umgänge, vilket är väldigt skönt. Utöver skolarbete finns det sedan väldigt många olika klubbar, eller organisationer man kan gå med i. Jag funderar själv att gå med i ”The Wildlife club” för att få göra exkursioner under terminen.
Det finns många likheter mellan Guelph och Ultunas upplägg vad gäller studentorganisationer. Jag har redan hittat motsvarigheten till Biolivsrådet på Ultuna, här kallas det istället för Food Science Club. Varje tisdag bjuds det där på pizza och gratis pennor till studenter som läser livsmedelsrelaterade program. Upplägget av föreläsningar och labbar imitt program är till största del detsamma, bortsett från det faktum att en föreläsning endast varar i 50 min. Alla studenter väljer själva vilka kurser de vill läsa och pysslar sedan ihop ett schema som är skräddarsytt för just dem. Mitt schema är inte alltid optimalt, då jag måste springa från ena sidan av campus till den andra på endast 10 minuter för vissa kurser. Denna transportsträcka kan liknas vid rush hour, då alla studenter släpps samtidigt från sina föreläsningar för att hinna till den andra. Föreläsarna är professorer vid universitetet och har för det mesta undervisat på samma sätt de senaste 40 åren, med mindre ändringar i uppgifter och upplägg under kursen. Detta gör att många av mina medstudenter redan har anteckningar från tidigare år, vilket lett till att deltagandet på föreläsningarna minskade kraftigt från första till andra veckan. Staden Guelph i sig, är väldigt liten och livnäras främst av studenternas kaffe- och alkoholkonsumtion. Om man vill gå ut under torsdagskvällarna tar man därför bussen in till Guelph för att dansa loss till gamla favoriter eller dricka en öl.

Mitt schema för kommande termin

Publicerat i Min vardag | Lämna en kommentar