Offertmetoden

Ida driver en otroligt underhållande blogg. Senast skrev hon ett fantastiskt inlägg om hennes förutspådda trender för 2019. Men mer relevant för den här bloggen, är också att hon har kreativa tips för att få till studietekniken.

En personlig favorit var det som hon kallar offertmetoden, direkt citerat:

Jag brukar börja på samma sätt som när man ska ge en offert till en kund: beräkna vilka delar som ingår i arbetet och hur lång tid delarna tar. Handlar det om en tenta skulle det kanske se ut såhär:
– Tre kapitel ur boken – tre heldagar var
– Fyra gamla tentor – två timmar var
– Renskriva föreläsningsanteckningar – en timme per föreläsning
– Instuderingsfrågor – lalalla antal timmar
Sedan planerar jag in dag för dag. Det är svårare att prokrastinera om man inte ser arbetet som en enda stor massa som man kan *göra senare*.  Inför de två senaste tentorna har jag nått min plan och lärt mig det jag har velat lära mig några dagar innan tentan och liksom nöjt mig där, istället för att i stress och panik pluggat in i det sista. Och ändå känt mig 100% säker på tentan.”

Ska själv testa metoden framöver, förmodligen tillsammans med Pomodoro för att få någon garanti över att timmarna eller dagarna som delas upp, faktiskt blir produktiva. 

Ahead of the Field

Fick ett meddelande från Skottland för ett tag sedan, där de berättade för mig att Chris (fjärde generationen på gården), skulle vara med i en podcast och berätta om hur gården har diversifierats för bli mer resilient inför framtiden. Han berättar exempelvis om hur olika val och beslut har tagits, så som att ställa om från mjölkproduktion till ekologisk köttproduktion och hur man kan använda den lokala platsen, i detta fallet Loch Lomond, för att diversifiera på ett hållbart och roligt sätt. Finns att lyssna på här

Webinarium med BLP

Det känns ibland tacksamt att kunna sköta möten digitalt. Idag, när vi hade ett förberedande webinarium med BLP (Baltic Leadership Programme) inför Vilnius var det bekvämt att kunna sitta i sina bekvämaste byxor i tre timmar medan man diskuterar projektet och lyssnar på föredrag.

Som alltid är det mer eller mindre en utmaning med projekt som utförs i grupp. Scheman ska klaffa, en någorlunda gemensam vision ska utformas och under stundom finns det smärre språkbarriärer. Men det brukar reda sig. Av erfarenhet, brukar de flesta grupparbeten färdigställas under en kort och effektiv fas som gränsar nära till deadline. Det är sällan (aldrig) planen, men det blir bra ändå. Kan vara trösterikt att veta om, om arbetet stundvis tär på en. 

Tillbaka i Uppsala

Hallo, efter en skön julledighet hemma hos familjen i Småland så är jag nu på plats i Uppsala igen. Det är ett par intensiva månader framöver;

*Nästa vecka ska vi presentera våra marknadsföringsplaner muntligt + opponera + färdigställa det skriftliga arbetet + personlig reflektion 
*Jag ska hjälpa till med utvärderingen av kursen (eftersom jag är kursrepresentant) 
*Efter att ha firat min kusins examen far jag direkt från Örebro till Vilnius
*Väl där ska vi presentera våra projekt, min grupp arbetar som tidigare nämnt med ”youth and ownership”.
*När jag kommer hem måste jag börja packa, jag flyttar nämligen i februari. 
*2 kurser drar igång samtidigt, samhällsvetenskaplig metod och en kurs i skogsbruk (läser 200% en månad framöver) 
*Och första veckan i februari ska vi dessutom iväg till Alingsås med skogskursen.

Ta itu!

Hem till Småland över jul

Nu lämnar jag ett vintrigt SLU för ett förhoppningsvis lika vintrigt Småland. Bilen är tankad, jag har köpt julmust och lussekatt, och mobilen är laddad med bra poddar (P3 Dokumentär, Serial och Dear Sugars). Så nu tar jag ett stycke jullov för att spendera tid med brorsonen, pulsa i snön med hunden och försöka få ihop det sista fixet inför julafton.

God jul och på återseende! 

Sunnerstaåsen

För den som har ynnesten att gå på SLU eller bo nära Sunnersta, ligger åsen nära. Enkelt sätt att snabbt komma ut i naturen. Fina naturstigar och Fyris rinner strax bredvid. Mina favorit löprundor finns här (finns också världens pulkabacke här, dvs även bra för intervaller).

Passar också på att länka till KIT’s artikel som rymmer intervjuer med personer som går emot den urbana normen, och varför de har valt att gå en annan väg. Inkluderar också lite intressant statistik som påvisar att det sker en omfattande flytt från stad till land (då inkluderar begreppet mer än glesbygd förstås). Eftersom siffrorna snarare brukar målas ut som klart negativa och olycksbådande, kan kul att se att statistiken mycket väl kan visa olika beroende på vilken vinkel den är byggd på. 

Möte med GreenFeed

Den andra delen i marknadsföringskursen är att vi ska göra en marknadsföringsplan åt ett företag. I min grupp valde vi GreenFeed, ett litet växande företag som ägnar sig åt att producera högkvalitativt grovfoder till presterande hästar. Så häromdan åkte vi därför till Ransta för att besöka företagets grundare, Fredrik, och intervjua honom kring företaget, dess affärsidé och hur han arbetar med marknadsföring och kundrelationer i dagsläget. 

Fredrik gav oss en rundtur i stallet och i lagringslokalen för fodret. 
En unik produkt som GreenFeed producerar är 20 kg’s premiumbalar, som är smidiga för ryttare att ha med vid olika tävlingssammanhang. 

Nu fullt jobb med att försöka utforma en marknadsföringsplan åt företaget, innan vi far hem på jullov. 

Latmansrätter

Häromdan när jag hade en vän över hade jag ägnat hela kvällen tidigare åt att göra älggryta, mörkokt på rödvin. Tidigare hade jag också gjort risgrynsgröt, som jag låtit svälla under natten. Jag gillar alltså att låta saker och ting ta sin tid i köket, när jag vill laga mat på riktigt. Slowfood.

I all ärlighet, så är det ändå många dagar jag är alldeles för lat för att laga ordentlig mat. Ingen energi, smånervigt tentaplugga, brist på inspiration, hunger och en önskan om att det bara ska gå fort, inte så mycket ingredienser hemma, etc. Finns många anledningar till att slänga ihop latmat ; det går fort, mättar och smakar bra. Det tar inte 10 minuter.

Omelett med ost
Personlig favorit, eftersom jag alltid ser till att ha ägg hemma. Stek lite lök, slå på en äggstanning (+ valfria kryddor), strö över fetaost/parmensan/annan god ost. Stek försiktigt så det fortfarande är gooey när du tar av från plattan. Släng på lite grönsaker, för egen del brukar det bli ärtor.

Tonfiskwrap 
Blanda en burk tonfisk med en burk majs, tillsätt creme fraiche och lite majo, lök, salt + (mycket) svartpeppar. Eller ta de två förstnämnda burkarna och blanda med majo och sweet chilisås. Baka in i tortillas.

Pastasås med röda linser
Länkar till receptet här. Billiga ingredienser, som rörs ihop i en och samma gryta, kokar knappt 10 min och serveras till pasta. Smidigt för matlådan.

Om man vill ännu mindre fancy;
Så gör man en cirkusgröt. Dvs, stek en halv banan lite lätt, tillsätt ett ägg, låt steka ihop någon minut, lägg i havregryn och mjölk/vatten låt koka ihop. Och salt, förstås.

Eller så tar man helt enkelt 2 knäckebröd, lägger på makrill i tomatsås, pepprar ordentligt och lägger på majo + lite purjo om man så vill. Kanske något stekt ägg till?

Så om du verkligen inte orkar göra mat, men inte vill äta nudlar eller yoghurt, så kan du väl alltid testa någon av dessa latmansrätter. De är välbeprövade av mig.

BLP Youth and Bioeconomy

Det var verkligen inte min typ av tenta i torsdags. Tyckte jag hade lärt in en hel del, men som den genuina samhällsvetare jag är, så har jag svårt för ”para-ihop frågor” utan att tolka för mycket, vända och vrida på saker tills jag vet varken in eller ut. Föredrar hemtenta alla dagar i veckan (det lär jag väl få ångra att jag sagt när metodkursen drar igång i januari). Nåväl. Medan jag försöker krysta fram lite julkänslor (grötris i skåpet, fruktfat fyllt av  clementiner, min lilla gran beklädd i glitter och ljus, en glasflaska julmust stående ute på kylning utanför ytterdörren) i det obligatoriska decemberkaoset, kommer en liten uppdatering från BLP.

Simris Alg presenterade sin verksamhet för oss. Konceptet går lite förenklat ut på att man odlar alger (på Österlen!) som ska verka som ett mer hållbart substitut till dagens omega-3 tillskott i form av fiskolja. De får emellertid ännu inte sälja sina produkter i Sverige på grund av regler gällande livsmedel, istället exporterar de sina produkter till USA och Asien för tillfället. Överlag ett väldigt intressant, innovativt företag som har en bra hemsida med vidare info, så om ni vill veta mer så går ni hit.

Nordiska Ministerrådet hade en presentation för oss som berörde att vi måste handla nu, inte imorgon. De har förstås en viktig roll i samarbetet kring Östersjöfrågor. De nordiska länderna har god tillgång på bioresurser (mer än bara skog, även om skogen förstås har en nyckelroll), men omställningen mot en mer biobaserad, cirkulär ekonomi behöver gå snabbare och samarbetet med övriga länder kring Östersjön måste stärkas.

(Hade egentligen bifogade bilder till inlägget, får se om jag lyckas ladda upp dem lite senare).

Green Innovation Park

Dels för att jag var nyfiken och dels för att det ska användas som en del i arbetet med det baltiska ledarskapsprogrammet, så lyckades jag idag ta klivet in i Green Innovation Park. Det ligger alltså precis bredvid SLU, i Ultuna och är en mötesplats för företag, forskare, studenter och andra som är intresserade av hållbara, innovativa lösningar.

Tröskeln är dock hög, bildligt talat; ”hur kan jag som student vara till nytta för dem?”. Men idag gick jag ändå på företagsfrukosten, där människor från olika håll kan träffas och prata med varandra varje fredagsmorgon. Och äta våfflor. Win-win. Kändes faktiskt inte så udda att vara där trots allt.

De passade också på att visa mig sina olika kreativa mötesrum. De har alltså bland annat djungelrum, lekrum och ”vardagsrum”, samt en Beatlestoalett. Som student kan man få tillgång till deras utrymmen + arbetsplats för en bråkdel av vad det egentligen kostar. Alternativt kan man också bara hänga i deras lounge för att plugga, då helt gratis förstås.