Våren kommer och antagningen stänger

Plötsligt hände det. 18 grader och strålande sol. Människor i Uppsala samlades vid Fyris för att dressa av vinterplaggen och äta kulglass i strut. Själv satt jag på en innergård och åt crepes samtidigt som solen svedde min panna. Minst sagt efterlängtat. Idag var det förstås 8 grader och regn, men vem bryr sig. (Och så otroligt stereotypt av mig att skriva om vädret. Tror jag är lite skadad från allt dagboksskrivande). Utöver att ha drabbats av olika väder har jag även haft nöjet av att vara i Österbybruk för att rida och plocka åt mig lite ägg. Studentens bästa vän pga näringsrikt, billigt och går att använda till precis vad som helst.

Imorgon stänger antagningen, så om ni vill läsa samma program som mig, så är det hög tid att lägga på ett kol nu! Nu till hösten, då jag och mina kursare har en friare termin, är det också dags för oss att bestämma oss för vad vi vill läsa. Medan somliga läser miljökommunikation, nationalekonomi och entreprenörskap här hemma i Sverige läser andra franska och biologi i Kanada respektive Spanien.

I egenskap av att vara en högst ambivalent människa så är jag fortfarande lite kluven. Men det lutar åt att jag läser om hållbara livsmedelssystem och en annan kurs i marknadsföring.  Livsmedel och företagsekonomi! Det låter väl kanske rimligt?

3 anledningar till LBU-agronom i höst

Det är 9 april! Och kaosartat regn och 4 grader. Men aja, antagningen närmar sig likväl. 16 april stänger antagningen inför höstterminen. Så jag tänkte bara lite kort börja påminna dig om varför du gör rätt i att söka till vårt program.

1. Möjligheten att skräddarsy en agronomutbildning
Vi har många valbara kurser där vi är fria att välja efter tycke och smak. Internationella frågor, ekonomi och entreprenörskap, politik och statsvetenskap, naturresursämnen eller mer traditionella jordbruksämnen som agroekologi; det är upp till dig!

2. Det finns ett behov av oss
Framtiden kräver personer som kan axla flera olika yrkesroller och arbeta med en mängd olika frågor. Flexibilitet, samarbetsförmåga och hantering av komplexa frågor är eftertraktade förmågor och vi utbildas till att besitta just dessa. Kompetensen att kunna se frågor ur ett helhetsperspektiv och agera spindeln i nätet är en bestående trend på arbetsmarknaden.

3. Givande studieresor/fältstudier
Eftersom jag är hög på studieresan sen Luleå och Vuollerim, så måste jag ändå slå ett slag för studieresorna generellt. Sen vi började 2016 har vi varit på olika gårdar nära Uppsala, besökt Julia i Sörmland, spenderat ett par glittriga vinterdagar i Hedemora och nu då Luleå och Vuollerim. Och så var vi ju i Hållnäs, ej att förglömma. Och nu landsbygdsriksdag i Örnsköldsvik! Genom studieresorna kan vi förena teori med praktik, stifta nya bekantskaper och utöka nätverket samt stärka gemenskapen i klassen. Guld värt.

Energi token – reduce, reward, revolutionize.

En av de intressantaste presentationerna från CSW Arctic i Luleå kom från Omar Rahim, vd för Energi Token. Hans utgång var att vi spenderar mer energi än någonsin och att framtiden kommer att kräva ännu mer. För att kunna tillgodose det ökade energibehovet samtidigt och behovet av en mer hållbar utveckling menar Rahim att vi behöver förändra människors beteenden. Vi behöver bli mer medvetna om vår egen energikonsumtion. För att bli mer medvetna krävs ett belöningssystem, det är här energi token kommer in.

Energi Token är ett sorts belöningssystem, där tokens i sin enklaste form kan beskrivas som digitala värdehandlingar. Genom att agera energisparande (åka kollektivt, välja bränsle med mindre CO2), erhåller du tokens. Du kan därefter välja att spara dina tokens eller sälja dem. Du skulle också kunna använda dina tokens för att betala räkningarna från din elleverantör.

Sammantaget kan Energi Token alltså ses som ett innovativt sätt för att få människor att äntligen orka släcka lamporna när de lämnar huset. Personligen är jag fortfarande lite kluven till den ökade digitaliseringen och diskussionerna om artificiell intelligens som morgondagens lösning på alla problem. Men samtidigt är det tydligt att människor kräver en belöning för att ändra sitt beteende, varpå detta verkar vara något som faktiskt kan fungera ute i praktiken, i såväl det multinationella företaget som hemma vid köksbordet.

Hemma från Luleå och Vuollerim

Alltså vilka fantastiska dagar vi har haft uppe i norr. Intensivt, men så kul. Eftersom jag behöver mer tid för att smälta intrycken så återkommer jag senare om specifika ämnen som jag tyckte var särskilt intressanta. Men här kommer i alla fall en kortare briefing över vad vi har haft för oss:

*Vi har varit funktionärer på Crowdsourcing week Arctic som har varit fördelad på fyra dagar, två dagar i Luleå och två dagar i Vuollerim. Crowdsourcing handlar i sin mest basala form om att man med hjälp av att samla olika parter/aktörer/grupper/människor kan alstra kraft för att nå bättre lösningar på gemensamma problem/utmaningar i samhället.
*Vi har varit i Jokkmokk där fick en föreläsning av en tidigare ledamot i sametinget. Vi introducerades till samernas historia och därefter fick vi möjlighet att besöka Ájtte, ett museum som skildrar den samiska kulturen i Sverige.
*Vi har deltagit i Arctic Circle Open där vi har stridit mot varandra i olika grenar, så som att rusa fram på spark, springa i snökängor och gå på plankor i par. Ni kan ju själva tänka er synen av detta, för det gick sannerligen inte smidigt i någon av grenarna (för min del). MEN DET BLIR JU ROLIGARE SÅ HAR JAG HÖRT.
*Sen har vi kursare förstås bara haft det allmänt trevligt tillsammans. Lagat mat tillsammans, bastat, åkt spark och vandrat ut i natten för att jaga norrsken. Mina kursare är verkligen helt fantastiska, det gör så mycket.


(Samtliga bilder är skamlöst lånade av Hampus Carlsson som var med och fotograferade under hela eventet, tack för det!) 

Nu tar jag lite påsklov!

Tårtgeneralen

Jag var och såg Tårtgeneralen på bio häromdan. Hade kanske inte jättehöga förväntningar, men blev så himla glatt överraskad. Den var känslomässigt finstämd samtidigt som landsbygden i vanlig ordning får representera underdog i förhållande till staden som beskriver den förstnämnda som ändlöst tråkigt. Lisa Magnusson skriver om hur filmen skildrar ”resten av Sverige” som tar revansch. Tycker det är välfunnet, så läs gärna artikeln i sin helhet här.

NU är det dock hög tid (alltså närapå akut) för att börja packa inför vår studieresa till Luleå och Vuollerim. Nattåget går klockan 19:00. Förväntansfull, exalterad och nervig kan min sinnesstämning beskrivas som just nu. Hörs i Lule!

Vemodig kursavslutning

Den här kursen har varit intensiv. Känns som att man har tumlat runt i en tvättmaskin i knappt två månader. Samtidigt har jag varit väldigt nöjd med den på flera sätt. Det känns som att våra kurslärare har varit ambitiösa och engagerade för att det ska bli en givande kurs för oss.

I fredag hade vi alltså avslutning där vi muntligt presenterade vad vi hade kommit fram till utifrån våra studieresor till kustbygderna. Efteråt hade vi kursutvärdering och blev bjudna på den finaste tårtan jag sett (smakade också himmelskt, förstås!). Måste ju inflika hur nöjd jag är med hur mycket tårta jag har lyckats äta i mars så långt. Smålänningen i mig myser av välbehag.

Nu är det dags att ladda om batterierna inför kursstarten på tisdag, som verkligen rivstartar då vi far till LULEÅ OCH VUOLLERIM och bland annat deltar i CSW Arctic.

Tillbaka från Hållnäs

Yes, då var vi tillbaka från Hållnäs. Allt har gått väl! Intensivt dock, men samtidigt effektivt. Vi har fått ta oss en pratstund med fiskare och börjat spåna på hur vi ska få ihop en rapport. Har verkligen varit givande att träffa dessa fiskare, som har haft så otroligt mycket att berätta för oss. Ovärderliga perspektiv om vi ska fortsätta ha ett levande kustfiske i Sverige. Nu en liten bildbomb!


Vi tog oss till ett insnöat Fågelsundet, där vi bland annat kikade på fiskebodar. 

En av fiskarna som vi intervjuade hade egen gårdsbutik där det såldes rökt lax. 
Efter en lång dag med intervjuer och körning i snö var vi ju värda en finmiddag tillsammans.
Fågelsundet. 
En annan av yrkesfiskarna hade eget rökeri. 
Han hade också tilldelats pris för bevarande av mathantverk genom sin surströmming. 
Så nu känner vi oss lättade att vi har fått ihop en hel del bra material. Och som sagt, många minnesvärda citat, tankegångar och sätt att skildra fisket på.

Nu maxat rapportarbete denna veckan. Forza!

Långfärdsskridskor vid Fjällnora

Efter dagens seminarium passade vi på att dra nytta av det fina vädret och bege oss till Fjällnora, ett stort friluftsområde några mil öster om Uppsala. För mig var det första gången jag stod på ett par långfärdsskridskor, så jag sportade Kalle Anka-looken. Dvs jag ägnade ungefär var tionde meter åt att febrilt veva med armarna samtidigt som vristerna liksom höll på att falla isär, likt Bambi. Hjälpte knappast att jag började gapskratta mitt i räddningsförsöken då det snarare blev tio gånger svårare att hålla sig uppe. Samtidigt såg Bella här nedanför ut som en isprinsessa, som vanligt.


Nu till helgen blir det jobb, spex och komplettering på en uppgift från tidigare i veckan. Nästa vecka fullt fokus på projektet med Hållnäs.

Sibiriskt

Totalt snökaos. Och imorgon har det rapporterats om att den sibiriska vintern kommer svepa över Uppsala. Jag lämnar därför cykeln stående och låser ytterdörren om mig för att  lyssna på poddar istället. Utöver att Skäringer & Mannheimer släpper sitt avsnitt idag, så finns det ju också en hel del material att lyssna igenom från Podden Landet.

God fortsatt vinter (och cykla försiktigt).