Terminsslut och rusande sommar

Så kom alltså slutet på denna termin. I torsdag hade vi avslutning i Storvreta där vi en sista gång fick presentera resultaten från projektet med kustbygderna. Var extra roligt att vår uppdragsbeställare var där, kändes roligt att äntligen få berätta vad vi hade kommit fram till. Efter lunchen avslutade vi de sista timma ihop med att paddla kajak. Fint intiativ av vår kursledare att ägna bestyr åt att vi ska ha roligt ihop, vilket vi givetvis hade. Bara kolla på mig, hur nöjd jag är där mitt i båten, humoristiskt pytteliten i förhållande till flankmännen.

Nu beger jag mig hem till Småland ett tag, sedan vidare till Norge. Mina kursare beger sig till Kanada, Nya Zealand, Spanien, Island och Etiopien nästa termin. För min del är hösten ännu carte blanche, blir kul å se vad som blir av den. Tills dess, ta hand om er OCH NJUT AV SOMMAR, så hörs vi nog snart igen. <3

Finslipning av rapporter + sillmiddag

Senaste veckan har vi ägnat tid åt att fila på våra rapporter och lägga till en ny del om mervärden. Har också hunnit ha en fantastiskt rolig föreläsning om innovation och hur de mest uppstyrda och detaljerade strategierna tenderar att fallera: det är ännu viktigare att vi är flexibla och har förmågan att anpassa oss efter ständigt nya förutsättningar som kommer i samband med olika projekt.

Det är ju absurt varmt också, sommaren är verkligen påträngande nu. Ständigt 24-30 grader. Därför åkte vi häromdan ut till Morga hagar för att bada i Ekoln, mycket fint bland kor och ekar. Dessutom har vi hunnit med sillmiddag och tjuvstartat midsommarfirandet. Vill slå ett slag för inlagd sill med ramslök och citron!

Sommarläsning

Uppsala bibliotek har givit ut en hel tipslista på böcker med tema landsbygd. Kul! Sen väljer jag utan sonika att bortse från frasen ”när du längtar ut på landet” eftersom det är dags att ta kol på en del stereotyper och romantiserade idyller. Skulle gjorts typ igår.
Men yes, inför sommaren, så har ni i alla fall en lista att beta av här!

Landsbygsriksdagen i Övik del 2

På lördagen kickade eftermiddagen igång med en partiledardebatt; den första närapå kompletta partiledardebatten utanför Stockholm! Ynnest att få sitta på första parkett och lyssna på partiernas olika förslag till hur landsbygden ska gynnas framöver. Det pratades om strandtomter, flygskatt, integration och mycket annat. Hoppas innerligt att åtminstone en bråkdel av det som sades kan tas med i en framtida handlingsplan för Sveriges utveckling.

Efter partiledardebatten var jag seminarievärd för ett seminarium med Po Tidholm, den rikskända dysterkvisten som bland annat producerade ”Resten av Sverige” som fortfarande finns på SVT play här. Han beskrev exempelvis hur man bör ta romantiseringen av digitaliseringen med en nypa salt. Fiber är en del av landsbygdsutvecklingen, inte ett enskilt mirakel.

På kvällen förunnades vi också med en jättefin bankett, därav av denna fina bild på oss tillsammans med poeten Lo i mitten (foto Linn Hjort)! Mycket fint får man vara med om när man är landis.

Landsbygdsriksdagen i Övik del 1

I torsdags åkte vi upp till Örnsköldsvik för att gå på landsbygdsriksdagen. Har haft ett par otroligt roliga, inspirerande och tankeväckande dagar här uppe. På fredagen åkte de drygt 700 deltagarna ut på olika inspirationsresor runt om i Västernorrland. Vi studenter fick rollen att dokumentera resorna, där jag fick chansen att besöka landets nordligaste belägna tulpanodling utan kemikalier, framgångsbygden Resele, Sollefteå som är känt för BB-kampen och Box, ett världens främsta destillerier inriktade på single malt whiskey.

Samtal och workshop i Hållnäs

Denna veckan for alla grupper ut i Sverige, för att återbesöka sina respektive kustbygder. Det har varit en upptakt till detta. I måndags diskuterade vi hur samtalet skulle kunna se ut och vilket material som kunde tänkas behövas. På tisdagen handlade vi sedan fika och kaffebröd och for vidare mot Hållnäs, eller närmare bestämt Fagerviken för att prata vision med fiskare och engagerade bybor från bygden. Vi diskuterade en framtid där byråkratin inte slår knut på sig själv, där det förädlas allt mer mer (kan man filéa mört på ett annat vis som gör den mer eftertraktad?) och där unga kan ta plats i näringen. Givande för oss, hoppas de kunde ta med sig något från ämnena vi gick igenom. Men nu är det gjort alltså! Den första processledningen! Känns seriöst och himla gött att få lite praktisk erfarenhet. Kött på benen samtidigt som man fått chansen att träffa hängivna människor.

Cohero och kollektiv intelligens

Efter några välbehövliga dagars ”vila” under valborg var vi idag på Coompanion i stan. Vi fick en föreläsning av psykologen Christofer Gradin Franzén som har utformat spelet Cohero, som vi alltså skulle spela. Ett komplext psykologiskt spel som kräver att gruppen aktiverar sin kollektiva intelligens för att klara av uppgiften. Vi spelade i många timmar, diskuterade och dividerade, tog risker och i slutänden lyckades vi (lite mirakulöst) klara av uppgiften till fullo. Tanken är att vi ska kunna ta med dessa erfarenheter in i det pågående grupparbetet och andra framtida projekt.

Födelsedagsborg, skvalborg, kvalborg

Startade helgen och fredagen med att gå på fest i kollektivet eftersom två av kursarna i klassen fyllde år. Sen inleddes det mer formella uppsalienska valborgsfirandet. För min del innebar det en välbehövlig brunch på VG och sedan lite skönt solhäng vid Fyrisån. Gjorde vietnamesiska vårrullar till middag hos ett par kursare på kvällen och idag gick firandet vidare mot GH för att fira kvalborg med massa glass i diverse former på en solig innergård.

Hemtentan (och magsjukan)

Har alltid haft ett sinne för timing, men nu blev det nästan skrattretande. I söndags, dagen innan tentan släpptes, fick jag magsjuka. Det blev en minst sagt lång natt, sen var det bara att försöka deala med uppgiften (som givetvis också kom ut på morgonen, då jag fortfarande var på g så att säga :))) Men okej ska sluta snacka om just det.

Tentan var en rejäl utmaning. Den sträckte sig från måndag-onsdag och vi skulle skriva 2-3  sidor per uppgift, dvs 8-12 sidor totalt. Fokus låg på att vi skulle koppla olika teorier till organisering, lärande och ledarskap. Det handlade mest om att bestämma sig fort för ett ämne, snabb spåna fram något som kan likna rimliga teorier relaterade till uppgiften och sedan bara skriva så tangentbordet dundrade. Jag hann inte ens läsa igenom mitt innan jag var tvungen att skicka in, så det känns ju olustigt. Ändå nöjd att jag på något vis fick ihop någonting över huvudtaget, under omständigheterna.

Valkompassen och glömda landsbygder

Det är ju valår och nu börjar snart rushen. Eftersom partipolitiken har blivit mer grumlig på sistone har det blivit populärt att se hur man ska rösta genom att göra en valkompass. Ofta går det ut på att ca 25 politiska frågor ska besvaras och därefter ges det en hint om hur man eventuellt skulle kunna rösta i höst.

Ett litet problem dock; landsbygden ryms inte i en endaste fråga. Det känns som ett rejält slag i magen, särskilt med tanke på regeringens rykande färska landsbygdsproposition som betonar vikten av ett mer sammanhållet Sverige.

Oksanen formulerar sig väl, så läs gärna vidare här.