Fortnox-intro och teoriprov i jakt

Det får bli en liten nätt uppdatering, från soffan med benen liggandes i högläge. Jag är rätt slut efter en dag som har inkluderat introduktion till bokföringsprogrammet Fortnox och teoriprov i jakt. Det gick över förväntan, så nu är den första av fyra delar uppfylld för att få examen (lär ju kännas som ett maraton detta). Timmarna innan provet ägnade jag åt att 1) sova 2) kolla på youtubeklipp och 3) länsa hela fruktskålen. Allt är individuellt, huruvida man kan nöta precis innan provet eller ej. Jag kan de alltså inte.

Imorgon vankas det luciasång på kåren vid 7, därav tidig sänggång för min del. Godnatt!

Ansökan till utbytesstudier inskickad!

Julrushen fortsätter! Glada nyheter: godkänd på kalkyleringstentan och ansökan till utbytesstudierna är äntligen inskickad! Känns välbehövligt att ticka av lite. Mitt förstahandsval för utbytesterminen blev Wageningen, med Ås som god tvåa. Sen får vi se hur jag gör med kurserna. Vid första anblicken tyckte jag nämligen att masterskurserna så intressantare ut än de på grundnivå, men samtidigt finns det en risk för att det känns tomt på SLU i höst då en god del av klassen är i utlandet. Har hört med mina kursare och det ser ut som att bland annat Nya Zealand, Kanada och Spanien väntar nästa höst.

Nästa vecka är det dags för jägarexamen. På tisdag. Känns också nervigt eftersom det ger flashbacks till teorin för körkortet. Men lyckas man inte då så går det säkert nästa gång. Eller nästa. Någon gång i alla fall.

 

 

Julfrukost och SIHS

Gårdagen bjöd på mycket. I traditionsenlig ordning fixade LikeU (likabehandlingsutskottet) med julfrukost på kåren vid klockan 7. Sömndruckna sitter studenterna då och äter risgrynsgröt, mandarin, lussekatter och annat fint i ett nedsläckt kåren, till det första avsnittet av julkalendern. En mycket mysig tradition.

Dessutom var det dags för Stockholm international horse show på Friends. Så smidigt att ta sig dit med pendeln från Uppsala! Det är det fina med Uppsala, det känns ofta som att roliga event bara ligger max några timmar bort. Fint med en paus från alla jul-ochplugg bestyr dessutom.

Food security

Ett viktigt inslag i landsbygdsutveckling är food security, på svenska uttryckt som ”tryggad livsmedelsförsörjning”. Sättet att arbeta med detta varierar förstås, men fokus har länge legat på just top-down approachen. I ett blogginlägg från SIANI argumenteras det istället för hur en bottom-up approach vore mer lämpligt för en långvarig, stabil och trygg livsmedelförsörjning. Är det hållbarhet på RIKTIGT kanske? Läs inlägget här och bilda din egen uppfattning, det blir bäst så.

Bokföring (och årets första julbord!)

Nu när vi är klara med kalkyleringen (såvida det inte blir omtenta), har vi börjat gå in på bokföring. Dubbel kontering, debet & kredit, verifikationer, allt det där. Räkna ut ingående moms, räkna ut utgående moms, reda ut hur personalkostnaderna i företaget, etc. Känns lite otippat, men måste ändå medge att det kan vara roligt när man får ett flow i bokföringen. Dessutom väldigt motiverande att syssla med något så handfast som detta. När vi är färdiga agronomer och ska bidra med råd till företag och organisationer (och eventuellt själva starta företag), är det förstås avgörande att vi har koll på det här.

Utöver bokföringen så kan jag också meddela att årets första (rekordtidiga) julbord har ägt rum för min del. På Ikea! Förstås. Ett småländskt julbord för en smålänning, så att säga.

Smörgåsbord av utbytesplatser

Efter en minde lyckad tenta så är det ändå skönt att kunna ägna tid åt planeringen för utbytesstudier. Vart ska man åka? Hur länge ska man vara borta? Vad vill man läsa? Känns smått stressigt att ta ställning till alla frågar nu, när ansökningen ska vara inne den 1 december. Vore Alberta i Kanada ett alternativ? Eller ska man köra på Norges motsvarighet till SLU? Eller topprankade Wageningen i Nederländerna? Så svårt detta. Men det är ju också mer av ett champagne problem. Vilken ynnest att kunna välja och vraka i drygt 80 avtal för att se vart man skulle kunna tänkas åka.

Eftersom agronomstudenter i landsbygdsutveckling har mycket fria tyglar, har vi dessutom närapå obegränsat med möjligheter för vart vi vill åka och vad vi vill läsa. Så ja, ta chansen och åk.

Är ni nyfikna på SLUs alla utbytesplatser, så hittar ni dem här!

Den obligatoriska semlan före tentan

Har hunnit vara hemma i Småland ett tag och laddat om batterierna. Filat på instuderingsfrågor till ekonomin och myst med katterna som har lagt på sig såväl vinterhull som vinterpäls, mysigt.

Mindre mysigt med en kalkyleringstenta imorgon. Från 13-16 (den mest rimliga tiden av tider att ha en tenta på). Men så skönt att få en liten ”paus” efter imorgon. Mikropaus. Igen. För sen är det dags för introducering av vårt bokföringscase. Å den 12 december är det prov inför jägarexamen. Den 1 december ska vi ju dessutom ha skickat in vår ansökan för utbytesstudier. Ja alltså, som sagt, ALLTID en rush inför jul.

Passar på att smälla i mig en sådan här så länge, som jag har ägnat hela helgen åt att sälja till de saffransfrälsta:

 

Ultuna Näringslivsdag!

Näringslivsdagen är ett årligt event som SLU har på Ultuna. Här samlas en rad olika företrädare från de gröna näringarna, så som Landshypotek Bank, VÄXA, Hushållningssällskapet, Drivhuset, Jägarförbundet, Länsförsäkringar Uppsala och många, många andra. Vi studenter får då möjlighet att mingla runt och diskutera huruvida vi skulle ha möjlighet att ha en framtida plats hos organisationen. Vissa av utställarna har dessutom blanketter där man kan skriva upp sig på intresseanmälningar inför framtida examensarbeten och sommarjobb.

Kontenta: Det här är en ovärderlig möjlighet för att få en första skymt av potentiella arbetsgivare!

 

Uppgrenna Naturhus

Uppgrenna Naturhus är en förverkligad vision som har möjliggjorts av bland annat landsbygdsprogrammet och ALMI. En gammal förfallen lada har omvandlats till ett vackert naturhus, som bland annat erbjuder kafé, retreat och utrymme för konferenser. Med sina växthus har naturhuset ett slutet lokalt kretslopp som minimerar det ekologiska fotavtrycket.

–> Så kul att faktiskt kunna se ett praktiskt exempel på hur innovativa ideér kan förverkligas med hjälp av landsbygdsprogrammet!

Kika gärna in på Uppgrenna Naturhus här, det är så syyyykt fint.

Påläggskalkyl och falafel (11 h senare)

Drygt en vecka kvar tills den första deltentan i ekonomin. Kalkylering. Det känns som om jag nyss hade en tenta, känner mig inte särskilt mentalt redo för det här. Har stora förhoppningar om att jag ska kunna vända detta nu. Idag gjorde jag en ansats genom att komma till skolan vid 9 för att träla med en tungrodd påläggskalkyl. Tog sällskap med Sofie till kåren där vi räknade och diskuterade eftersom delat plugg = dubbel inlärning + dubbel glädje. Och ja precis, det är fullt rimligt att det står 5 kaffekoppar på bordet ackompanjerat av en godis och kaffebröd. Belöningssystem liksom.

Efter plugget gick vi upp en våning för att gå på puben som Ultimat ordnat. Ultimat är ett (fantastiskt) matkooperativ här på Ultuna som gör det möjligt för studenter att beställa lokala råvaror och annat fint från kringliggande gårdar i Uppland. Vi passade på att slå oss ner i fåtöljerna för att käka falafel och botanisera i pubens ölsortiment. Efter 11 timmar på SLU kändes det ändå rätt så lagom att cykla hem.