Nudging

Som tidigare nämnt arbetar jag just nu med två olika ämnen. Kursen jag läser berör marknadsföring, medan programmet jag deltar i handlar om bioekonomi. Med det sagt har jag till min lycka uppmärksammat att de har flera gemensamma beröringspunkter. Tidigare i veckan var det en föreläsning som bland annat berörde nudging, som jag tänker kommer ha en viktig roll i utvecklingen av hållbar bioekonomi.

Hur kan vi inverka på människors beslutsfattande på ett sådant sätt att det hjälper dem själva och samhället i stort, samtidigt som vi inte inskränker på deras frihet? Jo, via exempelvis nudging, som direkt översatt till ”knuff” handlar om att hjälpa människor till att fatta bra beslut. Det handlar då om närmast reflexmässiga beslut som vi inte behöver lägga särskilt mycket tankekraft på. Ett exempel på nudging är exempelvis hur målade fotspår som leder till en soptunna, har bidragit till minskad nedskräpning och mer återvinning. Ett annat är hur mindre tallrikar har visat sig minska matsvinn.

En annan typ av nudging är att erbjuda ”bättre” standardalternativ. Exempelvis så skulle SLU kunna införa svartvit standard på sina utskrifter istället för färg. Man kan fortfarande välja färg om man så vill, så det inskränker inte på valmöjligheterna. Jag hade uppskattat det häromdan när jag skrev ut ett kompendium om bioekonomi, där helsidor i klarrött, marinblått och ljusgult kändes eskalerande skamfyllt allteftersom sidorna lades på hög.

Smart plugg

Nu när pluggandet är igång igen, väcks också mina studierelaterade appar till liv. Dessa har varit med i alla år jag pluggat och funkar prima. Gör det hela lite enklare, lite smidigare, lite roligare.

Focus Keeper
Minimalistisk app som fungerar enligt Pomodoro-principen. Dvs, plugga 25 minuter, paus 5, upprepa 4 gånger, ta sedan längre paus. Bra för den lättdistraherade (vem är inte?).

Caffeine 
Hindrar din dator från att gå i viloläge. Bra om du exempelvis läser pdf och antecknar samtidigt.

SelfControl
Fantastiskt för att motstå impulsbegäret. Du skriver en lista som inkluderar olika sajter du brukar slöscrolla på när pluggmotivationen tryter, och när du sedan startat programmet är du blockad från dessa under en specifik tid som du själv har valt. Och nej, det hjälper inte att stänga av datorn. Inte ens att avinstallera programmet.

Avstår från att länka programmen eftersom vissa av programvarorna är bundna till Apple. Google och motsvarande brukar dock ha liknande motsvarigheter till dessa.

Tre Århundraden

Under min lilla viloperiod hemma i Småland har jag hunnit med det obligatoriska besöket på kafé Tre Århundraden i Berga. Ett gammalt stationssamhälle med drygt 800 personer i tätorten. Kaféet ligger mitt i samhället, vid en korsning. Inga direkta vyer, ingen pittoresk sjö. Ändå är det alltid fullbelamrat av folk här. I det höga vitrinskåpet har de traditionella småkakor upplagda på småfat och framme vid kassan trängs alla pajerna som de är kända för. Det känns som när Pippi går in i godisaffären.

Jag förundras över att det är möjligt. De har aldrig satt ut någon reklam och konceptet har varit desamma i över 15 år. Samhället sjuder inte direkt av ett levande näringsliv annars, så vad beror framgången på? Det är inte som Fäviken, där själva platsen och vägen dit ingår i upplevelsen. Räcker kombon av fikatrend (verkar aldrig upphöra), entreprenörsanda, kapitalkraft, socialt kapital och närhet till andra orter för att projekt som det här ska gå i land? Eller är det något väsentligt som saknas i den algoritmen?

Marknadsföring och BLP

Nu kan jag äntligen registrera mig på nästa kurs och officiellt anses vara student igen. Nu, i terminens andra period kommer jag att läsa 15 hp marknadsföring. Dels för att jag är genuint nyfiken på ämnet, dels för att jag gärna vill samla på mig lite mer poäng i företagsekonomi eftersom det ofta efterfrågas på arbetsmarknaden. På äkta samhälls/human-manér innebär detta att jag enbart kommer vara upptagen med föreläsningar under tisdag till torsdag. Mina universitetsbekymmer handlar sällan om att jag har för mycket att göra eller plugga, tvärtom, vilket ofta är mindre tacksamt än det låter.

Därför är jag tacksam över att jag ska delta i BLP Bioeconomy (i sin helhet: Baltic Leadership Programme for the Policy Area Bioeconomy of the EU Strategy for the Baltic Sea Region) under ett par månader framöver. Känns ännu ovisst hur programmet kommer se ut och vad jag kommer att få ut av det, men det är lite granna det som är poängen; jag behöver tvinga ut mig själv och känna osäkerhet. När studierna börjar kännas en aning slentrianmässiga är det nog hälsosamt att varva all teori med lite mer praktik.

Skogsbruk och virkesproduktion

För drygt en vecka sedan stängde antagningen till vårterminen. Utöver programkurserna som utgörs av den samhällsvetenskapliga metoden och kandidatarbetet (30 hp) så finns det förstås möjlighet att söka ytterligare 15 hp om man vill. Liksom förra vårterminen har jag valt att lägga till ytterligare en kurs som rymmer 7,5 hp. Förra gången var det CSR på distans, nu är det en kurs i skogsbruk och virkesproduktion som hålls på SLU. Den har gott rykte och känns generellt väldigt bra för allmänbildningen. Vet att jag har flera kursare som ska gå den också. Eftersom vårt program ofta vilar på självstudier innebär det att vi oftast kan kombinera föreläsningar från flera kurser samtidigt. Så det blir nog bra detta!

Trossachs National Park

Min värdfamilj var väldigt snälla och tog en dag ledig för att vandra runt i Trossachs med mig. Det blev lite mer traditionellt än en utstakad vandringsled, istället hade vi med oss karta och kompass. Ibland var ljungen så otroligt tät att man mest snubblade fram. Vid krönet av kullarna skymtade hjortar förbi. Det fick mig att tänka på en bekant som besökte familjen. Personen ägde ett skogsbolag och när vi började diskutera varg framhävde han att det kanske skulle göra Skottland gott om varg introducerades där. Anledningen är då att vargstammen skulle kunna reducera hjortarna (red deers) som orsakar stor skada på skogsbeståndet. Alltid intressant att få en ny infallsvinkel.

På vägen hem körde vi förbi en nyöppnad pub. Bredvid den låg ett (mindre charmigt) hus som hyrs ut till turister. Den spontana tanken är att Skottland erbjuder mycket mer av denna typ av boenden än vad Sverige gör. Men måste förstås hem och göra min läxa på det utan jag går vidare på det. Men tänk så trevligt ändå. Hyra ett omsorgsfullt inrett hus med flammande brasa under en vecka, frasande snö utanför dörren. Borde vara en idé som med lätthet annars kan introduceras i Sverige.

JCB och Glasgow street art

Även om det mestadels är sol på bilderna, så kan jag gott lova att jag har fått min beskärda del av regn. Troligtvis kommer korna därför gå in nästa vecka, för att förhindra ytterligare markförstöring. Utöver korna så ska även båtar och pirar upp på land. Vissa av båtarna förvaras på gården, andra fraktas hem över vintern. Om vinterhalvåret är det fokus på korna och boendet som de hyr ut veckovis. De berättade också att de brukar försöka ta sig an något byggprojekt under vinterhalvåret när de vattenbaserade gårdsaktiviteterna tar paus.

Den överlägset mest använda maskinen på gården, enbart refererad till som ”the JCB”. Eller som jag ALLTID får ihop det ”JBC”. Känns som att det är mer schvung i det sistnämnda ju.

Med hjälp av JBC’n tog vi upp en pir häromdan. Som sagt, den används till mycket. Lasta skräp, lasta ved, flytta saker, rensa rännor etc etc. På min lediga dag passade jag på att besöka Glasgow och våndades över stadens street art. Förvånades också över hur korta avstånd det generellt är i Skottland, och UK generellt. När min värdfamilj skulle på långväga semester for de 3 timmar norrut till Inverness. Hemma tar det minst 5 timmar att ta sig från hemorten till Uppsala.

Gold Top

Oktober är ju ändå en fin månad. Allt känns krispigt och nytt. Påtal om nytt, så har jag fått erfara att de säljer mjölk från jerseykor häromkring. Smakar som mjölk förr i tiden (har jag fått berättat för mig), med ett gräddigt lager på toppen som smakar himmelskt. Om någon känner till någon lokal leverantör runt Uppsala, säg till!

Igår var vi på möte norr om Glasgow. Fokus låg dels på lagar och teknikaliteter och dels på miljöfrågor. Det diskuterades exempelvis hur svårt det är att få loss land och hur detta eventuellt kan komma att försvåras ytterligare på grund av Brexit. Miljöfrågorna kretsade främst kring förbränningen av plast, som kommer förbjudas att genomföras på den egna gården från och med 2019 samt hur nya återinförda arter så som havsörnar och bävrar kommer påverka naturen och möjligheten att bedriva jordbruk.

Aberdeen Angus

En av mina favoritsysslor på gården är att gå upp till den högsta kullen för att kolla till fjolårskalvarna. Jag brukar gå dit även när jag är ledig, bara för att njuta av vidderna och lyssna till ljudet av förnöjt betande kor.

Liksom många svenska gårdar var Portnellan tidigare en mjölkgård. När priserna sjönk och arbetet knappast blev enklare, valde man 2010 att börja ställa om till nötproduktion. Så just nu är korna en härlig mix av många raser. Däribland Shorthorn, Hereford, Ayrshires, Simmental och Aberdeen Angus. Så många fina färger. Framöver kommer det förhoppningsvis vara en högre andel Aberdeen Angus på gården, eftersom rasen har goda köttkvaliteter och dessutom lämpar sig bra på en ekologisk gård som denna där de går ute stora delar av året och bara föds upp på naturbete.

Paddock grazing i Fife

Häromdan fick jag möjlighet att åka 10 mil österut till Fife, där det var möte kring betet inför vintern. Även om det var mycket förkortningar och facktermer hängde jag med hyfsat, mycket beroende på att gården redan har applicerat flera av idéerna på gården. Det mest framstående är paddock grazing, som mycket förenklat går ut på att korna går i små hagar där de flyttas till ett nytt fält var och varannan dag. Detta för att gräset snabbt och intensivt ska betas ner, och sedan ha en lång tid för återhämtning. Resultatet blir att korna praktiskt taget alltid har tillgång till fint gräs.

Det finns gott om gräs på gården. Det som avgör när korna flyttar in för vintern beror snarare på vädret. Mycket regn innebär att korna skapar stor förödelse på de slutande fälten. Men än så länge är det hyfsat torrt! Hoppas de kan vara ute ett par veckor till.


På eftermiddagen efter att ha lyssnat på teorin kring bättre bete, fick vi åka ut till en gård på studiebesök. De visade hur man går tillväga för att mäta mängden bete på ett fält och förklarade hur balansen mellan energi och protein är viktig när man väljer grödor för foder. Fältet som är på bild ovanför består av en sorts hybridkål som är tänkt att bli till fårfoder.