Sällsamt vackert på SLU

SLU är verkligen sällsamt vackert när det är strålande sol och snön ligger frasig på campus. Tycker överlag att vårt campus är väldigt mysigt, samtidigt som det nya Ulls hus skänker all den modernitet som kan tänkas behövas. Ni som funderar på att börja plugga på SLU, glöm inte att det finns möjlighet att skugga studenter och bekanta sig bättre med campus! Det blir ju alltid lättare att se om det verkligen känns rätt då.

Det är ju redan en välnött fras, men ja, DET KÄNNS SOM ATT DET ÄR MYCKET ATT GÖRA NU. Det är det alltid. I mitt fall så handlar det just nu om att komma i kontakt med personer som har anknytning till fiskefrågor i Hållnäs. Det känns genuint kul att få ett praktiskt fall att arbeta med. Skriva gruppkontrakt, förbereda oss för intervjuer, börja ringa till fiskare, ordna boende och se över resvägar. Detta är verkligen på riktigt. Och när det är på riktigt så taggar man förstås igång på ett annat sätt. Att äntligen få ägna sig åt något praktiskt bland all teori, det är grymt välbehövligt.

Så det blir en del resande nu i vår. För egen del så blir det alltså Hållnäs om ett par veckor. Därefter en studieresa till Luleå och Vuollerim för att kika på vattenkraft. Och så är det landsbygdsriksdag i Örnsköldsvik den 17 maj (syttende mai!) då vi ska presentera våra rapporter från Hållnäs.

Yes, då kör vi. Känns som att vi landisar alltid är på väg någonstans.


En bild från första året, då vi var påväg mot Hedemora <3. 

Skogsdebatt & begreppsdjungel

Veckans tema har varit skog, ett riktigt roligt tema. Känns om att man har fått lite bättre flyt i all läsning nu och det känns ju faktiskt som att det här ger mycket. I synnerhet när man får avsluta veckan med att ha en debatt. Eftersom vi är en liten och behändig klass blir våra debatter ofta rappa och vassa, vilket är kul. Allt blir ju roligare när man får fläta in lite hjärta & själ i det som man har läst så mycket om.

Nu kunde man ju tro att det skulle bli en lugn, mysig helg då man bara såsar runt och dricker kaffe + vattnar växter. Men så blev det inte riktigt. Istället blev det jobb och imorgon har jag deadline för en av CSR-kursens uppgifter, med titeln ”begreppsdjungeln”. Kan man lätt säga. Försöker just nu bena ut vad är som skiljer ”hållbarhet”, ”företagsetik”, ”corporate citizenship” och ”corporate governance” åt.

Juste, jag skrev ju för ett tag sedan om hur staden ofta får bära klädsamma etiketter som ”innovation”. Såg nu att det finns en bra text här om hur det kommer sig att det (typ alltid) framhävs på detta vis.

Blandband + tilldelat grupparbete

Uppdaterar med lite blandband!


Testade ett fint recept av Lotta Lundgren, ni vet de där hyfsat billiga recepen ”4 personer 80 kronor”. Passar dvs jättebra även som matlåda. Även om det på just denna bilden (och ja, kanske också i verkligheten) råkar se ut som något hiskligt innanmäte så var det MYCKET gott. Matvete, linser, massvis av rödbetor (snåla ej), basilika, citron och massa annat gött. Och för egen del, en jättedrös med feta (jag säger det igen, snåla EJ).


Jag verkar ha blivit med medryttarhäst! Denna fina heter Meyla och är underbar i största allmänhet. Väldigt tacksamt att få komma ut i stallet igen, välbehövlig paus från plugg och jobb. Så skönt att vara ute.

Och i skrivande stund är jag hemma i Småland. Släktkalas, barnvakt, drösvis med fika hos mina ”gamla” vänner och en hel del promenad runt sjön. Och så var det ju plugg förstås, just nu läser jag om begreppsdjungeln i CSR och bekantar mig lite smått med det område som jag har fått tilldelat i grupparbetet; Hållnäs! Så det blir en kort resa om 10 mil norr om Uppsala för min del. Övriga grupper ska till Kramfors, Valdemarsvik och Resö, så lite spridning blev det ju minst sagt.

Havsuttrar & kelp

Haj! Ja, jag är fortfarande här, har dock varit en del att göra på sistone. I vår kurs har nu hunnit in på veckan som berör ekologi. Vi diskuterar ekosystemtjänster, resiliens, populationer och koldioxidens roll för miljön, samt myyyycket annat. Hyfsat intensivt med inläsningen också. På fredag är det egentligen dugga, men eftersom Småland väntar på mig till helgen, så får mitt duggatillfälle fördröjas en aning.

Igår pratade vi lite granna om hur olika arters försvinnande. Ett exempel som vår föreläsare drog var hur havsuttern är avgörande för att bevara kelpskogen, som i sin tur är avgörande för att bevara det ekosystem som finns i grunda havsvatten. Välter vi en bricka utan vidare analys, finns det dvs en stor risk att vi raserar såväl ekosystem som ekosystemtjänster.

Annars då? Jo mycket jobb! I fredags unnande jag en kväll ute på Värmlands, där jag, ett par kursare och annat trevligt fölk var med på quiz med tema mat. KUL!

Gyllene resiliens

Veckans tema för naturresursförvaltningen har till stor del handlat om resiliens. Det så populära begreppet, som såväl företag som organisationer gärna använder sig av nu för tiden. Som om det vore en mer kryddad version av hållbarhet, som har börjat kännas lite stumt.

Resiliensen beskrivs ofta som den gyllene mellanvägen för att sammanföra ekosystem och människa. Vi kan inte längre arbeta utifrån två olika ändar på spektrat, utan vi behöver kombinera det naturvetenskapliga med det samhällsteoretiska. För en ingående introduktion av resiliens så kan jag tipsa om Stockholm Resilience Centres artikel, som finns här. Mycket lättläst samtidigt som den också ger konkreta exempel hur man man mer praktiskt arbetar med begreppet.

Mycket mer än så orkar jag inte skriva efter en heldags jobb, så vi hörs vidare framåt veckan då vi istället fokuserar mer på ekologi.

Fårherdar på Connemara

Det är en hel del å göra just nu. Vår nya kurs ”naturresursförvaltning” har smällstartat. Varje vecka rör vi oss kring ett specifikt tema. Det blir en hel del vetenskapliga artiklar i denna kursen, vilket jag tycker om. Vi läser om allt från fårherdar på Connemara till Elinor Ostroms 8 principer för att få välfungerande allmänningar runtom i världen.

På torsdagar lämnar vi in skriftliga uppgifter och fredagarna ägnar vi åt seminarier för att möta varandras reflektioner som har kommit upp under veckan. Så på så vis känns det skönt med struktur. Förhoppningsvis startar vi också upp vårt grupparbete på fredag, då vi får reda på vart vi far till våren för att diskutera kust-och fiskefrågor.

På Arlanda med landsbygsnätverket

Igår for vi ut till Arlanda för att träffa representanter från landsbygdsnätverket och leader. Vi fick lite mer info om hur våra grupparbeten är tänkta att se ut. Det vi hittills vet är att fokus kommer att ligga på kust-och fiskesamhällen. Olika grupper kommer tilldelas olika leaderområden, sedan är tanken att vi ska besöka dessa områden och samtala med folk som bor där för att bena ut hur de tänker kring dessa frågor. Så just nu det blir det spännande att se vilket område som man kommer att tilldelas! Kanske ska man till Hälsingland.. eller blir det Österlen? Vitt skilda geografiska områden kommer också ge väldigt olika utslag på arbetet. Grupparbetet vävs sedan ihop till en rapport som vi ska presentera i Örnsköldsvik den 17 maj. KUL detta!

Revitalisering!

Idag gick startskottet för nya kursen. Känner mig förväntansfull! Redan nu på onsdag ska vi ut till Arlanda då det är flera kustleaderområden som har samlats för seminarium. Kort beskrivet utgörs leader av lokala utvecklingsgrupper runt om i landet som finansierar lokala projekt och initiativ med hjälp av EU’s strukturfonder. Som tidigare nämnt är till exempel Uppgrenna Naturhus ett projekt som möjliggjorts av leader.

I vårt fall kommer det alltså handla om kustfrågor och naturresurshantering relaterat till detta. Vi förväntas till exempel diskutera avfallshantering, hur sälstammarna ska skötas, frågor relaterat till fiske etc.

Alltid kul att komma ut i verkligheten och se hur saker och ting faktiskt fungerar!

Från ekonomi till naturresurser

Tentan i ekonomistyrning är gjord! SÅ SKÖNT. Nästa vecka drar nästa kurs igång, nämligen naturresursförvaltning. För min del så lämnar jag dock inte ekonomin helt och hållet eftersom jag också har valt att läsa en distanskurs i CSR vid sidan om programstudierna. Som bilden här nedanför så fint sammanfattar det, så handlar det i grunden om att företagen måste ta sitt samhällsansvar och ägna sig åt mer hållbar utveckling.

Även om ekonomin stundvis kan kännas torr och tungrodd, känns det emellertid också viktigt att få sin beskärda del av den. Oavsett vart vi hamnar efter studierna så kommer det troligtvis anses vara en merit att ha läst en del kurser i ekonomi. Om jag tycker att kursen i CSR är något för mig, så vore det kanske också intressant att läsa mer cirkulär ekonomi framöver. Vi får la se!

 

Norrlandspodden

Eftersom det nya året startar lite segt med en maffig bokföringstenta, så kan jag ju ändå dela med mig härligt lättlyssnat material om en del av Sverige som ofta ligger i medieskugga: Norrlandspodden

I Norrlandspodden diskuterar journalisten och författaren Po Tidholm och journalisten och ledarskribenten Sofia Mirjamsdotter ämnen som berör glesbygden och Norrland. Podden är någon att hålla i handen i den politiska depression vi idag befinner oss i. Hur står det till med rättvisan i landet?

Hörs eften tentan (då livet lite granna återvänder igen)!