Anatomi

Idag började vi Anatomidelen i vår kurs. Jag har varit lite nervös för detta då vi har dissektioner på schemat. Vi ska ju lära oss hur djur ser ut både ut och invändigt. Vi kommer att studera skelett, muskulatur, leder och organ bl.a och allt detta ska vi tom få ta på. Men, det gick jätte bra idag, det var riktigt lärorikt. Man är nog alltid lite orolig över hur man kommer att reagera. Men jag är väldigt nyfiken av mig och jag vill lära mig praktiskt, inte bara i teorin så därför är detta bra. Just nu är jag lite skakis och super trött, mycket nya intryck minst sagt så det blir att vila hjärnan resten av kvällen, för imorgon väntar en till fullspäckad dag med Anatomi, tema Rörelseapparaten!

Våran första tenta.

Igår skrev vi våran första tenta i Matematik och statistik. Det är alltid nervigt inför en tenta, men jag känner mig hyfsat van efter basterminen och fyra stycken högskoleprov. Nu får man hålla tummarna att man blev godkänd. Det är alltid lätt att snurra till det på olika matte tal tycker jag, ibland har jag svårt att förstå vilken metod som man ska använda och vilken information är relevant. Oavsett hur denna tenta går så har jag lärt mig otroligt mycket på så kort tid. Jag har alltid haft svårt för matematik men äntligen känner jag att jag faktist förstår och har utvecklats. Jag har slutat kriga och bli frustrerad på matten, tror det är det som behövs om man ska förstå den, ett gott humör och tålamod!

Nåväl, nu hoppar vi in i anatomins värld istället. Det ska bli intressant! Trevlig helg!

Jägarstudier

Nu är vi igång! Vi kommer att ha föreläsningar/lektioner en gång i veckan ända tills december då vi skriver teoriprovet. Träna in skyttet gör vi på våren. Det känns riktigt roligt och blir en riktigt utmaning! Blir ett extra ämne att studera, men med planering och diciplin kommer det att gå!

Det är många som blivit förvånade över att jag som djurvän vill bli jägare. Jag själv har länge funderat vad jag tycker kring det. Jag minns att jag inte var så förtjust i kött som liten och brukade oftast inte äta det pappa hade jagat. Detta av okunskap. Nu när man blivit äldre så inser jag att det är det bästa köttet man kan äta och det är för mig att vara en medveten djurvän. Jag vill äta kött som jag jagat själv, på så sätt vet jag att djuren haft ett bra liv. Det betyder dock inte att jag aldrig köper kött i affären (händer inte så ofta då jag lagar mycket vegatariskt), men när jag gör det så handlar jag svenskt och närproducerat. Men, mitt mål är att jaga mitt kött själv om jag ska äta kött! Dessutom vill jag lära mig om djur och skog samt sedan vara en del av naturen. Att vara jägare är mer än att bara jaga för att få mat på bordet.
Så så tänker jag!

På svampjakt.

Det var den helgen det, och snabbt gick det. Matematik & Statistik tenta närmar sig så jag har haft näsan i räknehäftet och matteboken. Nog tog vi oss ut på svampjakt och några öl på Norrlands trots tentaplugget, lite måste man ju leva.
Nu går det utav bara farten, måndag, nya möjligheter, nu kör vi, Hare gött hej!

There is no planet B!

Nyligen höll Greta Thunberg ett riktigt rörande tal som visats överallt på sociala medier. Det får en att tänka efter! Det är mycket tragiskt hur många som förnekar att vi håller på att förstöra våran fina jord. Men det är många av oss som är medvetna och som kämpar för att leva hållbart och miljövänligt. För att öka denna medvetenhet behövs såklart kunskap och att folk delar med sig, så nu tänkte jag dela med mig av mina små/STORA miljötänk tips!

1.Minska matsvinnet, det slängs nå otroligt mycket mat och det mesta har inte blivit dåligt när det slängs. Plocka tillexempel dem ensamma frukterna i affären, varför inte ta ett äpple som kanske inte är så estetisk, den är ätbar! 

2. Skrota plasten. Ta med någon snygg tygväska när du ska handla, och behöver du verkligen platspåsen till din lök/vitlök?

3.Handla ekologiskt och närodlat!

4.Shoppa Second hand. Det finns mer än man tror på loppis och secondhandbutiker, oftast fyndar man massor med fint som man aldrig hade hittat som nytt. 

5. Skippa bilen. Motionera eller åkt kollektivt om så möjligt! Kan ta lite längre tid visserligen men passa på att göra sakerna du inte hinner i vardagen, nu när du ändå slipper att sitta bakom ratten. 

Där har vi några punkter jag ALLTID tänker på. Jag säger inte att jag lyckas varje dag, men mitt mål är att leva länge och att lyckas bättre för varje dag som går!

Lövsta och Billinge gård.

Inom våran kurs har vi ett projektarbete. Vi är delade i grupper och har blivit tilldelade ett djur, min grupp fick mjölkkon. Jag blev riktigt glad över djurslaget, då det känns som att jag fått ett intresse för kon och mjölkproduktionen på denna korta tid. Dels så har jag fått vara med korna på Lövsta en hel eftermiddag, det kallar vi PRYO, där fick jag uppleva en hel del spännande saker och se hur dem arbetar med djuren. Sedan har vi pratat mycket om hållbar mjölkproduktion och det aktuella Kokalv-forskningen, den anser jag är extra spännande. 

Våran grupp fick även göra ett studiebesök till den ekologiska och kravmärkta gården Billinge i Norrtälje. Riktigt inspirerande och kul att se variation av gårdar. Det som jag tyckte var extra häftigt var att gården hade ett eget litet mejeri där dem gjorde bl.a Glass och Yogurt. Dem hade ett bra hållbart tänk och det gillar jag! Jag tänker mycket hållbart i min vardag, och av att gå denna utbildning kan jag ju säga att jag börjat tänka ännu längre när det kommer till miljömedvetenhet. Men mina små tips får ni i ett annat inlägg! 

Tack och Muuu!

Billinge lantbruk, Här betar våra KRAV-märkta djur.

Kursen vi har nu.

Våran kurs som vi läser nu innehåller flera olika moment, så skulle jag bäst beskriva det.
Vi har matematik & statistik, ett projektarbete där alla husdjurare fått ett djurslag att utforska och skriva en rapport om, samt tema dagar som vi har ihop med alla agronomer. Jag tycker det är riktigt kul att få sitta och diskutera och göra grupparbeten med agronomstudenter från olika inriktningar. Alla har olika perspektiv och synsätt på saker och ting, man lär sig otroligt mycket. Jag som inte kommer från gård och lantbruk får en bred bas att stå på tack vare dessa tillfällen. Hållbarhet och miljötänk inom olika aspekter är viktigt och man får verkligen igång hjärnverksamheten gällande dessa saker.

Inne på den fjärde veckan och allt har kommit igång bra, jag tycker det är skönt att komma igång ordentligt och mår bäst av rutiner!

Dvärgpudeln Timon

Här tänkte jag presentera min lilla dvärgpudel hane Timon! Han är en väldigt busig kille på 1,5 år. Han var chokladbrun som valp men ju äldre han blir desto ljusare blir hans päls, han ser faktist ut som en riktig surikat. Som individ är han lite speciell en. Han tycker det är lite läskigt med okända människor som han inte känner, mest osäker blir han runt män. Men om han får umgås och lära känna folk på hans egna villkor så blir han en riktigt studsig kompis. Han bill helst bli kliad med fötterna, slutar man klia så krafsar han och ber om mer. Pussas gillar han med, mest på husse. Honom ser vi dock inte så ofta då han bor kvar i Luleå, självklart ska han ha dem flesta pussarna då.

Timon som valpis!

Han är riktigt snabblärd och spänstig. Jag tog tid på hur länge det tar för honom att lära sig ett nytt trick, timern stoppades på 5 minuter. Vi både klicker tränar och formar, lite vad vi känner för just då, men träning älskar han i alla former. Min plan är att börja med nosework nu, jag har beställt hem Eukalyptus olja och möbeltassar så att vi ska komma igång. Han är en riktig naturbegåvning på att söka och hitta godis på kommando. Det ska bli riktigt kul att utvecklas och hitta på saker ihop här i Uppsala, vi har inte hunnit göra så mycket än, men vi ser fram emot allt det roliga som komma skall.

Timon är min första pudel, så jag lär mig något varje dag. Har ju mest erfarenhet av jakthundar och en favorit ras för mig är finskspets. Jag kände dock denna gången att jag ville ha en stor hund i ett mindre format och det har jag verkligen fått! Söker ni en sportigvovve med bra uthållighet samtidigt en kompis att kramas och mysa med, då rekommenderar jag dvärgpudeln starkt! Timon kommer ni säkert få se en del av här i bloggen, han säger HEJ!

Timon 3månader ca.

Fina Uppsala

Jag har bott här i Uppsala sen Januari 2019, och jag älskar det! Jag kommer från en mindre stad i Norrbotten, Luleå, och tyckte det var lite läskigt att flytta söder ut igen då jag bott i Stockholm i några år och aldrig riktigt trivdes där. Men så kom jag hit och blev positivt överraskad! Jag gillar den mysiga små stad, kullerstens känslan men med en storstads anda. Naturen är väldigt nära samtidigt som du har en stad som kryllar av människor. 

Som student finns det många mysiga fik att sitta och plugga på i stan om man ibland behöver lite platsombyte från SLUs fina grupprum. Fester finns det gott om, Nationerna i stan har alltid något som händer. Olika dagar håller dem nattklubb och pub, om man behöver komma bort från plugget ett tag. Dessutom kan man engagera sig inom Nationerna. Jag har valt att gå med i ett utav utskotten i Ultuna studentkår, Ultuna jakt klubb. Igår skickade jag in min anmälan att få delta i kursen Jägarexamen och hoppas nu ha fått en plats! Det ska bli riktigt lärorikt och spännande. Jag har tänkt att jag ska bli jägare ett bra tag och äntligen händer det! 

Men för att sammanfatta det hela, Uppsala är en stad där man inte går uttråkad under skoltid som fritid!