Projekt ekonometri/programmering

Förutom tentan har vi även grupparbete i kursen! Tanken är att varje grupp ska hitta ett ämne/problem kopplat till ekonometri och programmering för att sedan, med hjälp av dataprogrammet Stata, se om ens hypoteser stämmer.

Jag arbetar med två andra personer och vi har valt att fokusera på timmerpriser i Sverige och vad för variabel som är den som spelar störst roll vid försäljning av timmer. De variabler vi använder är bland annat genomsnittspriser från norra samt södra Sverige och kvartalsvariabler för att se hur priser varierar under året. Efter att vi fört in data från de senaste 20ish åren har vi nu fått fram en regressionsanalys som framförallt visar att gran från södra Sverige är det som ger bäst pris. Det kanske inte är en världsomvälvande nyhet för personer inom den svenska skogsindustrin men jag tror ändå att kanadensaren i vår grupp har tyckt att det varit intressant att lära sig något om Sverige!

Projektet ska presenteras en vecka efter tentan vilket känns skönt. Då har vi ändå några dagar på oss att förbereda en presentation och framförallt – förbereda oss mentalt att vi ska prata engelska inför klassen. För många behöver det inte vara en stor deal men då detta är vår första engelskspråkiga kurs vet jag att de flesta har varit nervösa över att prata engelska. Som tur är har vi nu kommit över den tröskeln och struntar om man säger nåt ord fel här och där. De kommande kurserna kommer också hållas på engelska så det är bara att vänja sig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *