Långa dagar

Hej!

Längesedan ett inlägg dök upp här och min enda ursäkt är att jag de senaste veckorna spenderat extremt mycket tid i skolan. Extremt mycket.

Igår lämnade jag och min andra gruppmedlem äntligen in vårt fallgårdsarbete, aldrig jag jobbat så mycket med ett enda arbete som detta. Analyser av gårdens räkenskaper, finansieringsanalys, balance scorecard, SWOT-analys, flera driftsplaner och optimering är vad vi framförallt jobbat med och det har minsann tagit sin lilla tid. Men, nu är vi klara! Har nog aldrig varit så glad över att ha lämnat in ett arbete.

Direkt efter inlämningen igår började tentaplugget! På måndag har vi vår sista tenta i kursen och denna gång är det ekonomiska frågor om lantbruk som ska avhandlas. Som exempel satt jag igår med en fråga som handlade om lönsamheten hos ett mjölkföretag och vad som sker vid nedtrappning av mjölkkor samtidigt som lantbrukaren väljer att öka sin växtodling. Svårt men intressant! Jag som vuxit upp på gård har tidigare inte tänkt jättemycket på hur mycket det är som egentligen spelar roll vid driften. Vad för foder, hur mycket foder, vinst/ha, skogstillväxt, gemensamma arbeten, vilka grödor som är bäst lämpade – you name it. Man kan räkna på ALLT när det kommer till lantbruk.

Idag är det dags för studiebesök! Vi ska ut till två fallgårdar där andra grupper ska presentera sina analyser. Alltid kul att komma ut till verkligheten och se hur teori blir praktik – något som SLU och agronomekonomprogrammet blir bättre på för vart år som går.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *