Varför agronom?

Tänkte knåpa ihop ett inlägg om varför jag valde att läsa till agronom, får se hur det går!

Jag tog studenten från ett samhäll-samhällsprogram våren 2014 och visste då att det inte var aktuellt för mig att plugga på flera år. Sagt och gjort, de följande två åren reste jag delvis till Australien/Asien (typical swedish girl), tog en franskakurs nere i Montpellier och på GU samt jobbade en hel del. Under hela denna tid var jag inställd på att läsa freds- och konfliktprogram – eller liknande – någonstans i Sverige. Agronom visste jag knappt vad det var! Men, då min äldre bror läser till agronom fick jag tips om att söka till Ultuna och några dagar innan ansökningsstoppet bytte jag totalt tankesätt. Lund och pol.kand ströks från listan och ersattes med Uppsala och agronom-landsbygdsutveckling.

Jag blev, efter några om och men, antagen på programmet och hösten -16 flyttade jag från västkusten till Uppsala – ett miljöombyte jag absolut inte ångrar! För det första är studentvälkomnandet på Ultuna helt fantastiskt. Äldre studenter jobbar hårt för att de nya ska få se hur ett liv på Ultuna ser ut. Allt från proppmorgon till sena kvällar på kåren gjorde att jag kände mig mer än välkommen. Programmet landsbygdsutveckling är fantastiskt och man får kombinera teori tillsammans med praktik. Exempelvis var min tidigare klass häromveckan uppe i Luleå och Vuollerim för att delta på Crowdsourcing week Arctic och förstå hur man på olika sätt kan nå lösningar som finns på landsbygden och samhället i stort (Tips! Kolla in Lisa som bloggar om landis! http://blogg.slu.se/agronom-landsbygdsutveckling/).

Nåväl, trots ett bra program och fantastiska människor valde jag att byta till ekonomiinriktningen. Varför? Ja, jag är väl inte helt hundra på varför men än så länge känns det helt rätt. Vi får kunskaper som kan användas både på landsbygden och i storstaden, på lokal nivå och på internationell nivå. Till skillnad från andra ekonomiprogram får vi agronomer en kunskap som ingen annan har, och det är riktigt skönt. Efter examen är det många som vill anställa oss då vi besitter både ekonomisk kunskap och kunskap om lantbrukssektorn och närliggande områden. Redan i början kopplas ekonomistudierna med hållbarhetsfrågor och hur vi med olika perspektiv kan lösa problem. Trots att jag fortfarande är i början av programmet och har många kurser kvar, är jag säker på att teori och praktik kommer gå hand i hand under resten av programmet.

Förutom själva programmet är studentlivet på Ultuna en anledning till varför jag fortsätter att plugga här. Kåren har plats för alla studenter, oavsett om det är idrott, miljöfrågor eller traditioner man är intresserad av! Man kan alltid fråga någon annan om råd och att engagera sig är något man verkligen inte ångrar. När jag började plugga hade jag ingen tanke alls på att vara med i något utskott, men insåg ganska snabbt hur fantastiskt roligt det är! Man lär känna människor utanför sin egen klass/program och därmed fler perspektiv på livet i allmänhet.

Så, agronom. Varför inte?