2,5 år in

Äntligen är höstterminen över och jag har officiellt gått 2,5 år på Ultuna – halvvägs till agronomringen!! När man tar examen finns möjlighet att köpa agronomringen and let me tell you att den ringen är helt klart det enda som motiverar mig till att fortsätta plugga när man sitter med extrema mängder plugg och inte ser något slut på pluggandet. Men det finns! Ringen är beviset!

Torsdagens presentation gick kanon och grupparbetet skickades in igår. Jag fick även en komplettering i metodkursen då jag och min kompanjon inte utvecklat vårt teoretiska problem tillräckligt, men det är numer löst och inskickat. Det är segt att få komplettering, omtenta eller liknande men man får tänka på att det är faktiskt jag själv som lär mig på det – bevisligen kunde jag det inte första gången så då måste jag ju lära mig det bättre till nästa gång.

Helgen är således fri från plugg vilket utnyttjas till fullo. Den började med IF-pub och efterföljande fest och idag tog jag en välförtjänt sovmorgon och ska strax iväg för att träffa några kompisar. Ikväll väntar moules frites och morgondagen bjuder förhoppningsvis på långfärdsskridskor ute vid Fjällnora! En helt fantastiskt helg helt enkelt!

Sista veckan på period 2

Hej!

Åter måndag och idag hade jag och en kursare presentation i metodkursen. Vi presenterade ett utkast om lantbrukares utmaningar och möjligheter vid omställning till ekologisk produktion – intressant ämne som man verkligen kan grotta ner sig i. I och med denna presentation är metodkursen avklarad, mycket skönt! 

På torsdag har jag och min marknadsföringsgrupp presentation där vi ska presentera en marknadsföringsplan för övriga kursare och examinator. I helgen som var skrev vi presentation och just nu känns det bra! Får se hur fjärilarna i magen är på torsdag. Det är alltid intressant att presentera. Ofta tycker jag inte att det är allt för jobbigt, men det har funnits flera presentationer som jag har velat springa rakt ut ur rummet och absolut inte göra presentationen. Eftersom det är en gruppresentation på torsdag vet jag dock att jag kan lita på mina gruppmedlemmar om det nu blir så att jag faktiskt springer ut ur rummet av oförklarliga anledningar…

I Uppsala har det äntligen fallit snö och temperaturen är under nollstrecket! När jag åkte upp häromveckan fick jag med mig ett par längdskidor så nu är det längdåkning för hela slanten. Igår var jag och en kompis i Hågadalen – fint naturområde väster (…eller?) om Uppsala – och åkte skidor. Det fanns inga spår och vår erfarenhet är väl inte så stor så några vurpor och svordomar blev det. Nåväl, om vi inte blir bra på skidor kan vi alltid glädja oss åt att vi är roliga att se på medan vi åker!

Åter i Uppsala

Hej!

Jag kom tillbaka till Uppsala i söndags och har sedan dess enbart renoverat min lägenhet. Några saker fixades men fortfarande återstår en del, får se när det blir klart!

Imorgon är det därför hög tid att ta tag i plugget som legat i dvala de senaste veckorna. Dels har jag och en kursare en presentation i metodkursen, dels har jag och min marknadsföringsgrupp en presentation, en opponering, färdigställande av marknadsföringsplanen samt en individuell reflektion att göra – så det är lite plugg! Tror dock inte att det är någon fara med att inte hinna göra allt, vi har fram till nästa torsdag på oss. Därefter är jag alltså helt klar med att läsa dubbla kurser! Ska bli himla skönt att gå tillbaka till ”normal” pluggtid – 40h/veckan. Sen om det brukar vara så att jag pluggar 40h/veckan är en helt annan fråga…

Luciabal

I lördags var det dags för den årliga Luciabalen! Två gånger per år arrangerar kåren en examensceremoni med tillhörande bal för de studenter som vill uppleva detta. Jag var inte på balen men däremot på ceremonin då jag delade ut ett pris och ett stipendium för ULS IF. Priset, Åsakruset, gick till en student som genomförde bra prestationer under Landskampen tidigare i år och Gunnar Torstenssons Enaforsholmsstipendium gick till en student som under flera år gjort något särskilt för IF. Grattis till både Jakob och Johan! Även ett stort grattis till de studenter som tog examen, äntligen är ni fria!

Luciabalen är i princip synonymt med avslut för hösten, så imorgon åker jag hem! Det ska bli riktigt skönt att vara hemma under några veckor och vila upp mig, de senaste veckorna har inneburit mycket plugg för min del. Med det sagt hälsar jag er en god jul och gott nytt år så hörs vi nästa år!

Sista rycket

God kväll!

Återigen ny vecka och denna består främst av seminarier och grupparbeten. I marknadsföringen har vi blivit indelade i grupper om 4 personer där vi ska intervjua ett företag och göra en marknadsföringsplan för företaget. Mitt gäng har valt entreprenör som ägnar sig åt att bygga bihotell åt vildbin. En unik och hållbar affärsplan, känns som att hans idé är rätt i tiden då det talas båt högt och lågt om de klimat- och miljöproblem vi står inför. Så att han valt att specialisera sitt företag till att bibehålla och utveckla den biologiska mångfalden är fantastiskt!

I metodkursen håller jag och en kompis på att skriva ett utkast som ska se ut som en liten, liten kandidatuppsatsen. Tanken med kursen är ju att vi studenter ska bli mer förberedda inför våren då vi skriver kandidaten och detta görs bland annat genom att vi kommer på ett ämne och frågeställning vi är intresserade av och därefter skriver en text om detta. Typ som en minikandidat på 900 ord istället för 40 sidors text som den riktiga uppsatsen mycket väl kan bli… Nåväl, jag och Louise har några olika idéer vi spånar på, bland annat marknadsföring och REKO-ringar samt omställning till ekologisk odling. Vi får se hur det blir!

Tentaveckan är över!

Några dagar senare har jag skrivit tenta i både metodkursen och marknadsföringen, vilket känns riktigt skönt! Tentorna var inte så stora, men jag har tidigare inte tentapluggat till två helt olika ämnen, så det var lite svårt att veta hur man skulle lägga upp tiden. Nåväl, nu är det skrivna och det är bara att vänta på resultaten som kommer om några veckor.

Efter marknadsföringstentan i torsdag har jag främst tagit det lugnt. Igår var jag en sväng ute på skolan för ett möte om framtida baler – Ultuna är för litet för de studenter som vill ha en examensceremoni vilket gör att vi måste planera om hur balerna ska vara i framtiden. SLU vill även fördubbla antalet studenter de närmsta åren vilket gör frågan än mer viktigare. Just nu lutar det åt ceremoni i UU:s stora aula och därefter bal på slottet. Det är synd att man förlorar Ultuna som ceremoniplats men samtidigt, för att så många som möjligt ska få möjlighet att få en ceremoni är detta det bästa alternativet.

Snart ska jag iväg på en julmarknad med en kompis. Vi ska till Wik, som jag tror är typ ett slott nära Uppsala. Hemma i Bohuslän finns det väldigt få tinnar och torn medan det här i Uppsala känns som att det kryllar av slott! Efter julmarknaden kommer några kompisar hem till mig för att julmysa! Tanken är att baka lite, spela nåt spel och se på Sunes jul – vi får se hur det slutar! Ha en fin helg!

December!

Veckorna flyger förbi och plötsligt har det blivit december. Jag har verkligen ingen aning om vart den här hösten har tagit vägen, känns som allt har gått väldigt, väldigt snabbt. Nåväl, får hoppas att jag i alla fall har kul under tiden!

Måndag igen och dags för tentavecka! Imorgon har jag en tenta i metodkursen och på torsdag är det marknadsföringstenta. Jag kan helt klart säga att jag verkligen borde ha pluggat mer inför tentorna, men det kanske går ändå! Och som tidigare sagt, det värsta som kan hända är en omtenta.

I helgen var det dags både för funkisfest och luciacup! I fredags blev jag således kidnappad av min styrelse och förd till en lägenhet för att få på mig min utklädnad – kroppsstrumpa, kavaj, hjälm och armpuffar… Väl på kåren började alla ordföranden bli döpta och jag fick kårnamnet IRON LADY! Motiveringen från min styrelse var extremt fin och namnet är väldigt… passande… Efter det var det 02-släpp på kåren och massa fest!

Av ovan nämnda fest mådde jag därför inte fantastiskt på lördagen men det var bara att rycka upp sig för det var innebandycup! IF ställde upp med ett lag där både nya och gamla styrelsen spelade, och sen var det några andra lag med. En väl genomförd turnering där IF faktiskt lyckades vinna en match, men totalsegern tog Incestfest hem efter straffavgörande i finalen.

Nu ska jag plugga! Ska lära mig allt från ontologi och reflexivitet till B2B och kundorienterad marknadsföring!

Landskampspubrunda!

Hallå!

Häromdagen hade landskampskommittéen en pubrunda för de svenska deltagarna som var med i Finland. Temat var KavHaj och hajskämten haglade vilt. Som f.d. göteborgare var det alltså en fantastisk kväll – vad mer kan man begära än massa dåliga skämt? Förutom skämten besökte vi ett flertal pubar och avslutade kvällen på Norrlands, mycket trevligt!

Idag är det dags för funkisfesten! I slutet av varje år styr kårstyrelsen ihop en fulsittning där de tackar årets kårfunktionärer för de arbete och engagemang som finns. De studenter som varit ordförande för ett utskott – däribland jag – kommer även få ett kårnamn av sin styrelse. Kårnamnet baseras på kvaliteter, händelser och ibland lite elaka skämt om ordföranden, jag har absolut ingen aning vad för namn jag kommer få…

Även imorgon är det kåraktiviteter då ULS IF håller i den årliga Luciacupen där vi spelar innebandy. Jag har tidigare bara spelat innebandy på gympan i högstadiet typ, men precis som mycket annan sport är det sjukt kul!

Nu måste jag plugga några timmar innan festligheterna drar igång, nästa vecka är det två tentor som väntar så det gäller att ta tillvara på tiden som finns!

Fick en fråga om varför jag bytte från agronom-landis till agronom-ekonomi efter ett år och för mig personligen var det för att jag inte riktigt fick en helhet om vad det var jag studerade. Kurserna i landis är otroligt fantastiska men jag såg inte hur jag senare kommer kunna få nytta av dem i arbetslivet och därför bytte jag. Dock är det värt att nämna att jag nu, efter ett år på ekonomi, har mycket nytta av kurserna! Jag tycker att jag kan se saker ur fler perspektiv och ta hjälp av sådant jag lärde mig under landis för att lösa ett problem.

Det är även många som säger att landis och ekonomi är väldigt lika och nja, det stämmer väl sådär. Vissa kurser läser vi tillsammans och vi har likadana valbara kurser, men i ekonomi är det just mycket ekonomi. Trots allt kommer vi få en kandidat i FEK eller NEK, och därefter en master. Landis har en egen kandidat där det krävs andra kunskaper för att få en kandidat. Om man är intresserad av samhällsfrågor/utveckling kan man även gå ekonomi eftersom det i vissa kurser finns utrymme för diskussioner. Däremot diskuterar vi inte hur EU påverkar sina medlemsnationer eller hur man bör agera vid ett naturresursproblem – något som görs i landis!

Hoppas det var svar på frågan och hör av er om ni har fler frågor!

Helg!

Godmorgon!

Idag är jag uppe med före solen stigit upp för att hinna med dagens agenda. Snart ska jag iväg till gymmet och därefter blir det plugg följt av middag med två kompisar. Vi började umgås när vi alla tre, under olika år, blev invalda i IF:s styrelse. Ännu ett exempel på varför man ska engagera sig i kåren, man får fantastiska vänner!

På tal om kåren var det i torsdags dags för novemberkårmöte. En ny kårstyrelse blev invald (grattis!) och en mängd andra poster fylldes. Tanken var att jag enbart skulle gå med i TraktU men det slutade med att jag numer även är Avelskalendersansvarig samt revisor i LRF Ultuna… engagemang är kul…

I veckan har vi även fått tillbaka tentaresultat från förra perioden! Jag läste både makro-/jordbruk-/miljöekonomi och entreprenörskap och hållbar utveckling – och det verka som jag klarat både kurserna bra! Efter JoMe-tentan i början av november var det flera i kursen som hörde av sig till kursansvarig då de tyckte att tentatiden var för kort för att grundligt hinna med alla frågor. Kursansvarig lyssnade på deras åsikter, vilket ledde till att vi fick en poänghöjning med 25 %. Detta visar att studenter visst har en påverkan på deras studier på SLU och att lärarna lyssnar på vad vi har att säga!