Långa dagar

Hej!

Längesedan ett inlägg dök upp här och min enda ursäkt är att jag de senaste veckorna spenderat extremt mycket tid i skolan. Extremt mycket.

Igår lämnade jag och min andra gruppmedlem äntligen in vårt fallgårdsarbete, aldrig jag jobbat så mycket med ett enda arbete som detta. Analyser av gårdens räkenskaper, finansieringsanalys, balance scorecard, SWOT-analys, flera driftsplaner och optimering är vad vi framförallt jobbat med och det har minsann tagit sin lilla tid. Men, nu är vi klara! Har nog aldrig varit så glad över att ha lämnat in ett arbete.

Direkt efter inlämningen igår började tentaplugget! På måndag har vi vår sista tenta i kursen och denna gång är det ekonomiska frågor om lantbruk som ska avhandlas. Som exempel satt jag igår med en fråga som handlade om lönsamheten hos ett mjölkföretag och vad som sker vid nedtrappning av mjölkkor samtidigt som lantbrukaren väljer att öka sin växtodling. Svårt men intressant! Jag som vuxit upp på gård har tidigare inte tänkt jättemycket på hur mycket det är som egentligen spelar roll vid driften. Vad för foder, hur mycket foder, vinst/ha, skogstillväxt, gemensamma arbeten, vilka grödor som är bäst lämpade – you name it. Man kan räkna på ALLT när det kommer till lantbruk.

Idag är det dags för studiebesök! Vi ska ut till två fallgårdar där andra grupper ska presentera sina analyser. Alltid kul att komma ut till verkligheten och se hur teori blir praktik – något som SLU och agronomekonomprogrammet blir bättre på för vart år som går.

Tentaplugg

Godmorgon!

Helgen som hittills varit har bestått av plugg från tidig morgon till sen kväll. I fredags satt vi i skolan till sen eftermiddag för att bli någorlunda klara med finansieringsanalysen och efter det har jag suttit med tentaplugg. Imorgon är det nämligen dags för tenta! En stund som i princip alla studenter bävar inför – har man förberett sig tillräckligt för att klara tentan eller är det kört redan när man kliver in i tentasalen?

Det är fastighetsvärdering som ska tentas av imorgon och det är en ganska liten tenta, tre hp, så jag tror faktiskt att det kommer ge med sig. Jag har gått igenom de anteckningar jag tagit på föreläsningar samt suttit med tidigare tentor för att få överblick av vad som brukar komma på denna tenta. I fastighetsvärdering lär man sig allt från olika värderingsmetoder till vad för lagar man kan tillämpa vid exempelvis fastighetsintrång. Intressant ämne och som ekonomagronom är fastighetsvärderare definitivt ett exempel på framtida yrkesval!


Tiden som varit

Long time no writing!

Sedan senast har jag framförallt suttit i skolan med gruppinlämningen, men även hunnit med lite festande.

I fredags var det dags för den årliga IF-alumnikvällen där tidigare styrelser träffas för att umgås och diskutera tiden som varit. Mycket roligt att träffa alla! Dagen efter kom en kompis från Göteborg upp på snabbvisit och det var ett måste från hennes sida att se hur en Ultunafest ser ut. Sagt och gjort så drog vi på spexsläppet framåt kvällen, vilket erbjöd mycket dans. Dagen efter tog vi en promenad ut till Ultuna innan hon åkte hem och jag fortsatte med mitt.

Gällande inlämningen går det sakta men säkert framåt. Vi är klara med fastighetsvärderingen och våra företagsanalyser, nu är det framförallt räkenskaps- och finansieringsanalyser som ska bli klara samt själva driftsplaneringen. En himla massa jobb men det är otroligt nog fortfarande roligt! Trots att man (=jag) känner lite stress hela tiden över att det är så mycket som ska göras, är allt väldigt väldigt kul och intressant att lära sig. Detta är helt klart kursen jag lärt mig mest på och jag vet att den kommer hjälpa mig mycket i framtiden!

Projekt inlämnat!

Hallå!

Häromveckan lämnade vi in vårt första arbete i driften och nu är det presentation som gäller. Vi fick några kompletteringar på uppgiften, så även det ska in. Annars är det dags att börja med vårt nya projekt, vår fallgård!

Förutom skolan är det många kåraktiviteter som sker nu. I onsdags var det dags för den årliga Ultuna Winter Classic, en hockeybocketmatch mellan professorer och studenter, som för sjätte året i rad vanns av studenterna! Kul event som vi i IF ordnar. På torsdag kommer IF även hålla pub eftersom Chelsea – Malmö spelar och dagen efter är det dags för en ny tradition – IF-fest för tidigare styrelser! 


Träning i Uppsala

Fördelen med att bo i en stad – jämfört med landet som jag tidigare bott på – är att det finns så mycket träning att testa på utan att behöva ta sig allt för långa sträckor! Tidigare under min studietid har jag tränat både gym, fotboll och militärträning. Nu däremot, är det dags för ny träningsaktivitet!

Häromveckan skrev jag upp mig på ett crossfitgym i närheten av mig och än så länge är det himla kul. Jag har gått baskurs och lärt mig the basics, dvs skillnad på straight press och press jerks (eller……..?), och nu har jag börjat med passen. En varierande träning för hela kroppen!

Oavsett vad för sport och träning man gillar går det antagligen att hitta i Uppsala – rugby, simning, badminton, fotboll, klättring, you name it! 

Inlämningsdags

Godkväll!

Åter söndag och veckan som varit har främst bestått av skolarbete. På onsdag ska första inlämningen i driften in och det är ganska mycket att förstå och göra. Dels en värdering av hela gården, dels en rapport om den ekonomiska delen. Trots allt skrivande är det himla kul och jag tycker verkligen att detta är en bra kurs. Tidigare har jag haft kurser som kanske inte är jätteintressanta men man måste läsa då de ingår i ramschemat, men detta är en kurs jag absolut skulle rekommendera till alla!

I fredags var jag och gruppkamraten ute på vår fallgård för att intervjua dem om deras verksamhet. Gården driver både djur- och spannmålsproduktion och har några funderingar kring framtiden så det ska bli kul att få ta del av deras verksamhet och kanske kanske hjälpa dem lite! Några av grupperna kommer presentera sina fallgårdar i skolan men vi har faktiskt äran att om några veckor få presentera vårt projekt på gården, dit alla i kursen följer med!

Nu blir det kvällsmat, vi hörs!

Gårdsbesök!

Häromdagen var jag och kurskamraterna på en gård utanförUppsala med grisproduktion, spannmåls- och skogsproduktion. Vi fick rundvandring på gården för att se de byggnader – allt från grisstall till bostadshus – för att skapa en bild inför den fastighetsvärdering vi nu börjat med. 

Parallellt som fastighetsvärdering görs startas samtidigt nästa inlämning. Då får varje grupp en fallgård som man kommer besöka för att senare göra en djupare analys om. Tanken är att gården vi nyss besökt är som en övning till det stora fallet senare. Det är hela tiden nya saker man måste tänka på och väldigt många gånger man misslyckas men allt är verkligen så roligt! Med denna kurs känner jag verkligen att det är agronomekonomi det är jag ska studera och tur är väl det, för annars är det 2,5 års CSN till ingen nytta alls…

I fredags var det dags för Snöröjet, en fulsittning på kåren där bl.a. nya KM presenteras och tidigare ordföranden får sina kårnamn. Jag gick dit med några i IF och hade det som vanligt väldigt kul! Resten av helgen var ganska lugnt, jag var ute på skolan och pluggade igår men eftersom jag dragit på mig en förkylning blev det mycket vila!

Nu ska jag kolla igenom agriwise lite snabbt. Det är ett program framtaget av bland andraJordbruksverket och SLU där man får tillgång till olika värden inom jordbruk. Vi använder programmet ganska mycket när resultatanalysen görs i samband med gårdsbesöken!

Crisp crisp crisp

Glad helg!

Några fler dagar in i driften finns det inte mycket mer att säga än att det är en så bra kurs! Det är nu vi får diskutera lantbruk + ekonomi och verkligen se hur allt går ihop. På torsdag är det dags för det första studiebesöket. Vi ska åka till en gård några mil norr om Uppsala för att värdera de tillgångar som finns i företaget, intressant och nytt! På grund av detta drog vi häromdagen igång med föreläsningar om fastighetsvärderingar, något som vi ska fortsätta med i veckan som kommer. 

Förutom föreläsningar har jag varit utomhus så mycket som möjligt, särskilt när det är ljust. Första året jag bodde i Uppsala var det lite av en chock när jag insåg hur lite solen är uppe under dagen i jämförelse med hemifrån. Därför blir det att försöka få de få strålar som finns så mycket som möjligt!

Igår steg jag upp tidigt för att tillsammans med en kompis åka ut till Hågadalen för skidåkning. Första kilometrarna var vi i princip själva i spåren och vädret gick från en dimmig morgon till snökristaller i luften och solsken – fantastiskt! Resten av dagen spenderades på stan och middag hos en annan kompis. Fördelen med att så många på Ultuna jagar är att det ofta bjuds på viltkött när det vankas middag, något som jag uppskattar enormt! 

Hågadalen

Lantbruksekonomi och driftsplanering

Dags för ny kurs! Denna gång är det dags för Lantbruksekonomi och driftsplanering, 15 hp. Bland ekonomagronomerna är detta kursen. Kursen som gör en student till en agronom. Ungefär. Nej så allvarligt är det inte men det ryktas om att det är en oerhört bra – men krävande – kurs. En dag in och jag kan inget annat än instämma. Det känns som ett högt tempo men att man lär sig extremt mycket, vilket är kul. Under kursen kommer vi göra dels två tentor i fastighetsvärdering och driftsplanering samt två inlämningar där vi i grupp får 1) värdera en gård och dess tillgångar samt 2) studera en fallgård utifrån många – än så länge oklara – perspektiv. Jag ser fram emot det!

Kvällen kommer således ägnas åt lite plugg då det verkar som jag tappat ganska mycket från ekonomistyrningen vi läste förra året, samt inläsning till ett quiz vi har på onsdag. Imorgon är det dags för första riktiga föreläsningen – resultatsanalys – vilket kommer följas av både fotboll och crossfit för min del. So long!

2,5 år in

Äntligen är höstterminen över och jag har officiellt gått 2,5 år på Ultuna – halvvägs till agronomringen!! När man tar examen finns möjlighet att köpa agronomringen and let me tell you att den ringen är helt klart det enda som motiverar mig till att fortsätta plugga när man sitter med extrema mängder plugg och inte ser något slut på pluggandet. Men det finns! Ringen är beviset!

Torsdagens presentation gick kanon och grupparbetet skickades in igår. Jag fick även en komplettering i metodkursen då jag och min kompanjon inte utvecklat vårt teoretiska problem tillräckligt, men det är numer löst och inskickat. Det är segt att få komplettering, omtenta eller liknande men man får tänka på att det är faktiskt jag själv som lär mig på det – bevisligen kunde jag det inte första gången så då måste jag ju lära mig det bättre till nästa gång.

Helgen är således fri från plugg vilket utnyttjas till fullo. Den började med IF-pub och efterföljande fest och idag tog jag en välförtjänt sovmorgon och ska strax iväg för att träffa några kompisar. Ikväll väntar moules frites och morgondagen bjuder förhoppningsvis på långfärdsskridskor ute vid Fjällnora! En helt fantastiskt helg helt enkelt!