Landskampen 2018

Long time no talk!

Veckan som var har varit FANTASTISK. Varje år åker x 70-tal Ultuna-studenter till Norge/Danmark/Finland (eller stannar i Sverige) för att vara med på Landskampen. I år drog vi till Finland och tävlade i massa sporter och festade lika mycket! Jag som älskar att träna (och tävla……) var med i både det ena och det andra, och lyckades till och med kamma hem ett guld i spjut! Allting avslutades med en stor bankett i lördags och fest till tidig morgon. Därefter var det båt direkt hem och till Sverige och ja, man kan lugnt säga att vi alla var slitna. Börjar ni på Ultuna – ÅK PÅ LANDSKAMP!!!

Väl tillbaka i Uppsala är det mycket som sker. Jag har tenta i makroekonomi om en vecka, inlämningar i org.teori 2 och en renovering att ta hand om. Men, det löser sig! Nu, och de kommande veckorna, är det fullt fokus på skolan.

Slut på småttingveckorna

Hej och glad helg!

I Uppsala skiner solen och hittills idag har jag hunnit med köksnedmontering, en löptur och plugg. Ikväll är det dags för le Grande finale för årets småttingar – småttingmiddagen! Två veckor av tidiga morgnar, intressanta föreläsningar, roliga aktiviteter och sena kvällar på kåren har lett fram till detta. Det är inte lätt att vara ohvis.

Jag har ännu inte bestämt mig om det blir kåren ikväll, har lite att stå i innan landskampen på tisdag. Jag vill få bort så mycket plugg som möjligt i och med att jag i teorin missar typ 60 timmars studerande… härligt att ta igen det sen! Men, på nåt sätt löser det sig alltid.

Just nu skriver jag om nätverk och individers påverkan på dessa. Vad är det som gör att ett företag kan starta upp? Nätverk nätverk nätverk. Och! En möjlighet också, det är typ det viktigaste begreppet vi fått lära oss på org.teori 2. Tillbaks till pluggandet!

Lugn dag

Hej!

Andra veckan av terminen och det känns. Mycket att göra – men, det är kul! Idag har jag dock en lugn dag, gårdagskvällen spenderades ute på kåren med dans och fest. Jag ska snart ut till Ultuna igen och spela fotboll med några tjejer, vi har börjat ladda upp för landskampen som är nästa vecka! I år bär det av till Finland och denna gång ska vi vinna fotbollen!!

Sångboken 2018

Äntligen dags för årets sångbok! Det är terminens första sittning och en av de roligare under läsåret. Middagen går ut på att man sitter tillsammans med sitt landskap, så jag kommer hänga med Bohuslän, Dalsland och Västergötland – helt klart det bästa bordet.

Efter sittning är det som vanligt 04-släpp på kåren så vi får se hur jag mår på söndag… tanken är att ta det ganska lugnt för jag har delvis mycket plugg, delvis ska jag renovera köket hemma i lägenheten och det börjar imorgon!

Annars har kurserna dragit igång på allvar. I entreprenörskapen är det ingen tenta vilket är skönt, dock är det istället skrivuppgifter på i princip alla föreläsningar. Mycket läsande av litteratur och skrivande alltså! I makron håller jag på med en hemtenta som drar igenom grunderna av makroekonomi – konjunktur, inflation, arbetslöshet, öppna ekonomier osv osv osv. Mycket att ta in men det är intressant!

 

Ny termin!

Hej och välkomna tillbaka!

Hösten är här och med den kommer allt det vardagliga. Jag har haft en bra sommar med mycket jobb, sol och lite plugg faktiskt. Men, tre månader på hemmaplan gör att man i slutet av sommaren bara vill tillbaka till Uppsala och Ultuna!

Den första perioden kommer jag läsa två kurser samtidigt – makroekonomi och jordbruks- och miljöekonomi samt entreprenörskap och hållbar utveckling. Än så länge verkar båda kurser väldigt intressanta men samtidigt mycket att göra. Jag har tidigare inte läst 200 % så det ska bli spännande att se hur jag klarar det…

Förutom kursstarter är det även dags för årets småttingveckor! De nya studenterna hälsas välkomna genom olika aktiviteter och igår var det ULS IF som såg till att de nya studenterna hade det kul. Vi körde några olika sporter och efteråt var det pub på kåren tillsammans med Landskampskommittén. Det verkar som att det var mycket uppskattat!

Nu ska jag börja med en hemtenta i makron! Den verkar inte så jobbig och ska inte in förrän nästa vecka men lika bra att ha det gjort.

Svar på kommentar

Hej!
Tänkte svara på en kommentar jag fick för någon vecka sedan gällande närvaro på föreläsningar och tempot i skolan.

Ett snabbt svar är att obligatorisk närvaro varierar från kurs till kurs. Nu till hösten ska jag läsa en 15hp kurs med enbart, utöver de två tentamina, två obligatoriska tillfällen. Så nja, man är inte tvingad till att vara på varje föreläsning och det går att få tag på material – föreläsningspowerpoints, anteckningar, kurslitteratur – på annat sätt. Men, personligen tycker jag att jag lär mig mer genom att gå på föreläsningarna jämfört med att sitta hemma och plugga in något.

Fick även frågan om man kan ha ett jobb vid sidan om och ja, det skulle jag nog påstå att man kan. Flera av mina kompisar har det, men det kan ju vara så att de ibland måste välja bort skola, fester, häng, träning osv, för att jobba. Det gäller att man har en större självdisciplin än vad många andra, däribland jag, har! Glöm dock inte att en universitetsutbildning ”ska” vara ett heltidsjobb, alltså 40h/veckan, så ibland kan det nog vara lite tufft.

10 dagar kvar innan skolstart och jag har planer på att använda dem väl, så vi hörs när Ultuna återigen är fyllt av studenter!

 

 

Sommarlov!

I torsdags skrev vi sista tentan i statistiken och förhoppningsvis gick det bra. När jag gick ut från tentasalen kände jag att jag antingen har skrivit ett solklart Underkänt eller en fantastisk femma, hoppas verkligen på det sistnämnda. Efter tentan var jag ganska sliten men framåt kvällen (och mat) ställde jag om till partymoooooood. Storstocken stod på schemat och kvällen var superb. Många från Ultuna var där så det var kul!

Dagen efter spenderade jag eftermiddagen i skolan skrivandes på rapporten som i stort sett blev klar. Därefter drog jag till en avslutningsgrillning på Gälbo som en livsmedelstvåa höll i. Varje år kan studenter från SLU – både Ultuna och Alnarp – söka stipendie att plugga på Cornell, ett ivy-league universitet i USA, och i år fick en student från Ultuna det. Så vi sa hejdå till henne men också många andra kompisar som till hösten ska plugga i Australien, på Nya Zeeland, Spanien, Italien osv. Kul med utbyte!

Helgen har bestått av finslipning av rapporten men främst sol och bad, för nu är det faktiskt sommarlov!! Jag är just nu påväg hem till Sveriges bästa kust – västkusten – för att spendera tre månader runt om i Västergötland, Bohuslän och Dalsland. I sommar ska jag bland annat jobba som fältbesiktigare på Jordbruksverket vilket innebär många mil vandring på fält men även många besök runt om i landet.

Vi hörs igen till hösten när jag börjar mitt andra år som agronomekonom och mitt tredje år på Ultuna! Om någon har någon fråga är det bara att slänga iväg ett mail till easv0003@stud.slu.se och glöm inte att det fortfarande är sen anmälan till agronomekonomprogrammet! Ha det gött HEJ!!!!!!!!!!

Sista veckan!!!!

Hallå!

Helgen som varit har varit fantastisk! Fint väder, glada miner och framförallt tog min bror examen. Vårbalen är till för de nyexaminerade och – oftast – två/tre av deras närmsta anhöriga då det inte finns mycket plats i aulan och Syltan, men lyckligtvis nog kunde hela min familj följa med på hans examen så det var en fantastisk dag, kväll och natt. Snart är det min tur! Tyvärr (…) måste jag dock ta mig igenom 3-4 år av studier, men jag är säker på att det kommer gå fort.

Ett bevis på hur snabbt tiden faktiskt går är att jag nyss insåg att jag bott hela två år i Uppsala! Kändes som att det var för några veckor sedan jag flyttade hit och började på Ultuna, galet är vad det är.

Sista veckan i skolan spenderas med tentaplugg. På torsdag har vi tenta i bl.a. regressionsanalys och just nu känns det faktiskt helt okej. Under kursens gång har det hela tiden lagts till nya saker att lära sig och förstå, men allt grundar sig i samma sak. Så, förstår man the basics borde det ändå gå att få godkänt på tentan! Efter tentan lär det väl bli en tentafest eller två, innan jag sätter mig med den sista rapporten att skriva. Jag undersöker, på en enkel nivå, hur inköp av traktorer har förändrats sedan 70-talet och vad det beror på samt om det går att se några trender eller liknande.

Grisfest!

Hej!

Sedan senast har jag, tillsammans med ett gäng ultunesare, varit nere på Ultunas södra ägor (alltså Alnarp…) för grisfest! Varje år ordnar Lantmästarkåren en sittning där man helt enkelt äter helgrillad gris och festar. Maten var _extremt_ god och natten som följde bestod av allt från dans till trädklättring. Tydligen slutade DJ:n spela vid 10 på lördagsmorgonen men jag och några kompisar drog vid 8:30 för att få lite efterlängtad sömn. Lördagen spenderades således i väldigt lugn takt, men på kvällen kände vi oss tillräckligt pigga (nåja…) för att hälsa på en kurskamrat som kommer från Skåne. Grillning, hundmys och en lugn kväll var mycket uppskattat!

Tidigt i söndags åkte vi tillbaka till Uppsala och väl hemma satte jag mig för att skriva klart min rapport. Nu, efter mycket om och men, vet jag att bondens avräkningspris för mjölk och totalkonsumtionen av mjölk i Sverige inte har något samband what so ever. Hade egentligen velat ha något litet samband mellan variablerna jag undersökte men nix!

Veckan som är nu är fylld med saker! Middagar ska avhandlas, fotbollsträningar, ringversar och det allra viktigaste – vårbal!!! Min äldre bror tar examen och har bjudit hela familjen på cermoni + efterföljande sittning. Det ska bli så kul!

Nu har jag bråttom iväg till skolan för några möten och lite plugg, hörs!

Hektisk vecka

Hej!

De senaste dagarna har bestått av plugg, kåraktiviteter, träning och chill. Inte nödvändigtvis i den ordningen tyvärr. Vi har länge vetat om att i denna kurs ska vi skriva två rapporter, men det är först denna vecka som vi fått mer information och användbara formler för att kunna skriva den ena rapporten, så det är något jag suttit med i plugget. Kåraktiviteter denna vecka har främst varit förberedelser inför hearing (som var igår) och majkårmötet som är imorgon. Jag sitter med i valberedningen så vår uppgift är att ha uppdaterade listor, räkna röster och presentera resultat. Kul men hektiskt under vissa – få – perioder.

Idag har jag även varit på skjutbanan! Det är uppskjutning på lördag, men eftersom jag då befinner mig på Ultunas södra ägor får jag skjuta upp det (hehe…). Skyttet gick inte bra överhuvudtaget, så jag får öva lite mer innan jag skjuter upp!

Nu ska jag försöka ägna lite tid åt rapporten, får se hur det går. Hejdå!