Sommarlov!

I torsdags skrev vi sista tentan i statistiken och förhoppningsvis gick det bra. När jag gick ut från tentasalen kände jag att jag antingen har skrivit ett solklart Underkänt eller en fantastisk femma, hoppas verkligen på det sistnämnda. Efter tentan var jag ganska sliten men framåt kvällen (och mat) ställde jag om till partymoooooood. Storstocken stod på schemat och kvällen var superb. Många från Ultuna var där så det var kul!

Dagen efter spenderade jag eftermiddagen i skolan skrivandes på rapporten som i stort sett blev klar. Därefter drog jag till en avslutningsgrillning på Gälbo som en livsmedelstvåa höll i. Varje år kan studenter från SLU – både Ultuna och Alnarp – söka stipendie att plugga på Cornell, ett ivy-league universitet i USA, och i år fick en student från Ultuna det. Så vi sa hejdå till henne men också många andra kompisar som till hösten ska plugga i Australien, på Nya Zeeland, Spanien, Italien osv. Kul med utbyte!

Helgen har bestått av finslipning av rapporten men främst sol och bad, för nu är det faktiskt sommarlov!! Jag är just nu påväg hem till Sveriges bästa kust – västkusten – för att spendera tre månader runt om i Västergötland, Bohuslän och Dalsland. I sommar ska jag bland annat jobba som fältbesiktigare på Jordbruksverket vilket innebär många mil vandring på fält men även många besök runt om i landet.

Vi hörs igen till hösten när jag börjar mitt andra år som agronomekonom och mitt tredje år på Ultuna! Om någon har någon fråga är det bara att slänga iväg ett mail till easv0003@stud.slu.se och glöm inte att det fortfarande är sen anmälan till agronomekonomprogrammet! Ha det gött HEJ!!!!!!!!!!

Sista veckan!!!!

Hallå!

Helgen som varit har varit fantastisk! Fint väder, glada miner och framförallt tog min bror examen. Vårbalen är till för de nyexaminerade och – oftast – två/tre av deras närmsta anhöriga då det inte finns mycket plats i aulan och Syltan, men lyckligtvis nog kunde hela min familj följa med på hans examen så det var en fantastisk dag, kväll och natt. Snart är det min tur! Tyvärr (…) måste jag dock ta mig igenom 3-4 år av studier, men jag är säker på att det kommer gå fort.

Ett bevis på hur snabbt tiden faktiskt går är att jag nyss insåg att jag bott hela två år i Uppsala! Kändes som att det var för några veckor sedan jag flyttade hit och började på Ultuna, galet är vad det är.

Sista veckan i skolan spenderas med tentaplugg. På torsdag har vi tenta i bl.a. regressionsanalys och just nu känns det faktiskt helt okej. Under kursens gång har det hela tiden lagts till nya saker att lära sig och förstå, men allt grundar sig i samma sak. Så, förstår man the basics borde det ändå gå att få godkänt på tentan! Efter tentan lär det väl bli en tentafest eller två, innan jag sätter mig med den sista rapporten att skriva. Jag undersöker, på en enkel nivå, hur inköp av traktorer har förändrats sedan 70-talet och vad det beror på samt om det går att se några trender eller liknande.

Grisfest!

Hej!

Sedan senast har jag, tillsammans med ett gäng ultunesare, varit nere på Ultunas södra ägor (alltså Alnarp…) för grisfest! Varje år ordnar Lantmästarkåren en sittning där man helt enkelt äter helgrillad gris och festar. Maten var _extremt_ god och natten som följde bestod av allt från dans till trädklättring. Tydligen slutade DJ:n spela vid 10 på lördagsmorgonen men jag och några kompisar drog vid 8:30 för att få lite efterlängtad sömn. Lördagen spenderades således i väldigt lugn takt, men på kvällen kände vi oss tillräckligt pigga (nåja…) för att hälsa på en kurskamrat som kommer från Skåne. Grillning, hundmys och en lugn kväll var mycket uppskattat!

Tidigt i söndags åkte vi tillbaka till Uppsala och väl hemma satte jag mig för att skriva klart min rapport. Nu, efter mycket om och men, vet jag att bondens avräkningspris för mjölk och totalkonsumtionen av mjölk i Sverige inte har något samband what so ever. Hade egentligen velat ha något litet samband mellan variablerna jag undersökte men nix!

Veckan som är nu är fylld med saker! Middagar ska avhandlas, fotbollsträningar, ringversar och det allra viktigaste – vårbal!!! Min äldre bror tar examen och har bjudit hela familjen på cermoni + efterföljande sittning. Det ska bli så kul!

Nu har jag bråttom iväg till skolan för några möten och lite plugg, hörs!

Hektisk vecka

Hej!

De senaste dagarna har bestått av plugg, kåraktiviteter, träning och chill. Inte nödvändigtvis i den ordningen tyvärr. Vi har länge vetat om att i denna kurs ska vi skriva två rapporter, men det är först denna vecka som vi fått mer information och användbara formler för att kunna skriva den ena rapporten, så det är något jag suttit med i plugget. Kåraktiviteter denna vecka har främst varit förberedelser inför hearing (som var igår) och majkårmötet som är imorgon. Jag sitter med i valberedningen så vår uppgift är att ha uppdaterade listor, räkna röster och presentera resultat. Kul men hektiskt under vissa – få – perioder.

Idag har jag även varit på skjutbanan! Det är uppskjutning på lördag, men eftersom jag då befinner mig på Ultunas södra ägor får jag skjuta upp det (hehe…). Skyttet gick inte bra överhuvudtaget, så jag får öva lite mer innan jag skjuter upp!

Nu ska jag försöka ägna lite tid åt rapporten, får se hur det går. Hejdå!

Kristi Himmelsfärd

Hej på er!

Fredag igen och de senaste dagarna har bestått av lugna takter. Igår var jag och några kompisar vid Fjällnora för att sola, idag har några från IF städat igenom vårt förråd (tydligen är vi ägare till 28 tidtagarur, kläder från 60-talet PLUS några svärd…) och därefter tränade jag både FMTK och lite tennis. Nu sitter jag med lite plugg men ska snart lägga av för att möta upp en kompis. Glass står på agendan!

Jag hoppas att ni, precis som jag, njuter av extra ledighet och är mycket ute i solen! Svensk sommar är som bekant inte att lita på, så det är bäst att passa på när man kan!

Sommar!

Att plugga och tvingas sitta inomhus när det är sånt väder som det är just nu… tråkigt men sant.

Plugget nu innebär multipel linjär regression – hur ser samband ut mellan y-variabel och flera x-variabler? Antagligen tycker ni att det låter krångligt och ska jag vara ärlig, ja det är väldigt svårt. Men! Polletten kommer förhoppningsvis ramla ner snart och jag kommer få ett bättre hum om vad det är jag egentligen pluggar. Tills dess är väl det enda rätta att fortsätta gå på föreläsningarna och låtsas som att jag förstår.

Annars var det programfest i helgen! Varje år har varje program en egen fest, som arrangeras av ettorna, och därefter är det avslut på kåren. I år var temat SKANDAL och festen fick besök av både Trump, Sverigedemokraterna och en fotbollshuligan. Festen är väldigt uppskattad och jag kan lugnt säga att i år var det inget undantag!

Nu till helgen är det Kristi Himmelsfärd och mina planer innehåller allt från (lite) plugg, röjning av IF:s förråd, vara utomhus och hänga med kompisar. Som student på Ultuna kan man hyra kanoter + kajaker av IF så förhoppningsvis kommer jag och några kompisar göra det. Nu ska jag fortsätta lära mig om korrelation (vad det nu än är…)!

Slut på valborg

Hej! Long time no talk?

Sedan senaste inlägget har jag firat valborg i stora mängder. Det har bjudits på hemmafester, champagnefrukost, nationer och mycket mycket mer. Var för första gången på en champagnegalopp och det var såå kul! Att vaska champagne är väl inte supersmart men ack så roligt. Så, efter dessa fartfyllda dagar mår jag precis som jag förtjänar. Trött men lycklig!

Gällande skolan har jag en redovisning imorgon om ett grupparbete. Förhoppningsvis går det bra! Vi börjar även del 2 i kursen, det kommer handla mycket om regressionsanalys. Återkommer längre fram om vad det egentligen är.

Häromveckan var det ju även tenta. Den gick så pass dåligt att jag är ganska säker att jag tyvärr kommer få en omtenta… Läraren valde att ha frågor som jag inte alls pluggat på, så får verkligen skylla mig själv att jag inte lagt ner mer tid på plugget!

Valborgsveckan!

Hej!

Nyss hemkommen från fotbollen som hålls på Ultuna varje tisdag ska jag nu försöka få gjort lite tentaplugg. Denna tenta handlar enbart om intensivt sista-minuten-plugg…

Annars är det dags för valborg om några dagar! Uppsala, som den fantastiska studentstad den är, kommer under några dagar förvandlas till fest, glädje och ja… i viss mån även alkohol (obs! ingen alkoholhets!). Förra årets valborg var en intressant upplevelse och jag är säker på att det i år kommer bli minst lika fantastiskt! Planerna än så länge innehåller bland annat hemmafester, lägenhetsvandring och sittning på Ultuna! Kuuuuuuuuuuul!!!!

Söndagskväll

Godkväll!

Det känns som dagarna flyger förbi för återigen är det söndag? Det var ju nyss måndag och jag satt i föreläsningssalen för att lära mig om standardisering och konfidensintervaller?! Nåväl, veckan som varit har varit fullspäckad med olika aktiviter. I onsdags började vi med skjutningen i jägarexamen! Vi fick testa lerduveskytt, skytt på ”hare” samt precisionsskott, alltså både kul- och hagelvapen. För mig som i princip aldrig hållit ett vapen var det i början ganska läskigt men det visade sig vara riktigt roligt!

På onsdagskvällen var det dags för bootcamp + pub inför landskampen som 2018 hålls i Finland. Jag och resterande IF preppade puben så vi hann inte vara med på bootcampen (den är dock superkul!) men puben var jag allt på! Landskampen är ett årligt event med deltagare från Sverige, Norge, Danmark samt Finland och det tävlas i en mängd sporter. Fotboll, skytte, ridning, friidrott och massa fler! Jag var med första gången förra året, i Norge, och hade det jättekul så jag har höga förhoppningar inför årets landskamp! Tips till kommande småttingar är att köpa en plats för att åka med!!

Pluggmässigt har jag hållit på med ett grupparbete där vi undersöker pendling i relation till inkomst samt några få försök till tentaplugg. Nu på torsdag har vi en 5hp-tenta och so far har jag inte pluggat särskilt mycket… Men, jag har tre dagar på mig så det bör gå!

Sista dagen för ansökan

Hej!

Idag är sista dagen för att anmäla sig till höstens program och kurser! Fick en fråga i gårdagens inlägg gällande hur mycket plugg det egentligen är. Ett mycket sent svar (sorry för det!) är att det beror på! Personligen lägger jag inte 40h/veckan som man det är beräknat att man ska göra, utan snarare så snittar jag runt 30h/veckan. Är det tentaperiod lägger jag ner mer tid, då kan jag sitta upp till 12h/dag, men just nu när det ändå är ganska lugnt lägger jag inte mer än 4-5 h effektiv tid/dag. Det beror även på hur bra betyg man vill ha. Många är helt okej att att ha treor i betyg och planerar sitt plugg utefter det, medan jag vet att vissa i min klass verkligen sitter 8h/dag och pluggar. Faktorer som effektivitet, intresse och fallenhet för ämnet man läser spelar också självklart roll. Att man inte hinner med/orkar studietakten tror jag inte man behöver vara orolig för! Och, skulle man bli stressad/må dåligt pga finns det alltid hjälp att få. Studenthälsan inne i Uppsala, kåren, studieråden, kompisar och familj finns där för en om det är något man upplever som stressigt.

Så, även om tvekar lite på att söka programmet – SÖK! I värsta fall kan man hoppa av, men med största sannolikhet ångrar man sig verkligen inte. Som jag sagt tidigare var inte Ultuna och agronomprogrammet något jag planerat att jag skulle göra, men med facit i hand är det helt klart bland de bästa beslut jag hittills tagit i livet! Sök sök sök sök sök!