Sista dagen för ansökan

Hej!

Idag är sista dagen för att anmäla sig till höstens program och kurser! Fick en fråga i gårdagens inlägg gällande hur mycket plugg det egentligen är. Ett mycket sent svar (sorry för det!) är att det beror på! Personligen lägger jag inte 40h/veckan som man det är beräknat att man ska göra, utan snarare så snittar jag runt 30h/veckan. Är det tentaperiod lägger jag ner mer tid, då kan jag sitta upp till 12h/dag, men just nu när det ändå är ganska lugnt lägger jag inte mer än 4-5 h effektiv tid/dag. Det beror även på hur bra betyg man vill ha. Många är helt okej att att ha treor i betyg och planerar sitt plugg utefter det, medan jag vet att vissa i min klass verkligen sitter 8h/dag och pluggar. Faktorer som effektivitet, intresse och fallenhet för ämnet man läser spelar också självklart roll. Att man inte hinner med/orkar studietakten tror jag inte man behöver vara orolig för! Och, skulle man bli stressad/må dåligt pga finns det alltid hjälp att få. Studenthälsan inne i Uppsala, kåren, studieråden, kompisar och familj finns där för en om det är något man upplever som stressigt.

Så, även om tvekar lite på att söka programmet – SÖK! I värsta fall kan man hoppa av, men med största sannolikhet ångrar man sig verkligen inte. Som jag sagt tidigare var inte Ultuna och agronomprogrammet något jag planerat att jag skulle göra, men med facit i hand är det helt klart bland de bästa beslut jag hittills tagit i livet! Sök sök sök sök sök!

Dammiddag och arrendekurs

Igår var det dammiddag på Ultuna! Ett gäng tjejer anordnar varje år en middag för andra tjejer och igår bjöds det på både på det ena och det andra… Efter middagen drog de flesta, även jag, in till ÖG som hade 02-släpp. En riktig pangkväll som gör att min söndag spenderas på ett lugnt sätt.

Annars var jag på arrendekurs i veckan! Ekonområdet erbjöd oss studenter att lära oss om arrenden och vad det egentligen innebär. Jag hade hört att kursen var bra och jag kan inget annat än hålla med! Mycket givande information och väldigt intressant, trodde inte att det var så roligt faktiskt. Som avslut ska vi imorgon ut till en arrendegård, alltid kul med studiebesök!

Varför agronom?

Tänkte knåpa ihop ett inlägg om varför jag valde att läsa till agronom, får se hur det går!

Jag tog studenten från ett samhäll-samhällsprogram våren 2014 och visste då att det inte var aktuellt för mig att plugga på flera år. Sagt och gjort, de följande två åren reste jag delvis till Australien/Asien (typical swedish girl), tog en franskakurs nere i Montpellier och på GU samt jobbade en hel del. Under hela denna tid var jag inställd på att läsa freds- och konfliktprogram – eller liknande – någonstans i Sverige. Agronom visste jag knappt vad det var! Men, då min äldre bror läser till agronom fick jag tips om att söka till Ultuna och några dagar innan ansökningsstoppet bytte jag totalt tankesätt. Lund och pol.kand ströks från listan och ersattes med Uppsala och agronom-landsbygdsutveckling.

Jag blev, efter några om och men, antagen på programmet och hösten -16 flyttade jag från västkusten till Uppsala – ett miljöombyte jag absolut inte ångrar! För det första är studentvälkomnandet på Ultuna helt fantastiskt. Äldre studenter jobbar hårt för att de nya ska få se hur ett liv på Ultuna ser ut. Allt från proppmorgon till sena kvällar på kåren gjorde att jag kände mig mer än välkommen. Programmet landsbygdsutveckling är fantastiskt och man får kombinera teori tillsammans med praktik. Exempelvis var min tidigare klass häromveckan uppe i Luleå och Vuollerim för att delta på Crowdsourcing week Arctic och förstå hur man på olika sätt kan nå lösningar som finns på landsbygden och samhället i stort (Tips! Kolla in Lisa som bloggar om landis! http://blogg.slu.se/agronom-landsbygdsutveckling/).

Nåväl, trots ett bra program och fantastiska människor valde jag att byta till ekonomiinriktningen. Varför? Ja, jag är väl inte helt hundra på varför men än så länge känns det helt rätt. Vi får kunskaper som kan användas både på landsbygden och i storstaden, på lokal nivå och på internationell nivå. Till skillnad från andra ekonomiprogram får vi agronomer en kunskap som ingen annan har, och det är riktigt skönt. Efter examen är det många som vill anställa oss då vi besitter både ekonomisk kunskap och kunskap om lantbrukssektorn och närliggande områden. Redan i början kopplas ekonomistudierna med hållbarhetsfrågor och hur vi med olika perspektiv kan lösa problem. Trots att jag fortfarande är i början av programmet och har många kurser kvar, är jag säker på att teori och praktik kommer gå hand i hand under resten av programmet.

Förutom själva programmet är studentlivet på Ultuna en anledning till varför jag fortsätter att plugga här. Kåren har plats för alla studenter, oavsett om det är idrott, miljöfrågor eller traditioner man är intresserad av! Man kan alltid fråga någon annan om råd och att engagera sig är något man verkligen inte ångrar. När jag började plugga hade jag ingen tanke alls på att vara med i något utskott, men insåg ganska snabbt hur fantastiskt roligt det är! Man lär känna människor utanför sin egen klass/program och därmed fler perspektiv på livet i allmänhet.

Så, agronom. Varför inte?

Påsklov!

Äntligen lov! Vi hade en lektion igår där vi gick igenom de senaste föreläsningar och räkneuppgifter, därefter tog jag tåget hem till västkusten. En lång resa med ett bra slut.

Hemma är det, som vanligt, full fart och det finns alltid något att göra. Min förkylning sitter dock fortfarande i så jag ligger för tillfället ganska mycket i soffan… Under lovet har jag planer på att plugga lite, jobba och umgås med familj och vänner som jag inte träffar så ofta. Det börjar även bli dags att bestämma sig vad för inriktning jag ska läsa de kommande åren så får nog även titta på det! Men nu: mys med katt!

Fotbollshelg

Hej!

Igår anordnade ULS IF en fotbollscup – Anders Ekberg Memorial Cup – till minne av en tidigare student som gått på Ultuna. Sex lag gjorde upp om förstaplatsen och segrandes ut ur turneringen var De Ofrivillige Nasslarna. Det var en rolig dag och trots att det var fler skador än vad det brukar vara, var det fint spel och många snygga mål!

Idag vaknade jag upp med en förkylning i kroppen, så det känns mindre bra. Som tur är, är kommande vecka ganska lugn. Vi har tre föreläsningar, uppstart av ett projekt och på onsdag åker jag hem! På Ultuna är det tradition att man har en vecka påskledigt – eller som man också kan säga: såledigt. Vårbruket brukar ju dra igång denna tiden på året så då är det många som åker hem för att hjälpa till. Hemma på västkusten har vårsådden dock inte dragit igång så för min del blir det nog ingen sådd. Å andra sidan är det dags för lamning så jag kan ju tillbringa tid ute i ladugården istället!

Nu ska jag sätta mig i solen och försöka bota förkylningen, v hörs snart igen!

Avklarad tenta och ny kurs

Hej!

Igår skrev vi mikrotentan och det kändes faktiskt helt okej. Jag svarade på alla frågor och hade ändå en skön känsla efteråt! Resultatet får vi dock inte förrän om tre veckor, så det blir att alla tummarna tills dess.

Idag startades således period 4 på läsåret. För alla i min klass innebär det att de läser 15 HP lantbruksvetenskap för agronomer men för mig blir det istället statistik. Jag läste lantbrukskursen förra året när jag gick landsbygdsutveckling och kan därför tillgodoräkna mig kursen. Tänkte att jag i ett framtida inlägg pratar mer om kursen och vad man egentligen gör.

Gällande statistikkursen har jag inte så mycket koll på vad det är vi ska läsa, jag antar att det är…. statistik? Intressant ska det iallafall bli!

En helg på skolan

Godkväll!

En vecka har gått sedan senaste inlägget och denna vecka har i princip enbart bestått utav plugg, plugg och…. mer plugg. Äldre årgångar har under hela kursen sagt till oss som läser mikrokursen att ”polletten kommer falla ner, vi lovar!!!” och ska jag vara helt ärlig – det tog ett bra tag. I torsdags förstod jag fortfarande inte vad en MC-kurva är, nu har jag ändå ett hum om vad den representerar.

På grund av tentan har jag och några kompisar tillbringat hela helgen ute på Ultuna. Det blir, om man bara disciplinerar sig väl, ett bra pluggfokus och man alltid fråga de andra om något. We’re all in this together! En annan fördel med helgplugg på skolan är att det inte är någon annan här. Man kan verkligen inte börja prata med en som man möter i korridoren ”för att fördriva tiden” utan möter man, mot all förmodan, någon i korridoren är det oftast ett snabbt hej som gäller. Vi alla är ju här för att plugga!

Tentan är som sagt på tisdag och efter den kommer den efterlängtade tentafesten. Det är många, oavsett kurs, som skriver tenta imorgon/tisdag så jag kan tänka mig att snerikes blir nice!

Mycket matematik i agronom-ekonomi?

Fick en fråga häromdagen gällande hur mycket matematik det ingår i mitt program och nja, jättemycket matematik är det inte. Det finns ju två olika inriktningar som vi väljer efter första året – företags- eller nationalekonomi. Beroende på inriktning är det olika mycket matematik. I och med att jag fortfarande går första året vet jag inte hur kurserna ser ut i högre år, men generellt är det mer matematik i NEK. Inom FEK går det att styra sin utbildning mot andra områden, typ juridik, medan NEK handlar i stort sett om hur man kan tolka samhället utifrån olika funktioner, grafer och ekvationer.

I kursen vi läser just nu, mikroekonomi, är det 5 HP som ägnas åt matematik men det är det. De flesta i klassen kommer välja FEK och då är det inte mycket mer än denna matematik som de läser, utan de fokuserar mer på ekonomins olika delar.

Kanske inte det bästa svaret på frågan, ett tips är även att gå in på SLU:s hemsida och kolla igenom alla kurser, program etc för att få en uppfattning om vad man egentligen ska studera! Det går även att skugga en student på SLU, då följer man med på föreläsningar, får se campus och prata med andra studenter – mycket bra!

Kamraten 2018

Igår var det återigen sittning ute på Ultuna och denna gång var det Kamraten. Gästerna sitter klassvis och det kommer tillbaka tidigare studenter för att återigen vara med om livet på Ultuna. Jag hade det superkul! Satt med kompisar, det var god mat och talen var fina. Utmärkelsen Årets agronom delades även ut, i år till en mark/-växtagronom som heter Matti SELLERI Leino, grattis!

Efter sittningen var det 04-släpp på kåren med allt vad det innebär! En riktigt bra sittning som resulterat i en söndag där jag mest gjort… ingenting. Lyckades dock bunkra upp med några matlådor så nu när tentaplugget drar igång behöver jag lyckligtvis inte tänka så mycket på det! Vi har en mikrotenta nästa tisdag, 20/3, och klarar man inte den innan hösten får man inte läsa de kurser som är då – så jag vill verkligen klara tentan!!

 

Söndagskväll

Hallå!

Efter en vecka som på ett sätt känt som en evighet men på ett sätt gått otroligt snabbt, är det skönt med en lugn söndagskväll.

Det har varit föreläsning, om jag minns rätt, varje dag och på kvällarna har jag gjort både det ena och det andra. I torsdags var det som tidigare nämnt arbetsmarknadskväll. Ett 50-tal studenter kom för att lyssna på personer med olika karriärer, men ändå samma område. VIlhelm Ektander från Väderstad pratade om hur viktigt det är med marknadsföring och hur de med en enda film lyckats fördubbla försäljning av en viss produkt. Intressant att det, på ett sätt, krävs så pass lite som en youtubefilm för att konsumenterna ska vilja öka sin konsumtion! Väderstad ska dock ha cred för filmen, den har ett bra upplägg och är så snyggt gjord att den verkligen lockar tittaren till att köpa produkten.

Helgen som varit har varit någorlunda lugn. I fredags hade vi kickoff med både gamla och nya styrelsen från ULS IF. Det innebar bland annat badminton, irländsk julafton och ett frieri… På lördagen hann jag med både plugg, en vända på stan och en tur ut till Ultuna för att gå på puben som spexet anordnade. Idag har jag försökt plugga lite till, men Vasaloppet har konstigt nog varit mer intressant. Är lite sugen på att köra loppet, så nästa år kan det mycket väl  vara jag som står på startlinjen!