Konsument-, produktion- och marknadsteori

Hej!

Mikron kör på med full fart och varje dag är det nya saker att förstå. Missar man en föreläsning är det, enligt mig, extremt svårt att förstå nästa föreläsning. Om man tidigare kunnat ta det ganska lugnt efter föreläsningen och inte behövt plugga är det raka motsatsen nu. En snabb lunch och sen direkt tillbaka till plugget. Sen om det är effektivt plugg eller inte är en annan fråga…

Helgen som kommer erbjuder mycket spännande! Idag ska IF:s styrelse hålla en fest för tidigare styrelser och imorgon är det spexpremiär ute på skolan, följt av en sittning. Spexkommittéen övar varje helg från slutet av januari-nu för att under tre helger i rad kunna ge studerande på Ultuna, familj, kompisar, gamla Ultunesare osv osv möjligheten att se ett fantastiskt spex! Förra året kretsade storyn kring Harriet och de 7 mjölkrelikerna, i år är det istället Per Olsson i Underlandet (https://www.facebook.com/events/1727952203931611/). Jag tvivlar inte en sekund på att det kommer bli tråkigt under föreställningen!

Ultuna Winter Classic 2018

Igår anordnade ULS IF, tillsammans med personal på SLU, en hockeybockeymatch. Som jag nämnt tidigare var planen att spela matchen på Kåkfjärden, som är en damm vid skolan, men tyvärr var vi tvungna att flytta matchen i sista sekund. Isen på Kåkfjärden var för dålig så istället spelades matchen inomhus en bit bort från Ultuna. Tråkigt då vi förlorade publik men ändock nödvändigt.

Så, hur var matchen då? När det stod 3-0 till studenterna efter 4 minuter var jag säker på att det skulle bli en jordskredsseger för oss men oj vad fel jag hade! Det var snabba vändningar hela tiden, mål hit och dit samt deltagare som var extremt tävlingsinriktade. När det var 2 minuter kvar av matchen ledde professorerna med ett mål men, som tur var, lyckades studenterna få in två mål varav det sista skedde i slutsekundrarna! Slutresultatet blev, om jag minns någorlunda rätt, 11-10 till studenterna och jag tackar gudarna för det. Ibland kommer tävlingsmänniskan inom mig fram och hockeybockeyn var helt klart en av dessa stunder!

Tack till alla studenter, lärare, domare, drängarna, publik och ULS IF som såg till att matchen blev fantastisk på alla sätt och vis!

Mer information om matchen (och ULS IF öht.) går att hitta här: https://www.facebook.com/ulsif/

Del 2 i mikron

God kväll!

Tentan i fredags gick bra och helgen har även den varit bra. I och med att det är semledagen imorgon hade jag och en kompis anordnat semlemys för klassen – mycket uppskattat trots att vissa av semlor inte blev hundraprocentiga! Idag startade del 2 i mikroekonomikurs – mikroekonomi. Än så länge, och så kommer det nog vara ett tag framöver, är det halvt tveksamt till vad det är jag faktiskt lär mig. Men, det är intressant att se hur man med hjälp av diagram, ekvationer och beräkningar kan se vad som händer med konsumenters beteende när en förändring på marknaden sker.

Denna vecka innehåller, förutom en rad föreläsningar, även ett idrottsevent! För femte året i rad anordnar ULS IF, tillsammans med personal på SLU, en hockeybockeymatch som förhoppningsvis kommer spelas på dammen vi har vid skolan. Förra året när eventet hölls var matchen inne i stan på Studenternas, vilket gjorde att det inte kom så mycket publik. Så om vädret fortsätter vara kallt de kommande timmarna är sannolikheten stor att matchen spelas på hemmaplan – kul för alla! Det finns en risk att jag kommer vara med och spela, beroende på antal spelare som saknas, men jag tror att för allas trevnad är det nog bäst att jag håller mig utanför plan. Oavsett vad är det alltid roligt att det händer något på skolan, vare sig det gäller en hockeybockeymatch eller utlämning av lokalproducerad mat som UltiMat anordnar!

Kvällen innan tenta

Hej!

De senaste dagarna har jag, tillsammans med några kompisar, suttit och tentapluggat. Det är ett intressant förlopp som utspelar sig under dagarna. Man startar plugget utan att riktigt veta vad det är man ska lära sig, börjar lära sig några saker och BAM så kommer första nedslaget. Tillbaka på ruta ett. Efter x antal ”jag ORKAR INTE MER”, ”varför pluggar vi ens” samt ”ehhh lite mer kaffe på detta kanske?” inser man – jag – att det inte går att lära sig mer. Detta brukar ofta vara dagen före tentan. Så! Ikväll har jag 100 % struntat i att kolla upp vad skillnaden är på kvot- och produktregeln för att istället kolla New Girl. Bättre serie är svårt att hitta!

Thumbs crossed att tentan imorgon går bra, annars är det bara att göra omtenta!

Söndag v. 5

Hallå!

Ännu en vecka har passerat och just denna har varit ganska stressig, men även rolig. I måndags gjorde jag som sagt jägarprovet – vilket jag klarade! Hade jag kuggat provet är jag faktiskt inte säker på om jag skulle fortsätta försöka. Resterande vardagar har bestått av föreläsningar, kårmöten, träningar och några få försök till att börja tentaplugga, tyvärr har det inte blivit mycket av det än så länge.

I fredags var det kårkickoff. Den nya kårstyrelsen hälsade alla funktionärer välkomna till ett nytt kårår på Ultuna genom en bra sittning med släpp därpå. Lördagen innebar alltså ganska mycket vila för min del, men jag orkade faktiskt pallra mig iväg till värmlands för att möta upp några vänner och göra ett quiz. Söndagen har innehållit träning och plugg. På fredag är det dags för en 5HP-tenta i matte och ja, än så länge har det ju inte blivit jättemycket plugg gjort….

Snöröjet -18

Hej!

Helgen har bestått av nöje till 100 %. I fredags var det sittning på kåren, Snöröjet, med tema TEX-MEX. Folk var utklädda till allt från fredagsmys och mexikanska fotbollslandslaget till avokados och spöken (?). Med tanke på fredagens röj var gårdagen ganska lugn, hängde med kompisar under dagen och på kvällen blev det en snabbvisit till en fest!

Idag består av plugg, matlagning och träning. Jag har jägarprovet imorgon och tänkte nöta in lite sista information om änder, älgens beteende samt hur man ska bete sig på pass. Förhoppningsvis klarar jag provet!

Avbrott i pluggandet

Något som är bra med Ultuna är att det väldigt nära föreläsningssalarna, biblioteket och övriga studieplatser finns en gympahall! Tröttnar man på att lära sig om derivator, jordbrukets historia eller hur EU egentligen fungerar är det bara att traska till Syltahallen och köra valfri sport. Idag spelade jag och en kompis badminton i någon timme, efter att under förmiddagen pluggat mikroekonomi.

Idag var det även studentinformation för oss ekonomettor. Jag var inte med på hela passet men det pratades mycket om utlandsterminer, vikten av att ha ett liv utanför studierna samt vad för för- och nackdelar det finns med FEK vs. NEK. Nu under våren kommer vi ettor välja om vi vill rikta in oss mot antingen företags- eller nationalekonomi. Historiskt sett är det runt 90 % som väljer FEK, men det känns faktiskt som att det är ganska många som är intresserade av att läsa NEK i år. Själv har jag inte bestämt mig, tycker båda inriktningarna låter riktigt roliga! Men, som tur är, är det några månader kvar innan valet görs och är det så att man trots det ändrar sig under sommaren/hösten finns det möjlighet att byta till den andra inriktningen.

21/1

Vintern har kommit till Uppsala och det med råge. Jag är en av få (eller?) som cyklar ut till Ultuna för föreläsningar men häromdagen var det snöstorm deluxe så då tog jag faktiskt bussen… Helgen har även den bjudit på snorkallt väder men ack så fint. Var ute på ”vandring” igår i ett naturreservat inte långt från Ultuna och idag var jag och en kompis på promenad och just in time för solnedgång var vi vid slottet. Fint!

Annars har helgen erbjudit bio, brunch och plugg. Jag kuggade jägarprovet för någon månad sen så nästa vecka är det dags för ett nytt försök. Denna gång känns det mycket bättre så förhoppningsvis klarar jag det! I värsta fall gör jag om det igen, och igen, och igen.

Nu ska jag fixa matlådor för veckan, det blir klassikern spagetti och köttfärssås!

Ny kurs!

Hej!

För några dagar sedan började vi vår tredje kurs på agronomekonomprogrammet – mikroekonomi (https://www.slu.se/utbildning/program-kurser/kurser/?sprak=sv&anmkod=30059.1718). Kursen är på 15 HP varav 5 är matte och resterande 10 kommer vara mikroekonomi i olika former. Än så länge har vi haft tre föreläsningar med repetition av högstadie- och gymnasiematte och min reaktion är herregud, hur dålig är jag på matte egentligen??? Det var några år sedan jag senast pluggade matte men tydligen har jag glömt det mesta! Nåväl, skam den som ger sig. Kursen går ju på heltid så det är ju tänkt att vi ska sitta 8h/dag med plugget.

Annars så har även det nya kåråret startat! Jag sitter med i valberedningen och idrottsföreningen, två utskott som är ganska olika varandra men båda lika roliga. Valberedningens main things är att räkna röster vid kårmötena, se till att rätt information kommer ut samt uppmuntra studenter att söka sig till kårens utskott medan idrottsföreningen anordnar olika events, ser till att Syltahallen fungerar och att studenterna helt enkelt rör på sig emellanåt.

KLAR MED KURS

Hej!!

Torsdag och ÄNTLIGEN är tentan skriven. De senaste dagarna har, bland annat, bestått av huvudregeln, bokslutstablåer, aktiebolag och värdering av lager. Sett till tidigare tentor trodde jag att vår tenta skulle vara någorlunda svår, men tvärtom motsatsen! Jag känner mig ganska säker på att jag klarat den, vilket är skönt! Härmed är alltså kursen Ekonomistyrning 1 avklaraaaaad. Next up vi har mikroekonomi vilket känns…. läskigt.

I och med tenta är det även tentafest på tapeten. Som jag tidigare nämnt, tror jag, finns det alltid en nation som har klubb varje dag. Typ norrlands har öppet på onsdagar, snerikes på tisdagar och på torsdagar är det stocken som gäller!