Nya kurser!

Igår drog kurserna igång igen efter några dagars ledigt (välbehövligt) och denna period kommer jag läsa marknadsföring 15 hp samt grundläggande företagsekonomisk metodkurs 7,5 hp. Båda kurserna hade oturligt nog introduktion på samma tid igår, så jag hann bara med att gå på metodkursen. En föreläsning in och det verkar intressant! Det är en förberedande kurs inför kandidatskrivande där vi får lära oss hur man skriver en uppsats, hur man bör läsa vetenskapliga artiklar och även så smått börja planera vad vi vill skriva om. Jag har börjat fundera lite kring kandidaten och vet att jag vill involvera landsbygd(utveckling) i något hörn, men mer än så har jag inte tänkt! Tur att det är några månader kvar 🙂

Marknadsföringen verkar även den intressant. Från tidigare kursare vet jag att det kommer vara en tenta samt en gruppinlämning där vi ska välja ut ett visst företag och ge dem tips på hur de kan förbättra deras marknadsföring. Kul när verklighet blandas in i kurserna!

Att läsa vissa kurser parallellt gör, tyvärr, att man missar vissa föreläsningar här och där. I förra perioden hade jag inte så mycket problem med det men denna period är det ganska mycket som krockar. Det man får förlita sig på då är powerpoints från föreläsningar, kurslitteratur och, om man har tur, anteckningar från en snäll kompis!

Något positivt med att läsa dubbelt är att man verkligen får se hur bra disciplin man har. Det är ju tänkt att man ska sitta 40h/vecka med en kurs som går på 100 %, så det blir att man får prioritera vad som i stunden är viktigast. Ibland är det kul, ibland mindre kul. Något jag definitivt lär mig under denna termin är att plugga effektivt. Att sitta med Facebook, Instagram, Snapchat samtidigt som man skriver en tresidig inlämning går inte lika snabbt som det gör om man inte har sociala medier framme. Så ett tips är helt klart att stänga av sociala medier när man pluggar, trots att det inte är särskilt lockande.

 

Mot västkusten!

Tjena!

Igår var det dags för tenta i JoMe-delen och ja, det var nog tur att jag pluggat så mycket som jag gjort. Det var inte mer än sex frågor men en av dem tog mig halva tentatiden att göra. I vanliga fall brukar det finnas de som går efter någon timme när de skrivit klart, men igår satt i princip alla kvar till sista halvtimmen i alla fall. Nu är det bara att vänta på resultat som förhoppningsvis kommer så snart som möjligt.

Eftersom mina nya kurser inte börjar förrän på tisdag tog jag ledigheten i akt och sitter nu på tåget ner till västkusten. Det ska bli extremt skönt att ta det lugnt några dagar, hjälpa mina föräldrar på gården och träffa kompisar hemifrån. Det är intressant hur snabbt man – eller okej, jag gör det… – faller tillbaka in i rollen som en ganska lat person när man kommer hemhem…

29/10

Hallå!

Redan måndag! Helgen som var har varit jättebra. Som tidigare nämnt var det viltmiddag i lördags och precis som tidigare hade jag det fantastiskt. Bra bordssällskap och ett släpp som höll standarden. Att det sen var snöstorm när man skulle hem var ett annat problem… Med tanke på lördagens bravader hade jag en lugn söndag. Gjorde lite plugg och orkade med en promenad, sen var det filmdags för hela slanten.

Idag däremot! Tenta på onsdag och jag var uppe med tuppen för att utnyttja mina pluggtimmar. Har ändå haft en någorlunda produktiv dag, men jag är fortfarande i stadiet där jag antingen känner att tentan kommer gå bra för att i nästa stund inse att jag absolut inte kommer klara den… only time will tell.

Nästa vecka börjar de nya kurserna! Jag kommer läsa två kurser, men inte i lika högt tempo som denna period har varit, så jag ser verkligen fram emot det. Men mer om det senare, jag måste först se till att jag klarar denna kurs!

Tentap

Tjena!

Denna vecka har bestått av plugg, plugg och… plugg. I entreprenörskap och hållbar utveckling har jag lämnat in både ett grupparbete kring hållbara företag samt en individuell uppgift där man skulle skriva reflektioner kring begrepp tillhörande entreprenörskapsområdet. Och i JoMen har vi börjat med tentaplugga! Denna fantastiska tid då ens bästa och sämsta sidor kommer fram. Vem hjälper vem? Vill någon ha hjälp? Har jag eller du rätt? Många frågor och oftast väldigt få svar. Det brukar vara de sista två dagarna som man känner att jo, men detta kan gå! eller så känner man att det kommer bli ett solklart U. Förhoppningsvis blir det bra!

Främsta anledningen till att de senaste dagarna pluggat 12h/dag är för att det till helgen är dags för årets roligaste – enligt mig – middag! Viltmiddagen!! Jag har varit på typ alla middagar sen jag började här och tidigare år har vilten varit helt klart den bästa. Det har gått lång tid sen senaste middagen, många känner av höstdepp och tentastress – så vilten har alltid varit ett skönt avbrott! Tidigare år har det serverats gås eller älg, men då man inte kan garantera svenskt kött kommer det i år serveras svin (och vegetariska alternativ). Att man hellre väljer ett nytt alternativ istället för servera kött som inte är svenskt tycker jag är bra. Vi går på Sveriges lantbruksuniversitet och att då inte stötta den svenska produktionen, landsbygden, allt som hör därtill är helt enkelt inget som ingen vill. Det är även viktigt att visa för de utomstående som kommer på middagen att vi väljer svenskt kött framför annat.

Nu blir det lite mer plugg innan jag tar välförtjänt helg!

Plugghelg

Hej!

Söndag igen och helgen har främst bestått av plugg. Igår satt jag och en kompis ute på Ultuna och lärde oss om handelsteorier innan vi cyklade hem till en annan kompis för lite födelsedagsfirande. Idag sitter jag hemma och pluggar. Jag missade fredagens föreläsning om import, export och handelshinder så just nu går jag igenom den föreläsningen samtidigt som jag tvättar – multitasking at its finest!

Söndagar för mig innebär ofta förberedelse inför kommande vecka, dvs gå igenom plugg, göra matlådor och se till att allt är i sin ordning. Såhär gör väl inte alla, men för mig funkar det perfekt! Nu, tillbaka till hur stora länder kan påverka världsmarknaden om de inför exportsubventioner!

tisdag v.42

Tjena

Nyss hemkommen från fotbollsträning med ULS IF och ska sätta mig med lite miljöekonomiplugg nu. Det är tenta i JoMEn om två veckor och än så länge är det inte så svårt, men eftersom jag vet att de kommande två veckorna kommer bestå av mycket annat – grupparbete, kvällsföreläsningar, inlämningar och…. fest – är det lika bra att börja nu!

JoMEn – alltså jordbruks- och miljöekonomi – handlar mycket om internationell handel och hur man med hjälp av skatter, subventioner osv. kan effektivisera marknader i olika länder. Vi är halvvägs in i denna del och jag tycker att det är väldigt intressant! Medan företagsekonomi fokuserar på det lilla i världen, ett företag, kan man med nationalekonomi förstå hur allting hänger samman. Trots att vi enbart läst 20-25hp NEK än så länge, är det sjukt intressant. Dock, ett varningens finger är väl att man – enligt vissa – måste plugga mer än om man läser FEK. Det beror självklart på hur mycket hjärna man har för ämnet, precis som det är för mycket annat, men det är mycket matte, statistik osv som ska förstås. Nåväl, gillar man ett ämne är det ju klart att man ska läsa det!

 

Veckan som varit

Hej!

I veckan har det hänt mycket! Jag har haft föreläsning i princip varje dag, allt från socialt entreprenörskap till allmänningens dilemma. Jag har även suttit lite med grupparbetet jag tidigare pratat om, på fredag är det dags att lämna in en ganska klar rapport! Det är inte mycket kvar av kurserna nu, så plugget trappas upp lite i taget.

Annars var det pubrunda i onsdags! Ekonom-agronomer hade the great Gatsby som tema och alla var så fina!! Vi hade ett schema att följa men jag tror inte att jag och mina kompisar lyckades pricka in en enda pub rätt… Nåväl, kvällen slutade på Norrlands där alla klasser samlades.

I helgen har jag och en kompis vart ute i skogen och försökt hitta svamp, gick inte så bra, och idag har jag spelat innebandy och ska ut på stan en snabbis snart.

Hem över helg

Hej! Hoppas ni haft en nice helg, min har varit superb. I fredags när jag vaknade och insåg att jag inte hade så mycket i skolan utan kan göra mycket hemma bokade jag direkt ett tåg till västkusten. Så, i helgen har jag tagit det lugnt hemma! Min äldsta bror var passande nog också hemma så det var mysigt. Igår följde vi med på ett studiebesök där vi besökte en smedja och en förening som satsat på att hjälpa unga, äldre samt nyanlända att bygga sina egna bostäder (http://www.egnahemsfabriken.se). Det är roligt att se hur saker som jag lär mig om i min utbildning kommer till liv i verkligheten. Personen som drev egnahemsfabriken pratade väldigt mycket om processer, ruralt entreprenörskap och sociala kontexter – vilket är exakt vad min ena kurs handlar om just nu!

Imorgon tar jag tåget upp mig vid sex-tiden för att hinna med en föreläsning på eftermiddagen. Vi ska börja med JoMe – Jordbruks- och Miljöekonomi – och jag ser så fram emot det! Med hjälp av mikroekonomi kommer vi få lära oss hur man på olika sätt kan mäta miljöpåverkan osv osv (okej det är allt jag vet so far). Jag har fått höra från tidigare kursare att det är en ganska köttig del, men extremt rolig och intressant kurs!

Tenta – CHECK

Hej!

Torsdag och tentan är skriven! Det var några kluriga frågor om offentlig konsumtion och arbetslöshet, men förhoppningsvis gick den helt okej. Efter tentan igår satte jag mig och skrev lite reflektioner kring en föreläsning om genus/kön och entreprenörskap som vi hade häromdagen. Efter det gick jag på internationell matmarknad med en kompis och åt GOD mat. Herrejösses vad mat är gott.

Idag har jag träffat min grupp för att påbörja ett arbete om hållbarhet hos två olika företag. Intressant! Senare ska jag spela volleyboll med toppa laget, ett tjejgäng på Ultuna som träffas en gång i veckan för att köra olika sporter. Det som är bra med detta gäng är att det är ingen prestation what so ever och vi gör det enbart för att det är kul!

Tentaplugg

Hej!

Snart är ännu en vecka klar och denna vecka har i princip enbart ägnats åt plugg. Makroföreläsningar, entreprenörskapsföreläsningar, företagsintervjuer, räkneuppgifter och läsning. Mycket men intressant! Att ha saker att göra hela tiden är skönt, det blir ett flyt vardagen som annars saknas.

Helgen spenderas som förståeligt ute på Ultuna med några klasskamrater. Efter tips från tidigare kursare – och föreläsaren – är det gamla tentor vi går igenom. Som tur är ser alla tidigare tentor ut på lika sätt, så förhoppningsvis är även denna tenta uppbyggd så!

Så, vad handlar makroekonomi om då? 8 hp senare står det klart för mig att det är allt möjligt – i stora perspektiv. Om mikron behandlade enskilda fall, små marknader, är det stater och en helhet som nu eftersträvas. Vad händer med arbetslösheten om konsumtion ökar? Finns det något samband mellan teknisk utveckling och tillväxt? Hur beter sig världsekonomin om det blir hög inflation i ett öppet land vs ett stängt land? Och viktigast av allt: hur många kokosnötter finns det egentligen på kokosnötsön som föreläsaren alltid pratar om???

Skämt åsido är det ett intressant ämne med många delar man kan fördjupa sig inom. Min plan är att ta en kandidatexamen i nationalekonomi våren 2020, så då kanske det blir att jag skriver ett examenjobb om makroekonomi…?

Åter till plugg!