Tentaplugg

Hej!

Solen skiner och det är verkligen perfekt höstväder just nu men tyvärr sitter jag inne med tentaplugg. Vi har tenta i organisationskursen om en vecka och därefter har jag ytterligare en tenta i skogsbrukskursen, så nu är det full fart. Dock, för att inte gå helt bananas gällande plugget bryter jag av med andra saker, typ löpturer i skogen, långkok och fika med kompisar. På det sättet koncentrerar jag mig mycket lättare när det väl gäller!

Hoppas ni har en trevlig söndag!

Pubrunda

Hallå!

Igår var det dags för den årliga pubrundan och temat i år, för oss ekonomer, var 90-tals. Enkelt tema som typ alla har passande kläder till. Grejen med pubrunda är att gå runt på så många nationer som möjligt och ta en valfri dryck på varje nation. Till slut hamnar alla Ultunas program på en slutlig nation där det är fest resten av natten. Jag hade det riktigt kul och tror att alla andra också hade det!

Idag är det dock föreläsning som gäller. Vi är inne på de sista föreläsningarna innan tentan och dagens handlar om ledarskap – vad är det egentligen? Föreläsaren har moment i undervisningen där vi studenter får delta praktiskt vilket är bra då det, enligt mig, ofta blir mycket teoretiskt.

Hem över helgen

Tjena!

I onsdags åkte jag hemhem till gården i Hjärtum för att delvis tentaplugga, delvis ta det lugnt. Skulle nog påstå att det blev mer av den senare delen då jag var mycket i skogen och plockade svamp. Men, tentan är inte förrän om några veckor så förhoppningsvis kommer det gå bra!

Just nu befinner jag mig dock i Östad, någon mil utanför Alingsås, där det hålls skogskurs under några dagar. Vi får testa på att bedöma skog i olika åldrar och se när det är dags för röjning/gallring/avverkning. Kul att få testa på de kunskaper man lärt sig om på föreläsning ”i verkliga livet”. Sidenote är att vi även kommer bli bjudna på trerätters en av kvällarna, mat är alltid uppskattat!

v.40

Hej!

Ny vecka nya tag. Just nu sitter jag och min grupp med en inlämning om företaget Oticon som under slutet av 1900-talet genomförde en totalomvandling rent organisationsmässigt. Vi studerar själva omvandling ur olika perspektiv och på onsdag ska vi diskutera fallet på ett seminarie.

Jag fick en fråga häromdagen angående varför jag valde att byta från landsbygdsutveckling till ekonomi och jag antar att svaret för mig är att ekonomi helt enkelt passar bättre. Tidigare studier har för mig ofta varit mycket perspektivtagande, användning av olika ”glasögon” och många diskussioner. Även om landis innehåller många bra/intressanta föreläsningar och kurser känns ekonomiinriktningen, enligt mig, mer rakt på sak och mer anpassad till jordbruksfrågor – vilket är vad jag (antagligen) vill jobba med. Landis fokuserar mycket på landsbygden i det stora hela och alla aktörer som finns där – allt från fiberfrågan till hur en lantbrukares roll har utvecklats under Sveriges historia. Det är som sagt intressant men jag hade svårt att se hur jag skulle kunna använda all den informationen i mitt framtida yrkesliv. Med det sagt tror jag inte att allt jag lär mig på agronom-ekonomi kommer jag få nytta av i framtiden, men det är bättre anpassat till vad jag tänkt att jag vill jobba med.

Det finns även många likheter mellan landis och ekonomi. Sista perioden i ettan läser inriktningarna en kurs tillsammans och landis + ekonomi är de enda linjerna på skolan (vad jag vet) som har en mer samhällelig inriktning. Varje läsår är 60 HP och jag kan tillgodoräkna mig 50 HP från landis vilket klart visar hur många likheter det finns. Kurser som ekonomer läser kan landisar läsa och vice versa. Det som är viktigast att tänka på gällande val av inriktning är att det aldrig är försent att byta! Det finns flera som byter inriktning efter några år och på något sätt lyckas man, tillsammans med studievägledare och programrektorer, pussla ihop ett schema som gör att många tidigare kurser går att tillgodoräkna.

Torsdagkväll

Hej hopp!

Igår hade vi gästföreläsning med Pernilla Hålén, som är VD för OP Assistans, och det var riktigt bra! Hon tog upp vad hennes företag gjorde och vi fick vara med och använda *alla kunskaper vi har* för att hjälpa henne med hur hon skulle fortsätta driva företaget. Trots att man inte lärt sig jättemycket ännu var det ändå så att vi förstod uppgifterna riktigt bra!

Över till något helt annat – torsdagar är för många synonymt med stocken och det är exakt vad som händer ikväll. Stocken – alltså Stockholms nation – har klubb varje torsdag och då det var längesen jag och mina kompisar var där kände vi att det var dags! Bra musik och bra människor är alltid en nice kombo. Hoppas ni får en lika skön kväll som jag!

Lugn helg

Godkväll!

Söndag kväll och ny vecka imorgon. Jag har spenderat helgen nere i Linköping där min äldre bror studerar, det var både roligt och välbehövligt efter några intensiva veckor. Vi såg Ruben Östlunds film The Square som verkligen får en att ifrågasätta både samhället och hur man själv agerar i vissa situationer, helt klart sevärd film!

I skolan är det för tillfället lugnt, i organisationskursen har vi inlämningar/seminarier varje vecka men min grupp blev i princip klara med vår inlämning redan i fredags. Det gör att vi kan ägna mer tid åt presentationen vi har på torsdag, men även hinna med inläsning till övriga föreläsningar. På onsdag kommer vi få en gästföreläsning av  Pernilla Hålén från OP Assistans vilket jag ser framemot! Tidigare har Tobias Frohm, som sitter i Systembolagets ledning, gästföreläst för oss, något hela klassen uppskattade. Man fick en inblick i hur ett stort företag fungerar och hur mycket det egentligen krävs för att en organisation ska fungera. Föreläsningen som hölls precis i början av kursen var ett bra avstamp för att visa hur resten av kursen är!

Landskampen 2017

Förra veckan var jag tillsammans med ett sjuttiotal andra studenter från Ultuna i Norge för att vara med i Landskampen! Det är ett årligt event där studenter från Sverige, Danmark, Norge och Finland tävlar mot varandra i olika sporter och festa. För mig var det första gången men helt klart inte sista! Jag älskar sport och att kombinera fotboll, volleyboll, friidrott osv med festande var helt klart ett vinnande koncept. Förutom det lär man även känna nya människor – både de som går på Ultuna men även från de andra länderna.

Eventet avslutades med en stor bankett och direkt efter gick bussen hem till Sverige. När vi kom till Ultuna var jag nog inte den enda som kände mig ganska sliten men nöjd med veckan.

Att vara tillbaka i Uppsala innebär också att komma in i rutiner igen. Det känns skönt då de senaste veckorna har varit ganska hektiska med diverse aktiviteter. Jag ser helt klart fram emot de kommande veckorna och den ankommande hösten!

Inlämning och presentation

Sitter just nu med en inlämning i kursen Organisationsteori som, i mitt fall, handlar om hur individen i en organisation agerar. Nyckelorden är framförallt motivation, kommunikation och perception. Jag har tidigare inte pluggat något liknande detta så det är både intressant men svårt att förstå allting. Till uppgiften hör även att vi nästa vecka ska hålla en presentation på några minuter om det vi skrivit. Som tur är ska det inte göras inför hela klassen – vi är runt 70-80 st inkl. ekonomkandidaterna – utan i smågrupper. Att hålla presentation är något man hela tiden får öva på och jag hoppas att när jag tar examen från SLU kommer jag vara expert på det!

 

Skogsbruk och virkesproduktion

Hallå!

Första veckan på terminen gick snabbt förbi och min nya klass känns jättebra. Alla är pepp på att lära känna varandra och även på vad vår utbildning har att erbjuda. I vår första kurs ingår det även vissa seminarier/föreläsningar tillsammans med resterande agronomprogram men i och med att jag studerade på Ultuna förra året har jag redan kasserat in de högskolepoängen. Därför läser jag istället kursen Skogsbruk och virkesproduktion 5hp som i grova drag handlar om skogen och hur man bäst sköter den. Innan kursen hade jag inte mycket kunskap om ämnet men redan nu, efter 3 föreläsningar, har jag lärt mig så mycket! Kursledaren är pedagogisk i sin undervisning och förklarar allting ordentligt. Om några veckor ska alla i kursen åka till Östad utanför Alingsås där det finns ett utbildningscentrum för skogsbruk. Kul!

Annars är detta den sista småttingveckan av två. Jag är nyss hemkommen från småttingpraon, där nya studenter fick testa på hur det är att vara med i olika utskott. Själv representerade jag ULS IF, där jag sitter med i styrelsen, och småttingarna fick spela fotboll (vi jobbar hårt med att få fram en ny Zlatan) i den nyrenoverade Syltahallen. Imorgon är det dags för hembjudningarna, vilket jag förra året tyckte var den roligaste aktiviteten, och på lördag avslutas småttingveckorna med en finsittning.

Terminsstart

Hej!

Jag heter Ellika Svenungsson och under detta år kommer jag driva en studentblogg å SLUs vägnar för att berätta mer om programmet Agronom-ekonomi. Jag läser det första året på programmet men är redan inne på mitt andra år här på Ultuna då jag förra året studerade agronom-landsbygdsutveckling.

Höstterminen drog igång för några dagar sen och klassens första kurs är Företaget och Omvärlden – Organisationsteori. Igår hade vi vår första riktiga föreläsning som handlade om vad en organisation är och hur den är uppbyggd. Än så länge verkar både föreläsare, upplägget och innehållet i kursen jättebra! Undervisningen innehåller varierande uppgifter och föreläsningar, vilket nog gör att många kommer gilla den.

Utöver kursstart är det även småttingveckor de första veckorna under höstterminen. De är till för att få en bra sammanhållning i klasserna och lära känna varandra genom olika aktiviteter. Schemat är fullspäckat med roliga aktiviteter både på morgon och eftermiddag, samt sena kvällar på kåren där både nya och äldre studenter hänger. Ikväll är det dags för Slektivalen, en ny aktivitet för i år, där studenter från Ultuna, veterinärerna och ingenjörer från Ångströms kommer delta. Kul!