Sommarlov!

Hej!

Extremt long time no seen, men jag har mina förklaringar! Dels råkade jag förstöra min dator i början av juni och dels upptog kandidaten mycket tid de sista veckorna. Detta, i kombination med fint väder, festande och en Spanienresa har helt enkelt gjort att jag inte skrivit något.

Så vad har hänt de senaste veckorna? Först och främst: kandidaten är inskickad! Efter vår presentation fick jag och Louise väldigt bra feedback från vår handledare och opponenter vilket gjorde att vi ändrade om vissa delar, la till text och tog bort text för att slutligen vara nöjda med vårt arbete. Slutsatsen med vår kandidat – utmaningar och möjligheter vid omställning till ekologisk produktion – är helt enkelt att nätverk och aktörer spelar störst roll vid en omställning till ekologiskt. Det är med hjälp av dem som en lantbrukare kan förstå vad som krävs för omställning. Självklart finns det en mängd andra faktorer också, men detta är alltså vad vi fått fram via den empiri och de teorier vi valt att använda!

Förutom kandidatskrivande har det även funnits tillfällen för fest! Varje vår hålls en examenbal för de som slutar med efterföljande släpp och detta var något jag inte ville missa! Sagt och gjort så samlades ett gäng från klassen för middag och därefter var det dans natten lång. Att festa på kåren är alltid lika roligt!

10 juni tog jag mitt pick och pack för att flytta hemhem under sommaren. Dagen därpå åkte jag till Spanien för att vandra några dagar – fantastiskt – och sen följde midsommar med all dess härlighet. Imorgon är det dags för sommarjobb och likt tidigare somrar är det på Jordbruksverket jag kommer vara. Fältbesiktning av utsädesodlingar står på agendan! Förutom det jobbet kommer det även bli några dagar med skördearbete innan jag åker tillbaka till Uppsala igen.

Med det sagt vill jag önska er en trevlig sommar! Till hösten kommer nya kurser men innan dess – ha det gött!

Slutpresentation

Häromdagen hade jag och Louise vår slutpresentation av vårt kandidatarbete! 8 veckors arbete och skrivande ska sammanfattas på en kvart för att därefter få en opponering. Presentationen gick bra och våra opponenter gav bra kritik. Nu återstår två veckor där vi finlirar på texten och arbetet för att förhoppningsvis lämna in ett arbete som ger oss godkänt!

Examensfirande

Hallå!

Det går några dagar mellan uppdateringarna nu men det är mycket som händer i slutet av läsåret. Den senaste veckan har bestått av landskampsfest, konsert, ringverser och examensfirande!

Jag sitter med i kommittén som anordnar landskampen som detta år ska gå av stapeln på Ultuna. Ett fantastiskt event med massa sport och fest! I och med att landskampen är i september finns det möjligheter för nya studenter att delta, gör det! På grund av att det är i Sverige i år hade vi fixat en fest i onsdags för deltagarna. Det bjöds på god mat, dryck och dans genom natten, himla kul!

Dagen efter var det dags för ringvers dag 1. På en ringvers presenteras de som tar examen med en rolig presentation. Kul att se vad alla examenstagare gjort under tiden de varit på Ultuna!

Igår var det även dags för bal för de som tar examen! Jag och några kompisar hade en middag istället för bal men dök upp på Ultuna lagom till släppet och dans. Jättefin kväll som avslutades med efterfest nere på bryggan. Det var lite kyligt i och med att vädret de senaste dagarna varit regnigt, men så trevligt! Grattis till alla som tar examen!

Dags för grisen!

Varje år i maj bjuder lantmästarkåren upp till fest! Det är de berömda grisfesten som väntar och i år är vi ett stort gäng ultunesare som åker ner till Alnarp för att äta helgrillad gris och sen festa natten lång. Förra året var riktigt, riktigt bra så mina förväntningar i år är höga!

Många ultunesare sover på lantan, ett slott (?) som ligger på Alnarps campus, men jag har den stora turen att en av mina vänner bor 10 min därifrån så för mig + några fler blir det övernattning hos henne. Det är alltid roligt att komma hem till kompisar man träffat i Uppsala, gör att man får se mer av Sverige!

Veckan som varit

Hej!

Åter söndag och vilodag. Denna vecka har det varit fokus på kandidaten till 100 %. Vi har haft möte med vår handledare som menar att vi är på god väg, men det finns fortfarande mycket kvar att göra. Några teorier behöver putsas, ytterligare en intervju ska genomföras och analysen ska påbörjas. Vi – eller åtminstone jag – har kommit till det stadie där man varken ser början eller slutet på skrivandet och det är mycket som är kämpigt… Detta är något man titt som tätt stöter på under sin studietid. Ibland känns plugget helt fantastiskt och man förstår allting, andra dagar vill man inte se röken av ekonomi och allt vad det innebär!

Nåväl, om vardagarna varit fyllda med kandidatskrivande har helgen varit desto lugnare. I fredags bjöd ekonomettorna på programfest med efterföljande släpp och igår hängde jag med en kompis. Idag är tanken att jag ska träna, preppa inför veckan som kommer samt träffa en kompis hemifrån! Hon har aldrig varit i Uppsala så det ska bli kul att visa henne hur staden och studentlivet är!

Post valborg

Hej!

De senaste dagarna har varit fyllda riktigt nice studentliv. Uppsala under ett soligt valborg är fantastiskt! Jag drog igång valborgsfirandet med en bubbelbrunch och avslutade det hela på kåren med sittning och släpp. Helt klart bästa valborgsfirandet hittills jag vart med om!

Dagarna efter har således spenderats i ganska lugna takter. Jag har gått och blivit sjuk (konstigt nog…) och sitter mestadels inomhus för kandidatskrivande. Nu är det tre veckor kvar tills jag och Louise har vårt slutseminarie, där typ 90 % av uppsatsen ska vara klar, så det är bara att kämpa på. Det finns alltid något att ändra – om det är ytterligare en källa i metodavsnittet eller än mer empirisk data att samla in spelar ingen roll, allt ska vara så som vi vill det!

Helgen som kommer ska jag försöka bota min sjukdom, se på IFK-Sirius och chilla runt – perfekt!

v. 17

Påsken är slut och jag är åter på väg till Uppsala. Det visade sig att en kompis skulle till västkusten under påsk så jag hoppade in i hans bil och fick skjuts hela vägen hem! Väl hemma har jag framförallt varit utomhus och tagit vara på sol och värme. Trädgårdsarbete, tömning av hus, släktmiddagar och en borttappad hund summerar ganska väl hur mitt minilov sett ut. Som tur är blev hunden hittad och jag och min bror slapp skämmas allt för mycket för att vi råkat tappa bort henne.

Tisdag till fredag är det kandidatskrivande som gäller. Vi har delvis ett seminarie på torsdag där vi ska presentera hur långt vi kommit i skrivprocessen, delvis en lätt opponering på en annan grupps arbete. Förutom det hoppas vi att vi lyckas komma ganska långt i skrivandet så vi har en god stomme att stå på. Vad jag förstått handlar de sista veckorna främst om finlir och slipa till texten så den blir perfekt – vi får se hur det kommer gå!

På lördag är det dags för start av valborg i Uppsala! En fin tradition som firas i dagar. För min del kommer valborg innehålla allt från sittning till konsert, men mer om det efter valborg!

Sista ansökningsdagen

Imorgon är sista dagen att söka in till höstens program och kurser, glöm absolut inte att sök! Och sök till agronom! Som jag nämnt extremt många gånger tidigare är det SÅ värt det! Fantastiskt program och ett campus som är välkomnande och hemtrevligt. Studenter som vill lära känna andra och som vill hjälpa varandra. Studenter som tillsammans bidrar till en hållbar utveckling där mycket av fokus ligger på det svenska lantbruket och den svenska livsmedelskedjan. Det är väldigt, väldigt få tillfällen jag ångrar att jag började på Ultuna och agronomprogrammet. Jag är snarare tacksam att jag valde Ultuna eftersom det finns så många mervärden som inte går att hitta på något annat universitet.

Över till något annat! Jag var ju som bekant i Skåne häromdagen för att genomföra empiriinsamling till kandidatskrivandet. Intervjun gick bra och vi har börjat sammanställa allt för att slutligen kunna presentera empirin i en komprimerande version. Utöver intervjun hann vi med att besöka Österlen och Ängelholm! Har tidigare inte varit på några av platserna så det var roligt att se. Som den västkustbo jag är gör det lite ont att erkänna att Skåne är väldigt fint…

Veckan som kommer består av kandidatskrivande och förhoppningsvis en tur hem över påsk. Traditionen på Ultuna är att studenter får sålov för att kunna åka hem under vår och hjälpa till med vårbruket – idag är det mer av ett påsklov men ändå! Traditioner är viktiga att bevara!

Mot Skåne!

Den senaste veckan har inneburit många tankar om kandidatarbetet. Det är mycket fram och tillbaka, ska vi göra såhär eller såhär, skriva si eller så. Men! Nu känns det ändå som att vi har landat i en någorlunda bra idé om hur vi ska få tag på empiri för att därefter applicera teori på den. Istället för att göra på det mer klassiskt akademiska viset och låta teorin leda empirin ska vi genom framtagen empiri generera teori – ja det låter krångligt och jag kan nog inte beskriva det fantastiskt, men det bör gå!

Så, ikväll åker jag och Louise, min kandidatkompis, till Skåne för att intervjua lantbrukare om deras syn på de förändringar som sker i själva omställningsfasen från konventionell odling till ekologisk odling. Det är alltid kul att få komma ut till lantbrukare och se hur de verkar på sina gårdar. Inte minst är det fantastiskt att man genom denna utbildning ens får chansen att göra något sådant!

Jag åker tillbaka till Uppsala redan lördag för att spendera helgen i, förhoppningsvis, lugna takter. Träning, middagar och häng med kompisar står på schemat! Om några veckor är det valborg och av erfarenhet vet jag att de dagarna kommer bli allt annat än lugna. Nu blir det en snabb packning innan avfärd!

Sök till agronom!

Åter igen har tiden kommit då det är dags att söka in till höstens program och kurser. Partisk som jag är uppmanar jag alla att söka till agronom, och då särskilt ekonomiinriktningen!

Jag är inne på mitt tredje år som ekonomagronom och läser just nu företagsekonomisk inriktning. På denna utbildning får jag främst lära mig hur företag fungerar och vad företag kan göra för att på olika sätt förändra sin verksamhet. De kunskaper jag får kan appliceras både på nationell och internationell nivå, statlig såväl som privatsektorsnivå. Förutom att lära sig de ekonomiska grunderna får vi möjlighet att se dem ur perspektiv som behandlar hållbarhet och miljö/klimat i allt större utsträckning, vilket gör att detta ekonomprogrammet skiljer sig avsevärt från många andra ekonomiprogram i Sverige.

Förutom att jag kommer ta kandidat samt master inom ekonomi kommer jag även ta yrkesexamen i agronomi, vilket är främsta anledningen till att jag sökte programmet. I våra kurser lär vi oss hur lantbruk fungerar och vad som krävs för att, exempelvis, mätta världens befolkning. Samhällsvetenskap blandas med det naturvetenskapliga samtidigt som vi får ta del av andra perspektiv.

Att inneha en agronomtitel innebär att ha speciella kunskaper som väldigt få har. Det innebär kunskaper inom flera områden vilket gör att vi blir eftertraktade på arbetsmarknaden och har kunskaper som är viktiga för att lösa framtidens problem. Det är verkligen en utbildning som ger en kunskaper man absolut inte kan få någon annanstans och att ta tillvara på dessa kunskaper i framtiden är något som jag personligen värdesätter högt. Trots allt är det vi agronomstudenter som, tillsammans med andra, ska lösa hållbarhetsproblem och utan oss är det mycket kunskap som försvinner.

Så, mitt enda tips om du inte vet vad du vill söka – sök agronomprogrammet! Förutom ovärderliga kunskaper kommer programmet och skolan ge dig vänner och minnen för livet 🙂

Skriv gärna en kommentar eller släng iväg ett mail till easv0003@stud.slu.se om ni vill veta mer!